Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Δυσκολότερο το 2013 για τον Ευρωπαϊκό Νότο


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Reuters για τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης , το 2013 προμηνύεται ακόμη πιο σκληρό για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Ισπανία που καλούνται να αντιμετωπίσουν παρατεταμένη ύφεση κα αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνους βρίσκει όλους τους ερωτηθέντες η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την μείωση των ελλειμμάτων.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν, ότι η οικονομία θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση και το 2013 για την Ελλάδα, προβλέποντας συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 3%, υποβαθμίζοντας για έκτη φορά τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στα ύψη αναμένεται να εκτοξευθεί η ανεργία μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 26,1%.
Οι χώρες του Νότου θα βρεθούν αντιμέτωπες με την βαθύτερη ύφεση, καθώς η Ισπανική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 1,5% την επόμενη χρονιά και κατά 1,6% φέτος, ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο έναντι των προβλέψεων της ισπανικής κυβέρνησης για 0,5% συρρίκνωση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης η ανεργία θα ανέλθει στο 25% μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.
Στην Πορτογαλία εκτιμάται ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί 1,5% το 2013, έπειτα από ύφεση 3% φέτος. Όπως σε Ελλάδα και Ισπανία, έτσι και στην Πορτογαλία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων, αγγίζοντας το 16,4% μέχρι τα τέλη του 2013.
Δυναμικότερη ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας, προβλέπουν οι αναλυτές το 2013 με ρυθμούς 1,5%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 14,2%, από 14,8%.