Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κομισιόν: Πρόσθετα μέτρα 1,11 δις για να μην πληρώσουν οι Τράπεζες χρέη που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο

     Ν. Χουντής: «Άβουλοι οι πολιτικοί αρχηγοί απέναντι στην Τρόικα»

Σήμερα συνέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης για να επικυρώσουν τα δυσβάστακτα μέτρα των 13,5 δις ευρώ σε βάρος των ανέργων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η Κομισιόν ρίχνει το βάρος της για να μην πληρώσουν οι τράπεζες τις 2 δόσεις του δανείου που έχουν λάβει από το ελληνικό Δημόσιο και ανέρχονται στο ύψος των  1,11 δις ευρώ (555 εκ. ευρώ για τα έτη 2012 και 2013) !! αλλά να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός με πρόσθετα μέτρα.
Αυτό προκύπτει από χθεσινή (22/10/2012) απάντηση του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις για τις δόσεις που οφείλουν οι ελληνικές τράπεζες προς το ελληνικό κράτος ως αποτέλεσμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης που έλαβαν το 2008 από το ελληνικό δημόσιο και έναντι της οποίας είχαν αναλάβει την υποχρέωση να επιστρέφουν 555 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του, αφού, μεταξύ άλλων, τόνιζε ότι «οι τράπεζες χρωστούν στο κράτος 555 εκατομμύρια ευρώ, από την πρώτη δόση των 5 δισ. ευρώ, που έλαβαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης των 28 δισ., το 2009»  ζητούσε από την Επιτροπή να εξηγήσει το πρόβλημα που υπάρχει με τις δόσεις των δανείων και την καλούσε να λάβει μέτρα για να επιστραφούν τα χρήματα αλλά και να μην επαναληφθούν τέτοιες σκανδαλώδεις περιπτώσεις ιδιοποίησης δημοσίου χρήματος».
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Ρεν, αφού επισημαίνει ότι ο νόμος 3723/2008  με τον οποίο δόθηκε το δάνειο προς τις τράπεζες είχε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει ότι «Οι προνομιούχες μετοχές δίνουν στο ελληνικό κράτος δικαίωμα σε σταθερό ποσοστό απόδοσης 10% (μέρισμα) επί του χορηγηθέντος κεφαλαίου και έχουν τα γενικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται ώστε να λογίζονται ως κεφάλαιο, σύμφωνα με τον νόμο 3601/2007»
Συνεχίζοντας ο κ. Ρεν, δηλώνει ότι «η Επιτροπή κατανοεί» (!!) ότι το μέρισμα θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, εάν η οικεία τράπεζα διαθέτει επαρκή διανεμητέα στοιχεία. Δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν διέθεταν επαρκή διανεμητέα στοιχεία, δεν καταβλήθηκαν μερίσματα». (Άρα, δεν θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες τα χρωστούμενα!!) Και συνεχίζει «αδειάζοντας» τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον κ. Στουρνάρα (ονομάζοντάς τον μάλιστα) που «ενέκρινε πρόσφατα γνωμοδότηση νομικού συμβούλου (εννοεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο καθεστώς αυτό πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να καταβάλλουν στο κράτος ετήσιο μέρισμα 10% για τις προνομιούχες μετοχές». Καταλήγοντας ο κ. Ρεν τονίζει «Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το θέμα αυτό στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής». Δηλαδή ότι τα χρήματα που χρωστάνε οι τράπεζες θα τα πληρώσει τώρα ο ελληνικός λαός, μέσω των μέτρων που αποφασίζονται σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απάντηση είναι σαφής.  Η Κομισιόν ρίχνει το βάρος της για να μην πληρώσουν οι τράπεζες τις δόσεις που χρωστούν στο Δημόσιο από το δάνειο των 5 δις που έλαβαν το 2009, αλλά να τις πληρώσει ο λαός με πρόσθετα μέτρα. Δηλαδή, τη στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα, με την καθοδήγηση των τραπεζών, ετοιμάζονται με πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας, να πετάξουν στον δρόμο χιλιάδες νοικοκυριά γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, την ίδια στιγμή αρνούνται να εισπράξουν ακόμα και τις δόσεις των δανείων που πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο και αποδεδειγμένα τις οφείλουν.
 Σήμερα, οι άβουλοι απέναντι στην Τρόικα, πολιτικοί αρχηγοί, θα αποφασίσουν εξοντωτικά μέτρα σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Ας είχαν τουλάχιστον την πυγμή, να μην αποσύρουν άρον άρον το ελληνικό προϋπολογισμό που στην πρώτη του έκδοση προέβλεπε την είσπραξη αυτών των κονδυλίων, και να εφαρμόσουν τους νόμους ακολουθώντας την Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ζητάει την άμεση είσπραξη αυτού του ποσού».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και  απάντησης:Ερώτηση Ν. Χουντή:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, διερευνάται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές υπόθεση οφειλής των ελληνικών τραπεζών προς το δημόσιο ύψους 555 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται οι τράπεζες χρωστούν στο κράτος το παραπάνω ποσό από την πρώτη δόση των 5 δισ. ευρώ, που έλαβαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης των 28 δισ., το 2009. Το ποσό αυτό δόθηκε έναντι προνομιούχων μετοχών και οι τράπεζες όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα στο δημόσιο το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Τι γνωρίζει για την παραπάνω υπόθεση;
Τι ποσά δόθηκαν, σε ποιες τράπεζες και τι έχει γίνει με την αποπληρωμή τους;
Τι μέτρα λαμβάνει για να επιστραφούν τα χρήματα αλλά και να μην επαναληφθούν τέτοιες σκανδαλώδεις περιπτώσεις ιδιοποίησης δημοσίου χρήματος;»
Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής (22.10.2012)«Σύμφωνα με τον νόμο 3723/2008, οι ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες που έχουν λάβει άδεια για να λειτουργούν στην Ελλάδα από την Τράπεζα της Ελλάδος είχαν το δικαίωμα να αυξήσουν το κεφάλαιό τους με την έκδοση προνομιούχων μετοχών προς το ελληνικό κράτος. Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν τον νόμο ως καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και στη συνέχεια, το φθινόπωρο του 2008, ο νόμος εγκρίθηκε από την Επιτροπή.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι εν λόγω αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να εφαρμοστούν με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η τιμή έκδοσης των μετοχών αυτών καθορίστηκε στην ονομαστική αξία των κοινών μετοχών της τελευταίας έκδοσης. Οι μετοχές ανελήφθησαν από το Ελληνικό Κράτος στις 31 Δεκεμβρίου 2009 με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, βάσει πρότασης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος πρότεινε επίσης τα εποπτικά κριτήρια, το ποσό που πρέπει να κατανεμηθεί σε κάθε τράπεζα, εντός του συνολικού ανώτατου ποσού των 5 δισεκ. εκατ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του εν λόγω καθεστώτος για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.
Οι προνομιούχες μετοχές δίνουν στο ελληνικό κράτος δικαίωμα σε σταθερό ποσοστό απόδοσης 10% (μέρισμα) επί του χορηγηθέντος κεφαλαίου και έχουν τα γενικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται ώστε να λογίζονται ως κεφάλαιο, σύμφωνα με τον νόμο 3601/2007.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κατανοεί ότι το μέρισμα θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, εάν η οικεία τράπεζα διαθέτει επαρκή διανεμητέα στοιχεία. Δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν διέθεταν επαρκή διανεμητέα στοιχεία, δεν καταβλήθηκαν μερίσματα. Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ενέκρινε πρόσφατα γνωμοδότηση νομικού συμβούλου σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο καθεστώς αυτό πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να καταβάλουν στο κράτος ετήσιο μέρισμα 10% για τις προνομιούχες μετοχές. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το θέμα αυτό στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».