Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Σοβαρές ελλείψεις σε ινσουλίνες


Σε απόγνωση βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Η εύρεση των αναγκαίων για την ίδια τη ζωή τους φαρμάκων έχει εξελιχθεί σε καθημερινό αγώνα δρόμου, καθώς, εκτός από το σοβαρό πρόβλημα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις και σε άλλα σκευάσματα.
 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Όπως εξηγούν στη «Μ» οι φαρμακοποιοί, με το σταγονόμετρο βρίσκουν πλέον οι ασθενείς τις ινσουλίνες τους, καθώς και τις λεγόμενες ηπαρίνες, οι οποίες ενδείκνυνται για εγκύους και χειρουργημένους, καθώς σταματούν τις αιμορραγίες.
Ταυτόχρονα, οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα που χρειάζονται και τελικώς καταφέρνουν να βρουν στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων, καθώς οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς. Μάλιστα, σχεδόν πέντε στους δέκα Θεσσαλονικείς επιλέγουν να... κόψουν οι ίδιοι τα φάρμακα που λαμβάνουν, επιλέγοντας αυτά που τους είναι απολύτως απαραίτητα (όπως για το σάκχαρο και την πίεση), προκειμένου να μπορέσουν να τα πληρώσουν.
«Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Τηρούμε στάση αναμονής, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ κι αν τα χρήματα της τρέχουσας χρονιάς θα μπουν στους λογαριασμούς μας. Επιπλέον, θέλουμε και τη διασφάλιση για την καταβολή των οφειλών του Απριλίου, η οποία πρέπει να γίνει εντός των επόμενων επτά ημερών, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί πλήττονται οικονομικά και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους προμηθευτές τους ούτε τις τράπεζες, ενώ φορολογούνται για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Τραπεζικός λογαριασμός για ασθενείς
Στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα καταλήγουν στην αγορά φαρμάκων για τους βαριά πάσχοντες προχωρά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Κώστας Λουράντος, με τα φάρμακα αυτά θα αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά, ενώ την αξιολόγηση θα την πραγματοποιεί ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί και θα θέτει προτεραιότητες.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να ξεκαθαριστεί στην ελληνική κοινωνία ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι συνεχίζουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έφτασαν στο Σύλλογο 84 καταγγελίες ασθενών, κυρίως καρκινοπαθών, ατόμων με πολυνευροπάθεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, πολλαπλή σκλήρυνση, νεφροπάθειες, ψωρίαση, ωχρά κηλίδα και καρδιακή ανεπάρκεια για ελλείψεις φαρμάκων.

Επιστολές για τα φάρμακα
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει δύο επιστολές προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη, με τις οποίες τον παρακαλεί, για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα της θεώρησης χρηματικών ενταλμάτων, διότι η εμπλοκή έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια των νοσοκομείων και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.
Ερωτηθείς γιατί χρειάστηκε να υπάρξουν δύο επιστολές, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να τονίσει το κατεπείγον του ζητήματος, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή των κονδυλίων.
«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια από όπου κι αν υπάρχει.
Αναφερόμενος στους φαρμακοποιούς, χαρακτήρισε «εύλογο» το αίτημά τους να υπάρξει συμψηφισμός των παλαιών χρημάτων που τους οφείλονται με την εφορία. Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί κι ότι προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με όλους τους πρόσφορους τρόπους.