Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η Ισπανία μπαίνει αύριο στο Μνημόνιο

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το δικό της Καστελόριζο θα ζήσει πιθανότατα αύριο η Ισπανία, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του πρακτορείου “Reuters”, που υποστηρίζει ότι μέσα στις επόμενες ώρες, η Μαδρίτη θα καταθέσει αίτημα υπαγωγής στους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση των τραπεζών της.

Σύμφωνα με τη σχετική πληροφορία, θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στο πλαίσιο της οποίας θα συνεκτιμηθούν τα καινούρια δεδομένα που έχουν προκύψει, με το κόστος δανεισμού της Ισπανίας να έχει αυξηθεί σημαντικά, τις αγορές να βλέπουν… αίμα στη Μαδρίτη, και την κυβέρνηση Ραχόι να εκπέμπει σήμερα κινδύνου για την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του τραπεζικου τομέα της χώρας, προκειμένου να μην καταρρεύσει.
Ένας τραπεζικός τομέας στον οποίο είναι εκτεθειμένες κυρίως γερμανικές αλλά και γαλλικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο πλήρους και άτσαλης αποσταθεροποίησης της ήδη παραπαίουσας οικονομίας της ευρωζώνης.
Μόλις χθες, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους οποίους έχει απευθυνθεί η ισπανική κυβέρνηση, ζητώντας μια πλήρη αποτύπωση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, θεωρούν ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch να επιφέρει το μοιραίο τραύμα στην Ισπανία, με την απόφασή του να προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και των προοπτικών της ισπανικής οικονομίας.
Το κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον της ευρωζώνης πλέον είναι αν η διεθνής βοήθεια προς την Ισπανία θα περιοριστεί στη διάσωση των τραπεζών της, όπως επιθυμεί η Μαδρίτη, ή θα εξελιχθεί σε… δουλεία πλήρους απασχόλησης, με ένα Μνημόνιο αντίστοιχο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.