Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Στη φυλακή θα οδηγηθεί άλλος ένας εφοριακός

Εφοριακός αναζητείται για να οδηγηθεί στις φυλακές ύστερα από την απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή 15 ετών κάθειρξης για απιστία σε βάρος του δημοσίου.
 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Ο ίδιος και άλλοι δύο συνάδελφοί του, που είναι ήδη φυλακισμένοι για παρόμοιες υποθέσεις, καταδικάστηκαν επειδή μέσα σε διάστημα δύο ετών ενέκριναν επιστροφή φόρου περίπου 600.000 ευρώ σε «επιχείρηση» για εξαγωγές που ήταν «μαϊμού».
Ο εφοριακός ήταν προϊστάμενος στην Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης την περίοδο που δόθηκαν οι επιστροφές για ενδοκοινοτικές εξαγωγές σε επιχείρηση που άνοιξε μόνο γι’ αυτόν το σκοπό. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης 15 χρόνια κάθειρξη στους προϊσταμένους του τμήματος ΦΠΑ της ίδιας εφορίας, την επίμαχη περίοδο και οι οποίοι είναι ήδη φυλακισμένοι από πολυετείς καθείρξεις, που τους έχουν επιβληθεί για υποθέσεις επιστροφών.
Στην υπόθεση της επιστροφής 597.000 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ετών, από τις αρχές του 1997 μέχρι το τέλος του 1998, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατάφερε και δήλωνε ενδοκοινοτικές εξαγωγές, χωρίς καν να έχει τα πιστοποιητικά που του έδιναν τέτοιο δικαίωμα, ενώ παρατηρείται πως η εταιρεία του άλλαξε έδρα, προκειμένου να υπαχθεί στη συγκεκριμένη εφορία. Όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, παρότι η εταιρεία ήταν εμφανώς εικονική και συστήθηκε μόνο για να εισπράττει επιστροφές από εξαγωγές-μαϊμού, οι τρεις ανώτεροι υπάλληλοι δεν διενήργησαν κανέναν απολύτως έλεγχο, προκειμένου να διασταυρώσουν τα στοιχεία της, όπως και τα τιμολόγια που εμφάνισε με παραλήπτη ολλανδική εταιρεία, που επίσης δεν υπήρξε ποτέ.
Στους εφοριακούς καταλογίζεται ότι δεν προχώρησαν στις οκτώ κινήσεις που επιβάλλουν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις ενδοκοινοτικές εξαγωγές, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους, με στόχο να ωφεληθεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, πίσω από τον οποίο, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, βρισκόταν ο χαρακτηριζόμενος «λογιστής του ΦΠΑ» Νίκος Κασσιμάτης. Το δικαστήριο χθες αθώωσε ακόμη τρεις εφοριακούς, με το σκεπτικό πως πείστηκαν από τους συγκατηγορούμενους προϊσταμένους τους να υπογράψουν έγγραφα, με τα οποία φαινόταν ότι οι συναλλαγές είχαν ελεγχθεί.

Καταδίκη για 15 μέχρι σήμερα
Ο τότε προϊστάμενος της Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης έχει καταδικαστεί για ακόμη δύο παρόμοιες υποθέσεις του μεγάλου σκανδάλου που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στις αρχές του 2000, ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί για να φυλακιστεί, ενώ χθες δικάστηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο. Μέχρι σήμερα από τις υποθέσεις που δικάστηκαν στη Θεσσαλονίκη έχουν καταδικαστεί 15 εφοριακοί και δεκάδες επιχειρηματίες, όμως μόνο τρεις εφοριακοί είναι στις φυλακές, καθώς οι υπόλοιποι είτε έχουν ανασταλτικά αποτελέσματα οι εφέσεις τους είτε εκδόθηκαν αποφάσεις για αναστολή με όρους των ποινών τους.