Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τροπολογία για ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου.

Τροπολογία για την ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης. Το 2008 λόγω της μεγάλης αύξησης των ζωοτροφών δόθηκε η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να λάβουν άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Επειδή, εν τω μεταξύ η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων επιδεινώθηκε και πολλοί από αυτούς αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις, πάγωσε η διαδικασία αποπληρωμής μέχρι το  2009.
Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2010 ξεκίνησε η διαδικασία απαίτησης των δόσεων. Οι Τράπεζες με πρώτη την Αγροτική, η οποία διαθέτει και την μερίδα του λέοντος σ’ αυτά τα δάνεια, προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών απαιτώντας να καταβληθεί το ποσό σε έξι ετήσιες ισόποσες δόσεις με το επιτόκιο να επιδοτείται στο 50% και όχι στο 100%, όπως είχε αρχικά οριστεί, ενώ παράλληλα τον Ιανουάριο του 2011 προχώρησαν αυθαίρετα και σε δέσμευση των χρημάτων που υπήρχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς (λογαριασμοί επιδοτήσεων) των κτηνοτρόφων.
Το αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους να έχουν φτάσεις σε απόγνωση, καθώς απειλούνται και με κατασχέσεις από τις τράπεζες.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου με την τροπολογία της προτείνει το πάγωμα των διαδικασιών απαίτησης των οφειλών και καταβολής των δόσεων τουλάχιστον για τρεις μήνες, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου τριμερής επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής των δανείων μεταξύ τραπεζών, κτηνοτροφικών φορέων και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.