Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δεύτερη τηλεδιάσκεψη με θυσία μισθών και συντάξεων


Σε εξέλιξη το δεύτερο μέρος της τηλεδιάσκεψης Βενιζέλου-τρόικας. Ποια σκληρά μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Καμία απόφαση για εκταμίευση της 6ης δόσης αν δεν γυρίσουν οι αξιωματούχοι στην Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters. Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το πρωί της Τετάρτης

Δήλωση Νίκου Νικολόπουλου, με αφορμή τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εφιαλτική προοπτική για μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο, αλλά και στενό Δημόσιο Τομέα είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης αδυναμίας ή άρνησης ή ανικανότητας (ή και τα τρία) της Κυβέρνησης να μειώσει το λειτουργικό κόστος, τις σπατάλες του Κράτους.

Πτώση 0,71% για το Χ.Α.

Μικρή πτώση και σήμερα για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου δεν μπόρεσε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη και υποχώρησε 0,71% στις 844,19 μονάδες. Ο "εικοσάρης" έχασε 0,72%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,28% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,28%.

Αντώνης Σαμαράς: "Να απαλλάξουμε την Περιφέρεια από εξαρτήσεις"

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, είχε σήμερα, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, συνάντηση με τους Περιφερειάρχες της χώρας.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Νέα Δημοκρατία: Καμία προκλητική ενέργεια των Τούρκων δεν πρόκειται να πλήξει την υπερηφάνεια του Ελληνικού λαού

Συνάντηση εργασίας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής με τον Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στα Εθνικά ζητήματα, που απασχολούν την χώρα.Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Τομεάρχες Εξωτερικών κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος(Βουλευτής Β΄ Αθηνών) και Άμυνας κ. Μαργ. Τζίμας (Βουλευτής Δράμας), οι αναπληρωτές Τομεάρχες κ.κ. Κων/νος Γκιουλέκας (Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης), Αλ. Δερμετζόπουλος (Βουλευτής Έβρου) και Σπ. Ευσταθόπουλος, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων κα Κατ. Παπακώστα, η αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων κα Μαίη Ζαννή και στελέχη των δύο τομέων με εξειδίκευση στα θέματα που συζητήθηκαν.

Νέα Δημοκρατία: Περισσότερη σοβαρότητα αυτές τις δύσκολες ώρες

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του κ. Βενιζέλου με την Τρόικα, όπου ανέφερε: «Έκπληξη!!! Η τηλεδιάσκεψη τελείωσε πριν από λίγο… Αναμένεται σε λίγο σύντομη ανακοίνωση…», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Συναντηση του Νίκου Νικολοπουλου με τους εργαζομενους της Εθνικής Ασφαλιστικής

«Σε μια εποχή που ζητείται από τους Έλληνες εργαζόμενους – όσους διατηρούν ακόμα μία θέση εργασίας – να κάνουν θυσίες και να απολέσουν κάθε βασικό εργασιακό τους δικαίωμα, υπάρχουν Διοικήσεις Εταιριών στις οποίες μέτοχος είναι το Ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απολύουν εργαζόμενους προσλαμβάνοντας την ίδια στιγμή «στελέχη» με ιλιγγιώδεις απολαβές, οι οποίες εκτοξεύουν το μισθολογικό κόστος.

emvolimaneaΒίντεο και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στην οδό Αμπελώνων της Ξηροκρήνης

Η Ομοσπονδια των σιδηροδρομικών καταγγέλλει την πολιτική της Κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους σε Μάχη, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η Κυβέρνηση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και του Υπουργού των Οικονομικών φαίνε¬ται ότι απασφάλισε την «πυρηνική βόμβα » του Μεσοπρόθεσμου και ετοιμάζεται να τη ρίξει στα κεφάλια των εργαζομένων. Παραδομένη στις διαθέσεις τικ τρόικα και με την απειλή της μη εκταμίευσης των δόσεων από τους δανειστές, στρέφεται για μια ακόμη φορά στον εύκολο δρόμο της φορολογικής ληστείας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική, χωρίς όραμα. Δεν μπορεί ούτε να εμπνευστεί ούτε να εμπνεύσει.

Εικόνες από την πεζοδρόμηση της οδού Αμπελώνων στην Ξηροκρήνη τώρα.


Εβδομάδα πεζοδρομήσεων στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Βίντεο και εικόνες από την Οδό Αμπελώνων της Ξηροκρήνης
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας έχει αρχίσει από χθες το τετραήμερο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, το οποίο κορυφώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με τον αποκλεισμό των αυτοκινήτων από όλο το ιστορικό κέντρο.

Άρθρο της Kajsa Ekis Ekman για την Ελλάδα σε σουηδική εφημερίδα.

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).
Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση.

Μια συνάντηση που “φούντωσε” τα σενάρια


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μια αιφνιδιαστική συνάντηση ενός Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής, προφανώς και δεν εντάσσεται στις… περιφερειακής σημασίας επαφές και ζυμώσεις, στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό «τελετουργικό».

"Η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ξεκινήσει"


Χαρακτηριστικό δείγμα της διαδικασίας πτώχευσης η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, που πέτυχε η Ελλάδα, λέει Γερμανός Οικονομολόγος. Τι εκτιμά για το ύψος του "κουρέματος"

CNN: Στο 99.9% η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα


Στο κόκκινο έχουν ανέλθει οι πιθανότητες για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες και για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Για πόσο ακόμα θα έχει η χώρα μας ρευστό

Κίνημα εξέγερσης από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

REPORTER
Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Κυβέρνησης συνολικά με την τρόικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δέσμη μέτρων που, σε θεωρητικό επίπεδο, θα επιτρέψει την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, βρίσκεται στα όρια της έκρηξης.

Ο “Όμηρος” τρύπησε...την "Αφροδίτη" – Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι

Από χθες βράδυ άρχισε η διαδικασία γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνη.Όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης,οι εργασίες συνεχίζονται επί 24ωρου βάσεως και προχωρούν καλά.Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί θεούς και δαίμονες, καλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τις έρευνες.

Πως εννοούν οι Γερμανοί τη χρεοκοπία…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Θα αδικούσε κανείς τους Γερμανούς, αν κατέληγε στο βεβιασμένο συμπέρασμα ότι η χώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν έχει επεξεργαστεί σενάρια κρίσης, όχι απλώς για την επόμενη ημέρα, αλλά για τη… μεθεπόμενη. Πολύ πρόσφατα, ο διεθνής Τύπος κατακλύστηκε από πληροφορίες περί της υπάρξεως «Σχεδίου Β’» της Γερμανίας, για να απαλλαγεί η ευρωζώνη από το κόστος στήριξης της Ελλάδας, όχι όμως και από την… ίδια την Ελλάδα.

Δείτε το Βίντεο απο την ομιλία της κ. Λιτσας Αμμανατίδου - Πασχαλίδου στην βουλή

Ελλάδα, ώρα μηδέν..Αλλά για ποιούς;

Με αυτή την έκφραση αποτυπώνεται το κλίμα που επικρατεί σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα. Παράγοντες του καθεστώτος τονίζουν πως η Ελλάδα κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη παίζει το «τελευταίο της χαρτί»..έγκυροι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι που αγωνίζονται κατά του καθεστώτος τονίζουν ότι η συνέχεια εξαρτάται απο την συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών..

Ερώτηση στην βουλή του Νίκου Νικολόπουλου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009

Με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για την επιστολή της κ. Ζ. Γεωργαντά μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, «περί παραποίησης οικονομικών στατιστικών στοιχείων» καθώς και την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βουλευτής Αχαίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε στην Βουλή σχετική ερώτηση.

Οι «Ουίνστον» να μας δείξουν τον εχθρό (και στην ΕΛ.ΣΤΑΤ)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν καταλάβαμε καλά, ακολουθείται η γνωστή προπαγανδιστική πρακτική της πλημμυρίδας. Ο υπουργός των Οικονομικών εμφανίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα στους τηλεοπτικούς δέκτες – κατά προτίμηση την ώρα των δελτίων ειδήσεων, αλλά και σε πανεθνικό δίκτυο με διακοπή κάθε άλλου προγράμματος - και σε απευθείας μετάδοση προσπαθεί να επιβάλει τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις, σχεδόν πάντα αλλοπρόσαλλες, υπό πίεση, της τελευταίας στιγμής και μη εφαρμόσιμες – όπως έγινε αντιληπτό και από την τρόικα.

Οι FT βλέπουν “αναγκαστικές” εκλογές

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Οι Financial Times δεν δείχνουν να έχουν αμφιβολίες για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα, τους μήνες που ακολουθούν. Απευθυνόμενοι μάλιστα σε ένα ακροατήριο, που λόγω της ενασχόλησής του με την οικονομία και τις αγορές, έχει μετατρέψει περίπου σε… ταμπού την ακρίβεια των αριθμών, των ποσοστών και των προβλέψεων, θα ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί στο να προβαίνουν σε εκτιμήσεις, που θα απείχαν αρκετά από το να υλοποιηθούν.

Άκου, κύριε Βενιζέλε

Γράφει ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Πριν ενάμιση χρόνο μας είπαν: «Μνημόνιο ή χρεοκοπία». Επέβαλαν το μνημόνιο και έφεραν τη χρεοκοπία του λαού.Πριν λίγους μήνες μας είπαν: «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς»! Ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο βγάζοντας στους δρόμους τα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους, καίγοντας την Αθήνα.
Τώρα μας λένε: «Χαράτσια και νέα μέτρα ή καταποντισμός». Τούτος δε ο τελευταίος εκβιασμός σερβίρεται με τον κ. Βενιζέλο επί σκηνής να παραδίδει μαθήματα «συναίσθησης» και «ιστορικής ευθύνης» στον... αναίσθητο και ανεύθυνο ελληνικό λαό.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ


ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΗΤΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σπύρος Θεοδωράτος
Αναμενόμενη μεν, εκκωφαντική δε η ήττα των Φιλελεύθερων του Φίλιπ Ρέσλερ (FPD) στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, που έμεινε εκτός τοπικού Κοινοβουλίου με το μόλις 1,8% που συγκέντρωσε, δίνοντας λαβή στους νικητές Σοσιαλδημοκράτες (28,3%) να μιλούν ανοιχτά για «ετοιμόρροπη κυβερνητική συμμαχία» και να ζητούν πρόωρες εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία.

Στην βουλή ο αποκλεισμός παιδιών πολυτεκνικών οικογενειών που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη φετινή χρονιά"

Επικαίρη ερώτηση της κ. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου προς την κ. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθηση και Θρησκευμάτων

Συνέχεια της επίκαιρης ερώτησή μας σχετικά με την εφαρμογή του ν. 3699/24-05-2011 που παραπέμπει σε αναδρομική ισχύ τιμωρώντας με αποκλεισμό παιδιά πολυτεκνικών οικογενειών που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη φετινή χρονιά

Ερχονται αλλαγές στο φορολογικό πακέτο

Δραματική μείωση του αφορολόγητου, περαιτέρω κατάργηση φοροαπαλλαγών, νέα «επιδρομή» στα ακίνητα

Η τρόικα θεωρεί ότι η φορολογία στα ακίνητα δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει μόνο 1 δισ. ευρώ. Ακόμη και την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ φέρεται ότι έβαλαν χθες στο τραπέζι οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, ακόμη και το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα, δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες».

Ελεγχοι των καταθέσεων στο εξωτερικό

Τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογούμενους που έβγαλαν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού πάνω από 100.000 ευρώ από το 2009, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά αυτά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία. Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάλογο με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο , ΑΦΜ κά) των φορολογούμενων που έβγαλαν καταθέσεις σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού καθώς και τα συγκεκριμένα ποσά όπως και τις χώρες προορισμού.

Τηλεδιάσκεψη «μέρος 2ον» το απόγευμα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΠΑΦΩΝ



Επαναλαμβάνεται στις 7 το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας.Η χθεσινή συζήτηση, διήρκησε περίπου 2,5 ώρες και από το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίστηκε ως "παραγωγική και ουσιαστική".

Στο μικροσκόπιο οι καταργήσεις φορέων

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΗΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Την εξέλιξη της κατάργησης και συγχώνευσης 65 φορέων που περιλαμβάνονται στους Νόμους 3895/2010 και 4002/2011 ζητεί επιτακτικά η τρόικα από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα απαιτεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση κατάργηση νέων δημόσιων φορέων και υπηρεσιώνΤην εξέλιξη της κατάργησης και συγχώνευσης 65 φορέων που περιλαμβάνονται στους Νόμους 3895/2010 και 4002/2011 ζητεί επιτακτικά η τρόικα από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα απαιτεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση κατάργηση νέων δημόσιων φορέων και υπηρεσιών.

Απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί η τρόικα

ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Οι δανειστές ζητούν επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Επιστολή από τον Δημ. Ρέππα στους υπουργούς για άμεση μείωση των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών κατά 30%Την απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, και την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημόσιου τομέα απαιτεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι εξοικονομήσεις που έχουν προβλεφθεί για τις δημόσιες δαπάνες από το Μεσοπρόθεσμο.

Η λέξη της εβδομάδας : γορίλλας Οι μυστηριώδεις γυναίκες που τις έλεγαν “γορίλλαι”

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
O γορίλλας, αρχικά, προσδιόριζε μυστηριώδη φυλή με τριχωτές γυναίκες (αι γορίλλαι). Ο G.Germain στο «hesperis», 44, σελ. 218) θεωρεί ότι η λέξη, ίσως, είναι αναγραμματισμός της ελληνικής λέξης οργίλαι (:οργισμένες, επειδή αυτές οι «γυναίκες» θεωρούνταν άγριες).

Νέο Τέλος στα Ακίνητα - Απόδειξη αποτυχίας της κυβέρνησης

Η επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει Ειδικό έκτακτο Τέλος στα Ακίνητα για δύο χρόνια, επιβεβαιώνει την αποτυχημένη οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Αν ήταν επιτυχής η ακολουθούμενη πολιτική, δεν θα χρειάζονταν κάθε δύο μήνες να «ξεσπά» στη χώρα νέα φοροκαταιγίδα. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλες τις μεθόδους επιβολής νέων φόρων και αναγκάστηκε να ανατρέξει στο 1993 για να επαναφέρει έναν ακόμη ξεχασμένο φόρο.