Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα (και πάλι) απέναντι στο ΠΑΣΟΚ


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Είναι προφανές ότι ο εθνικός εφησυχασμός, για να μην πούμε… νανούρισμα, τον οποίο επιχειρεί το «όλον ΠΑΣΟΚ» από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, δεν ευδοκίμησε. Οι πολύωρες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, του ΚΤΕ Οικονομίας και του Πολιτικού Συμβουλίου είχαν ως στόχο την ιδεολογική εκτόνωση της αγωνίας των στελεχών του Κινήματος για το πολιτικό τίμημα που θα κληθούν να καταβάλλουν στις επόμενες εκλογές. Και παράλληλα, να δώσουν μια άνιση μάχη με την κοινή λογική, επιχειρώντας να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι η Κυβέρνηση ελέγχεται και της ασκείται αντιπολίτευση… από το ΠΑΣΟΚ.
Στο «Μίσος» του Κάσοβιτς, η ατάκα που έγινε σύνθημα υποστήριζε ότι σημασία δεν έχει η πτώση, αλλά η πρόσκρουση. Από τη σφοδρότητα της οποίας εξαρτάται το πόσο εύκολα θα ξανασηκωθείς. Αν τα καταφέρεις. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, που καταρρέει μαζί με το μεταπολιτευτικό μοντέλο «εθνικής παρεξήγησης», το οποίο εμπέδωσε το ίδιο στην Ελλάδα, η πρόσκρουση είναι εκκωφαντική. Το δε μέλλον, δυσοίωνο.
Απόψε, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκείνος που… θα μας καλωσορίσει στη Νέα Μεταπολίτευση. Παραβλέποντας ότι η εθνική επανεκκίνηση, που ξεκίνησε από την αγανάκτηση της κοινής λογικής, δεν περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Ή μάλλον προϋποθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ… θα μείνει πίσω. Γιατί απέναντι του, θα βρει την Ελλάδα. Το δε «νέο ξεκίνημα» που το ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί να παρακολουθεί, θα είναι η επανεκκίνηση της ελπίδας. Μιας έννοιας μη συμβατής με το ΠΑΣΟΚ.



Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την συγκέντρωση του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.



Ξέρατε ότι… ζηλεύουμε την Τουρκία;


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Κάποιοι λαοί είναι ευλογημένοι. Από την Ιστορία, τον πολιτισμό, το… τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός, που συνάντησαν κάποια στιγμή στην πορεία της διαδρομής τους, και τους επέτρεψε να ξεχωρίσουν, ώστε στη συνέχεια να μνημονεύονται και να αποτελούν σημείο αναφοράς.
Πολλοί λένε ότι, για να καταλάβεις έναν λαό, αρκεί να ακούσεις τη γλώσσα του. Οι Ιταλοί για παράδειγμα, εκφέρουν κάθε λέξη με τρόπο μελωδικό. Πώς να μην τους αγαπήσεις. Οι Γάλλοι σε αναγκάζουν να ταξιδέψεις νοερά σε μια εποχή και παραστάσεις βγαλμένες από τα παραμύθια. Οι Γερμανοί δεν σου αφήνουν καμία αμφιβολία για το… πόσο στριφνοί είναι.Τους Τούρκους τους έχετε ακούσει; Τη γλώσσα που συνοδεύει τους επιγόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κι αν δεν την είχατε, με τόσα σίριαλ της γείτονος, που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα των δικών μας τηλεοπτικών σταθμών, κοντεύουμε να κάνουμε μεταπτυχιακό.Η τουρκική γλώσσα λοιπόν, δεν… σε πείθει ακριβώς για το μεγαλείο του έθνους τους. Όσο κι αν στη σύγχρονη εποχή, στις μέρες του Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία κατάφερε να εξελιχτεί σε μια μικρή υπερδύναμη. Ή τουλάχιστον, έτσι θέλει να πιστεύει.Η οικονομία της ανθεί, σε αντίθεση με την παγκόσμια κρίση, οι Κούρδοι δεν αποτελούν πλέον αιματηρό μέτωπο στο εσωτερικό της, και η γεωστρατηγική θέση που κατέχει, της επιτρέπει να διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο σε διεθνείς κρίσεις, συνομιλώντας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.Μάλλον όλα τα παραπάνω θα είχε στο μυαλό του ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον οποίο «διόρισε» στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ξένων πρακτορείων, έπιασε κουβέντα με… φορτηγατζήδες, και τους άνοιξε την καρδιά του για την Ελλάδα.«Όπως ξέρετε, πηγαίνουμε συχνά σε ευρωπαϊκές χώρες. Πραγματικά ζηλεύουν την Τουρκία. Η Ελλάδα πάει προς πτώχευση. Όταν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει, απαιτούν υψηλά επιτόκια. Όταν όμως υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε απαιτούν χαμηλά επιτόκια. Έτσι είναι και οι χώρες. Οι Γερμανοί ανησυχούν για παράδειγμα, επειδή ικανά στελέχη επιστρέφουν στην Τουρκία». Αυτά είπε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ στους… φορτηγατζήδες.Ευτυχώς βέβαια, μάθαμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που ζηλεύουν την Τουρκία. Τη ζηλεύουν οι Γερμανοί, προφανώς και αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ο κ. Γκιούλ θα μας αποκαλύψει κάποια στιγμή στο μέλλον. Η μικρή λεπτομέρεια που παραβλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ότι, όσο άξια θαυμασμού κι αν είναι η χώρα του για τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το παρελθόν Γενοκτονιών και το παρόν εθνικού κατατρεγμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Α, ξεχάσαμε. Υπάρχει και η γλώσσα, που λέγαμε.



Ανακοίνωσε ότι… βάζει λουκέτο στη Μεταπολίτευση


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Στη σημερινή, πολύωρη και πάλι συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε μια σειρά από ζητήματα, που… κοιτούσαν προς τρεις κατευθύνσεις: Προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προς την Αντιπολίτευση και προς την πλατεία Συντάγματος, εκεί μαζεύονται καθημερινά χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» Έλληνες.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο «κομιστής» της εθνικής συνεννόησης και της συναίνεσης, με το επιχείρημα ότι εξυπηρετεί τη συγκυρία και το καλό του τόπου. Δήλωσε έτοιμος να ανοίξει και πάλι, έναν διάλογο που μοιάζει να έχει κλείσει, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, δηλαδή κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία. Για να βρεθεί ένα μίνιμουμ κοινών αναφορών και συναντίληψης.
Φυσικά, στράφηκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους. Ο ίδιος, ως ο πολιτικός και φυσικός κληρονόμος του παπανδρεϊσμού, γνωρίζει ότι απέναντι στο σύνολο σχεδόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχει την «έξωθεν καλή μαρτυρία» πως επί ημερών του το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία. Άλλο τώρα πως τη διαχειρίστηκε.
Το πιο ενδιαφέρον όσο και συζητήσιμο κομμάτι της πρωθυπουργικής παρέμβασης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφορούσε φυσικά το «συναισθηματικό φλερτ» με το Κίνημα των Αγανακτισμένων. Κάτι που συνιστά υπέρβαση της κοινής λογικής, μιας και οι άνθρωποι αυτοί είναι αγανακτισμένοι πρωτίστως με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου.
«Οι πολίτες εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση, με όσα έχουν ζήσει εδώ και 35 χρόνια. Θέλουν να δουν κάτι καλύτερο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Γιώργου Παπανδρέου.
Μέσα στην ίδια φράση δηλαδή, ο Πρωθυπουργός στα χέρια του οποίου έσκασε η «εθνική φούσκα», την οποία δημιούργησε κατά πλειοψηφία το δικό του κόμμα, επιχείρησε να… βάλει λουκέτο στη Μεταπολίτευση. Και να εμφανιστεί εκείνος ως ο οικοδεσπότης της Νέας Μεταπολίτευσης. Μια πολιτική ακροβασία στο κενό, με μάλλον προδιαγεγραμμένη, άγαρμπη πτώση.



Θα λειτουργήσει 3ο παρατητήριο στην Πλάκα Λιτοχώρου

Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας οργανώνει τη δημοφιλή δράση εθελοντικής πυροπροστασίας του Ολύμπου και των Πιερίων «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος 2011» και καλεί τα μέλη της, τις φίλες και τους φίλους της να στηρίξουν και φέτος, με όλες τους δυνάμεις, την αξιόλογη αυτή προσπάθεια.
Πέρυσι, οι εθελόντριες και οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση, οι 518 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος κλπ. δήλωσαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία συνολικά 28 περιστατικά φωτιάς, τα οποία αντιμετωπίστηκαν όλα έγκαιρα.Φέτος αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού εκτός από τα παρατηρητήρια των Ν. Πόρων και της Ελάφου, θα λειτουργήσει και 3ο παρατηρητήριο στην Πλάκα Λιτοχώρου, δωρεά των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Πλάτων». Πρόκειται για ένα ευρύχωρο, ξύλινο κτίσμα το οποίο σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Χρυσάνθη Μπεκτά και κατασκευάστηκε από την εταιρεία «ΝΕΣΤΙΑ» Ε.Π.Ε. Η τοποθέτηση του3ου παρατητηρίου στην Πλάκα Λιτοχώρου θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα.Την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011, στις 19:30, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, όπου άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι συντονίστριες και οι συντονιστές του προγράμματος, θα δώσουν τις τελευταίες οδηγίες πριν την έναρξη της φετινής περιόδου, η οποία λόγων των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών (βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες) αρχίζει με καθυστέρηση δύο εβδομάδων.
Ραντεβού λοιπόν την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011, στις 19:30, στο 11ο Δημοτικό σχολείο Κατερίνης.
Δηλώσεις συμμετοχής online: http://www.ecss2006.com/TOPOS/2011060900.jpg
Η συντονιστική επιτροπή
Αγγλέζης Μ., Αϊβατζίδου, Μ., Βρέντζος Μ., Γαργαγέτα Χ., Γκογκίδης Α., Γκούντας, Β., Κιτιξή Κ., Κολυβάκη Α., Μελιόπουλος Χ., Μπέση Σ., Νατσιού Β., Πατέρα Β., Πατέρα Ν., Πιπινά Γ., Σταυριανίδης Κ., Τασοπούλου Μ., Τζομίδης Κ., Τσιαλός Ι., Τσολακίδης Η., Χιωτέλλη, Ε.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ

Οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ζητούν τα δεδουλευμένα τους

Η πλατεία Αριστοτέλους σήμερα γράφει ιστορία. Να είμαστε όλοι εκεί

Κρατείστε τη στολή, όχι τη ρόμπα: Ανοιχτή επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη στον Αρχηγό της Αστυνομίας

Αγαπητέ Αρχηγέ της Αστυνομίας,

Φαντάζομαι πως αν σας έπαιρνα τηλέφωνο και ζητούσα να μου στείλετε έναν αστυνομικό για να βρίσκεται έξω από το σπίτι μου και να γράφει όποιον παρκάρει παράνομα μπροστά, θα θεωρούσατε ότι σας κάνω πλάκα.
Προφανώς και δεν είναι δυνατόν η Ελληνική Αστυνομία να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο μόνο και μόνο, επειδή το παράνομο παρκάρισμα είναι παράβαση του ΚΟΚ.Οπότε ας αφήσουμε τις πλάκες και ας μιλήσουμε σοβαρά. Θεωρείτε σοβαρό, έλληνες αστυνομικοί, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, να βρίσκονται στα διόδια και να γράφουν, όχι αυτούς που βλέπουν να μην πληρώνουν διόδια, αλλά αυτούς που εγκλωβίζουν μέσα στις μπάρες οι εργολάβοι; Γνωρίζετε φαντάζομαι, πως το να κλείνει κάποιος με μπάρες τον δρόμο, είναι παρακώλυση συγκοινωνιών και είναι αδίκημα. Οι μπάρες των διοδίων για λόγους ασφάλειας, αλλά και με βάση όσα αναφέρει το Σύνταγμα των Ελλήνων, δεν μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση σε δημόσιο δρόμο. Μπορεί κάποιος να επιλέξει να μην πληρώσει και να του κάνει αγωγή η εταιρεία των διοδίων ή να τον γράψει ο Αστυνομικός. Αυτό είναι διαφορετικό απ' το να κλειδώνουν τις μπάρες στα διόδια και να περιμένουν τον αστυνομικό να γράψει τον εγκλωβισμένο.Και καταλαβαίνετε φαντάζομαι, πως είναι διαφορετικό το «διαφυλάττω την νομιμότητα» από το «εξυπηρετώ τους εργολάβους και τις εταιρείες», μετατρέποντας τους έλληνες αστυνομικούς σε εισπράκτορες
Την Κυριακή 1η Μαΐου βρέθηκα στα διόδια του Ρίο. Δήλωσα πως δεν πληρώνω τα συγκεκριμένα διόδια γιατί είναι παράνομα τοποθετημένα. Ο δρόμος δεν είναι Εθνικός, αλλά καρμανιόλα με μια λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς διαχωριστικά, φωτισμό και 50 νεκρούς το χρόνο. Δεν υπάρχει εναλλακτικός ασφαλής παράδρομος όπως ορίζουν οι ίδιες οι συμβάσεις (έπρεπε να έχει γίνει μέχρι το 2009). Δεν μπορεί κάποιος να εισπράττει διόδιο (ανταποδοτικό τέλος) για έναν δρόμο που δεν έχει γίνει και πληρώνεται ήδη για να γίνει από τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη βενζίνης. Για να μην μπούμε στην πολιτική διάσταση του θέματος όπου οι εργολάβοι με 10% συμμετοχή εμφανίζονται ως επενδυτές. Επίσης από τις 4 Απριλίου όπως καλά ξέρετε, η είσπραξη διοδίων σε δρόμους που δεν έχουν ολοκληρωθεί είναι παράνομη.Όπως και να έχει αρνήθηκα να πληρώσω διόδια και ζήτησα να μου ανοίξουν την μπάρα και αν ήθελε μπορούσε η Εταιρεία να κινηθεί εναντίον μου. Μπορούσε επίσης οποιοσδήποτε αστυνομικός να μου έκοβε πρόστιμο αν με έβλεπε να το κάνω. Αντ' αυτού με εγκλώβισαν στην μπάρα. Η μπάρα ήταν κλειδωμένη και δεν υποχωρούσε με το σπρώξιμο, όπως ορίζουν οι κανόνες ασφαλείας. Περίμενα εγκλωβισμένος μέχρι να έρθει Αστυνομικός, ο οποίος βρισκόταν λίγο παραπέρα για αυτό το λόγο.
Έδωσα το αντίτιμο του διοδίου, πήγα στην άκρη και ζήτησα από τον Αστυνομικό να πιστοποιήσει πως οι μπάρες είναι επίτηδες μπλοκαρισμένες και παρακωλύονται οι συγκοινωνίες. Ο αστυνομικός είπε πως δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, αν και λίγο νωρίτερα είχε απειλήσει πως θα μηνύσει εμένα για παρακώλυση.
Νομίζω πως δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι συμβαίνει, γιατί το ξέρετε καλά. Χρειάζεται όμως να σας πω, πως προτιμώ την Ελληνική Αστυνομία με στολή, στο έργο της υπεράσπισης του πολίτη και των δικαιωμάτων του από τη στολή του υπαλλήλου των εργολάβων και προφανώς τη «ρόμπα».
Τη μέρα που οι αστυνομικοί στο Ρίο περιφρουρούσαν την καταβολή των διοδίων και όχι τη νομιμότητα, ένας πυροσβέστης έπεσε νεκρός κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνουν αστυνομικοί: Να εμποδίσει μια ληστεία. Βλέπετε οι αστυνομικοί ήταν στα διόδια και έκαναν τον εισπράκτορα.
Επίσης θέλω να σας ρωτήσω, αν αληθεύει η πληροφορία πως οι εργολάβοι έχουν αναλάβει το κόστος λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων, αλλά και τις δωρεές περιπολικών στους δρόμους που αστυνομικοί περιφρουρούν τα συμφέροντά τους. Αν είναι έτσι, δεν μιλάμε για νόμους ούτε για νομιμότητα.
Αγαπητέ Αρχηγέ της Αστυνομίας, προστατεύστε πρώτα και κύρια τους αστυνομικούς σας. Δεν τους αξίζει να φυλάνε γήπεδα επιχειρηματιών και διόδια εργολάβων. Τιμήστε τη στολή σας.
Και επειδή σας γνωρίζω και προσωπικά, πιστέψτε με, δεν σας πάει η ρόμπα.

Ραντεβού στην πλατεία Αριστοτέλους. Τα «Εμβόλιμα Νέα» θα είναι εκεί

Δήλωση Προέδρου της ΝΔ -

Δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαράμετά τη συνάντησή του με το Γάλλο Πρωθυπουργό κ. Φρανσουά Φιγιόν


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, με το Γάλλο Πρωθυπουργό κ. Φρανσουά Φιγιόν, στο Πρωθυπουργικό μέγαρο στο Παρίσι.Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Γάλλο Πρωθυπουργό θέματα που αφορούν -αυτή την εποχή- τις δύο χώρες, αλλά και την Ευρώπη.Εξέφρασα τις θέσεις μας για την Οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα.Παρέθεσα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και εξήγησα τη δική μας εναλλακτική πρόταση.Επίσης, διατύπωσα την άποψή μας για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από αυτό.Είχα την ευκαιρία να τονίσω, για μιαν ακόμα φορά, ότι συμφωνούμε μεν απολύτως με το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επανεκκίνηση και ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας. Και προς την κατεύθυνση αυτή ανέφερα στο Γάλλο πρωθυπουργό ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όμως, όλα αυτά απαιτούν μια άλλη πολιτική. Ο φίλος κ. Φιγιόν άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας.Συζητήσαμε, επίσης, την κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, συμφωνώντας στην ανάγκη αναβίωσης της πρωτοβουλίας “Ένωση για την Μεσόγειο”, στόχο στον οποίο η Γαλλία και η Ελλάδα μπορούν να έχουν πολύ σημαντική συμβολή και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας.Έθεσα, επίσης, το καυτό πρόβλημα που λέγεται λαθρομετανάστευση με δύο κύρια αιτήματα: την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και την αναθεώρηση της Συμφωνίας Δουβλίνο-ΙΙ, ώστε να μοιραστούν επιτέλους, τα βάρη από τη λαθρομετανάστευση πιο δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ένωσης. Στο σημείο αυτό επισήμανα και το ρόλο της Τουρκίας, η οποία, όχι μόνον αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες επαναπροώθησης λαρθομεταναστών, αλλά εξακολουθεί να τους προωθεί προς το ευρωπαϊκό έδαφος, αυτό της Ελλάδας.Μιλήσαμε, επίσης, με τον κ. Φιγιόν για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. Πολύ σημαντικό ότι στην Κοινή Αγροτική πολιτική και τις εξελίξεις μετά το 2013 είμαστε σύμμαχοι – με κοινές θέσεις – με τη Γαλλία. Συνεχίζω, αύριο στις Βρυξέλλες, τις συναντήσεις μου με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μου πάντα είναι να αναδείξω ότι η πολιτική της συνεχούς ύφεσης δεν βοηθά την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Και ότι, αντίθετα, η συνέχιση αυτής της λαθεμένης πολιτικής, βαθαίνει την κρίση, διαλύει τη μεσαία τάξη, τραυματίζει την κοινωνία μας και δημιουργεί αισθήματα απόγνωσης σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό».
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ







ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ versus ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Κλεάνθης Γρίβας

Η Ασημαντότητα ποτέ δεν ανέχθηκε τη Μεγαλοσύνη

«Το ότι υπήρξε ο Σωκράτης δείχνει πως η δυνατότητα του ‘να είναι κανείς Σωκράτης’ ανήκει στο ανθρώπινο ον».
Κ. Καστοριάδης
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παραδέχτηκε ότι αρνήθηκε να παραχωρήσει την άδειά του στον Μίκη Θεοδωράκη και στο Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» για τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ανάλογη με εκείνη που έγινε προ ημερών στα Προπύλαια… Αντιπρότεινε να γίνει η συγκέντρωση στην Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς (Άγαλμα Βενιζέλου) ή της νέας Παραλίας, γύρω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Μίκης Θεοδωράκης αρνήθηκε – και με δημόσια δήλωσή του παρομοίωσε την απαγόρευση με αντίστοιχες απαγορεύσεις που είχε υποστεί σε πολύ δυσκολότερες εποχές και κατέληξε ότι θα καταλάβει την πλατεία ο ίδιος από σήμερα το απόγευμα. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 9-6-2011» (Βήμα, 8-6-2011)
Το ότι υπάρχει ο Μίκης Θεοδωράκης, δείχνει πως η δυνατότητα ‘να είναι κανείς Μίκης Θεοδωράκης’ ανήκει στο ανθρώπινο ον.
Όπως και το ότι υπάρχει ο Μπουτάρης δείχνει πως η δυνατότητα ‘να είναι κανείς Μπουτάρης’ ανήκει επίσης, στο ανθρώπινο ον.
Αλλά, υπάρχει μια ασύλληπτη ποιοτική διαφορά ανάμεσα στον τρόπο που υπάρχει ένας γίγαντας (Μπετόβεν της λαϊκής μουσικής, και όχι μόνο) και ένας νάνος.
Στην ιστορία είχαν (και, ευτυχώς, έχουν ακόμη) διαφορετικό βάρος οι υστερικόμορφες συμπεριφορές των σαλονιών και οι ρωμαλέες κραυγές του «νοητού ήλιου της δικαιοσύνης». Το χάσμα ανάμεσα στις πλακίτσες του μπαράκια-μανάκια και στη Μακρόνησο, ήταν, είναι και θα παραμένει αβυσσαλέο.
Τελικά, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, ούτε και απ’ αυτό που είναι και γίνεται κάθε στιγμή.Ο Μίκης συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
• Από τη Θεσσαλονίκη εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος τον «Επιτάφιο», το πρώτο ποιητικό κείμενο που μελοποίησε ο Μίκης, με το οποίο άλλαξαν δραστικά οι σχέσεις μας με την έντεχνη λαϊκή μουσική.
• Στη Θεσσαλονίκη έκανε ο Μίκης την παρθενική του εμφάνιση ως πολιτικός ηγέτης εθνικής εμβέλειας, την επομένη της στυγερής δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη (22 Μαΐου 1963) από τα αθύρματα του κράτους, του παρακράτους, του υπόκοσμου και της Gladio.
• Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση Λαμπράκη, ο Μίκης, καταθέτοντας ενόρκως, κατηγόρησε ευθέως τα ανάκτορα (και τη Φρειδερίκη, ονομαστικά) ως εμπνευστής της δολοφονίας.
Απέναντι σ’ αυτά, όσο κι αν βασανίσω τη μνήμη μου, μου είναι αδύνατο να εντοπίσω ίχνη κάποιας ουσιαστικής αγωνιστικής σχέσης του κ. Μπουτάρη με τη Θεσσαλονίκη (εάν, φυσικά, εξαιρεθούν κάποια σαλόνια και μπαράκια).
Και μόνο εξαιτίας αυτής ακριβώς, της κραυγαλέας ποιοτικής διαφοράς των σχέσεών του καθενός με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης (και όχι η Θεσσαλονίκη) όχι μόνο δεν είχε το δικαίωμα να αρνηθεί να φιλοξενήσει τον Μίκη στην κεντρική της πλατεία, αλλά, αντιθέτως, ήταν υποχρεωμένος να τον υποδεχθεί και να του παρασταθεί στην ομιλία του, δείχνοντας έτσι το σεβασμό του σε όλους εκείνους που μάτωσαν στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης (από τις οποίες ο ίδιος απουσίαζε).
Κατά τη διάρκεια του Μάη 1968, όταν του έθεσαν το ζήτημα σύλληψης του Σαρτρ, επειδή πουλούσε την απαγορευμένη αριστερίστικη εφημερίδα «Υπόθεση του Λαού», ο Ντε Γκολ απάντησε «Στη Γαλλία, δεν συλλαμβάνουν ένα Βολταίρο». Αλλά, δεδομένου ότι ο κ. Μπουτάρης δεν είναι Ντε Γκολ, ποτέ δεν θα μπορούσε να πει «στη Θεσσαλονίκη, δεν προσβάλλουν έναν Θεοδωράκη».
Επιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι εθνική προσβολή να αντιμετωπίζεται ένας μέγιστος συνθέτης, που ενσωμάτωσε τη μεγάλη ποίηση στην καθημερινή μας ζωή και υπήρξε πάντοτε δίπλα μας, παρών στην πρώτη γραμμή όλων των δημοκρατικών αγώνων στη μεταπολεμική περίοδο (σ’ αντίθεση με τον κ. Μπουτάρη, που δεν θυμάμαι κάποια συμμετοχή του σ’ αυτούς), να αντιμετωπίζεται ως δημόσια παρουσία υποδεέστερη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην οποία ο κ. Μπουτάρης και οι συν αυτώ παραχώρησαν πρόσφατα την πλατεία Αριστοτέλους και μια εξέδρα στην οποία δέσποζε ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Γαμιέται η ΕΠΟ και ο (τάδε)».Όποια διάβρωση και εάν έχει υποστεί το ατομικό και συλλογικό σύστημα αξιών μας και όσο κι αν δεν το κατανοούν ο κ. Μπουτάρης και η μικρο-αυλές του, αποτελεί έσχατη Ύβρη (με το σημαντικό περιεχόμενο του όρου) και μέγιστο θράσος να αρνούνται (από αφέλεια, βλακεία, κουτοπονηριά ή ιδιοτέλεια), στον «Επιτάφιο», το ανεπανάληπτο «Άξιον Εστί», το μοναδικό «Πνευματικό Εμβατήριο», ή η εκπληκτική πολιτική-ερωτική λειτουργία «Κατάσταση Πολιορκίας» (έργα που ποτέ δεν κατανοητά από τα σαλόνια και τα μπαράκια, στα οποία πολλοί, είθισται, να περιφέρουν το κενό, τη μοναξιά και την ανυπαρξία τους), ό,τι παραχώρησαν στο «Γαμιέται η ΕΠΟ...».
Κλεάνθης Γρίβας
zougla.gr


Η… ξεχασμένη ιδέα της επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να προσέρχεται από τη μια υπερ-δεκάωρη συνεδρίαση κομματικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ στην άλλη, δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι: Πόσο δίκιο είχαν εκείνοι που το 2004, μετά την ήττα από τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του είχαν προτείνει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, και να το ξαναφτιάξει από την αρχή… Και πόσο άδικο είχε ο ίδιος, που μετέτρεψε μια εμπνευσμένη στρατηγική κίνηση σε… ξεχασμένη ιδέα.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός κρατούσε διαχρονικά αποστάσεις από έναν κομματικό μηχανισμό που δεν τον ενέπνεε, ίσως και να μην τον ανεχόταν καν. Πολλούς από αυτούς βέβαια, τους χρησιμοποίησε τις δύσκολες ώρες του 2007, για να αποτρέψει την κατάληψη των ανακτόρων από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η ουσία των συναισθημάτων ωστόσο δεν άλλαξε.
Για όσους δεν το κατάλαβαν, μετά τις νικηφόρες εκλογές του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να συγκροτήσει Κυβέρνηση με… όσο το δυνατόν λιγότερο ΠΑΣΟΚ στα κρίσιμα πόστα. Με αποτέλεσμα να αξιοποιήσει συνεργάτες τους οποίους εμπιστευόταν, και οι οποίοι είχαν μικρή σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Για να φτάσει σήμερα στο σημείο να ακούει να τους λένε «κηπουρούς».
Η χθεσινή του «έκρηξη» για όσα άκουγε από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πιθανόν να μην περάσει χωρίς συνέχεια. Ειδικά επειδή είχε απέναντί του τον συγκεντρωσιάρχη του πατέρα του, δηλαδή ένα ιστορικό στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά τον παπανδρεϊσμό, και τον ίδιο τον σημερινό Πρωθυπουργό.
Ποιος θα απέκλειε λοιπόν το ενδεχόμενο, δίπλα στα σενάρια περί «πολιτειακού δημοψηφίσματος», να προστεθεί και η επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ; Εκείνη η ξεχασμένη ιδέα που λέγαμε…



Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και μετά… εκλογές


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο Ιούνιος που διανύουμε είναι ίσως ένας από τους κρισιμότερους μήνες στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι γκρίνιες και οι εσωτερικές αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από τους βουλευτές και τα στελέχη στις πρόσφατες συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων, να μεταφραστούν σε αρνητική ψήφο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ή έστω σε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, που θα επιβαρύνει το δύσκολο για την Κυβέρνηση κλίμα.
Την ίδια ώρα ωστόσο, στα χείλη τους επιστρέφει ένα… χαμόγελο με νόημα, όταν η συζήτηση μεταφέρεται στο τι θα συμβεί μετά. Από τη στιγμή που θα περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, και πιθανότατα θα έχει αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Βρυξελλών το Μνημόνιο ΙΙ, με την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, το πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνει βέβαιο για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα για το οποίο… αντιδρά το ΔΝΤ, θέτοντας στους πολίτες ερωτήματα για μια ριζική αναδιάρθρωση του Πολιτεύματος. Στο γραφείο του άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συγκεντρωμένα τα αιτήματα και τις αγωνίες που διατυπώνονται στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πλατείες της χώρας, στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων», με έναν προφανή πολιτικό στόχο.
Να δείξει ότι ο ίδιος έλαβε το μήνυμα και ανταποκρίθηκε άμεσα, προωθώντας τομές σε ένα κουρασμένο και παρασιτικό πολιτικό σύστημα. Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι μια τέτοια υπερβατική πρωτοβουλία, θα έδινε τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να καλύψει το χαμένο έδαφος, και να ανακτήσει το δικαίωμα να καθορίζει εκείνο την ατζέντα.
Κάποιοι μάλιστα, περισσότερο προχωρημένοι ή… υποψιασμένοι, φτάνουν ακόμη και στη λέξη «εκλογές». Στις οποίες βέβαια ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να πιστωθεί το θεσμικό «αναποδογύρισμα» της χώρας, ως αντίβαρο στα πιο σκληρά μέτρα που έχει εφαρμόσει ποτέ Κυβέρνηση.



ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτρα προστασίας για το ελληνικό λάδι στην αγορά των ΗΠΑ»

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς:  -Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Εξωτερικών-Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας Ελευθερία της Καλαμάτας, καταγγέλλεται ότι συσκευασίες ελαιολάδου με το εμπορικό σήμα «Lakonia» και ονομασία προϊόντος «extra virgin olive oil Kalamata» κυκλοφορούν σε χαμηλές τιμές στην Αμερική και ότι δείγμα που λήφθηκε από σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης και εξετάστηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους χαρακτηρίστηκε «μη κανονικό νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο ελαιόλαδο».
Θυμίζουμε ότι ανάλογη περίπτωση είχε καταγγελθεί από τον τοπικό τύπο τον Αύγουστο του 2010, με ελαιόλαδο άλλης εμπορικής ονομασίας στην αγορά της Νέας Υόρκης, το οποίο μετά από έλεγχο της North American Olive Oil Association (NAOOA) είχε βρεθεί να περιέχει πυρηνέλαιο, και τότε το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Τελωνείο είχαν απαντήσει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ότι δεν είχε εξαχθεί από την Μεσσηνία το ελαιόλαδο. Το θέμα είχε τεθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας στο Τμήμα Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο είχε δηλώσει ότι εστάλησαν τα απαραίτητα έγγραφα για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από τις ελληνικές στις αμερικανικές αρχές.
Σύμφωνα με απάντηση του ΥΠΑΑΤ σε πρόσφατη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση διαπιστώνεται ότι πρόκειται πραγματικά για μη κανονικό-νοθευμένο προϊόν, όπως βεβαιώνει το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο προϊόν δεν ανευρέθηκε στις αγορές του Σικάγο και της Ουάσιγκτον, ενώ στην τοπική αγορά της Νέας Υόρκης έχει μεν εντοπιστεί, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σε σχέση με ποσότητες και το εύρος της νόθευσης. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο είναι σε αναμονή.
Επίσης είναι γνωστό ότι φορείς του εξαγωγικού εμπορίου της Μεσσηνίας καταγγέλλουν ότι εμπορικοί οίκοι που εδρεύουν στις ΗΠΑ, συστηματικά προβαίνουν σε ενέργειες (παραπλανητικές σημάνσεις, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες φημισμένων, διεθνώς ανταγωνιστικών και με ισχυρή ζήτηση ελληνικών προϊόντων, όπως το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», «ελιές Καλαμάτας», «ελαιόλαδο Καλαμάτας») που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών και των εμπόρων του Νομού Μεσσηνίας, χωρίς οι Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους στις ΗΠΑ να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των προϊόντων μας.

Επειδή:

-η προστασία των Ελληνικών προϊόντων και ειδικά του ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού είναι άμεσης προτεραιότητας για τα συμφέροντα των παραγωγών της πατρίδας μας,
-είναι αναγκαίο να γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη τέτοιων πρακτικών και να εξεταστεί από το Ελληνικό Κράτος η περαιτέρω δυνατότητα συνεργασίας με τον Οργανισμό,
-είναι αναγκαίο να προβαίνουν σε δειγματοληψίες τροφίμων οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να εντοπιστεί το νοθευμένο προϊόν και να σταματήσει η δυσφήμιση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ελαιολάδου;
• Προτίθενται να θέσουν το θέμα στην ΕΕ, καθότι το όνομα «Καλαμάτα» είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και οι αναγνωρισμένες ονομασίες ΠΟΠ απολαμβάνουν της προστασίας της ΕΕ;
• Ανεξάρτητα από την απόφαση της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση με ποιον τρόπο σκέφτεται να προχωρήσει τη συνεργασία της με τον ανωτέρω οργανισμό των ΗΠΑ, ώστε να προστατεύονται τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά των ΗΠΑ;
• Θα προχωρήσουν στην τροποποίηση του νόμου ώστε οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων να μπορούν να αποστέλλουν τα δείγματα που λαμβάνουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή έστω να δοθεί η οικονομική δυνατότητα στις υπηρεσίες αυτές των Περιφερειών, ώστε να προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληψίες και να τις αποστέλλουν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Κριτσωτάκης Μιχάλης







Ευτυχώς που η Ελλάδα έχει τον Σόιμπλε


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Αν δεν υπήρχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα είχαμε υποχρεωθεί να τον εφεύρουμε. Και πιθανότατα, το αποτέλεσμα της έμπνευσής μας, θα απείχε αισθητά από το αυθεντικό πρωτότυπο.Η παρέμβαση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, με αγωνιώδη επιστολή του προς τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και τους ομολόγους του των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, έχει σχεδόν ισότιμο αντίκτυπο, με τη δημόσια δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα ότι θα στηρίξει τη σωτηρία της Ελλάδας.Βλέπετε, στην Ευρώπη… γίνεται αυτό που θέλουν οι Γερμανοί. Και στην προκειμένη περίπτωση, η Άνγκελα Μέρκελ και το γερμανικό κοινοβούλιο κάνουν αυτό… που τους λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πιθανότατα ο τελευταίος μεγάλος Γερμανός πολιτικός, που καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, στο οποίο κατέληξε μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του. Και, σχεδόν μετά βεβαιότητας, ο τελευταίος μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός που πιστεύει βαθιά σε μια Ευρώπη των πολιτών, της σύνθεσης και της διεκδίκησης κοινών οραμάτων. Όχι μια Ευρώπη των μηχανισμών και της γραφειοκρατίας.
Ο Σόιμπλε επέδειξε αξιοθαύμαστο πείσμα να μην αφήσει τη σωματική υστέρηση να τον σπρώξει στο περιθώριο της πολιτικής. Ήταν το μυαλό πίσω από την καρδιά του ηγέτη, καθώς ενίσχυσε την καθαρή ματιά του Χέλμουτ Κολ, αρχικά προς μια Ενωμένη Γερμανία, και στη συνέχεια προς μια πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη.
Ενώ αργότερα, στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει κουραστεί να της διδάσκει ηγεσία, όραμα για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, και αυτοσυγκράτηση, κάθε φορά που η Γερμανίδα Καγκελάριος ξυπνά, έχοντας στο μυαλό της… το μάρκο.Όπως κάθε Γερμανός που αισθάνεται ένα σφίξιμο στην καρδιά, για τις σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος της πατρίδας του, ο Σόιμπλε αναλογίζεται ότι κάθε δική του συμβολή στην υπέρβαση της κρίσης, σβήνει και μια από εκείνες τις αναμνήσεις. Γι’ αυτό θέλει να συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας. Και όπως καταλήγει στην επιστολή του… θα ήταν ευγνώμων για τη στήριξη των υπολοίπων. Μάλλον εννοεί και τη Μέρκελ.



Για την 5η δόση… θα δούμε


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το σενάριο της «εθνικής αγωνίας» επανήλθε στο προσκήνιο για την Ελλάδα, μετά το ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters», που επικαλούμενο σχετικά στοιχεία τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του, υποστηρίζει ότι στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα θέτει προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 5ης δόσης που προβλέπει το Μνημόνιο.
Ο Πολ Τόμσεν και η ομάδα του, συνδέουν ευθέως την αποδέσμευση της 5ης δόσης με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει για την Ελλάδα, λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας της χώρας να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές το 2012, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο Ι.
Τα επιμέρους συμπεράσματα της έκθεσης των εκπροσώπων των δανειστών, συνιστούν πολιτική αποδοκιμασία της αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης, μιας και επί της ουσίας αποκαλύπτουν ότι… δεν πετύχαμε σχεδόν κανέναν από τους στόχους που είχαν τεθεί, τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Reuters» χτύπησε καμπανάκι ανησυχίας στις Βρυξέλλες, και οδήγησε σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, προκειμένου να επαναβεβαιώσουν τη διάθεσή τους να συνδράμουν στην αποφυγή της ελληνικής χρεοκοπίας, συμφωνώντας τις επόμενες εβδομάδες σε ένα νέο πακέτο στήριξης, που αναμένεται να αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, και να εκτείνεται μέχρι το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της τρόικας υπάρχει ξεχωριστό εδάφιο που αξιολογεί την πολιτική κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συναινέσουν στα μέτρα της Κυβέρνησης Παπανδρέου.



Η λέξη της εβδομάδας: Πλατεία

Τι σημαίνει η λέξη πλατεία (> πιάτσα > πιάτο);

Τούτες τις ημέρες ζούμε, ή ζουν ορισμένοι, “μέρες πλατείας”. Για ακόμα μια φορά στις πλατείες αγωνίζονται όλοι όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει κάτι. Η πρόθεση τους τους είναι ιδανική, το αποτέλεσμα τους θα το κρίνει η ιστορία. Τι σημαίνει, όμως, η λέξη πλατεία; Πρόκειται για ουσιαστικοποιημένο θηλυκό του αρχαίου επιθέτου πλατύς/εια/ύ. Η αρχική έκφραση ήταν “πλατεία οδός” και προσδιόριζε το μεγάλο (πλατύ/ φαρδύ) δρόμο του χωριού ή της πόλης, που συνήθως, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και εκτελούνταν οι εμπορικές δραστηριότητες. Σιγά σιγά από το “πλατεία οδός” χάθηκε η λέξη “οδός” και έμεινε μόνο η “πλατεία”. Το ίδιο συνέβη με τις φράσεις: ιατρική επιστήμη > ιατρική, γραμματική τέχνη > γραμματική
Ομόρριζα της λ. πλατεία είναι: η πλάτος, πλάτη, πλάτανος, Πλαταιές (πλατιά επιφάνεια), Πλάτων (αρχ. σημ. “αυτός που έχει φαρδιές πλάτες”) κ.ά.
Αξιοπερίεργο είναι και το “ταξίδι” της λ. πλατεία στην Εσπερία: στα Λατινικά μεταφέρθηκε ως δευτερόκλιτο επίθετο plattus/a/um > ιταλικά: piazza, γαλλικά: plat, ισπανικά: plaza (στην Plaza de Cataluña διαδηλώνουν, τούτες τις ημέρες, οι Ισπανοί “αγανακτισμένοι”). Δεν πρέπει να λησμονήσουμε και το ιταλοποιημένο, αλλά ελληνικής καταγωγής, πιάτο ή το υποκοριστικό του πιατέλα. Το πιάτο είναι η ιταλική εκδοχή του plattus, και εδώ παρουσιάζεται με τη στενή έννοια του “πινακίου” (: επίπεδου πιάτου)
24grammata.com