Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Παύλος Χαϊκάλης για τα χαμένα νιάτα

Πένθιμη συνουσία

Σε καμία περίπτωση στη ζωή μου δεν υπήρξα ούτε ήθελα να γίνω, λαϊκιστής. Είναι κάτι που απεχθάνομαι. Όπως και μηδενιστής ή ισοπεδωτής πραγμάτων και καταστάσεων. Πάντα θα υπάρχει η μειονότητα για να επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ένα 10%, ίσως και 20%. Μπααα, πολύ είπα. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι ισοπεδωτική. Και το έδαφος που χτίσαμε το μέλλον της χώρας αυτής, ανώμαλο. Με ενδιαφέρει να δώσω μια απάντηση σ' ένα φίλο που αφιέρωσε χρόνο να διαβάσει το τελευταίο άρθρο μου και που είναι 20 ετών και έφυγε ή ίσως είναι έτοιμος να φύγει για Αυστραλία. Αναρωτιόταν τί φταίει και πληρώνει αυτός το μάρμαρο.

ΟΧΙ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ, ΔΕ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ.

Φταίει η δικιά μου και οι προηγούμενες γενιές. Φταίνε εκείνοι οι γονείς που εγκλωβίστηκαν σ' ένα δικομματικό πεδίο και δεν είδαν το μέλλον σου παρασυρμένοι και παραδομένοι σε μια ανηλεή πελατειακή σχέση.

Φταίνε εκείνοι που δημιούργησαν τη βασική σου εκπαίδευση και την έκαναν με τέτοιο τρόπο, ώστε να σιχαθείς τη γνώση και να εγκλωβιστείς στη παπαγαλία γιατί αυτό τους συνέφερε. Για να ζήσουν και τα φροντιστήρια όπου οι γονείς, πάλι εγκλωβισμένοι, πλήρωναν για κάτι καλύτερο. Μη αντιδρώντας πάλι για τη ΔΩΡΕΑΝ Παιδεία που έπρεπε να έχεις.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που δεν αντέδρασαν στην πνευματική σου τροφή, αλλά άφηναν να καλλιεργείται ένα σάπισμα στη σκέψη τροφοδοτώντας σε με ό,τι άχρηστο επέβαλλε το σύστημα.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που επένδυσαν το μέλλον σου βασισμένοι στη δύναμη της πελατειακής τους σχέσης, καλλιεργώντας σου το συναίσθημα ότι οι γνωριμίες του μπαμπά έχουν τη λύση.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που ενδιαφερόμενοι για τη δική σου κάλυψη και αποκατάσταση, έκλειναν τις πόρτες στους άλλους.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ για να σου εξασφαλίσουν την άνεσή σου και να απενεχοποιηθούν για την έλλειψη επικοινωνίας αδιαφόρησαν για τις ανάγκες σου και όποιες απορίες σου, δίνοντας σου ένα χαρτζιλίκι γενναίο για να ξεφύγουν.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που δεν αντέδρασαν για τον περιορισμένο έως ανύπαρκτο ζωτικό χώρο που είχες για να ζήσεις, γιατί σημασία δεν είχε ο κήπος και το πράσινο αλλά τα τετραγωνικά.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που δεν σ' έμαθαν ότι η ανθρώπινη επαφή είναι το παν, η γνώση είναι δύναμη και το σεξ χαρά και δημιουργία. Έτσι δεν σ' έμαθαν τι είναι φλερτ, ερωτικό σκίρτημα, ο ιδρώτας και η αγωνία στο πρώτο ραντεβού και εγκλωβίστηκες με τα sms, τα mms κ.λπ., σερφάροντας στο διαδίκτυο βλέποντας εκπομπές ξεφτίλας στη tv και ψάχνοντας για ασφαλές σεξ και αν σου κάτσει και καμιά καλή είδηση. Μια αποχαύνωση, δηλαδή.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που δεν αντέδρασαν στην όποια ενημέρωση σου καθιστώντας ως πρότυπο ζωής τα Μ.Μ.Ε. Και η παθογένεια δεν έχει τέλος.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που ζώντας με τ' απωθημένα του παρελθόντος δεν φρόντισαν ούτε τη διατροφή σου παίζοντας ακόμη και με την υγεία σας.
Φταίνε εκείνοι οι γονείς που δεν σου μίλησαν για σεβασμό, για ελευθερία σκέψης, για πατρίδα, για ανάγκη έκφρασης, για τέχνες, για ανάγκη αντίδρασης στα κακώς κείμενα.
Φταίμε όλοι εμείς οι άνθρωποι της Τέχνης που δεν μιλήσαμε. Είτε γιατί εξαγοραστήκαμε είτε γιατί είμαστε απλοί υπάλληλοι και δεν μπορούμε.
Φταίμε όλοι που δεν αντιδράσαμε σ' ένα φαύλο κράτος γιατί βολευτήκαμε.
Γιατί ξεχάσαμε το ψωμί με τη ζάχαρη και το λαδόξυδο που τρώγαμε και αφεθήκαμε στο μπαλσάμικο, τα πολύσπορα και τα τυριά κρέμες. Ξεχάσαμε την πείνα, τα φθαρμένα παντελόνια και ριχτήκαμε στις μάρκες.
Φταίμε όλοι αγόρι μου, γιατί σας μάθαμε να καταστρέφετε και δεν σας μάθαμε να δημιουργείτε.
Αναλωθήκαμε όλοι σε μία πένθιμη συνουσία και βγάλαμε μία νεκρή γενιά.

ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

«Εμβόλιμα Νέα». Όσοι υπερασπίστηκαν το αύριο των παιδιών τους, κυνηγήθηκαν, λοιδορήθηκαν, σπιλώθηκαν, ακόμα και την ζωή τους έχασαν. Για αυτό δεν φταίμε όλοι.. κ. Χαϊκάλη.



Μίκης: «Ας έλθουν να με διώξουν»

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη της πλατείας Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό την κεντρική πλατεία της πόλης.«Θα καθίσει σε μία καρέκλα στο κέντρο της πλατείας σήμερα το απόγευμα» δήλωσαν χαρακτηριστικά γνωστοί και φίλοι του, αλλά και παλιοί συναγωνιστές του από τη Θεσσαλονίκη.Την ίδια ώρα, η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι πώς τελικά θα πραγματοποιηθεί χωρίς περαιτέρω εντάσεις η συγκέντρωση της Πέμπτης με κεντρικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κατά τους συνεργάτες του θα μπορούσε να διαχειριστεί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο το ζήτημα που ανέκυψε, τελικά αντελήφθη πως ήταν πολιτικό ατόπημα, και μάλιστα με συνέπειες, η άρνησή του να παραχωρήσει την κεντρική πλατεία της πόλης για την πραγματοποίηση αυτής της συγκέντρωσης.«Όταν πρόκειται για ένα μέγεθος σαν αυτό του Μίκη... δεν μηρυκάζει κανείς επιχειρήματα β’ κατηγορίας και δεν επικαλείται λόγους τυπικούς, όταν η κοινωνία βράζει» δηλώνουν γνωστοί πολιτικοί παράγοντες της πόλης, όλων των κομμάτων και αποχρώσεων. Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε πως «το πολύ πολύ να κόψω μία τυπική κλήση στους διοργανωτές της συγκέντρωσης για παράνομη χρήση δημοτικού χώρου». Προφανώς, με άκομψο και πάλι τρόπο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέδειξε πως υποχωρεί και μάλιστα ατάκτως, επιχειρώντας να διασώσει κάποια προσχήματα, δηλώνοντας: «Τον Μίκη Θεοδωράκη τον σέβομαι… τον τσαμπουκά δεν καταλαβαίνω».Ο ίδιος ο Μίκης φέρεται από το περιβάλλον του αποφασισμένος να τοποθετήσει ένα κάθισμα στο κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους το απόγευμα της Τετάρτης και να καθίσει, με στόχο να καταδείξει πως το κέντρο της Θεσσαλονίκης ανήκει στους πολίτες της. Άλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης ήδη στη δημόσια δήλωσή του αναφέρθηκε στο παρελθόν κατά το οποίο η Θεσσαλονίκη κυρίως βρισκόταν στα χέρια του παρακράτους επί «Βασιλευόμενης Δημοκρατίας», δηλαδή αμέσως μετά τον Εμφύλιο αλλά και κατά τη δεκαετία του '60 όπου οι παρακρατικοί δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων της προοδευτικής παράταξης στην πόλη. Ο Μίκης, προφανώς, ήθελε να ανασύρει συλλογικές μνήμες από την δράση του παρακράτους στη συμπρωτεύουσα.



Νίκος Χουντής προς Κομισιόν: «Παραβιάζετε τις Συνθήκες όταν ζητάτε την ανατροπή της ιεράρχησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».


Επίτροπος Απασχόλησης προς Ν. Χουντή: «Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα γι’ αυτό θα διοργανώσω μια ημερίδα … κατά τον Σεπτέμβρη».
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται ανοιχτά ότι παραβιάζει τις Συνθήκες της ΕΕ στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης κ. Άντορ, δηλώνει προβληματισμένος και διοργανώνει ημερίδες!!! Αυτό προκύπτει από σχετική απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, στη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής σε ερώτησή του κατήγγειλε την Κομισιόν ότι υπαγόρευσε, να γραφτεί στο ελληνικό Μνημόνιο: «η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων». Ταυτόχρονα τόνισε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 156 της ΣΛΕΕ που ορίζει ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων αποτελούν εθνική υπόθεση και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Απασχόλησης κ. Άντορ, υποκριτικά έριξε τα βάρη μονομερώς στην ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο καταρτίστηκαν σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, το μέτρο εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτό λοιπόν δείχνει ότι σεβόμαστε την αρχή της επικουρικότητας». Αγνόησε δε το ρόλο του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Τρόικα που ασκούσε πιέσεις, και δημόσια τόνιζε, πως η αλλαγή της ιεράρχησης των συλλογικών συμβάσεων αποτελούσε προϋπόθεση συνέχισης του δανείου.
Δευτερολογώντας ο Νίκος Χουντής, απάντησε στον Επίτροπο Άντορ, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά η απάντησή σας δεν ήταν σαφής, γιατί περίπου την ίδια απάντηση μου δίνετε και σε γραπτές ερωτήσεις. Αν πράγματι η Κομισιόν σέβεται ότι το καθεστώς των συλλογικών Συμβάσεων είναι θέμα εθνικής νομοθεσίας, τότε παραβιάζετε ή όχι το ρόλο σας με βάση τις Συνθήκες όταν ζητάτε να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις; Την ερμηνεία που δίνετε, δεν την δέχονται ούτε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα που σας κατηγορούν για παραβίαση των Συνθηκών. Η ερώτησή μου είναι: ποιος ζητάει να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις; Εσείς; Το ΔΝΤ; Οι δανειστές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας της Ιρλανδίας; Σας παρακαλώ πιο σαφή απάντηση»
Ο κ. Άντορ απαντώντας στον Νίκο Χουντή, αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι «Πράγματι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα… Συνεχίζεται η συζήτηση, δεν λέω ότι έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, γι αυτό ακριβώς το λόγο ανέλαβα μια πρωτοβουλία να οργανώσω μια ακρόαση, για το πώς ρυθμίζονται τα θέματα αυτά στην ΕΕ. Θα διοργανωθεί μια ημερίδα τον Σεπτέμβριο στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι. … θα συνεχιστεί λοιπόν η συζήτηση και ελπίζω να βρούμε τις κατάλληλες απαντήσεις».

Η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση κεντρικός άξονας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας


Παρέμβαση του Κ. Πουπάκη με τροπολογίες

Περισσότεροι από 5.5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης, «υποφέρουν» από έλλειψη ευκαιριών μετά το σχολείο και κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια. Ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται επισφαλείς θέσεις απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς και μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη, στοιχεία που επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία και την ασφάλειά τους στον εργασιακό χώρο.
Η διασύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την απασχόληση αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο των εθνικών πολιτικών καθώς έτσι διαμορφώνονται οι συνθήκες για την επιτυχή συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ενώ τίθενται οι βάσεις για μια παραγωγική επαγγελματική σταδιοδρομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, σήμερα, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση πρωτοβουλίας για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την υποστήριξη της Στρατηγικής Ευρώπη 2020. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ένα δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, ενώ καυτηριάζει τις περικοπές που δρομολογούνται στον εν λόγω τομέα υπό το πρίσμα των πολιτικών λιτότητας και προκρίνει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προτείνοντας πρωτοβουλίες όπως:
Η δημιουργία της "κάρτα της νεολαίας" που θα βοηθήσει στη μετακίνηση των νέων σε άλλο κράτος μέλος για σπουδές, καθώς και τη δημιουργία ευρωπαϊκών δανείων για την κινητικότητα των νέων με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να περάσουν ένα διάστημα σπουδών σε κάποια άλλη χώρα.
Στο τελικό κείμενο της έκθεσης ενσωματώθηκαν τροπολογίες του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού, που θα στοχεύει στην ενίσχυση της πρόσβασης και της συμμετοχής σε αυτήν, τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, συμπεριλήφθηκαν:

• Η αποτελεσματική ενίσχυση της πρόσβασης στις δομές της συνεχιζόμενης κατάρτισης των εργαζομένων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
• Η ενίσχυση της συμμετοχής στην τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση και την αναβάθμιση της ποιότητάς της.
• Ο συνεχής εκσυγχρονισμός των επαγγελματικών προγραμμάτων και της προσφερόμενης τεχνογνωσίας, σύμφωνα με τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στην κάθε ειδικότητα.
«Η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για μια βιώσιμη κοινωνική οικονομία της αγοράς. Οι «προκρούστειες λογικές» της κυβέρνησης με τις άκριτες συγχωνεύσεις σχολείων και τις τυφλές περικοπές εκπαιδευτικών κονδυλίων μόνο αδιέξοδα δημιουργούν στην εποχή της γνώσης. Η ύπαρξη ενός κατάλληλα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναπτύσσονται και να επιτυγχάνουν, είναι κεντρικοί άξονες στην προσπάθεια για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, καταπολέμηση της ανεργίας και διασφάλιση της αξιοπρεπούς απασχόλησης. Αντίθετα ο «στραγγαλισμός» της επιχειρηματικότητας, μέσω της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, οι μισθολογικές ανισότητες και ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας, εντείνουν την ύφεση και διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Ούτε εκλογές δεν θα μας αφήσουν να κάνουμε…


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Η πληθωρική φιγούρα του Δανού Πολ Τόμσεν, που συνέδεσε τα… γαλάζια μάτια του με τον «εθνικό ζυγό» του Μνημονίου, δεν επέτρεψε σε μια άλλη φυσιογνωμία που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τη δανειακή σύμβαση, να αποκτήσει τη δημοσιότητα που θα έπρεπε.
Ο Ολλανδός Μπομπ Τράα είναι ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι όμως πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή του, όταν ξεσήκωσε την κοινή λογική, νοικιάζοντας διαμέρισμα εκεί όπου… μένει και ο Άκης, με μίσθωμα 9.000 ευρώ. Ακόμη και τον Ντομινίκ Στρος-Καν, εκείνον που πρεσβεύει απεριόριστο σεβασμό για τις γυναίκες, έβγαλε από τα ρούχα του.
Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, μιλούν με ένταση συναισθημάτων και περιγραφής. Τον θεωρούν εριστικό, χαρακτηριστικό παράδειγμα στελέχους της αγοράς που διακρίνεται από ελλειμματική αντίληψη της πραγματικότητας. Στο παρελθόν, ήταν παρών στις χρεοκοπίες χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η δε συμπεριφορά του είχε εξοργίσει τους πάντες. Στον Ισημερινό μάλιστα, μια από τις χώρες που βρέθηκαν κάτω από τον ζυγό του ΔΝΤ, υπήρξαν οργανώσεις ακτιβιστών καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είχαν ζητήσει την απέλαση του Μπομπ Τράα.
Τα παραπάνω είναι ένας εκτενής πρόλογος, για να καταλάβουμε… σε τι χέρια έχει αφεθεί η δημοσιονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Χθες μάλιστα, ο κ. Τράα, μιλώντας σε εκδήλωση του τραπεζικού συστήματος, μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου σε δημοψήφισμα.
Να υποθέσουμε ότι αν οι διεθνείς κερδοσκόποι συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μπομπ Τράα θα μας ενημερώσει ότι… και οι εκλογές είναι χάσιμο χρόνου;



Οι πολίτες διαμαρτύρονται και απαιτούν εξηγήσεις!

Με απόφαση της λαϊκής συνέλευσης της 05.06.2011 από τους "Αγανακτισμένους" πολίτες στην κεντρική Πλατεία Κατερίνης, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία ανέλαβε να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Κατερίνης.
Η απόφαση για τη συγκρότηση της ομάδας αυτής προέκυψε από τα ερωτήματα δεκάδων διαμαρτυρομένων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά που απαιτεί η Δημοτική Επιχείρηση.
Μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν χθες τη ΔΕΥΑ Κατερίνης και κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν σειρά στοιχείων και διευκρινήσεων τα οποία τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν ενώπιον της λαϊκής συνέλευσης στην κεντρική πλατεία Κατερίνης.

Το ιστορικό:

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης στους λογαριασμούς που απέστελλε τον Απρίλιο του 2011 με την ένδειξη «Β’ Περίοδος 2011» επέβαλλε-όπως ισχυρίστηκε προφορικά και στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2011 ο πρόεδρος της Επιχείρησης Αστέριος Μπουσνάκης- εκκαθάριση του έτους 2010.
Επρόκειτο για τον δεύτερο λογαριασμό του 2011, αφού ο πρώτος που αφορούσε το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011 απεστάλη με την ένδειξη «Έναντι». Ισχυρίστηκε ο ίδιος πως ο λόγος της εκκαθάρισης ήταν ότι με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ το προηγούμενο έτος, δεν έγιναν οι απαιτούμενες μετρήσεις των υδρόμετρων των καταναλωτών. Είναι νόμιμη και προβλεπόμενη αυτή η διαδικασία; Επιπλέον, οι λογαριασμοί αυτοί περιλάμβαναν αλλαγές χρεώσεων, κόστους ανά κυβικό, κατάργηση παγίου τέλους ύδρευσης και εστάλησαν στους καταναλωτές, πριν αυτές οι αλλαγές εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης.

Τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες:

Μπορεί να αποφασίζει ένα Δ.Σ. χωρίς άλλη ενημέρωση των καταναλωτών, ότι δεν θα προχωρά σε μετρήσεις και θα καταλογίζει λογαριασμούς….αυθαίρετα;
Μπορεί να αποστέλλει λογαριασμούς εκκαθάρισης για προηγούμενο έτος, χωρίς να το αναγράφει στον λογαριασμό και ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 έχει στείλει εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στους καταναλωτές με την ένδειξη «Εκκαθάριση 2010»;
Μπορεί να εκδίδει λογαριασμό με αναπροσαρμοσμένες τιμές, χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης;
Δεν έχει υποχρέωση να αναγράφει στα έντυπα λογαριασμών τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης; Το πρόβλημα προέκυψε για όλους τους καταναλωτές της Κατερίνης που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς, χωρίς να γνωρίζουν ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

Ειναι νόμιμο να χρεώνεται με τιμή του 2011, η κατανάλωση νερού του 2010;

Στον οικισμό που υπάγεται διοικητικά στο δήμο Κατερίνης, την Ολυμπιακη Ακτή, που στη συντριπτική του πλειοψηφία φιλοξενεί ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία με πισίνες, δεν γίνεται ο υπολογισμός της αξίας νερού με βάση τους υδρομετρητές αλλά με ένα ποσό κατ’αποκοπήν. Προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη νομοθεσία;

Τα επόμενα βήματα:

Η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί, αποτελείται σήμερα από 8 πολίτες, μεταξύ των οποίων και 3 δικηγόροι οι οποίοι ανέλαβαν τη νομική υποστήριξή της . Η ομάδα είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της.
Ήδη έχει κατατεθεί καταγγελία στο «Συνήγορο του Καταναλωτή» και η ομάδα καλεί όλους τους πολίτες του Δήμου Κατερίνης, που διαφωνούν με τα εξωφρενικές αυξήσεις της ΔΕΥΑΚ, να καταθέσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο) στέλνοντας email στη διεύθυνση info@otoposmou.gr. Στόχος της ομάδας είναι να προσβάλλει νομικά την απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης με τη μαζική προσφυγή των πολιτών εναντίον της, μέσω του «Συνηγόρου του Καταναλωτή».
Επίσης, οι πολίτες απαιτούν από τη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης να δημοσιοποιήσει το οργανόγραμμά της και τους μισθούς των αιρετών που υπηρετούν στις θέσεις αυτές. Επίσης να εξηγήσει, με ποιο σκεπτικό κάτοικοι και επιχειρηματίες της «Ολυμπιακής ακτής» πληρώνουν «κατ’ αποκοπήν» και δεν γίνεται ο υπολογισμός της αξίας νερού με βάση τους εγκατεστημένους υδρομετρητές.
Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα σχετικά με το παραπάνω θέμα, μπορούν να συμμετέχουν στην καθημερινή σύσκεψη της ομάδας εργασίας, στις 21:00 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)

Με γοργό βήμα προς τις εκλογές!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΕΙΔΑΚΙΣ
Το πιθανότερο είναι ότι πάμε για εκλογές. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. πρωθυπουργού, στα «Όργανα», περί του αντιθέτου.
Ο «τεχνικός» λόγος είναι ότι πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές θα προτιμήσουν «να τους φάει ο λύκος έξω από το μαντρί, παρά να τους φάει ο τσομπάνος μέσα στο μαντρί».
Αυτό φαίνεται πιο ηρωικό. Κάτι σαν την έξοδο του Μεσολογγίου ή το Χορό του Ζαλόγγου. Προβλέπεται με άλλα λόγια, από σοβαρούς οιωνοσκόπους, ότι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσουν να καταψηφίσουν το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», της κυβέρνησης παρά να αυτοκτονήσουν πολιτικά, υπερψηφίζοντάς το. Η αυτοκτονία είναι μη αναστρέψιμη. Η διαγραφή θα ισχύει όσο ο παρών αρχηγός θα συνεχίζει να είναι αρχηγός. Εκτός αν οι ψηφοφόροι, εκτιμώντας τον ηρωισμό των εκπροσώπων τους και κυρίως τους λόγους αυτού του ηρωισμού, διαγράψουν νωρίτερα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη διαγραφή. Ή τον αρχηγό.Δεν εξετάζουμε τώρα εδώ αν είναι σωστό, χρήσιμο κτλ. να καταψηφίσουν το «μεσοπρόθεσμο» ή όχι. Ούτε αν το νέο δάνειο-μαμούθ, με όλα τα συνοδευτικά (διότι περί εντόκου δανείου θα πρόκειται, όχι περί τζάμπα «βοήθειας») θα σώσει την Πατρίδα ή αν, λόγω των «αντισταθμιστικών ζημιών» που το συνοδεύουν, θα τη βουλιάξει ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι το άλλο μεγάλο κεφάλαιο.Εδώ μεταφέρουμε απλώς την εκτίμηση των οιωνοσκόπων ότι οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσοι δηλ. γνωρίζουν να χειρίζονται ένα απλό κομπιουτεράκι, θα κάνουν πριν από την ψηφοφορία τον υπολογισμό πόσο πάνω-κάτω θα επιβαρύνουν τα νέα μέτρα (μισθολογικά, φορολογικά, αντικειμενικές αξίες, ημιυπαίθριοι, φως, νερό, πετρέλαιο κτλ. κτλ.) μια 4μελή οικογένεια ψηφοφόρων τους, με εισόδημα 2.000 Ευρώ το μήνα, με 2 παιδιά στη Δευτέρα λυκείου και στο ΤΕΙ Δράμας, αντίστοιχα και ένα στεγαστικό δάνειο, με τη δόση να τρέχει για 15 ακόμη χρόνια. Θα διαβάσουν το αποτέλεσμα στο κομπιουτεράκι και θα φρίξουν! Και φυσικά ή θα αποφασίσουν επί τόπου να μεταναστεύουν στην Αυστραλία ή να το καταψηφίσουν. Το δεύτερο είναι σχετικά ευκολότερο. Πολύ περισσότερο γιατί κ. Σαμαράς έχει προτείνει ένα συγκεκριμένο, σαφές και κοστολογημένο σχέδιο, δηλ. ένα «παράδειγμα» εξόδου από την Κρίση, ώστε ουδείς μπορεί πλέον να προσποιείται, υποστηρίζοντας ότι το «μεσοπρόθεσμο» της κυβέρνησης είναι μονόδρομος. Με εργαλείο αυτή την «κοινή λογική», οι προαναφερθέντες οιωνοσκόποι προβλέπουν ότι πάμε σε εκλογές. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ακόμη «όλα παίζονται». Δεν το πιστεύω. Μάλλον όλα έχουν παιχτεί!