Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Γιατί το “όλον ΠΑΣΟΚ” δεν θέλει εκλογές

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μια ακόμη πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς απευθείας μετάδοση, όπως εκείνες, τις πρώτες ημέρες στην εξουσία, τότε που υπήρχαν ορισμένοι οι οποίοι πίστευαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο κομιστής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης της διακυβέρνησης…
Μια ακόμη συνεδρίαση, όπου όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες περιβάλλονται από την αμφιβολία του… πως ακριβώς ειπώθηκαν, και η διασταύρωση της πραγματικότητας επαφίεται στους υπουργούς και τους συνεργάτες τους, ανάλογα με το πόσο λαλίστατοι είναι.
Μια ακόμη συνεδρίαση, όπου ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει το «όλον ΠΑΣΟΚ», ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Κοιτάζει δηλαδή προς τα μέσα και προς τα πίσω, ενώ τα προβλήματα επείγουν, και η ματιά θα έπρεπε να είναι στραμμένη μπροστά και μακριά.
Ακόμη μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου λοιπόν, όπου διαπιστώθηκε στην πράξη το βαθύ πολιτικό πρόβλημα της σημερινής Κυβέρνησης: Το «όλον ΠΑΣΟΚ» δεν επιθυμεί να προστρέξει σε εκλογές, αναλογιζόμενο ότι το κλίμα συνηγορεί σε πολιτική ανατροπή, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Δηλαδή, σε απώλεια της εξουσίας, για το Κίνημα το οποίο εξελίχτηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ως το κόμμα που έγινε συνώνυμο του κράτους και της διακυβέρνησης των ημετέρων.
Ξεκινώντας από αυτό το δεδομένο, οι ελιγμοί που δύναται να πραγματοποιήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι δραματικά περιορισμένοι. Δεν μπορεί να κουνήσει με νόημα των χαρτί των πρόωρων εκλογών, γιατί ξέρει ότι σε αυτή τη μάχη υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να προσέλθει χωρίς… υποστηρικτικές δυνάμεις. Πιο απλά, το «όλον ΠΑΣΟΚ» να μείνει σπίτι του.



ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΙΧΟ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΗ:

Η κοινωνία είναι κάπως έτσι:

Ο φτωχός δουλεύει
Ο πλούσιος τον εκμεταλλεύεται
Ο στρατιωτικός φυλάει και τους δύο
Ο φορολογούμενος πληρώνει και για τους τρεις
Ο μπαγαμπόντης ξεκουράζεται και για τους τέσσερις
Ο μπεκρούλιακας πίνει και για τους πέντε
Ο τραπεζίτης καταχράται και τους έξι
Ο δικηγόρος κοροϊδεύει και τους επτά
Ο γιατρός σκοτώνει και τους οκτώ
Ο νεκροθάφτης θάβει και τους εννέα
Ο πολιτικός ζει στις πλάτες και των δέκα...



Τα έργα της ΑΓΡΟΓΗΣ που είχαν ολοκληρωθεί με 2,6 εκ. σε ιδιώτες !Θα μας πει επιτέλους κανείς τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα ;

Moriasnews ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ :
Για ορισμένα πράγματα πιστεύαμε ότι ήταν αρκετά απλά, αλλά δυστυχώς οι διαψεύσεις έρχονται κάθε μέρα.
Η ΑΓΡΟΓΗ έκλεισε με απόφαση της Κυβέρνησης, απολύθηκε κόσμος που είχε διοριστεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου, κόσμος που ακόμα τρέχει στα δικαστήρια.
Τότε η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η ΑΓΡΟΓΗ είχε ολοκληρώσει το σκοπό της και τα έργα που είχε αναλάβει.
ΣΗΜΕΡΑ ακριβώς αυτά τα ίδια έργα που είχαν προχωρήσει από εκείνους τους υπαλλήλους, τα αναθέτει σε ιδιώτες με αντίτιμο 2,6 εκ. ΕΥΡΩ !

Επιτέλους θα μας πει κανείς ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ;
Ακολουθεί η ανακοίνωση των απολυμένων υπαλλήλων της ΑΓΡΟΓΗΣ :

Αγαπητοί φίλοι
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να δικαιώσει όλα όσα επισημαίναμε ότι θα συμβούν μετά την απόλυση μας. Έφτασε η στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατάλαβαν πια ότι η απόλυση μας, ο διωγμός μας ήταν μόνο η αρχή. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι θα μας ακολουθήσουν και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στην ανεργία. Μετά το «Ανάπτυξη Ανάπτυξη Ανάπτυξη» ήρθε το «Ανεργία Ανεργία Ανεργία» και μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ.
Σήμερα η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. έχει τεθεί υπό εκκαθάριση ,οι 258 πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας έχουν οδηγηθεί στην ανεργία ενώ οι 69 υπόλοιποι υπό μετάταξη εργαζόμενοι, περιμένουν ακόμα την νέα τους τοποθέτηση και παραμένουν απλήρωτοι. Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 14/3/2011 υπάρχει ανακοίνωση προκήρυξης ανάθεσης 2 εκ των πιο βασικών έργων της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. σε ιδιώτες. Πρόκειται για τα έργα : 1) «Ανάπτυξη ενιαίου συστήματος γεωπληροφοριακών εδαφολογικών δεδομένων και οριοθέτησης αγροτικών ζωνών της χώρας» (αξίας: 2.125.000,00 ΕΥΡΩ) και 2) «Ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης των αγροτικών ιδιοκτησιών για τις περιοχές εντός εποικιστικού αρχείου» (αξίας : 437.000,00 ΕΥΡΩ).
Δυστυχώς 3 μήνες μετά το κλείσιμο της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε και την απόλυση 258 εργαζομένων της , η Κυβέρνηση διαψεύδει όλα όσα έλεγε για να δικαιολογήσει την απόφασή της. Δήλωνε μέσα στη Βουλή αλλά και στα ΜΜΕ ότι η ΑΓΡΟΓΗ έχει ολοκληρώσει το έργο της , ότι η ψηφιοποίηση είχε ολοκληρωθεί , ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναλάβει να κάνει την επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου ,ότι οι 70 υπάλληλοι της ΑΓΡΟΓΗ που δεν θα απολυθούν αλλά θα μεταταχτούν, κατά βάση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ,αρκούν για την υποβοήθηση του έργου της ψηφιοποίησης , ότι οι αρμοδιότητες – το έργο της ΑΓΡΟΓΗ μπορούν να καταργηθούν και δεν θα δοθούν σε ιδιώτες.
Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα και οι διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι ήταν μόνο ψεύδη και προφάσεις για την απόλυση των εργαζομένων και για την παραχώρηση του έργου σε ιδιώτες. Διαβάζοντας τις προκηρύξεις μπορεί κανείς να καταλάβει τον λόγο κατάργησης της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλα όσα σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και εμείς, λέγαμε κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.
ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.



Το Μουσικό Κουτί χρωματίζει τα όνειρά μας


REPORTER
Σε πείσμα μιας μελαγχολικής καθημερινότητας, που ακυρώνει τη διάθεση κάποιου να επιτρέψει στη ματιά του να ταξιδέψει σε ένα μέλλον περισσότερο φωτεινό και ευοίωνο, η μουσική και η λογοτεχνία δοκιμάζουν να χρωματίσουν τις σκέψεις και τα όνειρά μας, με πινελιές αισιοδοξίας.
Μια τέτοια φιλόξενη πρόσκληση απευθύνει η εκδήλωση «Μουσικό Κουτί 2011», την οποία διοργανώνει στις 9 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο «Απολλώνιο» του Ιδρύματος Γουλανδρή-Χορν, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ερασίνου Ροές», που μετράει ήδη 15 χρόνια καλλιτεχνικών «αφηγήσεων», με λογοτεχνικά αφιερώματα, συναυλίες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παραμυθιού.
Το «Μουσικό Κουτί» επιχειρεί να συνθέσει τη μουσική με τη λογοτεχνία, ως ένα είδος γέφυρας τεχνών και πολιτισμών, που αποσκοπεί στην προσέγγιση των λαών. Ουσιαστικά, έχει καθιερωθεί ως θεσμός, από τη στιγμή που πραγματοποιείται με συνέπεια τα τελευταία εννέα χρόνια, και έχει φιλοξενήσει διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, τον βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή, την Ορχήστρα Johann Strauss της Βιέννης, τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη και τον τσελίστα Νικόλα Καβάκο.
Η βραδιά θα ξεκινήσει με την ιστορία της ηρωίδας του παραμυθιού «Scheherazade» («Χίλιες και Μία Νύχτες»), για να παραδώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, η οποία θα εκτελέσει την ομότιτλη του παραμυθιού συμφωνική σουίτα, που συνέθεσε ο μεγάλος Ρώσος μουσικός Nikolai Rimsky-Korsakov.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνδρομή του Δήμου Μαρκοπούλου.



Οι ιδέες δεν δολοφονούνται…


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δεν αποχώρησε από τον δημόσιο βίο έχοντας την καθολική αναγνώριση λαού και πολιτικών αντιπάλων, αλλά στο εξωτερικό, εν μέσω ενός αδελφοκτόνου εθνικού διχασμού, στον οποίο ο ίδιος βρισκόταν στη μια πλευρά του λόφου.
Έστω κι έτσι όμως, και παρά τις φορτίσεις της εποχής, ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός κατεγράφη ως Εθνάρχης. Σε κάθε περίπτωση, άφησε το στίγμα του σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει, αναζητώντας τον δικό της αυτοπροσδιορισμό. Υπήρξε άλλωστε ο μόνος που τόλμησε να συλλάβει και να επιχειρήσει μια πραγματικά εθνική και «Μεγάλη Ιδέα»: Την Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Έστω κι αν οι υπόλοιποι, πολιτικοί και κοινωνία της εποχής του, αποδείχτηκε ότι αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν και να συνδράμουν σε αυτόν τον οραματικό βηματισμό.
Σαν σήμερα, στις 6 Ιουνίου του 1933, ο Ελευθέριος και η Έλενα Βενιζέλου είχαν καληνυχτίσει την Πηνελόπη Δέλτα, στο σπίτι της οποίας στην Κηφισιά, είχαν γευματίσει. Κατηφορίζοντας τη Λεωφόρο Κηφισίας, δέχτηκαν ανελέητο κυνηγητό και πυροβολισμούς μίσους, από ένα αυτοκίνητο που τους καταδίωκε για περίπου 20 λεπτά.
Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες της εποχής αλλά και το ίδιο το αυτοκίνητο που σώθηκε ως τις μέρες μας, οι σφαίρες το είχαν γαζώσει, αλλά το ζεύγος Βενιζέλου διασώθηκε. Αργότερα, και προτού οι βενιζελικοί εξωθηθούν στην πολιτική και φυσική εξορία, η απόπειρα δολοφονίας εξιχνιάστηκε. Μεταξύ άλλων μάλιστα αποκαλύφτηκε ότι η «προμήθεια» που είχε δοθεί στους επίδοξους δολοφόνους έφτανε τα 2 εκατομμύρια δραχμές. Ποσό… τερατώδες, για εκείνη την εποχή.
Αποδείχτηκε ωστόσο ότι όσο βάναυσο καταιγισμό από σφαίρες κι αν δεχτούν οι μεγάλες ιδέες, δεν δολοφονούνται. Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο κομιστής μιας πραγματικά μεγάλης και «αλεξίσφαιρης» ιδέας.



Κινδυνεύει ο στρατηγικής σημασίας κλάδος της Υδατοκαλλιέργειας από το κλείσιμο των αντίστοιχων Τμημάτων ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Μεσολογγίου).

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κα ΥπουργόΠαιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση του Τμήματος Υδάτινου Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παράρτημα Νέων Μουδανιών, καθώς και δύο ακόμη τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο: του Τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του Τμήματος Ιχθυοκομίας και Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου.
Πρόκειται για τρία τμήματα τα οποία εστιάζουν στην παρακολούθηση και στον έλεγχο του υδάτινου περιβάλλοντος, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες και στην τεχνολογία των αλιευμάτων, και η κατάργηση των οποίων θα σημάνει και την αποχώρηση της Ελλάδας από τη συμμετοχή σε ένα δυναμικό κλάδο που αναπτύσσεται παγκοσμίως.
Ο κλάδος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα δυναμικό εξαγωγικό κλάδο, σημαντικό για την εθνική οικονομία. Απασχολεί άμεσα και έμμεσα μεγάλο αριθμό εργαζομένων με παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ενίσχυση του πληθυσμού των παράκτιων περιοχών.
Πέραν τούτων, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τα αλιευτικά προϊόντα παγκοσμίως και σύμφωνα με το FAO η παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιεργειών θα πρέπει να διπλασιαστεί την επόμενη εικοσαετία για να συμβαδίσει με τη ζήτηση.
Επειδή προκειμένου να εξασφαλιστεί μια αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη για την παραγωγή υγιών προϊόντων σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών, απαιτείται μια συνεχής ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, βελτίωση της ποιότητας και τήρηση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας με την εφαρμογή νέου χωροταξικού σχεδιασμού.
Επειδή με την μηδενική εισαγωγή φοιτητών φέτος και στα τρία τμήματα μεθοδεύεται προοδευτικά η μελλοντική κατάργηση των τμημάτων αυτών.
Επειδή σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο, τα προϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας μετά το ελαιόλαδο.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

• Mε βάση ποια κριτήρια έχει επιλέξει το Υπουργείο να καταργήσει τα συγκεκριμένα τμήματα των ΤΕΙ και πώς τεκμηριώνει τις επιλογές του;
• Με βάση το νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας ποια τμήματα θα καλύψουν την ανάγκη παραγωγής επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού για τον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών;
• Έχετε τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης όπως προβλέπει ο Ν. 3794/09 ώστε να αναστείλετε την εισαγωγή και εγγραφή νέων σπουδαστών στα τμήματα αυτά;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Τάσος Κουράκης

Θέτει στο ΠΑΣΟΚ το δίλημμα της “πολιτικής επιβίωσης”

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Η «μεγάλη εβδομάδα» του Γιώργου Παπανδρέου, όπως περιγράφεται από τον Τύπο και τους πολιτικούς αναλυτές, ξεκινά με τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και μεταφέρεται, τις επόμενες ημέρες, σε εσωκομματικό επίπεδο, με τις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων.
Το κλίμα στο οποίο καλείται να αναπτύξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ο Πρωθυπουργός, δεν είναι από εκείνα που θα… παρακαλούσε να αντιμετωπίζει ένας πολιτικός ηγέτης. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, δείχνουν αποφασισμένοι να… επιβάλλουν τάξη. Στο ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση, και ενδεχομένως στη συνέχεια να ρίξουν τη μεγάλη ζαριά των πρόωρων εκλογών.
Το «Αλλάζουμε μαζί», που ήταν ο τίτλος του βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε, με απολογισμό των πεπραγμένων της μέχρι σήμερα θητείας της Κυβέρνησης, συνιστά και το πολιτικό μότο του Γιώργου Παπανδρέου. Με τον Πρωθυπουργό να θέτει το στελεχιακό δυναμικό της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, προ ενός ρεαλιστικού και υπαρκτού διλήμματος: Μαζί θα αλλάξουμε ή… μαζί θα πέσουμε.
Ο Πρωθυπουργός, που έχει σηκώσει μέχρι σήμερα πάνω του το κύριο βάρος της προσπάθειας ανασυγκρότησης των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, θέτει το «όλον ΠΑΣΟΚ», προ του διλήμματος της πολιτικής επιβίωσης. Αν η Κυβέρνηση δεν στηριχθεί και πέσει, το πιθανότερο είναι ότι, ως δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει περίπου τους μισούς από τους βουλευτές που έχει σήμερα.
Οι υπόλοιποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της πολιτικής… ανεργίας. Πέραν της επιβάρυνσης της προσωπικής και κομματικής υστεροφημίας τους.



Το Μαξίμου “απειλεί” με λουκέτο ΜΜΕ!

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Δεν χρειάζεται να το… φιλοσοφήσει κανείς πολύ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Μόνο που αντίστοιχα αυταπόδεικτη είναι η… θολούρα που φαίνεται να έχει προσβάλει την οπτική του πρωθυπουργικού επιτελείου, το οποίο χαραμίζει επικοινωνιακές δράσεις και ευκαιρίες, με άσφαιρες βολές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δυο πρωτοβουλίες του Σαββατοκύριακου, που υπό άλλες συνθήκες θα βοηθούσαν την Κυβέρνηση να εδραιώσει ένα πλαίσιο πολιτικής ανάκαμψης. Έφτιαξαν και έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, με τον τίτλο «Αλλάζουμε μαζί», που «αφηγείται» την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα πάντα με το… πως βλέπει τα πράγματα το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε μια ανακοίνωση-καταγγελία των ΜΜΕ επειδή… διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, και διαμορφώνουν δυσμενή για την Κυβέρνηση εικόνα στην κοινωνία. Η κατηγορία αφορά τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί εγκατάστασης «επιτρόπων» από την τρόικα στα υπουργεία, καθώς και περί «δημοσιονομικής κατοχής».
Και οι δυο δράσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, που προφανώς δεν επεδίωκαν. Η ανάρτηση του βίντεο οδήγησε τους χρήστες του διαδικτύου στο να σκαρφιστούν… απαντήσεις, με ευρηματικό περιεχόμενο και ουσία.
Η δημόσια καταγγελία των ΜΜΕ είχε αντίστοιχα αρνητικό αποτέλεσμα. Έδειξε μια Κυβέρνηση που, όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί της, εγκαλεί… την πραγματικότητα. Αποκαλύπτει ωστόσο και κάτι ακόμη.Την έμμεση προειδοποίηση της Κυβέρνησης προς τις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ, ότι «στον αγώνα της Κυβέρνησης για τη σωτηρία της Ελλάδας οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήμαινε και τη δική τους κατάρρευση».
Μάλλον αυτή η τελευταία αποστροφή ήταν ο πραγματικός λόγος για την «αγανάκτηση» της Κυβέρνησης. Ήθελε να στείλει δημοσίως ένα απολύτως κατανοητό μήνυμα, σε εκείνους που επηρεάζουν καθοριστικά τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Και να θυμίσει ότι από την Κυβέρνηση εξαρτάται το αν θα προχωρήσει ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες στον χώρο του Τύπου, όπως οι συγχωνεύσεις ΜΜΕ, που θα αποτρέψουν τα λουκέτα. Ένα… προεκλογικό μήνυμα.



Ψηλά τα κεφάλια!

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Κυρίες και κύριοι και αγαπημένα μας παιδιά, όπως θα έλεγε και ο κονφερανσιέ από τα παλιά χρόνια, η ζωή άλλαξε και αυτό είτε μας αρέσει είτε όχι είναι μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε αφού δεν μπορέσαμε ή δεν θέλαμε όταν έπρεπε να αλλάξουμε. Δεν ξέρω αν είναι αργά για δάκρυα αλλά πάντως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξαναπέσουμε σ’ αυτή την ανιαρή συζήτηση που έχει ως τελική κατάληξη την αναζήτηση ευθυνών. Είναι ανάγκη να ζήσουμε και για να ζήσουμε είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας.
Η διαρκής μετάθεση ευθυνών στους ξένους πέραν του ότι δεν οδηγεί πουθενά είναι και επιζήμια γιατί μας εμποδίζει να βάλουμε κάτω το μυαλό μας και να σκεφθούμε καινούρια πράγματα. Να σκεφθούμε πως θα κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από νοοτροπίες που ξεκινούσαν και κατέληγαν σε αντιλήψεις σε στερεότυπα και ιδεολογήματα γύρω από το ρόλο του κράτους. Εν προκειμένω το κράτος όπως το γνωρίσαμε έχει πεθάνει και ο θάνατός του είναι μια ευκαιρία να δώσει ζωή σ’ αυτό που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αναπνεύσει εξαιτίας του. Την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία τύποις ήταν «ιδιωτική» και μηδέποτε «πρωτοβουλία».
Είναι η ώρα που ο καθένας από μας καλείται να δείξει την αγάπη του για την πατρίδα και να σηκώσει ένα μέρος της προσπάθειας που όλοι οι Έλληνες έχουν χρέος έναντι της ιστορίας και των παιδιών μας να πάρουμε για να φύγουμε μπροστά. Είναι η στιγμή μιας νέας Εθνικής Ανασυγκρότησης, μιας νέας Εθνικής Ιδέας, όπου όλων η συμμετοχή δεν είναι απλά απαραίτητη αλλά εθνικά αναγκαία. Ανασυγκρότηση παντού και σε όλα γιατί μέσα από μια καταστροφή γεννιέται η ελπίδα και δημιουργούνται οι ευκαιρίες. Αρκεί η ανασυγκρότηση να μην περιοριστεί στην οικονομία αλλά να επεκταθεί στα κόμματα που πρέπει να αλλάξουν, στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, παντού. Και ασφαλώς Εθνική Ανασυγκρότηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ριζική αλλαγή στο Σύνταγμα.
Σήμερα παρά ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτες που θα ξυπνήσουν συνειδήσεις και θα εμπνεύσουν όραμα μιλώντας στις συνειδήσεις των πολιτών. Ηγέτες που θα ξεπεράσουν τα κόμματά τους και θα αφήσουν πίσω τους το κομματικό λόγο προκειμένου να ανταμώσουν μ’ έναν νέο πατριωτικό λόγο που θα αφυπνίσει την εθνική συνείδηση. Αυτοί θα κάτσουν όλοι μαζί να συμφωνήσουν σ’ ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας για ένα νέο ξεκίνημα. Διότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα δεν είναι να τρωγόμαστε μεταξύ μας και να πορευόμαστε διχασμένοι καλλιεργώντας το φόβο και την απελπισία στη κοινωνία. Χρειαζόμαστε Εθνική Συνεννόηση και Ενότητα ώστε όλοι μαζί να πάμε να διαπραγματευτούμε για τη Νέα Ελλάδα.
Δεν πείθουμε κανέναν στο εξωτερικό αλλά ούτε και στο εσωτερικό, όταν επιμένουμε δογματικά ότι δική μας θέση ότι είναι καλύτερη από του άλλου. Δεν είμαστε σοβαροί αν πιστεύουμε ότι μόνοι μας θα καταφέρουμε να μεταστρέψουμε το κλίμα στο εξωτερικό, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα μεταξύ μας και μετά να πάμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το συμφέρον του τόπου και του λαού. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται μονομερώς και μονοκομματικά.
Όλα αυτά είναι τα αυτονόητα που θα έπρεπε να σκεφθούν οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων πριν τις ξεπεράσουν τα γεγονότα. Κακά τα ψέματα οι ξένοι όταν διαπραγματεύονται δεν βλέπουν ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Έλληνες που δυστυχώς στις πλέον κρίσιμες στιγμές για το μέλλον αυτής της χώρας ο καθένας θέλει την Ελλάδα για λογαριασμό του ξεχνώντας ότι η Ελλάδα δεν ανήκει σε κανέναν τους αλλά σε όλους όσοι με πάθος θέλουν να τη ξαναδούν να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη.
Σ’ αυτή τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και ταλαιπωρήθηκε κατά διαστήματα η Ελευθερία, δεν ταιριάζει ο λαϊκισμός και ο φανατισμός. Δεν συνάδει με τις αξίες και τις παραδόσεις αυτού του τόπου η υποταγή και η μοιρολατρία. Δεν μας αξίζει να σκύβουμε το κεφάλι και να ντρεπόμαστε για τα λάθη μας. Η αναγνώρισή τους είναι η δύναμή μας και η ανάληψη των ευθυνών μας είναι το κίνητρο για την επανεκκίνηση.
Τώρα είναι η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή από το χθες και όλοι μαζί μέσα σε κλίμα Εθνικής Ομοψυχίας να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον. Να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές αντιπαραθέσεις και τις πλαστικές σημαίες, τα συνθήματα και τον ξύλινο πολιτικό λόγο, και να υποχρεώσουμε τα κόμματα να συνεργασθούν κάτω από μια και μοναδική αδιαμφισβήτητη ηγεσία: Την ΕΛΛΑΔΑ.



Απαράδεκτη, εκφοβιστική παραπομπή του Συμβούλου Πρεσβείας Αʼ, μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων και Πρόξενου στο Βανκούβερ κ. Γ. Αϋφαντή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ.

Ερώτηση το κ. Π. Λαφαζάνη προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
Πληροφορηθήκαμε την πρωτοφανή παραπομπή από τον Υπουργό Εξωτερικών του Σύμβουλου Πρεσβείας Α' Γιώργου Αϋφαντή, μέλους του Δ.Σ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (Ε.Δ.Υ.) και Γενικού Προξένου στο Βανκούβερ, στο πειθαρχικό συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα με τα εξωφρενικά ερωτήματα της προσωρινής ή και οριστικής παύσης (!) καθώς και του υποβιβασμού ή της στέρησης προαγωγής μέχρι 5 έτη (!), με απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών!
Ο απίστευτος λόγος αυτής της εξοντωτικής παραπομπής είναι δηλώσεις που είχε κάνει ο διπλωμάτης, ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΥ, στις 6 Ιανουαρίου σε ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας («Το Βήμα») με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, όπου ασκούσε κριτική στην υποβάθμιση του ρόλου της Διπλωματικής Υπηρεσίας από την Κυβέρνηση και την ελλιπή ενημέρωση και συνεισφορα των Ελλήνων διπλωματών γιά τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Η παραπομπή του Γ. Αϋφαντή στη βάση των παραπάνω δηλώσεων, ανακαλεί μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών φίμωσης και φόβου. Διώκεται ένας διπλωμάτης, εκλεγμένος από τους συναδέλφους του για εύλογες κριτικές παρατηρήσεις που αφορούν παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας. Ωστόσο, η δημόσια άσκηση υπηρεσιακής κριτικής πράξεων της Προϊσταμένης Αρχής (εν προκειμένω του κ. Πρωθυπουργού) αποτελεί ατομικό δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το άρθρο 14, παρ. 1 του Συντάγματος και προβλέπεται από το άρθρο 45 παρ. 1, α΄ του Υπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο "Η ελευθερία της έκφρασης.... και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής αποτελεί ατομικό δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους"
Ο πειθαρχικός έλεγχος, με τον οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ αντιμετωπίζει στην προκείμενη περίπτωση την άσκηση αναφαίρετου ατομικού δικαιώματος, δεν συνιστά μόνο εκδήλωση αυταρχισμού αλλά και προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης της διπλωματικής υπηρεσίας, γεγονός που είναι όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και εθνικά άκρως επιζήμιο και επικίνδυνο .
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Mε ποιά ακριβώς στοιχεία παραπέμπεται ο διπλωμάτης Γιώργος Αϋφαντής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το ερώτημα μάλιστα της προσωρινής ή και οριστικής παύσης του; Έπαιξε ρόλο στην παραπομπή του η έγερση αιτήματος διαφάνειας στην διακίνηση των απορρήτων κονδυλίων από τον συγκεκριμένο διπλωμάτη ενώπιον του κ. Υπουργού στην Γενική Συνέλευση της ΕΔΥ της 28ης Φεβρουαρίου 2011;
2. Γιατί οι Έλληνες διπλωμάτες δεν έχουν την ευκαιρία ενημέρωσης και διαλόγου για τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, κατά το πρότυπο της ενημέρωσης των Τούρκων και Σέρβων διπλωματών για την Ελληνική εξωτερική πολιτική από τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό;
3. Με ποιο ηθικό κύρος σκοπεύει να διοικήσει το Υπουργείο Εξωτερικών και να συνεχίσει να συνεργάζεται δημιουργικά με τους διπλωμάτες, όταν επικρέμεται το ενδεχόμενο εξοντωτικής πειθαρχικής δίωξης για οιαδήποτε έκφραση διαφορετικής άποψης;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

Ο Σόκρατες και το… κώνειο του Μνημονίου

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η εκκωφαντική ήττα που γνώρισαν οι Σοσιαλιστές στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας, προσφέρεται προς ποικίλα συμπεράσματα και διδάγματα. Ο Ζοζέ Σόκρατες υποχρεώθηκε σε έξοδο από την πρωθυπουργία αλλά και από την ηγεσία του κόμματός του, χάνοντας από έναν «άχρωμο» αντίπαλο, πέρα και πάνω από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.
Το κεντροδεξιό κόμμα του Πέδρο Πάσος Κοέλιο επικράτησε με 39%, έναντι 28% των Σοσιαλιστών, και ενώ οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν τη νίκη της μέχρι πρότινος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όχι όμως σε αυτή την έκταση.
Σε αντίθεση με τον Κοέλιο, που δεν κατάφερε να εμπνεύσει και να συναρπάσει τους Πορτογάλους, ή να τους πείσει για την ανάγκη «αλλαγής», τη… δουλειά την έκανε μια χαρά το Μνημόνιο. Μετά την Ιρλανδία, ακόμη μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώθηκε να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της, είδε την Κυβέρνηση που… υπέγραψε, να αποδοκιμάζεται παραδειγματικά στις εκλογές.
Στην Πορτογαλία μάλιστα, υπήρξαν δομικές διαφορές, τόσο από την Ιρλανδία όσο και από το πώς διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Το κυβερνών κόμμα του Ζοζέ Σόκρατες δεν επιθυμούσε την προσφυγή στο Μνημόνιο. Επιχείρησε να περάσει από τη Βουλή, ένα πακέτο σκληρής λιτότητας, το οποίο δεν ψήφισε η Κεντροδεξιά του Κοέλιο. Ο Σόκρατες παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές. Η κυβέρνησή του προσέλαβε υπηρεσιακό χαρακτήρα, και η Πορτογαλία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το Μνημόνιο.
Σε αντίθεση με ό, τι έκανε στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου όμως, στην Πορτογαλία τόσο ο Σόκρατες όσο και ο Κοέλιο συμφώνησαν εκ των προτέρων στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, ανεξαρτήτως του ποιος θα κέρδιζε τις εκλογές. Γιατί; Διότι απλούστατα εκεί πέτυχαν να διαπραγματευτούν όρους αξιοπρέπειας και όχι υποτέλειας, όπως συνέβη στην Ελλάδα, μετά το δραματικό διάγγελμα του Καστελόριζου.
Ο Κοέλιο μάλιστα, δικαιολογήθηκε για τη σύμπραξή του στην υπογραφή του Μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πλήρη επίγνωση του δημοσιονομικού αδιεξόδου της πατρίδας του. Παρά ταύτα, οι Πορτογάλοι δεν θεώρησαν τη στάση του εμπαιγμό, προσπέρασαν την προφανή υστέρηση ηγετικών χαρισμάτων που τον χαρακτηρίζει, και επέλεξαν να τιμωρήσουν τον Πρωθυπουργό που τους οδήγησε στο Μνημόνιο, έστω κι αν δεν έφταιγε απόλυτα ο ίδιος.
Συμπέρασμα: Σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται από τις συνέπειες της κρίσης χρέους, οι Πορτογάλοι κέρασαν τον δικό τους «Σωκράτη» το… κώνειο του Μνημονίου. Επιβεβαιώνοντας τη θανατηφόρα γεύση που έχει η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, για τις ηγεσίες που… βάζουν την υπογραφή τους.



Στα χέρια του Π.Ψωμιάδη η απόφαση με την οποία τίθεται σε αργία - Θα κυκλοφορεί με νοικιασμένο οχήμα

Πριν από λίγο έφτασε στα χέρια του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Π.Ψωμιάδη η απόφαση τουγ.γ. της αποκεντρωμένης περιφέρειας Θ.Σώκου με την οποία τίθεται σε αργία. Ο Π.Ψωμιάδης πάντως δηλώνει ότι θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά του και μάλιστα προκειμένου να αποφύγει επιθέσεις σε βάρος του θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και από εδώ και στο εξής θα μετακινείται με νοικιασμένο αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα
Seleo.gr News