Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Στην Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης. Οι παραγωγοί αγγουριών δίνουν μάχη επιβίωσης.

Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της αβεβαιότητας οι καλλιεργητές παραγωγής θερμοκηπιακών αγγουριών στην Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης. Από την μια πλευρά η οικονομική κρίση και από την άλλη οι δυσκολίες στην καλλιέργεια ενός προϊόντος που έχει πολλές ιδιαιτερότητες και μεγάλες απαιτήσεις. Οι νέοι στην Νυμφόπετρα κάτω από αυτές τις συνθήκες δίνουν την μάχη της επιβίωσης, αγωνιζόμενοι σκληρά για να επιτύχουν τον καλύτερο αποτέλεσμα, με κύριο στόχο την καλή ποιότητα του προϊόντος τους. Αυτό είναι και το ισχυρό όπλο τους απέναντι στον ανταγωνισμό. «Χρησιμοποιούμε μέσα που είναι εγκεκριμένα από την Ε.Ε . Γίνονται τακτικοί έλεγχοι στο παραγόμενο προϊόν» μας λέει ο κ. Γεράσιμος Κουντουρίδης παραγωγός Θερμοκηπιακών αγγουριών. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες όμως η παρουσία των καλλιεργητών είναι επιβεβλημένη καθημερινά. «Από το πρωί είμαστε καθημερινά μέσα για να παρακολουθούμε την ανάπτυξη των φυτών των αγγουριών και να παρεμβαίνουμε όπου αυτό χρειάζεται» τονίζει ο κ. Δημήτρης Κουντουρίδης. Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από τις εγκαταστάσεις παραγωγής Θερμοκηπιακών αγγουριών στην Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης.



Βίντεο από τους αγανακτισμένους στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης

Φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από την μεγάλη συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης




Η Ελλάδα που αντιστέκεται. Ακόμη…


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ήταν ένα στοίχημα με προκαθορισμένη απόδοση κέρδους… Η σημερινή εντυπωσιακά ογκώδης συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων στην πλατεία Συντάγματος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Έστειλε μηνύματα, εκκωφαντικά και ξεκάθαρα, ακόμη και σε εκείνους που επιμένουν να κάνουν ότι… δεν ακούνε καλά. Στη δε εποχή της άνθησης των social media, το μήνυμα που έφυγε από την Αθήνα, ακούστηκε ηχηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η εθνική αγανάκτηση των Ελλήνων κατά ενός Μνημονίου μειωμένης εθνικής αξιοπρέπειας, αποτυπώθηκε τόσο στη μαζικότητα της συγκέντρωσης, όσο και στο διεκδικητικό πάθος των συνθημάτων που ακούγονταν.
Κυρίως όμως, στην κρυστάλλινη απαίτηση «θέλουμε πίσω την Ελλάδα». Μια Ελλάδα που προσπάθησαν να μας πάρουν. Όπως προσπάθησαν να θολώσουν και τη ματιά των γενιών που έρχονται προς ένα καλύτερο μέλλον.
Και επειδή το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν, και σπεύδουν εγκαίρως να το διεκδικήσουν, η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι έστειλαν απόψε ένα ηχηρό μήνυμα: Το μέλλον μας δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς.



Από το τηγάνι στο… ρεζερβουάρ


Πώς να φτιάξετε μόνοι σας, με το τηγανέλαιο, καθαρό πετρέλαιο και μάλιστα σε μόλις 24 ώρες!

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Παίρνετε το καμένο λάδι από το τηγάνι, προσθέτετε μεθανόλη και καυστική σόδα, περιμένετε ένα 24ωρο και μετά γεμίζετε με τη μάνικα το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας με καθαρό πετρέλαιο! Αυτή είναι η συνταγή που ακολουθεί ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας και χιλιάδες καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, παράγοντας οικολογικά και πάμφθηνα καύσιμα.
Το “σπιτικό” πετρέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λέβητες αλλά και πετρελαιοκίνητα οχήματα, καθώς δεν διαφέρει σε τίποτε από το συμβατικό ντίζελ, παρά μόνο στην τιμή: 1,40 ευρώ στο βενζινάδικο, 0,22 ευρώ στο σπίτι! Η βρετανική εταιρεία Greenfuels (www.greenfuels.co.uk) κατασκεύασε την αυτόματη μηχανή παραγωγής βιοκαυσίμων με την ονομασία fluel-pod, η οποία θα είναι διαθέσιμη στους έλληνες καταναλωτές από την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο “μαγειριό” του Flued-pod

To fluel-pod παράγει έως 100 λίτρα καυσίμου την ημέρα, ενώ το μοντέλο fluel-pod2 έως 50 λίτρα την ημέρα. Πώς; Γεμίζοντας τη δεξαμενή με 100 λίτρα χρησιμοποιημένων ελαίων και λιπών, 16 λίτρα μεθανόλη (την προμηθεύεται κανείς από βιομηχανίες χημικών) και μερικά γραμμάρια καυστικής σόδας, που λειτουργεί ως καταλύτης. Το μίγμα ζυμώνεται για ένα 24ωρο και στο τέλος της διαδικασίας παράγεται βιοκαύσιμο και ως υποπροϊόν γλυκερίνη. Το fluel-pod2 μάλιστα διαθέτει και μάνικα για να μπορεί ο χρήστης να γεμίσει απευθείας το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Κοστίζει περί τα 4.500 ευρώ, και με δεδομένο ότι η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι 1,40 ευρώ μπορεί κανείς να κάνει απόσβεση σε δύο μήνες! Όσο για το κόστος παραγωγής του καυσίμου, κυμαίνεται από 22 έως 25 λεπτά του ευρώ για κάθε λίτρο, με βάση το κόστος της μεθανόλης και το μέσο κόστος αγοράς των τηγανελαίων. “Σε αντίθεση με το fluel-pod, τα συνήθη συστήματα που υπάρχουν στην αγορά χρησιμοποιούν δύο και τρία βυτία που πιάνουν πολύ χώρο, η διαδικασία παραγωγής είναι περίπλοκη και χρονοβόρα ενώ ο χρήστης έρχεται σε επαφή με τα χημικά” υποστηρίζει ο Γιώργος Ψωμάς, υπεύθυνος της εταιρείας Techzone (www.techzone.gr), που έχει την αποκλειστική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.
•Το βιοκαύσιμο που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο αλλά και για λέβητες θέρμανσης, ατομικούς, σε πολυκατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες κλπ.
•Η συσκευή παραγωγής μπορεί να τοποθετηθεί σε μια γωνία στο υπόγειο ή την αυλή.
•Για την παραγωγή βιοκαυσίμου για ίδια χρήση δεν απαιτείται άδεια παραγωγής από το υπουργείο Περιβάλλοντος - εκτός αν πρόκειται να γίνει μεταπώληση.
•Αν το λάδι από το τηγάνι σας δεν είναι αρκετό, μπορείτε να απευθυνθείτε στο... γυράδικο της γειτονιάς σας. Τα εστιατόρια αναζητούν τρόπους να ξεφορτωθούν τα καμένα λίπη και έλαια, καθώς απαγορεύεται να τα διαθέτουν στις αποχετεύσεις τους.
•Το βιοντίζελ που παράγεται δεν είναι τοξικό, δεν αναφλέγεται εύκολα (στους 125 βαθμούς Κελσίου έναντι 50 βαθμών για το συμβατικό) και άρα είναι ασφαλέστερο.
H κατασκευάστρια εταιρεία συνιστά τη διατήρηση ποσότητας έως και 200 λίτρων και για διάστημα 3-4 εβδομάδων.

Η γαλάζια Άστον Μάρτιν έκαιγε... απόβλητα

Η πρώτη βόλτα του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κάθριν Μίντλετον έγινε με τη γαλάζια Aston Martin του 1969, δώρο της βασίλισσας Ελισάβετ στα 21α γενέθλια του Καρόλου, ο οποίος το 2008 την τροποποίησε ώστε να καίει βιοκαύσιμα. Το καύσιμο που γέμισε το ρεζερβουάρ για τη “γαμήλια βόλτα” προήλθε από ένα μίγμα αποβλήτων τυροκομείων και οινοποιείων που μετατράπηκε σε καύσιμο με τη βοήθεια συσκευής της βρετανικής εταιρείας Green Fuels.


Λονδίνο - Αθήνα με τηγανέλαιο

Το 2008 μια ομάδα οκτώ Βρετανών ξεκίνησε από το Λονδίνο και έφτασε μέχρι την Αθήνα σε δέκα μέρες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του ταξιδιού με την κωδική ονομασία “Grease to Greece” (λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη για το χρησιμοποιημένο λίπος) ήταν ότι οι συμμετέχοντες επιτρεπόταν να βάζουν στα ρεζερβουάρ τους μόνο χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος, το οποίο ζητούσαν από καφετέριες και εστιατόρια που έβρισκαν στον δρόμο τους.

Τηγανέλαιο στο ρεζερβουάρ απορριμματοφόρου

Η τεχνολογία μετατροπής των τηγανελαίων σε βιοκαύσιμα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ερευνητικά ινστιτούτα σε όλη την Ευρώπη - μεταξύ αυτών και στο ελληνικό Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Η ερευνητική ομάδα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί την τεχνική της υδρογόνωσης για να παραγάγει βιοκαύσιμο 2ης γενιάς από τα τηγανέλαια που συγκεντρώνονται από 23 εστιατόρια της πόλης. Με την υδρογόνωση δεσμεύονται οι οξυγονούχες ενώσεις, με τελικό αποτέλεσμα το καύσιμο να μην έχει ημερομηνία λήξης (όπως στην περίπτωση της Green fuels που το καύσιμο πρέπει να καταναλωθεί σε ένα μήνα).
Μέχρι στιγμής έχει παραχθεί ένας τόνος καυσίμου και το 2012 αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την πιλοτική κίνηση ενός απορριμματοφόρου του δήμου Θεσσαλονίκης.



.

Όλοι στον Λευκό Πύργο για να φωνάξουμε φτάνει πια


Σε λίγο τα «Εμβόλιμα Νέα» θα βρίσκονται κοντά στους αγανακτισμένους πολίτες της Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο. Αργότερα θα αναρτήσουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από την συγκέντρωση.

Ο λαός αντιστέκεται νόμιμα με βάση το άρθρο 120 του Συντάγματος...


Όπως είπε και ο Συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης, έχει ήδη ενεργοποιηθεί το ακροτελεύτιο άρθρο 120 του Συντάγματος. Επομένως οι εξεγερμένοι Έλληνες στις πλατείες της χώρας δρουν πλέον νόμιμα με βάση το πιο πάνω άρθρο και αντιστέκονται στην κατάλυση του Συντάγματος που επιβάλει με τη βία το....κρατικοδίαιτο διεφθαρμένο καθεστώς.
Η κατάλυση του Συντάγματος επήλθε με την αντισυνταγματική υπογραφή του πρώτου μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, αλλά επέρχεται και τώρα με την επιχειρούμενη αντισυνταγματική υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.
Πράξεις παραχώρησης Εθνικής Κυριαρχίας, παραίτησης από της ασυλίας της δημόσιας περιουσίας, υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας, απαγόρευσης οικονομικών συναλλαγών με τρίτες χώρες, εκποίησης με διαδικασίες εξπρές της δημόσιας περιουσίας, τοποθέτησης τροϊκανής κυβέρνησης στα διάφορα υπουργεία κ.λ.π., είναι πράξεις που αντίκεινται τόσο στο ελληνικό Σύνταγμα, όσο και στο Διεθνές Δίκαιο, είναι άκυρες και δεν μπορούν να ισχύσουν, όχι μόνο αν τις ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές, αλλά ακόμα και αν τις εγκρίνει ο ίδιος ο λαός με δημοψήφισμα.
Ο εξεγερμένος ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα λέει προς τους ευρωπαίους εταίρους μας και προς το ΔΝΤ, ότι όταν καταρρεύσει το ισχύον σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, δεν θα αναγνωρίσει καμία από τις πιο πάνω πράξεις ως έγκυρες. Ας το έχουν υπόψη τους..
Αντιστέκεται λοιπόν και ζητά την κατάρρευση του σάπιου πολιτικού συστήματος και άνοιγμα της δημοκρατίας στο λαό, ενώ ταυτόχρονα το προειδοποιεί να μην διανοηθεί επιβάλει τις αντισυνταγματικές του ενέργειες με προβοκάτσιες, την κρατική βία και τα ΜΑΤ.
hassapis-peter



Εκείνος που θα άλλαζε τον κόσμο…

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Ήταν ο πολιτικός που μπορούσε πράγματι να αλλάξει τον κόσμο, όσο κοινότυπο ή ρομαντικό κι αν ακούγεται. Στο πρόσωπό του, κατάφερνε να συμπυκνώσει ηγετικά προτερήματα, που δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά στο μέλλον.
Ήταν Αμερικανός. Καθολικός στο θρήσκευμα, αλλά διόλου συντηρητικός. Κήρυκας της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων. Εισηγητής της έννοιας των «κοινωνικών δικαιωμάτων». Πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής του «διεθνούς χωροφύλακα». Τα έβαλε με τη Μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Κατάφερε να νικήσει τα συνδικάτα. Στην «Κρίση των Πυραύλων» στην Κούβα, το 1962, απέτρεψε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έφτασε μέχρι τη Νότια Αφρική, για να ενθαρρύνει το κίνημα κατά του Απαρτχάιντ.
Ήταν η πολιτική φιγούρα που έπειθε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ότι υπήρχε ελπίδα για μια Ενωμένη Αμερική, με τον ρατσισμό ηττημένο. Έγραφε τους λόγους του αδελφού του, που υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος πολιτικός θρύλος, του προηγούμενου αιώνα, και στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Και ακόμη περισσότερο, τον μπόλιαζε με προοδευτικές ιδέες.
Καταγόταν από το μεγαλύτερο «τζάκι» των Ηνωμένων Πολιτειών, και όμως, όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος, γύρισε με τα πόδια όλες τις φτωχογειτονιές της χώρας. Και καλούσε σε εθνικό προσκλητήριο όλους τους «αποκλεισμένους» και τους φτωχούς της κοινωνίας. Μιλούσε σε όλες τις γενιές, χωρίς ο λόγος του να στερείται δροσιάς και έμπνευσης.
Ήταν ο πολιτικός που κοίταξε πέρα από τα παραδοσιακά σύνορα του Δημοκρατικού Κόμματος, πέρα και από τις γραμμές των Ρεπουμπλικανών. Η «Θεωρία της Τριγωνοποίησης» διατυπώθηκε πολύ αργότερα, επί ημερών Μπιλ Κλίντον, εκείνος ωστόσο, από το 1960 κιόλας, είχε εμπνευστεί τον πολιτικό «μεσαίο χώρο». Που φυσικά, κάθε άλλο παρά άνευρος και κενός ιδεών υπήρξε.
Ήταν εκείνος που διόρθωσε την απορία «why», ως προς το γιατί η ζωή μας είναι όπως την βλέπουμε, με το «why not», προτρέποντας την οικουμένη να αναρωτηθεί, «γιατί όχι», ως προς το να αλλάξει αυτή τη ζωή.
Ήταν κι αυτός ένας Κένεντι. Η ιστορία όμως κατέγραψε ότι ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι, που σαν σήμερα το 1968 δέχθηκε την ομοβροντία πυρών του Σιρχάν Σιρχάν, στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου, για να υποκύψει στα τραύματά του την επομένη, ήταν ο Κένεντι που θα άλλαζε τον κόσμο. Τον πρόλαβαν οι σφαίρες. Και η ανθρωπότητα έμεινε κολλημένη στο «γιατί», αντί να παλεύει για το «γιατί όχι»…



Να ζητήσουμε πίσω τους θησαυρούς που μας έκλεψαν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΕΙΔΑΚΙΣ
Η υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, δήλωσε προχθές στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπέι, βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων του Μνημονίου ( Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) προκειμένου να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση του Δανείου προς την Ελλάδα.
Είναι απορίας άξιον ότι ο κ. Παπανδρέου (ή έστω ο κ. Παπακωνσταντίνου!) δεν τους αντιπρότεινε αμέσως και χωρίς δισταγμό, να συστήσουν ενέχυρο επί των κλοπιμαίων θησαυρών μας, που παρανόμως κατέχουν και που εκμεταλλεύονται επί αιώνες, επιδεικνύοντάς τους έναντι ακριβών εισιτηρίων, στα επιφανέστερα από τα Μουσεία τους.
Ελάχιστοι μόνο από αυτούς τους θησαυρούς μας, υπερκαλύπτουν ως ενέχυρο όλες τις απαιτήσεις των δανειστών μας, χωρίς καν να διεκδικήσουμε τίποτα από τον μέχρι τώρα «αδικαιολόγητο πλουτισμό» που έχει προκύψει, από την εκμετάλλευσή τους.
Δεν είναι δε μόνον οι γνωστοί (και πάρα πολλοί άγνωστοι) θησαυροί της αρχαιότατης και της κλασσικής και της ελληνιστικής περιόδου που εκμεταλλεύονται τα Ευρωπαϊκά Μουσεία αλλά και πάρα πολλοί, ανεκτίμητης επίσης αξίας, της Βυζαντινής περιόδου, προϊόντα των λεηλασιών των διερχομένων στην πορεία τους προς Ιερουσαλήμ, ομοθρήσκων μας Ευρωπαίων Σταυροφόρων.
Μόλις εξοφλήσουμε τις δανειακές απαιτήσεις των εταίρων, θα πρέπει βέβαια να μας επιστραφούν πάραυτα και χωρίς άλλες διαδικασίες, οι ενεχυρασθέντες θησαυροί μας. Το κόστος μεταφοράς τους στην Αθήνα θα το αναλάβομε εμείς οι ίδιοι, «ευγνωμοσύνης ένεκα» για την αλληλεγγύη των δανειστών μας στις δύσκολες στιγμές μας!
Τα περί «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» που είναι πιθανό να αντιτάξουν οι πιο πονηροί από τους εταίρους μας, είναι παντελώς ανυπόστατα και καθόλου δεν επηρεάζουν τη σύσταση του προτεινομένου εδώ ενεχύρου.
Η κληρονομιά, ως πολιτιστική, είναι βεβαίως παγκόσμια. Αλλά μόνο ως πολιτιστική. Η κυριότητα ως δικαίωμα, ανήκει στους κληρονόμους των θησαυρών. Και αυτοί είμαστε εμείς. Όσοι τώρα τους εκθέτουν προς εκμετάλλευση στα Μουσεία τους, μόνο ως καταχρηστικοί θεματοφύλακες (μετά βίας) μπορούν να χαρακτηρισθούν.



Θέλουν να χρεώσουν τις εκλογές στη ΝΔ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο σχεδιασμός ήταν εξαιρετικά προσεκτικός. Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παραχώρησε συνέντευξη σε μια κυριακάτικη εφημερίδα, δηλαδή στην αγορά αναγνωστών που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή διάχυση του περιεχομένου. Η εφημερίδα ήταν η «Real News» του Νίκου Χατζηνικολάου, που κινείται στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Η κεντρική στόχευση, σαφής: Μια επίθεση σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά. Και… στην ούγια, η «ενοχοποίηση» της Νέας Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, που η Κυβέρνηση απορρίπτει δημοσίως, φαίνεται ωστόσο ότι προετοιμάζεται γι’ αυτές παρασκηνιακά.
«Όποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αυτή τη στιγμή, είναι σαν να της δίνει την τελευταία σπρωξιά στον γκρεμό», είναι η φράση-κλειδί από τη συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση. Η Κυβέρνηση διαψεύδει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές περιλαμβάνονται στον πολιτικό σχεδιασμό της. Και την ίδια ώρα, το «Έθνος της Κυριακής»… αποκαλύπτει και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, στις 24 Ιουλίου, εφόσον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
«Ο Αντώνης Σαμαράς βάζει το προσωπικό, μικροκομματικό συμφέρον του πάνω από το εθνικό», συνεχίζει ο Γιάννης Ραγκούσης. Αυτή θα είναι και η βασική κατηγορία που σχεδιάζει να εκτοξεύσει το ΠΑΣΟΚ κατά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή, θα παρουσιάσει τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον «υπεύθυνο ηγέτη», που αναλογιζόμενος την κρισιμότητα των στιγμών δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, «εξαναγκάστηκε» ωστόσο από τη στάση της Αντιπολίτευσης.
Μια επικοινωνιακή προσέγγιση, που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες να… πείσει μια κοινωνία κουρασμένη από τους επικοινωνισμούς, την Κυβέρνηση και το Μνημόνιο.



Όλοι στις πλατείες για ξεδόντιασμα του καθεστώτος

Στην Ελλάδα η σημερινές συγκεντρώσεις αποτελούν συνέχιση του ξεσηκωμού των πολιτών οι οποίοι ζητούν ανατροπή.Η απαίτηση αποχώρησης απο τη δημόσια σκηνή όλων των ανθρώπων πού άσκησαν εξουσία στον τόπο η που με τη δημόσια η και την ατομική τους δράση υπέθαλψαν,ανέχτηκαν η συμμετείχαν κατα καίριο τρόπο στην άσκησή της είναι μεν αυτονόητο, αλλά φαίνεται ότι τη φορά αυτή δεν αρκεί.
Κατά τη λεγόμενη μεταπολίτευση του 1974,παράγωγο της οποίας υπήρξε το οικονομικοπολιτικό καθεστώς που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάρρευση, επιτακτικό πρόταγμα υπήρξε η ανάγκη της αποχουντοποίησης.Το πρόταγμα εκείνο ουδέποτε υλοποιήθηκε.Αντίθετα άνθρωποι που έπαιξαν άγνωστους αλλά καίριους ρόλους κατά την στρατιωτική δικτατορία,ωσμώθηκαν μέσα στο τότε νέο σύστημα,ιδιαίτερα στα δύο κόμματα εξουσίας,καταλαμβάνοντας μάλιστα αργότερα και σημαντικές δημόσιες θέσεις..Το γεγονός αυτό παράλληλα με τη συνέχιση λειτουργίας του ίδιου οικονομικοπολιτικού συστήματος που επικρατούσε,ανεξάρτητα απο την εξωτερική μορφή του πολιτική η για 7 χρόνια στρατιωτική,στιγμάτησε αποφασιστικά τα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της χώρας τις δεκαετίες που ακολούθησαν..
Στις σημερινές δραματικές συνθήκες, το πρόταγμα της ριζικής ανατροπής του σάπιου από τη γένεσή του αυτού συστήματος της μεταπολίτευσης -τους, οφείλει μέσα απο πραγματικές διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας των λαικών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, να πάρει συγκεκριμένη πολιτική μορφή τάχιστα και οι πολίτες να κινηθούμε αποφασιστικά αξιώνοντας την υλοποίησή του.
Στην κατεύθυνση αυτή εχει δημόσια-μέσω του διαδικτύου - απο τις 30 Απριλίου κατατεθεί πολιτική πλατφόρμα,διαμορφωμένη απο σειρά συλλογικοτήτων ενεργών πολιτών και η οποία περιλαμβάνει 5 σημεία πολιτικής και οικονομικής αναφοράς:
1.Διακύρηξη ότι οι πολίτες δεν αναγνωρίζουν σαν νόμιμο το σημερινό καθεστώς πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας
2.Μη αναγνώριση του χρέους
3.Συνολική αναθεώρηση των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση
4.Τιμωρία των υπευθύνων του πολιτικο-οικονομικού συστήματος για την κατάρρευση της χώρας
5.Εισαγωγή στη χώρα πολιτικών συνθηκών πραγματικής άμεσης ΔημοκρατίαςΤο πολιτικό αυτό πλάισιο δράσης κατατίθεται σήμερα στη Λαική Συνέλευση του Συντάγματος για συζήτηση.
Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι στοιχεία τα οποία αποτελούν εξ ορισμού άμεσους και εξόφθαλμους παράγοντες του συστήματος που καταρρέει, έχουν εμφανιστεί στην πλατεία της Λαικης Συνέλευσης,καταφέρνωντας μάλιστα να αποκτήσουν ,κατ εξαίρεση απο όλους τους άλλους πολίτες,και επώνυμο λόγο!
Καποιων η διαδρομή είναι γνωστή.Αλλων η διασύνδεση με κόμματα και οργανώσεις αποκαλύφτηκε πρόσφατα.Σε κάθε περίπτωση για τον μέσο πολίτη που έχει βγεί στους δρόμους και τις πλατείες βάζοντας το κεφάλι του στον ντορβά,η ανάδειξη των ατόμων αυτών των κύκλων αποτελεί πλέον πρόκληση.
Πολύ περισσότερο όταν στη μεταξύ τους αλληλογραφία μιλούν, την ώρα του αγώνα του λαού, για ανάγκη σχηματισμού 5μελούς Επαναστατικού Συντονιστικού Συμβουλίου (ποιός θα το εκλέξει δεν λένε ) το οποίο απο τα πάνω πρός τα κάτω δηλαδή αντίθετα με τη συλλογική θέληση των πολιτών,θα αναλάβει πατερναλιστικά να συντονίσει την εκλογή όλων των υπολοίπων οργάνων αμεσοδημοκρατικά,εκτός βέβαια από τους ίδιους!
Το τί θυμίζουν τα ευαγγελιζόμενα αυτά τερτίπια του στρατηγού της παρέας που τα υπογράφει δεν χρειάζεται παραπέρα και για την ώρα να αναλυθεί.Η ώρα αυτή είναι η ώρα της δημοκρατικής συσπείρωσης και του ανυποχώρητου αγώνα.Ας καθορίσουμε πεντακάθαρα και δημοκρατικά στις Λαικές Συνελεύσεις τους στόχους μας και ας προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίησή τους.
Απομονώνοντας την ίδια ώρα τα όποια στοιχεία του καθεστώτος επιχειρούν την τελευταία ώρα να αποκτήσουν καθοριστικούς ρόλους μπαίνοντας στις διαδικασίες απο το παράθυρο...Είναι σκληρό να το πούμε,αλλά ηλθε η ώρα να αρχίσει το ξεδόντιασμα του συστήματος.Για να μην βιώσουμε χαζοχαρούμενα άλλη μία στημένη μεταπολίτευση,αυτή τη φορά της..κατσαρόλας..
Γιώργος Κοσμόπουλος
γιατρός,Αντιμονοπωλιακή Ένωση STOPCARTEL

Εκλογές στις 24 Ιουλίου;


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στις 24 Ιουλίου, διακινεί σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», υποστηρίζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επεξεργάζεται μια τέτοια προοπτική ως κεντρική στρατηγική, στην περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν θα υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιστολή των 16 βουλευτών, αλλά και το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να βλέπει και προς τις πρόωρες κάλπες, ένα σενάριο το οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, παρά μόνο ως υπόθεση εργασίας.
Το «Έθνος της Κυριακής» εκτιμά ότι στην περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν ψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και θα ζητήσει την πρόωρη διάλυση της Βουλής, και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το πολιτικό δίλημμα με το οποίο θα προσέλθει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες θα είναι «σταθερή κυβέρνηση ή χρεοκοπία», με βάση και τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, με το Μνημόνιο ΙΙ.



Όλοι και όλες σήμερα στο Σύνταγμα.


Η δωδέκατη ημέρα διαδήλωσης, η 5 Ιούνη 2011 θα είναι η ημέρα που θα καθορίσει τις επόμενες εξελίξεις.
Επειδή κάνουν ότι δεν ακούν, πρέπει να φωνάξουμε δυνατότερα.
Επειδή κάνουν ότι δεν βλέπουν, πρέπει να είμαστε περισσότεροι.
Επειδή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι ζητάμε, πρέπει να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο.

Του… ξέφυγε η αλήθεια


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του σήμερα, η Ελλάδα τον πληγώνει. Μας πληγώνει. Όπως το είχε εγκαίρως διαγνώσει ο Γιώργος Σεφέρης. Με τη διαφορά, ότι στην Ελλάδα του σήμερα, εκεί που στρέφεις το βλέμμα σου, βλέπεις και τον κ. Τόμσεν.
Ο Δανός επικεφαλής της τρόικας, και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρείται στην Ουάσινγκτον, ως ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τις «προβληματικές χώρες». Το έκανε στα Βαλκάνια και τη Ρωσία, από το 1990 μέχρι το 2004. Εμφανίστηκε στα μέρη μας, πέρσι μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, και φέτος τον έμαθαν και οι ατυχείς Πορτογάλοι, που επίσης υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στις ξένες δυνάμεις, προκειμένου να αποφύγουν τη χρεοκοπία.
Αν το Μνημόνιο ήταν η λύση, ο κ. Πολ Τόμσεν θα μπορούσε να καταγραφεί στην ιστορία ως «το πρόσωπο της εξόδου από την κρίση». Κατ’ αναλογία της… χαρτογράφησης του Γιώργου Παπανδρέου ως «το πρόσωπο της κρίσης». Μόνο που το Μνημόνιο δεν ήταν η λύση. Επιβάρυνε την κατάσταση. Και οδήγησε στο «Μνημόνιο ΙΙ». Χωρίς τον Ντομινίκ Στρος-Καν πλέον, ο Πολ Τόμσεν καθοδηγεί τους αυτοματισμούς του ΔΝΤ, στον «δοκιμαστικό σωλήνα» που λέγεται Ελλάδα.
Πέρασε έναν μήνα σκληρών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνηγόρησε στο να διαμορφωθεί κλίμα… ημι-υστερίας, ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει, μιας και δεν θα εισπράτταμε την 5η δόση.
Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Και από τη στιγμή που έπεσαν οι σχετικές υπογραφές υποθήκευσης του μέλλοντός μας, ο Πολ Τόμσεν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, μίλησε ενώπιον ακροατηρίου Ελληνο-αμερικανών. Υπερασπίστηκε το Μνημόνιο. Υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο μέλλον θα έρθουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Και… ήπιε στην υγειά της σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.
Τα όσα είπε ο Πολ Τόμσεν, αποκαλύπτουν τη βαθύτερη στρέβλωση του οδικού χάρτη προς την έξοδο από την κρίση. Το πρόβλημα είναι το Μνημόνιο. Οι συντάκτες του, και εκείνοι που ανέλαβαν την… επιτήρηση της υλοποίησής του.
Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι πήραμε… πολύ λάθος τη ζωή μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ότι διαμορφώσαμε μια εικονική πραγματικότητα, και αρνούμασταν να δεχτούμε να δούμε λίγο πιο μακριά από τους εφησυχασμούς μας. Μόνο που εκείνοι οι οποίοι ανέλαβαν να μας… σώσουν, απλά δεν κάνουν για τη δουλειά. Ο Πολ Τόμσεν για παράδειγμα, τέλειωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, «εργάστηκε» για τρία χρόνια ως βοηθός καθηγητή, και στη συνέχεια στρατολογήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πώς να περιμένουμε λοιπόν να μας δει ως κάτι περισσότερο από «αριθμούς», ένας άνθρωπος που δεν ίδρωσε ποτέ ιδιαίτερα στη ζωή του για να βρει δουλειά;



Ποιοι είμαστε;


Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που κάθε πρωί πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Είμαστε άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.
Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί έχουν «πιστεύω», μερικοί δεν έχουν. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι. Ολοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας. Από τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών... Από το ότι οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι.
Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά. Ομως αν ενωθούμε μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι:

-Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων.
-Υπάρχουν βασικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγειή και ευτυχισμένη ζωή.
-Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό μας σύστημα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προτεραιότητες και αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο για την πρόοδο των ανθρώπων.
-Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση του λαού (δήμος = λαός, κράτος = κυβέρνηση), και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, ξέρουμε όλοι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει καν μας ακούσει. Το καθήκον τους θα έπρεπε να είναι να μεταφέρουν τη φωνή μας στα εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα, να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας, να λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας και όχι υπέρ των πλουσίων που ευημερούν εις βάρος μας, όχι ακολουθώντας πιστά μονάχα τις προσταγές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα οποία έχουν επιβάλει τη δικτατορία και την κομματοκρατία.
-Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις, φέρνει αδικία, η οποία οδηγεί στη βία. Κι εμείς την απορρίπτουμε.Το απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια. Και έτσι καταρρέουμε. Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.
-Η σπατάλη πόρων οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και οι καταναλωτές πολίτες αποτελούν μέρος του κέντρου βάρους σε ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να εμπλουτίσει μια μειοψηφία που δεν ξέρει τις ανάγκες μας.
-Είμαστε ανώνυμοι αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο. Αν σαν κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε αφηρημένες οικονομικές αποδόσεις που ποτέ δεν ωφελούν τους πολλούς, μπορούμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις και τις ελλείψεις από τις οποίες σήμερα όλοι υποφέρουμε. Χρειάζεται μια ηθική επανάσταση... Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα σε μια αγορά…
Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
Νομίζω ότι μπορώ να το αλλάξουμε.
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.
Παρέα με εμάς. Είναι δικαίωμά σας.

"Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις"


(Αντισθένης)



Εξαρτάται η ακρίβεια της Σκέψης από την ακρίβεια της Λέξης; Ο Αντισθένης ήδη απάντησε σ’ αυτό. Η αρχή της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η αρχή της Σοφίας, βρίσκεται στην κατανόηση του βαθύτερου νοήματος των Λέξεων. Λανθασμένη εννοιολογική αντίληψη σημαίνει λανθασμένη κριτική σκέψη.
Τι σημαίνει “Πολιτικοποιούμαι” και τι “Κομματίζομαι”; Τι σημαίνει “Αποκομματίζομαι” και τι “Απολιτικοποιούμαι”; Έχει κατανοήσει η ελληνική κοινωνία τις έννοιες ή υπάρχει σύγχυση; Μήπως μπερδέψαμε την Πολιτική με το Κόμμα αλλά και τον Ακομματισμό με την Απολιτικότητα; Υποψιάζομαι πως η απάντηση είναι καταφατική. Πώς άραγε συνέβει αυτό;

Κοιτώντας το λεξικό βρίκω:

Πολιτικοποιούμαισημαίνει διαμόρφωνω πολιτική συνείδηση, αποκτώ πολιτικά ενδιαφερόντα, δραστηριοποιούμαι πολιτικά. Συμμετέχω ενεργά στη δημόσια ζωή, στα κοινωνικοπολιτικά πράγματα και αναπτύσσω αντίστοιχη δράση. Είμαι πολιτικοποιημένος, πολιτισμένος, φιλοπολιτικός, πολιτικός.
Κομματίζομαισημαίνει είμαι ή γίνομαι ενεργό μέλος ενός κόμματος, είμαι ή γίνομαι οπαδός ενός κόμματος. Δογματίζω και υπηρετώ με αφοσίωση τα κομματικά εκτροφεία. Παραβλέπω το κοινό συμφέρον και χρησιμοποιώ οποιοδήποτε μέσο για να προωθήσω τα κομματικά συμφέροντα και τους ιδιοτελείς μου σκοπούς. Είμαι κομματικοποιημένος, βαμμένος, καπελωμένος, φατριασμένος, μαζοποιημένος, φιλοκομματικός, μεροληπτικός, κομματόσκυλο.
Αποκομματίζωσημαίνει αφαιρώ κάθε κομματικό χαρακτήρα από τη λειτουργία ένός οργανωμένου συνόλου.
Αποκομματίζομαισημαίνει παύω να δρω ως κομματικό όργανο, παύω να δρω σύμφωνα με κομματικές εντολές, ή τις κομματικές πεποιθήσεις μου. Δρω ως ελεύθερο πολιτικά σκεπτόμενο άτομο, κρίνω αντικειμενικά και αμερόληπτα, χωρίς να υποστηρίζω ούτε να εξαρτώμαι από κανένα απολύτως κόμμα. Είμαι αμερόληπτος, αντικειμενικός, ουδέτερος, ακομμάτιστος, αφατρίαστος.
Απολιτικοποιούμαισημαίνει παύω να ενδιαφέρομαι, για την πολιτική ζωή, παύω να σχετίζομαι με τα κοινά και αδιαφορώ γι’ αυτά.
Η Πολιτικοποίηση, είναι μια ανθρώπινη ανάγκη ζωτικής σημασίας, που πρέπει κάθε σύστημα παιδείας να καλλιεργεί σε κάθε πολίτη, ώστε αυτός, σαν ανεξάρτητη οντότητα, να συνδιαμορφώνει ισότιμα και να αναδιαμορφώνει αέναα με τους συμπολίτες του μια κοινωνία, ένα πολιτισμό υγειή, δημιουργικό, φιλάνθρωπο και φιλοπρόοδο.
Αντίθετα τόσο ο Κομματισμός, η σκοταδιστική αυτή εξάρτηση, όσο και αντίστοιχα η Αποπολιτικοποίηση, η κοινωνική αδιαφορία, είναι στάσεις εξ ίσου πολιτικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά βλαπτικές.
Η ολέθρια εννοιολογική σύγχυση, που πιθανόν να είναι συνειδητά καλλιεργούμενη από κάποιους, οδήγησε αφ’ ενός μεν στον κομματικό κατακερματισμό της Ελληνικής Κοινωνίας, αφ’ ετέρου δε οδήγησε στην αποπολιτικοποίηση. Παρήγαγε κομματικομανείς, δογματικούς και μαζοποιημένους πολίτες, όπως επίσης και απολιτικούς, αδιάφορους ανθρώπους. Έτσι έγινε πολύ εύκολη η χειραγώγησή τους από ιδιοτελή κομματικά κέντρα αποφάσεων ή οποιουσδήποτε άλλους εξωγενείς παράγοντες, με αποτελέσματα που βιώνουμε όλοι σήμερα περιμένοντας πολύ χειρότερα.
Όμως η απόλυτα αποκομματισμένη Νέα Κοινωνία των Ελλήνων Πολιτών, πραγματοποιεί εδώ και 11 μέρες, στην πλατεία Συντάγματος και στις άλλες πλατείες της χώρας μια βαθιά κοινωνικοπολιτική πράξη. Δεν επιτρέπει ούτε θα επιτρέψει την εξάρτηση ή το καπέλωμα της από κανένα απολύτως κόμμα. Αντίθετα με ανοιχτό μυαλό επαναξιολογεί αδογμάτιστα παραδοσιακές κοινωνικοπολιτικές αξίες, ενώ ταυτόχρονα ακούει και αξιολογεί ακούραστα όλες τις νέες και δημιουργικές ιδέες.
Οι “Αγανακτισμένοι” παντού στην χώρα είναι σαφώς Πολιτικά Όντα, με ξεκάθαρο ενδιαφέρον για την Πολιτεία και το Άτομο. Είναι βαθιά Πολιτικοποιημένοι, Ακομμάτιστοι και Αδογμάτιστοι και σε καμμιά περίπτωση Απολιτικοί ή Κομματισμένοι και Δογματικοί. Κοινή αφετηρία όλων η αγανάκτιση ενάντια στην αποσαθρωμένη, και παρηκμασμένη πολιτική αντίληψη, που οδήγησε στην ανεξέλεγκτη διαφθορά, τη δικτατορική κομματοκρατία, στην αδιαφορία των πολιτών, στη διάλυση.
Για πρώτη φορά οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και συλλογικά δημιουργικοί, ας κάνουμε λοιπόν την υπέρβαση! Είναι σίγουρο, ό,τι κι αν συμβεί, η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ πια ίδια, τέθηκαν ήδη οι βάσεις. “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΓΜΑΤΑ”, μόνο έτσι προχωρά η ζωή, διαφορετικά έρχεται η διάσπαση, το τέλμα και η καταστροφή.
Ας μην ξεχνάμε μέσα στη γλώσσα τελειώνουν, αλλά και αρχίζουν όλα,
κι ο Μαλαρμέ είπε:
"Τα όρια της Σκέψης μου είναι τα όρια της Γλώσσας μου"
κι ο Ελύτης συμπλήρωσε:
“Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική”.


Ο Πεταλωτής καθυστερεί τον ανασχηματισμό


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Τα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα σε βάρος του Γιώργου Πεταλωτή, ενδεχομένως να επηρεάσουν τον χρόνο εκδήλωσης των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών, αναφορικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, στο οποίο ποντάρει πολλά το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ανακάμψει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Statesmen», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ένα από τα στελέχη που δεν θα βρίσκονται στη θέση που κατέχουν σήμερα μετά τις αλλαγές, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να βρίσκεται εκτός Κυβέρνησης.
Με δεδομένη ωστόσο τη φόρτιση πολωτικών διαστάσεων, που έχει προκύψει μετά τα επεισόδια της Αργυρούπολης, και την κατά μέτωπο αντιπαράθεση του Γιώργου Πεταλωτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με πολιτικό άδειασμα από την πλευρά του Πρωθυπουργού, και θα προκαλούσε σχέδια και εντυπώσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να… καθίσει η σκόνη από την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην χαθούν οι εντυπώσεις του ανασχηματισμού στο σύννεφο μιας σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης. Μέχρι τότε, ο Γιώργος Πεταλωτής θα παραμένει στη θέση του.



Η “δύσκολη σχέση”… δοκιμάζεται


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Οι σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πέρασαν από… ποικίλες φάσεις τα τελευταία χρόνια. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου από τη Θεσσαλονίκη μπήκε στο ΠΑΣΟΚ όταν… οι περισσότεροι ήθελαν να φύγουν, στο δύσκολο 1989, στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, και το 1993, μετά την πανηγυρική επιστροφή του Κινήματος στην εξουσία, έγινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που μπορούσε να εκφράσει καλύτερα από τον καθένα, τη γραμμή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Μετά τη διαδοχή Σημίτη το 1996, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε σε κορυφαία υπουργεία, έβλεπε ωστόσο με την άκρη του ματιού του τον Γιώργο Παπανδρέου να τρέχει δίπλα του. Η υπόθεση Οτσαλάν άνοιξε τον δρόμο για τον φυσικό κληρονόμο του «παπανδρεϊσμού», και η οριακή νίκη στις εκλογές του 2000 έδειχνε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έμπαινε και πάλι σύντομα σε τροχιά μεταβίβασης του «δαχτυλιδιού».
Η στιγμή αυτή ήταν το 2004, με τη Νέα Δημοκρατία και τον Καραμανλή να προελαύνουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν μεταξύ εκείνων των 4-5 που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, για να πάρουν το ΠΑΣΟΚ. Μάχη όμως δεν έγινε ποτέ, αφού ο Σημίτης παρέδωσε το Κίνημα στον Γιώργο Παπανδρέου, ένα χειμωνιάτικο βράδυ στην Αναγνωστοπούλου.
Από τότε, οι δρόμοι του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου χώρισαν πολιτικά. Ο σημερινός Πρωθυπουργός αμφισβητήθηκε έντονα στα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του. Και μετά την ήττα στις εκλογές του 2007, ο Βαγγέλης βιάστηκε, το ίδιο κιόλας βράδυ, να θέσει θέμα ηγεσίας από το Ζάππειο. Μια σειρά από αντίστοιχα βιαστικές, έως αυτοκαταστροφικές κινήσεις, οδήγησαν το σίγουρο φαβορί σε «χαλαρή» ήττα. Ο Γιώργος κράτησε το ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος βρέθηκε μισό βήμα πριν μετατρέψει το «Ρεύμα» σε αυτόνομη πολιτική παράταξη, το άλλο μισό βήμα όμως δεν έγινε ποτέ.
Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ απετράπη, και το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου περνούσε την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ως οικοδεσπότης, έχοντας στείλει μάλιστα τον Καραμανλή στην… Παναγή Κυριακού, με τον άλλοτε συγκάτοικο και φίλο του, Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιορίστηκε στα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ενός υπουργείου σημειολογικά πανίσχυρου, επί της ουσίας όμως… γραφειοκρατικού περιεχομένου. Εκεί έμεινε και μετά τον ανασχηματισμό του 2010, μόνο που όσο περνούσε ο καιρός, και το Μνημόνιο έφθειρε το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο, ο Βαγγέλης έβγαινε όλο και πιο μπροστά.
Πρόσφατα, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμφισβήτησε την ικανότητα του Γιώργου να διατηρήσει την «πολιτική διεύθυνση» του τόπου. Σε επόμενη συνεδρίαση, έκανε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να κοκκινίσει, του ζήτησε ευθύνες για την αποτυχία του Μνημονίου, και μίλησε για «δημοσιονομική κατοχή».
Όλα αυτά, ενώ οι πληροφορίες, διαρροές ή… επιθυμίες κάποιων, μιλούσαν για «εγκάρδια συνεννόηση» των δυο πόλων, για το καλό της Κυβέρνησης και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Έφερναν μάλιστα τον Βενιζέλο σε θέση αντιπροέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες, ή ακόμη και «τσάρο» της οικονομίας.
Η επιστολή των «16» ράγισε και πάλι το γυαλί. Όχι τόσο γιατί σχεδόν όλοι «χρεώνονται» στην πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, προερχόμενοι μάλιστα από το «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο. Αλλά, επειδή η επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν στην επιστολή τους, θυμίζει… φωτοτυπία όσων είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για τη «δημοσιονομική κατοχή».
Το Μέγαρο Μαξίμου βέβαια γνωρίζει ότι η πολιτική αδυναμία στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, δεν επιτρέπει «λεονταρισμούς». Πόσο μάλλον ρήξη με τον ευφυέστερο Έλληνα πολιτικό, όπως έλεγε και η Πρεσβεία των ΗΠΑ, στα τηλεγραφήματα του Wikileaks.
Αναζητείται λοιπόν η διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας. Που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει. Και στον Γιώργο να συνεχίσει να έχει το «πάνω χέρι» σε αυτόν τον ιδιότυπο πολιτικό περίπατο, που ξεκίνησε το 1989.



Δίωρο άνοιγμα των διοδίων Μοσχοχωρίου

Με δίωρο άνοιγμα των διοδίων Μοσχοχωρίου απάντησε η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας στην πορκλητική συμπεριφορά του διοικητή αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου, ο οποίος έχει αναλάβει πλέον εργολαβικά την έκδοση κλήσεων για όσους οδηγούς δεν πληρώνουν διόδια.
Η παρουσία των αστυνομικών οργάνων και λίγο αργότερα η παρουσία του διοικητή κυνηγών κεφαλών εξόργισε τα μέλη του κινήματός μας που φώναξαν συνθήματα "προσοχή-προσοχή μπομπολάκια με στολή, ληστές-ληστές μπάτσοι βουλευτές, το μπατσόκ είναι εδώ και ληστεύει το λαό, οι δρόμοι ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό".
Η ιδιωτική αστυνομία των εργολάβων έχει επιδοθεί σε κυνήγι οδηγών παραβιάζοντας ακόμα και την τροπολογία Ρέππα περί του αυτοπροσώπου της βεβαίωσης της κλήσης. Απίθανο γεγονός παραμένει τροχονόμοι να κρύβονται σε θάμνους και ΝΑ πετάγονται ξαφνικά προκειμένου να πιάσουν κάποιο οδηγό που δεν πληρώνει τα ληστρικά χαράτσια, ενώ όπως είναι γνωστό ήδη οδηγός έχει καταθέσεις μήνυση εναντίον του διοικητή τροχαίας Λάρισας για παράβαση καθήκοντος.
Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας καλεί όλους τους διερχόμενους οδηγούς να ζητούν πιστωτική απόδειξη και να μηνύουν άμεσα κάθε αστυνομικό για παράβαση καθήκοντος όταν η κλήση δεν εκδίδεται αυτοπροσώπως στα διόδια αλλά χιλιόμετρα παρακάτω κατόπιν ειδοποίησης των εποπτών διοδίων ή τρίτων αστυνομικών με πολιτικά που κρύβονται στα διόδια, όπως συνηθίζει να κάνει ο διοικητής τροχαίας Λάρισας.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 5/6 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

“Ανασχηματίζει” (και) τον εαυτό του

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, που εισήγαγε… θεσμικά δαιμόνια στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Από τα «πολύχρωμα» ψηφοδέλτια, που χρησιμοποιήθηκαν στην εκλογή Σαρτζετάκη το 1985, μέχρι τους ανασχηματισμούς που βαφτίστηκαν «αναδομήσεις». Και τόσα ακόμη.
Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να μην σταθεί στο καινοφανές περιστατικό, να… ανασχηματίζει ο Πρωθυπουργός τον εαυτό του. Ο Ανδρέας συνήθιζε να εμφανίζεται με… δυο ιδιότητες στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, θέλοντας να δείξει τον υψηλό συμβολισμό του να βρίσκεται ο ίδιος επικεφαλής ενός κρίσιμου υπουργείου. Υπήρξε άλλωστε ο πιο εμπνευσμένος «διαστρεβλωτής» της πραγματικότητας που ζούσαν οι Έλληνες, μιας και τους έπειθε να γεμίζουν τις πλατείες, όχι ως «Αγανακτισμένοι», αλλά ως φανατικοί, πιστοί θαυμαστές του.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μοιάζει σε πολλά πράγματα με τον πατέρα του. Τώρα που βρίσκεται πολιτικά στριμωγμένος όμως, φαίνεται ότι τα γονίδια αρχίζουν την επανάστασή τους. Και αφού προετοιμάζει ένα ιστορικά πρωτοφανές «υβρίδιο», συνθέτοντας Κυβέρνηση αριθμητικώς ισοβαρή, από πολιτικούς και τεχνοκράτες, φαίνεται να «ανασχηματίζει» και τον εαυτό του.
Κρατώντας την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, είτε με το να βρίσκεται ο ίδιος στη συγκεκριμένη θέση, είτε με τον αστερίσκο στο τέλος της ανακοίνωσης του νέου υπουργικού συμβουλίου, ότι «τον κύκλο των οικονομικών υπουργείων εποπτεύει προσωπικά ο Πρωθυπουργός».
Η επισήμανση φυσικά έρχεται εκ του περισσού. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός είναι συντονιστής και επόπτης του κυβερνητικού σχήματος. Το μήνυμα ωστόσο που θέλει να στείλει το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ως αποδέκτες κυρίως τις αγορές και τους διεθνείς εταίρους. Η φιγούρα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει φθαρεί δραματικά. Η «τελευταία ζαριά» είναι να εγγυηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την πιστή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής κατοχής, συγνώμη… εξυγίανσης, που υπέγραψε με την τρόικα πέρσι, και ανανέωσε φέτος.
Μια στρατηγική στόχευση, εκ των προτέρων καταδικασμένη. Το Μαξίμου παραβλέπει την προϊούσα φθορά του Γιώργου Παπανδρέου στο εσωτερικό της χώρας. Δηλαδή μεταξύ εκείνων που ψηφίζουν.



Αδέρφια, όλοι εκεί, μέχρι να φύγουν οι προδότες!


Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους της να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούναι καθημερινά στις 21:00 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης.
Όσοι έχουν αγανακτήσει με τα καθημερινά ψέματα των πολιτικών, όσοι είναι ενάντια στο ΔΝΤ, όσοι αρνούνται να υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών τους, όσοι θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους, ας είναι εκεί. Εκτός από την καθιερωμένη ζωντανή μουσική, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και θα ακολουθήσει συζήτηση και λαϊκή συνέλευση.
Συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιουνίου 2011 στις 18:00 και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα από την Κατερίνη.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Ο μόνος αγώνας, που χάνεται, είναι αυτός, που δεν δόθηκε ποτέ!
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)

Θα βάλουν επίτροπο… μέχρι και στο Μαξίμου


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το… photo opportunity που θα έστελνε στις αγορές και τους κερδοσκόπους, ένα πιο ισχυρό μήνυμα από αυτό που εξέπεμπαν οι αγχώδεις διαψεύσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναζητούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο. Η σκηνή με τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, και δεν θα χρεοκοπήσει», έχοντας δίπλα του τον Πρωθυπουργό, ήταν αυτό που ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου. Το αν η εικόνα θα μετουσιωθεί και σε αποτέλεσμα εντυπώσεων στις διεθνείς αγορές, θα το δούμε… τη Δευτέρα.Στη μακροσκελή του δήλωση ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να «κρύψει» στη ροή του λόγου, το μεγάλο μυστικό: Το αντίτιμο υπερβαίνει χολιγουντιανά σενάρια, και προβλέπει την παρουσία επιτρόπων-τοποτηρητών σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς.Η παρουσία τους δεν θα έχει την έννοια της χαλαρής εποπτείας, αλλά προφανώς του δικαιώματος βέτο, για να μην πούμε και του δικαιώματος υπογραφής, στις τελικές αποφάσεις των Υπουργών. Με λίγα λόγια, εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους, «κάρτα» θα χτυπούν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, Υπουργοί και υφυπουργοί.Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να προσπεράσει την ωμότητα αυτής της πραγματικότητας, με ένα πλατύ χαμόγελο, και το επιχείρημα πως η ελληνική δημόσια διοίκηση απέτυχε στο έργο της, εδώ και πολλές δεκαετίες.Έχει δίκιο. Και η τρόικα το γνωρίζει. Όχι όμως όπως το εννοεί ο Πρωθυπουργός. Οι δανειστές μας αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα ξεκινάει και εστιάζεται πρωτίστως στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή, στους πολιτικούς προϊσταμένους. Πάνω από τους οποίους βρίσκονται μονάχα ο Πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου.Ας μην εκπλαγούμε λοιπόν, αν διαπιστώσουμε ότι οι ξένοι επιτηρητές, δεν θα περιοριστούν στην κατάληψη των υπουργείων, αλλά θα… στρογγυλοκαθίσουν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Για να ελέγχουν και τις υπογραφές που φεύγουν από εκεί. Αν αυτό δεν λέγεται εκχώρηση της εθνικής αξιοπρέπειας, τότε μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.