Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να συντριβεί σε ευθεία σύγκρουση με το λαό...

Εκατόν ενενήντα χρόνια τώρα από το 1821, οι διάφοροι οικονομικοί και πολιτικοί κοτζαμπάσηδες - νταβατζήδες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, έπλεξαν γύρω της ένα πολιτικό σύστημα με θεσμούς και νόμους στα μέτρα τους. Ταυτόχρονα γιγάντωσαν ένα κράτος και μια γραφειοκρατία, προκειμένου να εκμεταλλεύονται την κοινωνία και να συνεχίσουν να έχουν τον Έλληνα ραγιά στη δική τους εξουσία. Διέσυραν πλήρως....
κάθε έννοια δημοκρατίας, την οποία χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ επίφαση και υπέκλεπταν την ψήφο του ραγιά με τα τεράστια δίκτυα πολιτικής πατρωνίας και κομματικής εκλογικής πελατείας που είχαν στήσει.
Αυτό το πολιτικό σύστημα, όπως ήταν φυσικό έκανε κύκλους, τα χρήματα κάποια στιγμή φαγωνόντουσαν από τα λαμόγια και πάντα οδηγούσε σε ίδιες πολιτικές κρίσεις και χρεοκοπίες. Όμως σε όλα αυτά τα 190 χρόνια υπήρχαν πάντα τρεις παράγοντες που το διέσωζαν. Δηλαδή το αδρανοποιούσαν για ένα διάστημα ώστε να εξαγνιστεί στη λαϊκή συνείδηση και μετά επανερχόταν δριμύτερο και πιο πεινασμένο.
Οι τρεις αυτοί παράγοντας που το διέσωζαν ήταν:Α) Το παλάτι με τις αναμείξεις του.Β) Οι διάφορες δικτακτορίες με τον εθνικιστικό παροξυσμό τους καιΓ) Εθνικές συμφορές (πόλεμοι κ.λ.π.).
Σήμερα όμως δεν υπάρχουν οι δύο πρώτοι παράγοντες για να το βγάλουν από την κυκλοφορία και να το διασώσουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει και ο τρίτος και ούτε να διανοηθεί κανείς να υπάρξει. Το χειρότερο δεν θα είναι η εθνική κρίση. Το χειρότερο είναι ότι θα διασωθεί το ίδιο πολιτικό σύστημα με τους θεσμούς του, τις πρακτικές του, τους γόνους και τους απογόνους του, για να μας ξανακαθίσει μετά στο σβέρκο.
Σήμερα, αυτό το διεφθαρμένο και σάπιο πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μείνει εδώ μόνο του, χωρίς διασώστες, ώστε να συντριβεί σε μια ευθεία σύγκρουση με τον ίδιο το λαό αυτή τη φορά και για πρώτη φορά. Μόνο έτσι επιτέλους ο ραγιάς θα λυτρωθεί, θα απελευθερωθεί, θα αναγεννηθεί μέσα από αυτή τη σύγκρουση και θα σηκώσει ανάστημα για να προχωρήσει.Το 1821 διώξαμε τον τούρκο, τώρα ήρθε η ώρα να διώξουμε και τα τσανάκια του.
Όπως αντιλαμβάνεστε, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συντριβή του σάπιου πολιτικού συστήματος, είναι η αλλαγή (όχι αναθεώρηση) του Συντάγματος για πραγματική δημοκρατία και αυτό θα πρέπει να γίνει πλέον παλλαϊκό αίτημα σε όλες τις πλατείες, σε όλους τους δρόμους. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το στόχο.

Καλός Πολίτης κα Ελσα Παπαδημητρίου…

Η βουλευτής κα Ελσα Παπαδημτρίου κατάλαβε ότι θέλει να μας σωσει με το Μνημόνιο ΙΙ και άρχισε τις δηλώσεις ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση.
Επειδή κι εμείς που θα σωθούμε κάνουμε το ίδιο πράγμα, ψηφίζουμε κατά συνείδηση, της ευχόμαστε ΄”ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ”, μιας κι αν αυτή ψηφίσει κατά συνείδηση που κι εμείς ψηφίζουμε κατά συνείδηση (το ξαναείπα αυτό ε;) το πιο πιθανό να πάει με την Ντόρα, που η Ντόρα με το 1.0% δεν περνάει ούτε απ”εξω από την βουλή. Εκτός αν βρει ζεστή αγκαλιά στο ΠΑΣΟΚ που…καταρρέει…
Αντε κυρία Ελσα Παπαδημητρίου να αδείαζουμε σιγά-σιγά τα έδρανα και την ΝΔ από το έρμα των μνημονιακών.
Στο καλό, θα είστε για πάντα στην καρδιά μας, ιδιαίτερα για τις ζωγραφικές μας επιδόσεις.
olimpia.gr

Πότε “τόλμησε” ο πνευματικός κόσμος;


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ακόμη και σε μια εποχή σαν τη σημερινή, όπου τα σύνορα μεταξύ των ανθρώπων έχουν καταργηθεί με… ελάχιστα κλικ σε έναν υπολογιστή, και αντίστοιχη φθορά έχει υποστεί η προαιώνια υστέρηση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, οι ιδέες παραμένουν η πιο ισχυρή συνισταμένη της ανθρώπινης ύπαρξης.
Μόνο που οι ιδέες αυτές, πρέπει να είναι «ζωντανές», για να μην χάνουν τη δύναμη και την παρεμβατική δυνατότητά τους. Και για να είναι «ζωντανές», πρέπει να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους, διακριτούς και αναγνωρίσιμους φορείς: Στην πολιτική, την Εκκλησία, τον πνευματικό κόσμο, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.
Στην Ελλάδα του 2011, της μειωμένης εθνικής αυτοδιάθεσης και της παγιωμένης εθνικής μελαγχολίας για ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον, τα ξεπερασμένα ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη έμφαση στην επιστολή που συνέταξαν χθες εκπρόσωποι του λεγόμενου πνευματικού κόσμου. Προσωπικότητες, από αυτές που τα κόμματα επιστρατεύουν σε εκλογικές αναμετρήσεις, για μια θέση συμβολική και ουχί ουσίας, στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, ή αξιοποιούν για τη στελέχωση Επιτροπών, φορέων και Οργανισμών, με πομπώδεις τίτλους, αλλά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα εργασίας.
Η διακήρυξη έχει τίτλο «Τολμήστε». Ζητά «ηγεσία ευθύνης». Εκφράζει αγωνίες. Καταγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα. Αυτά…
Οι υπογραφές, βαριές. Από ανθρώπους που μάθαμε να ανακαλούμε στο εθνικό θυμικό ως «ξεχωριστούς» και «ιδιαίτερους». Στον τομέα τους τον καθένα.
Μια διακήρυξη που ήρθε… too late and too short, όπως θα έλεγαν και οι λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδας σύγχρονοι Αμερικανοί. Η συστημική αστοχία, τις στρεβλώσεις της οποίας βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, και στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει τον πνευματικό κόσμο που θα μας αναλογούσε, σύμφωνα με την ιστορία μας.
Που ήταν οι αγωνιώδεις κραυγές περί «τόλμης» και «ευθύνης» όλα τα προηγούμενα χρόνια; Έχοντας μια προχωρημένη αντίληψη των πραγμάτων, σε σχέση με εμάς τους υπόλοιπους, οι «πνευματικοί άνθρωποι» δεν θα έπρεπε να έχουν δει την κρίση να έρχεται, πολύ νωρίτερα;
Είδατε εσείς καμία αντίδραση; Δεν συμμετείχαν, οι περισσότεροι εκ των επιφανών εκπροσώπων του «πνευματικού κόσμου», στον εθνικό αποπροσανατολισμό; Στη διαιώνιση του εφησυχασμού μας; Παραιτήθηκε για παράδειγμα, κάποιος, από την Ακαδημία Αθηνών; Από το Πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν ως καθηγητής αναζήτησης και διάχυσης της γνώσης και όχι της μίζερης ρουτίνας. Επέστρεψαν πίσω κάποια από τις τιμητικές διακρίσεις που τους προσέφεραν οι πολιτικοί, τους οποίους σήμερα επιτιμούν ως… άτολμους. Και πολλά ακόμη φυσικά, όχι και τόσο… πνευματικά.
Η πορεία ενός έθνους στον χρόνο, κρίνεται, μεταξύ άλλων και από το πόσο καθαρή (δηλαδή ειλικρινής) αλλά και βαθιά στο παρελθόν, είναι η μνήμη του. Η ιστορική μνήμη του. Η ανάμνηση του ποιος έκανε τι, πότε. Ποιος δεν έκανε. Ποιος σιώπησε. Ποιος εξελίχτηκε σε συνυπεύθυνο, δια της αφωνίας του… Ειδικά της πνευματικής.



Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΣΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που υπολογίζει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα σε 700 δις ευρώ, η εκπρόσωπος τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, δήλωσε:
«Και επίσημα πλέον στοιχεία δείχνουν ότι, χωρίς ριζικά μέτρα, το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας θα είναι υπερδιπλάσιο από το σημερινό χρέος που ήδη μας πνίγει. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, που παρευρέθηκε αυτοπροσώπως στη σχετική παρουσίαση, δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να κρατά το τρένο ακρωτηριασμένο και τις συγκοινωνίες υποβαθμισμένες και ακριβές, ούτε να δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση νέων αυτοκινητοδρόμων, ούτε να διαπραγματεύεται το μέλλον της ΔΕΗ χωρίς σύνδεση με την ανάγκη για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη».



ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ;


Ερώτηση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο
Στο ευρωκοινοβούλιο έφεραν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, το θέμα των επεκτάσεων του μετρό της Αθήνας και της μεγάλης καθυστέρησης στη λειτουργία των τμημάτων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Οι επεκτάσεις προς τα δυτικά (Χαϊδάρι και Περιστέρι-Ανθούπολη) και τα νοτιοανατολικά (από Ηλιούπολη μέχρι Ελληνικό) έπρεπε να είχαν ανοίξει για το κοινό από τα τέλη του 2008. Το χρονοδιάγραμμα όμως μετατίθεται διαρκώς, καθώς οι σταθμοί και οι γραμμές είναι έτοιμες αλλά δεν τίθενται σε λειτουργία λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια και εγκατάσταση άλλων συστημάτων.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει ότι το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο οι καθυστερήσεις αυτές είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου.
«Στις σημερινές άλλωστε συνθήκες της κρίσης, η ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας και της βιώσιμης μετακίνησης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Στηρίζουμε λοιπόν τους αγώνες των πολιτών που αναγκάστηκαν να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ άλλη χώρα, όπου να χρειάζεται κίνημα για να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχεδόν έργο. Είναι αδιανόητο να έχουν διατεθεί τεράστια ποσά από χρήματα Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, και ένα έτοιμο σχεδόν έργο να μένει επί χρόνια στη ναφθαλίνη. Η ευθυνοφοβία των αρμοδίων δε μπορεί να ταλαιπωρεί καθημερινά 150.000 ανθρώπους που κανονικά θα χρησιμοποιούσαν ήδη το μετρό και τώρα δεν ξέρουν καν πότε επιτέλους θα λειτουργήσει. Επαρκείς διασφαλίσεις διαφάνειας χρειάζονται άλλωστε για όλες τις δημόσιες συμβάσεις, είτε αφορούν αμαρτωλές εταιρίες είτε όχι».



''Λεφτά υπάρχουν'', γιά τουρισμό στο όνομα της...προβολής του Τουρισμού

Εβδομαδιαίο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, πάλι, του υφυπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, που ''βαφτίστηκε'' ως ''επαφή με...ομογενείς επιχειρηματίες και την...ελληνική Εκκλησία''
Ο κ. Γ. Νικητιάδης συνεχίζει ακάθεκτος τις τουριστικές του περιπλανήσεις αρχές καλοκαιριού 2011 (3 με 11 Ιουνίου), με κρατικό χρήμα, γιά να ''προτρέψει'' τους... 'Ελληνες Ομογενείς στη Νέα Υόρκη να επισκεφτούν την... πατρίδα τους το... καλοκαίρι 2011 (που την επισκέπτονται κάθε χρόνο χωρίς τις... παραινέσεις ''τουριστών'' υφυπουργών ή υπουργών). Συνοδεύεται και από ''εξωτερικό συνεργάτη του'', τον κ. Γ. Καλούδη. Δυστυχώς γι΄αυτόν, οι Ομογενείς τον κατάλαβαν και τον ''στολίζουν'' ανάλογα και άσχημα, ενώ η κυβέρνηση της χρεοκοπημένης Ελλάδας, κάνει το ''κορόϊδο''. 'Ισαμε την παραμονή της υφυπουργικής επίσκεψης (2 Ιουνίου '11) δεν υπάρχει το πρόγραμμα επαφών και λοιπών. Ανεπίσημα μάθαμε ότι ο υφυπουργός θα πάει σε ένα... ελληνικό σχολείο στην Αστόρια και θα μιλήσει σε ...'Ελληνες εστιάτορες στη Νέα Υερσέη και στην Βαλτιμόρη. Δυστυχώς, η θλιβερή διαχρονική τακτική προσωπικών ταξιδιών πολιτικών με κρατικό χρήμα, γιά την δήθεν τουριστική προβολή της πατρίδας μας στους... 'Ελληνες στις ΗΠΑ συνεχίζεται και η (κάθε) ελληνική κυβέρνηση την ανέχεται, ενώ οι Ομογενείς θλίβονται γιά την κατάντια.

Ο Μπλάτερ… δεν πάει πουθενά

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΜΩΛΗΣ
Όπως αναμενόταν ο Σεπ Μπλάτερ επανεξελέγη για τέταρτη συνεχόμενη φορά (που θα είναι και η τελευταία του) στην προεδρία της FIFA, κατά τη διάρκεια του 61ου Κογκρέσου της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, που διεξάγεται στη Ζυρίχη. Ο 75χρονος Ελβετός ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στις χθεσινές αρχαιρεσίες, ενώ θα βρίσκεται για τέταρτη διαδοχική θητεία στο ανώτατο ποδοσφαιρικό αξίωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος εκλογής του προέδρου, ο οποίος επελέγη από τη FIFA, ήταν η μυστική ψηφοφορία και όχι η ανάδειξή του διά βοής. Αυτή η δυνατότητα προβλέπεται στους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, όταν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, όπως έγινε και φέτος. Από τις 203 ψήφους, ο Μπλάτερ συγκέντρωσε τις 186.



Η Δημοκρατία δεν το βάζει στα πόδια

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μια από τις πιο ειλικρινείς εξηγήσεις του κάθε άλλο παρά ρητορικού ερωτήματος περί του… πως φτάσαμε ως εδώ, απαντάται φυσικά με την ενσυνείδητη παραδοχή πως… κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Και την κάναμε όλοι μαζί.
Είμαστε οι μακρινοί απόγονοι εκείνων που ανακάλυψαν το αρτιότερο πολίτευμα του κόσμου, τη Δημοκρατία. Μόνο που μείναμε επί ολόκληρες γενιές στο… δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για εκείνη την ανακάλυψη, και αφήσαμε σε άλλους την επί της ουσίας εφαρμογή της Δημοκρατίας, την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό της. Μείναμε κολλημένοι στις αναμνήσεις ενός αυταπόδεικτα ιστορικού παρελθόντος.
Ξεχάσαμε βέβαια ότι το παρελθόν βρίσκεται… κάπου εκεί πίσω. Ενώ η εγγενής αναζήτηση της προόδου και της δημιουργίας για μια κοινωνία και ένα έθνος, επιτάσσει να ταξιδεύεις τη ματιά σου στο μέλλον. Το μακρινό, αλλά και το πιο άμεσο, από το οποίο θα απαιτηθεί να περάσεις, ως ενδιάμεσο σκαλοπάτι.
Ξεχάσαμε ακόμη ότι η ειδοποιός διαφορά της Δημοκρατίας, ως κατεξοχήν πραγματιστικού πολιτεύματος, έγκειται στη διαρκή αναζήτηση και υπεράσπιση του μέτρου. Μακριά από τις ακρότητες και τις υπερβολές. Μακριά από την «αγανάκτηση», όσο η τελευταία δεν ενδύεται τα χαρακτηριστικά της κινητροδότησης.
Βλέποντας τις εικόνες από μια Βουλή που πολιορκήθηκε από τους «Αγανακτισμένους», και τους βουλευτές είτε να φεύγουν στα σκοτάδια από τον Εθνικό Κήπο, είτε οχυρωμένοι στα αυτοκίνητά τους, δεν μπορείς παρά να μελαγχολήσεις.
Η Δημοκρατία δεν το βάζει στα πόδια. Αντιστέκεται. Ορθώνει ανάστημα. Αρθρώνει επιχείρημα. Πείθει. Συναρπάζει. Παρακινεί.
Η Δημοκρατία δεν κρύβεται στο σκοτάδι. Φωτίζει την κοινωνική καθημερινότητα, αλλά και την οδό του μέλλοντος. Του κοινού μέλλοντός μας.
Η συγκυρία φυσικά δεν επιτρέπει αφ’ υψηλού θεωρήσεις των πραγματικών γεγονότων. Συνιστά ψυχραιμία. Επιτάσσει ανάκτηση της αυτοσυγκράτησης, και επανακάλυψη του μέτρου.
Η ίδια συγκυρία ωστόσο, προσφέρει και μια μεγάλη ευκαιρία. Για να ξεχωρίσει κάποιος. Να αρθεί πάνω από τα συνηθισμένα και αναμενόμενα. Να ανοίξει δρόμο, ακόμη και εκεί που δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική.
«Σκέφτομαι αυτά που ποτέ δεν υπήρξαν, και αναρωτιέμαι: Γιατί όχι;», όπως είχε πει και ο Ρόμπερτ Κένεντι, λίγο πριν οι σφαίρες αφαιρέσουν από την ανθρωπότητα τη δυνατότητα να διαπιστώσει πως πραγματικά θα μπορούσε να είναι ένα «άλλο μέλλον».



Δήλωση του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ & Προέδρου ΔΑΚΕ Ι.Τ. κ. Ν. Κιουτσούκη

H Kυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όσοι θεωρούν δεδομένους τους συνδικαλιστές εκπρόσωπους των εργαζομένων, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το Σ.Κ. της ΔΑΚΕ είναι η φωνή της κοινωνίας των εργαζομένων προς τα κόμματα και όχι η φωνή των κομμάτων προς την κοινωνία των εργαζομένων.
Όσοι Κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες επενδύουν στην φιλοσοφία του «ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ» σύντομα θα κριθούν γιατί αυτό δεν είναι πολιτική αλλά τζόγος.
Όσα ‘εξαπτέρυγα’ ή ‘πρόθυμοι’ αγωνιούν και βιάζονται να συναινέσουν και να συνδιαχειριστούν το ξεπούλημα των Επιχειρήσεων Κοινής Οφέλειας, θα είναι συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται.
Όσοι συνεχίζουν να βάζουν στην «κλίνη του προκρούστη» εργασιακά δικαιώματα για να εξυπηρετήσουν διεθνείς και εγχώριους εκβιαστές, τοκογλύφους τάχα επενδυτές, θα χάσουν τη νομιμοποιητική τους βάση και θα ψάχνουν ψηφοφόρους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όσοι φορείς, πολιτικοί και άλλοι ‘βιάζουν’ συστηματικά με δηλώσεις και με παρεμβάσεις και με έργα την συνείδηση των πατριωτών χρησιμοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, απέναντι στους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες για χάρη των οικονομικών και άλλων συμφερόντων, καταπατώντας το Σύνταγμα και υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον μας, αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν.
Όσοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η διάσωση της Ελλάδας πρέπει να πραγματοποιηθεί με αξιοπρεπείς και όρθιους τους Έλληνες που τους ψήφισαν, προφανώς παίζουν το ρόλο των σύγχρονων δοσίλογων του έθνους.
Η ελληνική επικράτεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε «κινούμενη
άμμο» για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξελιχθεί σε «γη της επαγγελίας» για τους διεθνείς κερδοσκόπους και τους «κρατικοδίαιτους εργολάβους».
Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να συνεχίσει να επιτελεί το θεσμικό της ρόλο, να επικεντρωθεί στον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας και να συνεχίσει την δράση της κατά του μνημονίου κατοχής και κατά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ξεπουλήματος των ‘ασημικών’ της πατρίδας μας. Καμία συναίνεση σ’ αυτούς που παρέδωσαν τα κλειδιά της χώρας στα ξένα συμφέροντα.
Η σύσκεψη των Ομοσπονδιών μελών της Γ.Σ.Ε.Ε. ήταν το πρώτο βήμα για τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση του Μνημονίου, των αποτυχημένων πολιτικών επιλογών της και των μαριονετών του συστήματος.
Το συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 4 Ιούνη και οι αγωνιστικές αποφάσεις των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ με το συντονισμό της Γ.Σ.Ε.Ε. θα είναι η απαρχή της οργανωμένης αντίδρασης και αντίστασης των εργαζομένων, ενάντια στην ανάλγητη πολιτική και την σκληρότητα των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η 9η και η 15η Ιούνη πρέπει να είναι το «ράπισμα» στις Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στους εκφραστές του Μνημονίου. Όσοι όμως θεωρούν ότι έχουν την πολιτική αλλά κυρίως την κοινωνική νομιμοποίηση για να εκποιήσουν τη δημόσια περιουσία, τους οργανισμούς κοινής oφέλειας και να επιστρέψουν τους εργαζόμενους στον διαφαινόμενο Εργασιακό μεσαίωνα, δεν έχουν παρά να προχωρήσουν στο συνταγματικό θεσμό του δημοψηφίσματος.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουν όλοι τους να μην ξεχνούν ότι βάσει του Συντάγματος υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών και ότι η Ελλάδα Ανήκει στους Έλληνες.

Ένα ερώτημα που… δεν είναι ακριβώς έτσι

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η επιστήμη των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, πέρασε από πολλές ταλαντεύσεις και κλυδωνισμούς, μέχρι να… ωριμάσει, και να αποκτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μόνο που επειδή ως κοινωνία, είμαστε απρόσμενα υπερβολικοί, αδυνατώντας να διακρίνουμε και να εμπεδώσουμε την αίσθηση του μέτρου στη ζωή μας, φτάσαμε στο σημείο να… διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις τις προθέσεις μας, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουμε ότι οι προθέσεις αυτές είναι δικές μας.
Αν ρωτήσετε τους δημοσκόπους, θα σας απαντήσουν ότι το σύνηθες φαινόμενο είναι να καθορίζονται οι απαντήσεις που εισπράττουν, από το… ποιες ερωτήσεις θέτουν στις μετρήσεις τις οποίες διενεργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μέτρηση της «VPRC», την οποία δημοσιεύουν τα «Επίκαιρα». Στα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης λοιπόν, υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο… δεν είναι ακριβώς έτσι, σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα: «Δημοψήφισμα για την αποδοχή του νέου Μνημονίου, και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό», είναι το ερώτημα το οποίο τίθεται στους πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση. Και η απάντηση φυσικά είναι συντριπτικά αρνητική, με το απολύτως φυσιολογικό, υψηλό ποσοστό του 62%. Ποιος άνθρωπος που κατοικεί σε αυτή τη χώρα, θα δεχόταν δημοψήφισμα για ένα Μνημόνιο κοινωνικής αποσάθρωσης και υποτίμησης του μέλλοντος της Ελλάδας;
Μόνο που, η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, αφορούσε πολύ συγκεκριμένο δίλημμα: Η Ελλάδα στην Ευρώπη ή εκτός. Η Ελλάδα στην ΟΝΕ ή εκτός. Προφανώς και η παραμονή της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη και την ευρωζώνη, προϋποθέτει την αποδοχή σκληρών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, όπως προβλέπονται στο Μνημόνιο του 2010, και το… Νο2 που ακολουθεί.
Είναι όμως αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι μια Κυβέρνηση, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε πολιτική αδυναμία, θα οδηγείτο σε δημοψήφισμα, με ερώτημα που θα άφηνε περιθώρια για… την αποδοκιμασία της.



Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα = Μακροχρόνια Φτώχεια + Ισόβια Υποτέλεια


Μετά τους δραματικούς τόνους και την επικοινωνιακή κινδυνολογία των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στην κορύφωση του «δράματος» για την ελληνική κοινωνία και την πραγματική οικονομία.
Το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» δημιουργεί συνθήκες μακροχρόνιας φτώχειας για την μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών και καταδικάζει την Ελλάδα σε ισόβια υποτέλεια, παραδίδοντας τα «κλειδιά» της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους.
Η εντέχνως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας μετατρέπεται σε «ζούγκλα», ενώ στήνεται ένα σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο», με χαρτζιλίκι αντί μισθού για τους χιλιάδες άνεργους νέους που θα αναζητήσουν δουλειά. Η εργοδοτική ασυδοσία γίνεται νόμος του κράτους, καθώς όλες οι απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός φθηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού ικανοποιούνται στο ακέραιο, την ώρα που η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών κυριολεκτικά πετσοκόβεται. Η ευελιξία διαχέεται σε κάθε εργασιακό χώρο και σε κάθε επάγγελμα, δίνοντας το πράσινο φως στους εργολάβους και τις εταιρείες ενοικίασης να δημιουργήσουν εργατικό δυναμικό “α λα καρτ” χωρίς δικαιώματα. Ένα νέο καθεστώς ομηρίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται με στρατιές συμβασιούχων, οι οποίοι μπορεί να εργάζονται ως και 9 χρόνια δίχως να δικαιούνται αποζημίωση. Η όποια αμοιβή για υπερωρίες καταργείται στην πράξη, με την επέκταση σε έξι μήνες της δυνατότητας εφαρμογής ελαστικού ωραρίου από τις επιχειρήσεις (αυξημένη-μειωμένη απασχόληση) χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού.

Τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα συνεχίζουν να είναι τα μεγάλα θύματα της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου. Η επιβολή εισφορών και οι μειώσεις στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων τους αφαιρούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση. Η νέα φοροεπιδρομή εκτινάσσει την έμμεση φορολογία στα ύψη εντείνοντας τον αντικοινωνικό-ληστρικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος. Βασικά αγαθά γίνονται είδη πολυτελείας για τα ελληνικά νοικοκυριά, των οποίων τα εισοδήματα δεν επαρκούν πλέον για να καλυφθούν ούτε οι κύριες βιοτικές ανάγκες της θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Οι περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, κοινωνικές παροχές και στο ΕΚΑΣ σηματοδοτούν τη χρεοκοπία ενός κοινωνικού κράτους που βάζει εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και στο επίδομα ανεργίας.

Οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, με πρόσφατο το παράδειγμα του οίκου Moody’s, στρώνουν το χαλί για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Οι συγχωνεύσεις κρατικών φορέων και η απροσδιόριστη «αξιολόγηση» των χιλιάδων εργαζόμενων σε αυτές ανοίγει διάπλατα την πόρτα των απολύσεων. Το «ξεπούλημα» των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος για ένα κομμάτι ψωμί δημιουργεί ένα κράτος «φάντασμα».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πριν 2 μέρες εκλιπαρούσε για συναίνεση, δείχνει για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο ψάχνοντας «δούρειο ίππο» για να περάσει τις νέες εγκληματικές της αποφάσεις στη Βουλή μέσα σε μία μόλις παράγραφο… Όσοι συναινέσουν γίνονται συνένοχοι.

Η κοινωνία έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής. Ας καταλάβουν όλοι αυτοί, που θυσιάζουν με ευκολία το παρόν μας και υποθηκεύουν κυνικά το μέλλον μας, ότι δεν πάει άλλο… Οι αποφάσεις τους οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα και υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον… και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να βγει επιθετικά και με κάθε διαθέσιμο μέσο να διαφυλάξει τα «ιερά και τα όσια» του ελληνικού λαού. Όλοι μαζί, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και παραταξιακές σκοπιμότητες, οφείλουμε να στήσουμε παντού εστίες αντίστασης – μέτωπα ανατροπής. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση των αγορών. Η ανέχεια στην οποία μας καταδικάζουν είναι η χειρότερη μορφή βίας. Οι έλληνες πολίτες δεν ψήφισαν υπαλλήλους της τρόικας και των κερδοσκόπων. Όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο πραγματικό τους ρόλο ας φύγουν όσο πιο γρήγορά μπορούν, ίσως να είναι και η μοναδική υπηρεσία που μπορούν πια να προσφέρουν.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μια φράση που αλλάζει το σκηνικό


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Μια πολιτική «ατάκα» που ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας ακόμη και για την έκβαση των επόμενων εθνικών εκλογών, περιείχε η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη. Δηλαδή, σε ένα μέρος κάθε άλλο παρά… φιλικό για την Κεντροδεξιά.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με υψηλό αισθητήριο της «κατάλληλης ευκαιρίας» για να εκμεταλλευτεί κάποιος την προφανή αδυναμία του αντιπάλου του, «πάτησε» πάνω στις νεφελώδεις κινήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, που άνοιγαν ακόμη και παράθυρο για πρόωρες εκλογές, και επιχείρησε να «στιγματίσει» πολιτικά τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Κοιτάζοντας με νόημα προς την πλατιά ιδεολογική μάζα της Κεντροδεξιάς, από όπου αντλεί δυνάμεις το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, καθώς και προς εκείνους που ενδεχομένως σκέφτονταν να ψηφίσουν ΛΑ.Ο.Σ. στις επόμενες εκλογές.
«Δώστε επιτέλους στον κ. Καρατζαφέρη ένα υπουργείο, κ. Παπανδρέου. Για να ησυχάσουμε», ήταν η πολιτική ατάκα του Αντώνη Σαμαρά, που ήρθε την κατάλληλη στιγμή, για να ενδυναμώσει την πολιτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το ισοζύγιο δυνάμεων με τον ΛΑ.Ο.Σ.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η μετωπική σύγκρουση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Ιωάννη Κοραντή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουν περιοριστεί οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, και την ίδια στιγμή έχει φρενάρει η εκλογική δυναμική του ΛΑ.Ο.Σ, που εμφανιζόταν δυνητικός συλλέκτης απογοητευμένων ψηφοφόρων από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος.
Με τη χθεσινή καίρια βολή του Αντώνη Σαμαρά, η Συγγρού προσδοκά ότι το πλήγμα που υπέστη ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, κάτι που θα αποτυπωθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.



Ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.Καλεσμα σε εθελοντές.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται.* Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.







Ο Πάγκαλος “έδειξε” πότε θα γίνουν εκλογές

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Πίσω από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου για το χρονοδιάγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κρύβεται η πολιτική στόχευση της Κυβέρνησης να «φιλτράρει» το δεδομένο και αναμενόμενο πολιτικό κόστος των απολύσεων, μπροστά στο ενδεχόμενο να έχει προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, μέχρι τον Οκτώβριο.
Ο ίδιος ο Θεόδωρος Πάγκαλος άλλωστε, έθεσε τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου ως χρονικό, ή μάλλον πολιτικό ορόσημο, αποκαλύπτοντας ότι «μέχρι τότε» θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης αναφορικά με το ποιοι φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα θα καταργηθούν, ποιοι θα συγχωνευτούν με άλλους, και ποιοι θα ιδιωτικοποιηθούν.
Και οι τρεις παραπάνω επιλογές συνεπάγονται απολύσεις υπαλλήλων, σε μικρότερη ή πιο εκτεταμένη κλίμακα. Μια προοπτική που είναι εύλογο να ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν θα ήθελε να πορευτεί σε μια πολωτικού χαρακτήρα προεκλογική περίοδο και αναμέτρηση, έχοντας ως πρόσθετη επιβάρυνση πολίτες που θα έχουν μόλις χάσει τη δουλειά τους.
Γι’ αυτό άλλωστε και, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε συνολικά για 75 φορείς και οργανισμούς που θα «εξυγιανθούν», οι επίσημες ανακοινώσεις και οι διαρροές από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν αφορούσαν περισσότερους από 20. Και από αυτούς, η πλειοψηφία ήταν ήδη γνωστή.



Νέο ατύχημα με αρκούδα στην Εγνατία Οδό

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων

Στις 01:30 τα ξημερώματα της 26/05/11 μία αρσενική αρκούδα βάρους 150 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, στην προσπάθειά της να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (E45), στο ήδη κατασκευασμένο και υπό λειτουργία τμήμα από Σιάτιστα μέχρι Καστοριά. Πρόκειται για το 10ο περιστατικό που σημειώνεται σε αυτό τον κάθετο άξονα της Εγνατίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί και στο παρελθόν άλλα (3) τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες. Να σημειωθεί ότι το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά ευτυχώς ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του.
Ανάλογο πρόβλημα έχει καταγραφεί και στον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού (τμήμα 4.1, Παναγία-Γρεβενά), όπου επίσης έχουν σημειωθεί δύο ανάλογα ατυχήματα το 2009.
Πέρα από το γεγονός ότι περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη άμεσων μέτρων για την εφαρμογή επαρκών προδιαγραφών ασφαλείας σε ένα έργο υποδομής μεταφορών τέτοιας κλίμακας θέτει σε κίνδυνο την κοινοτική συγχρηματοδότησή του και μπορεί να επισύρει παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43, είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε ακόμα και ανθρώπινες ζωές, σε περίπτωση επανάληψης ανάλογων ατυχημάτων.
• Επειδή θεωρούμε απαραίτητη την προστασία της πανίδας της περιοχής,
• Επειδή σας έχουν κατατεθεί προτάσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις για συγκεκριμένα μέτρα
• Επειδή δεν θέλουμε να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα,
• Επειδή οι πολίτες πληρώνουν πολύ ακριβά διόδια,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Τι προτίθεται να πράξει ώστε να υπάρξουν επιτέλους προδιαγραφές οδικής ασφαλείας ενιαίες, τόσο για την πανίδα όσο και για τους οδηγούς και στα δύο υποτμήματα του άξονα Ε45; (Στο εν λειτουργία τμήμα Σιάτιστα-Καστοριά και στο προγραμματισμένο να κατασκευαστεί «Κορομηλιά-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή»);
• Πότε θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες βελτίωσης/ενίσχυσης της υπάρχουσας περίφραξης στο τμήμα 4.1 της Εγνατίας Οδού (Παναγία-Γρεβενά), σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις τόσο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όσο και της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.»;
Οι ερωτώσες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου





ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Γεια σας αδέρφια του κινήματος για πραγματική δημοκρατία!
Αυτές τις μέρες όλοι μας είμαστε χαρούμενοι! Ένα μεγάλο χαμόγελο ελπίδας ανθίζει στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων που συμμετέχουν στο κίνημα των αγανακτισμένων στις πλατείες των πόλεων της χώρας μας όπως και στις πλατείες άλλων χωρών της Ευρώπης. Ένα χαμόγελο ελπίδας ανθίζει σε εκατομμύρια πολίτες που βλέπουν να γεννιέται μια νέα προοπτική για την κοινωνία: η προοπτική μέσα από διαδικασίες πραγματικής δημοκρατίας να διώξουμε την κυβέρνηση, τους κλέφτες και τους ψεύτες, να βγάλουμε από το λαιμό μας τη θηλιά του χρέους, των μέτρων και των μνημονίων της τρόικας και του ΔΝΤ.
Εμείς, οι χιλιάδες πολίτες που είπαμε «δεν πληρώνω διόδια» και αγωνιζόμαστε για την κατάργησή τους, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι μαζί με τους εξεγερμένους της Κερατέας και τους μεγάλους αγώνες εργαζομένων, κρατήσαμε αναμμένη τη φλόγα της αντίστασης στον ένα χρόνο μνημόνιο.
Υπερασπιστήκαμε την έννοια του δημόσιου κοινωνικού αγαθού και δείξαμε στην πράξη το δρόμο της ανυπακοής, που είναι υποχρέωση των πολιτών, όταν το άδικο γίνεται νόμος του κράτους.
Τώρα, μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο μνημονίου, η φλόγα γίνεται φωτιά με την ενεργοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
Αυτή έχει ζεστάνει τις καρδιές μας στις πλατείες! Αυτή η φωτιά είναι το φως στο τούνελ στο οποίο μας έβαλαν οι κυβερνώντες χωρίς να μας ενημερώσουν, χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να έχουν τη συναίνεσή μας.
Καλή δύναμη!
Να μας λογαριάζετε και μας στον αγώνα! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ!!
Θήβα 29-5-2011
5η συνάντηση του ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

 Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)

Η μη κύρωση της Δανειακής Σύμβασης ύψους €80 δις που υπέγραψε η Ελλάδα με τις δανείστριες χώρες της Ευρωζώνης (και την KfW).


Ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό Οικονομικών
Διανύουμε ένα και πάνω χρόνο από τότε που η κυβέρνηση υπέγραψε (8 Μαϊου 2010) τη Δανειακή Σύμβαση ύψους €80 δις με δανειστές τα κράτη της ευρωζώνης και την Kfw, με την τελευταία, να ενεργεί (περιέργως αλλά όχι ανεξήγητα) προς το δημόσιο συμφέρον (!) της Γερμανίας.
Παρά το πολύ μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση δεν έχει φέρει για κύρωση στη Βουλή την εν λόγω κρίσιμη δανειακή σύμβαση, παρά το γεγονός ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωσή της είναι έτοιμο και αναρτημένο σε εκκρεμότητα στον σχετικό πίνακα της Βουλής.
Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κρατάει στο ψυγείο το σχετικό νομοσχέδιο με την εν λόγω δανειακή σύμβαση αλλά και δεν έχει τολμήσει να φέρει στη Βουλή τη δανειακή Σύμβαση ούτε καν για μια πρώτη ενημέρωση και συζήτηση!
Η αντισυνταγματική και πραξικοπηματική αυτή στάση της κυβέρνησης λαμβάνει ακόμα πιο αντιδημοκρατικές διαστάσεις, αφού στην εν λόγω δανειακή σύμβαση συμπεριλαμβάνονται σειρά από νεοαποικιακές δεσμεύσεις σε βάρος της χώρας μεταξύ των οποίων και η παραίτηση της Ελλάδας από κάθε μορφής ασυλία σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δεσμεύει, ερήμην της Βουλής, τη χώρα με δανειακή Σύμβαση που υπακούει στο Αγγλικό Δίκαιο και εμπεριέχει σειρά από νεοαποικιακούς όρους και παραίτηση από κάθε ασυλία έναντι των δανειστών για τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου; Πώς όλα τούτα τα τραγικά και πρωτοφανή μπορούν να θεωρηθούν συμβατά με τη νομιμότητα και το Σύνταγμα της χώρας;
2. Γιατί ένα και πάνω χρόνο τώρα δεν έχει φέρει για κύρωση στη Βουλή το έτοιμο νομοσχέδιο με τη Δανειακή Σύμβαση που έχει υπογράψει με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης; Σκοπεύει να φέρει άμεσα στη Βουλή προς ενημέρωση, συζήτηση και απόφαση την εν λόγω δανειακή Σύμβαση, με την κύρωση της οποίας να απαιτεί, κατά το Σύνταγμα, 180 βουλευτές;
3. Ποιό ήταν το κόστος εκπόνησης αυτής της δανειακής Σύμβασης και ποιό Νομικό Γραφείο ανέλαβε τη διαμόρφωσή της; Ήταν το ίδιο Νομικό Γραφείο που συνέταξε και το σχέδιο Ανάν;
4. Σκοπεύει μήπως η κυβέρνηση να υπογράψει και νέα παρόμοια δανειακή Σύμβαση και έχει αναθέσει ήδη σε Νομικό Γραφείο και ποιό, την προετοιμασία της;
Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Λαφαζάνης

Φυγάδευσαν βουλευτές & υπουργούς με καΐκι στην Κέρκυρα

Περίπου 500 «Αγανακτισμένοι» της Κέρκυρας λίγο μετά τις 22:30 χθες το βράδυ, απέκλεισαν την υφυπουργό Εργασία Άννα Νταλάρα, την αντιπρόεδρο της Βουλής Ροδούλα Ζήση, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Βρεττό, την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου αλλά και τον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, την ώρα που δειπνούσαν στο εστιατόριο του ιστιοπλοϊκού ομίλου Κέρκυρας.
H πρόσβαση των διαμαρτυρόμενων πολιτών στον ΠΟΙΑΘ απαγορεύτηκε, ωστόσο, ανέβηκαν στα τείχη και φώναζαν συνθήματα όπως «να φύγουν οι κλέφτες» και «δώστε πίσω τα κλεμμένα».

Φυγαδέυτηκαν με καΐκι

Οι Έλληνες αλλά και οι Ευρωπαίοι βουλευτές υπό βροχή σφοδρών και καυστικών συνθημάτων από το πλήθος, («σας έπεσε βαριά η μακαρονάδα, τώρα θα χωνέψετε, κάνοντας βαρκάδα!», «τέτοιο ρεζιλίκι! Σας παίρνει το καΐκι...») και υπό τα βλέμματα των διαμαρτυρόμενων, περπάτησαν μέχρι το σημείο που είχε δέσει το καΐκι, ανέβηκαν στη ράμπα και αποχώρησαν με το σκάφος και πάλι με σβηστά τα φώτα!