Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

"Κύριε Παπανδρέου, δώστε του επιτέλους ένα υπουργείο να ησυχάσουμε"..

Ποιος το είπε; Ο Αντώνης Σαμαράς για τον κ. Καρατζαφέρη μιλώντας πριν από λίγο στο Ηράκλειο της Κρήτης, εξ αφορμής των σημερινών δηλώσεων του γνωστού για τις πολιτικές κυβιστήσεις του κ. Καρατζαφέρη, περί δήθεν απόσυρσης των...
βουλευτών του από τη Βουλή.Εννοείται φυσικά ότι τον κατονόμασε ως λαγό του Παπανδρέου και άλλα χαρωπά.Αναμένουμε να δούμε αν ο κ. Καρατζαφέρης θα κάνει πράξη την απειλή του ή θα καταρρεύσει εντελώς στην πολιτική μας εκτίμηση.Πάντως εδώ ο Σαμαράς απλά έσβησε πολιτικά για πάντα τον κ. Καρατζαφέρη και τον κατέδειξε ως πολιτικό που τον ενδιαφέρει με κάθε τρόπο η απόκτηση υπουργικού θώκου.
http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/06/blog-post_5364.html





ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ

Πως να μην καταγγείλεις ένα τέτοιο γεγονός ?
Ας διαδώσουμε λοιπόν όσο μπορούμε περισσότερο αυτές τις σκηνές!
ΔΑΝΙΑ!!!!!- Η ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως αληθινό!


Ραγκούσης ετοιμάζεται για εκλογές

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Και όμως, ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών κινείται από χθες σε ρυθμό εκλογών. Όχι άμεσα για πρόωρες βουλευτικές κάλπες, αλλά για τις αρχαιρεσίες στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ και την Ένωση Περιφερειών.
Οι σχετικές εγκύκλιοι έχουν φύγει από το γραφείο του Γιάννη Ραγκούση, με αποδέκτες τις σημερινές ηγεσίες των παραπάνω φορέων, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, και αποκαλύπτουν ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων που πιθανότατα οδηγεί σε εκλογές εντός του Ιουνίου, και για τις τρεις Ενώσεις.
Στελέχη της Αυτοδιοίκησης εκτιμούσαν ότι από τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε το «πράσινο φως», προφανώς από το Μέγαρο Μαξίμου, για να προχωρήσει σε αρχαιρεσίες στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, που εκ των πραγμάτων θα έχουν αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο, θα πρέπει να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών μπαίνει στον πάγο.
Απ΄ την άλλη ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που προχωρούν σε εντελώς… ανάποδη ανάγνωση. Και θεωρούν ότι ο Γιάννης Ραγκούσης «τεστάρει» την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, με το μυαλό στραμμένο στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Γιώργο Παπανδρέου, μέχρι το φθινόπωρο.



Σταύρος Καλαφάτης: "Η καθυστέρηση στην κατάρτιση οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, φρενάρει τις δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας"

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες πιστοποίησης Ενεργειακών Επιθεωρητών, για τα οποία κατέθεσε την υπ' αριθ.: 17149/31-05-2011 ερώτησή στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η αδυναμία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατάρτισης του οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στην απρόσκοπτη υλοποίηση προγραμμάτων, που εξυπηρετούν την υλοποίηση της εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στη χώρα μας.
Το αρμόδιο Υπουργείο αδρανεί και μέσω της απραξίας του, δείχνει να επαναπαύεται στο "προσωρινό" Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, στερώντας από τους νέους μηχανικούς το δικαίωμα πιστοποίησης τους ως ενεργειακοί επιθεωρητές.
Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες επιμόρφωσης και πιστοποίησης νέων ενεργειακών επιθεωρητών, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά λόγω της εκκόλαψης και συντήρησης ενός ιδιότυπου καθεστώτος "υπενοικίασης" εργασίας, αφού στην πράξη νέοι μηχανικοί διεκπεραιώνουν όλη τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης, παρέχοντας υπηρεσίες, σε "προσωρινούς" Ενεργειακούς Επιθεωρητές, έναντι εξευτελιστικών συνήθως αμοιβών.
Κατά συνέπεια ενώ οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τους νέους επιστήμονες, σ' αυτή τη δυσχερή συγκυρία, ένα πρόσθετο πεδίο ευκαιριών εργασίας, αντίθετα αποτελούν πεδίο εκμετάλλευσης και κυρίως μαύρης απασχόλησης.
Το Υπουργείο υποχρεούται λοιπόν να τρέξει τις διαδικασίες, για να αρθούν αυτές οι στρεβλώσεις και να επιταχυνθεί η υλοποίηση σημαντικών δράσεων που συμβάλουν στην αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων στη χώρα μας".



Βιολογικό μέλι στη Βαυαρία που επιμολύνθηκε από μεταλλαγμένο αραβόσιτο χαρακτηρίζεται μεταλλαγμένο με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου


 Νίκος Χουντής : Απροστάτευτες οι βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες από τα μεταλλαγμένα
Βιολογικό μέλι στη Βαυαρία μετατράπηκε σε μεταλλαγμένο εξαιτίας επιμόλυνσής του από μεταλλαγμένο αραβόσιτο. Το περιστατικό συνέβη σε μελισσοκόμο της Βαυαρίας, ο οποίος από ιδιοκτήτης εκμετάλλευσης μελισσοκομείου οικολογικού χαρακτήρα κατέληξε ως παραγωγός μεταλλαγμένου μελιού.
Για την επιμόλυνση ευθύνεται το ομόσπονδο κράτος της Βαυαρίας που σε ιδιόκτητα γεωτεμάχια του, σε απόσταση 500 μέτρων από τις κυψέλες, καλλιέργησε γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο της σειράς ΜΟΝ 810, για ερευνητικούς σκοπούς.
Ο ατυχής μελισσοκόμος ισχυριζόμενος ότι η πρόσμειξη καταλοίπων γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου κατέστησε τα μελισσοκομικά προϊόντα του ακατάλληλα προς διάθεση στην αγορά και κατανάλωση, προσέφυγε κατά του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού εισαγγελέα η πρόσμειξη στα μελισσοκομικά προϊόντα γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου προκαλεί βλάβη των εν λόγω προϊόντων. Συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας διευκρινίζει ότι "ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει υλικό προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο φυτό πρέπει να θεωρείται πάντοτε, ανεξαρτήτως του εάν η πρόσμειξη ήταν ηθελημένη ή μη, ότι αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από γενετικά τροποποιημένο οργανισμό", και επισημαίνει ότι "ο κίνδυνος που ενέχουν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία είναι ανεξάρτητος από την ενσυνείδητη ή μη προσθήκη σε αυτά του εν λόγω υλικού που προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένο φυτό".
Κατά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη είναι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφεύγει να εναρμονίσει κατά δεσμευτικό τρόπο τη νομοθεσία για τη συνύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων και γενετικά μη τροποποιημένων καλλιεργειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον Ιούλιο του 2010 μια απλή "σύσταση" προς τα κράτη μέλη προκειμένου αυτά να λάβουν εθνικά μέτρα για την αποφυγή ακούσιας παρουσίας γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες. Η επιλογή όμως σύστασης αντί Κανονισμού ή Οδηγίας πρακτικά σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί δεσμευτική κοινοτική νομοθεσία που να ρυθμίζει κατά τρόπο σαφή το θέμα της συνύπαρξης των καλλιεργειών αλλά απλά προσπαθεί να δείξει ότι δήθεν την ενδιαφέρει το θέμα και ασχολείται με αυτό μόνο όμως επί τη βάσει μιας μη δεσμευτικής σύστασης μέτρων. Πρόκειται, κατά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για μια παράλειψη που ενέχει, λόγω ενδεχόμενης επιμόλυνσης, τους γνωστούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, αλλά και απώλεια εισοδήματος και απαξίωσης της γης των συμβατικών και βιολογικών αγροτών.



Οργή


Ίσως οι πολιτικοί μας να μην έχουν αισθανθεί την οργή και τον θύμο των πολιτών αυτής της χώρας και συμπεριφέρονται με αλαζονεία και με υπεροπτική διάθεση αντιμετώπισης των προβλημάτων που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν εξαιτίας των λαθεμένων πολιτικών τους επιλογών. Ίσως ακόμη δεν έχουν αισθανθεί την καυτή ανάσα τους που σε λίγο θα μετατραπεί σε φλόγα και θα τους κάψει όπως η φωτιά καίει τα σπαρτά. Ίσως να μην έχουν δει το ποτάμι της οργής που σιγά-σιγά φουσκώνει και θα μετατραπεί σε χείμαρρο και στο διάβα του θα παρασύρει τα πάντα. Είναι η ώρα οι πολιτικοί μας ταγοί να αφυπνιστούν πριν είναι αργά. Οι καιροί ου μενετοί.

Γιατί ο κόσμος γιουχάϊζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;;;


Εκείνο που μας έκανε μεγάλη εντύπωση από τη χθεσινή παρουσία μας τόσο στις ομιλίες στα Προπύλαια, όσο και ακολούθως στο Σύνταγμα, είναι ότι οποτεδήποτε γινόταν αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο από ομιλητή (π.χ. Μπέης) όσο και από συνθήματα του κόσμου, έπεφτε..άγριο γιουχάϊσμα. Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουμε το πολιτικό σύστημα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο υπέρτατος πολιτειακός θεσμός, ο οποίος εκφράζει όλο το λαό και ο οποίος θα έπρεπε να είναι απόλυτα σεβαστός. Υπενθυμίζουμε ότι αυτοί που γιουχάϊζαν δεν ήταν τίποτα χούλιγκανς, αλλά οικογενειάρχες Έλληνες πολίτες.Εδώ κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν δουλεύει σωστά στο πολιτικό σύστημα της Προεδευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.Η απαξίωση του κορυφαίου θεσμού δεν είναι καλό σημάδι για το πολιτικό σύστημα.





Απαράδεκτη καθυστέρηση δεκαετιών, με ευθύνη των κυβερνήσεων, για την κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλου-Κορώνης!

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ  προς τους κ.κ. Υπουργούς: - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων- Οικονομικών

Στις 25-1-2011 καταθέσαμε την υπ’ αριθμ. 9727 ερώτησή μας για το ανωτέρω θέμα. Δυστυχώς όμως, οι απαντήσεις σας είναι ουσιαστικά και τυπικά μη-απαντήσεις στο δεύτερο ερώτημα που είχαμε θέσει και αφορούσε την ανάγκη άμεσης καταβολής του ποσού που απαιτείται για την ολοκλήρωση και παράδοση της μελέτης τεχνικών έργων των ΤΜΗΜΑΤΩΝ 2 και 3 του δρόμου ώστε να ενταχθούν τα έργα αυτά στο ΕΣΠΑ και να κατασκευαστεί ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να σας τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης, ο οποίος αποτελεί σημαντικότατο τμήμα του περιφερειακού δακτυλίου του Νομού Μεσσηνίας, παρά τις διαχρονικές εξαγγελίες των κυβερνήσεων δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί! Κι αυτό γιατί σε δύο από τα τρία τμήματά του δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ το ένα τμήμα στο οποίο το σύνολο των μελετών έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ακόμα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης-δημοπράτησης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε ό,τι αφορά το δρόμο Ριζόμυλου-Κορώνης, η κατάσταση έχει ως εξής:

Ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης χωρίζεται σε τρία μέρη:

- ΤΜΗΜΑ 1, ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Ριζόμυλος (χιλιομετρική θέση [χ.θ.] 0 + 000) έως έξοδος Καλαμακίου (χ.θ. 10+ 160), με κόστος (έργου, απαλλοτριώσεων και ΦΠΑ) : 23.500.000 ευρώ.

- ΤΜΗΜΑ 2, ΥΠΟΕΡΓΟ 2: έξοδος Καλαμακίου (χ.θ. 10+ 160) έως έξοδος Νέας Κορώνης (χ.θ. 20 + 128), με κόστος (έργου, απαλλοτριώσεων και ΦΠΑ): 19.350.000 ευρώ.
- ΤΜΗΜΑ 3, ΥΠΟΕΡΓΟ 3: έξοδος Νέας Κορώνης (χ.θ. 20 + 128) έως είσοδος Κορώνης (χ.θ. περίπου 28 + 000), με κόστος (έργου, απαλλοτριώσεων και ΦΠΑ): 15.800.000 ευρώ
Στο ΤΜΗΜΑ 1 υπάρχει πλήρης μελετητική ωριμότητα, έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή, το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση και κατασκευή έργου. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα ούτε στο περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ούτε στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου.
Στα ΤΜΗΜΑΤΑ 2 και 3 έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, εκτός από τη μελέτη των τεχνικών έργων, η οποία έχει σταματήσει ελλείψει χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα της μη ολοκλήρωσης της μελέτης τεχνικών έργων είναι να μην μπορούν να ενταχθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ ούτε να δημοπρατηθούν τα 2 ΥΠΟΕΡΓΑ ώστε να περατωθεί επιτέλους η κατασκευή του οδικού δικτύου Ριζόμυλου-Κορώνης.
Τονίζουμε ότι οι μελέτες του συγκεκριμένου δρόμου έχουν ξεκινήσει πριν 27 χρόνια και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί!
Κατόπιν τούτων,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πότε επιτέλους θα καταβληθεί το ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση και παράδοση της μελέτης τεχνικών έργων των ΤΜΗΜΑΤΩΝ 2 και 3 ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν τα δύο ΥΠΟΕΡΓΑ (2 και 3) στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να κατασκευαστεί επιτέλους ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Νότιας και Ανατολικής Πυλίας του Ν. Μεσσηνίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ,ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ

Το κίνημα κατά των διοδίων που μετεξελίχθηκε σε ένα πανελλαδικό κίνημα κατά της εκχώρησης των κοινωνικών αγαθών σε ιδιώτες, καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, τη νεολαία και τα φτωχά επαγγελματικά στρώματα που καταστρέφονται από τη κρίση του καπιταλισμού, να ενώσουμε τους αγώνες σε δρόμους, σε πλατείες, σε χώρους δουλειάς σε ένα αγώνα ανατροπής ενάντια σε αυτούς που αφού χρεοκόπησαν τη χώρα, ισχυρίζονται ότι με το νέο βουνό χρέους θα σωθεί δήθεν η «χώρα».
Τα χρέη του κεφαλαίου δεν θα τα πληρώσουμε εμείς. Απαιτούμε όλο το χρέος να διαγραφεί κι οι κλέφτες, μιζάνθρωποι, βατοπεδινοί, τσουκάνθρωποι, τσοχατζοπουλικοί να πάνε φυλακή, μαζί με αυτούς που ψήφισαν τα μνημόνια και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα.
Αυτό απαιτεί τη πλήρη κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, ανέργων και ιδιαίτερα της νεολαίας χωρίς μέλλον, σε έναν αγώνα διαρκείας. Η απεργιακή δράση διαρκείας είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί ένας αποφασιστικός αγώνας ενάντια στους τοκογλύφους και το πολιτικό τους προσωπικό, ενάντια στις 24ωρες απεργιακές τουφεκιές των πρασινομπλέ συνδικαλιστών.
Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν από αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και ψήφισαν το μνημόνιο καταστροφής μας (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ, ΛΑΟΣ) και πολύ περισσότερο αυτούς που σήμερα υποθάλπουν τον φασισμό και τον ρατσισμό, που πάει αγκαζέ με το αιματοκύλισμα διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής του κράτους.
Καθώς όλες οι διαδικασίες χρεοκοπίας της χώρας επιταχύνονται και το ξεπούλημα όλων των κοινωνικών αγαθών ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς σε συνθήκες γενικευμένης ανεργίας και ανέχειας, παίρνουμε τη τύχη της ζωή στα χέρια μας, για να τους ανατρέψουμε.
• ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
• ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
• ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ
• ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
• ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
• ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥΣ (έλληνες και μετανάστες).
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ»

Νίκος Χουντής : «Το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών υπογραμμίζει την κρίση νομιμοποίησης των εφαρμοζόμενων πολιτικών».

 «Το αίτημα για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων είναι απολύτως δικαιολογημένο».
Στα πλαίσια της Ημερίδας που διοργάνωσαν , χθες 31 Μάιου 2011 , η GUE/NGL και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα : «Αντίσταση και εναλλακτικές προτάσεις: Ενάντια στη λιτότητα και τη αποδόμηση της κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης », ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωσε μεταξύ άλλων :
«Το σύμφωνο για το ευρώ, το πακέτο της οικονομικής διακυβέρνησης, αποτελούν νέα μέσα για την εντεινόμενη επίθεση κατά των εργαζόμενων και των λαών της Ευρώπης. Σκληραίνουν το πλαίσιο άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην ΕΕ και επομένως εφόσον εφαρμοστούν δυσκολεύουν τον αγώνα για εναλλακτικές πολιτικές, τον αγώνα για μια άλλη Ευρώπη.
Η προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτή την περίοδο της πολιτικής λιτότητας απαιτεί καλύτερο συντονισμό στα αιτήματα, στις μορφές πάλης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα θα πρέπει να εμποδίσουμε να χωριστούν και να αντιπαρατεθούν οι εργαζόμενοι της Ευρώπης σε Βόρειους και Νότιους.
Επειδή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές προωθούνται με την συναίνεση Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών αλλά και Πρασίνων (π.χ. πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης) οφείλουμε να δουλέψουμε για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που αντιτίθενται σ`αυτή την νεοφιλελεύθερη συναίνεση σε βάρος των εργαζομένων της Ευρώπης.
Το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών υπογραμμίζει την κρίση νομιμοποίησης των εφαρμοζόμενων πολιτικών και επομένως πρέπει να συνδεθούμε και να ενισχύσουμε το αίτημα για συμμετοχή των πολιτών και των λαών στη λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα τους, το μέλλον της νέας γενιάς, το μέλλον της Ευρώπης».

Ενώ βιβλιοθήκες άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. αξιοποιούν προγράμματα ενθάρρυνσης και εξοικείωσης των παιδιών με το βιβλίο, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ακολουθεί την πολιτική του «λουκέτου».


• Το Υπουργείο Παιδείας δεν αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης των παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν.

• Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Νίκου Χουντή

Ενώ το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την πολιτική του «λουκέτου» και στις παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα, η Κομισιόν υποδεικνύει προγράμματα ενθάρρυνσης και ανάπτυξης των βιβλιοθηκών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.
Τα προγράμματα αυτά που όπως φαίνεται το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί ή αρνείται να αξιοποιήσει, συμμετέχουν δημόσιες βιβλιοθήκες, Μουσεία και πολιτιστικοί φορείς από πολλές χώρες της Ε.Ε. και έχουν ως σκοπό να ενθαρρύνουν «συνήθειες ανάγνωσης σε παιδιά που διαβάζουν λίγο ή καθόλου και την εξοικείωσης τους με την τέχνη του βιβλίου». Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν για τον κίνδυνο κλεισίματος των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, με δεδομένο ότι από το 2008 η δημόσια χρηματοδότηση έχει καταρρεύσει, ερωτούσε αν υπάρχει η «δυνατότητα ένταξης των παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών σε προγράμματα χρηματοδότησης ώστε να αποτραπεί το κλείσιμό τους».
Στην απάντηση της η Κομισιόν μεταξύ άλλων υποδεικνύει το σχέδιο «ABC-The art of the book», ή το σχέδιο «Et Lettera-writing pictures, drawing words» του προγράμματος «Πολιτισμός», ή ακόμα και τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης των παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).
Αναλυτικά η απάντηση της Κομισιόν έχει ως εξής :

«Η υλοποίηση των παρεμβάσεων που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία διέπεται από την αρχή της από κοινού διαχείρισης. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή τους στην πράξη και αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιλογή των σχεδίων που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ένα σχέδιο μπορεί να επιλεγεί, εφόσον είναι σύμφωνο με τις στρατηγικές προτεραιότητες του προγράμματος, συμμορφώνεται προς τη νομοθεσία της ΕΕ και την εθνική νομοθεσία, καθώς και τους κανόνες επιλεξιμότητας, και έχει επιλεγεί μετά από διαδικασία και σύμφωνα με κριτήρια που εγκρίνονται από την επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος.
Δεν υπάρχει διάταξη στον κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) η οποία να απαγορεύει τη συνεισφορά της ΕΕ για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση των βιβλιοθηκών. Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο οι αποδοχές του προσωπικού μιας βιβλιοθήκης δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεδομένου ότι το ΕΤΠΑ δεν υποστηρίζει δαπάνες λειτουργίας. Ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προσδιορίζει τους τομείς στους οποίους παρέχεται οικονομική στήριξη για τις ενέργειες ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου, χωρίς να αποκλείει συγκεκριμένους τομείς ή δραστηριότητες, όπως η προώθηση της πρόσβασης στις βιβλιοθήκες. Επομένως, μια συνεισφορά του ΕΚΤ για την ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες βιβλιοθήκης θα μπορούσε να θεωρηθεί επιλέξιμη, εφόσον αυτή εντάσσεται στις στρατηγικές προτεραιότητες του αντίστοιχου επιχειρησιακού προγράμματος.
Οι βιβλιοθήκες δημόσιας διαχείρισης είναι επίσης επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός». Πρόσφατα αυτό έχει υποστηρίξει σχέδια ανάγνωσης και βιβλιοθηκών, όπως το «ABC – The art of the book», το οποίο αποσκοπεί να ενθαρρύνει συνήθειες ανάγνωσης σε παιδιά που διαβάζουν λίγο ή καθόλου, με την εξοικείωση τους με την τέχνη του βιβλίου - με τους τρόπους με τους οποίους τα βιβλία εκδίδονται και κυκλοφορούν στο εμπόριο, αφού αρχικά γραφούν και, στη συνέχεια, εικονογραφηθούν, μεταφραστούν, αναθεωρηθούν και τελειοποιηθούν. Σ’ αυτό συμμετέχουν δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλοι πολιτιστικοί φορείς από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Αυστρία και τη Σερβία. Για παράδειγμα, ένα άλλο σχέδιο, το «Et Lettera – writing pictures, drawing words», θα συγκεντρώσει σχολές καλών τεχνών, μουσεία και βιβλιοθήκες από το Στρασβούργο, τη Βαρσοβία, το Brno, το Debrecen, το Arad και τη Βαρκελώνη, για να επιδείξει, με τη βοήθεια συλλογών εξειδικευμένων βιβλίων, τη διαδικασία εκμάθησης της συγγραφής και, γενικότερα, τη σχέση μεταξύ εικονογράφησης και συγγραφής».

Τα blogs έχουν όνομα: Τις ιδέες τους

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Επειδή ζούμε στη χώρα όπου το αυτονόητο είναι εξαιρετικά… δύσκολο να το παραδεχθεί κανείς, η χθεσινή γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου περί της άρσης της ανωνυμίας των blogs, προκειμένου να διαπιστώνονται τα «ίχνη» τυχόν εγκληματικών πράξεων (στη… νηπιακή τους έκδοση, εκβιασμοί) ήρθε για ακόμη μια φορά να ταράξει τα βαλτωμένα νερά της μακαριότητάς μας.Ο Άρειος Πάγος είπε το αυτονόητο. Ποιός δεν θα ήθελε να διαπιστώνονται και να καταδικάζονται εγκληματικές πράξεις; Προφανώς μονάχα όσοι… τις έχουν εμπνευστεί, θα πείτε δικαίως. Και νόμιζαν, σκεφτόμενοι με κουτοπόνηρο και αφελή τρόπο, ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν.Μόνο που τα blogs δεν σχετίζονται με εγκληματικές πράξεις. Αντιθέτως, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αποτελούν αυθόρμητες κυψέλες νέων ιδεών, νέων αφηγήσεων της πραγματικότητας που ζούμε, και του μέλλοντος, αυθεντικής έκφρασης μιας διαφορετικής προσέγγισης του δημόσιου βίου, που δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί και να αποτυπωθεί, μέσω των παραδοσιακών, ξεπερασμένων και έμπλεων συστημικών επιδιώξεων ΜΜΕ.Σε αυτή την εσωτερική ανάγκη προσπαθεί να απαντήσει ο κάθε «Αγανακτισμένος» πολίτης, που θέλει να είναι ενεργός, να έχει ρόλο και μερίδιο στη διαμόρφωση του μέλλοντος, αλλά δεν τον αφήνουν, εκείνοι που… πρόλαβαν να πιάσουν όλες τις διαθέσιμες θέσεις. Και το μεράκι που αφιερώνει στο blog το οποίο συντηρεί, θα έπρεπε να παρακινεί την πολιτεία να διευκολύνει και άλλους στο να εκφραστούν με τον τρόπο αυτό.Η άρση της ανωνυμίας βέβαια, έχει στόχευση. Αφορά τους «επώνυμους» που επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από ανώνυμες πλατφόρμες, για να εξυπηρετούν τους δικούς τους σκοπούς. Η blogόσφαιρα φυσικά τους έχει απωθήσει στο περιθώριο, εκείνοι ωστόσο αισθάνονται ότι… τη δουλειά τους την κάνουν.
Ας αφήσουν όμως ήσυχους όσους βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας ψηφιακό, συναρπαστικά ετερόκλητο, πολυπρόσωπο και συνθετικό. Όλοι αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Και υπογράφουν με τις ιδέες τους.



Και η εθνική μνήμη έχει… την τιμή της


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Τη στιγμή που. Και οι Σέρβοι το γνωρίζουν καλά μέσα τους. Αν πράγματι «έδωσαν» τον Μλάντιτς, και ο στρατηγός δεν επέλεξε να παραδοθεί μόνος του. Γερασμένος, άρρωστος, με δυσμενή πρόγνωση για τον βίο που  ο Ράτκο Μλάντιτς ανέβαινε τις σκάλες του αεροπλάνου που τον μετέφερε στη Χάγη, η Σερβία ερχόταν να επιβεβαιώσει την πικρή διαπίστωση ότι… ακόμη και η εθνική μνήμη ενός λαού, έχει την τιμή της.
Ο στρατηγός κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Λες και ο πόλεμος δεν είναι από μόνος του έγκλημα. Κατηγορείται για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, και την πολιορκία του Σεράγεβο. Εκεί όπου σημειώθηκαν ακρότητες, προφανώς παραπάνω από όσο συνηθίζεται στη ζούγκλα ενός πολέμου.
Ο Μλάντιτς ωστόσο υπήρξε «εγκληματίας πολέμου» για τη διεθνή κοινότητα. Όχι για τη Σερβία. Για τους «πλάβι» υπήρξε ο σκληροτράχηλος στρατιωτικός ηγέτης που διέσωσε την πρώην Γιουγκοσλαβία από τον ολοκληρωτικό αφανισμό. Αν δεν υπήρχε ο «σφαγέας» Μλάντιτς, η Σερβία θα ήταν σήμερα επαρχία της Κροατίας, της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, ακόμη και της Αλβανίας, όπως προέβλεπε το σχέδιο εκείνων που αιματοκύλισαν τα Βαλκάνια μετά την Πτώση του Τείχους.
Εν ονόματι ποιάς ελευθερίας αλήθεια, ισοπεδώθηκαν οι υποδομές της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, το 1999; Επειδή ο Μιλόσεβιτς ήταν «τύραννος» και «επικίνδυνος»; Μα μόλις μερικά χρόνια πριν, οι τότε διώκτες του τον είχαν αναγνωρίσει ως φερέγγυο συνομιλητή τους, για τον διαμελισμό της άλλοτε κραταιάς Γιουγκοσλαβίας. Όχι το πρώτο, και ούτε φυσικά το τελευταίο ανάλογο παράδειγμα. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, μας θύμιζε για πάρα πολλά χρόνια, πως είναι να περνάς και από τις δυο πλευρές του φεγγαριού.
Η εθνική ευγνωμοσύνη που αισθάνονταν οι Σέρβοι για τον Ράτκο Μλάντιτς, αποδείχτηκε στην πράξη η «αόρατη ασπίδα» πίσω από την οποία κρυβόταν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι… δεν τον αναγνώριζαν οι συμπατριώτες του, που τύχαινε να τον συναντήσουν στον δρόμο.
Η παράδοσή του στη Δύση και τη Χάγη, έρχεται να υπηρετήσει το νέο εθνικό όραμα της Σερβίας, να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αξιακό τίμημα ωστόσο είναι μεγάλοτου απομένει.
Η εικόνα του στο δικαστήριο, με το απλανές βλέμμα από τα δυο εγκεφαλικά επεισόδια που έχει υποστεί, θα είναι το τελευταίο αποτύπωμα ενός ανθρώπου που έγινε θρύλος. «Σφαγέας» για τους μεν, «σωτήρας» για τους δε. Ως το τέλος όμως, Γιουγκοσλάβος, έστω και φανατικός.



Ακτοπλοϊκά απομονωμένη η Θεσσαλονίκη για ακόμα μια χρονιά

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς:-Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας
-Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων -Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Η έναρξη της θερινής περιόδου βρίσκει για μία ακόμη χρονιά τη Θεσσαλονίκη ακτοπλοϊκά απομονωμένη, καθώς προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως δρομολόγια που να συνδέουν την πόλη με τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου.
Μέχρι στιγμής εκτελείται μόλις ένα δρομολόγιο πλοίου από τη Θεσσαλονίκη για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Βαθύ Σάμου. Μολονότι αναμένεται η δρομολόγηση δύο ακόμη πλοίων, τα δρομολόγιά τους δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν είναι δυνατές οι κρατήσεις θέσεων για επιβάτες και οχήματα.
Εκτός αυτού, εκκρεμεί και η δρομολόγηση πλοίου που να συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Δωδεκάνησα, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται ούτε από ναυτιλιακές εταιρείες ούτε από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.
Να σημειωθεί επιπλέον πως, παρά τις δεσμεύσεις ακτοπλόων ότι θα προχωρούσαν σε μείωση των ναύλων έως 10% από την 1η Ιουνίου, λόγω της κατάργησης τελών υπέρ τρίτων, μέχρι στιγμής οι ναύλοι παραμένουν σταθεροί, όπως διαμορφώθηκαν από τις αρχές του έτους, αυξημένοι περίπου κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Θα επισπευτεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Αιγαίου (Σποράδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο), προκειμένου να μην περάσει η πόλη μια ακόμη κρίσιμη τουριστική περίοδο ακτοπλοϊκά απομονωμένη;
• Από πότε θα ισχύσει η μείωση του 10% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



Το Μεσοπρόθεσμο επιτρέπει εκλογές;

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Τα μέτρα που τελικά αποφάσισε να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά την έγκριση που έλαβε από την τρόικα, αποκαλύπτουν ότι η συναίνεση που ζητούσε δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα. Πέραν όμως αυτού, όπου ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του ως προς την ειλικρινή διάθεση της κυβέρνησης για τη συναίνεση, εγείρεται ένα τεράστιο ζήτημα που έχει να κάνει με την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.
Το ερώτημα είναι απλοϊκό: Θα είχε λάβει τη λαϊκή εντολή η παρούσα κυβέρνηση αν ζητούσε τη ψήφο του εκλογικού σώματος το 2009 με τα συγκεκριμένα μέτρα; Θα εκλεγόταν αν δεν έλεγε δια στόματος του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν λεφτά; Ούτε για πλάκα αφού στην καλύτερη περίπτωση θα τους είχαν πάρει στην πλάκα. Όπως της πλάκας είναι το επιχείρημα ότι, «δεν ξέραμε τι κατάσταση θα παραλαμβάναμε». Διότι αν το πάρουμε στα σοβαρά τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό, τι πιστεύουμε αφού οι κυβερνώντες δεν είναι μόνο άσχετοι αλλά και επικίνδυνοι.
Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή για να αντιμετωπίσει σοβαρές καταστάσεις. Το χειρότερο δε είναι ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να εξοντώσει πολιτικά την προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να διασύρει τη χώρα και να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Και τότε, πριν από 19 περίπου μήνες, αλλά και τώρα κινήθηκε με κομματική ιδιοτέλεια αγνοώντας το εθνικό κόστος.
Είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ως εκ τούτου δεν έχει παρά έναν τρόπο να περάσει τα μέτρα. Να τα θέσει στη κρίση του εκλογικού σώματος προσφεύγοντας σε εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εφόσον υπάρχει ακόμα-κι αυτό είναι ένα ζήτημα- Ελληνική Δημοκρατία. Αν λοιπόν η κυβέρνηση πιστεύει πραγματικά ότι μ’ αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, δεν έχει παρά να προσφύγει στη κρίση του λαού. Εκτός κι αν στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται και η αναστολή των εκλογών με το πρόσχημα ότι κοστίζουν ακριβά στο ΔΝΤ.



Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης

 

Πυκνός καπνός στην δυτική Θεσσαλονίκη. Τι συμβαίνει;


"Άτακτη" φυγή βουλευτών

Μέσω του Εθνικού Κήπου, με τη συνοδεία των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστών, οι οποίοι κρατούσαν φακό λόγω σκότους, φυγαδεύτηκαν αργά το βράδυ, υπουργοί, βουλευτές, υπάλληλοι, και δημοσιογράφοι, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση των «Αγανακτισμένων» να αποκλείσουν τις εισόδους του Κοινοβουλίου.
Γιουχαΐσματα κατά πολιτικώνΟι σκηνές που εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ ήταν πρωτόγνωρες, καθώς οι διαδηλωτές, για πρώτη φορά, από το ξεκίνημα των κινητοποιήσεών τους, προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια.
Με παράταξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και μέσω του Εθνικού Κήπου, έγινε τελικά δυνατή η αποχώρηση βουλευτών, εργαζομένων, ακόμη και του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, από το κτίριο του Κοινοβουλίου, το οποίο είχε αποκλειστεί.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι βρέθηκαν έξω από την κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου, κατά την αποχώρηση βουλευτών και εργαζομένων που εξέρχονταν με τα αυτοκίνητά τους, προέβαιναν σε αποδοκιμασίες, ενώ οι πιο «θερμόαιμοι» επιτέθηκαν στα οχήματά τους.
Τελικά, αργά το βράδυ, οι τελευταίοι των «Μοϊκανών», βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Γείτονας και Γρηγόρης Νιώτης, κατάφεραν να βγουν από το Κοινοβούλιο, αλλά η αμηχανία και η «παγωμάρα» στα πρόσωπα των πολιτικών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς το μένος και η οργή των πολιτών ξεχειλίζει.