Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Υπάρχει διέξοδος για την Ελλάδα


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, μίλησε στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, για τις θέσεις που παρουσίασε. Ακολουθεί η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:
«Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ζάππειο-ΙΙ, που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες…
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή.
Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!
Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.
Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο.
Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου.
Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία.
Δεν προσυπογράφουμε μια Πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει.
Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας.
Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την Ελληνική Οικονομία;
Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση».



«Σύνδρομο Καραμανλή»

Όταν ο Παπανδρέου ξεπροβόδιζε τον Καραμανλή στην έξοδό του από το Μαξίμου, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, ύστερα από ενάμιση χρόνο, θα βρισκόταν στο ίδιο αδιέξοδο με τον προκάτοχό του. Έρμαιο των καταστροφικών επιλογών του ιδίου και του υπουργού του επί των Οικονομικών, όπως ο Καραμανλής.
Δεν φανταζόταν ότι τόσο σύντομα θα συζητούσαν όλοι για εκλογές, με τον ίδιο να κουβαλάει την κατηγορία περί διάλυσης και χρεοκοπίας της χώρας, όπως ο προκάτοχός του.
Όταν ο Καραμανλής, μετά τη ΔΕΘ του 2008, φορτωμένος το Βατοπέδιο και την οικονομική κατάρρευση, άρχισε να σκέφτεται εκλογές, είδε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του άφηναν περιθώρια: θα έψαχνε μια «χρυσή ευκαιρία» ανατροπής του προβαδίσματος Παπανδρέου ή μια αξιοπρεπή ήττα. Όμως η κοινωνία είχε γυρίσει σελίδα και η διαφορά μεγεθυνόταν μέχρι να γίνει ταπεινωτική. Με τον τότε πρωθυπουργό αδύναμο να αντισταθεί. Τώρα ο Παπανδρέου βρίσκεται στην ισοπαλία με τον Σαμαρά, τον οποίο κανείς μέχρι χθες δεν υπολόγιζε - όπως ο Καραμανλής δεν υπολόγιζε τον Παπανδρέου.
Στο ΠΑΣΟΚ πολλοί ανησυχούν και εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και ήδη πολιτεύονται με ορίζοντα την επόμενη μέρα. Παρότι ο διεθνής παράγοντας προτιμά να στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου έως το τέλος - όσο μακριά ή κοντά κι αν είναι.
Το βάρος της βίαιης εκποίησης ολόκληρης της χώρας και της οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης είναι τεράστιο, όσο κι αν τα σκάνδαλα και η οικονομικά καταστροφική καραμανλική διακυβέρνηση είναι αδύνατον να ξεχαστούν. Όσο κι αν το πρωτόγνωρο σοκ της χρεοκοπίας μοιάζει να κρατάει τον κόσμο φοβισμένο και αδρανή.
Οι ξένοι δανειστές και επιτηρητές, έμπειροι στη διαχείριση ακραίων καταστάσεων, γνωρίζουν ότι η μόνη απειλή για την κυριαρχία τους είναι το λαϊκό ξέσπασμα, αφού οι πολιτικές δυνάμεις μοιάζουν εγκλωβισμένες και παθητικές. Όσο μπορούν, θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν τη σημερινή κυβέρνηση. Όμως το «σύνδρομο Καραμανλή» χτυπάει ήδη την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου...

Μετά το Ναύπλιο, ο Γιώργος πηγαίνει Αγία Λαύρα!

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Στη σφαίρα της πολιτικής επικοινωνίας συνεχίζει να κινείται ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμη και την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κάρολο Παπούλια.
Όπως λοιπόν ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται την Κυριακή στα Καλάβρυτα, έναν μαρτυρικό τόπο με ιστορικά συγκινησιακές φορτίσεις για τους Έλληνες, και θα επισκεφτεί την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, ένα μέρος που έχει συνδεθεί με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821.
Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στην επίσκεψή του από τον Καναδό ομόλογό του, ο οποίος θα βρίσκεται στη χώρα μας, ενώ το πρόγραμμα της περιοδείας του στην περιοχή, περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον Τόπο Θυσίας, ενώ θα συμμετάσχει και σε σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει και πάλι επικοινωνιακούς συμβολισμούς, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, με το μίνι-διάγγελμα το οποίο εκφώνησε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού έθνους.



Παραίτηση Δαμανάκη και Άμεση Παρέμβαση Εισαγγελέα. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι έτσι μπορούν να εκβιάσουν το λαό

Δήλωση του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ κ. Ν.Κιουτσούκη

Με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές – γελοία σενάρια και ψευδεπίγραφα διλήμματα- η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ομολογώντας για μια ακόμη φορά την αποτυχία της, επιχειρεί να μεταφέρει στην αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό, τον εκβιασμό που εκείνη δέχεται από την τρόικα.
Στο ρόλο του «λαγού» ήταν η διορισμένη, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ελληνική κοινωνία, χωρίς ίχνος εθνικής ευθύνης και πολιτική συναίσθησης, η κυρία Δαμανάκη μίλησε για πιθανή χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε πανικό στην ευαίσθητη ελληνική χρηματαγορά, ρίχνοντας «νερό στο μύλο των διεθνών κερδοσκόπων».
Καταδικάζουμε απερίφραστα ως «εκ του πονηρού εκπορευόμενη» κάθε τέτοια ενέργεια και ζητάμε την απόδοση των σχετικών πολιτικών και ποινικών κυρώσεων, που αυτή επισύρει. Η κυρία Δαμανάκη οφείλει να παραιτηθεί άμεσα, εφόσον διαθέτει τη στοιχειώδη ευθιξία. Αν δεν το πράξει μόνης της, τότε θα πρέπει να «αποπεμφθεί» από τον Πρωθυπουργό. Οι δηλώσεις της στρέφονται ενάντια στο εθνικό συμφέρον, δεν είναι αντάξια να διαδραματίσει τα υψηλά καθήκοντα που τις έχουν ανατεθεί. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διατάξει άμεσα εισαγγελική έρευνα, όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις κακόβουλων δημοσιευμάτων και ανυπόστατων emails.
Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι βρίσκονταν σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ότι βρίσκονταν «σε διατεταγμένη υπηρεσία». Η μόνη χρεοκοπία που υπάρχει είναι η χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής και η μόνη έξοδος είναι η έξοδος του ΠΑΣΟΚ από την διακυβέρνηση της χώρας. Όσο πιο γρήγορα «εξέλθουν», τόσο καλύτερο για όλους μας.

Σύσκεψη Καλαφάτη με τη Διοίκηση του Ε.Β.Ε.Θ.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, συνεχίζοντας τις επαφές του με την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε χθες σε σύσκεψη της Διοικητικής Επιτροπής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ.).
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κρίσιμα θεσμικά και τρέχοντα ζητήματα, που απασχολούν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή στη χώρα, ενώ αναλύθηκαν οι θέσεις και προτάσεις του Ε.Β.Ε.Θ. για την αναστροφή της υφεσιακής πορείας των επιχειρήσεων που εστιάζονται κυρίως :
• Στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους για αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους.
• Στη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.
• Στην απελευθέρωση των αγορών που σήμερα λειτουργούν στρεβλά, δημιουργώντας ολιγοπωλιακά φαινόμενα πλήττοντας τον υγιή ανταγωνισμό.
• Στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
• Στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων του ΤΕΜΠΜΕ.
• Στην άμεση αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
• Στη στήριξη του κατασκευαστικού τομέα, με κατάργηση του πόθεν έσχες στην κατοικία και την προώθηση δράσεων ενίσχυσης της τουριστικής κατοικίας.
Ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων προτάσεων συμπεριλαμβάνεται στις θέσεις που παρουσίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο ΙΙ και δεσμεύθηκε για περεταίρω δημιουργική αξιοποίησή τους στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών του δραστηριοτήτων.
Χαρακτήρισε τέλος εξαιρετικά κρίσιμες τις ημέρες που διανύουμε, οι οποίες απαιτούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, με γνώμονα τον απεγκλωβισμό της χώρας από τις επικίνδυνες ατραπούς που οδήγησαν σε ασφυξία την οικονομία, την κοινωνία και τους έλληνες πολίτες.

Κάθε μέρα, στις 21:00 όλοι στην κεντρική πλατεία Κατερίνης.


Χθες, ήμασταν 1.000. Σήμερα, θα είμαστε περισσότεροι.
Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που κάθε πρωί πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Είμαστε άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας. Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί έχουν «πιστεύω», μερικοί δεν έχουν. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι.
Όλοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας. Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά. Όμως αν ενωθούμε μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας. Κάθε μέρα, στις 21:00 όλοι στην κεντρική πλατεία Κατερίνης. Οι «Αγανακτισμένοι στην Πιερία» ενώνουν τις φωνές τους ειρηνικά και διαμαρτύρονται!“
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)

Το ΠΑΣΟΚ τον προτρέπει να παραιτηθεί!

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για τις επιλογές της Κυβέρνησης, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, και προσωπικά για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αποτυπώθηκε απερίφραστα στη χθεσινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη.
Με μια ανακοίνωση ιδεολογικά και πολιτικά σκληρή, η ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, καλεί τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, να υποβάλλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην αντικατάστασή τους.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα η απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό περιεχόμενο. Θα αποφορτιστεί η αρνητική για το ΠΑΣΟΚ συγκυρία στην κοινωνία, καθώς ο Υπουργός Οικονομικών έχει ταυτιστεί με το Μνημόνιο και με σκληρά μέτρα, και θα υπάρξει έτσι μια σαφής ένδειξη δημόσια συγνώμης προς τον λαό, για τα προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η πολιτική Παπακωνσταντίνου.



Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης