Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η “κυβέρνηση της κρίσης” μας… λέει καληνύχτα

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Αυτή η εθνική περιπέτεια στην οποία σεργιανίζει η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε στο ράφι την εθνική αυτοδιάθεση, υπογράφοντας το Μνημόνιο με την τρόικα, ή… και λίγο πιο πριν, από τότε δηλαδή που κέρδισε τις εκλογές του 2009, με τη μνημειώδη πλέον διαπίστωση του «λεφτά υπάρχουν», είναι εύλογο να προσωποποιείται. Ειδικώς, ανά περίσταση, αλλά και γενικώς, υπό την έννοια της συνολικής ευθύνης για τον σχεδιασμό και την πραγμάτωσή του.
Στην Κυβέρνηση της κρίσης λοιπόν, τα πρόσωπα που συμπυκνώνουν έντονες φορτίσεις είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Πεταλωτής. Ο Πρωθυπουργός, χωρίς την υπογραφή του οποίου τίποτα δεν θα είχε ξεκινήσει, ο Υπουργός Οικονομικών που ανέλαβε τον ρόλο της «διαρκούς Ιφιγένειας», και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γιώργος Πεταλωτής είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση «ανθ’ ημών». Εκείνος ανέλαβε… μαύρα μεσάνυχτα, τον Σεπτέμβριο του 2010, να ανακοινώσει έναν ανασχηματισμό που κάθε άλλο παρά συγκίνησε, για να «πατσίσει» με την αναμενόμενη υπνηλία του προχωρημένου της ώρας.
Ο ίδιος ανέλαβε και απόψε το απόγευμα, να διαβάζει, με την αναγνωρίσιμη πλέον χροιά φωνής, την εκποίηση των «εθνικών ασημικών», στην απέλπιδα μάλλον προσπάθεια να πειστούν οι τοποτηρητές των δανειστών ότι «και θέλουμε, και μπορούμε».
Από μια πλευρά, αυτός είναι ο άχαρος ρόλος του εκάστοτε κυβερνητικού εκπροσώπου: Να εμφανίζεται εκεί που κανένας άλλος δεν θα δεχόταν να βρεθεί. Απ’ την άλλη ωστόσο, ο εκάστοτε πρωταγωνιστής ή κομιστής ενός μηνύματος, βάζει την προσωπική του σφραγίδα… πάνω στη σκηνή.
Και στην περίπτωση του «ανθ’ ημών… Πεταλωτής», το κλείσιμο της ανάγνωσης της λίστας με τις εταιρείες και τους φορείς που ιδιωτικοποιούνται, είχε τον πιο εύγλωττο επίλογο: Καλή σας νύχτα. Μια Κυβέρνηση που… μας λέει καληνύχτα.



Τα παιδιά που ασχολούνται με Η/Υ είναι πιο ασθενικά

Τα παιδιά γίνονται σταδιακά πιο αδύναμα, λιγότερο μυώδη και πιο ανίκανα να εκτελέσουν γυμναστικές ασκήσεις και γενικότερα σωματικές δραστηριότητες σε σχέση με τα παιδιά των προηγούμενων γενεών. Γι’ αυτό φταίει κυρίως η σύγχρονη online ζωή και ειδικότερα το γεγονός ότι τα βίντεο-παιγνίδια, οι υπολογιστές και τα κινητά έχουν αντικαταστήσει τις υπαίθριες και φυσικές δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Σάντερκοκ του πανεπιστημίου Έσεξ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό «Acta Paediatrica», σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», έκαναν συγκριτική μελέτη για το πόσο δυνατά ήταν 315 δεκάχρονα αγόρια το 2008, σε σχέση με μια ομάδα 309 παιδιών ίδιας ηλικίας πριν μια δεκαετία, το 1998.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά της νέας γενιάς, που είναι πλέον πιο εθισμένα στο διαδίκτυο και στη σύγχρονη τεχνολογία, είναι σε θέση να κάνουν λιγότερες γυμναστικές ασκήσεις (π.χ. να κρεμαστούν από «μπάρες») σε σχέση με τα παιδιά μόλις πριν μια δεκαετία, καθώς έχουν λιγότερη δύναμη στα χέρια και στο σφίξιμο (κατά μέσο όρο μείωση 26% και 7% αντίστοιχα). Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος) των παιδιών δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει μέσα σε αυτή τη δεκαετία, πράγμα που -κατά τους επιστήμονες- υποδηλώνει ότι τα παιδιά με το πέρασμα του χρόνου χάνουν σε μυς και κερδίζουν σε λίπος και πάχος. Ενώ μόνο ένα στα 20 παιδιά (5%) δεν μπορούσε να κρεμαστεί από μια «μπάρα» το 1998, το 2008 είχε διπλασιαστεί (ένα στα δέκα ή 10%) ο αριθμός των παιδιών που δεν μπορούσαν να κρατήσουν το βάρος τους κάτω από την «μπάρα». Άλλο ένα στα δέκα παιδιά (ακόμα 10%) αρνήθηκε ακόμα και να δοκιμάσει να κρεμαστεί κάτω από την «μπάρα», ανεβάζοντας έτσι σε 20% τον συνολικό αριθμό όσων παιδιών δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με την άσκηση, γεγονός που χαρακτηρίστηκε «αληθινά σοκαριστικό» από τους ερευνητές.Η νέα μελέτη εγείρει νέες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των νέων από τις σωματικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και αναδεικνύει την ανάγκη τα παιδιά να γυμνάζονται περισσότερο. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα παιδιά διαχρονικά γίνονται λιγότερο ικανά από φυσική/σωματική άποψη λόγω της ολοένα πιο καθιστικής ζωής τους. Οι ερευνητές καλούν να δοθεί περισσότερη έμφαση στο μάθημα της γυμναστικής σε όλα τα σχολεία και καλούν τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προώθηση αθλητικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων στη νεολαία.



Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει στις καρδιές μας.

Μάταια προσπαθείτε να αναστήσετε μια τελειωμένη υπόθεση. Η Ελλάδα μας, έτσι όπως την είχαμε γνωρίσει και μεγαλώσει μαζί της, χρεοκόπησε στις καρδιές μας. Αποτελεί πλέον έναν πτώμα που δεν μπορεί, ούτε θέλουμε να αναστηθεί.Δεν μας αγάπησε. Δεν φρόντισε όλα τα παιδιά της. Μας εκμεταλλεύτηκε για να κερδοσκοπούν μόνο κάποιοι και πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Οι πιο πολλοί γίναμε απόπαιδα. Μας έδιωξε, φύγαμε, ξενιτευτήκαμε στη λησμονιά, μα πάντα είχαμε στην καρδιά μας την Ελλάδα και όνειρο την...επιστροφή. Την επιστροφή στην Ιθάκη μας. Δεν μας σεβάστηκε. Μας γέμισε ξένους που δεν καταλαβαίνουν σε τι ιερά χώματα πατάνε. Μας σκοτώνουν σαν ζώα για λίγα ευρώ και η Ελλάδα αντί να μας προστατέψει, μας πληγώνει περισσότερο.
Σήμερα τα ευνοημένα παιδιά της, οι γόνοι τους και οι ξένοι πάτρωνές τους, αφού έβαλαν την Ελλάδα στη σκλαβιά, καλούν εμάς τα απόπαιδα και τα παιδιά μας να στεγνώσουμε τα μουσκεμένα συναισθήματά μας, να πετρώσουμε τις καρδιές μας, να στερηθούμε ακόμα και αυτά τα λίγα που μας άφησαν να αποκτήσουμε, να εξαθλιωθούμε τελείως για να αναστήσουμε τα συμφέροντά τους, τα οποία ονομάζουν σωτηρία της Ελλάδας.. Πουλάνε την ίδια την Ελλάδα στο όνομα των συμφερόντων τους και μας καλούν να το ανεχτούμε.
Όχι. Δεν δίνουμε πλέον δεκάρα για το χθες. Δεν συμμετέχουμε στα μέτρα σας. Κοιτάμε το αύριο. Και το αύριο δεν έχει ευνοημένους και απόπαιδα. Έχει ίσους ανθρώπους με ίσα δικαιώματα σε μια άλλη Πολιτεία Δημοκρατική, σε μια Νέα Ελλάδα, όπου όλοι θα παίρνουμε μέρος στις αποφάσεις.
Η παλιά Ελλάδα χρεοκόπησε ήδη στις καρδιές μας και στο νου μας. Όσα μέτρα και αν πάρετε, όλα είναι μια χαμένη υπόθεση. Απλά την ξεριζώνετε όλο και πιο πολύ από τη σκέψη μας.
Δεν συμμετέχουμε.
Εμείς θα φτιάξουμε τη δική μας Ελλάδα.

Καταδίκη υπαλλήλου του ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης, για χρηματισμό

Υπάλληλος του Β΄ ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 40 μηνών επειδή έπαιρνε «φακελάκια» από πελάτες, προκειμένου να βεβαιώσει την καταλληλότητα κυκλοφορίας των οχημάτων τους.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορείτο για 14 περιπτώσεις δωροδοκίας κατά το 2004. Η δε «ταρίφα» ξεκινούσε από 40 ευρώ και ξεπερνούσε τα 100 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα των αυτοκινήτων.
Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 26 μηνών μια γυναίκα που λειτουργούσε ως μεσάζουσα, καθώς ήταν αυτή που έστελνε τους ενδιαφερόμενους πελάτες στο συγκεκριμένο υπάλληλο.
Το πρωτόδικο δικαστήριο τούς είχε επιβάλει εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 48 μηνών.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος έπειτα από σχετικές καταγγελίες. Στο πλαίσιο των ερευνών, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συλλάβει επ’ αυτοφώρω έναν ακόμη υπάλληλο του ίδιου ΚΤΕΟ, την ώρα που χρηματιζόταν.





Η λέξη της εβδομάδας: Παξιμάδι

Το παξιμάδι οφείλει το όνομα του στο Λόγιο Πάξαμο (α' αιώνα μ.Χ) από τη Βοιωτία.
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Από την αρχαιότητα, οι φτωχές κοινωνικές τάξεις δεν έτρωγαν, πάντα, το πολυπόθητο ψωμί αλλά βολεύονταν, συνήθως, με την πιο φτηνή εκδοχή του, τα "κρίθινα" ή τις "κριθαρίδες" (άρτος με κριθάλευρο). Μάλιστα, κατά τον α' αιώνα μ.Χ, ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος (άρτος διπυρίτης), ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτευχθεί η μακροχρόνια διατήρηση του. Με αυτό τον τρόπο θα χόρταινε ψωμί τόσο ο φτωχός κοσμάκης όσο και οι ναυτικοί, οι ταξιδιώτες και όσοι εργάζονταν μακριά από το σπίτι τους. Προς τιμή του "εφευρέτη", Παξάμου, το αρτοπαρασκεύασμα αυτό ονομάστηκε "παξαμάς", "παξαμάτιον", “παξιμάδιον", "παξαμίδα". Ο Αndrew Dalby, στο βιβλίο του «Siren Feasts», υποστηρίζει ότι από την ελληνική λέξη παξιμάδι δημιουργήθηκαν: η Αραβική: bashmat ή basquimat, η Τούρκικη: beksemad, η Σερβοκροατική: peksimet, η Ρουμάνικη: pesmet και η Βενετσιάνικο: pasimata (στη διάλεκτο της Τοσκάνης το pasimata προσδιορίζει ένα παραδοσιακό γλυκό). O δίπυρος ή διπυρίτης άρτος στα Λατινικά μεταφράστηκε ως pane biscoctus< pane: ψωμί, bis: δύο φορές, coctus: ψημένο > biscoctus > biscotto> μπισκότο ή, κατά τους αρχαίους Έλληνες, "διπυρίτης"
περισσότερα εδώ. http://www.24grammata.com/

Στους 89 οι νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο στις ΗΠΑ


Ο απολογισμός από το μεγάλο ανεμοστρόβιλο που έπληξε χθες την πόλη Τζόπλιν στην πολιτεία Μισούρι αυξήθηκε στους 89 νεκρούς, όπως δήλωσαν με το ξημέρωμα τοπικοί αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου.
«Έχουμε 89 επιβεβαιωμένους νεκρούς εξαιτίας αυτού του ανεμοστρόβιλου», δήλωσε ο δημοτικός υπεύθυνος, Μαρκ Ρορ. Σχεδόν 50 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Σαββατοκύριακο τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η πόλη Τζόπλιν έχει καταστραφεί σαν να έγινε εκεί πόλεμος.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, από το αεροπλάνο του που τον μεταφέρει στην Ευρώπη, απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα στα θύματα της κακοκαιρίας και στις οικογένειές τους και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες. Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι από τις αρχές Μαΐου έπληξαν τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ οι φονικότεροι ανεμοστρόβιλοι εδώ και έναν αιώνα, οι οποίοι στοίχισαν την ζωή σε 354 ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.



Οι “καθαρές λύσεις” απέναντι στο… αλαλούμ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η απώλεια της πολιτικής ψυχραιμίας, που εκδηλώνεται όλο και συχνότερα στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ενισχυτικά για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και τον Αντώνη Σαμαρά.
Απέναντι σε μια Κυβέρνηση που… έχει θέμα με το κόμμα το οποίο τη στηρίζει, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκπέμπει ξεκάθαρα μηνύματα, που δεν επιδέχονται παρανοήσεων, και, όπως επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις, κερδίζει πόντους τόσο σε προσωπική δημοφιλία, όσο και στην αυξανόμενη αποδοχή της πρωθυπουργικής καταλληλότητάς του, από την πλευρά της κοινωνίας.
Η Συγγρού είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει μεθοδολογικά ένα… ενδιαφέρον πολιτικό δίλημμα: Καθαρές λύσεις απέναντι στο… αλαλούμ. Δείχνοντας στην πλευρά της Κυβέρνησης, και την πολιτική σύγχυση που έχει κυριεύσει υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και αντιπαραβάλλοντας την «καθαρή εντολή», την οποία ζητά πλέον ο Αντώνης Σαμαράς από την κοινωνία των ενεργών πολιτών, πέρα και πάνω από κόμματα.
Προκειμένου να υπάρξει, μετά από το πολιτικό, και… εκλογικό δίλημμα, στο οποίο ο Αντώνης Σαμαράς θα προσέλθει έχοντας στη φαρέτρα του περίσσευμα επιχειρημάτων και πλεονεκτημάτων.



Περί “πατριωτισμού” ο λόγος

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το κλίμα που προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Όπως κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, εκτιμούν ότι το επικοινωνιακό ζητούμενο που επεδίωκε ο Γιώργος Παπανδρέου επιτεύχθηκε: Και δεν ήταν άλλο από το ρητορικό δίλημμα που σκοπεύει να θέσει ο Πρωθυπουργός, σε πολλαπλά επίπεδα: Στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συναντηθεί αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Περί… πατριωτισμού λοιπόν ο λόγος, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περί «πατριωτικού καθήκοντος, το οποίο δεν επιτρέπει ολιγοψυχία».
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος, ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να οπλιστεί με πολιτικά επιχειρήματα, τόσο για την «εσωτερική μάχη», σε Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, όσο και για την αντιπαράθεσή του με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Το «μεθοδολογικό μόρφωμα» που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει δυο νοηματικά σκέλη: «Πέρσι αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Τώρα πρέπει να την αποφύγουμε οριστικά, και να αλλάξουμε τη χώρα».
Μια επισήμανση που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου καταγράφονται και οι αντικειμενικές δυσκολίες να καμφθούν οι αντιρρήσεις παραδοσιακών στελεχών του Κινήματος.



Ανάβαση στα 8.516 μέτρα με πρόσθετο μέλος

Ούγγρος ορειβάτης, ο οποίος έχασε το δεξί του πόδι σε ατύχημα πριν από ένα χρόνο, κατάφερε να «σπάσει» το δικό του προσωπικό ρεκόρ ανεβαίνοντας στην τέταρτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου με πρόσθετο μέλος.Ο 43χρονος Ζόλτ Ερος, ο οποίος το 2002 έγινε ο πρώτος Ούγγρος που ανεβαίνει στο Έβερεστ, κατάφερε να φτάσει την Κυριακή στην κορυφή του Λότσε σε ύψος 8.516 μέτρων.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο YouTube με ημερομηνία 15 Μαΐου, ο Ερος επισημαίνει πως "ζόρισε πολύ" το πρόσθετο μέλος και πως αρκετές φορές χρειάστηκε να το εφαρμόσει ξανά, ειδικά όταν μαζί με τον συνοδό του έπεσαν σε χιονοθύελλα. Ο 43χρονος ορειβάτης υπέστη πολλαπλά κατάγματα και στα δύο πόδια τον Ιανουάριο του 2010 στο βουνό Τάτρα της Σλοβακίας. Οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να ακρωτηριάσουν το ένα του πόδι κάτω από το γόνατο. Ο Ερος έχει ήδη κατακτήσει εννιά από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου--πάνω από 8.000 μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του Νάνγκα Παρμπάτ, του "Βουνού Δολοφόνου" όπως ονομάζεται. Ο Νεοζηλανδός Μαρκ Ινγλις κατέχει το "χρυσό" επειδή είναι ο μοναδικός ορειβάτης στον κόσμο χωρίς κάτω άκρα που έχει ανέβει στο Έβερεστ.







Ανεξέλεγκτη η δράση κυκλωμάτων παράνομης πορνείας στη Θεσσαλονίκη

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 16620/20-05-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα «Έξαρση της παράνομης πορνείας στη Θεσσαλονίκη».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, εκφράζει την ανησυχία του για την έξαρση της παράνομης πορνείας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στην περιοχή που περικλείεται στο τετράγωνο Βαρδάρης - ΚΤΕΛ - Λιμάνι - Βαρδάρης.
Επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων, επισημαίνει ότι στη εν λόγω περιοχή πέραν της νόμιμης λειτουργίας 30 οίκων ανοχής, στα πεζοδρόμια, στις στάσεις λεωφορείων, ακόμη και δίπλα στις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών της περιοχής, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ανθεί απροκάλυπτα η παράνομη ανδρική και γυναικεία πορνεία.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη πρόκειται κυρίως για εισαγόμενη πορνεία. Πορνεία που υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, δεν διστάζει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια κατοίκων και περαστικών. Και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μαρτυρίες για εξέλιξη φαινομένων, ακόμη και παιδικής πορνείας.
Με την ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, ζητά από τα αρμόδια υπουργεία :
• να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της έξαρσης της παράνομης πορνείας στη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
• να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και μέτρα, για την προστασία της υγιεινής και την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.
• να ελέγξουν την κινητικότητα κυκλωμάτων παράνομης - ευκαιριακής πορνείας, που προέρχονται κυρίως από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λ.π.).
• να αναπτύξουν συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές των εν λόγω χωρών για την από κοινού διερεύνηση και πάταξη του φαινομένου.

Το “κάτι” που δεν μας λένε οι δημοσκοπήσεις


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, και θα ειπωθεί… περισσότερες στο μέλλον, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάτι περισσότερο από μια «φωτογραφία στιγμής» των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας.Η άποψη αυτή στερείται… απόλυτης αλήθειας. Κι αυτό διότι, αν δίπλα σε μια τέτοια «φωτογραφία» βάλεις την… προηγούμενη, δηλαδή τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που είχε «φωτογραφήσει» τις τάσεις της κοινής γνώμης, σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, μπορείς να καταλήξεις σε ευρύτερα, και περισσότερο χρήσιμα συμπεράσματα. Εφόσον δεις και συγκρίνεις…
Υπό αυτή την έννοια, μπορεί κανείς να διαγνώσει ομοειδή συμπεράσματα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, που εν πολλοίς προδικάζουν και την εξέλιξη των μετρήσεων στο μέλλον.
Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πρωτόγνωρη πολιτική φθορά. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να μηδενίσει τη διαφορά, η λογική εξέλιξη λοιπόν θα είναι να περάσει μπροστά στις επόμενες μετρήσεις. Η προσωπική δημοφιλία του Αντώνη Σαμαρά ακολουθεί αυξητική τάση, και εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου σχεδόν «ισοϋψή» μείωση. Τα δε ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα εξαντλεί με ρυθμούς μη ανατρέψιμης επιτάχυνσης, τις όποιες κοινωνικές εφεδρείες θα περίμενε κανείς να έχει ένα κόμμα που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη δυο χρόνια στην εξουσία.
Εκεί ωστόσο που οι… υποψίες για το τι μέλλει γενέσθαι, μετατρέπονται σε σχετική βεβαιότητα, είναι το συμπέρασμα από την ανάγνωση των όσων… δεν λένε οι συσπειρώσεις των κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει συσπείρωση 50,9% στη δημοσκόπηση της MRB, και 51,4% σε εκείνη της Rass. Η Νέα Δημοκρατία έχει 65,6% και 62,1% αντίστοιχα. Το εύρος της διαφοράς, θα μπορούσε να «διαβαστεί ανάποδα» από το Μέγαρο Μαξίμου, και να επιχειρηθεί η οικοδόμηση του επιχειρήματος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εφεδρείες, και με μια λελογισμένη συσπείρωση πάνω στις κάλπες, θα μπορεί να προσδοκά ότι θα φρενάρει την πτώση του.
Μόνο που η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, εδώ και σχεδόν έξι μήνες. Χρονικό διάστημα που δημοσκοπικά εξηγείται ως «παγίωση». Αν λοιπόν η βάση από την οποία θα εκκινήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, έχει διολισθήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, και τα ποσοστά που… λείπουν, σε σχέση με το 2009, δεν δείχνουν καμία διάθεση να εκχωρήσουν και πάλι πολιτική στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου, ο… αποχαιρετισμός στην Αλεξάνδρεια έχει ήδη ξεκινήσει.



Διακοπή ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη

Από τις 7:30 έως τις 8 το βράδυ θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης βλαβών του δικτύου ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου - Φιλιππουπόλεως - Μ. Αλεξάνδρου - 28ης Οκτωβρίου - Γεννηματά του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Οι εργασίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στην υδροδότηση.



Μάστιγα η πειρατεία λογισμικού

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της πειρατείας λογισμικού παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα φιγουράρει στην τρίτη θέση κατάταξης. Οι απώλειες για τους κατασκευαστές λογισμικού είναι πολύ μεγάλες, ενώ στη χώρα μας μόλις πρόσφατα συστάθηκαν δημόσιες Αρχές ελέγχου στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο κόσμος του επενδυτή» τα τελευταία χρόνια, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα ακολούθησε αυξητική πορεία. Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού ήταν 227 εκατομμύρια ευρώ, το 59% του οποίου ήταν πειρατικό.
Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μετά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά πειρατικού λογισμικού είναι 65% και 64%.
Ωστόσο, το φαινόμενο έχει τεράστια διάσταση και διεθνώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του παράνομου λογισμικού έχει τριπλασιαστεί από το 2003.
Σχεδόν οι μισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές που μελετήθηκαν, παρουσιάζουν ποσοστό πειρατείας 62% ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 42%. Στην Ε.Ε. το μέσο ποσοστό της πειρατείας λογισμικού βρίσκεται σταθερά στο 35%, που αντιστοιχεί το 2010 σε εμπορική αξία παράνομου λογισμικού ύψους 10 δισ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πρόσφατα, συστάθηκε το Τμήμα Προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ, που είναι η δημόσια Αρχή για τον έλεγχο των πρακτικών διακίνησης παράνομου λογισμικού, ενώ διωκτικό ρόλο έχει παίξει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας.
Αν και το Τμήμα Προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ άρχισε τη λειτουργία του από τα μέσα Ιανουαρίου του 2011 έχει ήδη προχωρήσει σε ελέγχους και έχει σημειώσει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε μεταπωλητή στο κέντρο της Αθήνας ανακάλυψε 9000 αντίτυπα παράνομου λογισμικού, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ και ασκήθηκε δίωξη.





Η… απαγορευμένη λέξη “εκλογές”

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Το τρέχον και το αυριανό εικοσιτετράωρο, θα είναι προφανώς εξαιρετικά κρίσιμα για το μέλλον, σε σχέση με τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και αναφορικά με τις αποφάσεις που θα δρομολογηθούν στον τομέα της οικονομίας.Αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και συνεχίζοντας αύριο με τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ευκαιρία να κάνει πολιτικό «touch and go». Δηλαδή, να κάνει τις υποχωρήσεις που εκτιμά ο ίδιος ότι αντέχει πολιτικά και ιδεολογικά, και στη συνέχεια να επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό πλαίσιο για να υλοποιηθούν μέτρα τα οποία κρίνονται ως προαπαιτούμενα για να δοθεί η 5η δόση που προβλέπει το Μνημόνιο. Για τις επόμενες, όπως και για το νέο Μνημόνιο, έχουμε καιρό.Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο «Έθνος της Κυριακής» προσφέρεται για περιγραφικά συμπεράσματα, ως προ το που κινείται η σκέψη, του Πρωθυπουργού. Όπως και η ψυχολογία του!
Ο Πρωθυπουργός λοιπόν μοιάζει έτοιμος να μπολιάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με ισχυρές δόσεις από το «Ζάππειο 2» και τις προτάσεις που ανέλυσε εκεί ο Αντώνης Σαμαράς, για την υπέρβαση της κρίσης.Δείχνει ακόμη έτοιμος να συζητήσει με το «όλον ΠΑΣΟΚ», όχι τόσο για να υποχωρήσει από τις αποφάσεις που ήδη φαίνεται να έχει λάβει, αλλά κυρίως για να βρεθεί από κοινού η πολιτική επιχειρηματολογία, που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κυκλοφορούν… άφοβα στην κοινωνία.
Εκείνο ωστόσο για το οποίο δεν δείχνει ακόμη έτοιμος ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι για να εκστομίσει την… απαγορευμένη λέξη «εκλογές». Ο Πρωθυπουργός, που μάλλον γνωρίζει εκ των έσω την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση η οποία επικρατεί στα δημοσιονομικά της χώρας, ξέρει ότι οι πρόωρες εκλογές θα υποθήκευαν εκ των προτέρων τις προσπάθειες που θα ξεκινούσαν αμέσως μετά τις κάλπες. Όποια κυβέρνηση κι αν έχει εκλεγεί.
Μια παραδοχή, με την οποία φαίνεται ότι συμφωνούν και οι Βρυξέλλες, που πάτησαν φρένο στις πιέσεις τους προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση για συναίνεση, μόλις κατάλαβαν ότι… σπρώχνουν την Ελλάδα σε εκλογές.



Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί ασπίδα κατά της άνοιας

Όσοι πίνουν ένα ποτηράκι κρασί τη μέρα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα γερμανική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα πορίσματα προηγούμενων μελετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί τρία χρόνια περίπου 3.200 εθελοντές συνταξιούχους, άνω των 75 ετών, οι οποίοι δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης, ενώ 217 απέκτησαν στην πορεία.
Όσοι έπιναν αλκοόλ με μέτρο, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και 40% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.
Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, η σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και τις νοητικές λειτουργίες έχει μελετηθεί σε 71 επιστημονικές έρευνες, που έχουν περιλάβει συνολικά σχεδόν 154.000 άτομα. Οι περισσότερες έχουν διαπιστώσει σχέση ανάμεσα στην μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, άρα και μείωση του κινδύνου για άνοια και Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρίτη ηλικία δεν συνιστά αιτία για να απέχει κανείς τελείως από το αλκοόλ, με δεδομένο μάλιστα ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να χειριστούν το αλκοόλ με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τους νέους.


Αυστραλία: Κέρδισε το δικαίωμα να γίνει μητέρα με το σπέρμα του νεκρού συζύγου της

Για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά της Νέας Νότιας Ουαλίας δικαστήριο έδωσε το δικαίωμα σε μια γυναίκα, να χρησιμοποιήσει το σπέρμα του νεκρού πλέον άνδρα της προκειμένου να μείνει έγκυος.
Η Τζόσλιν Εντγουαρντς και ο σύζυγός της Μαρκ είχαν αποφασίσει να καταφύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν υπογράψει και τα σχετικά έντυπα, μια μέρα πριν ο άτυχος σύζυγος σκοτωθεί πέφτοντας από μπαλκόνι.
Η εξαγωγή του σπέρματος έγινε μετά τον θάνατο του Μαρκ Έντγουαρντς και η σύζυγος του θέλησε να μείνει έγκυος κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση. Χρειαζόταν όμως και η άδεια του δικαστηρίου το οποίο αποφάνθηκε πως η κα Έντγουαρντς ήταν κληρονόμος του σπέρματος του συζύγου της όπως κληρονόμησε και την περιουσία του.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Νέα Νότια Ουαλία απαγορεύεται η εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς την έγκριση του δότη.
Η κ. Έντγουαρντς εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δικαστική απόφαση. «Θα αποκτήσουμε το παιδί μας, όπως το ονειρευόμασταν», είπε.





Θανάσιμη αναμονή για ασθενείς με εγκεφαλικό ανεύρυσμα

 Στο «θάλαμο αναμονής» της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» βρίσκονται ασθενείς από την επαρχία -ανάμεσά τους δύο γυναίκες 32 και 65 ετών- που πρέπει να υποβληθούν επειγόντως σε επέμβαση αντιμετώπισης ανευρύσματος εγκεφάλου, όπως γνωμάτευσαν οι γιατροί της κλινικής.

Του Κωστή Κεκελιάδη

Ωστόσο το «ΑΧΕΠΑ» αδυνατεί να προχωρήσει στη συγκεκριμένη εξειδικευμένη αναίμακτη επέμβαση, που απαιτεί εμβολισμό και ενδοαυλική τοποθέτηση στεντ στα αγγεία του εγκεφάλου. Η αδυναμία αυτή, που εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, οφείλεται σε δύο λόγους:
1. Δεν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα υλικά, αφού ο διαγωνισμός για την προμήθεια των στεντ στον οποίο είχε προχωρήσει ο προηγούμενος διευθυντής του ακτινολογικού εργαστηρίου έχει κηρυχθεί άγονος -λόγω προϋπολογιζόμενου κόστους που κρίθηκε εξαιρετικά υψηλό. Μιλώντας στη «Θ» ο διοικητής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Βέργουλας τόνισε ότι αναζητεί λύση, «ώστε να πραγματοποιούνται εμβολισμοί», και επισήμανε ότι θα διερευνήσει άμεσα «σε συνεργασία με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) τη δυνατότητα εξωσυμβατικής προμήθειας των υλικών λαμβάνοντας υπόψη την τήρηση των ‘σφιχτών’ όρων του προϋπολογισμού», κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο σε συνθήκες «οριζόντιων» περικοπών, δεδομένου ότι οι εξωσυμβατικές προμήθειες υλικών εκτινάσσουν το κόστος αγοράς.
2. Στο «ΑΧΕΠΑ» δεν είναι διαθέσιμο το απαραίτητο προσωπικό για τη διενέργεια των εν λόγω επεμβάσεων. Πρόσφατα έγινε η πρόσληψη λέκτορα ακτινολογίας, εξειδικευμένου στους εμβολισμούς, η οποία εκκρεμούσε από το 2007, αλλά δεν έχει τοποθετηθεί σε οργανική θέση.

Εκτροπή ασθενών και πόρων

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες η μοναδική δημόσια κλινική στην οποία οι ασθενείς υποβάλλονταν σε εμβολισμούς ήταν η νευροχειρουργική του «Παπανικολάου», απ’ όπου όμως παραιτήθηκε ο γιατρός που τους διενεργούσε. Οι ασθενείς υποχρεώνονται να καταφύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου όμως το κόστος εκτινάσσεται.
Υπό αυτά τα δεδομένα η προσωρινή λύση για την άμεση περίθαλψη ασθενών, των οποίων το πρόβλημα χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης, είναι η μεταφορά σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο ανά την Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διενέργεια εμβολισμού.
Η παραδοσιακή αντιμετώπιση του ανευρύσματος εγκεφάλου ήταν χειρουργική, δηλαδή ανοιχτή επέμβαση κρανιοτομής, με τους κινδύνους για τη ζωή του ασθενούς που αυτή συνεπάγεται..

Καυτό διήμερο για μνημόνιο ΙΙ

Στον πλέον κρίσιμο μήνα της θητείας της εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τα πάντα θα κριθούν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες με εξέχοντα κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών.

Του Τάκη Κανελλόπουλου

Στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζε χθες ότι «ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί εκλογές» προσθέτοντας πως «θα καταφύγει σε αυτές μόνον εάν υποχρεωθεί». Το ίδιο στέλεχος, αντιθέτως, άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο του ανασχηματισμού επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «αυτό το βήμα θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου».
Πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η διασφάλιση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ως προϋπόθεση όμως τίθεται η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας σε συνδυασμό με την έναρξη εφαρμογής ενός γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η πρώτη μορφή αυτών των σχεδίων θα παρουσιαστεί από το οικονομικό επιτελείο στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα ακολουθήσει το αυριανό μπαράζ των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επόμενο βήμα, περίπου σε ένα δεκαήμερο, θα είναι εκ νέου διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας για την οριστικοποίηση του μνημονίου ΙΙ. Στη συνέχεια οι παρατηρήσεις της τρόικας καθώς και κάποιες από τις προτάσεις πολιτικών αρχηγών θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το οποίο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ηφαιστειακή τέφρα κλείνει πάλι τα αεροδρόμια της Ισλανδίας

 Το πιο ενεργό ηφαίστειο Γκρίμσβετν εξερράγη το περασμένο Σάββατο και χθες η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της, καθώς μία στήλη στάχτης και καπνού σε ύψος 20 χλμ. γεννά ανησυχίες για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.
.Στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και αεροπορικών εταιρειών παρακολουθούν προσεκτικά, καθώς το 2010 ένα ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές για αρκετές ημέρες.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας έχει κλείσει και ακυρώθηκαν επίσης όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Εκτιμάται ότι η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να φτάσει την Τρίτη στη βόρεια Σκοτία και την Πέμπτη ή την Παρασκευή σε τμήμα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, εάν δεν σταματήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου, το οποίο ξύπνησε έπειτα από «ύπνο» μόλις επτά ετών.
Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βατναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις έπρεπε να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, αν και δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.
«Μπορεί να πρόκειται για μία μεγάλη έκρηξη, αλλά είναι απίθανο να είναι παρόμοια (η κατάσταση) με πέρυσι», είπε ο Χγιόρλεϊφουρ Σβέινμπγιορνσον, γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αναφερόμενος στην έκρηξη του 2010.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση και βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές δεν διαβλέπουν κίνδυνο για ένα νέο μπλακ άουτ στον εναέριο χώρο της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη στο ηφαίστειο Έιαφιαλαϊόκουλ είχε προκαλέσει χάος τον Απρίλιο του 2010, όταν οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα. Το νέφος έκλεισε πολλούς διαδρόμους διέλευσης των ευρωπαϊκών αερογραμμών..

Ο ανασχηματισμός των “σημιτικών”

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πέραν της κρισιμότητας που έχει, λόγω του δεδομένου άγχους για το πώς θα ακούσουν οι υπουργοί τα μέτρα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προσλαμβάνει και σημειολογική χροιά. Υπό την έννοια ότι προφανώς είναι μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου με την παρούσα σύνθεση, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ανασχηματισμό, αξιοποιώντας και δυνάμεις πέραν του χώρου του ΠΑΣΟΚ.
Το «Έθνος της Κυριακής», είναι μια εφημερίδα με παραδοσιακά καλό ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Κεντροαριστεράς του ΠΑΣΟΚ. Πόσο μάλλον όταν στην ίδια έκδοση, φιλοξενείται συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, μέσω της οποίας ο Πρωθυπουργός επιλέγει να στείλει πολλαπλά μηνύματα, εντός και εκτός συνόρων.
Έτσι, η εφημερίδα προβλέπει ότι ο ανασχηματισμός δεν θα αργήσει, και επιχειρεί να δώσει… ονόματα και διευθύνσεις, των τεχνοκρατών που φαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται σοβαρά να αξιοποιήσει σε ένα καινούριο σχήμα μάχης.
Τα ονόματα των Λουκά Παπαδήμου, Γιάννη Στουρνάρα, Απόστολου Ταμβακάκη και Γκίκα Χαρδούβελη, δεν αποτελούν φυσικά… είδηση. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι προαναφερθέντες έχουν κοινή αναφορά το πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, καθώς συμμετείχαν στο εγχείρημα του «εκσυγχρονισμού», από το 1996 ως το 2004, στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Η επιβεβαίωση του παραπάνω ρεπορτάζ ως προς την πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να αξιοποιήσει στην επόμενη Κυβέρνησή του, στελέχη που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ ως «σημιτικοί», την ώρα οι σχέσεις του με τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη, διέρχονται εποχή παγετού.



ΠΑΟΚ Ποιος φόβος τον νίκησε πάλι

Φοβισμένος και επικεντρωμένος στην ανασταλτική του λειτουργία ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να διατηρήσει την ισοπαλία -για την οποία εμφανώς κατέβηκε- χθες στο ΟΑΚΑ. Αντίθετα, ένα σοβαρό λάθος του βοηθού Τάτση έδωσε την ευκαιρία στον Ζιλμπέρτο να κάνει το 1-0 στο 74΄ και να δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό.

Του Θόδωρου Χαστά

Ο Δικέφαλος έμεινε σε παθητικό ρόλο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, χωρίς ιδιαίτερες βλέψεις για να πετύχει κάτι μπροστά, κάτι που πλήρωσε, έστω και με τη βοήθεια του Τάτση.
Με 4-2-3-1 παρατάχθηκαν στο γήπεδο και οι δυο ομάδες με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα να προτιμά τον Σαριέγκι αντί τον Μπουμσόνγκ στο κέντρο άμυνας και τον Σιμάο αντί του Καραγκούνη στο κέντρο. Ο Μάκης Χάβος με τη σειρά του δεν περιλάμβανε εκπλήξεις στη βασική του σύνθεση έχοντας τον Τσουκαλά δίπλα στον Βιτόλο στα αμυντικά χαφ και τον Φωτάκη μπροστά τους να βοηθάει και τον Αθανασιάδη ως δεύτερος επιθετικός. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν μερικά λεπτά μέχρις ότου να μπουν στο παιχνίδι, καθώς στο ξεκίνημα έδειξαν κάποια σημάδια πανικού χωρίς πάντως να μεταφραστεί αυτό σε κάποια φάση του Παναθηναϊκού. Στη συνέχεια οι παίκτες του Δικεφάλου βρήκαν τα πατήματά τους και τους χώρους που τους αναλογούσαν μέσα στο γήπεδο δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη του αντιπάλου, ο οποίος περίμενε πολλά από τον κεφάτο Λέτο στην αριστερή πτέρυγα. Οι βοήθειες όμως του Σαλπιγγίδη από εκείνη την πλευρά περιόρισαν πολύ τις επελάσεις του, στον άξονα τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς από εκεί δεν βγήκε σχεδόν καμιά επίθεση, ενώ ο Σισέ έμοιαζε τελείως απομονωμένος. Στη δημιουργία πάντως και ο ΠΑΟΚ δεν έβγαζε μάτια, μόνο με ενέργειες του Λίνο ή του Βιείρίνια επιχειρούσε να ανησυχήσει τον Τζόρβα χωρίς κάτι ιδιαίτερο.Η έμφαση του Δικεφάλου στα μετόπισθεν και στο πώς δεν πρέπει να δεχθεί κάποιο τέρμα έγινε ακόμα πιο ορατή στην επανάληψη. Εκεί η ομάδα του Χάβου περιορίστηκε σε περισσότερο παθητικό ρόλο με τον Παναθηναϊκό να εντείνει συνεχώς την πίεση προς τα αντίπαλα καρέ. Η είσοδος του Χριστοδουλόπουλου, η πίεση ψηλά και η άνοδος του Λέτο έκαναν τους πράσινους να φτάσουν αρκετές φορές κοντά στο γκολ, χωρίς να τα καταφέρνουν. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ ελάχιστα ξεμύτισε από το δικό του μισό μέχρι να φτάσει το 74’ και το γκολ του Ζιλμπέρτο Σίλβα (από θέση οφ σάιντ) για να του θυμίσει πως μόνο με την άμυνα δεν φτάνεις πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά το 1-0, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ αποφάσισε να ρισκάρει ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Ελ Ζαρ και τον Μουσλίμοβιτς και μετατρέποντας το σχήμα του σε 4-4-2, αλλά ο χρόνος δεν ήταν πολύς. Παρ΄όλα αυτά ο Δικέφαλος θα μπορούσε να ισοφαρίσει με την απίστευτη ευκαιρία του Μουσλίμοβιτς στο 84’ η οποία έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως απέναντί τους ήταν μια μέτρια ομάδα που από ό,τι φάνηκε ήθελε περισσότερο τη νίκη και την πήρε.



Πυροβασία στον Λαγκαδά

Συνεχίστηκε για δεύτερη ήμερα το έθιμο της πυροβασίας από τους αναστενάρηδες του Λαγκαδά το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τριήμερο της εορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Δείτε βίντεο από την πυροβασία στον Λαγκαδά