Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Συνεχίζουν την παράδοση οι Αναστενάρηδες του Λαγκαδά

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πόλη του Λαγκαδά βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή την τελετή της πυροβασίας που γίνεται κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και διαρκεί τρεις ημέρες. Το φαινόμενο της ακαϊας είναι εκείνο που κάνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου να συρρέει για να παρακολουθήσει με τα ίδια του τα μάτια
το περίεργο ανεξήγητο φαινόμενο της ακαϊας. Το έθιμο λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και ότι είναι συνέχεια Διονυσιακών τελετών, το οποίο το έφεραν οι πρόσφυγες στην Μακεδονία από την Ανατολική Θράκη μετά τον ξεριζωμό το 1922. Στην πυροβασία συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες χορεύοντας πάνω στα ανάμενα κάρβουνα με γυμνά πόδια χωρίς να παθαίνουν εγκαύματα. Στα χέρια τους κρατούν εικόνες αγίων δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την θρησκευτική τους πίστη.
Πριν πατήσουν πάνω στα κάρβουνα γίνεται η προετοιμασία η οποία αρχίζει από την παραμονή όπου οι αναστενάρηδες μαζεύονται στο κονάκι με επικεφαλής τον Αρχιαναστενάρης για να πάνε στην εκκλησία για την παραλαβή των εικόνων. Την ημέρα της εορτής το απόγευμα σε ειδικό χώρο ανάβουν τον σορό των ξύλων που έχουν από νωρίς συγκεντρώσει. Όταν ξύλα γίνουν κάρβουνα τότε αρχίζει το πάτημα στα κάρβουνα υπό τους ήχους της λύρας, του νταουλιού και του ασκίου σε πλήρη εκστασιασμό μέχρι να σβήσει η φωτιά. Πριν από κάθε πυροβασία γίνεται μέσα στο κονάκι η προετοιμασία. Χορεύουν κρατώντας στα χέρια τους εικόνες Αγίων κάτω από τους ειδικούς ρυθμούς που τα παραδοσιακά όργανα τους φέρνουν σε κατάσταση έκστασης. Το ερώτημα που οφείλεται η ακαϊα απασχόλησε πολλούς επιστήμονες χωρίς να μπορούν να δώσουν εξήγηση. Οι αναστενάρηδες πιστεύουν ότι αυτό γένεται λόγω της βαθιάς τους πίστης που έχουν. Η εκκλησία βέβαια δεν αποδέχεται την αυτήν την αιτιολογία και τα θεωρεί τα έθιμα αυτά κατάλοιπα σατανικών τελετών. Μιλώντας στα «Εμβόλιμα Νέα» ο Αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Καϊτατζής είπε: « Η πίστη μας, μας δίνει δύναμη και πατάμε στα κάρβουνα, πιστεύουμε και πατάμε. Την ώρα που πατώ στα κάρβουνα είμαι κρύος δεν αισθάνομαι την ζεστή της πυρράς». Συνεχίζοντας μας τόνισε ότι: «Με πίστη και δύναμη συνεχίζουν την παράδοση οι νέοι μας» Φώτο ο Αρχιαναστενάρης κ. Καϊτατζής.
Αποκλειστικά στιγμιότυπα από την προετοιμασία λίγο πριν την πυροβασία στο κονάκι των αναστενάρηδων

Επέστρεψαν οι φήμες για τον Χατζηνικολάου

REPORTER
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πολλαπλασιάζονται οι φήμες για τη συνέχιση της καριέρας του Νίκου Χατζηνικολάου, καθώς ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που πιστεύουν σοβαρά ότι το Alter θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του, με κάποιον νέο επενδυτή να διαδέχεται την ιδιοκτησία Γιαννίκου.
Έτσι, διάφορα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για το ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του Νίκου Χατζηνικολάου.Ως πιο προσιτή λύση, φάνταζε η Real Tv. Δηλαδή, η επέκταση του Ομίλου Real και στην τηλεόραση, με ένα κανάλι το οποίο θα προέβαλε ως η διάδοχη κατάσταση του Alter, και θα στηριζόταν κατά κύριο λόγο στο δημοσιογραφικό δυναμικό του σταθμού του Ταύρου, καθώς και όσων εργάζονται στη Real News και τον Real Fm. Ένα δεύτερο σενάριο ήθελε τον Νίκο Χατζηνικολάου να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο ίδιος μάλιστα έχει παραδεχθεί στη ραδιοφωνική εκπομπή του, ότι δέχτηκε τουλάχιστον δυο κρούσεις το τελευταίο διάστημα. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Νίκος Χατζηνικολάου θα βγει στην… ελεύθερη αγορά, το πιθανότερο είναι ότι θα συζητήσει με το Mega, τον ΑΝΤ1 και τον ΣΚΑΪ. Για το κανάλι του Νέου Φαλήρου γράφτηκαν και σχετικά ρεπορτάζ, μόνο που ο ίδιος ο Νίκος Χατζηνικολάου διέψευσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Γιάννη Αλαφούζο. Στο Mega, τα πράγματα είναι περίπλοκα, μιας και το τελευταίο διάστημα διαπιστώνονται αλλαγές στους συσχετισμούς ισχύος μεταξύ των πανίσχυρων επιχειρηματικά μετόχων του Μεγάλου Καναλιού. Ενώ, τυχόν επιστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου, θα άνοιγε «μέτωπα» από το παρελθόν. Όσο για τον ΑΝΤ1, φαντάζει ως η πιο προσιτή επιλογή, και οι φήμες θέλουν την ιδιοκτησία του Ομίλου να έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες διερευνητικές κρούσεις προς την πλευρά του Νίκου Χατζηνικολάου. Το βέβαιο είναι ότι ο κορυφαίος άνκορμαν της ελληνικής τηλεόρασης αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο «καυτό» θέμα συζήτησης, στον χώρο των Media. Και καθώς ηγείται ενός δημοσιογραφικού Ομίλου, όπως είναι ο Όμιλος Real, από τις αποφάσεις του θα εξαρτηθούν ευρύτερες εξελίξεις

Ομιλία του κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη κοινωνιολόγου και πολιτικού επιστήμονα στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Με ιδιαίτερο μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι την ομιλία του συμπατριώτη τους κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος ήταν  ένας από τους βασικούς ομιλητές στην εκδήλωση για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Δείτε σχετικό βίντεο.

Οι Πόντιοι της Αμερικής τίμησαν την επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας

Ο χρόνος δεν είναι ικανός να διαγράψει από τη μνήμη μας τη «δική μας ιστορία» και το «δικό μας δράμα» τόνισαν οι ομιλητές στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από ποντιακούς ομογενειακούς φορείς για να τιμηθεί η «μαύρη επέτειος» της Γενοκτονίας των Ποντίων.Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και κορυφώθηκαν με την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας και του Πόντου στην περιοχή «Μπόουλινγκ Γκριν» του Μανχάταν, καθώς και με μεγάλη συγκέντρωση στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά, στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ. Συνδιοργανωτές ήταν η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά και το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, σε συνεργασία με ποντιακά σωματεία. Στο παρεκκλήσι τελέστηκε θεία λειτουργία και έγινε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου.
«Η λήθη ποτέ δεν βοηθά στην αδελφοποίηση και την προσέγγιση των λαών και των εθνών», τόνισε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, επισημαίνοντας ότι «στις 19 Μαΐου, συμπληρώθηκαν 92 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα και το ξεκίνημα της δεύτερης φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Είναι σημαντικό, να μην ξεχνάμε μια τέτοια ημέρα. Είναι σημαντικό, κάθε μέρα να αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαραίνει. Είναι σημαντικό, να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους. Και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων».
Εκ μέρους της Ποντιακής Νεολαίας, η Λουίζα Μολοχίδη διάβασε ένα ποίημα της Βασιλικής Τσανακτσίδου για την ιστορία και την παράδοση του Πόντου. Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ευάγγελο Κυριακόπουλο, τη γενική πρόξενο της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, τον στρατιωτικό ακόλουθο, συνταγματάρχη Χρήστο Μεσαρετζίδη και τα ηγετικά στελέχη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και ποντιακών συλλόγων Αμερικής, Ηλία Τσεκερίδη (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης), Πάνο Σταυριανίδη (αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης), Γεώργιο Τσιλφίδη, Ιφιγένεια Παυλίδου-Οικονόμου και Στέφανο Αμανατίδη.
Η «Γιαγιά του Πόντου», όπως έχει γίνει πια γνωστή η Σάνο Χάλο, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του προέδρου του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Η 102χρονη κ. Χάλο συνοδευόταν από την κόρη της, Θία Χάλο, η οποία έγραψε την ιστορία της μητέρας της στο βιβλίο «Ούτε καν το όνομά μου».
Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος. Ο Δρ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι «η τελευταία πράξη κάθε Γενοκτονίας είναι ή άρνηση και η λήθη της. Εμείς θυμόμαστε, τιμάμε και συνάμα διεκδικούμε αναγνώριση και δικαίωση. Η διασφάλιση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των λαών είναι χρέος κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας».
Ακολούθησε η παρουσίαση από τη γυναικεία ένωση του συλλόγου «Πόντος» των αποτελεσμάτων έρευνας με θέμα «Η γιαγιά πρόσφυγας, η μάνα μετανάστρια». Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις από ηλικιωμένες γυναίκες που μετανάστευσαν στην Αμερική ως νύφες, κατά τις δεκαετίες του 1930, ’60 και ’70. Για τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας μίλησαν η Ιωάννα Τσιλφίδου, η Βασιλική Τσανακτίδου και η Παρθένα Καλογερίδου, καθώς επίσης και η βιολόγος ερευνήτρια Δρ. Ελένη Κοτανίδο
http://www.kathimerini.grμε/ πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τέσσερα κρούσματα της νόσου Χάνσεν στην Πάτρα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου νοσηλεύονται τέσσερα άτομα αλβανικής καταγωγής με συμπτώματα λέπρας. Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη στο Νοσοκομείο όπου ενημερώθηκε για την πορεία των περιστατικών από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών. Στη συνέχεια η ομάδα των επιστημόνων μετέβη και στο σπίτι της οικογένειας προκειμένου να διερευνήσει την πιθανότητα περαιτέρω διασποράς του μυκοβακτηριδίου.Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Μάλιστα το ΚΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η νόσος από Mycobacterium leprae μεταδίδεται εξαιρετικά δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθίσταται μη μεταδοτική. Ειδικά μάλιστα μετά την χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής η πιθανότητα μετάδοσης μηδενίζεται.



Η πτώση των εσόδων τρομάζει την Τρόικα Εντολή για χαράτσια και όχι απλά περικοπές

Τέλος στις «κόκκινες γραμμές» περί μη επιβολής νέων φορολογικών μέτρων για την εξοικονόμηση των 7 δισ. που απαιτούνται έως το τέλος του 2011, ζήτησε από την κυβέρνηση η Τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα από την βεβαίωση και είσπραξη φόρων εισοδήματος το 2011 έχουν σκορπίσει έντονη ανησυχία στους ελεγκτές της χώρας, καθώς διαβλέπουν πως δεν επαρκούν οι προσπάθειες και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών για περικοπές στον τομέα των κρατικών δαπανών.Όπως προκύπτει, 4 στα 10 εκκαθαριστικά της εφορίας, τα οποία έχει αποστείλει ήδη ως τώρα το υπουργείο σε φυσικά πρόσωπα, υποχρεώνουν το δημόσιο να τους πληρώσει επιστροφές, αντί να εισπράξει πρόσθετους φόρους.Για το λόγο αυτό το σαββατοκύριακο θα δοθεί το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα άμεσης απόδοσης που απαιτείται να ληφθούν. Οι επαφές αυτές πάντως, απεσταλμένοι των Βρυξελλών θα είναι μειωμένης Μέχρι την Δευτέρα πάντως, οπότε αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν από τη Λισσαβώνα (όπου μετέβη για να επιληφθεί του πορτογαλικού Μνημονίου) οι συσκέψεις αυτές θα είναι «μειωμένης βαρύτητος». Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται να αποκαλύψουν οι απεσταλμένοι των ελεγκτών αν τα πρόσθετα μέτρα κρίνονται ικανοποιητικά ή όχι, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα η 5η δόση αλλά και να μπουν οι βάσεις για το νέο δάνειο που θα λάβει η χώρα για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που

Οι χρήστες θα αποθηκεύουν τη μουσική στο διαδίκτυο

Νέα υπηρεσία Cloud για iTunes από την Apple

Η νέα προσφορά μέσω του iTunes θα επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τη μουσική τους στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση από παντού, αντί να την αποθηκεύουν κάθε φορά σε διαφορετική συσκευή.
Τα πλάνα για αυτή την απόφαση θα συζητηθούν σε μεγαλύτερο βάθος κατά τη διάρκεια της συνάντησης των developers της Apple στις 6 Ιουνίου.
Η εταιρία του Jobs ακολουθεί τα βήματα της Google και της Amazon στο να επιτρέπουν το streaming της μουσικής χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση σε σκληρό δίσκο. Η διαφορά, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, της υπηρεσίας της Apple σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες είναι πως οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να «ανεβάσουν» τα αρχεία τους σε μουσικές συλλογές.
Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα υπάρξει τιμή σε αυτή την υπηρεσία, αλλά είναι αρκετά πιθανό, μιας και το σχέδιο αυτό είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες των δισκογραφικών να τονώσουν τις παραπαίουσες αγορές ψηφιακής μουσικής οι οποίες έχουν παραμείνει στάσιμες εδώ και καιρό.

Το πιο χαρούμενο σπίτι


 Ο σχεδιαστής James Rizzi είναι υπεύθυνος για το Χαρούμενο σπίτι του Rizzi (Happy Rizzi House), στην πόλη Brunswick της Γερμανίας. Οι τοίχοι είναι βαμμένοι με έντονα χρώματα και φιγούρες από κινούμενα σχέδια ενώ και η αρχιτεκτονική του σχεδίαση είναι μοναδική.
Χτίστηκε στα χαλάσματα ενός παλιού παλατιού και είναι πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους. Θα θέλατε άραγε να μένετε σε ένα τέτοιο σπίτι;
periergos






Δυσαρέσκεια του Ισραήλ για τις δηλώσεις Ομπάμα

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους προκάλεσαν αιφνιδιασμό στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.
.Η δήλωση του Ομπάμα υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ισραηλινών αλλά και τις θετικές Ευρωπαίων και Αράβων.
Ως πρόκληση προς το Ισραήλ κρίνουν οι Ισραηλινοί τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του Ισραήλ πριν από το 1967.
Στην απάντησή του στην ομιλία του αμερικανού προέδρου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε "οποιαδήποτε υποχώρηση στις γραμμές του 1967", δηλαδή στο καθεστώς προ του Πολέμου των Έξι Ημερών (Ιούνιος 1967) και την κατάληψη της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ "να δώσει στην ειρηνευτική διαδικασία την ευκαιρία που αξίζει" και συγκάλεσε για σήμερα την παλαιστινιακή ηγεσία σε επείγουσα συνεδρίαση.Το επίσημο Ισραήλ εκφράζει σε όλους τους τόνους την απογοήτευσή του από τα σχόλια που έκανε για το μεσανατολικό ο αμερικανός πρόεδρος. "Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Δεν αντιλαμβάνεται τι αντιμετωπίζουμε," είπε ένας ανώτατος αξιωματούχος από το αεροπλάνο που μετέφερε τον Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, όπου επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Ομπάμα. "Η σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού εκφράζει την απογοήτευσή του εξαιτίας της απουσίας βασικών θεμάτων τα οποία ζητούσε το Ισραήλ, κυρίως (το θέμα) των προσφύγων," πρόσθεσε ο ίδιος.





Βραδιές νέων καλλιτεχνών

 Ένα αφιέρωμα στην ορχηστική τέχνη, πλαισιωμένο από σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τίτλο “Βραδιές νέων καλλιτεχνών”, διοργανώνουν από σήμερα έως τη Δευτέρα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό “Εσαεί εν ροή”.
.Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο πολιτιστικό κέντρο “Αλέξανδρος”, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Κόκκου, καθώς και μπαζάρ (σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση “Συμπαράσταση”) με βιβλία, φουλάρια, κάδρα ζωγραφικής, μπατίκ και άλλα είδη, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στα παιδιά του Παπάφειου. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή ταινιών που βραβεύτηκαν στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας (10 π.μ. - 1.30 μ.μ.), ενώ αύριο και μεθαύριο θα προβληθούν ελληνικά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους (4.30 μ.μ. - 8 μ.μ.). Στη μουσική σκηνή το Ωδείο-Σχολή Χορού “Εν τέχνη” θα παρουσιάσει μετά τις 8.30 απόψε ένα πρόγραμμα με κλασικά έργα για βιολί, πιάνο και κιθάρα, ενώ από τις 9 το βράδυ στη χορευτική σκηνή δεκαπέντε σχολές χορού από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Βέροια, τη Χαλκιδική και τα Τρίκαλα θα παρουσιάσουν ολιγόλεπτες χορογραφίες.
Έξι δραματικές σχολές που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν αύριο μετά τις 8 το βράδυ αποσπάσματα παραστάσεων, ενώ τη Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο αφιέρωμα, με βιντεοπροβολές, ομιλίες από τους Σμαρώ Καρακώστα, Αναστασία Θεοφανίδου, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, και απόδοση χορογραφιών του από μαθητές και συνεργάτες του, στον σπουδαίο χορευτή και χορογράφο, τον άνθρωπο που εδραίωσε το Χοροθέατρο της Θεσσαλονίκης, Ντανιέλ Λομέλ. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την απονομή στον Ντανιέλ Λομέλ του ετήσιου βραβείου χορού “Τερψιχόρη” από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Και τις τρεις ημέρες θα πραγματοποιούνται υπαίθρια δρώμενα με παρουσίαση των καλλιτεχνικών τάσεων της αισθητικής τέχνης (5.30 μ.μ. - 9 μ.μ.)



ΠΑΟΚ: Όλα για τη νίκη

Του Γιώργου Κουβεντίδη
Από το... "συγχαρητήρια για τη νίκη, που την πήρατε με τη μαγκιά σας", στο "πάμε να το ξανακάνουμε". Ο Μάκης Χάβος αντίκρισε όλους τους παίκτες χθες το απόγευμα στη Σουρωτή, καθώς την Πέμπτη οι βασικοί είχαν ρεπό, έδωσε συγχαρητήρια "για αυτά που βγάλατε στο γήπεδο και κερδίσαμε την ΑΕΚ" και ζήτησε μία... επανάληψη στο αυριανό κρίσιμο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ πάει αύριο θεωρητικά για δύο αποτελέσματα και ο Χάβος πιστεύει ότι, "αν βγάλουμε στο γήπεδο στην ίδια αποφασιστικότητα, θα το πάρουμε το αποτέλεσμα".
Μετά τις... θεωρίες άρχισε η πράξη κι ο προπονητής του ΠΑΟΚ έδειξε ότι αύριο σκοπεύει να παραμείνει στο 4-2-3-1. Άλλωστε το 4-3-3 του Παναθηναϊκού του δίνει την ευκαιρία να μην κάνει άλλα πειράματα και να συνεχίσει με το "σύστημα ΠΑΟΚ".



Από τη “συναίνεση” στη… “συστράτευση”


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Είναι αλήθεια ότι στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν μερική αλλαγή των συνθηκών που επικρατούν σε πολιτικό επίπεδο, σε σχέση με τις ισορροπίες ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών για συναίνεση, η πρόταση που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς στο «Ζάππειο 2», και η συνεπής ρητορική που ακολουθεί έκτοτε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για μια νέα εθνική συνεννόηση, εκτιμάται ότι γεφυρώνουν το χάσμα.
Γι’ αυτό και στις επικείμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εμφανιστεί η Κυβέρνηση ακόμη πιο διαλλακτική έναντι ων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κυρίως δε έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν με νόημα ότι οι διεθνείς επαφές του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο και προέρχεται η πλειοψηφία των ηγετών των χωρών-μελών της Ένωσης, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά εποικοδομητικές για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Και επειδή η λέξη «συναίνεση» έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς και εγείρει ενστάσεις από την πλευρά της Συγγρού, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να εντάξει στη ρητορική του Πρωθυπουργού την έννοια της «συστράτευσης», που θα τονίζει και τη συνδρομή της Αντιπολίτευσης σε μια εθνική προσπάθεια, χωρίς η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα που θα στηρίξουν κάποια μέτρα, να εμφανίζονται ότι υποχωρούν από τις θέσεις τις οποίες έχουν διατυπώσει εδώ και μήνες.



Ποιοί προτείνουν εναλλαγή στην πρωθυπουργία

OFF THE RECORD
Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει σε παρασκηνιακό επίπεδο το άρθρο που υπογράφει σήμερα στον «Κόσμο του Επενδυτή», ο εκδότης της εφημερίδας Νίκος Φελέκης, για τον οποίο είναι γνωστό ότι έχει προσωπικές φιλικές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Νίκος Φελέκης λοιπόν, κάνει λόγο στο άρθρο του για μια κίνηση υπέρβασης του σημερινού αδιεξόδου από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, με πολιτικό άνοιγμα προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τον κ. Φελέκη, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, λόγω των οριακά κρίσιμων συνθηκών που βιώνει η χώρα, με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάμβανε τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ενώ θα υπήρχε ρητή δέσμευση ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς, ότι μετά από δυο χρόνια, θα σημειωνόταν εναλλαγή στην πρωθυπουργία, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να περνάει πλέον το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ως πρωθυπουργός.Ο εκδότης του «Κόσμου του Επενδυτή» εκτιμά ότι ένα τέτοιο σενάριο θα άλλαζε άρδην την ψυχολογία της κοινωνίας στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θα διαμόρφωνε και καλύτερες συνθήκες για την εκπροσώπηση και τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας στο εξωτερικό.



Θέση στην Ευρώπη για τον Παπακωνσταντίνου!

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δεν βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχηση με όσα ισχύουν στο εξωτερικό, για τον Υπουργό Οικονομικών. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, χαίρει εκτίμησης τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς η τριβή των συχνών επαφών που έχει εδώ και περίπου έναν χρόνο, με τους εκπροσώπους της τρόικας, και άλλους σημαίνοντες παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας, του έχει επιτρέψει να διαμορφώσει ένα προφίλ αξιοπιστίας. Ανά διαστήματα εμφανίζονται στον διεθνή Τύπο δημοσιεύματα, που αποτιμούν θετικά τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το συμμάζεμα των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα που έχουν οι ξένοι για τη χώρα, καθώς και για την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτή ακριβώς η… διάσταση απόψεων για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αποτελεί και εφεδρεία για το μέλλον, στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει ότι η πολιτική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει την αλλαγή του προσώπου που ηγείται της ελληνικής οικονομίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο στην Κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να μετακινηθεί σε μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τώρα που υπάρχουν σε εξέλιξη ανακατατάξεις, με την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τη διαδοχή του από τον Μάριο Ντράγκι. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα εξελισσόταν σε «χρήσιμο εργαλείο» για τη χώρα, και να ενίσχυε τη διαπραγματευτική μας ισχύ, στην περίπτωση που κατείχε σημαντικό πόστο σε κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και οι… δύσπιστοι, που θεωρούν ότι η όλη συζήτηση διατηρείται ζεστή, απλώς και μόνο για να «χρυσωθεί το χάπι», στον Υπουργό Οικονομικών, και να μην φανεί ότι χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ως «Ιφιγένεια».



Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη στην εκδήλωση για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. Δείτε βίντεο

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης