Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Καταλάβατε τι είπε ο Βενιζέλος;

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Είναι από τους λίγους πολιτικούς που, πραγματικά, χαίρεσαι να τους ακούς. Ειδικά όταν έχει κέφια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να σου λέει μπροστά στα μάτια σου ότι… δεν κάνεις για μια δουλειά, και εσύ να τον ευχαριστείς, επειδή έχεις μείνει με την εντύπωση ότι σου αφιέρωσε έναν εξαιρετικά κολακευτικό χαρακτηρισμό.
Κάτι τέτοιο συνέβη με τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Τη «στρογγυλή τράπεζα», που ούτε στρογγυλή είναι, ούτε τράπεζα. Εκτός αν αναφερόμαστε στην ευκολία με την οποία αραδιάζει η πλειοψηφία των ομιλητών θέσεις χωρίς γωνίες, στρογγυλές στα όρια της… εγκυμοσύνης.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πολλά. Ουσιαστικά απάντησε στον Όλι Ρεν, τις Βρυξέλλες και όλους εκείνους τους πρόθυμους εκ των δανειστών μας, που θέλουν να υποχρεώσουν τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά και τους υπόλοιπους, να απαρνηθούν την εντολή που έχει λάβει ο καθένας από τον ελληνικό λαό. Έστω κι αν, στην περίπτωση του Πρωθυπουργού, πρόκειται για μια «θαμπή εντολή», κατά το «θαμπό δαχτυλίδι» που έλεγε ο αδελφός του, αναφερόμενος στην άνευ όρων παράδοση του ΠΑΣΟΚ από τον Σημίτη στον Οίκο των Παπανδρέου.
Η βιαστική καθημερινότητα, οδήγησε στο να παραμερίσει σε δεύτερη μοίρα, μια αποστροφή της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, που κάνει την ατάκα περί «απώλειας της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας», με την οποία έδειχνε με νόημα τον Γιώργο Παπανδρέου, να… κοκκινίζει από τη ντροπή της.
«Μακάρι να αρκούσε η πολιτική συναίνεση και η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων. Ποιος μας λέει ότι συμφωνία των κομμάτων σημαίνει και συμφωνία της κοινωνίας, όταν έχουμε μια τέτοια κρίση αντιπροσωπευτικότητας και νομιμοποίησης;».
Δηλαδή, αυτό που είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ότι… και το ΠΑΣΟΚ, πιθανόν να είναι σήμερα ένα «πουκάμισο πολιτικά αδειανό». Και να μην έχει κοινωνικές αναφορές. Να μην πιστεύουν δηλαδή σε αυτό οι πολίτες. Επομένως και η Κυβέρνησή του να μην έχει… πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση. Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;



Αλήθεια που… ξέχασε ο ΣΕΒ

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Για κάθε χώρα του κόσμου που κατάφερε στοιχειωδώς να εδραιώσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο στην οικονομία της, υπήρξαν χρόνια που αισθανόταν εθνικά υπερήφανη για τον ιδιωτικό τομέα της. Τους επιχειρηματίες που διακρίνονταν από δημιουργική ανησυχία και αναζητήσεις. Επένδυαν στην τεχνολογία και την καινοτομία. Ανακάλυπταν «νέα σύνορα», νέες αγορές, νέες οδούς κερδοφορίας, που είχαν θετικό αντίκτυπο στους εργαζομένους τους. Άρα, και συνολικά στη χώρα εντός της οποίας δραστηριοποιούνταν και αναπτύσσονταν.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν συνέβη αυτό. Μια από τις δομικές στρεβλώσεις της οικονομίας, υπήρξε και παραμένει η αδυναμία διαμόρφωσης και υποστήριξης ενός πραγματικά creative ιδιωτικού τομέα. Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, που σμίλευσε το ΠΑΣΟΚ με τη νοοτροπία του δήθεν, του γρήγορου κέρδους, του… κοπανιστού αέρα, και της διαπλοκής, ο ιδιωτικός τομέας είχε έναν και μόνο στρατηγικό στόχο: Να γίνει… δημόσιο.
Γι’ αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στηρίχτηκε στις επιδοτήσεις του κράτους. Και στα χρήματα από τα κοινοτικά πλαίσια. Δηλαδή, στις επιδοτήσεις του… μεγαλύτερου κράτους, που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα μεγάλα δημόσια έργα; Τα υπερτιμολογημένα μπετά που κόστισαν στην Ελλάδα οι καθυστερήσεις των χρονοδιαγραμμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Την επένδυση στον τουρισμό των… greeklish, όπου ορισμένοι επιχειρηματίες του κλάδου αύξαναν τόσο το κόστος των υπηρεσιών τους, ώστε δουλεύοντας full time για 4-5 μήνες, κατάφερναν να έχουν απόθεμα… και να κάθονται τους υπόλοιπους 7-8 μήνες του χρόνου; Για να μην θυμηθούμε τις… εγκάρδιες συνεννοήσεις, ελληνιστί «καρτέλ», που κράτησαν μέχρι και σήμερα κλειδαμπαρωμένα επαγγέλματα και υπηρεσίες, που η Ευρώπη απαιτεί να ανοίξουν και να απελευθερωθούν… χθες.
Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια για τη δομική παθογένεια της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα. Η αλήθεια για την οποία δεν είπε τίποτα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ κατηγόρησε, και δικαίως πιθανόν, τους πολιτικούς, για ημιτελείς δόσεις αλήθειας προς τον ελληνικό λαό.
Τα λόγια του θα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο, και θα ακούγονταν απενοχοποιημένα, αν είχε τολμήσει να παραδεχτεί ότι, εκτός από ένα ανεπαρκές δημόσιο, η Ελλάδα ταλαιπωρείται και μια εξίσου ελλειμματική ιδιωτική πρωτοβουλία.
Που αντί να προσπαθήσει να περιορίσει τις απολύσεις στα του οίκου της, προτρέπει το κράτος να προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο. Προφανώς για να μην… ζηλεύουν οι δικοί τους απολυμένοι. Και φυσικά, δεν πλήρωνε ο ιδιωτικός τομέας το δημόσιο. Τουλάχιστον, δεν πλήρωνε μόνο το δημόσιο. Πλήρωνε και τον δικό του κακό εαυτό. Και σήμερα, τον πληρώνουμε εμείς…



Αντίδραση για τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Αναστασιάδης, απαντώντας στις δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στην Κωνσταντινούπολη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η 19η Μαΐου, για εμάς τους Ποντίους, τα εγγόνια και τα δισέγγονα εκείνων που συστηματικά και βάρβαρα εξοντώθηκαν από τους Νεότουρκους του Κεμάλ, αποτελεί ημέρα μνήμης και πόνου.
Θα έπρεπε, τουλάχιστον αυτές τις ημέρες, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Μπουτάρης να είναι περισσότερο προσεκτικός, να σεβαστεί τα συναισθήματά μας και να μην προκαλεί εγκωμιάζοντας το μεγαλύτερο σφαγέα των Ελλήνων, Κεμάλ Αττατούρκ».



Συνάντηση-μυστήριο Πάγκαλου-Παπακωνσταντίνου

REPORTER
Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, στο περιθώριο σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού, ενόψει της παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Statesmen, το απόγευμα, και αφού είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Λουκά Παπαδήμο, ο Υπουργός Οικονομικών κατευθύνθηκε στην πλατεία Κολωνακίου, όπου και εντοπίστηκε να εισέρχεται στην πολυκατοικία όπου διαμένει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.Ο κ. Πάγκαλος έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα κομβικό ρόλο στη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, και την ενίσχυση των επιχειρημάτων της Κυβέρνησης στην πολιτική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τη χθεσινή αυστηρή απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στον Όλι Ρεν, αναφορικά με τις δημόσιες προτροπές των Βρυξελλών για πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα.
Η συνάντηση-μυστήριο με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αποκτά μεγαλύτερη σημασία, επειδή γίνεται εκτός Μεγάρου Μαξίμου ή υπουργείου Οικονομικών, λίγες ώρες μετά από την κρίσιμη σύσκεψη με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος φαίνεται ότι θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην Κυβέρνηση

Η “εθνική συνεννόηση”… καλεί τον Παπαδήμο

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Πριν από μερικούς μήνες, ο Γιώργος Παπανδρέου καλούσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Λουκά Παπαδήμο, και του ζητούσε να αναλάβει μια θέση συμβούλου δίπλα του. Ο άλλοτε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, και διαχρονικός συνομιλητής του Κώστα Σημίτη, δεν είχε λόγους να αρνηθεί. Οι περισσότεροι άλλοτε προδίκαζαν ότι ο ρόλος που σύντομα θα αναλάμβανε ο Λουκάς Παπαδήμος, θα ήταν πολύ σημαντικότερος από εκείνον του… απλού συμβούλου.
Οι μήνες πέρασαν, και οι συγκυρίες δεν ευνόησαν την αναβάθμιση του Λουκά Παπαδήμου σε θέση «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται ωστόσο ότι οι συγκυρίες… δεν τελείωσαν ακόμη. Έτσι σήμερα, ο Λουκάς Παπαδήμος πέρασε και πάλι την κεντρική πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, για να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Άρτι αφιχθής από τη Φρανκφούρτη και την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Λουκάς Παπαδήμος κλήθηκε να μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου το «πραγματικό» κλίμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελληνική οικονομία.
Θα ήταν ωστόσο εξαιρετικά αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο ρόλος του Λουκά Παπαδήμου σταματάει εκεί. Με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει σημάνει προσκλητήριο «εθνικής συνεννόησης», και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί και να αντιδράσει στη σφοδρή κριτική που του ασκείται, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, είναι να μην αναρωτιέσαι αν το… πεπρωμένο φυγείν αδύνατον;



Νέα Δημοκρατία: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί μονόδρομο για υγιείς και στέρεες ελληνοτουρκικές σχέσεις

Από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ένα τραγικό γεγονός, σταθμό στην πολυχιλιετή ιστορία του Ελληνικού Έθνους και μια σκοτεινή σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Η απόπειρα αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσε μέρος της προσπάθειας εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους, της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα.
Πορείες θανάτου, Τάγματα Εργασίας, βιασμοί, ολοκαυτώματα, υποχρεωτική υιοθεσία των ορφανών ήταν τα εργαλεία των γενοκτόνων Νεότουρκων. Προμήνυμα για αυτό το οποίο θα ακολουθούσε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη δοκιμασία του αφανισμού ο Ορθόδοξος κλήρος, τιμώντας το ράσο του, δεν εγκατέλειψε το ποίμνιό του στις τραγικές εκείνες ώρες και μοιράστηκε την τύχη του. Εκατόμβη νεκρών ιερέων, χιλιάδες καταστραμμένες εκκλησίες και μοναστήρια.
Μετά τον εφιάλτη του τουρκικού κράτους, ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν λύγισε. Και, σήμερα, από τους προσφυγικούς οικισμούς στην μητέρα Ελλάδα, μέχρι την τελευταία κοινότητα της Διασποράς, στέκεται ολόρθος και περήφανος, περιφρονώντας τους διώκτες του. Προσηλωμένος και ταγμένος στα ιδεώδη του Γένους.
Η Τουρκία ως σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει την γενοκτονία, κωφεύει στις κραυγές των πυρπολημένων του Μπεϊαλάν. Η μη αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών έχει ως συνέπεια τη διαιώνιση μιας αυταρχικής νοοτροπίας, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι η συνεχιζόμενη ως τις μέρες μας καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των αυτοχθόνων χριστιανικών εθνών στη Μικρά Ασία και στην κατεχόμενη Κύπρο.
Καλούμε την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, ενέργεια η οποία συνιστά λύτρωση και για την ίδια. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί μονόδρομο για υγιείς και στέρεες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο δρόμος της Τουρκίας προς τον εκδημοκρατισμό, το κράτος δικαίου και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, περνά μέσα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών εθνών της Μικράς Ασίας.
Ως Νέα Δημοκρατία κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους Έλληνες του Πόντου, θύματα της Γενοκτονίας. Τιμούμε τους πρόσφυγες οι οποίοι ήρθαν τσακισμένοι και κυνηγημένοι από την γενέθλια γη τους. Τιμούμε αυτούς που παλιννόστησαν, σήκωσαν το κεφάλι και άρχισαν από την αρχή. Και πρόκοψαν.
Η Γραμματεία Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ταγμένη, μαζί με ολόκληρη τη Νέα Δημοκρατία, στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από όλες τις χώρες και την ίδια την Τουρκία».

Συνέλαβαν στο Κιλκίς τον οπαδό που πυροβόλησε με Καλάσνικοφ σε επεισόδια στην Κόρινθο

Πρόκειται για 28χρονο Έλληνα που συνελήφθη μαζί με έναν 26χρονο την ώρα που έμπαιναν στην Ελλάδα από τα Σκόπια μέσω του τελωνείου των Ευζώνων
Στον έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος του 28χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τον εισαγγελέα Κορίνθου για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή. Πιο συγκεκριμένα την 07-05-2011 στην Κόρινθο, είχε εμπλακεί σε επεισόδιο μεταξύ φιλάθλων αντιπάλων ομάδων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα ενώ από το χώρο του συμβάντος είχαν περισυλλεγεί και δώδεκα (12) κάλυκες των 7,62 mm. Ο 26χρονος που ήταν μαζί του συνελήφθη και αυτός καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση από το 2004 για κλοπές από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση καθώς και το διοικητικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από την ελληνική επικράτεια. Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς
Seleo.gr News

Σήμερα όλοι στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης για να τιμήσουμε τα αθώα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Δείτε βίντεο από την περσινή εκδήλωση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη.


Σήμερα εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη


Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου
19 Μαΐου 2011, 19.30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη

Σταύρος Καλαφάτης: «Η Φοιτητική Λέσχη σε αδιέξοδο. Το ίδιο και οι φοιτητές, που η οικονομική συγκυρία οδηγεί όλο και περισσότερους να σιτίζονται σ' αυτή»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 16514/18-05-2011 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα «Η περικοπή κρατικών επιχορηγήσεων προς την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης, δημιουργεί προβλήματα στη σίτιση των φοιτητών». Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνει ότι η λογική της οριζόντιας και ανεξαρτήτως κατηγορίας δαπάνης περικοπή κρατικών επιχορηγήσεων, οδηγεί σε απαξίωση την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ποιότητα των σπουδών που αυτή παρέχει. Οι περικοπές ξεπερνούν το 50% σε σχέση με το ποσό επιχορηγήσεων του 2009, με αποτέλεσμα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, να αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ακόμη και τις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες, όπως λογαριασμούς Δ.Ε.Η. ή προμήθειες υλικών.
Εξίσου σοβαρές, είναι και οι συνέπειες από τη μείωση των κονδυλίων σίτισης προς την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης (Π.Φ.Λ.Θ.), πολύ περισσότερο στη σημερινή συγκυρία η οποία επιτείνει την οικονομική δυσπραγία της ελληνικής οικογένειας και αυξάνει πλέον τον αριθμό των φοιτητών που σιτίζονται στις φοιτητικές λέσχες.
Μέσω της ερώτησής του ο κ. Καλαφάτης, καλεί το αρμόδιο υπουργείο :
• να συμβάλει αποτελεσματικά στην άρση του οικονομικού αδιεξόδου που οδηγείται η Λέσχη, αφού τα 4,7 εκ. € που προβλέπεται τελικά να αποδοθούν, δεν αρκούν για την εξόφληση χρέους 1,7 εκ. € του 2010 και την αδιάλειπτη λειτουργία της όλο το 2011.
• να αυξήσει τη φετινή της επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες δαπάνες λειτουργίας για όλο το 2011, που υπολογίζονται σε 6 εκ. €, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διενέργειας νέων διαγωνισμών για την προμήθεια τροφίμων.
• να επανεξετάσει το ζήτημα των εργολαβιών και να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας των 120 έκτακτων υπαλλήλων που εργάζονται διαχρονικά με αυτό το καθεστώς.



Η κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους της Πετζετάκις Α.Ε



Χρειάστηκε η σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προκειμένου να γνωστοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της «Πετζετάκις Α.Ε.», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2010, και να δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί άμεσα με το πρόβλημα αυτό.
Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ότι η εταιρεία δεν έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα καμία από τις υποσχέσεις της και εμφανίστηκε ανενημέρωτος όσον αφορά το ζήτημα της μη καταβολής του δώρου του Πάσχα από την πλευρά της διοίκησης, αφήνοντας να εννοηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ευθύνη βαραίνει τους εργαζόμενους που δεν προσέφυγαν σε αυτόφωρη διαδικασία! Δεν φαίνεται να γνώριζε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι νομικά ανέφικτο τη στιγμή που οι τελευταίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας!
Επίσης, δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί το ίδιο το κράτος αθέτησε την υπόσχεσή του να καταβάλει μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο όπως είχε δεσμευθεί να πράξει.
Δυστυχώς το Υπουργείο δεν μπήκε μέχρι τώρα στη διαδικασία να ελέγξει τη φερεγγυότητα της «Javes Services» που παρουσιάστηκε ως στρατηγικός επενδυτής με στόχο τη διάσωση της επιχείρησης και που μέχρι σήμερα απλώς μοιράζει υποσχέσεις στους εργαζόμενους.
Ο κ. υφυπουργός ενημέρωσε πως η «Πετζετάκις Α.Ε.» από το 2001 είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με βάση τον οποίο −από τη στιγμή που δεν έκανε καμία επένδυση μέσα στο καθορισμένο διάστημα των δέκα ετών− η εταιρεία θα μπορέσει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και έτσι για δύο τουλάχιστον χρόνια η διοίκηση θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει τα δεδουλευμένα.
Η «αποκάλυψη» αυτή του κ. υφυπουργού −για την οποία φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη εδώ και καιρό− αφήνει ερωτηματικά. Γιατί ο κ. υφυπουργός δεν δημοσιοποιεί την ακριβή ημερομηνία ένταξης της «Πετζετάκις Α.Ε.» στον αναπτυξιακό, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων η καταβολή των δεδουλευμένων; Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί παρελκυστική πολιτική επί του θέματος, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους και κάνοντας πλάτες στη διοίκηση.



Τι θα ζητήσει από τους αρχηγούς

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα βρίσκεται αύριο στη Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Η επίσημη αιτιολόγηση που διατυπώθηκε, δια στόματος Φίλιππου Πετσάλνικου, είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκτός Αθηνών.Στην πραγματικότητα όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου… κρατάει δυνάμεις για την επόμενη εβδομάδα, τότε που το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να παίξει τη ζαριά της «εθνικής συνεννόησης». Αρχικά με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το υπουργικό συμβούλιο, και στη συνέχεια με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.Στην ατζέντα αυτών των συναντήσεων, η προοπτική της «εθνικής συνεννόησης» θα κυριαρχήσει. Μόνο που θα έχει διαφορετικό περιεχόμενο, ανάλογα με τον πολιτικό αρχηγό στον οποίο θα απευθύνεται.Από την Αριστερά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει το μίνιμουμ της… κατανόησης, και της αποφυγής κοινωνικής έκρηξης, σε μια περίοδο που, σύμφωνα με όσα διαρρέει το οικονομικό επιτελείο, υπάρχει ταμειακό πρόβλημα, το οποίο καθιστά αβέβαιη την καταβολή μισθών και συντάξεων πέραν του Ιουνίου.Από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να διατηρήσει ρητορική ευπρέπειας, αναφορικά με τα επώδυνα μέτρα που θα προωθήσει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Και πιθανότατα, να αξιοποιήσει τις επαφές του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους κύκλους της Δεξιάς, για να πετύχει ό, τι μπορεί, στην κατεύθυνση μιας καλύτερης αντιμετώπισης της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.Η «ταμπακιέρα» φυσικά αφορά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για… ευρεία συναίνεση, όπως ενδεχομένως θα επιθυμούσαν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα και με τις σχετικές παροτρύνσεις του Όλι Ρεν. Πιστεύουν ωστόσο ότι ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον παλαιό συγκάτοικό του στο Πανεπιστήμιο, μια δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, πολλά εκ των οποίων τα παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς πριν από μια εβδομάδα, στο «Ζάππειο 2».
Με αυτή τη σύνθεση, το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τον δύσκολο σκόπελο των καλοκαιρινών μηνών. Και από Σεπτέμβριο, βλέπουμε. Για όλα, όπως σχολίαζε με νόημα χθες συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου που γνωρίζει τις σκέψεις του Πρωθυπουργού.



Αναρμόδιος δηλώνει και ο Ζ.Κ. Τρισέ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το Γερμανικό Κατοχικό Δάνειο.

 Απάντηση στο Νίκο Χουντή.
Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας επιβάλλουν πρωτοφανείς όρους για να ικανοποιηθούν οι δανειστές μας. Μας επιβάλλουν το κόψιμο μισθών και συντάξεων. Απαιτούν απολύσεις. Απαιτούν δραστική περικοπή επιδομάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Ζητούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτοί που θεωρούν ότι τους επιτρέπεται ακόμα και να επεμβαίνουν και να επιβάλουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας, αυτοί οι ίδιοι, δηλώνουν αναρμόδιοι για το κατοχικό δάνειο ύψους πάρα πολλών δις ευρώ, που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από απάντηση-επιστολή του Προέδρου της ΕΚΤ, κ. Τρισέ, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλόντ Τρισέ, όπως λίγο καιρό πρίν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει αναρμόδιος για να αποφανθεί για το κατοχικό δάνειο που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε απευθύνει προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ την εξής ερώτηση:
«Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής, εκτός από τις καταστροφές που υπέστη και τις πολεμικές αποζημιώσεις που ακόμα της οφείλονται , εξαναγκάστηκε να παραχωρήσει δάνειο στις κατοχικές δυνάμεις ύψους πολλών δις σημερινών ευρώ. Από το δάνειο αυτό εξοφλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, μόνο δύο δόσεις το 1943 και στη συνέχεια σταμάτησε η εξόφλησή του. Έκτοτε η Γερμανία με διάφορα προσχήματα όπως π.χ. «η ύπαρξη δυο Γερμανιών», αρνείται μέχρι σήμερα να συζητήσει την υπόθεση. Στο παρελθόν σε αντίστοιχες ερωτήσεις κυρίως Ελλήνων ευρωβουλευτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε αναρμόδια να εμπλακεί στο θέμα με κύριο επιχείρημα το «διμερή χαρακτήρα» της συμφωνίας. Σήμερα πλέον με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουμε την «de facto» ανάληψη αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν και την Ε.Κ.Τ στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα της δανειοδοτικής και δανειοληπτικής πολιτικής της Ελλάδας. Κατόπιν τούτου, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
1)Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου ;
2)Θα συμβούλευε την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τη καταβολή του ποσού του κατοχικού δανείου με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές και τόκους;»
Ο κ.Τρισέ στην πολύ λιτή, αλλά ιδιαίτερα «περιεκτική», απάντησή του, δηλώνει, και αυτός, αναρμόδιος διότι το «ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ».



Το τίμημα της απραξίας


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
Το μνημόνιο απέτυχε. Τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2010 αλλά και τα πρώτα του 2011 απέδειξαν ότι το πρωτογενές έλλειμμα παραμένει σε απαγορευτικά μεγέθη για την ομαλή εξέλιξη αποπληρωμής του δανεισμού της Χώρας.Το ερώτημα πού παραμένει είναι πώς είναι δυνατόν ένα νοικοκυριό να ζει με δανεικά, γιατί το πρωτογενές έλλειμμα σημαίνει και νέα δανεικά.
Δεν είναι ερώτημα η συναίνεση.
Ερώτημα είναι γιατί δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις. Ερώτημα είναι ποιοι καθυστερούν την εφαρμογή των όποιων μέτρων. Ερώτημα είναι ποιοι μεταβάλλουν τις προτεραιότητες και στερούν την προοπτική του αύριο.
Αυτές τις απαντήσεις δεν τις βρίσκει κανείς στην λεγόμενη συναίνεση αλλά στον τρόπο άσκησης της εξουσίας.
Η άσκηση της εξουσίας συνεπάγεται ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ αποφάσεων, ΕΦΑΡΜΟΓΗ μέτρων και όχι μόνο διαλογισμό επικοινωνιακής στόχευσης. Η εξάμηνη χειμέρια νάρκη κατέστρεψε κάθε προσπάθεια περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων επιτείνοντας τα αποτελέσματα του λάθους σχεδιασμού. Οσο βαδίζουμε στο μονοπάτι της πολιτικής απραξίας, τόσο αυξάνουμε την ταχύτητα της σύγκρουσης με το αδιέξοδο.Ο πολίτης αναζητά σταθερό συνθετικό λόγο, στιβαρή Διοίκηση χωρίς παλινωδίες και τέλος ένα κοινωνικό συμβόλαιο αξιών πού θα απελευθερώσει την κοινωνία από τα κομματικά δεσμά του χθες. Η ρήξη με το παρελθόν δεν μπορεί να επέλθει από αυτούς πού επί 30 χρόνια στο όνομα του κομματικού συμφέροντος διέλυσαν τον κώδικα αξιών της κοινωνίας μας.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος πού η Κοινωνία σας γυρίζει την πλάτη.



Υπέγραψε την παραίτηση από τα όνειρά του

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η είδηση της σύλληψής του με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, σόκαρε τον κόσμο. Οι πολιτικά σκληρές εικόνες μιας δημόσιας διαπόμπευσης, σχεδόν σαν… reality tv, επέτειναν τη συναισθηματική φόρτιση γύρω από το πρόσωπο του Ντομινίκ Στρος-Καν. Τις μέρες που ακολούθησαν, σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας παρέλασαν από τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη. Όλοι όμως αποδέχονταν μια πικρή πραγματικότητα: Ο DSK είχε «υπογράψει» ουσιαστικά το τέλος της δημόσιας, πολιτικής διαδρομής του.
Από σήμερα το πρωί, η υπογραφή είναι και ιδιόχειρη. Ο Γάλλος Σοσιαλιστής, ο οποίος εμφανιζόταν με… εκνευριστική συνέπεια στις δημοσκοπήσεις, ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τα Ιλίσια Πεδία, και την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2012, συνέταξε και υπέγραψε επιστολή παραίτησης από τη θέση του ως Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Με μεγάλη απογοήτευση αισθάνομαι ότι πρέπει να παραιτηθώ. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες εναντίον μου, και θα παλέψω για την αθωότητά μου», είναι ο πυρήνας του επιχειρήματός του για την «τελευταία έξοδο». Επισημαίνει ότι σκέφτεται τη γυναίκα του και την οικογένειά του, ενώ σημειώνει ότι με την παραίτησή του επιθυμεί να προστατεύσει και το ΔΝΤ.
Η παραίτηση Στρος-Καν βέβαια ήταν σχεδόν αυτονόητη εξέλιξη, μετά και τις χθεσινές προτροπές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δηλαδή… του ίδιου του Λευκού Οίκου. Έχει ωστόσο τη σημειολογία του το γεγονός ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν έβαλε την υπογραφή του, κάτω από ένα κείμενο που περιγράφει μέσα σε μερικές παραγράφους το πόσο εύκολα «τσαλακώνονται» τα όνειρα ενός ανθρώπου. Ειδικά με πάθη…