Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γίνονται εκλογές… χωρίς το ΠΑΣΟΚ;


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Εκλογές λοιπόν; Πόσο… ορθάνοιχτο είναι το «παράθυρο» για τις κάλπες, που αρκετοί εκδότες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και διαμορφωτές της κοινής γνώμης εκτιμούν ότι προβάλλει στον κοντινό ορίζοντα της χώρας;
Προφανέστατα η απάντηση δεν εναπόκειται σε εμάς, ούτε και σε κάποιον από τους προαναφερθέντες. Μονάχα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σε θέση να «απαντήσει», καθώς από τις δικές του στρατηγικές στοχεύσεις και αποφάσεις, εξαρτάται το αν θα αναστατωθούν τα «μπάνια του λαού», που θα έλεγε και ο πατέρας του.
Να προσεγγίσουμε λοιπόν λιγάκι… ρεαλιστικά το όλο θέμα; Γίνονται εκλογές… χωρίς το ΠΑΣΟΚ; Προφανώς και όχι. Επομένως, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, την πολιτική ευχέρεια να γνεύσει θετικά στους σεναριογράφους, και να ζητήσει από τον Γιάννη Ραγκούση να ψάξει για κάλπες στις αποθήκες του Εσωτερικών.Και γιατί λέμε… χωρίς το ΠΑΣΟΚ; Γιατί απλούστατα, το ΠΑΣΟΚ, βαθύ, πατριωτικό, εκσυγχρονιστικό, παλαιό, νέο-παπανδρεϊκό, αλλά πάντα… μοιραίο για τους Έλληνες και το μέλλον αυτού του τόπου, δεν δείχνει πρόθυμο να ακολουθήσει τον Πρωθυπουργό μέχρι τις κάλπες.Η ψυχική ενότητα του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν προλαβαίνει αυτή την εποχή να μετράει τα… τιμάριά της. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι απέναντι, ειδικά μετά την –κατ’ εκείνον- “προβοκάτσια”. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επίσης. Η Άννα Διαμαντοπούλου το ίδιο. Όπως και ο Χρήστος Παπουτσής. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει χαράξει και ακολουθεί τον δικό του οδικό χάρτη. Η Λούκα Κατσέλη δεν έχει σταματήσει να γκρινιάζει για το Μνημόνιο. Ο Γιάννης Ραγκούσης αναπολεί τις στιγμές που ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεγε εκείνον ως τελευταίο συνομιλητή, προτού καταλήξει σε μια σημαντική απόφαση. Ο Χάρης Καστανίδης ψάχνει εκείνη την επιστολή που μας αποκαλύπτει, έστω και ετεροχρονισμένα, τι… πρόοδος υπήρξε στην Ελλάδα επί ημερών «εκσυγχρονισμού». Όσο για τον Κώστα Σημίτη, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι αυτή τη φορά, δεν θα ανέβαινε σε προεκλογική εξέδρα, μαζί με τον Γιώργο.
Από όλα τα παραπάνω, βλέπετε εσείς πουθενά να έχει απομείνει ΠΑΣΟΚ… πρόθυμο να συσπειρωθεί και να δώσει συντεταγμένα μια κρίσιμη μάχη, πιθανότατα για την ίδια την πολιτική του επιβίωση; Ακόμη και οι «τσιφλικάδες» του συνδικαλισμού, όπως τους χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς, πιθανότατα θα επιλέξουν τη λευκή απεργία. Και σίγουρα, δεν θα κολλούν στους τοίχους αφίσες, ούτε θα ηγούνται μεταφερόμενων οπαδών, για να μην δείχνουν οι πλατείες άδειες στις συγκεντρώσεις. Πού μυαλό για κομματική ευσυνειδησία, όταν ψάχνουν χρήματα για να… αγοράσουν τη ΔΕΗ.
Πως λοιπόν θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου εκλογές… χωρίς το ΠΑΣΟΚ; Χωρίς πολιτικό και στελεχιακό δυναμικό πρόθυμο να τον ακολουθήσει; Δεν είναι εύγλωττο πως κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανένας εν ενεργεία Πρωθυπουργός δεν θα αποφάσιζε να επικαλεστεί… εθνικούς λόγους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να εξασφαλίσει το Διάταγμα Διάλυσης της Βουλής; Εκτός κι αν…



Όταν το πενάκι του ποιητή ξεσπαθώνει ..


“ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ”


Περικοπές- περικοπές
μας έχουν πια τρελάνει
και ο Έλληνας σε απόγνωση
δεν ξέρει τι να κάνει.
------
Μας κόβουνε απ’ τους μισθούς
τα είδη όλο αυξάνουν
τα χρέη αντί να μειωθούν
τα ύψη πάντα πιάνουν.
------
Μας κόψανε το γέλιο μας
μας πήραν την ελπίδα
τέτοια απόγνωση ποτέ
άλλη φορά δεν είδα.
------
Ρημάξανε την αγορά
κλείνουν επιχειρήσεις
και με μηδέν εισόδημα
άντε εσύ να ζήσεις.
------
Οι νέοι στο εξωτερικό
φεύγουν δουλειά να βρούνε
σκηνές μεταπολεμικές
στη χώρα μας θα δούμε.
------
Η Τρόικα δίνει εντολές
πολιτικούς διατάζει
και αυτοί τις εφαρμόζουνε
και η χώρα μας ρημάζει.
-----
Στο τούνελ που μας βάλανε
δεν πρόκειται να βγούμε
κι αυτοί που φάγαν τα λεφτά
δε θα τιμωρηθούνε.


Σεραφείμ.














Ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου της ΠΟΕ το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού

Κορυφώνονται την Πέμπτη 19 Μαΐου 2011 με τις κεντρικές πανελλαδικές εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος οι τελετές μνήμης και διεκδίκησης της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στην Θεσσαλονίκη στις 19.30 ομιλητές θα είναι οι Μιχάλης Χαραλαμπίδης πολιτικός επιστήμονας – κοινωνιολόγος, πρωτεργάτης για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης και ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Λεωνίδας Ραπτάκης ο οποίος με την ιδιότητα του Γερουσιαστή το 2008 υποστήριξε και πέτυχε την ψήφιση νόμου στην πολιτεία του Rhode Island που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος την Πέμπτη 19-5-2011 και ώρα 18.30 με ομιλητή τον Βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου Νίκο Παπαδόπουλο.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θέλοντας να συμβολίσει τον ιστορικά προγενέστερο Κεμαλισμό με τον πολιτικό του επίγονο τον Ναζισμό, διοργανώνει ποδηλατοδρομίες μνήμης στην Θεσσαλονίκη με αφετηρία τον χώρο θυσίας των Ελλήνων πατριωτών που σφαγιάστηκαν από τους Χιτλερικούς στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης με ενδιάμεση στάση το Κολλέγιο Ανατόλια στο Πανόραμα το οποίο υπήρξε χώρος θυσίας Ελλήνων Ποντίων μαθητών και σπουδαστών κατά την περίοδο της λειτουργίας του στην Μερζιφούντα του Πόντου το 1921 και τελικό προορισμό το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.
Στην Αθήνα την Τετάρτη 18 Μαΐου η Π.Ο.Ε. διοργανώνει αντίστοιχη ποδηλατοδρομία με αφετηρία τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ενδιάμεση στάση στο ποντιακό Ηρώο στην Καλλιθέα και τελικό προορισμό τον Άγνωστο Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Με ενέργειες του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. και με σύμφωνη γνώμη της Προεδρίας της Δημοκρατίας την ώρα της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς θα εκτελέσουν την υπηρεσία τους ενδεδυμένοι με την φορεσιά των Ανταρτών του Ποντιακού Έπους.
Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. διοργανώνει ολονυχτίες, με πένθιμα άσματα, απαγγελίες ποιημάτων και διανομή ιστορικού υλικού την Τετάρτη 18 Μαΐου από 23.00 στην Θεσσαλονίκη στην Καμάρα και στην Πλατεία Συντάγματος τις αντίστοιχες ώρες.
Η Π.Ο.Ε. με επιστολή της στον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ζητά όπως οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες προστατέψουν την επέτειο Εθνικής Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού από ενδεχόμενη προβοκάτσια εξαιτίας προκλητικής πρόθεσης της Λέσχης του Κλασσικού αυτοκινήτου Κωνσταντινούπολης να πραγματοποιήσει αυτοκινητοδρομία από το Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης την 19-5-2011 προς «τιμήν και δόξα» του Μουσταφά Κεμάλ και εις ανάμνηση της γενοκτονικής του δράσης στον Εύξεινο Πόντο.







Γιατί μας “άδειασε” ο Γιούνκερ


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το 2006, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνος, που απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες, για τη συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης και στην ειρήνη της περιοχής. Ο… περίπου μόνιμος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τα τελευταία χρόνια, και επίσης μόνιμος επικεφαλής του Eurogroup, έχει το προσωνύμιο «ο κύριος ευρώ», λόγω της οραματικής αφοσίωσής του στην προώθηση της ιδέας του κοινού νομίσματος, ως βάση για μια Ευρώπη η οποία με την πάροδο των ετών θα γεφύρωνε τις διαφορές, τις διαφορετικότητες και την πολυχρωμία των ιστορικών καταβολών της.Επιπροσθέτως, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπήρξε με συνέπεια φιλέλληνας, και ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της χώρας μας. Ιδιαίτερα σε δύσκολες ώρες σαν και αυτές που βιώνει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, μετά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, και ένα Μνημόνιο το οποίο εξελίσσεται σε «μεγάλο επιταχυντή» της κρίσης που θεωρητικά θα αντιμετώπιζε.Τι συνέβη λοιπόν και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έφτασε στο σημείο να περάσει στην αντίπερα όχθη, και να «αδειάσει» με πολιτικά ωμό και οικονομικά πρωτοφανή τρόπο την Ελλάδα, και τις προοπτικές της χώρας μας να ανακάμψει, ή έστω να σταθεί με αξιώσεις στα πόδιά της, σε εύλογο χρονικό διάστημα; Ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν ξεκάθαρος: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και μοναδική λύση για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει η αναδιάρθρωση αυτού του χρέους, με «ήπιες» ωστόσο προεκτάσεις. Στη γλώσσα της οικονομικής επιστήμης όμως, η λέξη «αναδιάρθρωση» έχει εκκωφαντικές συνέπειες στην ψυχολογία των αγορών, και κάθε άλλο παρά λειτουργεί κατευναστικά το επίθετο «ήπια». Γι’ αυτό και η σημερινή παρέμβαση Γιούνκερ προσεγγίζεται ως «εκτός πλαισίου», καθώς προκάλεσε δομική αναστάτωση στο εσωτερικό της ευρωζώνης, πέρα φυσικά από τους κατόχους ελληνικών τίτλων, οι οποίοι είδαν στον ορίζοντα να ξεπροβάλλει ένα εξαιρετικά ζοφερό μέλλον. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τόσο ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ, είχαν ξεκαθαρίσει το προηγούμενο βράδυ πως η λέξη αναδιάρθρωση, σε ό, τι αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, έχει διαγραφεί από τα… ετυμολογικά λεξικά της Ευρώπης. Και του υπόλοιπου πλανήτη ενδεχομένως, με τη φυσική εξαίρεση εκείνων που έχουν λόγο να «παπαγαλίζουν» ακραίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.



Εξιχνίαση ανθρωποκτονίας –σύλληψη ενός δράστη»


Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η ανθρωποκτονία 50χρονου αλλοδαπού, υπήκοου Πακιστάν και του 24χρονου γιού του, που δολοφονήθηκαν την 17.00 ώρα της 8-4-2011 στα Άνω Λιόσια, έξω από τον καταυλισμό, των αλβανικής υπηκοότητας ROM , μετά από συμπλοκή μεταξύ τους. Δράστης είναι 23χρονος Αλβανός RΟΜ, ο οποίος πυροβόλησε τα θύματα με κυνηγετική καραμπίνα, συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του. Κίνητρο του εγκλήματος ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων στην χωματερή των Άνω Λιοσίων. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του συνεργού του.
Ο δράστης οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Με τοπική πρόταση Παιδείας η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου


Για ακόμη μια χρονιά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου εντυπωσιάζει και ρίχνεται στημάχη των φοιτητικών εκλογών και με τη δική της τοπική πρόταση Παιδείας.Η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου από την πρώτη στιγμή που δραστηριοποιήθηκε στην Κόρινθο, εκδίδει κάθε χρόνο την τοπική πρότασηΠαιδείας της, η οποία, εκτός από προτάσεις προσαρμοσμένες στις τοπικέςανάγκες των φοιτητών, αποτελεί και έναν απολογισμό για όσα επιτεύχθηκαναπό τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου στο χρονικό διάστημα μεταξύ των εκλογικώναναμετρήσεων.Υπεύθυνα και στοιχειοθετημένα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου αποτελεί διαχρονικάτη δημιουργική δύναμη και στα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου στηνΚόρινθο.Αύριο από νωρίς το πρωί, θα μεταδώσουμε νέα από την εκλογική διαδικασίακαι στα δύο τμήματα της Κορίνθου, ενώ, όπως κάθε χρόνο, θα μεταδώσουμετα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στην Κόρινθο.Το πρώτο πραγματικό γκάλοπ λαμβάνει χώρα αύριο και το μήνυμα ελπίδαςέρχεται από το πιο ελπιδοφόρο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, τους Έλληνεςφοιτητές.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Μαζί κάνουμε τη διαφορά !







Αδικαιολόγητος αποκλεισμός δύο τμημάτων της Σχολής Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κ. ΥπουργόΠαιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Απαράδεκτη είναι η απόφαση του Υπουργείου να αποκλειστούν από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών. Παρά τις έγγραφες επισημάνσεις και του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας η Κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει την αιτία αποκλεισμού των συγκεκριμένων τμημάτων και οι δείκτες που επικαλείται το Υπουργείο δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μη βιώσιμο ένα τμήμα στο οποίο οι ενεργοί φοιτητές στα μαθήματα του πρώτου έτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που οι ίδιοι υπογράφουν κατά την παρακολούθηση των εργαστηριακών μαθημάτων, ξεπερνούν τους 106, ούτε ένα τμήμα που ο ετήσιος αριθμός πτυχιούχων είναι τουλάχιστον 55.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στην Ελλάδα δείκτες από άλλες χώρες όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Για παράδειγμα ο δείκτης των πτυχιούχων ανά έτος που ισχύει σε ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες έχει εκεί εντελώς διαφορετική βαρύτητα. Και τούτο επειδή το ποσοστό των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οδεύει προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι μικρότερο από 20% του συνόλου (είναι δηλαδή όλοι τους κάτοχοι απολυτηρίου με βαθμό λίαν καλώς και άριστα) και είναι πολύ λογικό να αναμένει η κοινωνία από αυτούς να καταστούν πτυχιούχοι σε ποσοστό πάνω από 90% και μάλιστα στον ελάχιστο χρόνο σπουδών που προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των αποφοίτων Λυκείου που εισέρχεται στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πάνω από το 70% του συνόλου και οι επιδόσεις τους στις εξετάσεις κυμαίνεται από 1-20 στην κλίμακα του 1-20.
Είναι τραγικό δε ότι ο δείκτης αυτός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.
Επί 10 και πλέον μήνες η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ διαβεβαίωνε ότι στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι θα δήλωναν Σχολές αντί για Τμήματα. Αυτό ήταν και εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη συνάντηση στους Δελφούς. Έχοντας αυτό υπόψη η Σύνοδος Προέδρων-Αντιπροέδρων, που έλαβε χώρα προ διμήνου στην Πτολεμαΐδα, αποφάσισε την υιοθέτηση αυτής της θέσης και αυτό το κατέστησε γνωστό στον παρευρισκόμενο Υφυπουργό. Είναι άγνωστο τι μεσολάβησε τις επόμενες ημέρες και το Υπουργείο εξήγγειλε αποφάσεις που δεν είχαν καμιά αναφορά στη σχετικά μακρόχρονη διαβούλευση.
Διαπιστώνουμε ότι από τα 24 Τμήματα Τ.Ε.Ι., που το Υπουργείο Παιδείας προέγραψε για «λουκέτο», τα 14 ανήκουν σε Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας και φαίνεται ότι υπάρχει μία αποθετική συμπεριφορά στελεχών του ΥΠΔΒΜΘ αναφορικά με τις τεχνολογίες της Βιολογικής Γεωργίας, της Ανθοκομίας, των Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και των Ιχθυοκαλλιεργειών-Υδατοκαλλιεργειών. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα αν είναι Κυβερνητικός Στρατηγικός Σχεδιασμός ο εξοστρακισμός αυτών των τεχνολογιών. Εκείνο όμως που εμείς έχουμε αποτυπώσει από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος είναι η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανταγωνιστικές και εναλλακτικές καλλιέργειες και σε δραστηριότητες που η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράσινη ανάπτυξη όμως δεν είναι μόνο οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες αλλά και η βιολογική γεωργία, η οποία δεν μπορεί να ασκηθεί με επιστημονικό τρόπο όταν σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια αυτού του τομέα μπαίνει λουκέτο.
Πλεονέκτημα της χώρας μας αποτελούν η ανθοκομία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι υδατοκαλλιέργειες. Μετά από τις αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ δεν έμεινε, έστω για δείγμα, ένα Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό με τις παραπάνω δραστηριότητες.
Κατόπιν τούτων,
ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Θα ανακαλέσει την απόφασή της, ώστε και στο τρέχον έτος να επανέλθουν τα δύο συγκεκριμένα τμήματα της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία
Κουράκης Αναστάσιος

Αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια πραγματοποίησε τη πρώτη διεθνή του πτήση

Με πιλότο τον Andre Borschberg, ένα καινούργιο είδος αεροπλάνου το οποίο κινείται ολοκληρωτικά με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας πραγματοποίησε τη παρθενική του πτήση στις 14 Μαΐου διασχίζοντας ολόκληρη την Ευρώπη. Αργά αλλά σταθερά, το αεροσκάφος πετούσε από τη δυτική Ελβετία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, έως το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο πραγματοποίησε τις πρώτες του δοκιμές το καλοκαίρι του 2010 με μια πετυχημένη πτήση διασχίζοντας τους ουρανούς πάνω από την Ελβετία.Τα 300 μίλια της πτήσης τα κάλυψε περίπου στις 12 ώρες ταξιδεύοντας περίπου με 25 μίλια ανά ώρα, σε υψόμετρο σχεδόν 12.000 ποδιών. Αυτό το αεροσκάφος έχει παρόμοιο μέγεθος με τα μεγάλου τύπου αεροπλάνα, αλλά η διαφορά με τα μεγάλα αεροπλάνα έγκειται στο ότι το αεροπλάνο με ηλιακή ενέργεια ζυγίζει περίπου όσο και ένα αυτοκίνητο Sedan.Τα φτερά καλύπτονται με 12.000 ηλιακά κελιά που απορροφούν την ενέργεια του ήλιου και με αυτό τον τρόπο φορτίζονται οι μπαταρίες του αεροπλάνου που δίνουν ενέργεια στους τέσσερις έλικες οι οποίοι έλικες γυρνάνε από τους κινητήρες δύναμης 10 ίππων

Αίσχος: Έκλεψαν την προτομή του Γέρου του Μωριά

 Τα όρια ξεπέρασαν αυτή τη φορά οι γνωστές συμμορίες που κλέβουν οτιδήποτε μεταλλικό για να το πουλήσουν σε μάντρες περισυλλογής καθώς μετά τις ράγες του ΟΣΕ, τα καλώδια του ΟΤΕ και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ, έβαλαν στο μάτι και τα αγάλματα και τις προτομές.Και μάλιστα όχι «όποιες κι όποιες» προτομές αλλά αυτή του Γέρου του Μωριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που βρίσκεται σε πλατεία του Δήμου Ζεφυρίου.Η προτομή είχε τοποθετηθεί από τον Σύλλογο Πελοποννησίων έναντι 2 εκ. δραχμών έχοντας πρώτα αναπλάσει την πλατεία.Ο κόσμος είναι ανάστατος στην περιοχή και για ακόμη μία φορά φωνάζει για την έλλειψη αστυνόμευσης που αφήνει την εγκληματικότητα να οργιάζει.



Δήλωση του Σταύρου Καλαφάτη για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον",

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με τη συνέχιση του Προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον", έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να πέφτει έξω στους στόχους της. Το επιβεβαιώνει η νέα παράταση στο "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", αυτή τη φορά μέχρι εξαντλήσεως των πόρων, προφανώς για να μην εκτίθεται άλλο από τις αστοχίες των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι δήθεν αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος, λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Αν είναι όμως, όντως έτσι, γιατί προβαίνει εκ των υστέρων σε αλλαγές βασικών όρων και προϋποθέσεων που αφορούν στην παλαιότητα των κτιρίων, την τιμή ζώνης, τις εισοδηματικές κατηγορίες, τα κίνητρα επιδότησης ή την επιλεξιμότητα των δαπανών.
Όλοι κατανοούμε, ότι μέσω αυτών των αλλαγών, η κυβέρνηση ομολογεί ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα "κολλάει".
Η εξέλιξη δικαιώνει την εποικοδομητική κριτική που ασκήσαμε, τονίζοντας από την αρχή ότι πρόκειται για ένα μη ελκυστικό τραπεζοκεντρικό πρόγραμμα, γραφειοκρατικά σχεδιασμένο, με πολλούς περιορισμούς, στο οποίο, αν δεν γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις, κινδυνεύει να γίνει «δώρον άδωρον» για τους πολίτες.
Δυστυχώς, η ανευθυνότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης μετέτρεψε σε "Οδύσσεια" ένα τόσο σημαντικό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, που είχε εμπνευσθεί και δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, άφησε για καιρό στα αζήτητα πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους, που τόσο ανάγκη τους έχει η αγορά και ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος. Και όλα αυτά, σε μια εποχή που η χώρα δεν έχει περιθώρια για πειραματισμούς και αστοχίες».





Παπουτσής, κυνηγός ή κηπουρός;


ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Η κυβέρνηση έχει έναν Παπουτσή και ο Γιώργος Φλωρίδης έσπευσε να προλάβει τον πρωθυπουργό να μη προσθέσει στο δυναμικό της και κηπουρό. Δεν κάνεις, είπε με σημασία, υπουργό τον κηπουρό σου. Και έχει δίκιο ο άνθρωπος αν και από ορισμένους υπουργούς ένας κηπουρός μπορεί να αποδειχθεί ικανότερος. Και δεν αναφέρομαι στον «Επίμονο Κηπουρό» της ιστορίας του Le Carre, αλλά σ’ έναν οποιοδήποτε κηπουρό.
Ακόμα και ο κηπουρός του Βαγγέλη Γερμανού θα μπορούσε με τον συναισθηματισμό του- ως «της αγάπης μας φρουρός»- να φέρει αποτελέσματα έστω κι αν ήταν «στη ποδιά μας ναυαγός». Γιατί καλύτερα ναυαγός «σ’ ένα κοραλλένιο κήπο στο βυθό» παρά ναυαγός στον «Τιτανικό» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Και σε τελευταία ανάλυση γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει υπουργό τη Μπιρμπίλη ή τον Γερουλάνο και δεν μπορεί να υπουργοποιήσει έναν κηπουρό;
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κυρίου Φλωρίδη, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να αντιληφθεί ότι υπό της παρούσες συνθήκες ένας υπουργός- κηπουρός θα ήταν παραγωγικότερος από έναν κυνηγό «χαμένο σ’ ένα δάσος μαγικό», ο οποίος μάλιστα θα μπορούσε να φαγωθεί από τις μάγισσες σαν τον Ορφέα τον μουσικό. Καταλαβαίνω ότι δεν καταλάβατε και πολλά πράγματα- έστω κι αν έχετε ακούσει το τραγούδι- αλλά μήπως έχει καταλάβει κανείς στη κυβέρνηση που τους οδηγεί ο «Επίμονος Πρωθυπουργός»;



Σταύρος Κλαφάτης: «Είναι άδικο και ανάλγητο, η κυβέρνηση να αδιαφορεί για τους ζημιωθέντες της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ που βρίσκονται σε απόγνωση»


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 16156/11-05-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Αποκατάσταση ζημιωθέντων ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης στηλιτεύει την αδράνεια και αδιαφορία της κυβέρνησης, η οποία με τη στάση της εξακολουθεί να κλονίζει τις ελπίδες χιλιάδων ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Την ώρα μάλιστα, που βρίσκονται σε εξέλιξη συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων υγείας πρώην ασφαλισμένων, που καθημερινά οδηγούνται σε απόγνωση.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, μετά την κατάρρευση του συγκεκριμένου ομίλου και παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον Αύγουστο του 2010, τα αδιέξοδα παραμένουν. Για το λόγο αυτό καλεί την κυβέρνηση :
• να ενεργοποιηθεί, να δρομολογήσει και να εποπτεύσει άμεσα και αποτελεσματικά όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που θα διευθετήσουν ουσιαστικά το ζήτημα.
• να τροποποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται παροχή εγγυήσεων για την προσέλκυση ασφαλιστικών εταιριών που θα επιθυμούσαν να γίνουν "ανάδοχοι" του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value.
• σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η "αναδοχή", να προσδιορίσει αυστηρά το χρόνο έναρξης και τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εκκαθάρισης της ΑΣΠΙΣ.
• να απορρίψει, ως άδικη, την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, για θέσπιση πλαφόν 30.000 ευρώ στις αποζημιώσεις των ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ.
• να προβεί σε βελτιώσεις του υφιστάμενου νόμου, ώστε τα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας–ανικανοτήτων να μην εξαιρούνται από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.
• να μεριμνήσει για την επαγγελματική αποκατάσταση των εκατοντάδων ασφαλιστών της Ασπίς Πρόνοια, εντάσσοντας τους σε σχετικές δράσεις απασχόλησης.




Το ρεύμα που θα νικήσει το φόβο

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Σε μια κοινωνία που θα λειτουργούσε με… φυσιολογικούς ρυθμούς και παραμέτρους, η νεολαία θα αποτελούσε την πρωτογενή δύναμη ανατροπής των κατεστημένων και των στρεβλώσεων.
Μια τέτοια αφύπνιση της επόμενης γενιάς, φαίνεται ότι προσπαθεί να κινητροδοτήσει ο Αντώνης Σαμαράς, με όχημα για το μέλλον την αδιαμεσολάβητη σχέση του με τους νέους ανθρώπους, και την πορεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προς την επικράτηση στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές.
Τα όσα είπε χθες στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, εμπεριέχουν προφανώς τον πυρήνα του πολιτικού επιχειρήματος που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχεδιάζει να παρουσιάσει ενώπιον του ελληνικού λαού, ζητώντας καθαρή εντολή και αυτοδυναμία, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήμασταν εμείς που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα του φόβου, το οποίο επέβαλε το Μνημόνιο. Φέτος, εμείς και πάλι, θα είμαστε το ρεύμα που θα νικήσει το φόβο», δεσμεύτηκε ο Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικότητας και αγωνιστικού πνεύματος, για τις δύσκολες μέρες που έχουμε μπροστά μας.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άλλωστε, είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει μια ιδιότυπη πορεία προς το λαό, προκειμένου να καταστήσει σαφείς σε όλους, τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στο «Ζάππειο 2». Όχι μόνο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και την υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων, αλλά συνολικά για την επανεκκίνηση της χώρας.



“Δεν κάνεις υπουργό τον κηπουρό σου”!



ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ενδεικτικό της κατάστασης αποσύνθεσης που υπάρχει στην Κυβέρνηση, και του αναβρασμού που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είναι το φαινόμενο των «ελεύθερων σκοπευτών». Δηλαδή, πολιτικών από την Ιπποκράτους, οι οποίοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εξαπολύσουν βολές κατά του Μεγάρου Μαξίμου, που φτάνουν στα όρια της κριτικής προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.Τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Γιώργος Φλωρίδης, εκ των πολιτικών συμμάχων του Κώστα Σημίτη, που αναδείχτηκε στα χρόνια του «εκσυγχρονισμού», και εσχάτως εμφανίζεται υποψήφιος για μια θέση στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.Με συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΣΚΑΪ» λοιπόν, ο Γιώργος Φλωρίδης εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί μια πιθανή πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για να συμμετάσχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων, και αμφισβήτησε ευθέως τη μεθοδολογία επιλογής υπουργών από τον σημερινό Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.«Είναι ευνόητο ότι το Σύνταγμα παρέχει στον εκάστοτε Πρωθυπουργό, το δικαίωμα να διορίζει υπουργό όποιον θέλει, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια επιλογής. Πουθενά ωστόσο δεν αναφέρει ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να διορίζει υπουργό τον κηπουρό του», ήταν τα λόγια του Γιώργου Φλωρίδη, με αφορμή τα οποία ήχησαν… τύμπανα πολέμου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και όλοι πλέον, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις του Γιώργου Φλωρίδη, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι… κηπουροί.



Υπάρχει άλλος δρόμος

"Να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας."
Μήνυμα αισιοδοξίας και εξόδου από την κρίση έστειλε χθες, μιλώντας στο ΑΠΘ, στην κεντρική εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενόψει των αυριανών φοιτητικών εκλογών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. “Θα τα καταφέρουμε. Θα περάσουμε απέναντι. Θα βραχούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Στην ομιλία του πολλές φορές αναφέρθηκε στο "Ζάππειο ΙΙ" ως εναλλακτική λύση για έξοδο από την κρίση, αλλά και για να νικηθεί ο φόβος που διακατέχει την ελληνική κοινωνία, και τόνισε ότι οι προτάσεις της ΝΔ πείθουν γιατί είναι ρεαλιστικές και μετρημένες. Επανέλαβε την πρότασή του για κατάργηση του ασύλου και κάλεσε τους νεολαίους να συμμετάσχουν στις φοιτητικές εκλογές.

.Του Βαγγέλη Πλάκα
“Θα τα καταφέρουμε. Θα περάσουμε απέναντι. Θα βραχούμε αλλά θα τα καταφέρουμε”. Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για έξοδο από την κρίση, κάτι που στήριξε στο “Ζάππειο ΙΙ”, για το οποίο σημείωσε πως εκπέμπει ενωτικό μήνυμα και δημιουργεί προοπτική.
Ο πρώτος σταθμός των περιοδειών του κ. Σαμαρά μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματός του ήταν η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η κεντρική εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενόψει των αυριανών φοιτητικών εκλογών. Σε θερμό κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι γαλάζιοι φοιτητές, ο πρόεδρος της ΝΔ σήμανε την έναρξη της πολιτικής αντεπίθεσης, ενώ, πολιτικοποιώντας τη φοιτητική κάλπη, επισήμανε πως οι φοιτητικές εκλογές, που αποτελούν ισχυρή σφυγμομέτρηση, θα στείλουν πολυσήμαντα μηνύματα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα σαρώσει: “Με εσάς ξεκινάει η μεγάλη αντεπίθεση για τις ιδέες και τις αξίες μας, για την πατρίδα”, τόνισε. Από τις επισημάνσεις, το ένθερμο ακροατήριο που φώναζε διαρκώς συνθήματα αλλά και την παρουσία βουλευτών, πολιτευτών και στελεχών που ενδιαφέρονται για τα ψηφοδέλτια αναδύθηκε προεκλογικό άρωμα.Στην αιχμή της πολιτικής αντεπίθεσης του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα συνεχίσει περιοδείες σε όλη τη χώρα για την προβολή του μηνύματος του “Ζαππείου ΙΙ”, βρίσκεται η εναλλακτική πρόταση για την οικονομία, για την οποία είπε πως είναι ρεαλιστική και κοστολογημένη. “Μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου”, τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων.

“Θα νικήσουμε τον φόβο”

Στην ομιλία του πολλές φορές αναφέρθηκε στο “Ζάππειο 2” ως εναλλακτική λύση για έξοδο από την κρίση, αλλά και για να νικηθεί ο φόβος που διακατέχει την ελληνική κοινωνία. “Εμείς δίνουμε την εναλλακτική λύση. Για να έχει ο κάθε πολίτης, επιτέλους, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πέρσι πήγαμε κόντρα στο ρεύμα του φόβου. Φέτος είμαστε εμείς το ρεύμα που θα νικήσει τον φόβο”, σημείωσε. Τόνισε μάλιστα πως οι προτάσεις της ΝΔ πείθουν διότι είναι ρεαλιστικές και μετρημένες, και πλέον αυτό το καταλαβαίνουν όλοι, ενώ το μήνυμα της ελπίδας το περιμένουν και όσοι αρχικά στάθηκαν απέναντι στις προτάσεις του κόμματος.
Πολλές φορές, απευθυνόμενος στους ΔΑΠίτες, έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας. “Είμαστε Έλληνες, είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει. Το μήνυμά μας δεν διχάζει. Είναι ενωτικό”, είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως η ΝΔ απευθύνθηκε και στηρίχθηκε στο φιλότιμο του λαού, το οποίο δεν έχει παραταξιακό χρώμα όταν άλλοι έσπερναν τον φόβο. “Υπάρχει άλλος δρόμος. Με υπερηφάνεια, με αξιοπρέπεια, για να βγούμε από τα δύσκολα, με δημιουργικότητα. Με σκληρή δουλειά, για να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας”, σημείωσε.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως “δεν πολεμάμε κανέναν. Πολεμάμε την ηττοπάθεια, πολεμάμε όσους θέλουν αδιέξοδο τον δρόμο μας. Πολεμάμε όσους δεν κατάλαβαν την πρότασή μας και θέλουν να διαιρέσουν την Ελλάδα”.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι “σήμερα δεν είμαστε πια εμείς και οι άλλοι. Εμείς δημιουργούμε εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, όλοι μαζί, βήμα βήμα, την καλύτερη προοπτική για την Ελλάδα. Κι από εμάς, από εσάς, ο ελληνικός λαός περιμένει το μήνυμα της ελπίδας. Σε εσάς προσβλέπουν και πολλοί που στάθηκαν απέναντί μας. Το μήνυμα της ελπίδας αφορά κι εκείνους. Το περιμένουν κι εκείνοι σιγά σιγά, για να προσχωρήσουν, να γίνουμε ακόμα περισσότεροι”. Και κατέληξε λέγοντας πως “δεν μιλάμε για τη μία πολιτική ή την άλλη, τη μία λύση ή την άλλη. Μιλάμε για ελπίδα και προοπτική. Και μιλάμε για αξιοπρέπεια”.
Ακόμη, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως καλλιέργησε τον φόβο αλλά και γιατί δεν υπάρχουν αποτελέσματα στην πολιτική της. “Οι θυσίες του λαού είναι χωρίς αντίκρισμα”, σημείωσε, επικαλούμενος τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2010 και τις προβλέψεις για το 2011 και το 2012.
Επίσης, επανέλαβε την πρότασή του για κατάργηση του ασύλου. Κάλεσε τους νεολαίους σε συμμετοχή. “Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αυτό βλέπουν οι αντίπαλοί μας, οι αντίπαλοί σας, και ταράσσονται. Αφήστε τους να ταράσσονται. Ένα παλιό σύνθημα στη Θεσσαλονίκη έλεγε: ‘Αρχίζει η νίκη απ’ τη Θεσσαλονίκη’. Αυτό το μήνυμα θα το ξαναπούμε φέτος”.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη

1.Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 το πρωί. Εκεί -μεταξύ των λίγων που τον περίμεναν- ήταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος είχε μια σύντομη συζήτηση μαζί του, σε καλό κλίμα. Το απόγευμα, κατά την αναχώρησή του, συναντήθηκε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” με τον τομεάρχη Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση της Τ.Ο. Αγίας Σοφίας.
2.Πριν από την ομιλία του στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ο κ. Σαμαράς ήπιε καφέ στο “Μακεδονία Παλάς” με τοπικούς βουλευτές και κομματικά στελέχη. Μεταξύ άλλων εκεί ήταν ο βουλευτής Θόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του, ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού Νίκος Φώτος, ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Στράτος Γρομπανόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Άκης Νούλης, ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Ορφανός, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Ανατολικού τομέα Θόδωρος Μητράκας, Δυτικού τομέα Μίλτος Τασούλης και Β΄ περιφέρειας Κυριάκος Λαζός, η υπεύθυνη Γυναικών Μάγδα Καρακόλη, ο περιφερειάρχης Αυτοδιοίκησης Θάνος Κουλουτμπάνης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης Τάκης Δημόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ηλίας Περπερίδης, ο Ζήσης Ιωακείμοβιτς, καθώς και οι Αντώνης Οικονόμου και Κώστας Χαΐτογλου.
3.Οι προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία κυριάρχησαν στη συζήτηση, με τον κ. Σαμαρά να επισημαίνει πως το “Ζάππειο ΙΙ” οδηγεί στην τόνωση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Δήλωσε μάλιστα δικαιωμένος για τη στάση του στο μνημόνιο. Στον ίδιο χώρο ήταν και ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης. Χαιρέτισε τον κ. Σαμαρά και αντάλλαξαν λίγες κουβέντες για τη ΔΕΗ. Επίσης ο κ. Σαμαράς ζήτησε ενημέρωση από τους κ. Καράογλου και Ιωαννίδη για το θέμα του Ηρακλή και ζήτησε να παρακολουθούν στενά το θέμα στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι ένας εργαζόμενος στο ξενοδοχείο του πρόσφερε ένα κασκόλ του “γηραιού”.
4.Εντυπωσιακό και θερμό ήταν το κλίμα όπως και η υποδοχή που επιφύλαξαν οι γαλάζιοι φοιτητές στον Αντώνη Σαμαρά στο ασφυκτικά γεμάτο μικρό αμφιθέατρο της ΝΟΠΕ. “Πιο ψηλά, πιο ψηλά, με τον Αντώνη Σαμαρά”, “Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς”, ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν, υπό τους ήχους νέων τραγουδιών της ΟΝΝΕΔ, όπως το “Θα είμαι εκεί”, που το τραγούδησε και ο κ. Σαμαράς, αλλά και παλαιότερων, όπως τα “κλασικά” της “γαλάζιας γενιάς”, με τα οποία και έκλεισε η εκδήλωση. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον παλμό της εκδήλωσης.
5.Από την εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά “πέρασαν”, πλην των βουλευτών, δεκάδες γαλάζια στελέχη, πολλά από τα οποία ακούγεται πως θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια στην Α΄ και Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Εκεί ήταν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, οι πρώην υφυπουργοί Γιώργος Ορφανός και Αδάμ Ρεγκούζας, ο πολιτευτής Παναγιώτης Κοκκόρης, ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, η πρώην έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή, ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Στράτος Σιμόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Δημήτρης Πανοζάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και Ανθή Σαλαγκούδη, η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικών Μάγδα Καρακόλη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Έφη Βασιλειάδου και Γιάννης Παλαιστής, καθώς και ο δικηγόρος Δημήτρης Κούβελας. Εκεί ήταν ακόμη, μεταξύ πολλών, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Τάσος Εμμανουηλίδης, Θόδωρος Μητράκας, Κυριάκος Λαζός και Μίλτος Τασούλης, ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού Νίκος Φώτος, ο αναπληρωτής γραμματέας Αυτοδιοίκησης Θόδωρος Αθανάσαρος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής, ο πρώην γ.γ. του ΥΜΑΘ Λουκάς Ανανίκας, το μέλος της ΠΕ Κώστας Ταγγίρης, ο Θέμης Καρτσιώτης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χάρρυ Παπαπανάγου, ο πρόεδρος της ΕΚΟ Πανεπιστημιακών Νίκος Παπαϊωάννου κ.ά. Μέρος της ομιλίας του κ. Σαμαρά παρακολούθησε και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.
6.Με θαλασσινούς μεζέδες και λευκό κρασί έκλεισε την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς. Το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα στο ουζερί Ατλαντίδα, στη Νέα Κρήνη, στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Έλενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης. Επίσης, ήταν οι Παναγιώτης Ψωμιάδης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Στράτος Σιμόπουλος, Δήμος Κούρας, Άννα Ευθυμίου, Βίκυ Ευταξά, Στράτος Γρομπανόπουλος, Δημήτρης Πανοζάχος, Γιώργος Μουρούτης, Κώστας Ζαχαράκης, Τάσος Εμμανουηλίδης, Θόδωρος Μητράκας, Μίλτος Τασούλης, Κυριάκος Λαζός, Γιάννης Πάιδας, Νίκος Φώτος, Κώστας Πολίτης, Θόδωρος Αθανάσαρος, Άγγελος Χατζηδημητρίου, Μάγδα Καρακόλη, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Χρήστος Νικολαΐδης κ.ά. Σε ξεχωριστό τραπέζι καθόταν η Γραμματεία Πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με την οποία ο κ. Σαμαράς είχε μακρά συζήτηση.

.

Έδειξε στο Λοβέρδο… την έξοδο

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Στον θαυμαστό κόσμο των «δελφίνων» μιας ηγεσίας, όπως τουλάχιστον μας έγινε γνωστός ο κόσμος αυτός από την πολιτική ζωή της Γαλλίας, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος όρος, μια απαράβατη συνθήκη είναι ότι ο ένας ενδιαφερόμενος πρέπει να… ψαλιδίσει εγκαίρως τις φιλοδοξίες του αντιπάλου του.
Στο ΠΑΣΟΚ, οι «δελφίνοι» για την εποχή μετά τον Γιώργο Παπανδρέου είναι γνωστοί και εύκολα αναγνωρίσιμοι. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου είναι δυο από τα πρόσωπα που… ήδη ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα. Και με τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις τους, ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν το αυτονόητο.
Ο Υπουργός Υγείας, με μια δραματικής σκηνοθετικής αφήγησης δημόσια εξομολόγηση, άνοιξε μάλλον περισσότερα θέματα από όσα πραγματικά ήθελε. Και χάραξε ένα ερωτηματικό γύρω από τη μελλοντική παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα.
Η Άννα Διαμαντοπούλου τον είχε ακολουθήσει τότε, σχεδόν ασθμαίνοντας, χθες όμως, με συνέντευξή της στο «skai radio», πήγε πολλά βήματα παραπέρα. Και σχεδόν, έδειξε στον Ανδρέα Λοβέρδο την οδό της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα.
«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, βρισκόμαστε όλοι κάτω από μεγάλη, αφόρητη πίεση. Κανείς δεν υποχρεούται να είναι υπουργός, Όποιος είναι υπουργός, ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει. Καθένας μέσα από την ένταση περιγράφει τη δική του κατάσταση. Δεν θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο ‘’εγώ’’», σχολίασε με έμφαση.
Όσο βέβαια κι αν η αστική ευγένεια που τη χαρακτηρίζει, δεν αφήνει πολλά περιθώρια και αστερίσκους για τα λεγόμενά της, το μήνυμα που έπρεπε να πάρουν οι υπόλοιποι, μάλλον το έλαβαν. Και ο Ανδρέας Λοβέρδος, βέβαια…



Ενδιαφέρον επενδυτών για τη θαλάσσια συγκοινωνία


Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό Κόλπο, ενώ τον Ιούνιο θα προκηρυχθεί πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των στάσεων, με τη συμμετοχή νέων αρχιτεκτόνων, ηλικίας έως 40 ετών. Στόχος είναι το έργο να υλοποιηθεί την άνοιξη του 2012.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στα γραφεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη. Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει ο ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για τους ιδιώτες, που πιστεύω ότι θα ενδιαφερθούν να φέρουν ταχύπλοα σκάφη σε μια βιώσιμη επιχείρηση”, δήλωσε ο υφυπουργός μετά τη σύσκεψη.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε το εγχείρημα της θαλάσσιας συγκοινωνίας να είναι βιώσιμο. Σε πρώτη φάση αναζητήθηκε χρηματοδοτικό εργαλείο για να ξεκινήσει η κατασκευή των στάσεων, που υπολογίζονται σε 3 με 4, μία στην Περαία, μία στην Αγία Τριάδα, μια στην Αρετσού, μία στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας και ενδεχομένως μία στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Ο τελικός αριθμός των στάσεων θα καθοριστεί από τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη. “Το κόστος για τις στάσεις δεν είναι μεγάλο, καθώς περιορίσαμε τον όγκο κατασκευής και των στάσεων, δεν θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. με 2 εκατ. ευρώ. Θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας”, σύμφωνα με τον Σπύρο Βούγια.
Σε δεύτερη φάση, προετοιμάζεται η προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών, ο οποίος θα γίνει τον Ιούνιο, με διάρκεια ενός μήνα. Οι αρχιτέκτονες θα κληθούν να σχεδιάσουν τον τύπο του περιπτέρου των στάσεων, για τη φιλοξενία του επιβατικού κοινού και την έκδοση εισιτηρίων. Παράλληλα, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών (ΣΑΣΘ) που θα προκηρύξει το έργο θα διεξάγει έρευνα προτιμήσεων πολιτών, που θα εξετάζει ποια είναι η αποδοχή της θαλάσσιας συγκοινωνίας, ποια τιμή εισιτηρίου επιθυμεί για να αφήσει το αυτοκίνητο.
“Προετοιμαζόμαστε για να μη χάνουμε χρόνο και οι επενδυτές να έχουν μόνο να βάλουν τα ταχύπλοοα, να μην έχουμε προβλήματα με τις στάσεις ή άλλα ζητήματα”, υπογράμμισε ο κ. Βούγιας. Η υλοποίηση του έργου της θαλάσσιας συγκοινωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πλοιοκτητών που εκτελούν ανάλογο έργο στις Σποράδες, στη Σαλαμίνα και στο Πέραμα καθώς και από τούρκους πλοιοκτήτες της Κωνσταντινούπολης. Τα ταχύπλοα θα έχουν 150 με 200 θέσεις και εκτιμάται ότι το εισιτήριο μπορεί να κυμανθεί στα 2,5 με 3 ευρώ, για να είναι βιώσιμο το έργο.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα

Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου και μελέτη βιωσιμότητας ζήτησε από τον υφυπουργό ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. “Η θαλάσσια συγκοινωνία είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων και θα βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνουμε για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας. Επειδή όμως οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία και δεν αντέχουν να ακούν για εξαγγελίες έργων που ποτέ δεν πραγματοποιούνται, ζήτησα από τον υπουργό να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου και μια μελέτη για τη βιωσιμότητά του, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι πρώτον έχει νόημα η υλοποίησή του και δεύτερον να ξέρουμε σε ποιο χρονικό πλαίσιο θα περιμένουμε να εφαρμοστεί”, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα στηρίξει το έργο και ζήτησε από τους μελετητές να υπάρξει πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας στάσης στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, ώστε να μπορούν οι επιβάτες να μετακινούνται εύκολα από και προς το αεροδρόμιο.
“Πρέπει να αναδείξουμε το θαλάσσιο μέτωπο. Στηρίζουμε την προσπάθεια”, δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής επισήμανε ότι “οι δήμοι είναι αδύνατο να χρηματοδοτήσουν τις στάσεις και ψάχνουμε το χρηματοδοτικό πλαίσιο”. “Παρά την οικονομική συγκυρία, οι συνθήκες είναι τέτοιες που το έργο προκαλεί το ενδιαφέρον επενδυτών και κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να προχωρήσει”, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δημαρέλο, εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου Θεσσαλονίκης. Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Ευθύμιος Σώκος και ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

"Εμβόλιμα Νέα"  Το θέμα εξελίσσεται σε ένα κακό παραμύθι. Χόρτασε ο κόσμος από εξαγγελίες κ. Πολιτικοί


.

Πρόστιμα-φωτιά για όσους αποφεύγουν τα ΚΤΕΟ


Το πρόστιμο-παράβολο αυξάνεται έως 200%, ενώ η τροχαία θα κόβει κλήσεις 400 ευρώ

Του Κώστα Σιαμέλη

Είκοσι περίπου ημέρες έχουν απομείνει στις εκατοντάδες χιλιάδες των οδηγών που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και δεν έχουν προμηθευτεί κάρτα καυσαερίων. Από την Παρασκευή 10 Ιουνίου τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος που προβλέπει για τους αμελείς πρόστιμα κατά πολύ αυξημένα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα, το παράβολο καθυστέρησης στα ΚΤΕΟ για τα εκπρόθεσμα αυτοκίνητα που έχουν καθυστερήσει 15 ημέρες είναι 15 ευρώ και 34 ευρώ για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Από το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, το πρόστιμο - παράβολο αυξάνεται έως 200%. Για τους καθυστερημένους έως 15 ημέρες το ποσό πάει στα 20 ευρώ, από 15-30 ημέρες στα 40 ευρώ, από 30 μέρες έως 6 μήνες στα 60 ευρώ και από 6 μήνες και πάνω στα 80 ευρώ. Από τις πρώτες ημέρες ισχύος του νέου νόμου αναμένεται μπαράζ ελέγχων από την τροχαία. Όσοι “πιαστούν” χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμο 400 ευρώ. Όσον αφορά το πρόστιμο για κάρτα καυσαερίων, έχει “ταβάνι” τα 200 ευρώ, ανάλογα με την εκπομπή ρύπων και την ισχύ ή όχι της κάρτας.
“Πιστεύω ότι τα νέα μέτρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός των ανέλεγκτων οχημάτων. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μας ωθήσει να διακυβεύουμε την ασφάλειά μας στις μετακινήσεις και την προστασία του περιβάλλοντος”, πιστεύει ο Βασίλης Νιάνιος, ιδιοκτήτης ιδιωτικού ΚΤΕΟ στην Πυλαία.

Μείωση προστίμου σε όσους συνετισθούν

Η νέα νομοθεσία, πάντως, περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες εκλογικεύουν τα πρόστιμα για όσους σπεύσουν να τα πληρώσουν. Εάν ο παραβάτης πληρώσει εντός δεκαημέρου την κλήση των 400 ευρώ, προσκομίζοντας ταυτόχρονα το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, τότε θα καταβάλλει μονάχα το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση αυτή δεν υπάγονται οι παραβάτες οδηγοί ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είναι τα λεωφορεία, τα ασθενοφόρα κτλ. Όσον αφορά τους περίπου ενάμισι εκατ. μοτοσικλετιστές θεσπίζεται Κάρτα Ελέγχου Θορύβου και το πρόστιμο για όσους πιαστούν χωρίς ΚΕΘ ορίζεται στα 150 ευρώ.

“Εισπρακτικού χαρακτήρα τα μέτρα”

Υπολογίζεται ότι το 35%-40% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, πάνω από 2,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιώνεται 12-14 εκατ. ευρώ, βάσει των ποσών που πρέπει να καταβληθούν για παράβολα. Οι πολίτες, ωστόσο, δεν φαίνεται να συναινούν στα νέα αυστηρότερα και πιο τσουχτερά για το πορτοφόλι μέτρα. Θεωρούν ότι αποφασίστηκαν με γνώμονα την αύξηση των κρατικών εσόδων και πρόσχημα την οδική ασφάλεια και τη μείωση των καυσαερίων. “Εάν ήθελαν να κυκλοφορούν περισσότερα μη ρυπογόνα αυτοκίνητα στους δρόμους θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Να μειώσουν, δηλαδή, τις τιμές στα παράβολα, προκειμένου να μπορούν όλοι οι Έλληνες να περάσουν ΚΤΕΟ και να έχουν κάρτα καυσαερίων”, είπε στη “Μ” η 39χρονη κάτοχος ΙΧ Κατερίνα Σακκά και πρόσθεσε ότι, “όποιος σήμερα δεν έχει να πληρώσει για να περάσει ΚΤΕΟ, θα συνεχίσει και μετά τις 10 Ιουνίου να ρισκάρει την πιθανότητα να ελεγχθεί και να του επιβληθεί πρόστιμο”.

.

Η Κομισιόν προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις στους ανέργους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους καταργήσει κάθε φοροαπαλλαγή

"Η χορήγηση αποτελεσματικότερων παροχών λόγω εργασίας καθώς και φορολογικών ελαφρύνσεων σε συνδυασμό με την ταχύτερη προσφορά κατάλληλων προγραμμάτων κατάρτισης ή θέσεων μαθητείας σε ανέργους μπορούν να καταστήσουν την απασχόληση πιο ελκυστική για τους τελευταίους", σημείωσε στην απάντησή του ο Lazlo Andor, Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη αναφορικά με τη λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την κοινωνική και επαγγελματική προστασία των ανέργων.
Η ανεργία αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιμετώπισή της συνιστά συστατικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της απασχόλησης στο 75%, σύμφωνα με τη στρατηγική "ΕΕ2020". Ταυτόχρονα, η επιμήκυνση του μέσου χρόνου παραμονής εκτός αγοράς εργασίας εντείνει τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ αποκόπτει τους ανέργους από τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην ειδικότητά τους ή στον τομέα της προηγούμενης επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Κ. Πουπάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με:
• την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και δράσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης με ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, και
• τη διασφάλιση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των επιδομάτων ανεργίας, δεδομένων των έντονων δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, και την αποτελεσματική τους διασύνδεση με το μέσο χρόνο παραμονής στην ανεργία.
"Στο πλαίσιο της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών τονίζεται η ανάγκη τα συστήματα παροχών ανεργίας και πρόνοιας να θεσπίζουν τα κατάλληλα κίνητρα απασχόλησης ούτως ώστε να αποφεύγεται η εξάρτηση των δικαιούχων από το σύστημα παροχών, αλλά παράλληλα να τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη εισοδηματική στήριξη και προσαρμογή στον κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας", απάντησε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος τονίζοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα αποτελέσει κεντρικό θέμα για τις επικείμενες δραστηριότητες τόσο του προγράμματος αμοιβαίας μάθησης, όσο και του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου απασχόλησης.
"Σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής κρίσης - αυξανόμενης φτώχειας και ανεργίας - σε μια Ευρώπη που «γερνάει», η στοχοποίηση των ανέργων με εξαντλητικά φοροεισπρακτικά μέτρα και φήμες περικοπών του επιδόματος ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λύση. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, ας σκύψει με υπευθυνότητα πάνω από αυτή την ομάδα των συνανθρώπων μας, διασφαλίζοντάς τους, ως οφείλει, μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης με ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσω της προώθησης της κοινωνικής εργασίας, της επιδότησης των εισφορών, του εθελοντισμού και της επαγγελματικής κατάρτισης μπορεί να επαναφέρει τους ανέργους στο επίκεντρο των εξελίξεων, βγάζοντάς τους από το επαγγελματικό και κοινωνικό περιθώριο. Τα έσοδα του κράτους δεν αυξάνονται με τον οικονομικό αφανισμό όσων πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά με ανάπτυξη, με την προσέλκυση επενδύσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής που οργιάζουν στη χώρα μας", δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.



Ελλείμματα και χρέη 13,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011

Στοιχεία-σοκ για την οικονομική κατάσταση του κράτους ανακοινώθηκαν χθες από το ίδιο το υπουργείο οικονομικών
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Στο ύψος-ρεκόρ των 7,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή το συνολικό έλλειμμα όλων των υπηρεσιών, των οργανισμών και φορέων του δημοσίου (υπουργείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου). Ταυτόχρονα, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του και προς άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα έφτασαν στο τέλος Μαρτίου του 2011 τα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,12 δισ. ευρώ ήταν χρέη υπουργείων! Συνολικά, τα τρέχοντα ελλείμματα και τα χρέη του δημοσίου έφτασαν τα 13,3 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους!Το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διογκώθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, εκτιμάται δε ότι, αν συνεχιστεί η εκρηκτική του άνοδος και τους υπόλοιπους 9 μήνες του έτους, θα εκτιναχθεί σε επίπεδο υψηλότερο των 24,2 δισ. ευρώ, ή του 10,5% του ΑΕΠ, στο οποίο διαμορφώθηκε το 2010, και θα υπερβεί τον στόχο τού προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 7,4 δισ. ευρώ!Βεβαίως, τα στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, άρα διαφέρουν από τα στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, τα οποία λαμβάνονται υπόψη με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών για τον προσδιορισμό του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την παρακολούθησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγεθών συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς, το γεγονός ότι το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου του 2011 στα 7,3 δισ. ευρώ προοιωνίζεται ότι, εάν δεν ελεγχθεί με δραστικά μέτρα η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το τελικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2011 θα διαμορφωθεί και πάλι σε επίπεδο υψηλότερο του 10% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι και πάλι διψήφιο!Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους:
1. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση, ανήλθε σε 7,328 δισ. ευρώ, έναντι 3,315 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο και 1,926 δισ. τον Ιανουάριο. Μέσα στον Μάρτιο το έλλειμμα αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 4 δισ. ευρώ!
2. Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση, εκτινάχθηκε στα 8 δισ. ευρώ, καθώς τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν σε 11,73 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες τού κρατικού προϋπολογισμού εκτοξεύθηκαν στα 19,74 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος ήταν της τάξης των 3,85 δισ. ευρώ μόνο εντός του Μαρτίου!
3. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου έφτασαν τα 6,01 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία συνιστά βραδυφλεγή βόμβα για τα δημόσια οικονομικά, καθώς το ποσό των οφειλών αυτών δεν έχει ακόμη “ενσωματωθεί” στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Ειδικότερα:
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονταν σε 1,128 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 595,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν υποχρεώσεις που έπρεπε να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, 492,4 εκατ. ευρώ ήταν χρέη του τακτικού προϋπολογισμού και 261,85 εκατ. υποχρεώσεις για την εθνική άμυνα.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της “γενικής κυβέρνησης” ανέρχονταν σε 4,995 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,687 δισ. ευρώ οφειλόταν από τα νοσοκομεία, 2,279 δισ. ευρώ ήταν οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, 700 εκατ. ευρώ ήταν χρέη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και 215,5 εκατ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.
•Η εικόνα στο πρώτο τρίμηνο
•Στα 7,3 δισ. ευρώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μέχρι τον Μάρτιο
•Στα 6 δισ. ευρώ τα “φέσια” του κράτους στους προμηθευτές του
•Εκτός ελέγχου τα έσοδα και οι δαπάνες, μεγάλη αύξηση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους
•Δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί τα στοιχεία για τα ελλείμματα και τα χρέη των 54 από τους 860 φορείς του δημοσίου

.

Συρία: Πογκρόμ διώξεων κατά αντιφρονούντων

 Το συριακό καθεστώς, αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές κίνημα αμφισβήτησης τους τελευταίους δύο μήνες, έχει εξαπολύσει κύμα διώξεων κατά των αντιπάλων του.Πλέον, διώκει τους συγγενείς πολιτικών αντιφρονούντων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Η ηγεσία της Συρίας κάνει λόγο για πόλεμο κατά των τρομοκρατών, αλλά αυτό που βλέπουμε επί τόπου είναι ένας πόλεμος κατά των απλών Σύρων -δικηγόρων, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητών- που ζητούν μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στη χώρα τους", δήλωσε η διευθύντριά του, Σάρα Λία Ουίτσον.
Την ίδια ώρα, ένας ακτιβιστής γνωστοποίησε ότι οι αρχές στην πόλη Ντεράα “ανακάλυψαν έναν ομαδικό τάφο στην παλιά πόλη. Γύρω από το σημείο δημιούργησαν μία περίμετρο, για να εμποδίσουν τους κατοίκους να ψάξουν τις σορούς, τους υποσχέθηκαν όμως ότι αργότερα θα τους παραδώσουν κάποιες από αυτές", πρόσθεσε. Παράλληλα, περισσότεροι από χίλιοι Σύροι έφτασαν τις τελευταίες ώρες στον βόρειο Λίβανο προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις ταραχές στην πατρίδα τους, όπως έγινε γνωστό από τοπικές πηγές.

.

Αιματηρή συμπλοκή στην Κατερίνη

 Μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ και Άρη στο κέντρο της πόλης
.Ξημερώματα Κυριακής, κεντρικός πεζόδρομος στην Κατερίνη, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα. Κόσμος πολύς μέσα κι έξω από τα νυχτερινά μαγαζιά - και ξαφνικά ξεσπά άγριος καβγάς. Όπως εκ των υστέρων λέχθηκε, οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε οπαδούς του Άρη έξω από ένα μαγαζί, μέσα στο οποίο λίγη ώρα νωρίτερα διασκέδαζαν όλοι. Όπως ανέφεραν πληροφορίες από την αστυνομία και την Ασφάλεια Κατερίνης, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ η μια κουβέντα έφερε την άλλη, βρισιές και προσβολές εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν, οι οποίες κατέληξαν σε τραυματισμούς.
Πρώτα βγήκε από το κατάστημα μία ομάδα τουλάχιστον έξι ατόμων (φέρονται ως οπαδοί του ΠΑΟΚ) και περίμεναν την παρέα των τεσσάρων ατόμων που λέχθηκε πως ήταν οπαδοί του Άρη. Οι πρώτοι επιτέθηκαν στους δεύτερους με σπασμένα μπουκάλια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των τεσσάρων και ενός που προσπάθησε να χωρίσει τους συμπλεκόμενους. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και κινητοποιήθηκε άμεσα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης και χθες πήραν εξιτήριο. Ένας όμως, λόγω τραυματισμού στο μάτι, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε χθες εξιτήριο.
Οι καταγγελίες των (φερομένων ως) οπαδών του Άρη στους αστυνομικούς, που αναγνώρισαν αυτούς που τους επιτέθηκαν, είχε σαν αποτέλεσμα να καταζητούνται, χωρίς όμως μέχρι αργά χθες βράδυ να έχει συλληφθεί κανείς. Η αστυνομία της Κατερίνης, συνοδεία εισαγγελικού λειτουργού, έκανε έρευνα στα γραφεία συνδέσμου οπαδών και συνέλαβε τρία άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Στα γραφεία βρέθηκαν πτυσσόμενοι σιδερολοστοί, μαχαίρια, λάμες και φωτοβολίδες. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κατερίνης.
Α.Ν.



.

“Οι Αμερικανοί τιμώρησαν τον Καραμανλή”



ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Σε αντίποινα κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για τη στάση που τήρησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αρνούμενη να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, αποδίδεται σύμφωνα με έγγραφο του Wikileaks, που δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα», η επιλογή του Λευκού Οίκου επί ημερών Τζορτζ Μπους του νεώτερου, να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας για τις επισκέψεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Το έγγραφο είναι σχετικό τηλεγράφημα του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στις 29 Απριλίου του 2009. «Η οργή της κυβέρνησης Μπους για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008 για το αίτημα της πΓΔΜ λόγω του ονόματος, επιβράδυνε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το πρόγραμμα κατάργησης της βίζας. Ήταν μια εξαίρεση που ερμηνεύτηκε ως πολιτική τιμωρία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημά του ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Σε άλλο τηλεγράφημά του, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2009, ο τότε Αμερικανός πρέσβης καταγράφει τα παράπονα της Ντόρας Μπακογιάννη προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή εκτιμούσε ότι η ίδια είχε κάνει όλη την προεργασία για τη βίζα, και ο Λευκός Οίκος την έκανε «δώρο» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανιζόταν βέβαιος νικητής των εκλογών.



Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντέξει τις απολύσεις

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Στην πολιτική ιστορία του τόπου, υπήρξαν αυτοτελείς στιγμές που σημάδεψαν εφ’ όρου ζωής τις κομματικές παρατάξεις. Κόμματα διαλύθηκαν, τα διαδέχτηκαν άλλα, οι ιδεολογικές γειτονιές ωστόσο είχαν πάντοτε έναν συνειδητό, και έναν υποσυνείδητο αυτοπροσδιορισμό.
Η Αριστερά, έμεινε στην Ιστορία ως η παράταξη των κατατρεγμένων και της διανόησης, που ηττήθηκε στον Εμφύλιο, και έμεινε για πολλές δεκαετίες μακριά από τη χάραξη της εθνικής διαδρομής της Ελλάδας.
Η Δεξιά, νικήτρια του Εμφυλίου, κατηγορήθηκε για το πώς διαχειρίστηκε εκείνη την επικράτηση, την υπεράσπιση του θεσμού της βασιλείας, το γεγονός ότι η χούντα των συνταγματαρχών είχε αντι-κομμουνιστικά ερεθίσματα.
Το ΠΑΣΟΚ, που ιστορικά διεκδικεί την πολιτική κληρονομιά του ιδεολογικού Κέντρου, θα περάσει στην Ιστορία ως το κόμμα που έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο. Και ως το κόμμα, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του οποίου υπέγραψαν τις πρώτες απολύσεις από το δημόσιο, στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας ή της εκτροπής, αντίστοιχα.
Η τραγική υστέρηση στα έσοδα, και το πρωτοφανές ναυάγιο του Μνημονίου, οδηγούν την Κυβέρνηση σε μέτρα-σοκ, που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή». Η χθεσινή εξαγγελία του Γιάννη Ραγκούση, για αξιολόγηση μέσω του ΑΣΕΠ, των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημοσίου, που μέσω των μετατάξεων, θα κριθεί αν θα διατηρήσουν τη δουλειά τους, δείχνει από τώρα το μέλλον.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός, και ο πρώην δήμαρχος Πάρου ως αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, θα γίνουν οι πρώτοι που θα απολύσουν εργαζομένους από το δημόσιο. Και όσο κι αν ο μεταρρυθμιστικός οίστρος που επικρατεί σε Κυβέρνηση και τρόικα, εξαγνίζει σχεδόν τα πάντα, η κοινωνική βάση στην οποία απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, δεν θα αντέξει αυτές τις απολύσεις.
Για τον πρόσθετο λόγο ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να απαντήσει στο προφανές ερώτημα: Αν είχατε αυξήσει τη ροή εσόδων από τη φοροδιαφυγή, θα είχαμε φτάσει σε αυτό το οριακό σημείο; Προφανώς και όχι, είναι η απάντηση. Οι απολύσεις λοιπόν που θα υπογράψει το ΠΑΣΟΚ, θα είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας να συμμαζέψει τα οικονομικά, που οδήγησε την τρόικα στο να αναζητήσει από αλλού περιστολές δαπανών.
Οι δε δεκάδες χιλιάδες άνεργοι που θα έρθουν να προστεθούν στους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες, περιμένοντας μάταια την αφύπνιση ενός ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα που είχε και διατηρεί, ως όνειρο ζωής, να γίνει… δημόσιος, και να εδραιώσει την ύπαρξή του πάνω στις κρατικές επιδοτήσεις, θα λειτουργούν ως ζωντανή απόδειξη της αποτυχίας.,Το ΠΑΣΟΚ του… μέλλοντός μας, λοιπόν, όπως θα έλεγε και ο Κώστας Λαλιώτης, δεν θα αντέξει να θυμάται ότι το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, υπέγραψε απολύσεις υπαλλήλων και μάλλον δεν θα το ξεχάσει.



Ο Πάγκαλος ανέλαβε τη διαχείριση του χάους


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολιτικός που αρέσκεται στις σημειολογικές κινήσεις. Αναζητεί δηλαδή το «κερασάκι» σε μια ενέργεια, που θα της προσδώσει προστιθέμενη αξία, και θα πολλαπλασιάσει την κοινωνική δυναμική της.
Μάλλον στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι δράσεις για τη διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και την ανάκτηση του αισθήματος ασφαλείας που στερούνται οι πολίτες της πρωτεύουσας, βιώνοντας σχεδόν σε καθημερινή βάση τη διαρκή απειλή της εγκληματικότητας, διανθίστηκαν από μια «εκκωφαντικής» σημειολογίας ανακοίνωση, ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών αυτών. Η… μπαγκέτα στον Θεόδωρο Πάγκαλο λοιπόν, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να αναθέσει στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την ευθύνη για τον συντονισμό και τη διαχείριση του χάους.
Ο πληθωρικός πολιτικός δεν φημίζεται για τη μετριοπάθειά του, ούτε ανήκει στην κατηγορία εκείνων που συμβιβάζονται εύκολα. Την ίδια στιγμή όμως, είναι μάλλον η πιο εμβληματική φυσιογνωμία αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αναφορές στα χρόνια του πρώιμου παπανδρεϊσμού, παραστάσεις από την περίοδο του εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη, μέχρι και τις μέρες μας, με την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Η πρόσφατη διαχείριση της υπόθεσης της Κερατέας, όπου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανήκε στους θιασώτες της σκληρής γραμμής και της ανυποχώρητης στάσης, έδειξε στον Γιώργο Παπανδρέου ότι οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν δράσεις και όχι λόγια.
Φανταστείτε μόνο τους υπουργούς και τους κρατικούς λειτουργούς που θα… καθυστερήσουν να υλοποιήσουν κάποια από τις δράσεις τις οποίες θα επιμελείται ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ή τους αναρχικούς, που πιθανότατα θα το σκέφτονται πλέον πολύ. Για τους μετανάστες δε, ούτε λόγος…