Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Κεραυνός χτυπά αεροπλάνο εν πτήση!


Ένα αεροσκάφος Airbus 380 της Emirates προερχόμενο από το Ντουμπάι κτυπήθηκε από κεραυνό κατά την διαδικασία της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο Heathrow στη Βρετανία χωρίς ευτυχώς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ούτε και το ίδιο το αεροσκάφος ούτε και για τους 500 περίπου επιβάτες του.
Το παραπάνω βέβαια ίσως δεν αποτελούσε είδηση, καθώς τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά, αν δεν υπήρχε ένας Βρετανός φωτογράφος για να αποθανατίσει τη στιγμή αυτή σε βίντεο.
Ο Chris Dawson ανέφερε στην Daily Mail πως είδε τα στρώματα των νεφών να συγκεντρώνονται και θεώρησε πως ήταν μια καλή ευκαιρία να τραβήξει ένα βίντεο καθώς η περίπτωση δημιουργίας αστραπών ήταν μεγάλη. Στατιστικά πάντως κάθε αεροσκάφος αερογραμμής έχει υπολογιστεί πως δέχεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ηλεκτρική εκκένωση που προέρχεται από κεραυνούς στον αέρα, αλλά τα περιθώρια ασφάλειας είναι τόσο μεγάλα που σπάνια δημιουργούνται προβλήματα.
Πηγή:perierga



Δημοσκοπικές “ρωγμές”… λόγω Μεϊμαράκη

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Στο προηγούμενο Βαρόμετρο της Public Issue, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, μπροστά από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Και ήταν αυτή ακριβώς η δημοφιλία του ιδρυτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που του έδινε το πολιτικό πάτημα να προσδοκά ότι η πορεία του κόμματός του θα ήταν ανοδική. Με προφανή στόχευση διψήφια ποσοστά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ίσως και ένα… ιστορικό προσπέρασμα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, ώστε να πλασαριστεί ο ΛΑ.Ο.Σ. στην 3η θέση της νέας Βουλής.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της Public Issue, είναι αποκαρδιωτικά για τους παραπάνω στόχους του Γιώργου Καρατζαφέρη. Όχι τόσο για τα ποσοστά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που υφίσταται πάντως απώλειες 0,5%, και από το 8,5% του Απριλίου, πέφτει στο 8%, αλλά για την προσωπική δημοφιλία του.
Από δημοφιλέστερος αρχηγός με ποσοστό 37%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης χάνει μέσα σε ένα μήνα 8% της δημοτικότητάς του, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω από όλους τους υπόλοιπους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων: Τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα, με τη σειρά που έρχονται πλέον.
Δεν υπάρχει φυσικά αμφιβολία, ότι το «σημείο αιχμής» που λειτούργησε διαβρωτικά για τη διείσδυση του Γιώργου Καρατζαφέρη σε κοινωνικά κοινά πέραν των ορίων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ήταν η προσωπική κόντρα του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και μάλιστα με ακραίους χαρακτηρισμούς. Ο σημερινός πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας είναι ενδεχομένως από τους λίγους που μπορούν να αντιπαρατεθούν επί ίσοις όροις στον Γιώργο Καρατζαφέρη, με αποτέλεσμα να του επιφέρει καίριες ρωγμές στη δημοφιλία του.
Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την παράμετρο ότι η συγκεκριμένη κόντρα συνεχίζεται, το πιθανότερο είναι ότι και οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν, θα καταγράψουν ομοειδή συμπεράσματα για τη δημοφιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη. Με άμεσο αντίκτυπο και στα ποσοστά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που μοιάζει να… πάτησαν φρένο.



Ποτέ την Κυριακή…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ένας άνδρας και πολιτικός με την ιδιοσυγκρασία και το ταπεραμέντο του Ντομινίκ Στρος-Καν, είναι περίπου σίγουρο ότι θα έχει σε κάποιο από τα συρτάρια με τις αναμνήσεις της νιότης του, ένα μεγάλο πόστερ της Μελίνας Μερκούρη. Ίσως και με την υπογραφή της. Η Άνγκελα Μέρκελ από την άλλη, μάλλον απίθανο φαντάζει να διακρίνεται από εσωτερική κουλτούρα και καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Κρίνοντας, όχι μόνο από το πόσο στριφνά αντιμετωπίζει την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και από το παρελθόν της στη σκοτεινή και μελαγχολική Ανατολική Γερμανία.
Αμφότεροι ωστόσο, θα πρωταγωνιστήσουν σε λιγότερο από 48 ώρες στη σύγχρονη επανέκδοση του «Ποτέ την Κυριακή». Την ημέρα που… ακόμη και ο Δημιουργός ξεκουράστηκε, η Γερμανίδα Καγκελάριος, και ο Γερμανός Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα συναντηθούν στο Βερολίνο, για να συζητήσουν τι θα γίνει… με εμάς, προφανώς… χωρίς εμάς. Ο Στρος-Καν θα βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη, για το Συμβούλιο του Eurogroup τη Δευτέρα μετά την Κυριακή, όπου και μάλλον θα δρομολογηθεί ο οδικός χάρτης για το νέο μνημόνιο. Δηλαδή, την απόπειρα της τρόικας να διορθώσει το δικό της λάθος, από τότε που επέβαλε στην Ελλάδα ένα Μνημόνιο εχθρικό προς την ανάπτυξη, προς τη συνοχή και την αλληλεγγύη, προς την κοινή λογική.
Η συνάντηση Μέρκελ και Στρος-Καν, θα αφορά την αναγκαιότητα να δρομολογηθούν «δράσεις ημέρας», για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αποτελούν τρεις… απορίες, για το κατά πόσο θα καταφέρει η Ευρώπη να πορευτεί σε ένα κοινό μέλλον, συνθετικά και με δημιουργικό ρεαλισμό.
Η μεγαλύτερη ωστόσο απορία, αφορά τα πρόσωπα του δράματος, συγνώμη, της συνάντησης του Βερολίνου. Και το κατά πόσο μπορούν να αποδειχτούν οι ηγέτες που θα διώξουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη. Ή, θα προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα…



Τι μαθαίνει κανείς για τον “εκσυγχρονισμό”…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Όταν το 1981 το ΠΑΣΟΚ ερχόταν στην εξουσία, με την υπόσχεση μιας Αλλαγής που… φυσικά η Ελλάδα δεν έζησε ποτέ, ο Ανδρέας Παπανδρέου μας ενημέρωνε για πρώτη φορά ότι η Ιστορία… είχε χρονοντούλαπο. Εκεί ήθελε να κλείσει τη «Δεξιά», έτσι όπως τα έφερε η Ιστορία όμως, μάλλον θα δυσκολευόταν να αναγνωρίσει διαφορές ανάμεσα στη σημερινή μορφή του κόμματος το οποίο ο ίδιος ίδρυσε ως Κίνημα, και την κατ’ εκείνον «Δεξιά».
Ας μείνουμε όμως με τη χρηστική πληροφορία της ύπαρξης χρονοντούλαπου για την Ιστορία. Αλήθεια, δεν θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο στον Κώστα Σημίτη; Θα είχε κλειδώσει εκεί μέσα διάφορες «περίεργες» πτυχές και εκδοχές του «εκσυγχρονισμού», ώστε να επικρατήσει τελικά ως ιστορική καταγραφή, η δική του αφήγηση των γεγονότων. Όπως, πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή του για το σκάνδαλο της Siemens… «από το 1996 ως το 2004, η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή της… Όσοι υπήρξαν αντίθετοι με εκείνο το εγχείρημα, αρνούνται τα θετικά… Θέλουν να παρουσιαστεί εκείνη η περίοδος ως μια εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα… Οι πολίτες πρέπει να έχουν αντικειμενική αντίληψη για το πότε υπήρξε πρόοδος».
Αυτά, και πολλά άλλα ισχυρίστηκε προ 48 ωρών, ο πολιτικός εμπνευστής του κινήματος του «εκσυγχρονισμού». Σήμερα, από βήματος Βουλής, ο Χάρης Καστανίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Παπανδρέου, τότε μέλος της ομάδας των «λοχαγών», υπουργός και πολιτικός σύμμαχος του Κώστα Σημίτη το 1996, ήρθε να μας αποκαλύψει… τις απόκρυφες επιστολές.
Αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει από μέσα του, όσα είχαν συμβεί τότε, την περίοδο που κατά τον Κώστα Σημίτη, «υπήρξε πρόοδος». Σύμφωνα με τον Χάρη Καστανίδη, εκείνο που… επίσης υπήρξε, ήταν ένα πρωτοφανές άδειασμα της πρότασής του για τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου. Πρόταση που είχε κάνει στον Κώστα Σημίτη, εκείνος του είπε «θα το δούμε», και εκείνο που είδε ο Χάρης Καστανίδης ήταν… οικειοθελώς την πόρτα της εξόδου από εκείνη την Κυβέρνηση. Παραιτήθηκε, και μάλιστα με κρότο.
Να υποθέσουμε ότι… ούτε ο Χάρης Καστανίδης ανήκει σε εκείνους που είδαν… πρόοδο, στην εποχή του «εκσυγχρονισμού». Στην περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κώστα Σημίτη. Μια περίοδο που, κατά τον Χάρη Καστανίδη, φυσικά και… είχε σημασία. Όχι όμως για την Ελλάδα και το μέλλον της, θετικά τουλάχιστον, αν καταλαβαίνουμε καλά τα υπονοούμενα που αφήνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Δηλαδή, ο θεματοφύλακας της Θέμιδος.



Ο Νίκος και η Βουλή…


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων, ξεκίνησαν με την κατάθεση των δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν κάνει σχετικά ρεπορτάζ στις εφημερίδες και τα υπόλοιπα Μέσα στα οποία εργάζονταν.Από όλους όμως, εκείνος που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ίσως γιατί η εικόνα του στη Βουλή, να ήταν για κάποιους… μια εικόνα από το μέλλον, υπό την έννοια ότι αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για πιθανή εμπλοκή του κορυφαίου άνκορμαν της ελληνικής τηλεόρασης στην πολιτική.Παρόλο λοιπόν που τα σενάρια… παραμένουν σενάρια, μιας και ο Νίκος Χατζηνικολάου είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, τόσο αναφορικά με την εδραίωση και εξέλιξη του Ομίλου Real, όσο και σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει στην τηλεόραση του Alter, το βέβαιο είναι ότι τα όσα είπε στην Προκαταρκτική Επιτροπή, προκάλεσαν αίσθηση.Ίσως επειδή, ως δημοσιογράφος, έχει πολλού… ξεχάσει τον όποιο ξύλινο λόγο χρησιμοποιούν τις περισσότερες φορές οι πολιτικοί. Ενώ εκείνος, στοχεύει την καρδιά του θέματος, την αναδεικνύει, και στη συνέχεια διανθίζει τα όσα λέει, με ρητορικά σχήματα και λεπτομέρειες.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα όσα είπε στην Προκαταρκτική Επιτροπή ο Νίκος Χατζηνικολάου, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του θιγόμενου Άκη Τσοχατζόπουλου. Και ο άλλοτε πανίσχυρος «Νο2» του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, ώστε να διαπιστώσει αν θα πρέπει να κινηθεί νομικά κατά του Νίκου Χατζηνικολάου.



Δήλωση Ν. Χουντή για την «κατάργηση» του Σένγκεν και το μεταναστευτικό που συζητιούνται σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ


«Όσα διεξάγονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συζητούν «κατάργηση» του Σένγκεν με αφορμή το μεταναστευτικό, προκαλούν οργή και αγανάκτηση.
Η Ελλάδα, που για πολλά χρόνια, μετά το Δουβλίνο ΙΙ, έγινε « η πίσω αυλή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «κολαστήριο», η αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας - ενώ επιθυμούνε να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης - κατηγορείται από τους εταίρους της ως η αιτία του προβλήματος, που αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της. Αυτή η χρόνια κραυγαλέα υποκρισία, των θεσμικών οργάνων και κρατών μελών της ΕΕ, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή οικονομική κρίση, την ασφυκτική μεταναστευτική πίεση, την απουσία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και κυρίως την ύπαρξη αδύναμων, άφωνων και ανίκανων κυβερνήσεων προκαλεί την μεγάλη κοινωνική έκρηξη, την πρωτοφανή σε έκταση και αγριότητα εκτίναξη της εγκληματικότητας αλλά και τις αχαλίνωτες εκδηλώσεις και εγκλήματα ρατσιστικής βίας τα οποία ως κοινωνία μας κάνουν να ντρεπόμαστε.
Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό που την αντιπροσωπεύει στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες να επικαλεστεί, τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται παρά τη θέλησή τους στην Ελλάδα, την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αμφισβητεί ευθέως το Δουβλίνο ΙΙ, τις «έκτακτες καταστάσεις» που επικαλούνται και οι ευρωπαίοι «εταίροι», για να βάλουν επιπλέον φραγμούς στους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται κυρίως στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της περιφέρειας

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ότι:

• η Ελλάδα αποσύρεται μονομερώς από τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ,
• επιτρέπει στους μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους
• και ότι προσδοκά σε μία νέα συμφωνία όπου με βάση τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα διαχειρίζεται και θα επιμερίζει ισόρροπα και με αίσθημα αλληλεγγύης τους μετανάστες που άλλοι ως «επαίτες» και άλλοι ως «ικέτες» χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης.»



Μόνο στην Αττική… αντέχει το ΠΑΣΟΚ


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Από εκείνες τις «περίεργες» εκλογές του 2000, και μετά, η Β’ Αθηνών, και ευρύτερα το Λεκανοπέδιο της Αττικής, έχουν προσλάβει σχεδόν μυθικές διαστάσεις, ως προς την παρεμβατική δυνατότητα του πολεοδομικού ιστού της πρωτεύουσας στις πολιτικές εξελίξεις. Ιστορικά, έχει διαπιστωθεί μια αναντιστοιχία ανάμεσα στο τι ψηφίζει η πρωτεύουσα, στην οποία βρίσκεται… ο μισός πληθυσμός της χώρας, και στο τι ψηφίζει η υπόλοιπη Ελλάδα.Το Βαρόμετρο της Public Issue, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η πολιτική υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ αφορά το σύνολο της επικράτειας, με μόνο ανάχωμα εφεδρείας το Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου και εκεί όμως τα ποσοστά του είναι εξαιρετικά συρρικνωμένα.Πιο συγκεκριμένα, στον πολεοδομικό ιστό της Αττικής, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας κατά 17%, με 34% έναντι 17% που έχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Κάπου εκεί όμως εξαντλούνται και τα… καλά νέα για το ΠΑΣΟΚ, αφού η Νέα Δημοκρατία προηγείται στη Θεσσαλονίκη με 2% (33%-31%) και στο σύνολο της υπόλοιπης χώρας, με 3% (34%-31%).Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολικό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατία στα αστικά κέντρα, κατά 9% (32%-23%), ακριβώς λόγω της διαφοράς στην Αττική, η Συγγρού όμως… παίρνει τη ρεβάνς στις αγροτικές περιοχές, όπου το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη στο 10 % (42%-32%), με αυξητικές τάσεις. Στα δε ημιαστικά κέντρα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζουν την απόλυτη ισορροπία, στο 31%.



ΗΜΕΡΙΔΑ ME ΘΕΜΑ:ΚΡΙΣΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ε.Ε.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2011
Athens Imperial – Αχιλλέως & Μεγ. Αλεξάνδρου, Πλ. Καραϊσκάκη – Αθήνα
Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Κρίση – Ανεργία –Διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε Ελλάδα και Ε.Ε.» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 στο ξενοδοχείο Athens Imperial (Αχιλλέως & Μεγ. Αλεξάνδρου, Πλ. Καραϊσκάκη)Στις εργασίες της ημερίδας συμμετέχουν ο Ευρωβουλευτής Paul Murphy του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, η Αλίκη Κοσυφολόγου ιδιωτική υπάλληλος, ο Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής, ο Σάββας Ρομπόλης Επιστ. Δ/ντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, ο Δημήτρης Στρατούλης Αντιπρόεδρος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, η Ελένη Σωτηρίου – κίνηση Αλληλεγγύης εργαζομένων-ανέργων «Δικαίωμα» και ο Γιάννης Θεωνάς πρώην ευρωβουλευτής.
Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν με χαιρετισμό του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα (10:00 π.μ.)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προεδρείο : Ν. Χουντής, P.Murphy, Α. Καλύβης , Ρ. Σβίγκου, Λ.Φράγκου
10:00 Έναρξη
10:00 – 10:15 Χαιρετισμός Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρος Κ.Ο.ΣΥΡΙΖΑ
10:15 – 10:30 Εισήγηση Νίκου Χουντή, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
10:30 – 10:45 Paul Murphy, Ευρωβουλευτής, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
10:45 – 11:00 Μιχάλης Κριτσωτάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
11:00 – 11:15 Σάββας Ρομπόλης, Επιστ. Δ/ντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ,
Καθηγητής Πανεπιστημίου
11:15 – 12:00 Διάλειμμα
12:00 – 12:15 Γιάννης Κουζής, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
12:15 – 12:30 Ελένη Σωτηρίου, Κίνηση Αλληλεγγύης εργαζομένων-ανέργων
«Δικαίωμα»
12:30 – 12:45 Αλίκη Κοσυφολόγου , Ιδιωτική υπάλληλος
12:45 – 13.00 Γιάννης Θεωνάς, πρώην ευρωβουλευτής
13.00 – 13.15 Δημήτρης Στρατούλης, Αντιπρόεδρος ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
13.15 – 14:45 Συζήτηση – παρεμβάσεις
14.45 – 15:00 Κλείσιμο εργασιών, Νίκος Χουντής



Η διάφορα έπεσε στο 3%… π.Ζ (προ Ζαππείου 2)

STATESMEN
Σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, από το 6,5% που ήταν τον Απρίλιο, στο 3%, καταγράφει το Βαρόμετρο της Public Issue, σε μια μέτρηση η οποία δεν έχει προλάβει να απορροφήσει τις εντυπώσεις από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο.
Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32% και η Νέα Δημοκρατικά 29%, ενώ στο προηγούμενο Βαρόμετρο, το κυβερνών κόμμα είχε 33,5%, και η Αξιωματική Αντιπολίτευση 27%. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί απώλειες 1,5%, και η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σημαντική άνοδο 2%. Τον Σεπτέμβριο του 2010, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στο 17% (44%-27%).
Στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 12%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, οι Οικολόγοι και η Δημοκρατική Αριστερά 3,5%, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκεται στο 1,5%. Η Public Issue «μετράει» την αποχή στα επίπεδα του 37%.
Στην παράσταση νίκης, το 43% προβλέπει νίκη του ΠΑΣΟΚ, το 16% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 24% κανενός εκ των δυο κομμάτων εξουσίας.
Στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, ο «κανένας» συγκεντρώνει 41%, ο Γιώργος Παπανδρέου 33% και ο Αντώνης Σαμαράς 22%.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Καρατζαφέρης που ήταν πρώτος στην προηγούμενη μέτρηση με 37%, χάνει 8% της δημοφιλίας του, και πέφτει στο 29%. Πρώτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με 34% (είχε 35%), και ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς (33% από 34%), Αλέκα Παπαρήγα (31% από 29%) και Αλέξης Τσίπρας (30% από 29%).
Σε περαιτέρω ανάλυση της πρόθεσης ψήφου, διαπιστώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 17% στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (34%-17%), ενώ η Νέα Δημοκρατία με 2% στη Θεσσαλονίκη (33%-31%) και με 3% στην υπόλοιπη Ελλάδα (34%-31%). Στα αστικά κέντρα συνολικά, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32%, έναντι 23% της Νέας Δημοκρατίας, στα ημιαστικά κέντρα διαπιστώνεται ισορροπία δυνάμεων (31%-31%), ενώ στις αγροτικές περιοχές, η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι σαρωτική (42%-32%).
Το 83% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ωστόσο το 69% δεν πιστεύει ότι υπάρχει αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών.



Εκτός λειτουργίας τα blog της Google

Πανικό στους blogger σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η διακοπή λειτουργίας του blogger της Google.
Ένα τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα Blogger της Google έχει κάνει εκατομμύρια blogs σε όλο τον κόσμο να μην μπορούν να λειτουργήσουν από χθες και φυσικά έχει προκαλέσει.
Όσοι λοιπόν έχουν κάποιο blog που έχει την κατάληξη blogspot.com δεν μπορούν να κάνουν αναρτήσεις ούτε και να δεχθούν σχόλια από τους αναγνώστες. Το πρόβλημα όπως ήταν αναμενόμενο έχει επηρεάσει και τα ελληνικά blogs και φυσικά οι χρήστες διαμαρτύρονται στους επίσημους λογαριασμούς του blogger στο Twitter και στο Facebook.
Τέλος η Google από την πλευρά της διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι τα μηνύματα που έχουν αναρτήσει και δεν έχουν δημοσιευθεί, θα επανέλθουν σύντομα ενώ για την ώρα δεν έχει δώσει κάποια επίσημη εξήγηση για το που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση λειτουργίας της υπηρεσίας όπως και για το αν έχουν επηρεαστεί όλα τα blogs του blogger ή ένα μέρος τους.

ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ BLOGS ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ;


Από εχτές, 12.5.2011, στο διαδίκτυο παρατηρείται «πάγωμα» πολλών ιστότοπων και αδυναμία ανανέωσής τους με νέα κείμενα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες τεχνικές ή άλλες εξηγήσεις για τη κατάσταση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη «δυσλειτουργία» συνοδεύτηκε από περικοπές κειμένων στο http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com και στο http://xpolis.blogspot.com/
Έχοντας σημειώσει τη χρόνια δυσφορία της εξουσίας για την ενημέρωση και τον κριτικό λόγο μέσω των ιστότοπων, υπογραμμίζουμε ότι αυτός ο λόγος δεν είναι ανώνυμος , αλλά έχει ονόματα και διευθύνσεις στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ή θιγόμενου. Ακόμη υπογραμμίζουμε ότι αυτός ο λόγος είναι στοιχείο της συμμετοχικότητας και της Δημοκρατίας, και σαν τέτοιος προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα.
Αν και ευελπιστούμε η όλη κατάσταση να πρόκειται περί τεχνικής δυσλειτουργίας, καλούμε όλους τους διαχειριστές των ιστότοπων να βρίσκονται σε εγρήγορση. Να μην ανεχθούμε την επανάληψη φαινομένων λογοκρισίας στο διαδίκτυο, όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες….
Σάκης Κουρουζίδης
Γιάννης Σχίζας
Κώστας Φωτεινάκης