Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Μνήμες από παραδοσιακό γάμο στην Νυμφόπετρα

Παραβρεθήκαμε και παρακολουθήσαμε την τελετή του παραδοσιακού γάμου στην Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης και ήρθαν ανεπάντεχα στην μνήμη μας τα χρόνια που μικρά τότε παιδιά παρακολουθούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τελετουργία του γάμου σε όλες τις πτυχές του. Θυμηθήκαμε τότε που η νύμφη μέρες πριν την στέψη άπλωνε τα προικιά της για να τα δουν φίλοι και συγγενείς να θαυμάσουν τα χειροποίητα έργα τέχνης που κάτω από το θαμπό φως της γκαζόλαμπας κένταγε ολονυκτίς για να προκάμει να τα τελειώσει. Τα υφαντά στρωσίδια, φτιαγμένα με μεράκι στον αργαλειό όπου ο κτύπος του σαν κρουστό μουσικό όργανο έδινε ρυθμό στο τραγούδι της υφάντρας. Το στρώσιμο του κρεβατιού όπου ήταν και ο χώρος συγκέντρωσης των δώρων. Το κάλεσμα όλων των συγγενών και φίλων με ούζο και λουκούμι. Ο φούρνος που ήταν έτοιμος για να ψήσει τα ψητά. Τα τραπέζια στην αυλή που ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους καλεσμένους. Το γλέντι την παραμονή του γάμου τόσο στο σπίτι του γαμπρού όσο και της νύμφης που κρατούσε όλο το βράδυ. Την τελετή του ξυρίσματος του γαμπρού, όπου σε όλοι την διάρκεια του ξυρίσματος οι συγγενείς και οι φίλοι με την συνοδεία μουσικών οργάνων τραγουδούσαν τραγούδια για την περίπτωση και έδιναν φιλοδώρημα για τον κουρέα. Το τελετουργικό της μεταφοράς του νυφικού από το κουμπάρο στο σπίτι της νύμφης με την συνοδεία μουσικών οργάνων. Το ντύσιμο της νύμφης με τραγούδια από φίλες της που άλλοτε είχαν παινέματα και άλλοτε είχαν νουθεσίες καθώς και τραγούδια του αποχωρισμού. Θυμηθήκαμε, το παιχνίδι των κοριτσιών με το κρυμμένο παπούτσι της νύμφης και το παζάρι με τον κουμπάρο. Το κόψιμο της κουλούρας και το πέρασμα των κουφέτων από το δακτυλίδι για να δοθούν στις νέες και στους νέους για να είναι καλότυχοι. Το σπάσιμο του πιάτου στην είσοδο του νέου σπιτιού της νύμφης και το καλωσόρισμα με γλυκό του κουταλιού από την πεθερά. Θυμηθήκαμε την πολύωρη πομποί για την μετάβαση στην Εκκλησία. Οι ήχοι των μουσικών παραδοσιακών οργάνων και τα τραγούδια τόσο για την νύμφη και τον γαμπρό όσο και για τον κουμπάρο προκαλούσαν συναισθήματα ψυχικής έκστασης στους χορευτές. Θυμηθήκαμε ακόμα την ώρα που ιερέας έψαλε το Ησαΐας χόρευε.. και οι καλεσμένοι έριχναν το ρύζι με κουφέτα, η χαρά των παιδιών ήταν να μαζεύουν κουφέτα. Θυμηθήκαμε το συμβολικό κλείσιμο του δρόμου πριν την έξοδο της νύμφης από το χωριό με σχοινιά η τοποθετώντας κάρο αναγκάζοντας τον κουμπάρο να δώσει φιλοδώρημα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος. Θυμηθήκαμε τέλος το φόρτωμα της προίκας στα κάρα και τις συγκινητικές στιγμές του αποχωρισμού. Μνήμες σαν να είναι βγαλμένες από παραμύθι. Βίντεο από τον παραδοσιακό γάμο στην Νυμφόπετρα.



Παραδοσιακός γάμος Νυμφόπετρας Βίντεο 1

Η Bauer Energy πρωτοπορεί στους λαμπτήρες LED

Στα τέλη του 2012 ο υπάρχων φωτισμός καταργείται βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντικατάσταση του θα είναι με φωτισμό νέας τεχνολογίας 4ης γενιάς σε λαμπτήρες LED.
Ήδη έχουν αποσυρθεί οι απαρχαιωμένοι λαμπτήρες πυρακτώσεων των 100W, ενώ θα ακολουθήσουν όλοι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως κάτω των 100W, οι λαμπτήρες αλογόνου και οι λαμπτήρες φθορισμού.
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επονομαζόμενοι «λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας» (CFL) που διαφημίζονται αυτόν τον καιρό, εκτός των 5mg υδραργύρου σε υγρή μορφή που περιέχουν ο καθένας και τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μολύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον ή και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων που θα έρθουν σε επαφή με τον υδράργυρο, εκπέμπουν και ακτινοβολία την οποία πολλοί ερευνητές προσομοιάζουν με αυτή των κινητών τηλεφώνων.
Η BAUER ENERGY είναι καινοτόμος και δυναμική εταιρία κατασκευής και διάθεσης λαμπτήρων τεχνολογίας LED και η πρώτη στο κόσμο που καλύπτει έως και το 90% των εφαρμογών φωτισμού με LED. Στην αγορά αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 2.000 είδη λαμπτήρων (ζεστό-κρύο φως) τα οποία σιγά –σιγά τείνουν προς κατάργηση.
Ο ανταγωνισμός στην αγορά των led καλύπτει περίπου το 2% σε μοντέλα, από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο είδος, έναντι της BAUER που έχει ήδη κατασκευάσει το 90% των προαναφερθέντων ειδών λαμπτήρων LED. Είναι η πρώτη εταιρία της οποίας οι φωτιστικοί λαμπτήρες αποδίδουν τουλάχιστον 80 Lumen/watt και είναι ενεργειακής κλάσης Α έναντι του ανταγωνισμού που αποδίδουν από 25 έως και 45Lumen/watt, γι αυτό και τα δικά μας LED έχουν την ένταση που επιθυμούν οι πελάτες μας. Παράλληλα μπορούμε οποιοδήποτε λαμπτήρα LED να τον βγάλουμε σε οποιαδήποτε απόχρωση ή μοίρες φωτός που ο πελάτης επιθυμεί.
Τα βασικά πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED σε σχέση με τους παλαιού τύπου λαμπτήρες πυρακτώσεως, φθορισμού, αλογόνου και CFL, τα οποία θα γίνουν άμεσα εμφανή με την αντικατάσταση:
-Μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (με την ίδια και καλύτερη απόδοση σε φωτισμό) έως και 95%.
-Η διάρκεια ζωής τους είναι πάνω από 50.000 ώρες.
-Δεν εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες (< 65 βαθμούς Κελσίου) και έτσι μειώνουν τον φόρτο και το κόστος λειτουργίας των κλιματιστικών το καλοκαίρι.
-Δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο.
-Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό, με πολύ καλή ποιότητα χρώματος(CRI>80).
-Η τεχνολογία των παλαιών λαμπτήρων ήταν 90% θερμοκρασία και 10% ενέργεια-φως, ενώ οι λάμπες Led είναι 90% ενέργεια-φως και 10% θερμοκρασία.
-Οι λαμπτήρες 4ης γενιάς LED-SMD αντικαθιστούν τους παλαιούς λαμπτήρες χωρίς να αλλάξετε το φωτιστικό σώμα.
Επιπρόσθετα οικονομικά οφέλη. Αυτά προέρχονται από την αποφυγή συχνής αντικατάστασης λαμπτήρων, εργατικά κόστη, αποθηκευτικά κόστη, κλιματισμός, κλπ.



Τι αξία έχει η ζωή του απλού Έλληνα πολίτη μπρος στο μεγαλείο της υμετέρας άγνοιας και ηλιθιότητος…


Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν
Βρε αρχιμά…στορα της συμφοράς και του χάους, μυαλοσακατεμένε μαμάκα και ανίκανε πρωθυπουργέ, εύχομαι να βγεις από το σπίτι σου βράδυ για να πάρεις από το αυτοκίνητό σου την κάμερα για να απαθανατίσεις το εγγονάκι σου και να σε σφάξουν σαν τραγί οι λαθροφονιάδες που λυμαίνονται την Ελλάδα με την ανοχή των ξευτιλαλληλέγγυων και της ανύπαρκτης ελληνικής αστυνομίας.Να σε σφάξουν και να σε πετάξουν στο δρόμο, όπως έσφαξαν τον άμοιρο 43άχρονο τα ανθρωπόμορφα κτήνη που εξουσιάζουν την ελευθερία και τη ζωή μας. Αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, αφού και την τουαλέτα ακόμα όταν επισκέπτεσαι, έχεις «από δίπλα» και καμιά εικοσαριά γορίλες να σε προστατεύουν! Τον ανεκδιήγητο εαυτό σου ξέρεις να τον προστατεύεις αξιοθρήνητε, για τον άμοιρο πολίτη, όμως κι εσύ και οι του φυράματός σου δε δίνετε δεκάρα τσακιστή…
Τι αξία έχει άλλωστε η ζωή του απλού Έλληνα πολίτη μπρος στο μεγαλείο της ημετέρας άγνοιας και ηλιθιότητος. Βύθισες τη χώρα στην οικονομική και στην ηθική εξαθλίωση εθνοκτόνε και τους Έλληνες στη φτώχεια, στη μιζέρια, στην αβεβαιότητα και στο φόβο…Δεν άφησες τίποτα όρθιο στο πέρασμά σου, ως τύχη κακή επέδραμες και σάρωσες τα πάντα. Και μη μας πεις Θεόριχτε, ότι σου είναι απαραίτητος ο μηχανισμός στήριξης, η Τρόικα και το ΔΝΤ προκειμένου να επιβάλεις τη στοιχειώδη τάξη και την κοινωνική ειρήνη. Μην πεις, όπως αφήνεις να εννοηθεί, ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα το αίσθημα ασφάλειας σε μια υπό κατάρρευση χώρα...
Το 91, 5 του Ελληνικού λαού δε σε εμπιστεύεται. Ψεύτη σε σηκώνει και απατεώνα σε καθίζει.
Μυαλό δεν είχες που δεν είχες, αλλά ούτε και τη στοιχειώδης γνώση του θλιβερού σου εαυτού και της ανικανότητάς σου δε μπόρεσες να αντιληφθείς μυαλοφυγόδικε, ώστε να μας απαλλάξεις μια ώρα αρχύτερα από την θλιβερή σου παρουσία, που μόνο ρημαγμένες ελπίδες και ερείπια συσσώρευσε σ’ αυτόν τον άμοιρο τόπο…



Έκρηξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην οδό Βασιλέως Γεωργίου από διαρροή υγραερίου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τζαμαρίες καταστημάτων. Στο σημείο έχει φτάσει όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει… δεξιά και αριστερά


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η δημοσκόπηση της «Pulse» για το «Ποντίκι», που καταγράφει τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία συρρικνωμένη στο 2%, και το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται… μετά πολλών βασάνων στο 21%, δείχνει και κάτι ακόμη.
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υφίσταται σημαντικές διαρροές από την εκλογική βάση που το στήριξε το 2009, τόσο προς τα δεξιά, όσο και προς τα αριστερά του. Οι απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία φτάνουν το 6%. Και αν σχεδόν εξισορροπούνται με αντίστοιχες απώλειες 5% της Συγγρού προς την Ιπποκράτους, υπάρχει άλλο ένα 3,5%, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, που σήμερα εμφανίζονται να «γοητεύονται» από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Απώλειες για το ΠΑΣΟΚ καταγράφονται και στα αριστερά του, καθώς το ΚΚΕ κερδίζει απευθείας ένα ποσοστό 4,5%, που στη γλώσσα των δημοσκόπων θεωρούνται… μη αναστρέψιμες.
Ταυτόχρονα όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της δεξαμενής του 27% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009, οι οποίοι δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι ή ότι θα ψηφίσουν λευκό, αν τελικά δεν προτιμήσουν να απέχουν από την εκλογική αναμέτρηση. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των ψηφοφόρων, δείχνει να κατευθύνεται στο Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, του Γιάννη Δημαρά, ενισχύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές του για είσοδο στην επόμενη Βουλή.
Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί μονάχα να ελπίζει στο γεγονός ότι αυτοί οι «ΠΑΣΟΚογενείς» ψηφοφόροι, δεν θα επιλέξουν τελικά να κάνουν το επόμενο βήμα, και σε συνθήκες πόλωσης μιας σκληρής εκλογικής αναμέτρησης με τη Νέα Δημοκρατία, θα επαναπατριστούν. Κάτι βέβαια που, περισσότερο συνιστά προσδοκία, παρά πρόβλεψη.

Ο Γιώργος συζήτησε με τους “δελφίνους”

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Οφείλει κανείς να αναγνωρίσει στο ΠΑΣΟΚ ότι ιστορικά, έπαιζε πάντα με τη σημειολογία των αριθμών. Τους οποίους αξιοποίησε επικοινωνιακά, δίνοντας ενίοτε μυθικές διαστάσεις στις καταστάσεις και τα πρόσωπα που αφορούσαν.
Εν αρχή… ην η τρόικα, που συγκρότησαν ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Λαλιώτης, ως άτυποι «πολιτικοί σωματοφύλακες» του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο αείμνηστος Γεννηματάς προέβαλε ως ο φυσικός διάδοχος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο Άκης επιχείρησε να κληρονομήσει τον «παπανδρεϊσμό», το άλλοτε «θείο βρέφος» όμως ήταν εκείνος που άλλαξε εν μια νυκτί το 1996 τους συσχετισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, και να ξεκινήσουν οκτώ χρόνια «εκσυγχρονισμού».
Το 1994, τότε που η ταλαιπωρημένη υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου άνοιγε συζητήσεις επί συζητήσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στο σπίτι της στο Χαλάνδρι τον Κώστα Σημίτη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό. Συγκροτήθηκε έτσι η «ομάδα των 4», που έμελλε να πάρει το ΠΑΣΟΚ μέσα από τα χέρια του παπανδρεϊκού κατεστημένου.
Σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ να διέρχεται κρίση ταυτότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε χθες, πριν από τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, με 7 στελέχη, που φαίνεται ότι καθορίζουν το παρόν αλλά και το μέλλον του Κινήματος. Αυτή η ιδιότυπη «ομάδα των 7» απαρτίζεται από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Χρήστο Παπουτσή, την Άννα Διαμαντοπούλου και τη Λούκα Κατσέλη.
Η ομάδα αυτή βέβαια δεν είναι συντεταγμένη, ούτε διακρίνεται από κοινές φιλοδοξίες. Το αντίθετο συμβαίνει. Αν εξαιρέσει κανείς τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τη Λούκα Κατσέλη, τα ονόματα των υπόλοιπων πέντε εμφανίζονται περίπου… μονότονα, στα δημοσιογραφικά σενάρια περί της μελλοντικής διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Το γεγονός λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να συζητήσει με όλους αυτούς, προτού εμφανιστεί στο υπουργικό συμβούλιο, μάλλον αποκαλύπτει πολλά για τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης. Και δείχνει ότι… το μέλλον ξεκίνησε.



Δημοσκόπηση με το ΠΑΣΟΚ στο 21%!


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να φτάσει δημοσκοπικά ένα κόμμα εξουσίας. Κάθε άλλο παρά ρητορικό το ερώτημα, καθώς σε συνέχεια πρόσφατων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, και εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ να κινείται κάτω από το 25%, το «Ποντίκι» δημοσιεύει σήμερα μέτρηση της εταιρείας «Pulse», που δείχνει το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στο 21%!
Το ΠΑΣΟΚ βέβαια διατηρεί προβάδισμα 2% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η Συγγρού κινείται στο 19%, σε σχέση ωστόσο με την προηγούμενη μέτρηση της «Pulse», τον Φεβρουάριο, έχει υποστεί απώλειες 2,5%, καθώς τότε βρισκόταν στο 23,5%. Πτώση σε σχέση με τον Φεβρουάριο καταγράφει και η Νέα Δημοκρατία, καθώς τότε το δικό της ποσοστό είχε καταμετρηθεί στο 20%, υφίσταται δηλαδή απώλειες 1%.
Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,5%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5%, το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά και οι Οικολόγοι είναι στο 2,5%, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη συγκεντρώνουν από 2%. Όσο για την αδιευκρίνιστη ψήφο, που συντίθεται από τους αναποφάσιστους, τα άκυρα και την αποχή, φτάνει μέχρι το 30%.

To « Ζάππειο ΙΙ » στο διαδίκτυο

Φίλες και φίλοι,
Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει την Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 11:00 π.μ. στο Ζάππειο την ολοκληρωμένη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ. http://www.nd.gr/web/secretary-technology έχει δημιουργήσει την υποδομή που θα επιτρέψει να αναμεταδοθεί η ομιλία ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από τη νέα μας διαδικτυακή πύλη www.nd.gr και από τη σελίδα μας στο facebook http://www.facebook.com/neadhmokratia.Παράλληλα, στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της Ν.Δ. για το διαδίκτυο, δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό φόρουμ ανοιχτό σε όλους http://www.nd.gr/web/dialogos/4/-/message_boards/view_message/663345 στο οποίο μετά το τέλος της ομιλίας του Προέδρου θα γίνει διάλογος πάνω στα βασικά σημεία της. Σας καλούμε όλες και όλους σε αυτό το διαδικτυακό διάλογο. Η φωνή του πολίτη θα ακουστεί, η συμμετοχή του θα κάνει τη διαφορά !
Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

 
Την Κυριακή 8 Μαΐου,Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Γυναικών της ΝΟ.Δ.Ε και η Ο.Ν.ΝΕ.Δ Κορινθίας στο Λουτράκι με θέμα "Μητρότητα και Απασχόληση στη σκιά του Μνημονίου : Δικαιώματα,Ευκαιρίες και Πολιτικές", με ομιλητές την κα Νατάσα Ράγιου (πρ.Βουλευτής Αχαΐας - Αναπλ.Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ),τον κο Τάκη Κοντό (πρ.Γ.Γ Υπουγείου Εργασίας- Γραμματέας Τομέα Εργασίας Ν.Δ) και την  κα Φανή Πρωτόπαππα (Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Κορινθίας).
Περισσότερα  http://onned-korinthias.gr/




ΝΕΑ ΕΝ ΤΑΧΕΙ

.Άγρια δολοφονία 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας

Θύμα άγριας δολοφονίας έπεσε χθες τα ξημερώματα ένας 44χρονος άνδρας, ο οποίος δέχτηκε μαχαιριές στην πλάτη, τα χέρια και τον λαιμό.

Βαριά κακουργήματα για τον δήμαρχο

Αντιμέτωπος με δύο σοβαρά κακουργήματα, της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, βρίσκεται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για το σκάνδαλο της «τρύπας» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην Καβάλα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας, οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, της πρώτης ελληνίδας και ευρωπαίας χριστιανής που βάφτισε ο Απόστολος Παύλος στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού το 50 μ.Χ.

Ψαλίδι στις επικουρικές και για τους ήδη συνταξιούχους

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι πιθανή όχι μόνο για τους μελλοντικούς αλλά και για τους τωρινούς συνταξιούχους. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που προσδοκά να εξοικονομήσει 7,2 δισ. ευρώ έως το 2015.

Λουκέτο στο πανεπιστημιακό τμήμα Βέροιας

Σαν βόμβα έσκασε στη Βέροια η απόφαση της κοσμητείας του πανεπιστημιακού τμήματος της Βέροιας «Χωροταξία, Πολεοδομία και Ανάπτυξη» για απομάκρυνσή του από την πρωτεύουσα της Ημαθίας και ενσωμάτωσή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

10.250 λιγότεροι φοιτητές φέτος και λουκέτο σε 24 τμήματα ΑΕΙ ΤΕΙ

Λιγότερες κατά 10.250 είναι οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, ενώ "λουκέτο" μπαίνει σε 24 τμήματα ΤΕΙ και σε ένα ΑΕΙ, τα οποία δεν θα δεχτούν νέους φοιτητές από φέτος.

Στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας η πίστα F1

Εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας ΑΕ" για τη δημιουργία πίστας αγώνων διεθνών προδιαγραφών στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας.

«Βιοτεχνία» πλαστών αδειών οδήγησης

Με μία γραφομηχανή και σφραγίδες υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών, ηλεκτρονικός από τη Χρυσούπολη Καβάλας συνελήφθη κατηγορούμενος ότι άνοιξε «βιοτεχνία» έκδοσης πλαστών αδειών οδήγησης, που πουλούσε έναντι 700 ευρώ το καθένα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Γήινο σπίτι έχτισαν μαθητές στη Λάρισα

Ένα σπιτάκι με πλιθιά και πηλό κατασκεύασαν με τα ίδια τους τα χέρια μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ακολουθώντας τη σχετική μέθοδο, που είναι πανάρχαια, υπό την καθοδήγηση μελών της ομάδας «comb», η οποία δραστηριοποιείται σε τέτοιου είδους κατασκευές.

Φονικό κοκτέιλ τσίπουρου με φυτοφάρμακο

Αλβανός πέθανε από χρήση φυτοφάρμακου στη Σκύδρα Πέλλας και η υπόθεση εξετάζεται από την αστυνομία.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια στη Σάνη

Μια μακάβρια εικόνα αντίκρισαν την περασμένη Παρασκευή οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στην τουριστική περιοχή της Σάνης στην Κασσάνδρα Χαλκιδική.

Άρχισε η απογραφή πληθυσμού

Ξεκίνησε χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 15 μέρες.

Φυσική μαγεία ή μαγική Φυσική

Μήπως πιστεύετε ότι η Φυσική είναι λίγο… βαρετή; Ότι απευθύνεται σε λίγους προικισμένους και ευφυείς ανθρώπους;

«Δεν θα κλείσει η Φοιτητική Λέσχη»

«Η φοιτητική λέσχη, με τη συμβολή όλων, δεν θα κλείσει». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Φοιτητικής Λέσχης, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, , με αφορμή τα σενάρια περί λουκέτου.

Το Κολλέγιο Ανατόλια γιορτάζει τα 125 του χρόνια

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 125 χρόνων από την ίδρυσή του, το 1886, το Κολλέγιο Ανατόλια διοργανώνει μια επετειακή συναυλία σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Δύο νέα έργα σχολικής στέγης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ

Δύο νέα μεγάλα έργα στον τομέα της σχολικής στέγης για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης μετά την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Θύμιου Σώκου, με την οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ «Μακεδονίας- Θράκης 2007-2013».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Απορριμματοφόρα με φυσικό αέριο

Tη χρήση φυσικού αερίου στην κίνηση των οχημάτων της Θεσσαλονίκης προωθούν από κοινού η ΔΕΠΑ και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

 Οξύνεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

Σε εξαθλιωμένη κατάσταση, χωρίς νερό και τροφή, 51 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν από άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, προχθές το βράδυ, μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη νταλίκας, που μετέφερε πλαστικά.


Ψαλίδι στις επικουρικές και για τους ήδη συνταξιούχους


Η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι πιθανή όχι μόνο για τους μελλοντικούς αλλά και για τους τωρινούς συνταξιούχους. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που προσδοκά να εξοικονομήσει 7,2 δισ. ευρώ έως το 2015.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η τρόικα έχει αποδεχθεί το σχεδιασμό του υπουργείου σχετικά κυρίως με το θέμα της αναπροσαρμογής των δαπανών, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη τόνισε ότι «είμαστε σε συνεχή διάλογο και συνεννόηση με τους εταίρους μας, όπως έχουμε και πλήρη συνείδηση ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Οι δεσμεύσεις είναι δεδομένες, αλλά οι αναπροσαρμογές επιβάλλονται από τις εξελίξεις».

Μειώσεις σε επικουρικές

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είπε μεν ότι οι μειώσεις θα αφορούν όσους βγουν στη σύνταξη μετά την 1/1/2012, δεν απέκλεισε όμως την πιθανότητα να υπάρξουν προσαρμογές και για τους ήδη συνταξιούχους μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών. «Δεν μπορεί να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει 800 ευρώ επικουρική σύνταξη, όταν ο συνταξιούχος του ιδίου κλάδου θα λαμβάνει 200», είπε ο κ. Κουτρουμάνης και διαβεβαίωσε ότι δεν εξετάζεται η επιβολή νέου πλαφόν. Σήμερα το «ταβάνι» είναι στα 2.350 ευρώ για τη σύνταξη από ένα ταμείο, περί τα 2.700 ευρώ για τη διαδοχική ασφάλιση και 3.650 για όσους παίρνουν δυο συντάξεις. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός, υπάρχουν ορισμένα ταμεία που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία τη σχετική με το πλαφόν.

9,3% μειώθηκαν οι μισθοί

Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση της αδήλωτης εργασίας από το 26% στο 16%, η ένταξη 480.000 εργαζομένων στη νόμιμη εργασία και η περιστολή των δαπανών των ταμείων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μόνο ο ΟΓΑ είχε απώλειες της τάξης των 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, από τις επιπλέον συντάξεις που δίνονταν σε μη δικαιούχους!
Πάντως με την εκτίναξη της ανεργίας και της μαύρης εργασίας ο στόχος της περιστολής δαπανών μοιάζει με γόρδιο δεσμό. Η υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τη μείωση των αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) αγγίζει το 9,3%, αν συνυπολογιστεί το ύψος του πληθωρισμού, γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σημειωτέον ότι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών 100.000 ανέργων κοστίζει στα ταμεία 840 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ παράλληλα η αύξηση της ανεργίας κατά 3% επέφερε απώλειες 960 εκατ. ευρώ. Μείωση εσόδων κατά 800 εκατ. ευρώ επέφεραν οι μειώσεις των αποδοχών. «Συνολικά οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνεπάγονται για τα ταμεία απώλειες 2,6 δισ. ευρώ» παραδέχτηκε ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος όμως εκτίμησε ότι αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα στήριξης της εργασίας η ανεργία δεν θα ήταν στο 15% αλλά στο 18%..

Δικαίωση στον Ηρακλή


Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνέχισαν οι φίλαθλοι του Ηρακλή τις κινητοποιήσεις τους, με αίτημα την παραμονή στη Superleague.
Χιλιάδες φίλοι της ομάδας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συλλόγου και των μελών τής συντονιστικής επιτροπής αγώνα. Η ευχάριστη είδηση για τον Ηρακλή ήρθε λίγη ώρα πριν από τις 9 το βράδυ και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα: Μετά από συντονισμένες ενέργειες βουλευτών, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κάλεσε τον Σοφοκλή Πιλάβιο να παρουσιαστεί ενώπιόν της την Πέμπτη (14:00). Σκοπός της κλήσης τού προέδρου της ΕΠΟ είναι να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής αδειοδότησης που δεν έδωσε άδεια στον Ηρακλή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο θα είναι να ζητηθούν από την επιτροπή όλοι οι φάκελοι που εξετάστηκαν από αυτήν, προκειμένου να εξεταστούν.

Όλοι ήταν εκεί

Στη συγκέντρωση της πλατείας Αριστοτέλους χθες βράδυ ήταν πάρα πολλοί οι επώνυμοι του αθλητικού και του πολιτικού χώρου που βρέθηκαν, για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια των κυανόλευκων. «Ελπίζω να δουν διαφορετικά οι άνθρωποι της ΕΠΟ την περίπτωση του Ηρακλή και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Στο τέλος θα νικήσουμε», είπε ο Βασίλης Χατζηπαναγής. «Εμένα δεν με εντυπωσιάζει ο αριθμός των συγκεντρωμένων φιλάθλων, γνωρίζω πάρα πολύ καλά το πόσοι είναι αλλά και το ότι, συσπειρωμένοι, είναι πολύ δυνατοί. Θέλω να τονίσω πως, όποια κι αν είναι η κατάληξη της προσπάθειας, δεν θα αγγίξει την τεράστια ιστορία του Ηρακλή», τόνισε η Ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου.
Ποδοσφαιριστές της ομάδας του Ηρακλή, των ομάδων πόλο και βόλεϊ, των τμημάτων υποδομής και των αθλημάτων που υπάγονται στον ερασιτέχνη ήταν παρόντες. Η δημόσια τοποθέτηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και η στάση του δήμου Θεσσαλονίκης και βουλευτών που ήταν παρόντες τύγχαναν επιδοκιμασιών από τους χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας. Αντίθετα, αποδοκιμάστηκαν έντονα με συνθήματα οι Σοφοκλής Πιλάβιος και Γιάννης Μπουτάρης. Από το βήμα πέρασαν δήμαρχοι και βουλευτές, πρώην πρόεδροι του ΓΣ και της ΠΑΕ Ηρακλής και στελέχη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. «Το έγκλημα ξεκίνησε από πέρυσι και πάει τώρα να ολοκληρωθεί. Είμαι περήφανος που φόρεσα αυτή τη φανέλα. Είμαι βέβαιος πως την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ότι η θέση του Ηρακλή είναι στην πρώτη κατηγορία», είπε ο Τάσος Κατσαμπής, που ήταν και αυτός παρών. Τέλος, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, στιγματίστηκε ως απόδειξη ενοχής της ΕΠΟ το γεγονός πως, αν και έχει περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα, ακόμη δεν έχει δοθεί στους κυανόλευκους το σκεπτικό της επιτροπής που ρίχνει τον Ηρακλή στη Β΄ εθνική…

Ρεκόρ συλλήψεων !

Ο Ηρακλής φέτος μετράει 70 συλληφθέντες φιλάθλους, αριθμός που αποτελεί ίσως ρεκόρ -πόσο μάλλον όταν για άλλες ομάδες, των οποίων τα γήπεδα καίγονται ακόμη και σε τελικούς κυπέλλων, οι συλλήψεις δεν φτάνουν καν σε διψήφιο αριθμό. Στη μεγάλη λίστα των κυανόλευκων προστέθηκαν άλλα 27 άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη και καταδικάστηκαν χθες σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών (με διετή αναστολή) για διατάραξη κοινής ειρήνης…

Στη βουλή το θέμα

Σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων στη Βουλή θα φτάσει το θέμα του Ηρακλή. Την Πέμπτη το μεσημέρι (15.00) ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Βουλής με θέμα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εισηγητής θα είναι ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης, που, εκτός από Ζ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, είναι και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του σώματος - αυτής ακριβώς που νομιμοποιείται να ζητήσει τους φακέλους της αδειοδότησης από την ΕΠΟ από τον κ. Πιλάβιο.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά

Ο Γιώργος Κυριαζής δεν είναι μόνο ένας από τους αρχηγούς του Ηρακλή. Καθώς φαίνεται, ο δεσμός του με την ομάδα κάθε άλλο παρά επαγγελματικός είναι: «Είναι πραγματικά λυπηρό για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο να τον έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση για μια υποτιθέμενη εξυγίανση. Υπάρχουν τόσα προβλήματα στο ελληνικό κράτος, που ήταν αδύνατο να μη μεταφερθούν και στο ποδόσφαιρο. Αισθάνομαι ότι λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Με Χατζηπαναγή για τη δικαίωση

Ο ένας μετά τον άλλον τοπικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής τάσσονται στο πλευρό του Ηρακλή. Μετά τον περιφερειάρχη, ο δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ψήφισμα στήριξης, όπως και οι δήμοι Αμπελοκήπων και Λαγκαδά. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο Κώστας Αϊδινίου, ο Λάκης Παπαϊωάννου, η Τασούλα Κελεσίδου, ο Νίκος Ατματζίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης στελεχώνουν τη συντονιστική επιτροπή αγώνα για τη δικαίωση του Ηρακλή.
«Μακεδονία»

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης

 

Ποιοι απεργούν σήμερα

.«Αποδέσμευση τώρα από τα δεσμά του μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών», αναφέρει το κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10:30 μπροστά από το ΕΚΘ. Παράλληλα, το Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί στις 10 το πρωί σε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου κατά των νέων μέτρων και για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στη σημερινή πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και αναμένεται να υπολειτουργήσουν σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και οι δήμοι σε όλη τη χώρα.
Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΘ, σήμερα θα κυκλοφορούν λιγότερα λεωφορεία (ένα ή δύο σε κάθε γραμμή) με προσωπικό ασφαλείας, έως τις 23:18 το βράδυ. Από τον ΟΣΕ θα εκτελούνται μόνον έκτακτα δρομολόγια.
Λόγω της συμμετοχής στην κινητοποίηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, δε θα γίνει καμία πτήση από και προς την Ελλάδα από τις 12:00 έως τις 16:00, ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας.
Στην απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι γιατροί του ΙΚΑ, καθώς και οι ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι. Για 24 ώρες δε θα υπάρχει ενημέρωση, λόγω της συμμετοχής στην απεργία όλων των δημοσιογράφων στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ επίσης απεργούν δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στους δήμους και κοινότητες, τις εφορίες, τα υπουργεία, τους οργανισμούς τους Δημοσίου, καθώς και σε τράπεζες, βιομηχανίες και βιοτεχνίες του ιδιωτικού τομέα.





Ο Βενιζέλος… πήγε πιο μακριά από τον Λοβέρδο

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Σύμφωνα με τα «Wikileaks» που αφορούσαν την ελληνική πολιτική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας ευφυής άνθρωπος, που δυσκολεύεται να συνδιαλέγεται με… λιγότερο έξυπνα πολιτικά στελέχη. Επομένως, δυσκολεύεται και να παρακολουθεί απαθής μια πορεία με κατεύθυνση… τον τοίχο.
Μια τέτοια πορεία, ακολουθεί με γεωμετρική ακρίβεια η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι, στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια «αρχηγικού τύπου» παρέμβαση. Τη διάβασε, τη μοίρασε στους παριστάμενους συναδέλφους του, και αφού οι διαρροές για το περιεχόμενό της, οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι επέρριπτε στον Γιώργο Παπανδρέου «αδυναμία διακυβέρνησης», εμφανίστηκε στη… γκαραζόπορτα του Μεγάρου Μαξίμου, και «διόρθωσε» τα νοήματα που επιθυμούσε να στείλει, επικεντρώνοντας τη ρητορική του στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» με τη Νέα Δημοκρατία.
Όσοι έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά τη διαδρομή του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πόνταραν… αρκετά περιουσιακά στοιχεία τους, έστω και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, στην επιλογή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να πάει… πιο μακριά από τον άλλοτε «υπασπιστή» του. Γιατί, αν η χθεσινή παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε πολιτικό σοκ στην Κυβέρνηση, όσα είπε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνιστούσαν ευθεία αμφισβήτηση της δυνατότητας του Γιώργου Παπανδρέου να σύρει το καράβι μόνος του, για να θυμηθούμε μια άλλη «συζητήσιμη» αποστροφή της Άννας Διαμαντοπούλου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βέβαια, παραμένει ένας ευπατρίδης του Κέντρου. Το απέδειξε τότε που επέλεξε να μπει στο ΠΑΣΟΚ, το 1989, όταν τον Ανδρέα Παπανδρέου τον εγκατέλειπαν συγγενείς και φίλοι. Σε μια οριακή συγκυρία σαν τη σημερινή, δεν θα μπορούσε να «αδειάσει» με μη αναστρέψιμο τρόπο, τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον άνθρωπο που το 2007 του στέρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια τον «μπλόκαρε» από το να ακολουθήσει τη δική του, αυτόνομη πολιτική διαδρομή.
Πόσο μάλλον όταν στον πολιτικό ορίζοντα προβάλλει απειλητικά για το ΠΑΣΟΚ, η φιγούρα του Αντώνη Σαμαρά να εισέρχεται στο Περιστύλιο του Ζαππείου, και να αρθρώνει πολιτική εναλλακτική ελπίδας και ρεαλισμού για μια κοινωνία η οποία μοιάζει να έχει υπερβεί τα όρια αντοχής της.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν την παρέμβαση Βενιζέλου ως προτροπή προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έτσι είναι… αν έτσι νομίζουν.
Οι εντυπώσεις δύσκολα θα αμβλυνθούν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «πολιτικό πρόβλημα». Ζήτησε «να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας». Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών. Έδειξε στον Πρωθυπουργό την οδό του ανασχηματισμού. Τα έβαλε με τα συνδικάτα, δηλαδή το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισηγείται και εφαρμόζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σκιαγράφησε έναν άλλο οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση.
Τι άλλο δηλαδή θα έπρεπε να πει, για να προκαλέσει στους παριστάμενους υπουργούς σύγχυση, αναφορικά με το… σε ποιος χαράσσει τη γραμμή; Ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο ίδιος;


Νέο δάνειο στην Ελλάδα το 2012

Πρόγραμμα κοινητοποιήσεων δεν πληρώνω


 1.  Τετάρτη, 11 Μαίου συμμετέχουμε στην Πανελλαδική απεργία στο μπλοκ των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"

στο Πολυτεχνείο 10:30 πμ. (στη διασταύρωση Στουρνάρη και Πατησίων).

2.ΤΕΤΑΡΤΗ 11 Μαίου:
ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ "ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ"
ΩΡΑ 19:00 ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΦΕ ΥΜΗΤΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 19 (100 μέτρα απο την πλατεία Υμηττού)


3. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΙΟΥ, ώρα: 6:00-8:00μμ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ-Κόμβος Κηφισίας/έξοδος προς Μαρκόπουλο στο δαχτυλίδι του ΟΤΕ της Λεωφ. Κηφισίας .

4. ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΙΟΥ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ:
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ 19:00,
Καφέ Θεωρείο - Κονδύλη 3, Απέναντι από τον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου - Δίπλα από τα Goody's.

5. ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΙΟΥ, 4η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"
ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ ώρα: 18:00 στο άλσος Χολαργού,
(στην Καντίνα πίσω από το "Ηρώων", απέναντι από το Δημαρχείο")

Θυμήθηκε τον… πατέρα του

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Οι σχετικές διαρροές είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε, δεν άφησε σχεδόν τίποτα στην τύχη, αναφορικά με τη σημερινή, μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η φιγούρα ενός Πρωθυπουργού αποφασισμένου να συνεχίσει έστω και μόνος του, στην οδό που έχει χαράξει, για την ανάκαμψη της χώρας αλλά… και του ΠΑΣΟΚ, σκιαγραφήθηκε με λέξεις και περιγραφές, σε σημείο που… νόμιζες ότι ήσουν παρών στη συνεδρίαση, και τον έβλεπες μπροστά σου.
Η ταμπακιέρα; Όποιος δεν μπορεί, θα πάει σπίτι του. Αυτό είναι το μότο που επέλεξε ως επικοινωνιακή πλατφόρμα το Μέγαρο Μαξίμου. Επιχειρώντας να περιγράψει το πολιτικό δίλημμα το οποίο έθεσε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στους υπουργούς του. Βάζει τον εαυτό του μπροστά, και απευθύνει κάλεσμα στους… πρόθυμους, να τον ακολουθήσουν. Μη διστάζοντας να εξαιρέσει από τη σταυροφορία, εκείνους που θα διστάσουν, ή θα συνεχίσουν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.
Σε άλλες εποχές, και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το ιστορικό «όποιος δεν μπορεί, να κατέβει από το τρένο». Η σημερινή Κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά… υπερταχεία θυμίζει, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ όμως, έστειλε ακριβώς το ίδιο μήνυμα με τον πατέρα του. Και προφανώς, είναι το ίδιο έτοιμος και αποφασισμένος να… κατεβάσει από τα βαγόνια εκείνους που συνεχίζουν να δείχνουν ζαλισμένοι.