Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Υπουργοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης


Νέο μέτωπο μεταξύ υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών
Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει πλέον και δημοσίως το κυβερνητικό σχήμα, έπειτα από τη αντίδραση του κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος απέδωσε σε στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τις διαρροές περί «κίτρινης κάρτας», που φημολογείτο ότι δέχθηκε το υπουργείο Μεταφορών από την τρόικα – και τις οποίες διαψεύδει.
Με τον τρόπο αυτό άνοιξε εκ νέου μέτωπο μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία και ενώ επίκειται η τελική διαμόρφωση και ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.
Το επεισόδιο, μία ημέρα έπειτα από την νέα προειδοποίηση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, ότι θα προχωρήσει με όσους θέλουν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές, εντείνει τη φημολογία για επικείμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και αναδιατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα εντός του προσεχούς διαστήματος.
Προσερχόμενος στη Βουλή, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχε μεταξύ των άλλων και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ρέππας ρωτήθηκε για την «κίτρινη κάρτα» και απάντησε κατηγορώντας κάποιον … «τζιτζιφιόγκο» του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος διαρρέει ανακρίβειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επίσκεψης της τρόικας, στο υπουργείο Μεταφορών μετείχε ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, κ. Γ. Κυριακός.
Η επίθεση του κ. Ρέππα έφερε στην επιφάνεια τον διάχυτο εκνευρισμό που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εν όψει των ανακοινώσεων για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί περί τις 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, πέραν των όποιων ανυπόστατων διαρροών, στις σχέσεις με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, καθώς παρατηρείται σημεντική καθυστέρηση στις αποφάσεις και τις ενέργειες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται καθυστέρηση στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων και των μετατάξεων.
Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για τις υποθέσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΕΝΟΣΕ δεν έχουν ακόμη οριστεί σύμβουλοι από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για το θέμα των μετατάξεων υπάρχει η υπογραφή μόνο του κ. Ρέππα και εκκρεμούν μεταξύ των άλλων οι υπογραφές των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Με βάση όλα αυτά, ο κ. Ρέππας έκανε τη χθεσινή ανεπίσημη δήλωση, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, προκειμένου να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να επωμιστεί «αμαρτίες» άλλων και να εμφανίζεται ως «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι και το προηγούμενο καλοκαίρι, ο κ. Ρέππας είχε κάνει – επισήμως τότε – επισημάνσεις γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος, όταν δεχόταν πιέσεις και κατηγορίες ότι δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις με την απαιτούμενη ταχύτητα.
Τότε, είχε αφήσει σαφείς αιχμές προς το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι δεν είναι καλό «να κουνάμε συνέχεια το δάχτυλο στους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και τους δημόσιους υπάλληλους, γιατί θα μας κουνήσουν κι εκείνοι τα πέντε δάχτυλα, ξέρετε πως, κάποια στιγμή..».
"ΤΟ ΒΗΜΑ"

Επίθεση Σαμαρά σε Παπανδρέου για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


«Η κυβέρνηση στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη που έχουν αρνητικές επιπτώσεις» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του, στη λεωφόρο Συγγρού.
«Επιβεβαιώνεται ότι την ώρα που ο κ. Παπανδρέου διακήρυσσε ότι 'λεφτά υπάρχουν' και βεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, την ίδια ώρα σχεδίαζε ακριβώς το αντίθετο και διαπραγματευόταν μυστικά και υπόγεια την υπαγωγή της χώρας.
» Όσοι άκουσαν τον κ. Στρος Καν δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία. Λέει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ μέσα σε 15 ημέρες γιατί είχαν προηγηθεί πολύμηνες και υπόγειες διαπραγματεύσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Γιατί φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009; Γιατί απαξίωναν την οικονομία με δηλώσεις για διεφθαρμένη χώρα και Τιτανικό; Μένει να μας πούνε τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές της μεθοδεύσεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να καθορίσει άμεσα ΑΟΖ για να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες λέγοντας:
«Μας προκαλεί ανησυχία. Η κυβέρνηση αρνείται να ενεργοποιήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της Πατρίδας μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη που έχουν αρνητικές επιπτώσεις.»
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας για «μοιρασιά στη μέση».
Χαρακτήρισε δε ακατανόητη την συνέχιση της μυστικής διπλωματίας από την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η χώρα δεν μπορεί παρά να αντιτάσσει μία σταθερή πολιτική αποτροπής με ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν κάνουμε βήμα πίσω αλλά και με γαλάζιες γραμμές στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στο Σκοπιανό και στα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Ο κ. Σαμαράς έβαλε στο στόχαστρό του τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, χωρίς να τον κατονομάσει, για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αρχικά τους αποκάλεσαν 'απλούς δημοσίους υπαλλήλους'. Μετά, τους είπαν ότι έχουν 'αυτιστική νοοτροπία'. Και μετά, ότι είναι 'το πλέον αντιπαραγωγικό τμήμα του λαού'. Είναι αδιανόητο να λέγονται αυτά από οποιονδήποτε. Είναι, προπάντων, αδιανόητο να λέγονται από μια κυβέρνηση, προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και, όμως, ελέχθησαν από τους κορυφαίους της».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας με δήλωσή του στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εκανε λόγο για «μία 'ολική επαναφορά' των παλαιοκομματικών πρακτικών της παράταξής της Ν.Δ. στο χώρο των Ε.Δ., τον οποίον το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από αδράνεια, θεωρεί ως προνομιακό της χώρο».
»Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους πρέπει να είναι χώρος κομματικά ουδέτερος, χώρος εθνικής συναίνεσης και συστράτευσης. Ούτε μία σχετική λέξη δεν βρήκε να πει επ’ αυτού ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντιθέτως, διολίσθησε σε μία παλαιοσυνδικαλιστική προσέγγιση όλων των θεμάτων, ενώ γνωρίζει τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους λόγους που τη δημιούργησαν.
»Μέριμνά μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όλους αυτούς τους μήνες ήταν και είναι τα στελέχη των Ε.Δ. να θιγούν όσο γίνεται λιγότερο από αναγκαία και οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό ρυθμίστηκε, μάλιστα, με τον καλύτερο και πιο ανώδυνο τρόπο, το συνταξιοδοτικό τους καθεστώς, ενώ προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στην αδιέξοδη κατάσταση που βρήκαμε να επικρατεί στο ΜΤΣ.
»Είναι επίσης κρίμα να μην αντιλαμβάνεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση τη σημασία που έχουν οι νέες θεσμικές εγγυήσεις, διοικητικές και δικαστικές, στο σύστημα αξιολογήσεων, προαγωγών, τοποθετήσεων και μεταθέσεων των στελεχών των Ε.Δ.» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Τέσσερις προσαγωγές για τη συμπλοκή στου Ρέντη

Τέσσερα άτομα προσήχθησαν πριν από λίγη ώρα στην Ασφάλεια Αττικής, ως ύποπτα για την αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη που στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.
Τέσσερα άτομα προσήχθησαν πριν από λίγη ώρα στην Ασφάλεια Αττικής, ως ύποπτα για τον θάνατο των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη την 1η Μαρτίου.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα αυτά είναι αλλοδαποί, ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και καιρό και σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν όπλα. Οι προσαγωγές έγιναν από την Ελευσίνα, την Ανάβυσσο, τα Άνω Λιόσια και τον Ασπόπυργο.





Τρισέ: Εκτός πλάνων η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Σταθερά παραμένουν τα επιτόκια της ΕΚΤ
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι η προώθηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μείζονος σημασίας και τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση δεν είναι στα χαρτιά». Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως τα τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μείνουν σταθερά.



Διεθνής συνάντηση στην Αθήνα για την ΕΛΕ

Την Παρασκευή 6 Μαΐου αρχίζει στη Νομική Σχολή της Αθήνας η Διεθνής Συνάντηση για το χρέος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 8 Μαΐου. Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος πολιτικές προσωπικότητες, πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, μέλη Επιτροπών Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους και κινημάτων κατά του χρέους από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Πως… θα του το έλεγαν οι τέως βουλευτές;


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Η 5η Μαϊου του 1980, πέρασε στην ιστορία ως η ημέρα που η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ξεκινούσε έτσι η πρώτη θητεία του Μακεδόνα πολιτικού, που στέγνωσε την ψυχή του για να βάλει στον ορθό δρόμο μια χώρα η οποία διαχρονικά αναζητούσε… παρακαμπτήριους.
Η μετάβαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είχε μια ανομολόγητη, αλλά προφανή στόχευση: Να περιφρουρήσει το οικοδόμημα της Νέας Ελλάδας, από ένα ΠΑΣΟΚ που ερχόταν σαν σίφουνας, με πρόγνωση να μετατραπεί σε… τυφώνα Κατρίνα. Όπως και έγινε τελικά.
Ο Εθνάρχης πρόλαβε να φυλάξει Θερμοπύλες για μια θητεία. Το 1985, ο Ανδρέας και τα έγχρωμα ψηφοδέλτια που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ, έκαναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Μαζί με την απογύμνωση του Προέδρου από τις παρεμβατικές εξουσίες του, το ΠΑΣΟΚ… συνάντησε το πεπρωμένο του. Και οδήγησε, στις μέρες μας, την Ελλάδα στον έλεγχο των ξένων δανειστών μας.
Η ανάμνηση της Ιστορίας, σε κάνει να αναρωτιέσαι. Τι θα είχε συμβεί αν ο Καραμανλής είχε παραμείνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά το 1985. Αν δεν είχαν αλλάξει οι αρμοδιότητες του ανώτατου άρχοντα της πολιτείας. Αν ο Ανδρέας Παπανδρέου, συνέχιζε να έχει πολιτικό παιδονόμοι…
Με τα «αν» φυσικά, μονάχα να μελαγχολούμε μπορούμε. Ειδικά αν τα επεκτείνουμε μέχρι τις μέρες μας. Και αναρωτηθούμε, για παράδειγμα, ποια απάντηση θα έδινε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στους τέως βουλευτές οι οποίοι θα ζητούσαν… αναδρομικά από το κράτος.
Λάθος υπόθεση εργασίας, θα πείτε και δίκαια. Δεν θα τολμούσαν καν… να το θέσουν ως θέμα. Πόσο μάλλον… να τον ρωτήσουν.

Η Ελλάδα διεκδικεί αναδρομικά… ψυχικής οδύνης


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπό μια έννοια, οι στιγμές που βιώνουμε έχουν τελολογικό χαρακτήρα. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, δεν είναι μονάχα η Ελλάδα που σε πληγώνει. Το… αυτό υφίστασαι από τον διπλανό σου, τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον φίλο, και μάλλον, πάνω απ’ όλα, από τον εαυτό σου. Μια Ελλάδα που πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές, στον εθνικό αποπροσανατολισμό του 1981, τότε που ο Ανδρέας υποσχέθηκε Αλλαγή, και εννοούσε… προς το χειρότερο.
Η Ελλάδα του 2011, είναι σαφώς το αποτέλεσμα της συναισθηματικής και πολιτικής επένδυσης των Ελλήνων σε ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίστηκε ως Κίνημα, σάρωσε σαν λαίλαπα αξίες και ιδανικά, «διάβασε» τα εθνικά απωθημένα ολόκληρων γενεών, και όρισε ως προτεραιότητες το δήθεν, τις αυταπάτες, το… έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.
Η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ είναι μια χώρα που δημιούργησε μια εικονική πραγματικότητα. Επειδή έτσι μας βόλευε. Επειδή, στο τέλος κάθε μέρας, αισθανόσουν πολύ καλύτερα με το να παραπέμπεις στο απώτερο μέλλον αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την προηγούμενη. Χτίσαμε μύθους, και τους ζήσαμε. Και τώρα που εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να αντικρίσουμε την εκκωφαντικά αποστομωτική πραγματικότητα, προσευχόμαστε να μας δοθεί… επιμήκυνση. Που δεν θα αφορά μόνο τον χρόνο αποπληρωμής δανεικών, τα οποία πιστεύαμε ότι θα αποδειχτούν… αγύριστα, αλλά και τη βιωματική ανάγκη να βρεθούμε και πάλι, εκεί που ήμασταν… πριν ξυπνήσουμε. Να ζούμε τους μύθους μας. Φανταστείτε να μην είχαμε μπει καν στην Ενωμένη Ευρώπη. Τότε που ο Εθνάρχης Καραμανλής μας τόνισε ότι έπρεπε να μάθουμε να κολυμπάμε, και εμείς… φτιάχναμε πισίνες για να απολαμβάνουμε τη χαλάρωσή μας.
Εδώ που φτάσαμε, προφανώς και πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε, να συμπεριφερόμαστε και να ζούμε αλλιώς. Αν θέλουμε να υπάρξουν στο μέλλον γενεές, οι οποίες θα διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια εθνική ρεβάνς, για μια Ελλάδα που παρέμεινε από το 1981, καλά κρυμμένη στη συνείδησή μας.
Υπάρχει φυσικά το ορατό εμπόδιο του πως θα πείσουμε τους Ευρωπαίους και υπερατλαντικούς δανειστές μας, ότι αξίζουμε κι άλλες ευκαιρίες. Κι άλλες διευκολύνσεις. Κι άλλα «δεν βαριέσαι» από την πλευρά τους, μπροστά στη δική μας ασυνέπεια. Ίσως το κλειδί να προσγειώθηκε στα χέρια μας τις τελευταίες μέρες, και εμείς να μην έχουμε κατανοήσει ακόμη τη δύναμή του.
Να τους δείξουμε τα χαρτιά της προσφυγής των πρώην βουλευτών, οι οποίοι ζητούν να τους αποδοθούν αναδρομικά 80 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα. Στη συγκυρία που βιώνουμε όλοι. Και ας ελπίσουμε ότι το… ψυχολογικό σοκ που θα αισθανθούν οι δανειστές μας, μόλις συνειδητοποιήσουν… ποιοι νομοθετούσαν και ασκούσαν εξουσία στην Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι αρκετό για να τους κάνει… να μας απαλλάξουν.
Δεν είναι και λίγο να προσδιορίζεται ως εθνικό όραμα της καθημερινότητάς σου, να γίνεις… όταν μεγαλώσεις, τέως βουλευτής. Και να διεκδικήσεις με τη σειρά σου, αναδρομικά. Ίσως έτσι οι ξένοι συνειδητοποιήσουν ότι, και εδώ που φτάσαμε, θαύμα είναι… Και με τη σειρά τους δώσουν στην Ελλάδα διευκολύνσεις, ως αναδρομικά… ψυχικής οδύνης για τις ηγεσίες που είχαμε.



Σταύρος Καλαφατης: "Σώθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο με τον υποβιβασμό του Ηρακλή ;"

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για τον υποβιβασμό του Ηρακλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
" Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά με την απόφαση, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης σε υποβιβασμό :
1. Τηρείται ή και τηρήθηκε στο παρελθόν η αρχή της ίσης μεταχείρισης στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα ;
2. Με την τιμωρία αποκλειστικά και μόνο του Ηρακλή, ξεκινάει ή ολοκληρώνεται κάποια προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου ;
3. Είναι επαρκείς οι εξηγήσεις και η αιτιολογία μιας τέτοιας απόφασης ;
Σε κάθε περίπτωση η φίλαθλη κοινή γνώμη γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Ηρακλής, τόσο με την ιστορική του διαδρομή όσο και με την αγωνιστική του συμπεριφορά δικαιώνει την παρουσία του στη "μεγάλη κατηγορία".
Αλήθεια όλες οι άλλες ομάδες που δεν ονομάζονται "Ηρακλής", πληρούν απολύτως τις ηθικές και νομικές προϋποθέσεις, ώστε να "κοσμούν" με την παρουσία τους την ανώτατη επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία ; "

Εκπομπή στα ερτζιανά για Μεϊμαράκη-Καραχάλιο!

OFF THE RECORD
Μετά την πολιτική αλλαγή του 2004, και την έλευση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, ο Κώστας Καραμανλής μετακόμισε από τη Ρηγίλλης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο νεοκλασικό ωστόσο, συνέχισε να χτυπάει η καρδιά της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Κι αν ο Κώστας Σταϊκούρας κρατούσε τα κλειδιά του γραφείου του προέδρου, που ήταν πλέον πρωθυπουργός, το δίδυμο που «έτρεχε» το κόμμα, σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Νίκος Καραχάλιος.
Σε ρόλο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ο πρώτος, σε ρόλο Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος ο δεύτερος, συνήθιζαν να διατηρούν μια σχετική αυτονομία από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και καταβάλλοντας το τίμημα της… πολιτικής γκρίνιας υπουργών, συμβούλων του Μεγάρου Μαξίμου και στελεχών.
Ήταν η εποχή που το δίδυμο Μεϊμαράκη-Καραχάλιου, χαρακτηριζόταν κωδικοποιημένα… «Τα κακά παιδιά της Ρηγίλλης». Σήμερα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, και ξαναέγινε «κακό παιδί», με τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν βουλευτή Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ., Ιωάννη Κοραντή. Ο δε Νίκος Καραχάλιος, προσπαθεί να δώσει επικοινωνιακό αισθητήριο στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό του Βαγγέλη Μαρινάκη, και πιθανότατα θα «μετρηθεί» με το υπόλοιπο πολιτικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Πειραιά, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.Τα «κακά παιδιά» της τότε Ρηγίλλης λοιπόν, ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Statesmen, να ξανασμίξουν στα ερτζιανά! Να αποκτήσουν δηλαδή ραδιοφωνική εκπομπή, μέσω της οποίας θα δίνουν το δικό τους στίγμα στα γεγονότα, χρωματίζοντας την με… αντισυμβατικές πινελιές.
Μια σχετική νύξη έγινε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον «Real Fm». Με τον τελευταίο, δίκην αστεϊσμού, να του ανοίγει την πόρτα της ραδιοφωνικής συχνότητα του Ομίλου «Real». Εν αναμονή… ακροάσεως, λοιπόν.
Statesmen,

Βάζει τον Γιώργο απέναντι στην αλήθεια

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Το σίριαλ των αποκαλύψεων του Ντομινίκ Στρος Καν για τον Γιώργο Παπανδρέου, και τις συζητήσεις που λάμβαναν χώρα στο παρασκήνιο ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Γάλλο Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρκετούς μήνες πριν η Κυβέρνηση προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, έδωσαν στον Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία να θέσει δημοσίως θέμα αξιοπιστίας, για τον Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνησή του.Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διείδε το ράγισμα της τζαμαρίας στο προφίλ του Πρωθυπουργού, και φρόντισε να αναδείξει το ζήτημα σε κεντρικό επίπεδο, έτσι ώστε να σπάσει τελείως το τζάμι της κυβερνητικής αξιοπιστίας.
«Την ώρα που διακήρυσσε ότι λεφτά υπάρχουν, και βεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ίδια ώρα σχεδίαζε το ακριβώς αντίθετο. Όσοι άκουσαν τον Στρος Καν, δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία. Λέει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπήκε στο Ταμείο σε 15 μέρες, διότι είχαν προηγηθεί πολύμηνες μυστικές και υπόγειες διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, η αλήθεια είναι μια, και την ξέρει πλέον ο ελληνικός λαός», ήταν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί εξαπατούσε τους Έλληνες πολίτες.
Στη Συγγρού είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αναδεικνύοντας άλλωστε ασυνέπεια λόγω και έργων του Γιώργου Παπανδρέου, επιφέρουν καίριο χτύπημα στο προφίλ του. Και, εφόσον στο «Ζάππειο 2» ο Αντώνης Σαμαράς πετύχει

Μαθαίνουν να ανακυκλώνουν το βλαβερό τηγανέλαιο


Μαθητές της Βρίας Πιερίας μαθαίνουν να ανακυκλώνουν το βλαβερό τηγανέλαιο και συμμετέχουν στην 1η Γιορτή Εθελοντισμού Κατερίνης με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
Πόσο κακό προκαλεί στο περιβάλλον το λάδι, που οι περισσότεροι καταναλωτές συνηθίζουν να πετούν στο νεροχύτη, αφού το χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα; Οι συνέπειες μιας τόσο συνηθισμένης επιλογής είναι τραγικές.Μια φιάλη, ενάμισι λίτρο, τηγανελαίου που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού όμβριων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Η δε κακή συνήθεια να το ρίχνουμε στο νεροχύτη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων της πόλης.Χάρη όμως στην εξέλιξη της επιστήμης, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται πλέον με την κατάλληλη επεξεργασία σε bio-diesel και όχι μόνο.Μετά όμως, τι το κάνουμε;Ας υποθέσουμε πως οι πολίτες γνωρίζουν τα παραπάνω και συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι. Μετά όμως, τι το κάνουμε;Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πληροφορήθηκαν γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βρίας Πιερίας, κατά τη διάρκεια ημερίδας, που οργανώθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των αρνητικών συνεπειών που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι μικροί μαθητές παρέλαβαν από ένα πλαστικό μπουκάλι με μια ειδικά διαμορφωμένη ετικέτα, στο οποίο οι γονείς τους , το επόμενο χρονικό διάστημα, θα συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι.Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, μαζί με τα παιδιά, ζωγράφισαν ένα μεγάλο βαρέλι και είναι έτοιμοι να δεχτούν τα πρώτα τηγανέλαια, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρεία ανακύκλωσης μαγειρικών λιπών και ελαίων που δραστηριοποιείται στο Νομό Πιερίας.Η πρωτότυπη δράση θα παρουσιαστεί επίσημα στον κεντρικό πεζόδρομο Κατερίνης, κατά τη διάρκεια της 1ης Γιορτής Εθελοντισμού, στο περίπτερο 3 της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Στόχος της ομάδας είναι, η δράση αυτή να βρει και άλλους μιμητές σε σχολεία του νομού, αλλά και να προτρέψει τους πολίτες να αποβάλλουν την «κακή συνήθεια» να πετούν τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια στο νεροχύτη της κουζίνας. Μάλιστα οι συντονιστές της δράσης ευελπιστούν, σύντομα, να ακολουθήσει το παράδειγμα των πολιτών και ο Δήμος Κατερίνης, τοποθετώντας μεγάλα δοχεία συλλογής σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.
Όσοι πολίτες έχουν ήδη συλλέξει κάποια ποσότητα τηγανέλαιου, μπορούν να την παραδώσουν κατά τη διάρκεια της 1ης Γιορτής Εθελοντισμού (Παρασκευή 6 Μαΐου 18:00-20:30 και 7 Μαΐου 10:00 – 13:30) στον κεντρικό πεζόδρομο Κατερίνης, στο περίπτερο 3 της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Μιχάλης Κριτσωτάκης στη διαμαρτυρία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων

Σε κινητοποίηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων Νομού Αττικής που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα παραβρέθηκαν οι βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Μιχάλης Κριτσωτάκης. Η διαμαρτυρία αφορούσε τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, ειδικά στο σκέλος των μεταφορών και της σίτισης,
Τα καλλιτεχνικά σχολεία, τα οποία μετρούν πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας, έχουν ολοήμερη λειτουργία (9 ώρες/ημέρα), καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές (στις περισσότερες των περιπτώσεων ένα νομό ή ακόμη και δύο), ενώ η δωρεάν μεταφορά και η σίτιση είναι υποχρέωση της πολιτείας.
Με το νέο νομικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ευθύνη μεταφοράς και σίτισης έχουν οι καλλικρατικοί δήμοι, οι οποίοι, λόγω των οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς και σίτισης των μαθητών, με κίνδυνο η επόμενη σχολική περίοδος να μείνει ακάλυπτη. Άλλωστε, η μεταφορά των σχετικών κονδυλίων από το Υπουργείο Εσωτερικών στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου δήλωσε: «Τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς στη λειτουργία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων είναι αποτέλεσμα μιας γραφειοκρατικής αντίληψης που προσπαθεί με ημίμετρα να αντιμετωπίσει την παιδεία και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό, αφού απαξιώνεται τελικά ο “σκοπός” από τους ίδιους που τον θεσμοθέτησαν. Η μετακίνηση-σίτιση των μαθητών είναι πρωταρχικής σημασίας θέμα για την ύπαρξη των σχολείων, αφού είναι διαδημοτικά και ολοήμερα. Η έγκαιρη διασφάλισή τους μέσω δημόσιων πόρων και φορέων πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα των αρμόδιων υπουργείων».
Ωστόσο στην κινητοποίηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων αντέδρασαν, για ακόμη μια φορά, υπερβολικά οι αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που σχολίασαν αρνητικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως επεσήμαναν, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος −εφόσον η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική−, διέκοψαν με κλούβες την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και απαγόρευσαν την πρόσβαση των μαθητών προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πολύ όμορφο, για να είναι αληθινό…

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ
Ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο , η χώρα βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση ,οι πολίτες σε κατάσταση πλήρους απογοήτευσης και όλοι μας σε ένα φαύλο κύκλο από αντιφατικές φήμες ,αρνητικά αποτελέσματα ,ολιγωρίες ενδοκυβερνητικές εμπλοκές και στοιχήματα για το πότε ακριβώς θα γίνει η αναδιάρθρωση και με ποιους όρους .
Εν τέλει ένα ερώτημα αιωρείται .Που πάει η χώρα; Για να είμαστε δε ειλικρινείς , σε μία χώρα με τόσο υπονομευμένη την κοινωνική συνοχή , το ερώτημα αυτό αιωρείται από τον καθένα μας .Που οδεύω εγώ ως άτομο ακόμα και αν καταστραφεί η χώρα; Μέσα σ’ αυτό το κλίμα , μέσα σ’ αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα
- Ανθεί η γενική συζήτηση για τα αίτια της κρίσης και βέβαια υπάρχουν δύο αγαπημένες εκδοχές . Η μία είναι ότι συνωμοτεί περίπου όλος ο πλανήτης εναντίον του μονίμως
καταδιωγμένου ελληνικού λαού , ενώ όλα γίνονταν και γίνονται από εμάς σωστά . Η άλλη , ότι κάποιοι ” τα έφαγαν “. Πολλοί φαίνεται να μην κατανοούν ακόμα τι σημαίνει
ότι το χρέος έχει φτάσει τα 350 δισ. ευρώ .Μάλλον δεν κατανοούν καν περί τι ποσού πρόκειται.
- Προτιμούνται οι ” αναλύσεις ” για την κακή μας τύχη ,για το κακό που μας βρήκε ξαφνικά , οι γενικές συζητήσεις για ” συνταγές ” που είναι σωστές η λαθεμένες .
Κανείς δεν συγκινείται από το γεγονός , ότι σ’ αυτή την χώρα το 76% της δημόσιας κατανάλωσης πάει σε μισθούς του δημοσίου . Ότι έχει δημιουργηθεί μία κρατική δομή που τροφοδοτεί αενάως ελλείμματα , διαφθορά ,κακές υπηρεσίες στους πολίτες , ανοχή στη φοροδιαφυγή ( 15 δισ. ευρώ ετησίως παρακαλώ ) ,συνθήκες αποδιάρθρωσης
παραγωγικών ιδιωτικών πρωτοβουλιών .Ότι μόνο στο διάστημα 2004-2009 διπλασιάστηκαν οι πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες και παράχθηκαν συνολικά ελλείμματα
ύψους 109.5 δισ. ευρώ ! Για όσους δεν λέει τίποτα το τελευταίο νούμερο , υπενθυμίζω ότι 110 δισ. ευρώ είναι το συνολικό ποσόν που παίρνουμε μέσω του μνημονίου !!
- Προτιμούνται οι καταγγελίες του Μνημονίου ” που μας επιβλήθηκε ” και δεν θίγονται δύο απλές πλευρές .Η πρώτη αφορά σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις που κανονικά θα έπρεπε
να έχουν προωθήσει εδώ και χρόνια από μόνες τους Ελληνικές Κυβερνήσεις αν ήταν υπεύθυνες .Η τραγική κατάληξη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2001 είναι
γνωστή και διδακτική . Το ίδιο και η υπερχρέωση των ΔΕΚΟ που την πληρώνουμε τώρα όλοι ,όταν οι μισθοί κυμαίνονται σ’ αυτές μεταξύ 2.500 και 5.000 ευρώ την στιγμή που
που οι μισθοί στο δημόσιο κυμαίνονται βασικά μεταξύ 1.200 και 1.700 ευρώ . Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν μιλάμε….Η δεύτερη πλευρά είναι πιο σαφής και απλή. Αν πέρυσι διά του τρισκατάρατου Μνημονίου δεν εξασφαλίζονταν τα 110 δισ. ευρώ , πολύ απλά δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ,Τόσο απλό….
Ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο ,υπάρχει πιο ορατός παρά ποτέ ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε ανοικτή πολιτική κρίση .Η Κυβέρνηση δείχνει να παλεύει αλλά να είναι αδύναμη . Οι επιλογές της αμφισβητούνται πριν απ’ όλα εσωτερικά . Μία Ν.Δ δίχως ευθύνη ,άποψη και σχέδιο έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής ( 30.5% έναντι 31.5%,σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της PUBLIC ISSUE ) . Οι πολίτες αποστασιοποιούνται και το πολιτικό σύστημα έχει σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής. Κι όμως σ’ αυτόν τον χρόνο δόθηκε αγώνας .Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 10.5% του ΑΕΠ που αποτελεί μη ευκαταφρόνητη προσαρμογή 4.9 μονάδων. Προωθήθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές ( ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλαγές σε ΔΕΚΟ , απελευθέρωση έστω και με συμβιβασμούς επαγγελμάτων κ.α ) .Ταυτόχρονα φάνηκαν βέβαια σοβαρές αδυναμίες .Αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής .Καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές .Καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων . Όπως δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά συγκεκριμένα ζητήματα. Όταν περικόπτεις για παράδειγμα τόσο δραματικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεις την ύφεση ,αυξάνεις την ανεργία .Όταν δεν δίνεις έμφαση σε μία νέα αρχιτεκτονική των ιδιωτικοποιήσεων και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας δεν μπορείς ούτε το χρέος να μειώσεις , ούτε μία νέου τύπου ανάπτυξη να αρχίζεις να οικοδομείς.
Ωστόσο , το βασικό για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί βρίσκεται στην κατάρρευση του Κεντρικού Σχεδίου που περιγράφτηκε πέρυσι .Ότι δηλαδή μέσα από μία πορεία υλοποίησης του Μνημονίου θα ξαναβρεθούμε στις αγορές το 2012 και σε μία νέα φάση ανάπτυξης της χώρας , έχοντας διανύσει μία σύντομη περίοδο ” έκτακτων ” μέτρων
και εθνικής αυτογνωσίας . Η ζωή έδειξε ότι αυτή η αφήγηση ήταν πολύ όμορφη για να είναι αληθινή. Έτσι , μας λείπει τώρα μία νέα αφήγηση . Ένα νέο ,προσγειωμένο αυτή την φορά , Σχέδιο εθνικής ανάταξης , οικοδόμησης ουσιαστικά μίας νέας Ελλάδας . Ένα Σχέδιο που θα στηρίζεται σε νέες δημόσιες δομές ,σε σκληρή δουλειά από όλους τους Έλληνες ,σε τολμηρές επιλογές που θα ανοίγουν δυνατότητες για επενδύσεις ,σε μία Ελλάδα που θα παράγει και δεν θα καταναλώνει απλά μέσα σε ένα κλίμα εθνικής αφασίας .
Αυτό είναι το χρέος της Κυβέρνησης . Διαφορετικά……..



«Άνοιξαν οι ουρανοί» στον Επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης


πολύωρη νεροποντή που ξεκίνησε τις νυχτερινές ώρες και συνεχίστηκε όλη την ήμερα είχε ως αποτέλεσμα να πλημυρίσει η κεντρική αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του σταθμού επιστράτεψαν κουβαδάκια για την συλλογή των νερών που έτρεχαν από την οροφή του κτηρίου. Η κατάσταση τείνει να γίνει μόνιμη μας πληροφόρησαν οι εργαζόμενοι. «Κάθε φορά που βρέχει έχουμε αυτό το πρόβλημα Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υποσχέσεις για αποκατάσταση της οροφής εν τούτης δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα» λένε οι εργαζόμενοι του σταθμού. Δείτε Βίντεο


Τέλος εποχής


ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Η αυταπάτη μέσα στην οποία ζει η χώρα τους τελευταίους 12 μήνες, από εκείνο το μελό πρωθυπουργικό μονόπρακτο στο Καστελλόριζο, φαίνεται ότι τελειώνει μαζί με όλους όσοι πίστευαν-ειλικρινά ή για άλλους λόγους- ότι το μνημόνιο θα είχε καλύτερη τύχη αν είχε δημιουργηθεί κλίμα ευρείας συναίνεσης. Διότι τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι ακόμα κι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμα δηλαδή κι αν όλα τα κόμματα στήριζαν την κυβερνητική πολιτική, το κράτος με τη σημερινή του μορφή δεν θα μπορούσε να το εφαρμόσει.Απόδειξη ότι μετά από ένα χρόνο η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου, γιατί πολύ απλά όσοι στήριξαν το μνημόνιο αυταπατήθηκαν πιστεύοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του προήλθαν από παρθενογένεση, και τέλος πάντων δεν μετείχαν «ψυχή τε και σώματι» στο κατεστημένο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, πέραν της αυταπάτης ότι το μνημόνιο θα καθιστούσε εκ μαγείας παραγωγικό το κράτος-το οποίο όλοι υποστηρίζουν ότι είναι αντιπαραγωγικό- προέκυψε και η αυταπάτη όλων εκείνων που το στήριξαν ως μοναδική λύση.
Έτσι σήμερα η Ελλάδα έχει οδηγηθεί απέναντι σ’ ένα τραγικό αδιέξοδο, του οποίου το βασικό χαρακτηριστικό δεν είναι όπως οι τεχνοκράτες αναλυτές πιστεύουν η οικονομία, αλλά η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να εξηγήσει με πολιτικούς όρους τη κρίση. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν μπορεί να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα, είναι απολύτως φυσιολογικές οι αντιδράσεις της κοινωνίας ως αποτέλεσμα του γενικότερου καταθλιπτικού κλίματος από το οποίο διακατέχεται.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι, η κυβέρνηση πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει στρατηγικό σχέδιο. Δεν είχε στρατηγικό στόχο ο οποίος σε κάθε διαπραγμάτευση δεν είναι άλλος παρά το αποτέλεσμα. Και κατά γενική ομολογία το αποτέλεσμα σήμερα είναι η αποτυχία. Πολύ απλά γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα και σήμερα ότι, ο συμβιβασμός και η απόκλιση από τον αρχικό στόχο είναι μια μορφή ήττας. Εκτός κι αν όταν διαπραγματευόταν είχε αποφασίσει ότι μας συμφέρει μια «ελεγχόμενη» ήττα.Τώρα αποδεικνύεται πόσο λάθος ήταν αυτή η προσέγγιση αφού η ήττα τέθηκε εκτός ελέγχου και μαθηματικά οδηγεί σε συντριβή. Αποτέλεσμα: Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως έξοδο διαφυγής, το φρόνημα των πολιτών εμφανίζει κάμψη, το κράτος έχει περιέλθει σε κωματώδη κατάσταση και η χώρα έχει σηκώσει τα χέρια. Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως οικονομική. Και αυτό σχετικά σύντομα θα έχει τίτλο: ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ!

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το ακροατήριο που είχε μπροστά του χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, εκπροσωπούσε κατά προτεραιότητα τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας. Τους ανθρώπους του τουρισμού δηλαδή, που περιμένουν από το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να διευκολύνει τη ζωή τους, έτσι ώστε και εκείνοι… να διευκολύνουν το κράτος.
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την ενίσχυση του τουρισμού, ακούστηκαν με εύγλωττη ανακούφιση. Μεγαλύτερη εντύπωση ωστόσο έκανε, η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε… πολιτικές εκμυστηρεύσεις, μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους, που στα μάτια του εκπροσωπούν ένα εξόχως δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω με όσους θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα». Αυτή η αποστροφή της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, δεν προσφέρεται για πολλές παρερμηνείες. Δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και να υπερβεί, προκειμένου να δώσουν η Ελλάδα και η Κυβέρνησή του, την ύστατη μάχη εθνικής και πολιτικής επιβίωσης.
Παράλληλα όμως, έδειξε σε όλους ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγή του «σχήματος μάχης», προφανώς με έναν δομικό και βαθύ ανασχηματισμό. Η παραδοχή αυτή, οδηγεί στο επόμενο ερώτημα, ως προς τον χρόνο εκδήλωσης μιας τέτοιας σημαντικής πρωτοβουλίας.
Σύμφωνα λοιπόν με όσους… ψυχολογούν τη δραστηριότητα του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιώργος Παπανδρέου θα περιμένει να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο έχει ζητήσει η τρόικα, και στη συνέχεια θα γυρίσει σελίδα. Επιλέγοντας μια καινούρια ομάδα για να τον πλαισιώσει. Μια ομάδα που θα είναι πιο κοντά στη δική του πολιτική κουλτούρα, και λιγότερο στις κομματικές προτεραιότητες του «βαθέως ΠΑΣΟΚ».

Η Κομισιόν, όχι μόνο αρνείται στροφή κοινοτικών πόρων στην τουριστική βιομηχανία, αλλά ζητάει να διακοπεί η όποια εθνική στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, χάριν της ενιαίας αγοράς!!!


Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.
Με ευχολόγια προσπαθεί η Κομισιόν να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό τουρισμό, και ειδικότερα στα κράτη μέλη του «Ευρωπαϊκού Νότου», όπου η τουριστική βιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό μερίδιο της οικονομικής τους δραστηριότητας. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του αφού σημείωνε ότι «τα οικονομικά προβλήματα του “Ευρωπαϊκού Νότου” που εμφανίζονται με τη μορφή τεράστιων δημοσίων ελλειμμάτων και χρέος, έχουν την αφετηρία τους στα μεγάλα ανοίγματα του εμπορικού ισοζυγίου», ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δεδομένη και την αύξηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων να «μελετήσει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δράσεων, αφ’ ενός για την ανάπτυξη του ενδοευρωπαϊκού Τουρισμού και αφ’ ετέρου για την προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες».
Στην απάντησή της η Κομισιόν, αναφέρεται σε ένα ευχολόγιο στρατηγικών, παραπέμποντας σε περσινές ανακοίνωσεις (30/06.2010 - COM (2010) 0352) όπου «προσδιορίστηκαν 21 στρατηγικές ενέργειες, που στοχεύουν στη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς, την αξιοποίηση των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αναδυόμενες αγορές (ειδικότερα, τις χώρες BRIC (Brazil-India-China)) στον βιώσιμο τουρισμό, την καταπολέμηση της εποχικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης υπεύθυνων και ποιοτικών τουριστικών μοντέλων». Στη συνέχεια της απάντησής της η Κομισιόν, σημειώνει ότι προγραμματίζεται η «επιτάχυνση της εφαρμογής των εν λόγω ενεργειών από την αρχή του 2011, ύστερα από τις διεξαγόμενες συζητήσεις με τους διάφορους ενδιαφερόμενους παράγοντες και τα κράτη μέλη»
Την ίδια στιγμή απαντώντας στο αίτημα του έλληνα ευρωβουλευτή για οικονομική στήριξη, μέσω του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, του κλάδου του τουρισμού, η Κομισιόν τονίζει, ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει στροφή των κοινοτικών πόρων προς την τουριστική βιομηχανία, αλλά αντίθετα τα όποια εθνικά μέτρα, ελήφθησαν από χώρες μέλη μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ανάκαμψη της Οικονομίας (EERP) «ήταν εξαρχής προσωρινά» και «πρέπει να αποσυρθούν ώστε να αποφευχθούν αρνητικά αποτελέσματα για την ενιαία αγορά».

Η “Ελευθεροτυπία”… απασφαλίζει, “μέσω” του ιδρυτή της


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Από τη σύγκρουση με την Κυβέρνηση, σε σύγκρουση με το σύνολο του πολιτικού φάσματος προχωρεί η Μάνια Τεγοπούλου, που μαζί με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» θα προσφέρει dvd με την κατάθεση του πατέρα της και ιδρυτή της μαχητικής εφημερίδας, Χρήστου Τεγόπουλου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για το σκάνδαλο Κοσκωτά, την περίοδο 1989-1993.Τα σχετικά τηλεοπτικά spot έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, και τα αποσπάσματα που επέλεξε η ιδιοκτησία της εφημερίδας να προβάλλει, περιλαμβάνουν αναφορές σε όλα τα πολιτικά κόμματα, και ηγέτες που βρίσκονται και σήμερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Ο Χρήστος Τεγόπουλος, ο οποίος εμπνεύστηκε και δημιούργησε μια εφημερίδα-πρότυπο, είχε καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο, μαζί με τους άλλους μεγάλους εκδότες της εποχής, για τις πτυχές του σκανδάλου Κοσκωτά, με το οποίο είχαν ασχοληθεί μεγάλες εφημερίδες όπως το Βήμα, η Ελευθεροτυπία και το Έθνος. Οι εκδότες κλήθηκαν να καταθέσουν, σε μια ακροαματική διαδικασία που μεταδιδόταν σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, και ο Χρήστος Τεγόπουλος είχε αναφερθεί στο σύνολο του πολιτικού δυναμικού εκείνης της περιόδου, όπως και του πολιτικού σκηνικού που είχε διαμορφωθεί.
Το timing που επέλεξε η Μάνια Τεγοπούλου φυσικά και δεν είναι τυχαίο, καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η «Ελευθεροτυπία» έχει ανοίξει μέτωπο με την Κυβέρνηση για το θέμα του Ελληνικού, ενώ βρίσκεται και σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δεν έχει συμφωνήσει για την εκταμίευση δόσης δανείου προς την εφημερίδα.



Τι αλλάζει από φέτος στις εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αρχίζουν την Πέμπτη 12 Μαΐου. Νέα μέθοδος για τον υπολογισμό των μορίων. .
Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα αρχίζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις του 2011, και η αγωνία 116.000 υποψηφίων που θα διαγωνιστούν για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κορυφώνεται. Αναλυτικά, στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι μαθητές και απόφοιτοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι 92.259 για τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β), 1.068 από τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β), 22.010 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α) και 1.133 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ομάδα Α).
Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι όσοι μαθητές επιθυμούν να αποκτήσουν το απολυτήριο γενικού λυκείου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι ίδιοι εφόσον είναι ενήλικοι ή οι γονείς-κηδεμόνες τους εφόσον είναι ανήλικοι μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαΐου στον διευθυντή του γενικού λυκείου στο οποίο φοιτούν. Οι διευθυντές των γενικών λυκείων θα πρέπει να ενημερώσουν τους προέδρους των εξεταστικών κέντρων μέχρι την Τρίτη 10 Μαΐου για όσους καταθέσουν αίτηση απόκτησης απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις ενόψει της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Λιγότεροι οι εισακτέοι, περισσότερα τα ερωτηματικά

Μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων για το 2011, ενώ όλα δείχνουν πως λόγω της οικονομικής κρίσης και της συγχώνευσης τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ ο αριθμός των εισακτέων φέτος θα είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από αυτή τη χρονιά είναι:

1) Τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκτοι, πολύτεκνοι κτλ.) θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους και θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.

2) Μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων των πανελληνίων. Όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για να εισαχθούν σε κάποιο ανώτατο ίδρυμα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν απολυτήριο γενικού λυκείου μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων.

3) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, τα οποία προκύπτουν από τον βαθμό πρόσβασης, τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και τα ειδικά μαθήματα.

Οι εξετάσεις για τους αποφοίτους ΓΕΛ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν την Πέμπτη 12 Μαΐου με τη Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 25 Μαΐου με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α) και μαθημάτων ειδικότητας ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β) αρχίζει την Πέμπτη 19 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουνίου.

Η εξέταση των μαθημάτων αρχίζει στις 8.30 το πρωί. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, και μόνο για τα μαθήματα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές προβλέπεται ότι η εξέταση θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων αρχίζουν το Σάββατο 11 Ιουνίου με τα Αγγλικά στις 17.00 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 20 Ιουνίου με την Ακουστική (Dictee) ή έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων που δίνουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την γ’ τάξη των ημερησίων και την δ’ τάξη των εσπερινών γενικών λυκείων θα αρχίσουν στις 27 Μαΐου και θα διενεργηθούν με το πρόγραμμα που ορίζει κάθε σχολείο ξεχωριστά.

Η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίζεται από την Τετάρτη 8 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ

"Να μη θυσιάζει στον βωμό των περικοπών και το ευαίσθητο θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων" ζητά από το υπουργείο Παιδείας η ΟΛΜΕ και επισημαίνει: "Λίγες μέρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή και τμήμα αλλά και συνολικά. Προωθεί τη διάταξη για τη δυνατότητα απόκτησης δύο τύπων απολυτηρίων Γενικού Λυκείου , η οποία όμως δεν έχει ψηφιστεί μέχρι τη λήξη των μαθημάτων στη Βουλή και δεν έχει υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις”.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ζητά μεταξύ άλλων την αλλαγή του προγράμματος και των κέντρων για τα εσπερινά σχολεία, ώστε οι εργαζόμενοι μαθητές να εξεταστούν στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων τους, την άμεση δημοσιοποίηση του αριθμού των εισακτέων χωρίς περικοπή και την άμεση υπογραφή της σχετικής απόφασης για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών χωρίς τις περσινές περικοπές.

Το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων

ΠΕΜΠΤΗ 12-5-2011, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-5-2011, ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16-5-2011, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΛΑΔΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18-5-2011, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟ/ΓΙΑΣ Κ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-5-2011, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ,ΘΕΤΙΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Κ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-5-2011, ΛΑΤΙΝΙΚΑ, ΧΗΜΕΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ), ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25-5-2011, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ, ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ.

Είκοσι επτά συλλήψεις οπαδών του Ηρακλή

Είκοσι επτά οπαδοί του Ηρακλή,από τους οποίους οι επτά ανήλικοι, συνελήφθησαν από την αστυνομία, στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση οι 27 συλληφθέντες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για πρόκληση φθορών, ρίψη φωτοβολίδων, κ.α. αδικήματα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, είχαν προσαχθεί άλλοι 11 οπαδοί του Ηρακλή, οι οποίοι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η αντιπολίτευση είναι θεσμικός αγώνας

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την εν γένει υπόσταση αυτού που στην πολιτική πρακτική αποκαλούμε «αντιπολίτευση». Μέσα σε μια πολύ οξυμένη περίοδο γενικευμένης κρίσης – η κρίση δεν είναι μόνο πολιτική όπως πολλοί αρέσκονται να λένε – το να τίθεται θέμα περί «πολιτικής ορθότητας» της αντιπολίτευσης, είναι συζήτηση που γίνεται – κατά τη γνώμη μου – τουλάχιστον εκ του πονηρού και φέρει ελατήρια που βλάπτουν το συμφέρον της χώρας.Δεν είμαι σίγουρος ότι πράγματι οι εγκέφαλοι, που ένα πρωί διαπίστωσαν ξαφνικά ότι η ρητορική και πρακτική που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες είναι λανθασμένες, έχουν προβεί σε αυτή την αλλαγή πλεύσης με αγαθά κίνητρα. Δεν με έχουν πείσει για τις προθέσεις τους και κυρίως δεν με έχουν πείσει ότι όλο αυτό δεν το πράττουν απλώς και μόνο για να διατηρηθούν γαντζωμένοι σε θώκους που τους επιτρέπουν να συμπεριφέρονται «φεουδαρχικά» απέναντι σε μια κοινωνία που τους πίστεψε και μέσα σε μερικούς μήνες, ανερυθρίαστα, της επιτέθηκαν καθιστώντας την, λεκτικά, συνυπεύθυνη για τα χάλια που κάποτε αποτελούσαν τα θεμέλια της πολιτικής ρητορικής τους.Ακόμα περισσότερο, θεωρώ χυδαία τη λογική που λέει ότι αφού φτάσαμε εδώ, θα πρέπει να ακολουθήσουμε πειθήνια και τυφλά εκείνα που εμφανίζονται με ποικίλους τρόπους – σκοτεινούς και φανερούς – ως … ορθολογικά. Πιστεύω όμως, ότι είναι ακόμα περισσότερο εξοργιστικό, εκείνοι που έβαλαν την ελληνική κοινωνία στη λογική της επιδοτούμενης αγροτιάς, του επιδοτούμενου συνδικαλισμού, της επιδοτούμενης επιχειρηματικότητας, των «κινημάτων» των αγροτικών συνεταιρισμών, του επιδοτούμενου κομματισμού, της στείρας αντιπολίτευσης με τα ξεβρακώματα στο κέντρο της Αθήνας, των δακρύων στα λιμάνια, των λυγμών στα ναυπηγεία που στη συνέχεια εξευτελιστικά πούλησαν, φροντίζοντας όμως να διατηρήσουν έμμισθα και στις δύο πλευρές τους δικούς τους ανθρώπους, αυτοί οι ίδιοι σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές και αγωνιστές ενάντια σε αυτές τις παθογένειες.
Μπορώ να δεχθώ ότι κάποιος, στο πέρασμα του χρόνου, πιθανώς μπορεί να αλλάξει άποψη και οπτική, μπορεί να αλλάξει θέσεις και γνώμη, δεν θα τον καταστήσω όμως και προνομιακό διαχειριστή της ανάταξης και ανάτασης της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε εκείνα που ο ίδιος δημιούργησε και καλλιέργησε. Μπορώ να τον βοηθήσω να βάλει σε τάξη τον «βαθύ» πολιτικό του αποπροσανατολισμό, αλλά δεν θα τον καταστήσω και πυξίδα της πολιτικής μου στάσης.
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που σήμερα εγκαλούν τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά για την αντιπολιτευτική της στάση ; Εκείνοι που μέχρι χθες έλεγαν ακριβώς το αντίθετο σε οτιδήποτε πρεσβεύει – με απόλυτη συνέπεια – αυτή η παράταξη τα τελευταία 37 χρόνια ; Εκείνοι οι οποίοι τελικά ξύπνησαν από τον «κρατιστικό» τους λήθαργο και σήμερα ήρθαν να αποκαλέσουν τους πελάτες τους «κοπρίτες» ; Εκείνοι οι οποίοι ξεφτίλισαν την έννοια και το συμβολισμό του «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ;
Τι επιζητά άραγε να μας πει σήμερα ακόμα και ο κος Μητσοτάκης με τη φράση του «να βοηθήσουν όλοι την Κυβέρνηση» ; Τι θέλει ; Να βγούμε και να λύσουμε το «εσωτερικό» πρόβλημα που έχει το ΠΑΣΟΚ με τη ΓΕΝΟΠ, τον κ. Παναγόπουλο και τον κ. Παπασπύρο ; Ξέχασε φαίνεται ο πρώην πρωθυπουργός τις περιόδους του Κολλά και λοιπών «προοδευτικών» δυνάμεων.
Η αντιπολίτευση είναι θεσμικός αγώνας, συνεχής και αδιάλειπτος. Όταν γίνεται και με τρόπο δημιουργικό, με κατάθεση προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων, τότε αποκτά προβολή στην πεμπτουσία του. Η αντιπολίτευση είναι προαπαιτούμενο και προϋπόθεση δημοκρατίας όταν βασίζεται σε καθαρά πολιτικοϊδεολογικό πλαίσιο και δεν έχει ως στόχο τον «πατερουλισμό» συνδικάτων, συντεχνιών, συλλόγων και συνεταιρισμών.
Έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος οι τηλεαστέρες της «αντικειμενικής» ενημέρωσης. Όταν η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, δεν είχε μαζί του ο Στρος Καν καμία κολυμβήθρα αναβάπτισης πολιτικών παραγόντων. Δεν εξαγνίστηκαν και δεν επαναπροσδιορίστηκαν. Η σημερινή πολιτική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ είναι επιφανειακή, αποτελεί απλώς τέχνασμα της ηγεσίας του και των «ευνοημένων» πέριξ αυτής.
Αυτοί λοιπόν, ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο της εξαθλίωσης της μεσαίας τάξης της Ελλάδας και προτίμησαν να βυθίσουν έναν λαό στην απόγνωση προκειμένου να μην αναγνωρίσουν τα ιστορικά τους λάθη. Αν η πολιτική είχε ως πυρήνα απλώς το να αναδεικνύει «καλούς διαχειριστές» δεν θα υπήρχε ανάγκη εκλογικών διαδικασιών. Θα ήταν κάτι το οποίο κάποιος θα μπορούσε απλώς να το σπουδάσει σε μια σχολή και μετά να εξειδικευθεί με ένα μεταπτυχιακό.
Η πολιτική απαιτεί πνευματική εγρήγορση, συνέπεια και διορατικότητα. Απαιτεί πάθος για την ιδέα, αγώνα για το αύριο. Βασίζεται στην καθαρή ματιά που κοιτάει ευθεία και δεν χαμηλώνει τη φωνή της στα δύσκολα. Απαιτεί θυσία, χρειάζεται να είναι κανείς έτοιμος να τσαλακωθεί, να γίνει «κακός» με τους «ορθολογικούς», να συγκρουστεί, να εκνευριστεί, να αδικηθεί, να πονηρευτεί απέναντι σε όλα εκείνα που προσπαθούν να του παρουσιάσουν μπροστά του αδιέξοδα. Και αυτό ας το κάνει από όποια πλευρά θέλει, από όποιο κόμμα θέλει, από όποια θέση επιλέξει. Δικαίωμά του.
Έτσι λοιπόν και η αντιπολίτευση είναι θεσμικός αγώνας και δικαίωμα της ίδιας της κοινωνίας που έχει την ανάγκη να ακούει που και που και κάτι άλλο, κάτι άλλο από εκείνο που σχεδόν όλοι προσπαθούν να την πείσουν ότι είναι μονόδρομος. Τιμητές όμως των συνεπώς ιδεών μας δεν θα επιτρέψουμε να αποκτήσουμε. Θα λογοδοτήσουν πρώτα αυτοί στην ιστορία και καλά θα κάνει η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να έχει το νου της αυτή τη φορά, η ιστορία να γραφτεί σωστά. Για να μη φτάσει πάλι μετά να προσπαθεί να ανατρέψει μέσα σε 5 χρόνια, νοοτροπίες που διαμορφώθηκαν και εγκαθιδρύθηκαν μέσα σε 30 - 40 χρόνια …
Βασίλειος Μπαλάφας
Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας



Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

Το Τμήμα Γυναικών της ΝΟ.Δ.Ε Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας συνδιοργανώνει με την Ο.Ν.ΝΕ.Δ Κορινθίας την Κυριακή 8 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας,στις 12.00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου,ημερίδα με θέμα:Μητρότητα και Απασχόληση στη σκιά του Μνημονίου:
Δικαιώματα,Ευκαιρίες και Πολιτικές.Θεματικές ενότητες και ομιλητές :
• Πολιτικές Απασχόλησης:από τη σκοπιά της Διακυβέρνησης
Ράγιου Νατάσα,
πρ.Βουλευτής Αχαΐας - Αναπ.Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ
• Εργασιακά και Ασφαλιστικά Δικαιώματα της Μητέρας
Κοντός Τάκης,
πρ.Γεν.Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας - Γραμματέας Τομέα Εργασίας Ν.Δ
• Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Προγράμματα Επιμόρφωσης
Πρωτόπαππα Φανή,
Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Κορινθίας.
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Για το θάνατο του Θανάση Βέγγου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, για το θάνατο του Θανάση Βέγγου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, ο κόσμος του Πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τουελληνικού κινηματογράφου, έχασε τον «καλό του άνθρωπο», το Θανάση Βέγγο. Έναν από τους δημοφιλέστερους κωμικούς και συνάμα βαθύτατα τραγικούς ηθοποιούς. Ένα πρότυπο ήθους, απλότητας και αστείρευτου ταλέντου. Ο Θανάσης Βέγγος σκορπούσε ανιδιοτελώς το χαμόγελο της Αισιοδοξίας και της Ελπίδας, που τόσο μας λείπει στους σημερινούς καιρούς. Ενσάρκωσε τον τίμιο
Έλληνα που τρέχει ασταμάτητα για να καταφέρει το καλύτερο. Που αγωνίζεται για την επιβίωση της οικογένειάς του, χωρίς να αδιαφορεί για τους συνανθρώπους του. Που παλεύει καθημερινά και ασυμβίβαστα για αρχές και αξίες. Που αντιμετωπίζει ατελείωτες αντιξοότητες, αγωνίζεται με πίστη και, τελικά, τραβά μπροστά, πάντα με Αξιοπρέπεια. Η ελληνική κοινωνία, για μισό και πλέον αιώνα, αποτυπώθηκε ζωντανά μέσα από τις ταινίες, όπου πρωταγωνιστούσε και τους χαρακτήρες που ενσάρκωνε. Στους ρόλους που υποδυόταν, ο καθένας μας έβλεπε κομμάτια του εαυτού του. Αντλούσε διδάγματα συνεχούς πάλης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας. Και όλα αυτά, θα κρατούν αιώνια τη μνήμη του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη
σύζυγό του και τα παιδιά του».
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

«Πάγωμα» στη χορήγηση επιδόματος ανεργίας


Εξετάζεται η πιθανή σύνδεση των προϋποθέσεων πληρωμής τους με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Σε προσωρινό «πάγωμα-σοκ» της χορήγησης του μηνιαίου επιδόματος, προνοιακού χαρακτήρα, στους μακροχρόνια άνεργους, προχώρησε για το Μάιο ο ΟΑΕΔ, καθώς εξετάζεται η πιθανή σύνδεση των προϋποθέσεων πληρωμής τους με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ισχύουν από το 2010 και απ' ό,τι φαίνεται ήδη απειλούν να ανατρέψουν πτυχές της επιδοματικής πολιτικής.

200 ευρώ

Το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων (χωρίς εργασία για ένα έτος και πάνω και ηλικιών 45-65 ετών) είναι της τάξης των 200 ευρώ μηνιαίως (για ένα χρόνο) για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ, το οποίο και πιστοποιούν με υπεύθυνη δήλωσή τους.Οπως παρουσιάστηκε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μακροχρόνια άνεργοι δεν μπόρεσαν να λάβουν το επίδομα των 200 ευρώ για το Μάιο, καθώς προφορικά τους έγινε γνωστό ότι θα πρέπει οι κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να αποφανθούν εάν η εισαγωγή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης θα έχουν αντίκτυπο και στο εισόδημα, που δηλώνουν για να λάβουν τα 200 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή εάν η ενοικίαση μίας κατοικίας, σε συνδυασμό με την κατοχή ενός Ι.Χ. και την ύπαρξη κάποιων μικρών εσόδων, δύναται σωρευτικά και με βάση τα τεκμήρια, να οδηγήσει σε εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ, οπότε χάνεται η δυνατότητα λήψης των 200 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική αναφορά του Ν.Ρ. (μακροχρόνια άνεργος), του επισημάνθηκε από τον ΟΑΕΔ Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης πως η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τη μισθωμένη κατοικία του, μπορεί να ανατρέπει τις εισοδηματικές ισορροπίες, οι οποίες διέπουν τη χορήγηση του επιδόματος.Μάλιστα του έγινε γνωστό πως μπορεί, εάν τελικά ληφθεί ανάλογη απόφαση από τον ΟΑΕΔ περί ισχύος του τεκμαρτού εισοδήματος, σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος, να κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά και τις 4 δόσεις του επιδόματος, που έχει ήδη λάβει για τους πρώτους μήνες του 2011.
Οπως δήλωσε στην «Η», η διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Κ. Τεκτονίδου, η μη χορήγηση του επιδόματος για το μήνα Μάιο είναι απολύτως προληπτική μέχρι να τοποθετηθεί ο ΟΑΕΔ επίσημα επί του θέματος με σχετικές εγκύκλιες διατάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το όλο θέμα τελεί σε εκκρεμότητα και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν, καθώς ο ΟΑΕΔ αναμένεται να διαβουλευθεί και με τα συναρμόδια υπουργεία.

Κίνδυνοι

Πάντως, τουλάχιστον μέχρι πρότινος η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων (που τώρα αποτελούν τεκμήρια διαβίωσης) δεν λαμβανόταν υπόψη από τον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση του επιδόματος, εφόσον ο δικαιούχος πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις. Ετσι λ.χ. θα μπορούσε δυνητικά κάποιος με μία πολυτελή κατοικία, μισθωμένη ή ιδιόκτητη και με ένα εξοχικό, να λαμβάνει τα 200 ευρώ μηνιαίως.Ωστόσο πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της επιδοματικής πολιτικής, «κοντά στα ξερά να καούν και τα χλωρά» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μακροχρόνια άνεργους εν μέσω κρίσης.



Θέλουν τον Χατζηνικολάου διάδοχο του Σόμπολου!

OFF THE RECORD
Θα μπορούσε ο Νίκος Χατζηνικολάου να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, από τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στα τέλη του Μαϊου, μετά την απόφαση του Πάνου Σόμπολου να μην είναι υποψήφιος και για τέταρτη θητεία;
Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, καθώς τις τελευταίες ημέρες, και ειδικότερα από τη στιγμή που ο Πάνος Σόμπολος κατέστησε σαφές, έστω και σε παρασκηνιακό επίπεδο, ότι δεν θα συνέχιζε στην ηγεσία της Ένωσης, μέλη της Παράταξής του καθώς και δημοσιογράφοι οι οποίοι εκτιμούν πως ο διάδοχός του θα πρέπει να είναι ένα αναγνωρίσιμο όνομα, με κύρος και αξιοπιστία, έχουν ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων την περίπτωση του Νίκου Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της άποψης, ο κορυφαίας άνκορμαν της ελληνικής τηλεόρασης θα ήταν η ιδεώδης λύση για την ΕΣΗΕΑ στην παρούσα φάση, με τον χώρο των ΜΜΕ να διέρχεται βαριά κρίση, τις θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν, και τους ιδιοκτήτες των Μέσων να μην δείχνουν διατεθειμένοι για υποχωρήσεις.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου θεωρείται εξισορροπητικός παράγοντας, μιας και χαίρει της εκτίμησης του κλάδου των δημοσιογράφων, έχει την εμπειρία διευθυντικών πόστων, τόσο στο «Mega» όσο και στο «Alter», ενώ δημιούργησε εκ του μηδενός τον Όμιλο «Real», με εφημερίδα και ραδιόφωνο.
Οι εμπνευστές του σεναρίου για μια πιθανή υποψηφιότητα του Νίκου Χατζηνικολάου για την προεδρία της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί αποτελεσματικότερα με την Ένωση Ιδιοκτητών την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης, και να προβάλλει καλύτερα τα αιτήματα του κλάδου, σε μια δυσμενή συγκυρία. Το θέμα βέβαια είναι… ποιες διαθέσεις θα είχε ο ίδιος ο Νίκος Χατζηνικολάου, απέναντι σε μια τέτοια πρόταση, εφόσον του κατατεθεί επίσημα, από τη στιγμή που δίνει τη μάχη για την επιβίωση ή την επόμενη ημέρα του «Alter», και παράλληλα διαθέτει τον περισσότερο χρόνο του για το ραδιόφωνο και τη Real News.