Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ούτε ένα ευρώ, αν η ΕΠΟ δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο της


«Απ΄το επόμενο πρωτάθλημα κι αν δεν αλλάξει η ΕΠΟ το πειθαρχικό δίκαιο της, η Πολιτεία δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ-Ατρόμητου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος προειδοποίησε ότι δεν αποσύρεται από το τραπέζι το ενδεχόμενο μη έναρξης του πρωταθλήματος.

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της εκπομπής “Στον τόπο που γεννήθηκα “ της Τηλεόρασης 4Ε, αμέσως μετά την ανάπαυλα του Πάσχα.


  Στη Νικήτη Χαλκιδικής, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και στους Ευζώνους Κιλκίς βρέθηκε η τηλεόραση της 4Ε για τα γυρίσματα της εκπομπής «Στον τόπο που γεννήθηκα» . Σε ανακοίνωση του ο υπεύθυνος της εκπομπής κ. Θανάσης Κληματσίδας αναφέρει: «Με μεγάλη αγάπη και πάρα πολύ μεράκι οι κάτοικοι των υπέροχων αυτών περιοχών της Μακεδονίας μας υποδέχονται και μας ξεναγούν στον τόπο τους. Αυτή την εβδομάδα θα επισκεφτούμε τα Αλώνια Κατερίνης, τα Στεφανινά Θεσσαλονίκης και τη Γέφυρα. Άλλωστε την προηγούμενη Κυριακή προβλήθηκε το χωριό Άγιος Αθανάσιος της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια. Την επόμενη Κυριακή 8 Μαΐου στις 12 δείτε τον Πλάτανο Ημαθίας, ένα υπέροχο χωριό με “ζεστούς” ανθρώπους, υπέροχα φαγητά (το τραπέζι που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο), αλλά και χορευτικά που θα σας συναρπάσουν. Η εκπομπή συνεχίζει να “οργώνει” την ελληνική ύπαιθρο. Στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε πραγματικά δεχόμαστε έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων στα οποία όλοι ζητούν να κάνουμε γυρίσματα στο δικό τους χωριό. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη σας και υποσχόμαστε πως θα ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις σας.
Ευχαριστούμε και όλα τα μπλογκς, ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά που μας στηρίζεται προβάλλοντας τη δουλειά μας . Να είστε όλοι καλά».

Καθυστερήσεις στα ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου

Κομισιόν: «25.47% η απορρόφηση του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου» - «Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στην ελλιπή προετοιμασία των έργων και γενικότερα, στις περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες»

 Απάντηση Κομισιόν στο Νίκο Χουντή.

Μόνο 25.47% η απορρόφηση του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, δύο χρόνια πριν τη λήξη της περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε στοιχεία απορροφητικότητας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, καθώς και τις αιτίες των προβλημάτων που παρουσιάζοονται. Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Hahn αφού τονίζει ότι τη χειρότερη επίδοση από άποψη απορροφητικότητας του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου παρουσιάζουν οι άξονες ‘Χωρική συνοχή και συνεργασία στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου’ και ‘Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου’, επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως «στην ελλιπή προετοιμασία των έργων και γενικότερα, στις περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες».Ταυτόχρονα η Κομισιόν, παραθέτει πίνακα για το σύνολο του «ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου» (ο οποίος επισυνάπτεται), από τον οποίο προκύπτει ότι από τους 12 άξονες του ΠΕΠ μόνο τρία προγράμματα, που αφορούν την «Ψηφιακή Σύγκλιση» στην Κρήτη, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, έχουν ικανοποιητική απορροφητικότητα, ενώ όλα τα υπόλοιπα παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις.Καταλήγοντας ο αρμόδιος Επίτροπος στην απάντησή του αναφέρει ότι «Οι ελληνικές αρχές και οι υπηρεσίες της Επιτροπής διενεργούν επί του παρόντος αναλυτική εξέταση της υλοποίησης των ελληνικών προγραμμάτων. Ο στόχος της αναλυτικής αυτής εξέτασης είναι να εξασφαλιστεί η βέλτιστη χρησιμοποίηση της ενωσιακής συγχρηματοδότησης κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Η συγκεκριμένη διαδικασία ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προγραμμάτων

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΓΙΑ 1.000.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ 1.700.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Το μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
 Η λαίλαπα του Μνημονίου ακούμπησε πρώτα μισθούς, συντάξεις, Δώρα εορτών και επιδόματα θερινής αδείας, αφήνοντας «στήλη άλατος» εργαζόμενους και συνταξιούχους, που μέσα σε μια νύχτα βίωσαν τη δραστική μείωση των αποδοχών τους.
Η σκληρή πραγματικότητα, στην οποία προσγειώθηκαν απότομα πάνω από 1 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι και περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, έφερε στα ταμεία του Δημοσίου κοντά 2,8 δισ. ευρώ. Η εύκολη λύση που ελήφθη εξ αρχής είχε άμεσα αποτελέσματα, που όμως οδήγησαν σε απώλεια δύο ή και τριών μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους και σχεδόν δύο συντάξεων για τους απόμαχους εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες απώλειες εισοδημάτων από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων. Στο στόχαστρο μπήκαν και οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τις οποίες όμως «κούρεψαν» εμμέσως μέσω των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, αλλά και ρίχνοντας τον κατώτερο μισθό κάτω από τα 500 ευρώ. Το θρίλερ του κοψίματος των αποδοχών ξεκίνησε από τον Απρίλιο, απόρροια του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σε αυτή την πρώτη φάση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μηδενική εισοδηματική πολιτική για υπαλλήλους του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για συνταξιούχους, περικοπές επιδομάτων και πρόσθετων αποδοχών, το κόψιμο κατά 30% -και μάλιστα άμεσα- των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας. Στόχος τότε ήταν η εξοικονόμηση 1.858 εκατ. ευρώ. Το οριζόντιο κόψιμο έφτανε στο 12% των αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και κάθε είδους αμοιβών ή 7% για εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που δεν λάμβαναν επιδόματα ή πρόσθετες αμοιβές, καθώς και πλαφόν από 5.981,40 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και μέχρι 8.594,40 ευρώ για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η συνέχεια δόθηκε τον Μάιο με το Α' Μνημόνιο. Από 1ης Ιουνίου 2010 καταργούνται Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Οι συνταξιούχοι μέχρι 60 ετών (αφορά και συνταξιούχους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΟΣΕ και ασφαλιστικών ταμείων προσωπικού σιδηροδρομικών δικτύων) παύουν να τα εισπράττουν και αντικαθίστανται από ετήσια επιδόματα (μόνο από ένα ταμείο για όσους παίρνουν δύο συντάξεις) 800 ευρώ (400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 ευρώ Πάσχα και καλοκαίρι) για συνταξιούχους άνω των 60 ετών (εξαιρούνται του ορίου ηλικίας όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, ανικανότητας, αναγκαστικής συνταξιοδότησης, βαρέα και ανθυγιεινά, οικοδομικές εργασίες, χηρείας και εκ μεταβιβάσεως μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος ή το 24ο σε περίπτωση σπουδών ή αν έχουν αναπηρία άνω 67%) και 1.000 ευρώ (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ Πάσχα και Καλοκαίρι) για δημοσίους υπαλλήλους, εφ' όσον οι συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές (συμπεριλαμβάνονται και τα επιδόματά) τους είναι μέχρι 2.500 και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Συμπληρωματικά επήλθε νέα οριζόντια μείωση σε επιδόματα, αποζημιώσεις και κάθε είδους αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και οριζόντια μείωση 3% των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΔΔ και ΟΤΑ). Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Απριλίου και το Μνημόνιο του Μαΐου επέφεραν μείωση αποδοχών 20% για δημοσίους υπαλλήλους και 10% για εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Το πακέτο των περικοπών άγγιξε τους πάντες. Από απλούς δημόσιους υπαλλήλους -αν και υπήρξε ειδική μέριμνα για τους υπαλλήλους της Βουλής, καθώς εισπράττουν πάνω από 14 μισθούς- μέχρι δικαστικούς και βουλευτές, οι οποίοι βουλευτές όμως, με το «τρικ» των συμμετοχών σε επιτροπές, περιόρισαν τις απώλειές τους. Το πλαφόν έχει πλέον προσδιοριστεί στα 5.856,08 και πέραν αυτού δεν μπορεί να λάβει ουδείς, πλην βέβαια των πολιτικών μας ηγετών...
Η κυβέρνηση δεν δίστασε να κόψει και τη δεύτερη δόση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης 150-650 ευρώ, που είχε υποσχεθεί να δώσει μέχρι τέλος Ιουνίου 2010 στις ασθενείς οικονομικά ομάδες. Ενεκα δημοτικών εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο εξήγγειλε -και έδωσε- ένα πενιχρό ποσό 100, 200 και 300 ευρώ (ανάλογα με το εισόδημα) στους συνταξιούχους άνω των 60 ετών που εισπράττουν συντάξεις πείνας. Η πολιτική των επιδομάτων και του παγώματος των αποδοχών θα έχει και συνέχεια για τους δημόσιους υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς έρχεται το Ενιαίο Μισθολόγιο. Οι τυχόν ελπίδες που μπορεί κάποιοι να τρέφουν για επαναφορά όσων χάθηκαν είναι φρούδες, καθώς μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού, κάτι το οποίο καθίσταται «επικίνδυνο» για τα επόμενα χρόνια.*
"Ελευθεροτυπία"

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Η «βασίλισσα» και οι αλήτες

 Εννιά χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου της τίτλου, η ΑΕΚ κέρδισε το βράδυ του Σαββάτου το κύπελλο Ελλάδας, νικώντας με 3-0 τον Ατρόμητο στο Ολυμπιακό στάδιο. Το παιχνίδι, όμως, ελάχιστοι θα το θυμούνται, ειδικά με όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα.
Το κακό φάνηκε από νωρίς, όταν υπήρξαν οδομαχίες στου Ζωγράφου και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανάμεσα σε χούλιγκαν της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού (η αστυνομία προχώρησε σε 60 προσαγωγές και 13 συλλήψεις, ενώ υπήρξαν και 11 τραυματίες). Αυτό ήταν απλώς το… ορντέβρ, καθώς η ένταση μεταφέρθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού Υμνου, οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στο γήπεδο και κατευθύνθηκαν προς την πλευρά των κερκίδων όπου κάθονταν φίλοι του Ατρόμητου. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρσών και κροτίδων, καθώς και μάχες σώμα με σώμα, μέχρι να επέμβει η αστυνομία, που προφανώς συνελήφθη κοιμώμενη. Αφού ο διαιτητής του αγώνα, Τάσος Κάκος, δεν τόλμησε, ως όφειλε, να μην ξεκινήσει το παιχνίδι, ήταν θέμα χρόνου να ξαναχτυπήσουν οι χούλιγκαν.
Στο 28’ ο Λυμπερόπουλος σκόραρε από θέση οφσάιντ και εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ ξαναμπήκαν στο γήπεδο, σκηνικό που επαναλήφθηκε και στα άλλα δύο γκολ της Ένωσης, με σκόρερ τους Μπαχά στο 78’ και Καφέ στο 85’. Από εκείνη τη στιγμή, οπαδοί της ΑΕΚ έκοβαν βόλτες στο ταρτάν του γηπέδου και παρότι υποδείχτηκαν εννιά λεπτά καθυστερήσεων, μόλις στο δεύτερο ο Κάκος σφύριξε… κάτι (όχι πάντως τη λήξη) και έγινε το… έλα να δεις. Οι οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και αφού πρώτα χτύπησαν τον Κάκο στα πόδια και το κεφάλι, κάποιοι εξ αυτών στράφηκαν ξανά εναντίον των φιλάθλων του Ατρόμητου.
Βλέποντας συγγενείς και φίλους τους να κινδυνεύουν, ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση, αντ’ αυτού όμως έφαγαν ξύλο από τους χούλιγκαν. Όταν οι ηττημένοι κατάφεραν να μπουν στα αποδυτήρια, αποφάσισαν να μην ξαναβγούν για την απονομή, την ώρα που ουσιαστικά κανείς δεν ήξερε αν ο τελικός είχε τελειώσει. Τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη και του Ατρόμητου, αλλά κυρίως με παραινέσεις από την πλευρά της ΕΠΟ, ο Κάκος συνέταξε φύλλο αγώνα, το οποίο είναι επιβαρυντικό για την ΑΕΚ, που κινδυνεύει να δώσει χωρίς κόσμο δύο εντός έδρας παιχνίδια για τα πλέι οφ.Πάντως, επειδή χούλιγκαν δεν υπάρχουν μόνο στις κερκίδες, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου έπεσε ξύλο ανάμεσα στους προέδρους των δύο ομάδων, Γιώργο Σπανό και Σταύρο Αδαμίδη.

Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ιτάνζ, Σκόνδρας, Νάστος, Ολιβέιρα, Μπαζίνσκι, Τάτος, Σφακιανάκης, Νεμπεγλέρας, Σαγκανόφσκι (65' Μπρίτο), Καμαρά (90' Σαμπού), Αναστασάκος.
ΑΕΚ: Σάχα, Καράμπελας, Δέλλας, Μανωλάς, Γεωργέας, Ντιόπ, Λαγός, Μάκος, Λυμπερόπουλος, Σκόκο (32' Μπαχά), Μπλάνκο (70' Καφές).

Και στη μέση η ΕΠΟ

Τις πιο γλαφυρές δηλώσεις και μάλιστα on camera έκανε ο προπονητής του Ατρόμητου, Γιώργος Δώνης: «Ζούμε σε μία άθλια κοινωνία. Ήταν ένας τελικός παρωδία. Είναι αθλιότητα οι ποδοσφαιριστές να τρώνε ξύλο. Το ελληνικό κράτος είναι μπουρδέλο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μπουρδέλο. Ήταν απλό και σκηνοθετημένο. Όταν το αουτσάιντερ τρώει γκολ με δύο μέτρα οφσάιντ, εκεί τελειώνουν όλα. Η ΑΕΚ πήρε έναν κάλπικο τίτλο». Στον Δώνη απάντησε ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης, λέγοντας πως «έκανε αυτές τις δηλώσεις θέλοντας να καλύψει τις αδυναμίες της ομάδας του».
Ο βασικός υπαίτιος, ως διοργανωτής, του σαββατιάτικου χάους, ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος και οι δηλώσεις του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος: «Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για να μην γίνει ο επόμενος τελικός στην Γερμανία. Στο πόδι δεν μπορείς να βρίσκεις λύσεις. Δεν υπάρχει βούληση από κανέναν. Τα βλέπετε με τις δηλώσεις των παραγόντων. Δεν είναι λύση να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη». Αυτό που απομένει είναι να δούμε πώς ερμηνεύει ο ίδιος τα περί ανάληψης ευθυνών. Θα παραιτηθεί ή του χρόνου… Φρανκφούρτη;
Κατά τα άλλα, άπαντες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα επεισόδια, ενώ, όπως ήταν φυσικό, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ αναφέρθηκαν και στην ευτυχή συγκυρία της κατάκτησης του τροπαίου. Κάποιοι, πάντως, δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Τραϊανός Δέλλας, για παράδειγμα, αποδοκίμασαν όσα συνέβησαν.

ΠΙΛΑΒΙΟΣ Εσπευσμένα στο υπουργείο

Τα όσα θλιβερά συνέβησαν στον τελικό του κυπέλλου προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση των φορέων. Με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας μάλιστα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί έκτακτη συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, στο γραφείο του υφυπουργού. Με χθεσινή δήλωσή του ο ΓΓΑ επανέλαβε τη θέση της Πολιτείας για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προειδοποιώντας εκ νέου για τη διακοπή της χρηματοδότησης: «Τα γεγονότα του τελικού υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τη θέση της Πολιτείας ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν επιθυμεί να διατηρήσει το αυτοδιοίκητό του και τη συνεργασία του με το κράτος, οφείλει το ίδιο, να διασφαλίσει στους κανονισμούς του, τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων. Η διακοπή της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αν δεν συντρέξουν οι παραπάνω στοιχειώδεις και αυτονόητες προϋποθέσεις, αποτελεί σταθερή και πάγια θέση της κυβέρνησης», ανέφερε ο Μπιτσαξής.

ΖΗΤΑ vs ΔΙΑΣ

Απίστευτα γεγονότα εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο τελικός κυπέλλου. Λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς της ΑΕΚ δέχτηκε επίθεση από οπαδούς του Παναθηναϊκού και ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία. Όταν έφτασαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, άρχισαν να δέρνουν τους... παθόντες, με μάρτυρες του περιστατικού άνδρες της ομάδας ΖΗΤΑ, οι οποίοι κατέθεσαν εναντίον των συναδέλφων τους μετά από μήνυση που υπέβαλε ο οδηγός. Όταν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ αφέθηκαν ελεύθεροι, υπέβαλαν με τη σειρά τους μήνυση εναντίον των άλλων αστυνομικών. Απίστευτο και όμως αληθινό...

ΞΕΝΑ ΜΜΕ Διεθνές ρεζίλι

Εκτενή αφιερώματα στα νέα κατορθώματα των χούλιγκαν είχαν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ η χάρη μας έφτασε μέχρι την Ινδία και την Ταϊβάν.

Για να γελάς και να κλαις είναι δημοσίευμα ιστοσελίδας του Μεξικού: «Ξύλο, ακόμη περισσότερο ξύλο, εικόνες βίας. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι να ζήσουμε τέτοιες εμπειρίες και στο ποδόσφαιρο του Μεξικού;».

ΠΣΑΠ

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ζητά άμεση λήψη μέτρων κατά της βίας..
"Θεσσαλονίκη"

Το… μνημόσυνο του Μνημονίου



ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Την αποτίμηση μια στρατηγικής που δείχνει να φθίνει, κάνουν οι Financial Times, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπαγωγή της Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.
«Ένα χρόνο μετά τη διάσωση, οι καιροί είναι δύσκολοι, και η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με τα κλειστά καταστήματα και τις σορούς των σκουπιδιών να μαρτυρούν την κλίμακα του οικονομικού σοκ, και την οργισμένη διάθεση των συνδικαλιστών», είναι η χαρακτηριστική αναφορά της οικονομικής επιθεώρησης, που επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, έχουν παγώσει.Σύμφωνα με τους Financial Times, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποτύχει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας, η Ευρώπη αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπουν σε δίλημμα, για το κατά πόσο θα δώσουν στη χώρα μας ακόμη μια ευκαιρία, ή θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Η εφημερίδα ωστόσο εκτιμά ότι σε μια τέτοια, ακραία αρνητική περίπτωση, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταστροφικές για την ισορροπία της οικονομίας στην ευρωζώνη, καθώς και για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.Οι Financial Times αναφέρονται και στην προοπτική επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, το 2012, διατυπώνοντας την ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, όπως σήμερα, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.
http://www.statesmen.gr/

f1 101,1 ραδιοφωνική εκπομπή της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας


Κάθε Πέμπτη από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, η Ντιάνα, η Κατερίνα και ο Στέλιος, παρουσιάζουν μια πολύ φρέσκια εκπομπή, με καλή μουσική, έξυπνους διαλόγους και καλή διάθεση !







Δεν σκότωσαν (και) τον φόβο


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το πιθανότερο είναι ότι μόλις ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινούσε τη μικρή διαδρομή του πάνω στο κόκκινο χαλί, για να φτάσει μπροστά στο πόντιουμ του Λευκού Οίκου από το οποίο ανακοίνωσε τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, γνώριζε καλά πως επί της ουσίας είχε μόλις εξασφαλίσει… την επανεκλογή του.Το «πρόσωπο του τρόμου», δεν υπάρχει πια, και το πόσο καταλυτικά επέδρασε στην ψυχολογία των Αμερικανών η «εξουδετέρωση» του Οσάμα Μπιν Λάντεν, φαίνεται από το γεγονός ότι βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα συμβόλιζε την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, δηλαδή του συμβόλου της αμερικανικής υπερδύναμης, ταυτόχρονα όμως άφησε το στίγμα του φόβου σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, αφαιρώντας από την καθημερινότητα του καθενός μας, το αίσθημα της ασφάλειας. Από έναν απλό περίπατο στο δρόμο, μέχρι μια υπερατλαντική πτήση με αεροπλάνο. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο κόσμος μας δεν είναι ο ίδιος. Έγινε πιο σκοτεινός, πιο αγωνιώδης, πιο αβέβαιος. Και βέβαια, ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα, ει μη… θα την επιβαρύνει κιόλας, εν αναμονή χτυπημάτων αντεκδίκησης από τους οπαδούς του. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα άλλωστε, είχε προ πολλού σταματήσει να έχει επιχειρησιακή εμπλοκή στα σχέδια και τις δράσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, που αποτέλεσε το διαρκές άλλοθι για «προληπτικούς πολέμους» σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Ο θάνατός του λοιπόν, δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή των πολιτών όλου του κόσμου, με εξαίρεση τους Αμερικανούς. Η Ιστορία που άρχισε να γράφεται την 11η Σεπτεμβρίου, πριν από δέκα χρόνια, δεν επιδέχεται… αναθεώρησης.



Πρόγραμμα εθελοντικής δράσης στον Ν. Πιερίας

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας συμμετέχει στη γιορτή με 5 περίπτερα. Έναρξη του «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος 2011»

Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,

Η Ομάδα μας, μαζί με την «Ποδηλατική Από-δραση», οργανώνουν την 6η, 7η και 8η Μαΐου 2011, την πρώτη Γιορτή Εθελοντισμού στον κεντρικό πεζόδρομο Κατερίνης.
Ομάδες και σύλλογοι ενεργών πολιτών του νομού μας, οι οποίες με την παρουσία τους προάγουν την ιδέα της εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία, έκριναν σκόπιμο να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες και μέσα από αυτή τη τριήμερη παρουσίαση του έργου τους, να ενημερώσουν και να προτρέψουν και άλλους να συμμετέχουν στις δράσεις τους.Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση που θα δώσει τη δυνατότητα και στις ίδιες τις εθελοντικές οργανώσεις να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις.Έτσι, από το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαΐου και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 7 Μαΐου, ο κεντρικός πεζόδρομος της Κατερίνης θα γεμίσει χρώματα και ζωντάνια. Ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια θα στηθούν, όπου θα παρουσιάζονται οι δράσεις των φορέων, ενώ οι διερχόμενοι πολίτες θα ενημερώνονται για τους σκοπούς που υπηρετεί ο κάθε σύλλογος - ομάδα από μέλη του που θα βρίσκονται εκεί.Με την ευκαιρία αυτή, θα εγκαινιάσουμε τη νέα περίοδο εθελοντικής πυροπροστασίας 2011 και το 4ο κατά σειρά «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος». Επίσης, θα παρουσιάσουμε 4 νέες ομάδες/δράσεις, που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των πεζών.Θα βρισκόμαστε δύο ολόκληρες ημέρες στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μας. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην 1η Γιορτή Εθελοντισμού και να στηρίξετε ενεργά τις δράσεις της ομάδας μας αφιερώνοντας λίγες ώρες από τον ελεύθερό σας χρόνο.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας θα συμμετέχει στη γιορτή με 5 περίπτερα:

1. «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος 2011»

Εθελοντική πυροπροστασία του Ολύμπου και των Πιερίων. Θα λειτουργήσει 3ο παρατηρητήριο στην Πλάκα Λιτοχώρου και υπολογίζεται πως φέτος θα συμμετέχουν περισσότεροι από 1000 συμπολίτες μας. Δηλώστε συμμετοχή το επόμενο Σαββατοκύριακο στο περίπτερο 1!

2. «500 Παιδικά Βιβλία για τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη»

Φέρτε στο περίπτερο 2 παιδικά βιβλία που δεν τα χρειάζεστε! Τα έχει ανάγκη το τμήμα παιδικού βιβλίου της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης. Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ούτε ντροπή, ούτε μειονέκτημα. Χαριστικό παζάρι παιδικού βιβλίου! Αδειάστε τα ράφια της βιβλιοθήκης σας και δημιουργήστε χώρο …χαρίζοντας.

3. «Οικιακή κομποστοποίηση»

Μπορούμε να μειώσουμε κατά 35% τα σκουπίδια μας κάνοντας τη διαλογή των σκουπιδιών στη βάση. «Δίνω ζωή στα σκουπίδια μου» στο περίπτερο 3. Κατασκευάστε έναν κομποστοποιητή στον κήπο σας με απλά υλικά και αρχίστε σήμερα. Ελάτε να μάθετε, τι πετάμε στον κομποστοποιητή και πως τον λειτουργούμε.

4. «Τηγανέλαιο & Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων»

Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια! Το χρησιμοποιημένο λάδι δεν το πετάμε στο νεροχύτη! Το μαζεύουμε. Ανακυκλώστε μαζί μας. Αδειάστε το στο βαρέλι της ομάδας μας που έχουν ζωγραφίσει οι μαθητές της Βρίας, στο περίπτερο 4.

5. «Για τον πεζόδρομο της πόλης μου»

Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση στον πεζόδρομο της πόλης μας βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τον εξευτελισμού του νόμου και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Θέλουμε πίσω τον πεζόδρομό μας! Υπάρχει λύση; Ναι! Ελάτε στο περίπτερο 5 της ομάδας μας να το συζητήσουμε και να δράσουμε όλοι μαζί!

6. «Ποδηλατώ για την πόλη μου»

Μια δράση διαρκείας, εδώ και τρία χρόνια, με βασικό αίτημα την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας. Την Κυριακή 8 Μαΐου 2011, στις 11:00 το πρωί συμμετέχουμε στην 4η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία. Ορθοπεδαλιές από την Κεντρική Πλατεία ως την Παραλία και επιστροφή. Ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε έργα, γιατί από λόγια, υποσχέσεις και εξαγγελίες είμαστε …χορτάτοι. Χωρίς…περίπτερο!

Την Παρασκευή το βράδυ, μουσική συναυλία με ροκ μουσική στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης.

Παρακαλούνται τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών, οι φίλες και οι φίλοι που συμμετείχαν στις παραπάνω δράσεις να στηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους την 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην πόλη μας. Τα περίπτερα ενημέρωσης της ομάδας μας θα στηθούν στον πεζόδρομο, μεταξύ της κεντρικής Πλατείας και της οδού Κύπρου.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Ο μύθος πως “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”…

STATESMEN
Λίγοι, πολύ λίγοι είναι αυτοί από τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Καραμανλή, που συμφωνούσαν με την περίφημη «απογραφή» Αλογοσκούφη το 2004. Ακόμη και αν προεβλέπετο στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Δεν ήταν άλλωστε το τελευταίο που προεβλέπετο και δεν θα ακολουθούσε την οδό της υλοποίησης.Ήταν το τελευταίο πράγμα που είχε ανάγκη τότε η Ελλάδα. Με μια θριαμβευτική εκλογή του Κώστα Καραμανλή, που άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και ξανάφερνε δυναμικά και με προοπτική την κεντροδεξιά στην Ελλάδα.Μια περίοδο προετοιμασίας και διεξαγωγής επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων, νικήτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Λισαβώνα, με τον τουρισμό της να ανθίζει. Ακόμη και η νίκη της χώρας μας στη Eurovision, που πολλοί ψευτοδιανοούμενοι σνόμπαραν, είχε και αυτή την προσφορά της, στην εικόνα της χώρας μας το 2004, τη χρονιά της Ελλάδος. Μια χρονιά, που η χώρα ανακάλυπτε το δυναμικό και πολυμήχανο ελληνικό νου, την προσαρμοστικότητα του φυσικού περίγυρου στις αλλαγές, με μια εναλλαγή εικόνων και παραστάσεων που πιστεύαμε ότι ήταν πραγματικότητα και όχι στη φαντασία μας.  Οι εξελίξεις όμως, μας απέδειξαν το αντίθετο. Και φτάσαμε σήμερα, επτά χρόνια μετά, σε μια περίοδο απογοήτευσης και παρακμής.Σήμερα τρώμε τα σωθικά μας. Τρώμε τα παιδιά μας. Δεν ξέρουμε που βαδίζουμε. Δεν γνωρίζουμε, τι μας περιμένει.Απαθείς, περιμένουμε, και αντί να προσπαθούμε, όλοι μαζί να αντιδράσουμε, διότι όλοι φταίμε, αυτοκαταστρεφόμεθα. Πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά.
Τίποτε δεν θα μείνει όρθιο αν συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό.Ούτε τα κόμματα, ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε οι τράπεζες, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε η κοινωνία.Η παρακμή θα είναι συνολική και θα αγγίζει όλους τους ορόφους της ιεραρχίας του κράτους.Ζούμε με το μύθο ότι η «Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Οι άνθρωποι όμως, πεθαίνουν. Πεθαίνουν στην ανεργία, πεθαίνουν στην πείνα, πεθαίνουν στην αδικία, πεθαίνουν στις συμπεριφορές των ιθυνόντων. Πεθαίνουν στην εθνική μιζέρια.Ας αφήσουμε λοιπόν τις οποιεσδήποτε απογραφές να κριθούν από την ιστορία και ας κοιτάξουμε μπροστά. Μόνο μπροστά. Κάθε άλλη κίνηση θα είναι καταστροφική.



Πότε θα απαλλαγούμε από τους “ειδήμονες”;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η ανακυττάρωση μιας κοινωνίας, προϋποθέτει την εκ των έσω αναγέννηση σε ιδέες, πρόσωπα και αφηγήσεις για το παρόν, ιδιαίτερα όμως για το μέλλον. Να δούμε δηλαδή νέους ανθρώπους, κοινωνούς καινούριων μηνυμάτων, στην πολιτική, την κοινωνία, τις τέχνες και τα γράμματα, την οικονομία, τα ΜΜΕ. Να γυρίζεις δίπλα σου και μπροστά σου, και να βλέπεις καινούρια πρόσωπα. Να ξεθολώσει η ματιά, άρα και η οπτική ολόκληρων γενεών, από τους ίδιους, πολυφορεμένους και κουραστικούς πλέον «ειδήμονες». Που εμφανίζονται σε κάθε δημόσιο βήμα, να μιλούν για τα πάντα, πάντοτε. Σε όλες τις περιστάσεις. Υποτιμώντας τη σοβαρότητα μιας κατάστασης. Προσπερνώντας την αναμενόμενη και ανθρώπινη αδυναμία τους, να διαχειριστούν με επάρκεια το θέμα για το οποίο έχουν κληθεί να μιλήσουν.Δείτε τι συμβαίνει στην τηλεόραση, στις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων. Οι ίδιοι πολιτικοί. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι. Οι ίδιοι «πεφωτισμένοι» του ακαδημαϊκού και πνευματικού κόσμου. Λες και, ιδιαίτερα μετά το 2000, η Ελλάδα σταμάτησε να παράγει σκέψη. Ιδέες. Τολμηρά οράματα. Αλλά και προσωπικότητες, που θα εμπνεύσουν και θα παρακινήσουν υπερβάσεις. Στη ζωή του κάθε ατόμου. Στην κοινωνία. Στην πολιτική. Υπό μια έννοια, τόσο αρτηριοσκληρωτικοί που έχουμε αποδειχτεί, αδυνατώντας να μπολιάσουμε το εθνικό dna με ψήγματα μέλλοντος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι… και πολύ κρατήσαμε, μέχρι να μας βρει η κρίση που ζούμε, και να μας πάρει από κάτω.Ειδικά στην πολιτική… Εκεί είναι που η μελαγχολία ξεχειλίζει. Σε σημείο που σε κάνει να απορείς, αν τα ίδια πρόσωπα, βλέποντας τα οποία… άσπρισαν τα μαλλιά μας, δεν κουράστηκαν να λένε τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο και τα ίδια νοήματα.
Όλοι αυτοί οι «ειδήμονες», από όλους τους τομείς και χώρους, μας έφεραν ως εδώ. Είναι συνυπεύθυνοι για την κρίση εθνικού προσανατολισμού που διέρχεται η Ελλάδα. Στοιχειώδης αξιοπρέπεια, θα τους οδηγούσε στο να επιλέξουν τη σιωπή, και τη διακριτική αποχώρηση από τον δημόσιο διάλογο. Σε τελική ανάλυση, υπάρχει και η… υποχρεωτική, πρόωρη συνταξιοδότηση. Για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο.