Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ο Σαμαράς “φλερτάρει” με όσους… κοντοστέκονται

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Ο μηδενισμός της διαφοράς που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ, μετά τη βαριά εκλογική ήττα της 4ης Οκτωβρίου 2009, με διαφορά 11%, πιστώνεται εκ των πραγμάτων στον Αντώνη Σαμαρά, και στη στρατηγική στόχευση που έχουν χαράξει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι συνεργάτες του.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, γνωρίζει ότι μέχρι στιγμής έχει διαβεί το ήμισυ της διαδρομής. Γι’ αυτό και μένει προσηλωμένος στον πολιτικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από το να πείσει με τα επιχειρήματά του, και τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει για την υπέρβαση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, ότι η Συγγρού είναι ήδη η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, στην οποία μπορούν να στραφούν οι Έλληνες.Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς δίνει μεγάλη έμφαση στο «Ζάππειο 2», εκεί όπου θα παρουσιάσει… με αριθμούς, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις για έναν άλλο οδικό χάρτη ανάκαμψης, πολύ διαφορετικό και εμπνευσμένο, σε σχέση με εκείνον που… περιγράφει με μισόλογα ο Γιώργος Παπανδρέου.Στην πραγματικότητα, ο Αντώνης Σαμαράς δεν κουράζεται να επισημαίνει ότι το στοίχημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία είναι να οδηγήσει σε αίσια έκβαση το πολιτικό φλερτ της με εκείνους που… κοντοστέκονται. Δηλαδή, τους ψηφοφόρους οι οποίοι σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης δηλώνουν αναποφάσιστοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και πολλούς από εκείνους που στις εκλογές του 2009 δεν προσήλθαν καν στις κάλπες να ψηφίσουν, απογοητευμένοι από τη «γαλάζια» διακυβέρνηση.
http://www.statesmen.gr/


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Βόλου 3/5/2011, που θα ασχοληθεί με την κατασκευή του εργοστασίου βιομάζας στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο ότι έχει προσκληθεί στη συνεδρίαση ειδικός επιστήμονας ο οποίος θα καταθέσει την άποψή του για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.Εκείνο όμως που διαφεύγει, σίγουρα όχι από άγνοια, είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν αφορά ένα οποιοδήποτε εργοστάσιο αλλά αφορά την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών, της ενέργειας, μια κατάσταση ανάλογη με αυτή της εκχώρησης των δημοσίων δρόμων σε ιδιώτες που οδήγησαν στην γιγάντωση του κινήματός μας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Την εποχή της οικονομικής κρίσης, οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών, μετά την Κερατέα εφορμούν και στο Βόλο, με τη δημιουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών, από την εταιρία ENGAL του Αλεξάκη, στη Β' ΒΙΠΕ Βόλου, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η επένδυση εντάσσεται στο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξασφαλίζοντας επιδοτήσεις σχεδόν 70 εκ. ευρώ το χρόνο, όταν το κόστος του εργοστασίου θα είναι περίπου στα 153 εκ. ευρώ!
Οποιαδήποτε περιβαλλοντική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα πρέπει να λάβει υπόψη της το σχεδιασμό του χρεοκοπημένου κράτους να πουλήσει και τις δημόσιες εταιρείες νερού, μαζί και των μεγάλων δημοτικών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑΜΒ.Αν οι ιδιώτες υποσχεθούν «καλύτερη ποιότητα νερού», οι δημοτικές αρχές θα προσκαλέσουν κάποιο ειδικό επί του νερού; Ποια θα είναι η θέση των δημοτικών αρχών όταν ανατεθεί σε έναν άλλο μεγαλοεργολάβο η εκμετάλλευση και λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, η αποκομιδή απορριμμάτων, η άλλων δραστηριοτήτων του Δήμου;
Αρνούμαστε το ξεπούλημα των Δημόσιων αγαθών μας σε ιδιώτες εργολάβους, που με τα λεφτά τα δικά μας κάνουν "επενδύσεις".Αρνούμαστε την επιδείνωση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος μας στην ατμόσφαιρα, το υπέδαφος και την υγεία μας, από τα κατάλοιπα της ''πράσινης'' ενέργειας που θα απελευθερώνονται από τη λειτουργία του "πράσινου" εργοστασίου.Είμαστε αμετακίνητα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών(Δρόμοι-Υγεία-Εκπαίδευση-Ενέργεια-Ύδρευση), για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι εργολάβοι των συμφερόντων και της διαπλοκής, ενώ ο ελληνικός λαός θα εξωθείται στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και στην ανεργία.
Δεν πληρώνουμε την κρίση τους.
Δεν πληρώνουμε το χρέος τους.
Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση της υγείας και του περιβάλλοντός μας.
Παίρνουμε τη τύχη της ζωής στα χέρια μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ



Το δημοσκοπικό “μπετονάρισμα” του ΛΑ.Ο.Σ


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Μια παράμετρος της δημοσκόπησης της V-PRC για τα «Επίκαιρα» έχει να κάνει με τα ποσοστά που εκτιμά η εταιρεία ότι συγκεντρώνει σε μια δυνητική εκλογική αναμέτρηση ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.Σε συνέχεια λοιπόν αντίστοιχων ευρημάτων, άλλων εταιρειών, το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη δείχνει να κινείται σε ποσοστά άνω του 7,5%, τη στιγμή που η «Χρυσή Αυγή», μια δεξαμενή ψηφοφόρων που υπό συνθήκες βρίσκεται στον πέριξ του ΛΑ.Ο.Σ. χώρο, συγκεντρώνει άλλο 1,5%.Οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων θεωρούν ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά «μπετοναρίσματος», ως προς το εκλογικό ποσοστό του, και μάλιστα με αυξητική τάση, ανάλογα με την εταιρεία που διενεργεί τη μέτρηση. Η παράμετρος αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τις επόμενες εκλογές, καθώς το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη δείχνει να αποσπά ψηφοφόρους του λεγόμενου «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, που δεν επιλέγουν κάποιο από τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ αντλεί και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Το πραγματικά ενδιαφέρον της μέτρησης, ως προς τα ποσοστά και τις προοπτικές του ΛΑ.Ο.Σ., έχει να κάνει και με το «ισοζύγιο ισορροπίας» με τον χώρο της Αριστεράς, καθώς το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, δείχνει να καρπώνεται πιο εύκολα και μαζικά απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η φυσική… ροή των οποίων θα τους οδηγούσε υπό άλλες συνθήκες, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Συνέλευση της Πανελλήνιας Αστικής Οικοπεδοποιητικής Εταιρείας Πολεμιστών Τραυματιών - Αναπήρων - Θυμάτων Πολέμου - Αγωνιστών Εθνικών Ομάδων Αντιστάσεως και Μαχητών Κορέας «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Πανελλήνια Αστική Οικοπεδοποιητική Εταιρεία Πολεμιστών Τραυματιών - Αναπήρων - Θυμάτων Πολέμου - Αγωνιστών Εθνικών Ομάδων Αντιστάσεως και Μαχητών Κορέας «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» καλεί τα μέλη της στις 15 Μαΐου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα 3 του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου ( δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ισχύοντος Καταστατικού της εταιρείας.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είναι:
- Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού/Ισολογισμού και πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου από 20.5.2007 μέχρι σήμερα.
- Διεξαγωγή αρχαιρεσιών για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής (Εποπτικού Συμβουλίου).
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου :
Η Γενική Συνέλευση της 15ης Μαΐου να κινηθεί ΑΥΣΤΗΡΑ μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται από την ημερήσια διάταξη
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΗΤΑΚΟΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ



Ο Γιώργος επέλεξε να ορίσει… εχθρό

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Όποιο εγχειρίδιο πολιτικής στρατηγικής κι αν διαβάσετε, θα βρείτε υπογραμμισμένες ορισμένες συγκεκριμένες, κοινές πρακτικές και μεθοδολογίες, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά καταστάσεις κρίσεων, εκεί όπου δείχνει να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.Μια τέτοια… συμβουλή είναι η επιδίωξη μιας πολωτικής σύγκρουσης. Της οριοθέτησης «εθνικού εχθρού», και την κήρυξη πολέμου εναντίον του. Έτσι, συνηθίζεται να ακολουθεί συσπείρωση των φίλιων δυνάμεων, και να αποπροσανατολίζεται η συζήτηση από μια ενοχική πολιτική πραγματικότητα.Με την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε ότι είναι καλά διαβασμένος. Πέρα από τις γενικές, και εν πολύ αναμενόμενες προτροπές για αισιοδοξία και πείσμα, ώστε να φτάσει η Κυβέρνηση ως το τέλος, και να διεκδικήσει με αξιοπρέπεια την επανεκλογή της, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να στοιχίσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κι αν η σχέση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι εκ των πραγμάτων, και ιστορικά συγκρουσιακή, το να δείχνεις με το δάχτυλο τις ευθύνες των ΜΜΕ, συνιστά… πολλά βήματα πιο πέρα, στην αντίστροφη μέτρηση.«Θα ήταν εγκληματικό αν η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που βλέπουμε στην εσωτερική και μιντιακή συζήτηση, κυριαρχούσε και σταματούσε τη δική μας υπεύθυνη και εθνικά κρίσιμη δουλειά. Οι δημοσιολογούντες, είτε είναι κόμμα της Αντιπολίτευσης, είτε δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές, είτε ανησυχούντες επιστήμονες, είτε τα ΜΜΕ, επιλέγουν τον ρόλο της δήθεν Κασσάνδρας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή από την εισήγησή του, που φρόντισε να χρωματίσει με τον τόνο της φωνής του ο Γιώργος Παπανδρέου. Και όλοι κατάλαβαν, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για… μετωπικό πόλεμο. Είναι και αυτές οι δημοσκοπήσεις που τείνουν να καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ… κόμμα διαμαρτυρίας, βλέπετε.

Ο ιδιωτικός τομέας θα ήθελε να είναι… δημόσιος

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Στη διάρκεια, και κυρίως στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, το… ανάθεμα προς τον δημόσιο τομέα, έχει εξελιχθεί περίπου σε «αγαπημένη συνήθεια», πρώην πολιτικών, τεχνοκρατών και αναλυτών της αγοράς, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν, εν μέρει τουλάχιστον, το τι έφταιξε.Έτσι, μας λένε ότι θα έπρεπε ο δημόσιος τομέας να μειωθεί περίπου στο μισό, να απολυθούν 200, 300, 400 χιλιάδες υπάλληλοι, και… ξαφνικά η ζωή μας θα φτιάξει. Πως θα συμβεί αυτό; Μα θα υπάρξει… ανάπτυξη στην οικονομία, την οποία προφανώς εμποδίζουν όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, λόγω του κόστους μισθοδοσίας τους. Παρένθεση: Οι περισσότεροι αμείβονται με βάση το αναξιοπρεπές μισθολόγιο του δημοσίου, αλλά… περί ορέξεως υψηλή κριτική, από εκείνους που προσπαθούν να μας πείσουν για το δίκαιο των απόψεών τους.Η αυτονόητη φυσικά ερώτηση προς όλους αυτούς, είναι το που θα απασχοληθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα απολυθούν. Απάντηση μην περιμένετε. Ματαιοπονούμε όλοι. Γιατί, η λογική θα υπαγόρευε ως απάντηση την απορρόφησή τους στον ιδιωτικό τομέα. Σε ποιόν ιδιωτικό τομέα όμως; Σε ποιες «υγιείς επιχειρήσεις»; Σε ποιους «Έλληνες επιχειρηματίες»;
Η απάντηση δόθηκε από τις οικονομικές στήλες των σημερινών εφημερίδων. Από εκείνον τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο, το 30% των επιχειρήσεων, καθυστερεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες να καταβάλλει μισθούς πείνας στους εργαζομένους τους. Αυτός είναι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα.
Και εκεί ακριβώς εντοπίζεται η δομική παθογένεια της ελληνικής οικονομίας. Ότι δίπλα σε ένα δημόσιο που υπονομεύει την ύπαρξη της χώρας, υπάρχει ένας ιδιωτικός τομέας ο οποίος… θα ήθελε να είναι δημόσιος. Στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά. Επιχειρηματίες οι οποίοι περιμένουν την κρατική χρηματοδότηση για να… επενδύσουν και να μεγαλώσουν τον κύκλο εργασιών τους.Τώρα λοιπόν που η κρατική χρηματοδότηση… πήγε στον παράδεισο, μαζί της πήγε εκεί και ο ιδιωτικός τομέας. Αποκαλύπτοντας τη γύμνια του, και τον μοιραίο ρόλο του στο κατρακύλισμα της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση.

Έρχεται η Real TV;

REPORTER
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Όπως και οι φήμες, που τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να τις διακρίνεις από τις πραγματικές πληροφορίες.Μια τέτοια φήμη-πληροφορία λοιπόν, θέλει τον Νίκο Χατζηνικολάου να είναι εκείνος ο οποίος θα σηκώσει στις πλάτες του την επιχείρηση διάσωσης του Alter. Μόνο που, το κανάλι το οποίο βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το λουκέτο, θα ονομάζεται… Real TV!Η σχετική παραφιλολογία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, και στηρίζεται σε ορισμένα απλά και λογικά δεδομένα. Ο Νίκος Χατζηνικολάου είναι το κεντρικό πρόσωπο του σταθμού, με προσωπικό κύρος και απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό, που υπερέβαινε τα πεπερασμένα όρια της τηλεθέασης του Alter. Ένα δικό του… νεύμα, αρκεί για να συνασπισθούν γύρω του όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι του σταθμού, και να παρακινηθούν επενδυτές να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια.Παράλληλα, ο Νίκος Χατζηνικολάου, μετά την επιτυχία της Real News, και την απήχηση του Real Fm στο κοινό του ραδιοφώνου, έχει εδραιώσει πλέον τη θέση του στο σύστημα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου Ομίλου Media.



Δημοσκοπήσεις σε… φωτοτυπία


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Ίσως να είναι μια καλή ιδέα για τους υπευθύνους των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αντί να μπαίνουν στη διαδικασία των εξόδων για να πραγματοποιούν μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης, να… βγάζουν φωτοτυπίες και να τις μοιράζουν μεταξύ τους.Η δημοσκόπηση της V-PRC που δημοσιεύουν τα «Επίκαιρα», έχει πολλά κοινά στοιχεία με έρευνες άλλων εταιρειών, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα… κόμματος διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία έχει μειώσει απειλητικά τη διαφορά, συνολικά όμως ο δικομματισμός μιμείται τη διαδρομή των spreads… από την ανάποδη. Σημειώνει κάθε φορά και νέα, ιστορικά χαμηλά επίπεδα.Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά του 1% που δίνει η V-PRC υπέρ του ΠΑΣΟΚ, είναι ακριβώς ίδια με τη διαφορά που είχε καταγράψει η συγκεκριμένη εταιρεία, στα αποτελέσματα έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, και η οποία είχε συμπέσει τότε με τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού.Τα ποσοστά ωστόσο των δυο κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνουν παράλληλη πτώση 1,5%, με το κυβερνών κόμμα να πέφτει στο 31,5% από το 33% που ήταν τον Φεβρουάριο, και τη Νέα Δημοκρατία στο 30,5%, από το 32% της προηγούμενης μέτρησης.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας ότι δεν έχει συμπεριλάβει στα ευρήματα το κόμμα του Γιάννη Δημαρά, παρόλο που είχε προαναγγελθεί εδώ και σχεδόν δυο μήνες, καθώς και το ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 1,5%, σε πανελλαδικό επίπεδο, ποσοστό ίσο με εκείνο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του κόμματος που ίδρυσε η Ντόρα Μπακογιάννη.



Κλειστά και σήμερα τα Τέμπη

Κλειστή θα παραμείνει για δεύτερη συνεχή ημέρα η εθνική οδός στην κοιλάδα των Τεμπών. Κατά το διάστημα αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από παρακαμπτηρίους.

ΠΑΟΚ Επιχείρηση "πρώτη θέση"

 Η αντίστροφη μέτρηση για τα πλέι οφ ξεκίνησε κι ο Μάκης Χάβος ξεκίνησε να δουλεύει τα σχήματα, με τα οποία θα επιδιώξει την πρωτιά σε αυτό το τουρνουά των έξι αγώνων, με έπαθλο το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ...

Του Γιώργου Κουβεντίδη

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, που φορτσάρει αυτή την εβδομάδα, δουλεύοντας σε μεγάλες εντάσεις, άρχισε από χθες να ανοίγει τα χαρτιά του ενόψει των πλέι οφ και με βάση τις χθεσινές δοκιμές, θα πρέπει να περιμένει κανείς έναν αρκετά επιθετικό ΠΑΟΚ σε αυτή τη διοργάνωση, με σημαντικούς ρόλους σε παίκτες που μέχρι τώρα δεν ήταν πρωταγωνιστές...Ο Χάβος έδειξε χθες ότι στα πλέι οφ σκοπεύει να πάει με 4-2-3-1, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τα σχήματα με δύο επιθετικούς και μάλιστα με τον Αθανασιάδη στην κορυφή της επίθεσης. Ο 22χρονος φορ, που έπαιξε στα 13 από τα 15 παιχνίδια του δευτέρου γύρου κι έδειξε ότι έχει ίσως την καλύτερη επαφή με την αντίπαλη εστία, κέρδισε με το σπαθί του πιο σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και όλα δείχνουν ότι θα έχει αυτό το ρόλο τουλάχιστο και στα πρώτα παιχνίδια των πλέι οφ.Μια... σειρά του Αθανασιάδη, ο Τσουκαλάς, είναι κατά τα φαινόμενα κι αυτός στις επιλογές του Χάβου. Ο 22χρονος μέσος, που προέκυψε από το... πουθενά τον Δεκέμβριο, είναι αυτός, που έχει τον πρώτο λόγο, για να παίξει τουλάχιστο στο ξεκίνημα των πλέι οφ, ως παρτενέρ του Γκαρσία. Ο Χάβος δείχνει να προτιμά τον Τσουκαλά από τον Βιτόλο και τον Αρίας, καθώς ο νεαρός έχει περισσότερες δημιουργικές αρετές και μπορεί να μετατρέπεται σε δεύτερο μεσοεπιθετικό, δίπλα στον Ίβιτς, που θα έχει και πάλι τον ρόλο του επιτελικού.Για τις υπόλοιπες θέσεις δεν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, στα άκρα της επίθεσης οι πρώτες επιλογές είναι Σαλπιγγίδης και Βιεϊρίνια, ενώ για την άμυνα, υπάρχει ένα ερωτηματικό στο δεξιό άκρο, με τον Σνάουτσνερ να έχει το προβάδισμα σε σχέση με τον Έτο, και τις άλλες τρεις θέσεις να καταλήγουν στους Τσιρίλο, Κοντρέρας και Λίνο...Όλα αυτά, θεωρητικά, και μετά τις πρώτες δοκιμές του Χάβου. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας και κυρίως στο φιλικό της Κυριακής με την Καβάλα στην Τούμπα (6 μ.μ., κεκλεισμένων των θυρών), θα φανεί αν θα αλλάξει κάτι...
Πρόταση παραμονής στον Τσιρίλο
Ο Μπρούνο Τσιρίλο θα είναι ο πρώτος από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, που θα μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση για το συμβόλαιο της επόμενης χρονιάς. Ο ιταλός αμυντικός μένει ελεύθερος τον Ιούνιο και ήδη ενημερώθηκε για το πού μπορεί να κινηθεί η πρόταση του ΠΑΟΚ, με βάση τα νέα δεδομένα. Η πρόταση στον Τσιρίλο είναι 200.000 ευρώ το χρόνο, περίπου 30% λιγότερα, σε σχέση με αυτά που εισπράττει μέχρι και φέτος. Στην Τούμπα θέλουν να τον κρατήσουν και τη νέα σεζόν, ωστόσο δεν μπορούν να του προτείνουν περισσότερα, καθώς τα έσοδα μειώνονται αισθητά, και ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να ρίξει το μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματος (περίπου 25%-30%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις). Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση στον Τσιρίλο. Με τον Ιταλό θα γίνει συζήτηση τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένεται από την Ιταλία ο ατζέντης του. Η πρόταση στον Τσιρίλο θα είναι και ο... μπούσουλας, πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο ΠΑΟΚ, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά.Με βάση την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, στην Τούμπα ξέρουν ότι στην επόμενη σεζόν δεν πρόκειται να φτάσουν τις φετινές εισπράξεις, τόσο από τα εισιτήρια και τα διαρκείας (τα περσινά 19.000 είναι δύσκολο να επαναληφθούν), ενώ χάνονται και έσοδα από τις χορηγίες, που λήγουν και είναι δύσκολο να ανανεωθούν ή να αναπληρωθούν (Molto, ΔΕΛΤΑ).Μία τάση για τα διαρκείας της επόμενης σεζόν, φαίνεται και από την κίνηση των πακέτων εισιτηρίων για τα πλέι οφ, που ήταν υποτονική χθες, πρώτη μέρα της διάθεσής τους. Παρά τις πολύ χαμηλές τιμές (20, 25, 35 και 50 ευρώ για τρία παιχνίδια), λίγος κόσμος πήγε χθες στην Τούμπα, για να εξασφαλίσει θέση για τα πλέι οφ.

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ

* Έκταση 53 στρεμμάτων προτίθεται να παραχωρήσει ο δήμος Χαλκηδόνας στον ΠΑΟΚ, προκειμένου να επεκτείνει το αθλητικό του κέντρο στη Νέα Μεσήμβρια. Όπως είπε χθες ο δήμαρχος της περιοχής, η απόφαση είναι ειλημμένη και απομένουν τα διαδικαστικά, προκειμένου ο ΠΑΟΚ να έχει έναν επιπλέον χώρο για να κατασκευάσει μελλοντικά και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
* Ο μοναδικός απών από τις προπονήσεις του ΠΑΟΚ παραμένει ο φροντιστής της ομάδας Γιασέρ Ζεϊνό. Ο Γιασέρ επέλεξε να περάσει την άδεια που πήρε για το Πάσχα στην πατρίδα του την Συρία, αλλά μόλις έφτασε εκεί ξεκίνησαν οι ταραχές και δεν μπορεί να επιστρέψει. Χθες επικοινώνησε με ανθρώπους του ΠΑΟΚ και τους ενημέρωσε ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει μέσω Τουρκίας...
* Ο Μίρκο Σαβίνι συνεχίζει το πρόγραμμά του μετά τη θλάση που τον ταλαιπώρησε και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπει στο πρόγραμμα. Παραμένει, πάντως, αβέβαιο αν θα είναι διαθέσιμος στο πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ, στο οποίο ούτως ή άλλως δεν προορίζεται για την ενδεκάδα.
* Στην Αθήνα θα πάει αύριο ο Χάβος για την κοινή συνέντευξη Τύπου των προπονητών των τεσσάρων ομάδων που συμμετέχουν στα πλέι οφ, η οποία θα γίνει στο περιθώριο της κλήρωση η οποία θα διεξαχθεί στη 1 μ.μ. σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
* Στη χθεσινή προπόνηση στη Σουρωτή παρών ήταν και ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ παρακολούθησε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος μαζί με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέμα της επικαιρότητας του ΠΑΟΚ.
* Την πρώτη θέση του Βορείου Ομίλου με 62 βαθμούς σε 28 αγώνες κατέλαβε η ομάδα Κ17 του ΠΑΟΚ, η οποία νίκησε χθες τον Ολυμπιακό Βόλου με 3-0 και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ που θα γίνει στη Λάρισα. Στον έναν ημιτελικό ο ΠΑΟΚ θα παίξει με τον Παναθηναϊκό και στον δεύτερο ο Ηρακλής θα αναμετρηθεί με τον Ολυμπιακό..

ΗΡΑΚΛΗΣ "Εξιλαστήριο θύμα, σε κακούγουστη φάρσα"

 Λίγα 24ωρα προτού μία τριμελής επιτροπή αποφασίσει για το μέλλον της ιστορικότερης ομάδας της Μακεδονίας, οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή αποφάσισαν να... παρέμβουν με μία ανακοίνωση καρδιάς.

Του Δημήτρη Βλάχου στην "Μακεδονία"
Δεν διστάζουν να μιλήσουν για μία... "κακόγουστη φάρσα", ενώ χαρακτηρίζουν τον Ηρακλή... "εξιλαστήριο θύμα". Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Ως ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, θέλουμε να δηλώσουμε δημοσίως την απόλυτη και απερίφραστη αντίθεσή μας στις αδιανόητες συλλογιστικές των αρμοδίων οργάνων, που οδηγούν σε κατάσταση αβεβαιότητας την ομάδα μας και εμάς τους ίδιους, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συντασσόμαστε με αυτό, που το φίλαθλο πανελλήνιο αναφέρει καθημερινά, κάνοντας λόγο για τη διάβρωση, που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, και τη χρησιμοποίηση της δικής μας ομάδας, του Ηρακλή, ως εξιλαστήριου θύματος, προκειμένου να ‘κουκουλωθούν’ όσα πραγματικά ταλαιπωρούν επικίνδυνα το χώρο. Όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι ο Ηρακλής αξίζει να διατηρήσει το αυτονόητο, αυτό δηλαδή το οποίο κέρδισε στους αγωνιστικούς χώρους και γελούν ειρωνικά ακόμη και στη σκέψη ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μεθοδεύσεων και πρωτοφανώς παράλογης και άδικης τιμωρίας ένας σύλλογος 103 ετών ιστορίας. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς του ποδοσφαίρου να μην επιδεινώσουν την ήδη εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση στο χώρο, λειτουργώντας εναντίον του δικαίου, που είναι με την ομάδα μας, και να σεβαστούν το μέγεθος του συλλόγου μας, τη δυναμική, την αξιοπρέπεια και το ήθος του κόσμου μας και τον ιδρώτα των προσπαθειών μας, ως άμεσων πρωταγωνιστών αυτής της ομάδας. Το να τιμωρηθεί ο Ηρακλής, στο ελληνικό ποδόσφαιρο του σήμερα, φαντάζει σαν την πιο κακόγουστη φάρσα και ως η πλέον ασυνείδητη επιλογή…".Ο εκ των αρχηγών της ομάδας, Μπόγκνταν Μάρα, ανέφερε ότι: "Το θέμα της αδειοδότησης είναι το πιο σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή για ολόκληρο τον Ηρακλή. Εισπράττω τον πόλεμο που δίνει η διοίκηση για να πάρει την άδεια. Ελπίζω αυτό να συμβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε όλοι στην ομάδα να έχουνε την προσοχή τους μόνο στην προετοιμασία για τη νέα αγωνιστική περίοδο". Ο Ζοέλ Επαλέ από την πλευρά του σημείωσε: "Εμείς κάναμε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο για να μείνει η ομάδα στη κατηγορία. Για άλλους λόγους θέλουν να μας ρίξουν. Θα έπρεπε να εξετάσουν όλους τους φακέλους και όχι μόνο αυτόν του Ηρακλή".
Η... μεγάλη εβδομάδα σε συνέχειες
Η επόμενη εβδομάδα είναι η... μεγάλη εβδομάδα του Ηρακλή, αφού θα παρθεί η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ. Όπως ενημέρωσε η ομοσπονδία την κυανόλευκη ΠΑΕ, το πρωί της Δευτέρας (10 π.μ.) θα εξεταστεί ο φάκελος του Ηρακλή. Στη διαδικασία θα παραστεί νομική και διοικητική αντιπροσωπεία από πλευράς επίσημου Ηρακλή, ενώ η απόφαση θα ανακοινωθεί εντός 48 ωρών. Δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση ακόμη και αυθημερόν. Στα γραφεία της Μίκρας υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο Ηρακλής θα δικαιωθεί, κερδίζοντας ό,τι ακριβώς πέτυχε στους αγωνιστικούς χώρους: την παρουσία του στη Σούπερ Λίγκα της επόμενης περιόδου.
"Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της έφεσης και περιμένουμε το αυτονόητο, δηλαδή να πάρουμε άδεια. Αυτή η ιστορία γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά αλλά δεν πτοούμαστε. Είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε», ανέφερε χθες ο Γιάννης Τάκης και στη συνέχεια ανέλυσε το σκεπτικό με το οποίο δεν πήρε την άδεια ο Ηρακλής σε πρώτο βαθμό. «Η άρνηση της Επιτροπής Αδειοδότησης να μας χορηγήσει άδεια να συμμετάσχουμε στο επόμενο πρωτάθλημα δεν είναι για οφειλές προς παίκτες. Είναι για λόγους καθαρά της εταιρείας μας, οι οποίοι θα ξεπεραστούν χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Ακόμα δεν γίνεται να πούμε δημόσια τους λόγους που δεν πήραμε την άδεια, αλλά αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Σύντομα εξάλλου θα γίνει και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπου θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις".

Συμπεράσματα με φιλική... εξάρα

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αξία ποδοσφαιριστών της ομάδας των νέων έβγαλε ο Γιώργος Παράσχος στο χθεσινό φιλικό της ομάδας με τον Κιλκισιακό. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν με το ευρύ 6-1, έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Τσίτα, ο οποίος πέτυχε τρία γκολ και είχε δύο σουτ στο δοκάρι (32' και 58'). Ο Παπαστεριανός τζούνιορ άνοιξε το σκορ στο 10', ο Ηλιάδης έκανε το 2-0 στο 25', ενώ ο Μωυσίδης μείωσε στο 38'. Δύο λεπτά αργότερα ο Ευσταθίου έκανε το 3-1 και στο δεύτερο ημίχρονο ανέλαβε δράση ο Τσίτας, ο οποίος σημείωσε τρία γκολ σε διάστημα 16 λεπτών (61', 71', 76').
ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ: Παπαϊωάννου, Διονυσιάδης, Γκεληνός, Αλιχανίδης, Σιάνας, Πουρσανίδης, Αμανατίδης, Ιωαννίδης, Παντελιάδης, Βέρτος, Μωυσίδης. Στο β΄ ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι: Παυλίδης, Σερταρίδης, Π. Λαζαρίδης, Ι. Λαζαρίδης, Κουτσάγιας, Μιχαλόπουλος, Αλεξανδράκης.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Βιτκόφσκι, Στάμου, Βουτσιάς (λόγω τραυματισμού, 25΄ Νατσιόπουλος), Ηλιάδης, Α. Παπαστεριανός, Ρόμπλες, Χατζηλιάδης, Ποζίδης, Κώτσιας, Ευσταθίου, Τσίτας. Στο β΄ ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι: Αθανασιάδης, Στόικος, Καρανδρέας, Θώριαν.

ΧΟΣΕΜΙ "Συγκλονιστικό..."

Ο Χοσέμι μίλησε από τη Μαδρίτη στον Sport103 FM για την ανάδειξή του σε πολυτιμότερο παίκτης της περιόδου, στην ψηφοφορία της BLUEARENA. "Ο κόσμος του Ηρακλή με αγκάλιασε από την αρχή, με φοβερή αγάπη, κάτι που ήταν συγκλονιστικό για μένα".



ΗΠΑ: 72 νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία στο νότο

Τουλάχιστον 72 άνθρωποι -εκ των οποίων 45 μόνο στην Αλαμπάμα- έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις ημέρες από τις σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν τον αμερικανικό νότο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Πολιτείες Αλαμπάμα, Αρκανσο, Κεντάκι, Μισισίπι (όπου 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους), Μισούρι, Τενεσί και Οκλαχόμα. Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει διακοπές της ηλεκτροδότησης, ζημιές σε κτίρια και μεγάλες πλημμύρες. Οι κυβερνήτες των Πολιτειών αυτών ζήτησαν από τις δυνάμεις της Εθνοφυλακής να μετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Εντολή για χορήγηση έκτακτης βοήθειας στην Αλαμπάμα που έχει πληγεί περισσότερο από το κύμα κακοκαιρίας, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.Νωρίτερα, η πολιτειακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτακτων Καταστάσεων επιβεβαίωσε ότι έχουν καταγραφεί 45 θάνατοι στην Αλαμπάμα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο ανεμοστρόβιλων, χαλαζόπτωσης, ξαφνικών πλημμυρών και πτώσης κεραυνών σε ορισμένες περιοχές της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια και του Μισισίπι. Συνολικά, ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν 21 αμερικανικές πολιτείες, στη ζώνη από τις Μεγάλες Λίμνες μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού και την ακτή του Ατλαντικού.



Εικόνα Χωρίς σχόλια

Η κατάψυξη ωαρίων θα κάνει πιο προσιτή την εξωσωματική γονιμοποίηση

Η κατάψυξη και αποταμίευση κατεψυγμένων ωαρίων μπορεί να γίνει πολύ πιο προσιτή στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας και πιθανόν να μειώσει συνολικά το κόστος της θεραπείας.Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «Πεδιαίος», στη Λευκωσία, που θα δημοσιευτεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, στο επιστημονικό περιοδικό «Γονιμότητα και Στειρότητα» (Fertility and Sterility).Την επιστημονική ομάδα αποτελούσαν ο Δρ. Κρίνος Μ. Τροκούδης, ο Κωνσταντίνος Παυλίδης και ο Σιάο Zάνγκ.Η έρευνα εξέτασε την αποτελεσματικότητα της κατάψυξης των ωαρίων στα πλαίσια του προγράμματος δωρητών ωαρίων του Κέντρου «Πεδιαίος». Οι ερευνητές εξέτασαν 77 υπογόνιμες γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη και δέχτηκαν είτε φρέσκα είτε καταψυγμένα ωάρια από 36 δωρήτριες. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές εισήγαγαν σπέρμα του συζύγου στα ωάρια με τη μέθοδο μικρογονιμοποίησης ICSI. Τα έμβρυα που προέκυπταν εμφυτεύονταν στην μήτρα της μητέρας.Γενικά οι ερευνητές δεν βρήκαν οποιεσδήποτε διαφορές στην επιτυχία της γονιμοποίησης των ωαρίων, στην ποιότητα των εμβρύων ή τον αριθμό των γυναικών που κατέστησαν έγκυες με φρέσκα ή κατεψυγμένα ωάρια. Συνολικά γέννησαν μωρά το 47% των γυναικών που χρησιμοποίησαν κατεψυγμένα ωάρια έναντι 41.5% των φρέσκων, στατιστικά περίπου το ίδιο.Η τεχνολογία κατάψυξης και κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι πολύ νέα και λέγεται υαλοποίηση (vitrification). Μέχρι τώρα ήταν δυνατό να καταψυχθούν τα έμβρυα και το σπέρμα, αλλά τα ωάρια καταστρέφονταν λόγω δημιουργίας κρυστάλλων πάγου. Με τη νέα μέθοδο, αποφεύγονται οι καταστροφικοί κρύσταλλοι μέσω της υπερταχύτατης μεθόδου της υαλοποίησης, ανέφερε ο Δρ Τροκούδης.Όπως είπε, υπάρχει τώρα η υποδομή και το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τραπεζών ωαρίων, κατά το παράδειγμα των τραπεζών σπέρματος που λειτουργούν εδώ και χρόνια.Πρόσθεσε πως αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ τη θεραπεία και θα ελαττώσει τα έξοδα. Η επιλογή ωαρίων και η ασφάλεια από μεταδοτικές ασθένειες θα είναι επίσης πιο εξασφαλισμένες.



Η «μεγάλη ληστεία δεδομένων» της Sony


Πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια gamers επηρεάζει η «μεγάλη ληστεία δεδομένων» του Playstation Network, σε μία υπόθεση- «φιάσκο» τεραστίων διαστάσεων για τη Sony. Προειδοποίηση στους χρήστες του Playstation Network ότι τα προσωπικά τους δεδομένα (στα οποία ίσως συμπεριλαμβάνονται στοιχεία πιστωτικών καρτών) ενδεχομένως να έχουν κλαπεί απέστειλε η Sony.
Κατά την ανακοίνωση της εταιρείας, τα δεδομένα πιθανώς να έχουν πέσει στα χέρια «μη εξουσιοδοτημένων ατόμων» μετά από επίθεση από hackers. Η πρόσβαση στο δίκτυο είχε μπλοκαριστεί την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά η Sony μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη.Οι χρήστες του Playstation Network συμβουλεύονται να είναι σε επαγρύπνηση για απόπειρες απατών μέσω email ή τηλεφώνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νικ Κάπλιν, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας στην Ευρώπη, «ανακαλύψαμε πως μεταξύ της 17ης και της 19ης Απριλίου υπήρξαν παραβιάσεις λογαριασμών χρηστών του Playstation Network και της υπηρεσίας Qriocity, στο πλαίσιο μίας παράνομης και μη εξουσιοδοτημένης εισβολής στο δίκτυό μας».
Στα στοιχεία που η Sony εκτιμά πως εκλάπησαν συμπεριλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις, χώρες προέλευσης, email, ημερομηνίες γέννησης, κωδικοί πρόσβασης σε Playstation Network και Qriocity και Handle/ PSN online ID's.
Επίσης, στην ανακοίνωση του Κάπλιν αναφέρεται επίσης πως «είναι δυνατόν δεδομένα σχετικά με το λογαριασμό σας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το ιστορικό αγορών και η διεύθυνση (billing address- πόλη, πολιτεία/ νομός, ταχυδρομικός κώδικας) και οι κωδικοί και απαντήσεις ασφαλείας για το Playstation Network και το Qriocity να έχουν κλαπεί».Η εταιρεία επίσης παραδέχτηκε ότι στοιχεία πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά παιχνιδιών, ταινιών και μουσικής ενδεχομένως να έχουν επίσης κλαπεί. «Αν και δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι συνέβη κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σαν ενδεχόμενο» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου οι χρήστες ενημερώνονται πως ίσως να έχουν πέσει στα χέρια των αυτουργών της επίθεσης αριθμοί καρτών και ημερομηνίες λήξης. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία περί του αριθμού των χρηστών των οποίων τα δεδομένα εκλάπησαν, αλλά η υπηρεσία έχει περίπου 70 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.Στο «μέτωπο» των δημοσίων σχέσεων, πρόκειται για μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, καθώς οι επιπτώσεις της μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ τα όρια μίας «απλής» επίθεσης hackers, καθώς πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε πολλά διαφορετικά sites και υπηρεσίες- ενώ η καθυστέρηση της Sony να ανακοινώσει την έκταση του συμβάντος έχει εξοργίσει πολλούς χρήστες του δικτύου.Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές δεδομένων στην ιστορία του Ίντερνετ και της πληροφορικής. Άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό, τον Απρίλιο του 2011 ήταν η μαζική κλοπή δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της αμερικανικής εταιρείας online marketing, Epsilon (δεκάδες εκατομμύρια ονόματα και διευθύνσεις email - η εταιρεία εξυπηρετεί 2.500 εταιρείες σε όλο τον κόσμο), κατά την οποία αποκτήθηκαν στοιχεία μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, ξενοδοχείων και καταστημάτων, τα οποία θεωρείται πως σύντομα θα αρχίσουν (αν δεν έχουν αρχίσει ήδη) να χρησιμοποιούνται σε κυβερνοεγκληματικές δραστηριότητες. Επίσης, ανάλογης έκτασης περιστατικό είχε απασχολήσει και το 2006 τη Citibank, με μαζική κλοπή αριθμών PIN.



ΧΕΡΜΑΝ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο»

 Υπέρ της άποψης ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και κατά των ιδεών για ενδεχόμενη αναδιάρθρωσή του τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι σε συνέντευξή του που δημοσίευσε χθες η βελγική εφημερίδα "Ντε Σταντάρ".
.Το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων και των απαντήσεων του Ρομπάι έχει ως εξής:
Είναι η ελληνική αναδιάρθρωση αναπόφευκτη;
Όχι. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν δίνει σε αυτήν τη χώρα καθόλου χρόνο. Πέρυσι τον Μάιο, μόλις η Ελλάδα είχε καταρτίσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, οι πάντες μιλούσαν για τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Στο Βέλγιο είχε δοθεί, τη δεκαετία του '90, ένα διάστημα επτά χρόνων για να μειώσει ένα έλλειμμα της τάξεως του 7,5%. Η Σουηδία είχε λάβει το χρονικό περιθώριο οκτώ χρόνων στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές του '90. Πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδας είναι ανεκτό αν της δοθεί αρκετός χρόνος για το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα έπρεπε να το λάβουν αυτό υπόψη, καθώς δεν ισχύει ότι οι Έλληνες αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Όχι μόνο κάνουν δραστική εξυγίανση, αλλά, κυρίως, προωθούν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δισ. ευρώ. Για μια τόσο μικρή χώρα αυτό είναι γιγαντιαίο.
Δεν θα ήταν όμως καλύτερα οι δανειστές να ξέγραφαν ένα μέρος των απαιτήσεών τους, ώστε να δώσουν στην Ελλάδα μια προοπτική και να κόψουν τον δρόμο στον λαϊκισμό;
Τα πλεονεκτήματα μιας αναδιάρθρωσης δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα μειονεκτήματα. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν υπερβολικά πολύ και με επιπολαιότητα για το θέμα αυτό. Θα επρόκειτο για πραγματική περιπέτεια.
Διαφωνείτε με την άποψη ότι λόγω της ταχύτητας των επιβεβλημένων περικοπών η οικονομία της χώρας ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της;
Το ιδανικότερο θα ήταν να μπορούσε να επιμηκυνθεί χρονικά η εξυγίανση. Αλλά αυτό δεν γίνεται για την Ελλάδα. Το ελληνικό πρόβλημα ήρθε στο φως μετά τη στατιστική απάτη, λόγω της οποίας ξέσπασε μια πραγματική κρίση εμπιστοσύνης. Δεν υπήρχε, λοιπόν, πραγματικά, καμία άλλη επιλογή. Μια αξιόπιστη εξυγίανση μπορεί να αποκαταστήσει πράγματι το ίδιο γρήγορα την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, αν και είναι αλήθεια ότι η χώρα θα πρέπει πρώτα να διέλθει μια δύσκολη περίοδο. Αυτό το έχουμε ζήσει και εμείς στο Βέλγιο.
Έχει φτάσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στα όριά της;
Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης. Πρόκειται για δάνεια, όχι για δώρα. Ακόμη περισσότερο, ο βέλγος φορολογούμενος θα έχει όφελος από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα εκτός του μηχανισμού στήριξης. Το επιτόκιο για αυτά τα χρήματα είναι υψηλότερο από εκείνο των δανείων που πρέπει να λάβουν τα κράτη-μέλη για να χρηματοδοτήσουν τον μηχανισμό στήριξης..

Σε απολογία 25 άτομα για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Σε απολογία καλούνται το επόμενο διάστημα τουλάχιστον 25 άτομα, υπάλληλοι και πρώην διοικητικά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, για την «υπόθεση Σαξώνη», που αφορά την υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του. Ο τρίτος ειδικός ανακριτής, Κώστας Αλεξίου, που έχει αναλάβει την υπόθεση, άρχισε να αποστέλλει κλήσεις προς τους εμπλεκομένους, για να απολογηθούν.Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης από το Φεβρουάριο του 2008 (όταν και αποκαλύφθηκε), η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου ανέρχεται σε συνολικά 51.416.745,48 ευρώ και αφορά την περίοδο από το 1997 έως και το 2008. Το έλλειμμα-«μαμούθ» των εκατομμυρίων ευρώ δημιουργήθηκε από την επί σειρά ετών μη καταβολή εισφορών στα ταμεία των εργαζομένων, αλλά και τη μη απόδοση φόρων στις ΔΟΥ.

Οι ευθύνες

Στην πορισματική αναφορά της κ. Τσεμπερά εντοπίζονται ποινικές ευθύνες σε τουλάχιστον 25 άτομα, υπαλλήλους και διοικητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και στους Απόστολο Τσουρέκα, Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, οι οποίοι διετέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών, την επίμαχη περίοδο, καθώς και στον τέως γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. Ευθύνες καταλογίζονται ακόμη και στον ίδιο τον τέως δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στον οποίο αποδίδονται πλημμελής έλεγχος και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό, όπως η μη εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.Μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχει απολογηθεί και ήδη βρίσκεται στη φυλακή (από το Μάιο του 2010) ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει παραδεχτεί μέρος των πράξεων που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας, όμως, ότι «όλα ήταν σε γνώση των ανωτέρων του». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι ιδιοποιήθηκε μόνο 1.000.000 ευρώ από το συνολικό ποσό που υπεξαιρέθηκε και έχει κατονομάσει ως παραλήπτη μεγάλων χρηματικών ποσών στενό συνεργάτη του τέως δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.Οι διώξεις που ήδη έχουν ασκηθεί και στρέφονται σε βάρος των στελεχών του δήμου είναι «για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ, από την οποία η προκληθείσα ζημιά και το όφελος που πέτυχε ξεπερνά το ποσό των 146.735 ευρώ, ενώ το αντικείμενο της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απλή συνέργεια σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ», καθώς και για παράβαση καθήκοντος που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.
Νέα ΕΔΕ
Παράλληλα, αυτές τις μέρες πιάνουν δουλειά και οι δύο υπάλληλοι στις οποίες έχει ανατεθεί η διενέργεια νέας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο δήμο να προχωρήσει σε νέα ΕΔΕ για μία υπόθεση, εφόσον προκύψουν νέα σοβαρά στοιχεία τα οποία δεν ήταν σε γνώση των ανθρώπων που διενήργησαν την ΕΔΕ σε πρώτη φάση. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση θεωρεί ως νέο στοιχείο το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, κ. Τσεμπερά, το οποίο παραδόθηκε το Νοέμβριο του 2010, ενώ η ΕΔΕ (και η συμπληρωματική) που είχε διενεργηθεί κατόπιν εντολής του τότε δημάρχου είχε ολοκληρωθεί λίγους μήνες πριν, το Μάιο του 2010. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στη Νομική Υπηρεσία, ώστε ο δήμος να ασκήσει πολιτική αγωγή όχι μόνο στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά και στο αστικό, για την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί
"Αγγελιοφόρος"