Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η Κυβέρνηση που ηττήθηκε… (και) από τις φήμες

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μια Κυβέρνηση που αισθάνεται την ανάγκη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, και να το κάνει… με τυμπανοκρουσίες, προκειμένου να ζητήσει την προστασία της ίδιας, της χώρας, των πολιτών και της οικονομίας, από φήμες που στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, μεταδίδονται με μη διαχειρίσιμους ρυθμούς, επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημά της είναι εξαιρετικά σοβαρό.Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέδωσε ανακοίνωση, προκειμένου να διαψεύσει και πάλι τα σενάρια που κυκλοφορούν περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ζήτησε μάλιστα από την Εισαγγελία Αθηνών να διενεργήσει κατεπείγουσα έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες για τον αποστολέα e-mail, που προκάλεσε… μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς προέβλεπε ότι το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.Η έκταση της ανησυχίας, και η σύγχυση που προκλήθηκε, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει χάσει πλέον την έξωθεν καλή μαρτυρία. Γνωρίζει μικρές ήττες, σε καθημερινή βάση, από τη συνωμοσία των φημών, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, και… κατά βούληση, ως προς το ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα έχει τη σχετική έμπνευση.Ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση καταφεύγει στο τελευταίο οχυρό άμυνας. Παραδεχόμενη ότι ο δικός της λόγος, δεν επαρκεί πλέον. Μια Δικαιοσύνη που, για να μην ξεχνιόμαστε, μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, η Κυβέρνηση… καλούσε σε ακρόαση, στο πλαίσιο μιας δήθεν «υποτέλειας» της δικαστικής εξουσίας μπροστά στη νομοθετική, όπως αποκάλυπταν οι συμπεριφορές αλλά και τα επιχειρήματα των στελεχών της.

ΕΥΧΕΣ ΜΕ "ΧΡΩΜΑ" ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ "ΑΡΩΜΑ" ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ.

Θα βρέχει… αστέρια τη Μεγάλη Εβδομάδα


Αστέρια… θα βρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, στο οποίο ανήκε και η Ελλάδα. Τα νέα πεφταστέρια ονομάζονται Λυρίδες, και οι ξενύχτηδες θα έχουν την ευκαιρία να τα απολαύσουν κάνοντας μια ευχή -ή και περισσότερες- έως τη Μ. Παρασκευή, στο μέτρο που οι καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την παρατήρηση του ουρανού. .

Καθολική απογοήτευση για την κυβερνητική πολιτική

 Σε συνέχεια όλων των πρόσφατων ερευνών, μία ακόμα, της εταιρείας Κάπα-Research (Το Βήμα, 17/4) καταγράφει μειούμενη διαφορά πρόθεσης ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην περιοχή του στατιστικού σφάλματος. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να αγνοείται η σημαντική τάση αποχής που σημειώνεται, όπως προκύπτει και από την έρευνα της εταιρείας Public Issue (Καθημερινή, 17/4) η οποία παρόλα αυτά επιμένει σε «αναγωγές» που χάνουν πλέον το νόημά τους, ακριβώς λόγω της πολύμεγάλης απροσδιόριστης αυτής στάσης. Οι πολίτες, καθολικά απογοητευμένοι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν για την ώρα να μη ξέρουν ποιον να εμπιστευθούν και τι να πιστέψουν. Αντιλαμβάνονται όμως ότι με την ακολουθούμενη πολιτική η Ελλάδα αδυνατεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα-Research, 82,6% των πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για το αν «η χώρα θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει την κρίση και να ορθοποδήσει», με το 77,3% να απαντά επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει λιγότερα απ’ όσα περίμεναν». Ταυτόχρονα, στην έρευνα της Public Issue, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι λανθασμένη φτάνει σήμερα στο 81%, όταν πριν από τρεις μήνες (Ιανουάριος 2011) στην ίδια ερώτηση της ίδιας εταιρείας το αντίστοιχο ποσοστό περιοριζόταν στο 69%.Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την Κάπα-Research, η πρόθεση ψήφου υπέρ του ΠΑΣΟΚ μειώνεται σήμερα στο 21,7% έναντι 20,1% της ΝΔ, καταγράφοντας διαφορά μόλις 1,6%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, οι Οικολόγοι 2,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2,2%. Σημειώνεται, ότι σε έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Μάιο του 2010 όταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
βρισκόταν στις 10 μονάδες (ΠΑΣΟΚ: 30,7% - ΝΔ: 20,6%). Η ίδια συντριπτική μείωση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται και στις αναγωγές που κάνει η εταιρεία Public Issue, υπολογίζοντας σήμερα την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στο 33,5% έναντι 45% τον Μάιο 2010, με την επιρροή της ΝΔ να εμφανίζεται σταθερή στο 27%. Ακόμα και με αυτές τις εκτιμήσεις, είναι σαφές ότι μία διαφορά 18 μονάδων έχει σήμερα μειωθεί κατά τα 2/3, χωρίς να αναιρείται όμως η βασική απορία: πόση αναλυτική σημασία μπορεί να έχουν οι αναγωγές, όταν το 35,5% (σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία) δηλώνει ότι επιλέγει τη στάση της αποχής; Μπορούμε να πάρουμε ως απόλυτο δεδομένο ότι αποκλείεται να αλλάξει η στάση αυτή όταν φτάσουμε πράγματι στις εκλογές; Το συμπέρασμα που εξάγεται και από τις δύο έρευνες είναι ότι, το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει μετά τη ψήφιση του Μνημονίου 10 (Κάπα-Research) και 11,5 μονάδες (Public Issue), δηλωτικό της παταγώδους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθήκον είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της. Το σκοπό αυτό φιλοδοξεί να πετύχει και η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την οικονομική κρίση, γνωστή ως Ζάππειο 2, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα.
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ






Πασχαλινές ευχές από τον Καράογλου Θεόδωρο Βουλευτή Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Το ΠΑΣΟΚ που (συνεχίζει να) μας αλλάζει τα φώτα…



ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, το κατανυκτικό πνεύμα της οποίας έκανε ακόμη και την Κυβέρνηση που μας έβαλε στο Μνημόνιο, να δώσει τόπο στην οργή, και να υποχωρήσει από το «κομματικό πείσμα» στην Κερατέα. Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ωστόσο, είναι εδώ. Για να μας θυμίζει ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ και για τίποτα.Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με προεξάρχοντα τον κ. Φωτόπουλο, μας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Από τις οποίες και προκύπτει υπαρκτός κίνδυνος… να πέσουν τα φώτα σε ολόκληρη τη χώρα. Σε μια εποχή δύσκολη για όλους, που δυσκολεύεσαι να αποφύγεις τις «μαύρες σκέψεις», οι συνδικαλιστές θέλουν να μας υποχρεώσουν να τα βλέπουμε όλα… μαύρα, και γύρω μας.Φυσικά, η περίπτωσή τους παρουσιάζεται από το Τύπο ως «μάχη του ΠΑΣΟΚ με τον εαυτό του», υπό την έννοια ότι οι συνδικαλιστές αυτοί ανδρώθηκαν και… ανέβηκαν στην ιεραρχία της παρεμβατικότητας στην ελληνική κοινωνία, χάρη στο Κίνημα… της καρδιάς μας. Σήμερα λοιπόν, είναι το ΠΑΣΟΚ εκείνο που καλείται να τους επαναφέρει στην τάξη.Θα τα καταφέρει; Μάλλον όχι. Γιατί οι συνδικαλιστές αυτοί, και αρκετοί άλλοι… είναι το ΠΑΣΟΚ. Το διαχρονικό και μοιραίο για την Ελλάδα. Ένα ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να… μας αλλάζει τα φώτα. Αυτή τη φορά μάλιστα, υπάρχει ο φόβος να σπάσουν τους διακόπτες, αντί απλώς να τους κατεβάσουν.

Η Βάσω “κλειδί” του ανασχηματισμού


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Ο επικείμενος ανασχηματισμός, στον οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σχεδιάζει να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το Πάσχα, έχει ονοματεπώνυμο, όπως και… ταυτότητα. Σύμφωνα με όσα ακούγονται παρασκηνιακά στο Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους, θα είναι ο ανασχηματισμός των «εκσυγχρονιστών». Και, για να το προσωποποιήσουμε περισσότερο, ο ανασχηματισμός της Βάσως…Ο λόγος φυσικά για τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία εξελίσσεται σε πρόσωπο-κλειδί για τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ως προς το εύρος αλλά και το βάθος τους. Η άλλοτε πανίσχυρη «υπαρχηγός» του κινήματος του «εκσυγχρονισμού», επί ημερών Κώστα Σημίτη, έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά την είσοδο του Χρήστου Παπουτσή στην Κυβέρνηση, στην αιχμή του δόρατος για όσους δεν συμφωνούν με την οικονομική πολιτική του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι απομακρύνει το ΠΑΣΟΚ από τις ρίζες και τις κοινωνικές αναφορές του.Πολύ πρόσφατα, η Βάσω Παπανδρέου παρουσίασε τη δική της οπτική για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με την αποτύπωση ενός άλλου «οδικού χάρτη» για την έξοδο από την κρίση. Είναι βέβαιο ότι μια ενδεχόμενη είσοδός της στην Κυβέρνηση, και μάλιστα σε κορυφαίο υπουργείο, θα ενίσχυε την κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, και θα αξιοποιείτο από το Μέγαρο Μαξίμου ως επικοινωνιακό δόρυ, για τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων του Κινήματος, οι οποίοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις απογοητευμένοι, και αναποφάσιστοι για το μέλλον.


Ερώτηση της κ. Αμμανατίδου προς τους κ.κ. Υπουργούς: Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την εκμετάλλευση αλλοδαπών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας

Στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας Ηλείας παράγεται το 90% της εθνικής παραγωγής φράουλας. Πρόκειται για την παραγωγή ενός δυναμικού αγροτικού προϊόντος που, ωστόσο, στηρίζεται ως επί το πλείστον στην εργασία εποχιακών αλλοδαπών εργατών, οι οποίοι αναγκάζονται από τους ιδιοκτήτες των κτημάτων της περιοχής να υποστούν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Το θέμα επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην επικαιρότητα με το χειρότερο τρόπο.

Το νέο περιστατικό με τη σύλληψη σπείρας που εξεβίαζε τους εργαζόμενους στα χωράφια φράουλας της περιοχής και την επακόλουθη επίθεση από ιδιοκτήτη κτήματος κατά δημοσιογράφων, οι οποίοι προσέγγισαν εργαζόμενους και τους ζήτησαν στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, αποδεικνύει ότι, παρά την εδώ και χρόνια δημοσιοποίηση και γνωστοποίηση του ζητήματος, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει εγκληματικές πρακτικές και πως αδυνατεί να προστατέψει τα δικαιώματα των εργατών γης.Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2008 είχαν αποκαλυφθεί απερίγραπτες σκηνές αιχμαλωσίας οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι ζούσαν σε παραπήγματα με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, ενώ τον Ιούνιο του 2009 κάτοικοι της περιοχής είχαν υποβάλει σε βασανιστήρια μετανάστες-εργάτες γης.Άλλωστε, και κατά το παρελθόν, και άλλοι δημοσιογράφοι, στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν ρεπορτάζ για το καθεστώς εκμετάλλευσης των μεταναστών σε χωράφια της περιοχής, είχαν δεχθεί επιθέσεις και απειλές από μερίδα μεγαλοπαραγωγών της Ηλείας, γεγονός που αποδεικνύει και την ανοχή της αστυνομίας και των τοπικών αρχών.
Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Τι μέτρα έχουν ληφθεί −αν έχουν ληφθεί− μετά τον Μάιο του 2008 για την προστασία των εργαζομένων μεταναστών στην περιοχή; Τι άμεσα επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά εκμετάλλευσης, εκβιασμών και τραμπουκισμών εκ μέρους μερίδας παραγωγών και στο μέλλον;
• Με ποιους τρόπους προτίθεται να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα ημεδαπών και αλλοδαπών εργατών γης, καθώς πρόκειται για έναν τομέα όπου καταγράφονται πολλά περιστατικά «μαύρης εργασίας» και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



Το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαιο στο εργοστασιο του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη

Περισσότερα πατήστε εδώ.http://sidirodromikanea.blogspot.com/

Το Βερολίνο “φλερτάρει” με την επαναγορά του χρέους


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Το Βερολίνο, πολιτική έδρα της γερμανικής κυβέρνησης, εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς των ζυμώσεων και των εξελίξεων γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και στελέχη της Μπούντεσμπανκ και της ΕΚΤ που προέρχονται από τη γερμανική «ατμομηχανή», έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς για το «ελληνικό πρόβλημα». Και η ανάγνωση-ερμηνεία των δηλώσεών τους, στάθηκε αφορμή για επιδείνωση της εικόνας που περιβάλλει το μέλλον της οικονομίας μας.
Πιο πρόσφατο κρούσμα, οι δηλώσεις του Γερμανού καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Λαρς Φελντ, ο οποίος είναι εδώ και δυο εβδομάδες μέλος του οικονομικού επιτελείου της Καγκελαρίας.«Η επαναγορά μετοχών μέσω ενός ευρωπαϊκού θεσμού, δεν συνιστά χρεοκοπία. Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε αυτή την πρακτική για την Ελλάδα. Ενώ, ένας άλλος τρόπος για να ελαφρύνει το βάρος του χρέους, είναι να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος να το αποπληρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φελντ, ο οποίος επιχειρεί να «από-δαιμονοποιήσει» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, βάζοντας ωστόσο στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου, και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού ελληνικού χρέους.«Πέρασε ένας χρόνος από τη στιγμή που αποφασίστηκε η διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι καιρός να αναγνωρίσουν οι επενδυτές ότι οφείλουν να μοιράζονται το κόστος, σε περιπτώσεις όπου κάποια χώρα υπερφορτώνεται με χρέη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καθηγητής και σύμβουλος της κας Μέρκελ.

Ο Γιώργος αιφνιδιάζει με ανασχηματισμό!

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Σε στρατηγική πολιτικού αιφνιδιασμού, με την ανακοίνωση ανασχηματισμού της Κυβέρνησης μετά την περίοδο του Πάσχα, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και να κερδίσει χρόνο, ανακτώντας παράλληλα την πρωτοβουλία των κινήσεων.Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί πλέον μονόδρομο, προκειμένου να απορροφηθούν οι εσωκομματικοί κραδασμοί, να αλλάξει η ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, που κυριαρχείται σήμερα από τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, και να δοθεί η αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος για την Κυβέρνηση, που θα συμπέσει με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, και την επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ζητεί επιτακτικά η τρόικα.Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να καταρτίσει ένα σχήμα μάχης, που θα αντανακλά τις διαφορετικές τάσεις οι οποίες εκφράζονται αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνοντας πιθανότατα και πολλά στελέχη της «εκσυγχρονιστικής πτέρυγας», που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στους χειρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Όπως είναι για παράδειγμα, η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιώργος Φλωρίδης, ενώ θεωρείται πιθανή η αξιοποίηση και τεχνοκρατών που ανήκαν στον ευρύτερο πυρήνα των συνεργατών του Κώστα Σημίτη, από το 1996 ως το 2004, με έμφαση στα οικονομικά υπουργεία και τον τομέα της ανάπτυξης.Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνουν ότι ο ανασχηματισμός θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο, και σε συνδυασμό με περιοδείες σε όλη τη χώρα, που θα ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός, θα ενισχύσουν τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, και θα του επιτρέψουν να βρεθεί σε καλύτερη θέση, ώστε να αντιμετωπίσει την πίεση που ασκεί η Αντιπολίτευση.

Έρευνα της Κομισιόν για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα


Υπό παρακολούθηση η Ελλάδα για τη συμμόρφωσή της με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας

Η Κομισιόν θα διεξάγει έρευνες τόσο για τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη και στη Σκύρο όσο και για την επιλογή των θέσεων των αιολικών πάρκων συνολικά στην Ελλάδα .Αυτό απάντησε η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος έθετε υπόψη της Κομισιόν «τις ανησυχίες φορέων και κατοίκων της Κρήτης για την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Κρήτης». Έθετε μάλιστα το θέμα της «εγκατάστασης αιολικών πάρκων εντός ή εν μέρει εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 « Κρούσωνας-Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη-Κόφινας»), στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός αριθμός ορνέων τα οποία κινδυνεύουν άμεσα από την πρόσκρουση στα πτερύγια των ανεμογεννητριών».
Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Νίκος Χουντής αφού τόνισε την ανάγκη τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ζητούσε από την Κομισιόν να πάρει μέτρα για την προστασία των προστατευόμενων ειδών και των δικτύων Natura 2000 από την ύπαρξη και λειτουργία των ανεμογεννητριών.
Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potocnik αναφέρει μεταξύ άλλων ότι : « Το κατευθυντήριο έγγραφο της Επιτροπής για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και τη σχετική με την φύση νομοθεσία υπογραμμίζει τη σημασία της καταλληλότητας της θέσης, του σχεδιασμού και της λειτουργίας των αιολικών πάρκων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων των προσκρούσεων αρπακτικών πτηνών, και τη διασφάλιση της συμβατότητας με τους σχετικούς με τη διατήρηση στόχους του δικτύου περιοχών Natura 2000». «Η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία για τα συγκριμένα έργα αιολικής ενέργειας. εναπόκειται στις ελληνικές αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι αντίστοιχες αιτήσεις και άδειες των έργων συμμορφούνται πλήρως με τις σχετικές διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα δε με το άρθρο 6 της οδηγίας περί οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ, συνεκτιμώντας δεόντως τις ανωτέρω κατευθυντήριες γραμμές». «Η Επιτροπή θα διερευνήσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τα των συγκεκριμένων έργων στην Κρήτη και τη Σκύρο, καθώς και τις προοπτικές μιας στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά την επιλογή της θέσης των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, γενικότερα».
Καταλήγωντας στην απάντηση του ο κ. Potocnik τόνισε ότι : «Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί βάσει της περί πτηνών οδηγίας