Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η “θυσία” Ραγκούση-Μπιρμπίλη προαναγγέλλει εξελίξεις


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Πολύ βαθύτερες από όσο φαίνονταν με μια πρώτη ανάγνωση, είναι οι παράμετροι της υπόθεσης Κερατέα για την Κυβέρνηση, που αναμένεται να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την πολιτική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρεί σε πολιτικές «θυσίες» στελεχών, τα οποία ταυτίστηκαν μαζί του, και αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του.Η απάντηση που έδωσε στο briefing ο Γιώργος Πεταλωτής, στην ερώτηση για τη δυσφορία του Γιάννη Ραγκούση και της Τίνας Μπιρμπίλη, αναφορικά με την πρωτοβουλία του Χρήστου Παπουτσή να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο, και τον δήμαρχο της περιοχής, ερήμην των δυο, συναρμόδιων υπουργών, έδειξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να προχωρήσει μαζί με το «όλο ΠΑΣΟΚ», στην προσπάθειά του να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.
«Ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία Παπουτσή», ήταν το πρώτο «χτύπημα» από τον Γιώργο Πεταλωτή. «Η Κυβέρνηση δρα συνολικά», ήταν το δεύτερο, σχετικά με τη φημολογούμενη ενόχληση των δυο υπουργών.Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα αλλάζουν, και ο Πρωθυπουργός κάνει μισό βήμα πίσω, από στελέχη και συνεργάτες που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τη στενή ομάδα του. Ανάβοντας στον Χρήστο Παπουτσή το «πράσινο φως» για να διαπραγματευτεί το τέλος του αδιεξόδου στην Κερατέα, προχώρησε σε ένα ξεκάθαρο πολιτικό άνοιγμα στο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ».Κάτι σαν… επιστροφή στις ρίζες, για τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου. Που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Γιάννης Ραγκούσης υπήρξε ο πιο ισχυρός υπουργός της Κυβέρνησης, η δε Τίνα Μπιρμπίλη διετέλεσε λογογράφος του σημερινού Πρωθυπουργού

Καλό Πάσχα απο τον Δημήτρη Πανοζάχο

Ο Παύλος απάντησε στον Σημίτη… αντ’ αυτού

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Η στενή πολιτική σχέση του Παύλου Γερουλάνου με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να πιστέψει κανείς ότι ο Υπουργός Πολιτισμού θα λάμβανε την πρωτοβουλία να τοποθετηθεί δημοσίως επί ενός ακανθώδους ζητήματος, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και αν στην πολιτική σχέση των δυο ανδρών, προσθέσει κανείς και την πολύχρονη φιλία τους, που εμπεδώθηκε με σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, το συμπέρασμα είναι προφανές…Κάπως έτσι, ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του «Flash», και όσα είπε για τον Κώστα Σημίτη και την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, είναι σαν να αντηχούσαν μέχρι… κεραίας, τις απόψεις του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Τον οποίο άλλωστε οι πληροφορίες θέλουν εμφανώς ενοχλημένο, για την πρωτοβουλία του προκατόχου του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να μιλήσει δημοσίως για ένα θέμα που θα μπορούσε να είχε μοιραστεί μαζί του, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.«Ο κ. Σημίτης είπε την άποψή του, η οποία και είναι απολύτως σεβαστή. Δεν θα έλεγα ότι συμφωνώ πάντα με τον κ. Σημίτη. Αντιθέτως διαφωνώ με διάφορα από όσα έχει πει, όπως διαφωνώ και με το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός καταναλώνει μερίδιο από το πολιτικό του κεφάλαιο, μέσω μιας δημόσιας τοποθέτησης, που δεν ξέρω κατά πόσο αυτή τη στιγμή του προσθέτει τίποτα. Όπως δεν ξέρω και αν προσθέτει κάτι στη δημόσια συζήτηση, με δεδομένο ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ζυμωθούν και αλλού, αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας», ήταν το λόγια του Παύλου Γερουλάνου.Για εκείνους που γνωρίζουν καλά το ΠΑΣΟΚ, και… ακόμη καλύτερα τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι ξεκάθαρο ότι το μήνυμα εστάλη. Οι εξελίξεις θα δείξουν αν το έλαβε ο αποδέκτης του…

Ευχές από το Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Τσουκαλά

Ευχές για Καλό Πάσχα απο τον Σταύρο Καλαφάτη βουλευτή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας

Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα!
Είπωμεν αδελφοί και τοις μισούσιν ημάςσυγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει!
Και ούτω βοήσωμενΧριστός ανέστη εκ νεκρών”
Καλή Ανάσταση
Καλό Πάσχα

Σταύρος Καλαφάτης

Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
Νέα Δημοκρατία


Το ΠΑΣΟΚ… κάνει σλόγκαν τον Αλογοσκούφη


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Όταν την προηγούμενη Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε… και στις τρεις ομιλίες που εκφώνησε, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στον Γιώργο Αλογοσκούφη, το Statesmen εστίασε στην παράμετρο της πολιτικής αξιοποίησης από την πλευρά της Κυβέρνησης του «ας το για αργότερα», που σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, του έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ο άλλοτε «τσάρος» επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την οικονομία.Σήμερα, ήταν η σειρά του Θεόδωρου Πάγκαλου να… απαγγείλει Αλογοσκούφη. Και να επικαλεστεί τη συγκεκριμένη φράση του πρώην υπουργού Οικονομικών, για να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, και να επιχειρήσει έτσι να απαντήσει στον Γιάννη Μιχελάκη, για όσα του επέρριψε η Συγγρού, με αφορμή δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παπανδρέου στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, αποκαλώντας τους Έλληνες «τεμπέληδες», σε σχέση με τους «εργατικούς» Τούρκους.
«Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ, ούτε αργόσχολοι, ούτε νωθροί, ήταν όμως ο Κώστας Καραμανλής, και γι’ αυτό οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Η μνημειώδης φράση… ας το για αργότερα, αποτελεί τον ορισμό της αναβλητικότητας και της άρνησης ενός ηγέτη να επιτελέσει το καθήκον του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αξιοποίησε τα όσα είχαν δημοσιευτεί στο «Βήμα της Κυριακής» ως εκμυστηρεύσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη, παρά τις διαψεύσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών. Και φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση συνολικά έχουν αποφασίσει πλέον να θυμίζουν στους πολίτες τον Γιώργο Αλογοσκούφη, στην προσπάθειά τους να πλήξουν τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας.

Σταύρος Καλαφάτης: "Τραμ ή Monorail ; Αυτοσχεδιασμός ή Αποσυντονισμός ;"

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τη διχογνωμία μεταξύ των Υφυπουργών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.κ. Μαγκριώτη και Βούγια, για τη σύνδεση του αεροδρομίου με το μελλοντικό δίκτυο σταθερής τροχιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση :"Έχουμε επισημάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, τον αποσυντονισμό και την παρουσία αντιφατικών δηλώσεων μελών της κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη.Αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά και μάλιστα από δύο υφυπουργούς που υπηρετούν το ίδιο Υπουργείο, αναφορικά με τη θέση τους για την κατασκευή και λειτουργία μέσου μεταφοράς από τη Μίκρα μέχρι το Αεροδρόμιο, όταν και αφού κατασκευασθεί το Μετρό !Ο ένας υφυπουργός προκρίνει τη λύση "Monorail", ο άλλος το "Τραμ". Και όλα αυτά, δίχως να έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομοτεχνικά στοιχεία ή μια πλήρης, επεξεργασμένη επιστημονικά πρόταση.
Οι προκλήσεις για τη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλες.
Η αντιμετώπισή τους απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι αυτοσχεδιασμούς και προχειρότητα".

Τα κρυμμένα νοήματα της έκθεσης Προβόπουλου

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Ο «μυστικισμός» που διαχρονικά περιβάλλει τις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, και τα μηνύματα που επιχειρούν να εκπέμψουν οι εκάστοτε διοικητές της, δεν θα μπορούσε να βρει την εξαίρεσή του στην περίπτωση του Γιώργου Προβόπουλου. Τόσο γιατί ο σημερινός κορυφαίος τραπεζίτης αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που αποδέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και επειδή στην καρδιά της κρίσης, είναι λίγο δύσκολο να μην ζυγίζεις κάθε λέξη ενός ανθρώπου, που λόγω της θέσης του μπορεί να διαβάσει καλά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Και, επομένως, στο σύνολο της οικονομίας.Στην έκθεση λοιπόν της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκε στη δημοσιότητα, προβλέπεται εκτίναξη της ανεργίας στο 18%, και μείωση του ΑΕΠ για το 2011, κατά 3%, βυθίζοντας σε προχωρημένη ύφεση την ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 3,75%, ενώ οι μισθοί έχουν υποχωρήσει στο σημείο στο οποίο βρίσκονταν το 2003, έναν περίπου χρόνο μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.Τα… κρυμμένα γράμματα ωστόσο, βρίσκονται πίσω από τη ρητή άρνηση του Γιώργου Προβόπουλου μπροστά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που συζητείται πλέον έντονα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε επιθυμητή, αλλά ούτε και αναγκαία. Αντιθέτως, εκείνος δίνει έμφαση στην προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που εν πολλοίς προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Προβόπουλος δείχνει να προβληματίζεται για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, για δυο βασικούς λόγους: Επειδή δεν μπορεί να προδικάσει, με ασφάλεια πρόγνωσης, τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα. Και επειδή φοβάται ότι θα λειτουργήσει ως… στοιχείο εφησυχασμού, προκειμένου να μπει φρένο στις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Σταύρος Καλαφάτης: "Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη Δ.Ε.Θ. ;"


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :"Η κυβέρνηση δεν πιστεύει, δεν θέλει και δεν μπορεί να υλοποιήσει το πολυδιάστατο στρατηγικό εγχείρημα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο.Η σύγχυση φάνηκε από την αρχή. Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά μασούσε τα λόγια του, μιλώντας για μετεγκατάσταση υπό προϋποθέσεις. Σύγχυση η οποία :
• Άρχισε να διαφαίνεται νωρίς, από τις συζητήσεις περί διαχωρισμού εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.
• Εντάθηκε με τις καθυστερήσεις στο διαγωνισμό της Δ.Ε.Θ. για την ανάδειξη συμβούλου εκπόνησης των σχετικών αναπτυξιακών μελετών.
• Συντηρήθηκε με την κυβέρνηση να αφήνει το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, να αμφισβητεί τη Σίνδο, χωρίς αυτή να αντιδρά ή να τον διαψεύδει.
• Γιγαντώθηκε όταν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης με δηλώσεις του "ξανάνοιξε" επίσημα το ζήτημα της χωροθέτησης της Δ.Ε.Θ. και
• Επιβεβαιώθηκε με την ανοικτή ρήξη των επικεφαλής του Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. Με τον πρόεδρο της να θεωρεί εφικτή μια δεύτερη ώριμη πρόταση μετεγκατάστασης και το εκτελεστικό μέλος της, να ανακοινώνει ότι αποτελεί σπατάλη ο διαγωνισμός ανάδειξης συμβούλου, όσο το τοπίο της χωροθέτησης παραμένει θολό.
• Φωτίσθηκε ακόμη περισσότερο με τις επικείμενες αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Δ.Ε.Θ.
Το ερώτημα βάσει και των τελευταίων εξελίξεων παραμένει κεφαλαιώδες :
"Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη Δ.Ε.Θ.;"

Η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κατά του πακέτου οικονομικής διακυβέρνησης


 Ν. Χουντής: Είπαμε ένα ισχυρό όχι στη νέα επίθεση κατά των εργαζομένων της Ευρώπης
Η ευρωομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς αποφάσισε να ψηφίσει ενάντια στο νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, που ψηφίστηκε σήμερα στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON). Μέσω αυτής της διακυβέρνησης η Ένωση ρίχνει το κόστος της κρίσης στους Ευρωπαίους πολίτες, αφού έχει διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα το οποίο ευθύνεται για την παρούσα κρίση. Η ευρωομάδα της Αριστεράς εκτιμά πως τα μέτρα για τη διακυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές επενδυτικές δαπάνες, θα προκαλέσουν οικονομική και κοινωνική λιτότητα και θα έχουν αρνητικές συνέπειες στους ήδη χαμηλούς ρυθμούς της ανάπτυξης. Λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο, στο όνομα της δημοσιονομικής αυστηρότητας, η ΕΕ τάσσεται υπέρ οικονομικών πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
"Αυτή η νέα διακυβέρνηση θα θεσμοθετήσει, και από τεχνικής πλευράς, τις αντικοινωνικές πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται στο Σύμφωνο για το Ευρώ: αμφισβήτηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της χρηματοδότησής του, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κυρίως στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Αντίθετα, εμείς προτείνουμε να ξαναδούμε το στάτους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία θα πρέπει να επιτρέπεται η απορρόφηση και η εγγύηση μέρους του δημόσιου χρέους των Κρατών Μελών της ΕΕ που βρίσκονται σε δυσκολία, ώστε να αποφεύγονται οι πολιτικές λιτότητας. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την έκδοση ευρωομολόγου ή ευρωομολόγου για συγκεκριμένο σχέδιο (Project Eurobonds) γιατί χρειάζεται ένας άλλος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών την ΕΕ, ο οποίος να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σε ένα άλλο είδος διακυβέρνησης", τονίζει ο ευρωβουλευτής Jürgen KLUTE (Γερμανία, De Linke, συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων).
"Η Οικονομική Διακυβέρνηση θα οδηγήσει στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο αποδείχτηκε ακραία αντικοινωνικό, αφού όξυνε τις συνέπειες της κρίσης, οδηγώντας τις οικονομίες μας σε βαθύτερη ύφεση. Ταυτόχρονα, η δημιουργία του μηχανισμού εποπτείας των μακροοικονομικών ανισορροπιών θα αποτελέσει έναν μοχλό πίεσης για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας των μειωμένων μισθών, των κουτσουρεμένων κοινωνικών δικαιωμάτων και της πλήρους υποβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Αυτή η διακυβέρνηση δεν εξυπηρετεί παρά μόνο το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, και σίγουρα όχι τους λαούς. Το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και απαιτεί ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, χωρίς να πέφτει το βάρος στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτό τον στόχο χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ζητάμε το διεθνή λογιστικό έλεγχο των δημόσιων χρεών ώστε να καθοριστεί το από που προέρχονται και το ποιοι είναι οι βασικοί κάτοχοι των τίτλων χρέους καθώς και το ποσό τους" είπε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής (Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ, τακτικό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων).
"Ζούμε ένα πολύ σημαντικό σημείο στην ιστορία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Χωρίς να υπάρχει απευθείας πολιτική έκφραση των λαών της Ένωσης, η Επιτροπή και το Συμβούλιο, με αυτή τη διακυβέρνηση, επαναπροσδιορίζουν τους βασικούς στόχους της ΕΕ συναινώντας στη διάσωση του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος ενάντια στην κοινωνική Ευρώπη. Αντιθέτως, θα πρέπει να προταθεί επειγόντως ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ειδικά στις κερδοσκοπικές, ώστε να τροφοδοτηθεί ένα Ταμείο βιομηχανικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ΕΕ. Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναγκαστεί να συνεισφέρει, εφ' όσον εκμεταλλεύτηκε το δημόσιο χρήμα στις δύσκολες στιγμές της κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, καταγγέλλουμε την αδράνεια της ΕΕ ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους και την ένοχη αδυναμία της στη ρύθμιση των hedge funds", δήλωσε ο ευρωβουλευτής Miguel Portas (Πορτογαλία, Bloqo de Esquerda, αναπληρωματικό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων)."Αυτή η διακυβέρνηση επιτίθεται ευθέως στα προνόμια των Κρατών Μελών της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους: μας είχαν υποσχεθεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά σήμερα περιοριζόμαστε σε ένα νομικό πλαίσιο που καταργεί οποιοδήποτε μοχλό στήριξης της επανεκκίνησης της ανάπτυξης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οποιαδήποτε διακυβέρνηση χρειάζεται την κοινωνική συναίνεση, αυτή όμως μας επιβάλλεται από ψηλά χωρίς να έχουν συζητηθεί δημοκρατικά οι στόχοι και τα μέσα της οικονομικής παρέμβασης. Η Ένωση κάνει τα πάντα για να αγνοήσει τα μαθήματα που βγήκαν από τα δημοψηφίσματα για το ευρωσύνταγμα και την απογοήτευση που δημιουργείται με την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ενάντια στη θέληση των λαών της. Αυτή η απογοήτευση θα ενισχυθεί με την κοινωνική λιτότητα και τη νέα διακυβέρνηση. Εμείς, αντιθέτως, προτείνουμε αυτή η ευρωπαϊκή οικοδόμηση να γίνει μέσω μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης" είπε ο ευρωβουλευτής Thomas Händel (Γερμανία, De Linke, αναπληρωματικό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων). Η ευρωομάδα της Αριστεράς προτείνει το Σύμφωνο για το Ευρώ, ένα πραγματικό πολιτικό σχεδιάγραμμα που θα εφαρμοστεί με τη διακυβέρνηση, να αντικατασταθεί από ένα "Σύμφωνο για την ανθρώπινη και οικολογική ανάπτυξη, την εργασία, την κοινωνική πρόοδο και ενάντια στη φτώχεια", συνοδευόμενο από ένα σχέδιο επενδύσεων προς όφελος των κοινωνικών και εργασιακών πολιτικών. Επιμένει επίσης στο ότι οι συντάξεις, το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, οι δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, να εξαιρεθούν από κάθε τομέα παρέμβασης της διακυβέρνησης και της πολιτικής δημοσιονομικής αυστηρότητας. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, όπως επίσης και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Από τη «θετική ανοχή»… στη «ρητορική ανησυχία» για το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ακκούγιου της Τουρκίας παρά το δυστύχημα στην Φουκοσίμα

 Απάντηση στον Ν. Χουντή
Ενώ σε προηγουμένη απάντηση της, τον Ιούνιο του 2010, στον Ν. Χουντή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στάση «θετικής ανοχής» σε σχέση με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκούγιου της Τουρκίας, στα παράλια της Μεσογείου, σήμερα, μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα, εκφράζει κάποιες ρητορικές ανησυχίες χωρίς επί της ουσίας να αναθεωρεί την στάση της για την πυρηνική ενέργεια και το Ακκούγιου.Πιο συγκεκριμένα, σε νέα ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, σχετικά με την θέση της ΕΕ για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια και την σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκούγιου, ζητούσε από την Επιτροπή, «να αναθεωρήσει την ουσιαστικά θετική της στάση απέναντι στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, και ειδικότερα σε σεισμογενείς περιοχές όπως το Ακκούγιου της Τουρκίας», και «να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να ανατρέψει τη διεθνή τάση για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας ως δήθεν “φθηνής και καθαρής λύσης».Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Fule τονίζει ότι «Η Επιτροπή γνωρίζει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και την πιέζει να θεσπίσει ένα νόμο-πλαίσιο για τα πυρηνικά που να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, μεταξύ άλλων, με την προσχώρησή της στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων»….. «Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εναρμονίσει προοδευτικά τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια η οποία πρέπει να μεταφερθεί στο δίκαιο των κρατών μελών ως τις 22 Ιουλίου 2011». … «Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία θα εκπονήσει αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περίπτωση των σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η Επιτροπή παρακολουθεί την υπόθεση με προσοχή.»
«Όσον αφορά στο Akkuyu, η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σε μία περιοχή που είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες» συνέχισε όμως λέγοντας «η επιλογή του ενεργειακού μίγματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας.»
Τέλος τόνισε ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ασφάλεια όλων των πυρηνικών σταθμών της ΕΕ» και «να εκπονηθούν παρόμοιες αξιολογήσεις στις γειτονικές χώρες και παγκοσμίως»

Επέλεξε τον Σοσιαλισμό, αντί της βαρβαρότητας…

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Ο Χρήστος Παπουτσής προφανώς και δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Με παραστάσεις κοινωνικών αγώνων, και προϊστορία στα «απόκρυφα» του Σοσιαλισμού, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πιθανότατα δεν θα είχε αποδεχθεί τη θέση που του προσέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Κυβέρνησή του, αν ο τίτλος της είχε διατηρηθεί ως «Δημοσίας Τάξεως».Πρόεδρος της ΕΦΕΕ κάποτε, ο Χρήστος Παπουτσής ήταν από τα λίγα στελέχη του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, που δεν… γονάτισαν μπροστά στη θύελλα του εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη, δεν μπήκε στην Κυβέρνηση του Γιώργου, μετά τη νίκη στις εκλογές του 2009, και επέλεξε από την πρώτη στιγμή να σταθεί απέναντι σε ένα Μνημόνιο, που περισσότερο παρέπεμπε σε εθνική υποταγή, παρά σε εθνική ανάσα. Ποιος θα ξεχάσει το στρίμωγμα του Φίλιππου Σαχινίδη στη Βουλή, τότε που ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τον ρώτησε… ποιάς κυβέρνησης υπουργός νομίζει ότι είναι.Λίγους μήνες αργότερα βέβαια, ο Χρήστος Παπουτσής έγινε μέλος… της ίδιας Κυβέρνησης, φρόντισε ωστόσο να απέχει διακριτικά από τον πυρήνα του κακού, δηλαδή την οικονομική πολιτική. Και χθες, είχε τη δική του, φωτεινή στιγμή εξαίρεσης. Δέχτηκε τη μεσολάβηση του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαου, ώστε να δοθεί λύση στον «νέο εμφύλιο» της Κερατέας.Το πόσο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία του, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι έσπευσαν να διαρρεύσουν την ενόχλησή τους ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Τίνα Μπιρμπίλη. Δηλαδή, ο αντιπρόεδρος που έχει βάλει απέναντί του τα 2/3 των Ελλήνων, ο Υπουργός Εσωτερικών που χάνεται κάπου μεταξύ της αδυναμίας του να διαδραματίσει ρόλο συντονιστή, και της μάχης με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τα «πρωτεία» στην… εύνοια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και η Υπουργός Περιβάλλοντος, που έχει η ίδια παραδεχθεί πως… δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ. Ποτέ πριν συνεργαστεί επαγγελματικά με τον σημερινό Πρωθυπουργό.Ο Χρήστος Παπουτσής βέβαια, υπολογίζοντας το τι θα ακολουθούσε, είχε σπεύσει εκ των προτέρων να εξασφαλίσει την κάλυψη του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Στον οποίο και έδωσε προφανώς λύση από το αδιέξοδο στο οποίο τον είχαν οδηγήσει οι «σκληροί» και οι «τεχνοκράτες» της Κυβέρνησης. Του θύμισε ότι μεταξύ «Σοσιαλισμού και βαρβαρότητας», ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να έχει μια και μόνη επιλογή…

Ευχές απο το VIOTIA RADIO για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!