Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σύμφωνα με νέα έρευνα.O Μυστικός Δείπνος έγινε μια μέρα νωρίτερα!

Για εκατοντάδες χρόνια, οι απανταχού χριστιανοί γιορτάζουν την Μεγάλη Πέμπτη ως την ημέρα που έγινε ο Μυστικός Δείπνος, τότε που σύμφωνα με τη θρησκεία ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού και τον οδήγησε στη σταύρωσή του την επομένη. Σήμερα, μαζί με την έναρξη της Μεγάλης εβδομάδας, μια νέα έρευνα ήρθε στο φως, σύμφωνα με την οποία ο Μυστικός Δείπνος έγινε 24 ώρες νωρίτερα!
Ο καθηγητής Colin Humphreys από το πανεπιστήμιο του Cambridge, μόλις πρόσφατα κατέληξε στην διαπίστωση ότι το τελευταίο δείπνου του Ιησού έγινε την Μεγάλη Τετάρτη και όχι την Μεγάλη Πέμπτη, δηλαδή δυο ημέρες πριν τη σταύρωση! Όπως ισχυρίζεται, τα ευρήματά του, που αναμένεται να προκαλέσουν τις αντιδράσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, ίσως βοηθήσουν στο να οριστεί μια σταθερή ημερομηνία για το Πάσχα.Στο βιβλίο του με τίτλο «The Mystery Of The Last Supper» ο καθηγητής βασίζεται σε έναν συνδυασμό Βιβλικών, ιστορικών και αστρονομικών αναλύσεων για να προσδιορίσει την ακριβή ημέρα, του Μυστικού Δείπνου. Το εν λόγω θέμα βασανίζει για χρόνια του ερευνητές, καθώς σύμφωνα με τον Ματθαίο, τον Μάρκο και τον Λουκά το δείπνο έγινε με την έναρξη της Εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τον Ιωάννη πριν.Τα συμπεράσματα του Humphreys συμπίπτουν με εκείνα του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, καθώς όπως υποστηρίζει, ο Ιωάννης χρησιμοποιούσε διαφορετικό ημερολόγιο από τους υπολοίπους. «Αν χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη σε συνδυασμό με τα Ευαγγέλια, θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει καμία συνάφεια» λέει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον Humphreys, ο Ιησούς χρησιμοποιούσε το παλιό ιουδαϊκό ημερολόγιο, σε αντίθεση με το σεληνιακό που χρησιμοποιούσαν από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα.
Τέλος, ο Humphreys καταλήγει στην ακριβή ημέρα που έγιναν τα γεγονότα. Όπως εξηγεί, σύμφωνα με την έρευνα, η σταύρωση έγινε στις 3 Απριλίου, άρα το Άγιο Πάσχα θα έπρεπε γιορτάζεται στις 5 Απριλίου κάθε χρόνο. Αν οι ισχυρισμοί του καθηγητή ισχύουν έστω και μια στο εκατομμύριο, τότε έχουμε αργήσει κατά 14 ολόκληρες ημέρες!
PROTO THEMA

Νέο επαναστατικό είδος φωτοβολταϊκών από γυαλί

 Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan έχουν κάνει μια ανακάλυψη σχετικά με τη συμπεριφορά του φωτός που θα μπορούσε να αλλάξει την ηλιακή τεχνολογία για πάντα. Ο Stephen Rand, καθηγητής στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής, καθώς και στα τμήματα Φυσικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, και ο William Fisher, υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της Εφαρμοσμένης Φυσικής, ανακάλυψαν ότι το φως, όταν ταξιδεύει στη σωστή ένταση μέσα από ένα υλικό, όπως το γυαλί που δεν έλκει τον ηλεκτρισμό, μπορεί να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία που είναι 100 εκατομμύρια φορές δυνατότερα από τα επίπεδα που νομίζαμε έως τώρα. Στις συνθήκες αυτές το μαγνητικό πεδίο που προκύπτει είναι αρκετά ισχυρό έτσι ώστε να μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος οπτικής μπαταρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο είδος ηλιακών κυψελών χωρίς την διαδικασία με τους ημιαγωγούς αλλά μονάχα με τη χρήση γυάλινων φακών οι οποίοι θα εστιάζουν το ηλιακό φώς καθώς και ινών για να μπορούν οι φακοί να συνδέονται μεταξύ τους. Το θετικό είναι ότι το γυαλί ταιριάζει και με τους φακούς και με τις ίνες και παράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο Rand και ο Fisher προβλέπουν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν με αυτή τη νέα τεχνολογία αποτελεσματικότητα ισοδύναμη με τα σημερινά φωτοβολταϊκά πάνελ.Με αποδόσεις ίσες με αυτές των σημερινών φωτοβολταϊκών στοιχείων, η νέα ηλιακή τεχνολογία είναι σε θέση πλέον να βάλει τους ηλιακούς πίνακες με πολύ πιο προσιτό και ομαλό τρόπο μέσα στα σπίτια ακόμη και στα παράθυρα των σπιτιών

Ανείπωτη τραγωδία: Σκοτώθηκε ο Αντεφέμι καθ’ οδόν για το γάμο του!

Σοκ προκάλεσε η είδηση ότι τις πρώτες πρωινές της Μεγάλης Δευτέρας ο μέσος της Skoda Ξάνθης Ολουμπάγιο Αντεφέμι έχασε τη ζωή του... σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό. Τραγική ειρωνεία, ότι ο 26χρονος είχε πάρει άδεια από την ομάδα του, για να ταξιδέψει στη Νιγηρία, που επρόκειτο να παντρευτεί! Λίγο μετά τις 9 το πρωί έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα να βγει εκτός πορείας και να χάσει τη ζωή του, λίγες ημέρες πριν παντρευτεί την αγαπημένη του.
O Αντεφέμι με αντίπαλο τον Νίνη, στο παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ξάνθη την 1η αγωνιστικήΟ Αντεφέμι, που γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1985, αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Ξάνθη ως ελεύθερος από τη γαλλική Μπουλόν. Αγωνίστηκε σε 24 παιχνίδια με την ακριτική ομάδα, πετυχαίνοντας και 2 τέρματα και ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στη φετινή πορεία. Ο διεθνής με τη Νιγηρία (3 συμμετοχές) αμυντικός πριν τη Μπουλόν είχε περάσει από τις Άλταχ, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Χάποελ Μπνέι Λοντ, Χακόα Ραμάτ Γκαν, Χάποελ Τελ Αβίν, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Ντέλτα Γιουνάιτεντ και Μπέντελ Ινσούρανς.
Συλλυπητήρια από Σούπερ Λίγκα, ΕΠΟ και ομάδες
Τα θερμά της συλλυπητήρια εξέφρασε και η Σούπερ Λίγκα, λίγες ώρες μετά το συμβάν: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λίγκα και σύσσωμη η οικογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Ολουμπάγιο Αντεφέμι και την ΠΑΕ SKODA Ξάνθη, για τον τραγικό θάνατο του ποδοσφαιριστή σε αυτοκινητικό δυστύχημα σήμερα το πρωί».
ΕΠΟ
«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει την οδύνη της για τον αδόκητο χαμό του διεθνούς Νιγηριανού ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ SKODA Ξάνθη, Ολουμπάγιο Αντεφέμι, σε τροχαίο δυστύχημα σήμερα το πρωί. Σύσσωμοι, τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και η ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια, εκφράζουν τα θερμότερα των συλλυπητηρίων τους στην οικογένειά του και τους οικείους του, αλλά και στην ΠΑΕ SKODA Ξάνθη».
Ατρόμητος
«H ΠΑΕ Ατρόμητος και το ποδοσφαιρικό τμήμα εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του ποδοσφαιριστή Ολουμπάγιο Αντεφέμι, καθώς και στην ΠΑΕ SKODA Ξάνθη για τον αδόκητο χαμό του σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ κατευθυνόταν στη Θεσσαλονίκη για να τακτοποιήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το γάμο του. Η απώλεια του προκάλεσε λύπη και θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Άρης
«Η ΠΑΕ Αρης εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του ποδοσφαιριστή της Ξάνθης Ολουμπάγιο Αντεφέμι που τόσο άδικα έφυγε από κοντά μας μετά από τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία οδό σήμερα το πρωί. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής έχασε την ζωή του σε ηλικία 26 ετών και σκόρπισε την θλίψη σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».
Ολυμπιακός Βόλου
«Σύσσωμη η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, διοίκηση, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιρικό τμήμα εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Ολουμπάγιο Αντεφέμι και την ΠΑΕ SKODA Ξάνθη, για τον τραγικό και πρόωρο χαμό του ποδοσφαιριστή σε αυτοκινητικό δυστύχημα σήμερα το πρωί».
Εργοτέλης
«Η ΠΑΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΙΣ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ εκφράζει την οδύνη και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ολουμπάγιο Αντεφέμι και στην ΠΑΕ SKODA Ξάνθη, για τον τραγικό θάνατο του ποδοσφαιριστή σήμερα το πρωί».
Λάρισα
«Η διοίκηση, το τεχνικό επιτελείο και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον αδόκητο χαμό του Ολουμπάγιο Αντεφέμι και διαβιβάζουν σε ολόκληρη την οικογένεια της ομάδας της Ξάνθης και στους οικείους του ποδοσφαιριστή τα θερμά τους συλλυπητήρια».
Ηρακλής
«Η ΠΑΕ Ηρακλής εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της για τον αδόκητο, όσο και τραγικό, χαμό του ποδοσφαιριστή της Ξάνθης, Ολουμπάγιο Αντεφέμι. Η τραγική είδηση μας συγκλόνισε, όπως και τους φιλάθλους όλης της χώρας. Ενα μεγάλο 'κρίμα' είναι αυτό, που εκφράζει τα συναισθήματά μας για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου και αθλητή».

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Παπάζογλου …. Ιερός Ναός Αγ. Θεράποντα Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ

 
Με Κρεμασμένο το κόκκινο φουλάρι στη νεκροφόρα Ο κόσμος αποχαιρετά το Νίκο τους Με το "Ραγίζει απόψε η καρδιά"
Δηλώσεις Σαββόπουλου , Ψωμιάδη , Μακρη , Γλυκερίας , Μαριώς , Παπακωνσταντινου


Για βίντεο πατήστε εδώ. http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=27079:2011-04-18-17-00-42&catid=1:latest-news&Itemid=50

Η “αναδιάρθρωση” ξεκίνησε



ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τη φράση-προτροπή του Γιώργου Παπανδρέου, και να «αναδιαρθρώσουμε τη χώρα»; Δηλαδή, τη νοοτροπία μας, την κουλτούρα με την οποία προσεγγίζουμε την καθημερινότητά μας, το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την Ελλάδα και το μέλλον; Μάλλον πρέπει. Καθώς φαίνεται ότι αυτή η «αναδιάρθρωση» ξεκίνησε ήδη. Ξεκίνησε σήμερα. Και ξεκίνησε ερήμην του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του. Τόσες εβδομάδες σκηνικού «εμφύλιας διαμάχης» στην Κερατέα, με το κράτος, τους λειτουργούς του και τους κατοίκους της περιοχής να μην κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από τα «θέλω» του καθενός, αποτελούν πλέον ανάμνηση, μετά την παρέμβαση του Μητροπολίτη της περιοχής, κ. Νικόλαου. Ο οποίος, διαδραμάτισε μεσολαβητικό ρόλο, για να δρομολογηθεί… το αυτονόητο: Να έρθουν σε επαφή οι δυο πλευρές, να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, και στο τέλος της συζήτησης να καταλήξουν σε συμφωνία αποφόρτισης και απεγκλωβισμού από το παρατεταμένο αδιέξοδο. Η παρέμβαση του κ. Νικόλαου προσφέρει πολλαπλή σημειολογία: Η λύση δόθηκε χάρη σε έναν άνθρωπο της Εκκλησίας. Δηλαδή, ενός φορέα που σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα έπρεπε να διαχωριστεί από το κράτος. Και που στα μάτια πολλών, έχει εξελιχθεί σε αναχρονιστικό κύτταρο για την κοινωνία μας. Προφανώς και το παράδειγμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας δίνει έναν επαρκή αντίλογο σε όλα αυτά. Έχει σημασία το ποιος είναι ο φορέας κάθε μηνύματος, γιατί η δική του προσωπικότητα ενισχύει το περιεχόμενο και τη δύναμη του μηνύματος αυτού. Και αν πράγματι η Εκκλησία έχει εξελιχθεί σε αναχρονιστικό φορέα, σίγουρα δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους τους λειτουργούς της. Γεγονός είναι ότι η παρέμβαση του κ. Νικόλαου οδήγησε σε απτό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με το αδιέξοδο που είχε προκαλέσει η διαχείριση του θέματος από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς, και ταυτόχρονα… επιβεβαιώνει τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Κάρολο Παπούλια, που επίσης μίλησε για την ανάγκη «να κοιταχτούμε στον καθρέφτη». Στην περίπτωση της Κερατέας, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη, και επέλεξαν να εμπιστευτούν τον Μητροπολίτη, και όχι… ο ένας τον άλλο. Βρήκαν σε εκείνον το μέτρο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που αναζητούσαν για να υποχωρήσουν από εγωϊσμούς και επιδιώξεις. Το μήνυμα είναι ηχηρό, και αφορά πρωτίστως την Κυβέρνηση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να βρούμε λύσεις, κυρίως όταν… εσείς δεν παρεμβαίνετε.


Παπαζογλου Νικος-Κανεις εδω δεν τραγουδα. Καλό ταξίδι Νικόλα

ΔΑΚΕ Ι.Τ. Άμεση ανάγκη διορισμού νέας Διοίκησης στο Ωνάσειο

Σε μια περίοδο που το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση και η υγειονομική περίθαλψη των ελλήνων πολιτών παραμένει μόνο κατ’ ευφημισμόν δημόσια, η σημερινή κυβέρνηση άλλοτε με τις αποφάσεις της και άλλοτε με την απραξία της εντείνει τα προβλήματα, την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις των νοσοκομειακών δομών της χώρας. Οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των νοσοκομείων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μπαίνουν στην «προκρούστια κλίνη», την ώρα που προλειαίνεται το έδαφος για την πλήρη επικράτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Η περίπτωση του Ωνασείου είναι χαρακτηριστική. Ένα πρότυπο καρδιοχειρουργικό κέντρο, που μέχρι πρότινος αποτελούσε και κοιτίδα έρευνας και επιστημονικής γνώσης, οδηγείται στην πλήρη απαξίωση και το μαρασμό. Το «έλλειμμα» της διορισμένης από την κυβέρνηση Διοίκησης του Ωνασείου είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο χρηματικό έλλειμμα αυτή επικαλείται, προκειμένου να προχωρήσει στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού χαρακτήρα του Κέντρου. Το πλήγμα τόσο στη λειτουργία, όσο και στο κύρος του Ωνάσειου από την κακοδιαχείριση και της παλινωδίες της Διοίκησής του είναι τεράστιο, το έχει παραδεχθεί άλλωστε και ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός. Όσο η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν προχωρούν στο διορισμό νέας Διοίκησης, τόσο πιο συνυπεύθυνοι γίνονται στην απαξίωση του Ωνασείου και των υπηρεσιών του προς τους Έλληνες πολίτες.
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο Ωνάσειο, στηρίζοντας τις ενέργειες και τις προσπάθειες που καταβάλουν για την εξυγίανση και την ανάκαμψή του. Οι εργαζόμενοι διαθέτουν υπευθυνότητα και την αποδεικνύουν με τη στάση τους έμπρακτα και καθημερινά. Ας αναλάβει και η κυβέρνηση τις ευθύνες της διορίζοντας μια νέα Διοίκηση με όραμα και προοπτική, ικανή να διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη, την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξή του Ωνασείου, ώστε το αυτό να επιτελέσει απρόσκοπτα τον κοινωνικό του ρόλο.
 ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Στο νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης

Έντονη αδιαθεσία αισθάνθηκε ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με το στομάχι του. Τη μεταφορά του στο νοσοκομείο συνέστησαν οι γιατροί που τον εξέτασανΣτο νοσοκομείο εισήχθη εσπευσμένα ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.Ο Μίκης Θεοδωράκης αντιμετώπιζε από την Κυριακή προβλήματα με το στομάχι του και η κατάστασή του παρουσίασε επιδείνωση.Οι γιατροί που τον εξέτασαν να συμβουλέψουν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σαρωτικό πέρασμα με 45 νεκρούς

 
Τουλάχιστον 45 νεκρούς άφησαν πίσω τους οι ανεμοστρόβιλοι σε έξι αμερικανικές πολιτείες. Δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Καρολίνα
Μία σειρά εξαιρετικά ισχυρών ανεμοστρόβιλων έσπειραν την καταστροφή στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων από την Πέμπτη.Οι ανεμοστρόβιλοι προκλήθηκαν από το πέρασμα μίας σφοδρής θύελλας που σχηματίστηκε την Πέμπτη στις νότιες ΗΠΑ στο ύψος της Οκλαχόμα, του Τέξας και του Κάνσας προτού προχωρήσει προς τα ανατολικά κατά μήκος μίας περιοχής που ονομάζεται "ο διάδρομος των ανεμοστρόβιλων" εξαιτίας της συχνότητας αυτού του είδους των φαινομένων. Χθες Κυριακή το φαινόμενο άρχισε να εξασθενεί μόλις έφτασε στις ακτές του Ατλαντικού.Οι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων σε έξι αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές χθες Κυριακή, κυρίως στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία επλήγη σφοδρά το Σάββατο.Ο απολογισμός σε αυτή την πολιτεία είναι 23 νεκροί, ενώ ακόμη 80 άνθρωποι νοσηλεύονται, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πάτι ΜακΚίλαν εκπρόσωπος Τύπου των υπηρεσιών εκτάκτων περιστάσεων της Βόρειας Καρολίνας, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης."Πρόκειται για τη χειρότερη καταιγίδα από το 1984. Περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Θα χρειαστούν σίγουρα αρκετές ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση", πρόσθεσε.Σε ολόκληρη την πολιτεία οι ανεμοστρόβιλοι ξερίζωσαν δέντρα, έριξαν πυλώνες του ηλεκτρικού, παρέσυραν ακόμη και τρακτέρ, ξεριζώθηκαν στέγες σπιτιών. "Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν καταστραφεί και υπάρχουν πολλά θύματα", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο αναπληρωτής διευθυντής των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της Βόρειας Καρολίνας Μάικ Σπρέιμπερι."Μας είχαν προειδοποιήσει από την Παρασκευή ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα χειροτέρευαν. Όμως δεν γνωρίζαμε πόσο σοβαρή θα ήταν η κατάσταση", πρόσθεσε.
Την Παρασκευή περίπου 20 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες του Μισισιπή και της Αλαμπάμα, ενώ ακόμη 15 έπληξαν την Πέμπτη την Οκλαχόμα, το Τέξας και το Κάνσας, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.



Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ανησυχία προκαλεί η απόφαση των τουρκικών αρχών για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε περιοχή γνωστής σεισμογένειας»

Απάντηση Επιτρόπου Ενέργειας Έτινγκερ στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά για το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας της ΕΕ
«Η απόφαση των τουρκικών αρχών για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού σε περιοχή γνωστής σεισμογένειας προκαλεί ανησυχία» δηλώνει ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας κος Έτινγκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, σχετικά με τα σχέδια κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας. Ο Γερμανός Επίτροπος τονίζει ότι «η εθνική απόφαση σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας ως πηγής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων καθ’όλον τον κύκλο ζωής του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές». Μάλιστα ο Επίτροπος προχωρά ένα βήμα παραπάνω, συνδέοντας το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τουρκίας με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, εφόσον αναφέρει ότι «αυτό [σ.σ. η ικανότητα της χώρας να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας] ήταν πάντα μια σημαντική παράμετρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνσή της». Σύμφωνα με τον κο. Έτινγκερ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας, όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και έχει παροτρύνει την Τουρκία να υιοθετήσει αντίστοιχο νόμο πλαίσιο που να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας με βάση τα πρότυπα της ΕΕ, μεταξύ άλλων, με την προσχώρησή της στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων». Ο κος Έτινγκερ επισημαίνει ότι η «ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία καλείται να ευθυγραμμίσει σταδιακά τη νομοθεσία της με το σύνολο του κοινοτικού κεκτημένου για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια (2009/71/Ευρατόμ) που πρέπει να μεταφερθεί στη εθνική νομοθεσία σε όλα τα κράτη μέλη μέχρι τις 22 Ιουλίου 2011». Τέλος, ο Επίτροπος σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει εφαρμόσει εν μέρει το κεκτημένο σχετικά με τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ). Σύμφωνα με τουρκική εθνική νομοθεσία, ΕΠΕ πρέπει να πραγματοποιείται για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία θα προβεί σε ΕΠΕ, για τους προγραμματισμένους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και θα παρακολουθήσει το θέμα εκ του σύνεγγυς».  Ο Γερμανός Επίτροπος έδωσε νεότερα στοιχεία και για το θέμα των δοκιμών ασφαλείας των 146 λειτουργούντων πυρηνικών σταθμών της ΕΕ, που έθεσε με την ερώτησή του ο κος Τσουκαλάς. Σύμφωνα με τον κο Έτινγκερ, «στις 25 Μαρτίου 2011, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια όλων των πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να επανεξετασθεί, στο πλαίσιο πλήρους και διαφανούς αξιολόγησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας (ENSREG) θα διαμορφώσει το πεδίο εφαρμογής και τις πρακτικές διαδικασίες για τις εν λόγω δοκιμές. Οι αξιολογήσεις θα εκτελεσθούν από ανεξάρτητες εθνικές αρχές και μέσω αξιολογήσεων από ομοτίμους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα έως τα τέλη του 2011, με βάση έκθεση της Επιτροπής. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση για διενέργεια αναλόγων αξιολογήσεων στις γειτονικές χώρες και σε όλον τον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε ακόμη στην Επιτροπή να επανεξετάσει το υφιστάμενο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων μέχρι το τέλος του 2011».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά: «είναι σαφές, όπως επισημαίνει και ο κος Έτινγκερ, ότι η επιλογή του ενεργειακού μείγματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, είναι κατ' αρχήν θέμα απόφασης της κάθε χώρας στο πλαίσιο της εθνικής της κυριαρχίας. Ωστόσο, η Ευρώπη μπορεί και οφείλει να επιβάλλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Τα όσα εξελίσσονται στην Ιαπωνία, την πλέον προηγμένη τεχνολογικά χώρα, όπου το καταστροφικό τσουνάμι διέλυσε κάθε μέτρο ασφαλείας που είχε ληφθεί, αποδεικνύουν ότι οι κανόνες για την ασφάλεια λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων οφείλουν να καταστούν ακόμη πιο αυστηροί, μέχρις ότου η τεχνολογική και κοινωνική πρόοδος δώσει τη δυνατότητα στην ανθρωπότητα να απαλλαγεί από τα πυρηνικά.
Η πιστοποίηση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να ανατεθεί, με νομικά δεσμευτικό τρόπο, σε διεθνείς οργανισμούς κι όχι να αφεθεί σε εταιρίες ή σε εθνικές αρχές. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλης ηλικίας και παρωχημένης τεχνολογίας πυρηνικούς σταθμούς, όπως αυτούς που λειτουργούν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Όσον αφορά την Τουρκία, είναι σαφές ότι οι φιλοδοξίες της, για άλλη μια φορά, ξεπερνούν τις δυνατότητές της. Τα βιαστικά πυρηνικά της σχέδια και οι στενές σχέσεις που αναπτύσσει με το Ιράν (με την εκφρασμένη προθυμία της να φιλοξενεί τα πυρηνικά καύσιμα για τους Ιρανικούς πυρηνικούς σταθμούς) έχουν ήδη προβληματίσει την ΕΕ. Η ομάδα των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, με συντονισμένες κινήσεις, έχει θέσει το θέμα τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Ευρ. Επιτροπή και θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρό έλεγχο».

Ο “νέος Ατατούρκ” μετακομίζει…

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Μάλλον δεν έχουν και πολύ άδικο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μοναδικός ηγέτης στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, που διεκδικεί για τον εαυτό του, και μάλλον το αξίζει, το προσωνύμιο «Ατατούρκ». Δηλαδή, πατέρας των Τούρκων, όπως κατέγραψε η Ιστορία μονάχα τον Μουσταφά Κεμάλ, τον ηγέτη ο οποίος δημιούργησε το σύγχρονο τουρκικό κράτος.Ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας, παραδίδει απλά μαθήματα σύγχρονου πολιτικού μάνατζμεντ. Κάποτε, ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, οδηγήθηκε στη φυλακή, και απαγορεύτηκε η ύπαρξη του κόμματός του. Σήμερα, μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι παντοδύναμος πρωθυπουργός, έχει καταφέρει να επιβάλλει στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον εκλεκτό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και στη φυλακή βρίσκονται επιφανείς εκπρόσωποι του στρατιωτικού κατεστημένου, οι ίδιοι δηλαδή που τότε τον κλείδωναν μέσα σε ένα κελί.Με τις εκλογές του Ιουνίου να φαντάζουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υγιεινός περίπατος, έχει σημασία να παρακολουθήσει κανείς το πώς εξελίσσεται η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν. Τι υπόσχεται, τι δεσμεύεται να κάνει, τι καλλιεργεί στη φαντασία της τουρκικής κοινής γνώμης ως εθνικό ιδεώδες.Ο Ερντογάν λοιπόν έχει επικεντρωθεί στους τομείς της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Με μια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία, υπόσχεται να καταστήσει την Τουρκία, μέσα στην επόμενη δεκαετία, «ομοτράπεζο» των ΗΠΑ και των υπολοίπων χωρών με κραταιές οικονομίες. Δηλαδή, οικονομίες που επηρεάζουν εκείνες άλλων χωρών.Παράλληλα, δείχνει διάθεση να καταστήσει την Τουρκία «διεθνή παίκτη», που θα μπορεί να παρεμβαίνει και να επηρεάζει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Συνομιλώντας τόσο με τη Δύση και τις ΗΠΑ, όσο και με τα μουσουλμανικά κράτη. Αποτελώντας γέφυρα συνεννόησης ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.Για το τέλος ωστόσο, φαίνεται ότι αφήνει το καλύτερο. Σύμφωνα με όσα… υποψιάζονται οι τουρκικές εφημερίδες, σχεδιάζει να ανακοινώσει τη μετακόμιση της πρωτεύουσας του κράτους, από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη. Ως «νέος Ατατούρκ», σβήνει κάθε ίχνος του Κεμαλισμού, καταργώντας ακόμη και την έδρα της νέας, κοσμικής Τουρκίας.Και όλα αυτά, σε ένα κάθε άλλο παρά φιλικό και προσβάσιμο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Γνωρίζοντας ότι οι εχθροί του στον δημόσιο βίο, είναι αριθμητικά και ποιοτικά περισσότεροι από τους φίλους του. Έχει όμως όραμα, και δεν αφήνει κανέναν να του το τσαλακώσει…
 statesmen

Κατάρρευση ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου: άλλη μια κραυγαλέα περίπτωση μελετητικών και κατασκευαστικών «λαθών» και διοικητικών «παραλείψεων» που ατιμώρητα καταστρέφουν το περιβάλλον και κατασπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων

Ερώτηση Ν. Χουντή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ερώτηση για την κατάρρευση του ΧΥΤΑ Δ. Σάμου κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «ο ΧΥΤΑ δυτικής Σάμου έχει κατασκευαστεί στην περιοχή Βυθίσματα του Μαραθόκαμπου, με συγχρηματοδότηση 75% του Ταμείου Συνοχής. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 6/10/2004 και η σύμβαση υπογράφτηκε στις 19/3/2006.» και συνεχίζει: « Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο άρχισε να λειτουργεί το 2007 και από την αρχή υπήρξαν προβλήματα στη λειτουργία του τα οποία οφείλονταν στην ακαταλληλότητα, τις κατολισθήσεις, κατακρημνίσεις του εδάφους στην περιοχή. Είναι σαφές ότι υπήρξαν εγκληματικά λάθη στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή και την κατασκευή του έργου. Το 2009 αποφασίστηκε παύση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.»Τέλος στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής, αφού επισημαίνει πως «τέτοια φαινόμενα έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλη την Ελλάδα, με εσφαλμένες χωροθετήσεις, μελέτες και κατασκευαστικά λάθη σε κατασκευές ΧΥΤΑ/Υ», καλεί την Επιτροπή «να διαβεβαιώσει ότι ο εν λόγω ΧΥΤΑ δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του», να ενημερώσει «αν το έργο έχει παραληφθεί κανονικά από την αναθέτουσα αρχή» και «τι μέτρα προτίθεται να λάβει σε βάρος όσων πραγματικά ευθύνονται για τις κακοτεχνίες και τα σφάλματα».








Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών και περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, επαρκής στελέχωση και ικανούς πόρους για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ν. Χουντής

Περισσότερη ανεξαρτησία, επαρκή στελέχωση και ικανούς πόρους για την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος), ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του, αναφερόμενος στην Ελλάδα, τονίζει ότι είναι αναγκαίος ο ουσιαστικός «διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών» και «περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων», δηλαδή διαχωρισμός της Αρχής που εκδίδει μία άδεια και αυτής που ελέγχει τη σωστή εφαρμογή της.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, αφού επισημαίνει ότι:

• η λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών έχει βασιστεί στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 2001/331/ΕΚ για τα «ελάχιστα κριτήρια σχετικά με περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις» και
• το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων τον ζητάει για όλα τα κράτη μέλη η ίδια η Σύσταση, αλλά και πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τέλος, καλεί την Επιτροπή, να δώσει στοιχεία σχετικά με τη διοικητική, νομική ανεξαρτησία, τη στελεχιακή επάρκεια και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής:
«Με βάση τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 2001/331/ΕΚ για τα «ελάχιστα κριτήρια σχετικά με περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις» λειτουργούν Σώματα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα κράτη μέλη, στα οποία έχουν ανατεθεί σημαντικά καθήκοντα όπως επιθεωρήσεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και άλλες επιχειρήσεις που υπόκεινται σε άδεια για εκπομπές στην ατμόσφαιρα, απορρίψεις σε ύδατα, διάθεση αποβλήτων κλπ. με σκοπό τη συμμόρφωση με τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου P6_TA( 2008)0568 που προτρέπει την Επιτροπή να ενισχύσει τον θεσμικό και ελεγκτικό ρόλο αυτών των επιθεωρήσεων, και με δεδομένη τη σημασία που έχει ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών έκδοσης αδειών και επιθεώρησης όπως αναφέρεται στη Σύσταση, Ερωτάται η Επιτροπή: μπορεί να μας βεβαιώσει πως η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Ελλάδα διαθέτει την αναγκαία θεσμική ανεξαρτησία (διοικητική, νομική, οικονομική) για την εκτέλεση των επιθεωρήσεων; Μπορεί να μας βεβαιώσει ότι έχει στελεχωθεί επαρκώς ποσοτικά και ποιοτικά (επιστημονικές ειδικότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση) και ότι διαθέτει τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές αλλά και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει επιφορτισθεί με πολύ περισσότερα καθήκοντα από αυτά που η σύσταση ορίζει ως ελάχιστα; Μπορεί να μας παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για όλα τα παραπάνω ερωτήματα;»




ΟΝΝΕΔ Κορινθίας: "Απλουστεύουμε τις διαδικασίες στο Δήμο μας Λύνουμε προβλήματα"


Η σκέψη είναι απλή.«Ανεβάζουμε» το χάρτη του Δήμου Κορινθίων από το “Google maps” στο site του Δήμου. Και δημιουργούμε την ηλεκτρονική δυνατότητα στον κάθε πολίτη με πρόσβαση στο internet, που εντοπίζει ένα πρόβλημα στη γειτονιά του, να «σημειώσει» στον ηλεκτρονικό χάρτη το σημείο που εντοπίζει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική κουκκίδα και να κάνει στο ίδιο ηλεκτρονικό σημείο, αν επιθυμεί, upload μια φωτογραφία που απεικονίζει το πρόβλημα.

Τι κερδίζουμε:

• Γίνεται πολύ ευκολότερη και πιο άμεση η καταγραφή των προβλημάτων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, χωρίς να χάνει ο πολίτης χρόνο και χωρίς να επιβαρύνονται οι δημόσιες υπηρεσίες με συνεχείς αιτήσεις πολιτών.
• Γίνεται πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Και από τις υπηρεσίες και από τους πολίτες. Αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται οικονομίες κλίμακας στην αντιμετώπιση τους αφού θα δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες του δήμου να τα αντιμετωπίζουν μαζικά και κατ’ είδος (π.χ. προβλήματα ασφαλτόστρωσης, λακούβες κλπ).
• Θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση όχι μόνο στην απεικόνιση των προβλημάτων αλλά και στην εξέλιξη της λύσης τους, εφόσον ο δήμος επιλέξει να την απεικονίζει ηλεκτρονικά. Λύσεις υπάρχουν. Λύσεις άμεσες και φθηνές. Τώρα χρειάζεται και θέληση.
Σημείωση: Η παραπάνω ιδέα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από την ομάδα «atenistas» στο Δήμο Αθηναίων.
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Υπογράφουμε το αύριο

Ο ρόλος Χατζηνικολάου στις συγχωνεύσεις ΜΜΕ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο Νίκος Χατζηνικολάου φαίνεται να έχει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ, τουλάχιστον σε επίπεδο σεναρίων και ζυμώσεων, που λαμβάνουν χώρο στο παρασκήνιο, και εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης την οποία προετοιμάζει η Κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα ΜΜΕ, να προχωρήσουν σε συνεργασίες, κοινές δράσεις, ακόμη και συγχώνευση των συχνοτήτων τους,Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, πολλά εξαρτώνται από το τι θα συμβεί με το Alter, και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος θα κληθεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε καινούρια σχήματα που θα δημιουργηθούν, εφόσον το αδιέξοδο με το κανάλι του Ταύρου οδηγήσει σε κλείσιμο του σταθμού.Ο ίδιος ο Νίκος Χατζηνικολάου πάντως έχει δείξει να μην ασχολείται με τα σενάρια, και να έχει στρέψει την προσοχή του στο πως θα «σωθεί η παρτίδα» με το Alter, ώστε να μην μείνουν χωρίς δουλειά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον σταθμό.Το γεγονός ότι ο ίδιος έχει εδώ και μερικούς μήνες και την ιδιότητα του εκδότη, ως επικεφαλής της «Real News», διευκολύνει τις κινήσεις του στον χώρο, καθώς η εφημερίδα του έχει εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη δύναμη για τον κυριακάτικο Τύπο. Και εξάλλου, κάθε στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση για αλλαγές, συγχωνεύσεις και καινούρια σχήματα στον χώρο των ΜΜΕ, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί στα κανάλια, αλλά θα συμπαρασύρει ραδιόφωνα και εφημερίδες.