Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Αύριο στον Αγ. Θεράποντα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Παπάζογλου

Έφυγε σε ηλικία 63 ετών ο τραγουδιστής, συνθέτης και τραγουδοποιός -σύμβολο της Θεσσαλονίκης Νίκος Παπάζογλου.Η ρωγμή του χρόνου ανάμεσα στα «φευγιό» του και το "φευγιό" του φίλου και συνεργάτη του Μανώλη Ρασούλη ήταν τελικά μόλις 40 μέρες.Ο δημοφιλής καλλιτέχνης κατέληξε σήμερα το πρωί μετά από μάχη με τον καρκίνο.Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα, στις 16:00, από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντα, της Τούμπας, η γειτονιά όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.Ο Ν. Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20/3/1948 και η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική ήταν μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970. Την ίδια εποχή έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης (Αρβανιτίδης), δημιουργώντας παράλληλα ένα μικρό στούντιο με χειροποίητα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη.Το 1976, τραγουδώντας στους "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου, συναντιέται με τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η "καλή παρέα" (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιουργεί το δίσκο σταθμό στην ιστορία της ελληνική μουσικής "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς" στο νεόδμητο στούντιο Αγροτικόν Νο 3, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.Ακολουθούν "Τα Δήθεν" και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια, σημειώσεις και χαμηλόφωνες ηχογραφήσεις μαζεύονται στο δίσκο "Χαράτσι" που προτείνει ένα "είδος μεικτό και μόνιμο". Ακολουθεί το "Μέσω Νεφών" το 1986, τα "Σύνεργα" το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η "Επιτόπιος Ηχογράφησις" στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991). Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα" -στην κυπριακή διάλεκτο- σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.Το 2005 κυκλοφόρησε η δουλειά το "Μά'ϊσσα Σελήνη".«Λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που βασίζεται σε έναν καλό στίχο», έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι αδύνατον να χωρίσεις και να αναζητήσεις την παρηγοριά σε ένα φτηνοτράγουδο. Δεν μου λένε τίποτα οι φοβερές ενορχηστρώσεις, τα δήθεν ευρηματικά ρεφρέν, που επαναλαμβάνονται 40 φορές για να καταλήξουν σε μία σαχλαμάρα. Το λαϊκό τραγούδι είχε πάντα πολύ συγκροτημένο στίχο, ρυθμούς που είχαν να κάνουν με τη λαϊκή μας κουλτούρα. Και δυστυχώς δεν έχουν πια καμία σχέση με τις σημερινές πίστες. Μόνο στα ρεμπετάδικα μπορείς να ακούσεις αυθεντικό ήχο».
(«Εγώ δεν είμαι ποιητής είμαι στιχάκι / είμαι στιχάκι της στιγμής / πάνω σε τοίχο φυλακής / και σε παγκάκι», είχε τραγουδήσει σε στίχους του ηθοποιού Λάζαρου Ανδρέου).
Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν παντρεμένος με την Βαρβάρα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αδελαΐδα.
Ο δικός μας, Νίκος Παπάζογλου, παίζει και τραγουδά εδώ το " Κανείς εδώ δεν τραγουδά", το γνωστό σε όλους μας "μπαγλαμαδάκι" σε δική του μουσική και σε στίχους του Τάκη Σιμώτα.
Καλό ταξίδι Νίκο...


Συλλυπητήρια για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου

Υπουργείο Πολιτισμού
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου. Η επίδρασή του υπήρξε καθοριστική στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Τα τραγούδια του Νίκου Παπάζογλου και η φωνή του αποτελούν πολύτιμο θησαυρό της μουσικής μας κληρονομιάς και ειδοποιό στοιχείο της μουσικής μας ψυχοσύνθεσης. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου, του ερμηνευτή και αυτοδίδακτου συνθέτη που με τις δημιουργίες του και τις συνεργασίες του συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του ελληνικού μεταδικτατορικού τραγουδιού. Άνθρωπος λιτός και ανοιχτόμυαλος, παρέμεινε ασυμβίβαστος σε όλη την πορεία του και εξέφρασε μιαν ολόκληρη γενιά και τους προβληματισμούς της στο κοινωνικό και μουσικό επίπεδο.Με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη και το στούντιο «Αγροτικόν» έδωσε ώθηση σε μια σειρά από σημαντικούς καλλιτέχνες του σύγχρονου τραγουδιού. Απενοχοποίησε το λαϊκό τραγούδι και το «πάντρεψε» με σύγχρονες φόρμες, ενώ με τις πλούσιες συνεργασίες του, όπως με τον Ρασούλη στην «Εκδίκηση Της Γυφτιάς», έφτιαξε μια ολόκληρη «σχολή» έκφρασης.
Θα θυμόμαστε τον Νίκο Παπάζογλου για το ανήσυχο πνεύμα του, την αυθεντικότητα, την αμεσότητα και τη λυρικότητά του.

Δημοκρατική Αριστερά

Ο Νίκος Παπάζογλου έφυγε σήμερα από κοντά μας για το τελευταίο του ταξίδι. Υπήρξε ένας τραγουδιστής με ξεχωριστό προσωπικό ύφος και στυλ. Θα μας λείψει μια πολύ οικεία καλλιτεχνική φιγούρα με το κόκκινο μαντήλι στο λαιμό. Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι είναι από σήμερα φτωχότερο. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εκφράζει στους οικείους του τα θερμά της συλλυπητήρια.

Οικολόγοι Πράσινοι

Η εκπρόσωπος τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για λογαριασμό της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την θλίψη μας για τον χαμό ενός μεγάλου καλλιτέχνη, ενός τραγουδοποιού που φώτισε την ελληνική μουσική για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Στο έργο του ύμνησε τον έρωτα, εξέφρασε τα εσωτερικά αδιέξοδα δυο γενεών και ήρθε αντιμέτωπος με τον εκχυδαϊσμό της τέχνης, υπερασπιζόμενος την λαϊκότητα και την απλότητα της. Θα τον θυμόμαστε ως ένα σπάνιο, σεμνό άνθρωπο, σαν ένα στιχάκι πάνω σε τοίχο φυλακής και σε παγκάκι, όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε. Τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του.»





Απόψε στις 10και30 στο Live Music Chat - Ο Γιατρός του Viotia Radio Με Χρήσιμες Συμβουλές για τη Nηστεία

Ποιος γνωρίζει καλύτερα από οικονομία;


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη, με δυο διαδοχικά δημόσια «χτυπήματα», σε απόσταση μιας εβδομάδας, από την «Καθημερινή της Κυριακής» και το «Βήμα της Κυριακής», προφανώς και δεν είναι τυχαία. Ούτε ως προς το σκέλος του timing, αλλά ούτε και αναφορικά με το περιεχόμενο της στόχευσης της παρέμβασης ενός πρωθυπουργού, στο πρόσωπο του οποίου συναθροίζονται πολλές και ποικίλες σημειολογικές ιδιαιτερότητες.Ο Κώστας Σημίτης κουβαλούσε πάντα τη «ρετσινιά» του «Κεντροδεξιού», ακόμη και την εποχή της παντοδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Η επέλασή του προς την εξουσία, στηρίχτηκε ακριβώς στην ικανότητά του να συνομιλεί με την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, που, προϊόντος του χρόνου, έκαναν μισό βήμα πίσω στις ιδεολογικές καταβολές και αγκυλώσεις του, και πολλά βήματα μπροστά, στην ανάγνωση των πολιτικών προτεραιοτήτων, στη βάση εθνικών αναγκών, μετριοπάθειας και ρεαλισμού.Ήταν η πολιτική νοοτροπία, κουλτούρα και μεθοδολογία του «μεσαίου χώρου». Που φυσικά δεν συνιστά ιδεολογία, αλλά τον οδικό χάρτη για να φτάσει κανείς στην εξουσία, υπερβαίνοντας την κοινωνική απήχηση του κόμματός του και της ιδεολογίας του. Συνέβη με τον Σημίτη το 1996, επαναλήφτηκε με τον Καραμανλή το 2004.
Σε αυτό το κοινό ψηφοφόρων, που εν πολλοίς συνιστούν τους future makers, ο Κώστας Σημίτης συνεχίζει να ακούγεται με προσοχή και προσήλωση. ‘Όταν λοιπόν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, οι περισσότεροι τον πιστεύουν. Σίγουρα, τον πιστεύουν περισσότερο από ό, τι τον Γιώργο Παπανδρέου. Και πολύ περισσότερο σε σχέση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βγήκε σήμερα από την Ουάσινγκτον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αποκηρύξει τον πολιτικό του μέντορα, και να ισχυριστεί ότι ο Κώστας Σημίτης κάνει λάθος.
Το λάθος φυσικά το κάνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν πιστεύει ότι μετά από 1 ½ χρόνο που κρατάει τα ηνία της ελληνικής οικονομίας, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, μπορεί να σταθεί στα μάτια των Ελλήνων, ως φερέγγυος συνομιλητής. Ελάχιστοι τον πιστεύουν πλέον. Και όταν τον βλέπουν να αντιδρά σε όσα λέει ο Σημίτης, πιστεύουν… ακόμη περισσότερο τον πολιτικό εκφραστή του κινήματος του εκσυγχρονισμού.Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπήρξε «μαθητής» του Κώστα Σημίτη. Και παρόλο που πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, ο μαθητής να ξεπερνά τον δάσκαλο, η συγκεκριμένη περίπτωση… δεν ανήκει σε αυτές. Ο σημερινός «τσάρος» της οικονομίας αποδείχτηκε κακός μαθητής του Κώστα Σημίτη. Και αν, ως προς την πολιτική θα μπορούσε κανείς να έχει τις όποιες αντιρρήσεις του, είναι προφανές ότι στο ρεαλιστικό ερώτημα «ποιος γνωρίζει καλύτερα οικονομία, ο Σημίτης ή ο Παπακωνσταντίνου», η απάντηση θα βυθίσει σε βαθιά μελαγχολία τον Γιώργο Παπανδρέου…



"Έφυγε" από την ζωή ο Ν.Παπάζογλου

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι "έφυγε" από την ζωή ο Ν.Παπάζογλου μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνοΣύμφωνα με πληροφορίες του www.seleo.gr έκανε την τελευταία του χημειοθεραπεία πριν από δύο εβδομάδες, ήταν σε κακή κατάσταση και σήμερα το πρωί κατέληξε
Seleo.gr News

“Ο Καραμανλής δεν ασχολείται”…

REPORTER
Για αποστασιοποίηση του Κώστα Καραμανλή από την πολιτική, κάνει λόγο ο Γιώργος Αλογοσκούφης, με συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που είχε την ευθύνη χάραξης και εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή, από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009, υποστηρίζει ότι «κοιμάται ήσυχος τα βράδια», έχοντας ήρεμη συνείδηση για τα πεπραγμένα του στο ΥΠΟΙΚ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι επί δικών του ημερών, η ελληνική οικονομία κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις, και δεν παρουσίαζε την εικόνα που εμφανίζει τα τελευταία δυο χρόνια.Εντύπωση ωστόσο προκαλούν τα όσα είπε ο Γιώργος Αλογοσκούφης αναφορικά με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και του είχε εμπιστευτεί την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.Ο πρώην «τσάρος» λοιπόν, παραδέχεται ότι δεν έχει συχνή επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, δεν εξηγεί ωστόσο αυτή την πραγματικότητα ως ψυχρότητα στις σχέσεις τους, αλλά στη βάση του ότι… δεν έχουν τι να πουν. Σύμφωνα με τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ο Κώστας Καραμανλής, όπως και ο ίδιος, δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική, και έτσι αυτά που έχουν να πουν οι δυο τους, δεν είναι και ιδιαίτερα πολλά.Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα ο Γιώργος Αλογοσκούφης προκάλεσε τη δυσφορία του πρώην πρωθυπουργού, όταν εμφανίστηκε να δηλώνει, πάλι στο «Βήμα της Κυριακής», ότι εκείνος προέτρεπε τον Κώστα Καραμανλή να πάρει εγκαίρως μέτρα για την οικονομία, και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του έλεγε «ας το για αργότερα». Μια φράση την οποία χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, τόσο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή, προκειμένου να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία.
editor statesmen

Ο Σουφλιάς ρίχνει ευθύνες στον Αλογοσκούφη

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Σκέψεις και εκτιμήσεις του Γιώργου Σουφλιά, για το σημερινό πολιτικό σκηνικό, καθώς και όσα συνέβησαν την περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία, φιλοξενεί ρεπορτάζ της «Real News».
Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, και συντάκτης του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, για την περίοδο 2004-2009, εμφανίζεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην οικονομία. Και θεωρεί, ότι ήταν ορθή η πρότασή του προς τον Κώστα Καραμανλή, την οποία και αποδέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου του 2009, αφού πρώτα είπε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η οικονομία. Ο Γιώργος Σουφλιάς στέκεται και στο ακανθώδες ζήτημα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην εξουσία, τον Μάρτιο του 2004. Ο Σαρακατσάνος πολιτικός αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη, με τον οποίο άλλωστε οι σχέσεις τους δεν ήταν ποτέ καλές. Επισημαίνει ότι ο ίδιος ήταν κατά της πολιτικής της ήπιας προσαρμογής, την οποία εισηγήθηκε και εφάρμοσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να ληφθούν από το 2004 κιόλας, μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

“οδικός χάρτης” του Σημίτη


ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει από το «Α» που οδηγεί σε μια λέξη που έχει καταστεί ταμπού στο ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο. Και μια και οι λέξεις δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται ο πολιτικός διάλογος- με τους όποιους συμβολισμούς της και η πολιτική- ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έδωσε το έναυσμα με τη συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Είπε τη λέξη «Αναδιάρθρωση» υποδεικνύοντας τη δική του διαδρομή στον «Οδικό Χάρτη» του Γιώργου Παπανδρέου. Είπε, απλά, αυτό που αναπόφευκτα θα γίνει αργά ή γρήγορα.Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με τον πρώην πρωθυπουργό, οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι παρεμβάσεις του διακρίνονται από ρεαλισμό και σύνεση. Επί του προκειμένου οι θέσεις που διατυπώνει το τελευταίο διάστημα υπερβαίνουν τα κομματικά όρια του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου ακούγονται πιο «δυνατά» και κατ επέκταση πιο πειστικά σ’ ένα κόσμο που θέλει να ακούσει την αλήθεια. Ο Κώστας Σημίτης έχοντας απαλλαγεί από την ορθότητα του κομματικού λόγου, βλέποντας πέρα και μακριά από την παρούσα πολιτική συγκυρία, επιχειρεί να συμβάλλει δημιουργικά στην αναζήτηση λύσης. Και το κάνει αδιαφορώντας για την κυριαρχούσα άποψη ότι η αναδιάρθρωση θα σημάνει καταστροφή.Τι αντιτάσσει ο πρώην πρωθυπουργός απέναντι στο «αντί- διαρθρωτικό» μέτωπο; Το βασικό αξίωμα της κοινωνικής δικαιοσύνης: Ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί ο ελληνικός λαός σε δύο δεκαετίες ύφεσης και λιτότητας εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποβεί μάταιο αφού είναι αδύνατον να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος. Κι αυτό γιατί, όπως ορθά υποστηρίζει, είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικές αναταραχέςΕίναι προφανές ότι μια νέα παγκόσμια αναταραχή, που είναι πιθανότατη, θα αναπαράξει νέα κρίση και γι αυτό εκτιμά ότι μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα δώσει διέξοδο.Η πρόταση του Κώστα Σημίτη, πέρα από ρεαλιστική, είναι και εθνικά συμφέρουσα αφού όπως εξηγεί τα επόμενα 15-20 χρόνια θα είναι μια περίοδος που στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη. Η αναδιάρθρωση συνεπώς πρέπει να γίνει τώρα και μάλιστα με δική μας πρωτοβουλία. Κλείνοντας, μια επισήμανση ώστε, έστω και τώρα, να απενοχοποιήσουμε πρόσωπα και καταστάσεις προκειμένου να τα αποσυνδέσουμε από στερεότυπα και ιδεοληψίες που εγκλωβίζουν τη σκέψη μας. Δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται κανείς ιδεολογικά με τον Κώστα Σημίτη, ώστε να συμφωνήσει μαζί του σε μια πρόταση εφόσον αυτή εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

Η αυτοδυναμία… μας τελείωσε

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Τα ευρήματα της έρευνας της Public Issue, που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», δείχνουν ότι η αυτοδυναμία αποτελεί πλέον μια… ξεχασμένη πολιτική προοπτική για την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, παρόλο που διατηρεί μια απόσταση, αν και… τσουρουφλισμένη πλέον, από τη Νέα Δημοκρατία.Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33,5%, έναντι 27% της Νέας Δημοκρατίας, με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να βρίσκεται στο 6,5%, όση είχε καταγραφεί και τον προηγούμενο μήνα. Μόνο που σε αυτή τη μέτρηση, αμφότερα παρουσιάζουν κάμψη των ποσοστών τους, χάνοντας από 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.Η ποσοστιαία αυτή πτώση είναι μοιραία για το ΠΑΣΟΚ, καθώς κατρακυλά στο 33,5% από το 35% που ήταν. Ένα ποσοστό το οποίο άφηνε στο Μέγαρο Μαξίμου περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ανέβει ακόμη λίγο, φτάνοντας στα επίπεδα της αυτοδυναμίας που προβλέπει ο νόμος Παυλόπουλου, εφόσον αύξανε η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, και ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων τα οποία θα έμεναν εκτός Βουλής.Στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 12%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στο 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 5,5%, οι Οικολόγοι και η Δημοκρατική Αριστερά στο 3%, και η Δημοκρατική Συμμαχία στο 2,5%.Στην ερώτηση για το ποια κυβέρνηση θα επιθυμούσαν οι Έλληνες για το μέλλον, το 23% τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων, το 12% υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, το 8% υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και το 6% υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ.Στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 31% έναντι 20% του Αντώνη Σαμαρά, με τον «κανένα» να βρίσκεται στο 49%. Όσο για τις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση παραμένει ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 37%, και ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 35%, ο Αντώνης Σαμαράς με 34%, και οι Αλέξης Τσίπρας και Αλέκα Παπαρήγα με 29% ο καθένας.

Καλό Πασχά..

Αυτόμομη Παρέμβαση Ρεθύμνου

Κάτω από 22% το ΠΑΣΟΚ!

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα κόμμα που ασκεί την εξουσία, και μάλιστα σε μια περίοδο εθνικής κρίσης, να μην αγγίζει καν το, έτσι κι αλλιώς, συρρικνωμένο ποσοστό του 22%… Η δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής» δίνει στο ΠΑΣΟΚ μόλις 21,7%, και διαφορά 1,6% από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται στο 20,1%.Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει οροφή, με 30,1%, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ έχει 8,5%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, οι Οικολόγοι 2,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2,2%. Στην παράσταση νίκης, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 46,8%, «κανένα κόμμα» 35,2% και η Νέα Δημοκρατία 18%.Αναφορικά με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για το πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει μετά τις εκλογές, το 56,6% επιθυμεί τη συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης, το 23,6% αυτοδύναμη κυβέρνηση του πρώτου κόμματος, και το 8,7% συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού», ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.Το 47,8% προτιμά να εφαρμοστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και να μην γίνουν εκλογές, ενώ το 32,3% θα επιθυμούσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το 58% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 70,3% δεν είναι ικανοποιημένο από τη ΝΔ.
Στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, ο «κανένας» έχει 40,4%, ο Γιώργος Παπανδρέου 31,6% και ο Αντώνης Σαμαράς 24,7%. Το 27,8% υποστηρίζει ότι τον εκφράζει η οικονομική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, το 25,7% εκείνη του Αντώνη Σαμαρά, και το 46,5% κανενός από τους δυο.

Ο Σαμαράς λέει “όχι” στον εκβιασμό


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Τον ιδιότυπο πολιτικό εκβιασμό, που ενδεχομένως επιχειρήσει η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών, για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, σπεύδει να καταγγείλει, και να ακυρώσει ο Αντώνης Σαμαράς.Με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιου είδους πιέσεις, με πρόσχημα την αποφυγή μιας εκλογικής αναμέτρησης εν μέσω της κρίσης, πετώντας πλέον το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, για την τακτική που θα ακολουθήσουν.Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος. Τάχτηκε υπέρ των καθαρών λύσεων, που κατά τη γνώμη του συνεπάγονται αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να έχει η Συγγρού τη δυνατότητα να εφαρμόσει ανεμπόδιστα το πρόγραμμά της για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί.Ταυτόχρονα, και αποτιμώντας όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι εκείνο που επιχείρησε να κάνει ο Πρωθυπουργός ήταν να κερδίσει χρόνο. Και να παραπέμψει την εξειδίκευση επώδυνων μέτρων, στα οποία έχει καταλήξει, για την περίοδο μετά την εορτή του Πάσχα.