Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πέθανε ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο


Πέθανε, στα 114 του χρόνια, ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας στον κόσμο. Πρόκειται για τον Αμερικανό Γουόλτερ Μπρούνινγκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή από φυσικά αίτια. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 1896 στο Melrose της Μινεσότα.
Πηγή: naftemboriki
Στην Ελλάδα πιθανόν ο γηραιότερος άνθρωπος να είναι ο κ. Χαράλαμπος Μητσόγλου από την Νυμφόπετρα Λαγκαδά που διάγει τα 110 χρόνια του και  Γεννήθηκε στον Πόντο το 1902.
    




Ενθουσιασμός για τις ευεργετικές ιδιότητες για τα Νανοβιονικά προϊόντα

Περσσότερα πατήστε εδώ.http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=293762&cid=4

Η “ταμπακιέρα” είναι σε όσα… δεν είπε



ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Ήταν μια ομιλία μαραθώνιος. Προσαρμοσμένη όμως στο αμήχανο ακροατήριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με ξεκάθαρη στόχευση, και εξίσου ευκρινή «οδικό χάρτη», για να φτάσει ως εκεί.
Λογικά, και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει… να κουράστηκε, τόση ώρα που μιλούσε στους βουλευτές του. Επέλεξε άλλωστε τον καλά προφυλαγμένο χώρο των κομματικών γραφείων στην Ιπποκράτους, και όχι τον Ναό της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο Πρωθυπουργός είπε πολλά. Περισσότερα όμως εννοούσε. Και τον βοήθησαν σε αυτό οι επιτελείς του. Τα πλάνα της ομιλίας του, που περνούσαν μέσα από την τηλεοπτική εικόνα σε κάθε σπίτι, έδειχναν και την widescreen που είχε πίσω του, όπου εναλλάσσονταν μηνύματα-ατάκες. Η κυριότερη: Μαζί αγωνιζόμαστε. Το έλεγε και το επαναλάμβανε, προφανώς για να πείσει το ακροατήριό του ότι έτσι πρέπει να γίνει.
Ξεκινώντας την ομιλία του, παρουσίασε μια σειρά από αιχμηρές ερωτήσεις προς… τον εαυτό του, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν «δανεικές» ατάκες, από πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Της Βάσως Παπανδρέου, του Γιώργου Φλωρίδη, του Πάρη Κουκουλόπουλου. Από το «δεν βγαίνει ο λογαριασμός», μέχρι το «θα χρεοκοπήσουμε τελικά;». Και από το «θα μπορούσαμε να μην μπούμε στον μηχανισμό στήριξης του μνημονίου», μέχρι το «και τώρα τι θα λέμε στους ψηφοφόρους μας».
Τις απαντήσεις φυσικά… τις έδωσε ο ίδιος. Λίγο πριν τον επίλογο της ομιλίας του, θύμισε με νόημα τη φράση που αποδίδεται στον Γιώργο Αλογοσκούφη ότι του έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ο άλλοτε «γαλάζιος τσάρος», πρότεινε στον προκάτοχο του Γιώργου στο Μέγαρο Μαξίμου, τη λήψη έκτακτων μέτρων για την οικονομία: «Ας το για αργότερα». Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα διστάσει να κάνει αυτή τη φράση προεκλογικό επιχείρημα.Για το τέλος δε, ο Γιώργος κράτησε το καλύτερο, και πιο ηχηρό, παρόλο που είναι πολυφορεμένο: «Δεν με ενδιαφέρει να εκλεγώ ξανά. Με ενδιαφέρει να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα». Δυστυχώς για τους περισσότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου το εννοεί, όταν το λέει…



Σταύρος Καλαφατης: "Το Μετρό ταξιδεύει μέσα στην ομίχλη"

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρου Καλαφάτη, με θέμα το «Μέτρο Θεσσαλονίκης». Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στη σύγχυση και τους ανορθόδοξους χειρισμούς της κυβέρνησης που οδηγούν σε ομιχλώδη πορεία το Μετρό, ένα διαχρονικό όραμα όλων των Θεσσαλονικέων, που ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία τον Απρίλιο του 2006.Αναφέρθηκε στα κρίσιμα νομικά ζητήματα που δημιουργούν εμπλοκές στο έργο, στις καθυστερήσεις των αρχαιολογικών ανασκαφών και τους χαμηλούς ρυθμούς των εκτελούμενων εργασιών. Επεσήμανε την απόγνωση των καταστηματαρχών που πλήττονται από τις λαμαρίνες υπολειτουργούντων εργοταξίων και την αγωνία των πολιτών που πλέον αμφιβάλλουν για το πότε τελικά θα επιβιβασθούν σε κάποιο από τους συρμούς του Μετρό.Εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του όσον αφορά την προσπάθεια επαναχάραξης του έργου, η οποία σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, θα επιφέρει πρόσθετες εμπλοκές και καθυστερήσεις, αφού απαιτεί νέες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων, που σχετίζονται με :
1. Το αν θα υπάρξει νέα δημοπράτηση ή θα γίνει αναθεώρηση της υπάρχουσας σύμβασης και κατά συνέπεια αλλαγή του συμβατικού φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.
2. Το ακριβές κόστος τόσο της βασικής γραμμής, όσο και της επέκτασης προς Καλαμαριά, με βάση τα προηγούμενα και τα νέα δεδομένα μετά την επαναχάραξη.
3. Το ύψος της Εθνικής Συμμετοχής (Π.Δ.Ε.), καθώς και της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ροή χρηματοδότησης του έργου.
4. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής, παράδοσης και έναρξης λειτουργίας της βασικής γραμμής του Μετρό και των επεκτάσεών του.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Καλαφάτης επέκρινε τους αρμόδιους υπουργούς, ότι απέφυγαν να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της, στην επίσπευση των εργασιών του Μετρό και όχι να διαχέει τις δυνάμεις της σε ουτοπικούς σχεδιασμούς και εκθέσεις ιδεών για τη Θεσσαλονίκη

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου η κυβέρνηση περίμενε την ευημερία των αριθμών, αδιαφορώντας για την ευημερία των πολιτών. Τελικά και οι αριθμοί καταρρέουν και οι πολίτες οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2015 για το οποίο δεν διαθέτει καμία πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση. Το ότι κέρδισε τις εκλογές πριν 18 μήνες «τάζοντας στους πάντες τα πάντα» και λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν» δεν τον νομιμοποιεί να αποφασίζει συνεχώς νέα αντικοινωνικά μέτρα και να δεσμεύει το μέλλον της χώρας.Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη τόσο για αυτόν, όσο και για τους Υπουργούς του:
• Η μείωση των μισθών στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα έχει ξεπεράσει το 30%.
• Τα κρατικά έσοδα καταρρέουν, όπως και τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων, που βρίσκονται υπό διάλυση.
• Η αγορά εργασίας απορυθμίζεται πλήρως με την υποαπασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία να υπερδιπλασιάζονται κάθε μήνα.
• Η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, με τις απολύσεις να γίνονται καθημερινό και μαζικό φαινόμενο.
Η πολιτική τους έχει ήδη χρεοκοπήσει. Η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν πλέον στον τόπο είναι να μας απαλλάξουν το συντομότερο από την παρουσία τους.
 ΔΑΚΕ Ι.Τ.



Ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον κ. Υπουργό, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικα με την εξαγγελία ενοικίασης αγροτεμαχίων σε αγρότες

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Νόμου 666 του 1977, “Κοινόχρηστοι επικοιστικαί εκτάσεις της μορφής του άρθρου 197 του Αγροτικού Κώδικος... δύναται, λαμβανομένης υπ' όψιν και της μορφολογίας αυτών, να παραχωρούνται εις τον όμορον ή ομόρους κληρούχους ή ιδιοκτήτας, αντί τιμήματος ίσου προς την τρέχουσαν αξίαν αυτών δι' αποφάσεως της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων...”.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται έκτοτε, χωρίς καμμία διακοπή μέχρι σήμερα.Το τελευταίο διάστημα, εξαγγέλεται, σχεδόν καθημερινά, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η ενοικίαση όμορων εκτάσεων σε αγρότες, χωρίς να διευκρινίζεται αν εννοεί τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1977 μέχρι και σήμερα, σε εφαρμογή του προαναφερθέντος νόμου ή κάποια άλλη, νέα διαδικασία.
Λόγω αυτής της ασάφειας των εξαγγελιών,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Η εξαγγελία διανομής κλήρων σε αγρότες αφορά τη διαδικασία του άρθρου 6, του Ν. 666/1977, όπως περιγράφεται ή πρόκειται για κάποια νέα νομοθετική παρέμβαση;
 Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σάββας Ι. Αναστασιάδης
Γιάννης Ιωαννίδης

Σαββας Αναστασιάδης: "Σε αδιέξοδο ΤΟ Μετρό Θεσσαλονίκης"

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σάββας Αναστασιάδης, στην εισήγησή του σήμερα 15 Απριλίου, για την Επίκαιρη Επερώτηση που κατατέθηκε από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας , με θέμα: Σε αδιέξοδο πολίτες και Μετρό Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων είπε:« Την κατασκευή του Μετρό στην Θεσσαλονίκη την ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία. Το 1994 το έργο σταμάτησε με ευθύνη του τότε Υπουργού κ. Λαλιώτη. Το 2006 και πάλι η Νέα Δημοκρατία το ξεκίνησε τοποθετώντας ως οριζόντια ολοκλήρωση το 2013.Τότε ο κ. Μαγκριώτης έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και μάλιστα δεσμευόταν ότι όταν κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ , θα γίνει η μεταφορά της εποπτείας στου έργου στην Θεσσαλονίκη. Φυσικά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε, αφού ισχύει η προσφιλής μέθοδος του ΠΑΣΟΚ- άλλα λέμε όταν είμαστε στην αντιπολίτευση και άλλα κάνουμε είμαστε κυβέρνηση».
Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε τους λόγους καθυστέρησης του Μετρό λέγοντας:
« Κ. Υπουργέ μέχρι σήμερα με τις εξαγγελίες του τύπου, αλλαγή χάραξης, κατάργηση σταθμών, επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά κ.α., αλλάζετε τις βασικές γραμμές και καθυστερείτε το έργο, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε καμία επίσημη ενημέρωση από την Ελλάδα σχετικά με τυχόν αλλαγές στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.Ξεκινήσατε να λέτε ότι θα τελειώσει το 2013, τώρα λέτε το 2016, Παρόλο που βρήκατε τους δύο μετροπόντικες να δουλεύουν. Λειτουργείστε επιτέλους σαν κυβέρνηση , δεν είστε αντιπολίτευση». Κλείνοντας αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την περικοπή της χρηματοδότησης του έργου τονίζοντας: « Δεν πιστεύετε στο έργο κ. Υπουργέ, δεν το χρηματοδοτείτε γι΄αυτό δεν προχωράει. Είκοσι μήνες λέτε ψέματα στον κόσμο, αδιαφορείτε για τους Επιχειρηματίες που χάνουν έσοδα και καταστρέφονται καθημερινά. Πείτε ότι δεν μπορείτε να το ολοκληρώσετε σύντομα, πείτε ότι θα το ολοκληρώσετε το 2010, διότι δεν είναι προτεραιότητά σας. Εμείς θα βοηθήσουμε να τελειώσει το έργο, αλλά κάντε και εσείς κάτι σαν κυβέρνηση ».

«Η υποχρεωτική δωρεά οργάνων δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα»

Συζήτηση γύρω από το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας
Με νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, το πρόβλημα της έλλειψης δωρεάς οργάνων επιχειρείται να αντιμετωπισθεί με μια επέμβαση στην αυτοδιάθεση του ατόμου. Ενώ μέχρι τώρα δωρητής οργάνων γινόταν το άτομο με σχετική δήλωσή του, αυτό αντιστρέφεται. Το νομοσχέδιο θα καθιστά κάθε άτομο δότη οργάνων μετά το θάνατό του, εκτός αν εν ζωή είχε ασκήσει σχετική προσφυγή αντίταξης, στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.Η αντιστροφή αυτή θέτει σημαντικά νομικά ζητήματα βιοηθικής, όπως και κάθε περιορισμός ή "αναδιατύπωση" της αυτοδιάθεσης του ατόμου. Η συγκατάθεση αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα όσον αφορά την ελεύθερη χρήση στοιχείων της προσωπικότητας. Πολλοί νομικοί διατυπώνουν ωστόσο, συγκεκριμένες ενστάσεις. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση των αναλύσεων που κυκλοφορούν στον ημερήσιο Τύπο και το διαδίκτυο (βλ. eLawyer), η θετική συγκατάθεση είναι το σύστημα "opt-in": όταν επιλέγεις με δική σου πρωτοβουλία την διάθεση στοιχείων της προσωπικότητάς σου. Αυτό είναι το σημερινό σύστημα για τους δότες οργάνων. Το αντίστροφο σύστημα είναι το "opt-out": τα όργανα διατίθενται αυτοδικαίως, εκτός αν έχεις αντίρρηση και την έχεις ασκήσει εν ζωή. Μπορεί να ακούγεται το
ίδιο, αλλά δεν είναι.Αν τελικά ψηφισθεί η πρόταση του Υπουργείου, το νεκρό σώμα θα ανήκει κατ'
αρχήν στο κράτος, και η ελεύθερη βούληση θα είναι μια εξαίρεση κι όχι ο κανόνας. Εκτός των άλλων, πρόκειται για ένα πιεστικό μέτρο που ενέχει από τη φύση του μια υποβόσκουσα, αλλά σοβαρή κοινωνική αποδοκιμασία για όσους δηλώσουν "opt-out": αφού ο νόμος "κανονικό" θεωρεί το κοινωνικώς αναγκαίο (δηλαδή την αντιμετώπιση της έλλειψης μοσχευμάτων), το άτομο θα διστάσει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του για "opt-out", αναλογιζόμενο τελικά τις παρενέργειες, αλλά και το μεγάλο ηθικό δίλημμα στο οποίο μας θέτει με το ζόρι η Πολιτεία.Ως Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας θεωρούμε ότι τέτοια πιεστικά διλήμματα σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν επιτρέπεται να τα επιβάλλει ο νομοθέτης. Η ίδια η έννοια της ελευθερίας επιβάλλει η λήψη της απόφασης για δωρεά ή μη των οργάνων να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και μόνο με θετικό τρόπο, όχι ως εξαίρεση από τον κανόνα. Οφείλει το Κράτος να ενισχύσει τις πολιτικές ενδυνάμωσης του εθελοντισμού και όχι να εφαρμόζει αυταρχικές πολιτικές προκειμένου να καλύψει τις δικές του αδυναμίες.
Τομέας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης







Καλύτερα να έχουν φάρμακα τα νοσοκομεία !



ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)



Seleo:Δηλώσεις Τρέμουλου μετά την μήνυση κατά Ψωμιάδη

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (Ε.Τ.Π.) προκειμένου να διασφαλιστούν κονδύλια για εργαζόμενους που απολύθηκαν.

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κα Υπουργό,   Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Στις 20/12/2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον κανονισμό αριθ. 1927/2006 αποφάσισαν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (Ε.Τ.Π.) «μέσω του οποίου η Κοινότητα μπορεί να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους εργαζομένους που πλήττονται από απολύσεις λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο».Στις 18 Ιουνίου 2009 τροποποιήθηκε το κανονιστικό πλαίσιο 1927/2006 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής την Παγκοσμιοποίηση (Ε.Τ.Π.) που διαθέτει 500 εκ. ευρώ το χρόνο για βοήθεια σε εργαζόμενους που χάνουν την δουλειά τους περιορίζοντας την απαίτηση για τον αριθμό απολύσεων σε μια επιχείρηση σε 500 εργαζόμενους από 1.000 που ίσχυε αρχικά. Οι απολύσεις αυτές μπορεί να λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο τεσσάρων ή και εννέα μηνών και επιπλέον ο νέος κανονισμός επιτρέπει σε οικονομίες με μικρό αριθμό εργαζομένων ανά επιχείρηση να ωφεληθούν από το ταμείο. Οι κυβερνήσεις μπορούν να αιτηθούν βοήθειας και το έχουν κάνει όλες εκτός από την ελληνική κυβέρνηση. Εν μέσω μιας κοινωνικής και οικονομικής λαίλαπας που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στην χώρα μας, το Υπουργείο Εργασίας μόλις τώρα ετοιμάζει μια αίτηση για αυτό το Ταμείο που αφορά τους απολυμένους από την επιχείρηση ALDI. Στη χώρα μας και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, την κρίσιμη τελευταία 10ετία δεκάδες επιχειρήσεις από κλάδους όπως π.χ. της κλωστοϋφαντουργίας (Λαναράς, Belle κλπ.) μετέφεραν τις δραστηριότητές τους σε χώρες των Βαλκανίων (Π.Γ.Δ.Μ, Βουλγαρία) με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ίδιου του Ε.Τ.Π ( 29/3/11), το Ταμείο έχει καταβάλει 19.3 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χώρες μέλη της Ε.Ε. Από αυτά, τα 8.3 διατίθενται στη Γερμανία παρότι διαθέτει την πιο ισχυρή οικονομία στην Ένωση και 5.4 εκ στην Ισπανία που, ως χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα σχεδόν όμοια με της χώρας μας. Μόλις το 2009 εγκρίθηκαν, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες, επτά αιτήσεις που έκανε η κυβέρνηση της Ολλανδίας για βοήθεια ακόμα και για 111 απολύσεις, και η κυβέρνηση της Δανίας για 139 απολύσεις σε μια επιχείρηση. Οι πλούσιες αυτές χώρες ζήτησαν βοήθεια για τους ανέργους τους, όχι όμως η κυβέρνηση της Ελλάδας. Ωστόσο το επιχείρημα ότι δεν είχε η Ελλάδα τον απαιτούμενο αριθμό απολύσεων ανά επιχείρηση δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένη τη βαθειά κρίση της οικονομίας και την υψηλή ανεργία που οφείλεται και στη μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες κατά τα προηγούμενα χρόνια, θα ήταν αναμενόμενο να ζητήσει την αρωγή του Ε.Τ.Π. για τη στήριξη προγραμμάτων για εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους σε κλάδους που πλήττονται άμεσα από την παγκοσμιοποίηση. Παρ’ όλα αυτά η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή στις 14/12/10 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διευκρίνισε ότι ουδέποτε υποβλήθηκε από την πλευρά της Ελλάδας αντίστοιχη αίτηση στο Ε.Τ.Π. Επειδή στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που ζούμε το ελληνικό κράτος δεν δύναται να δείχνει κοινωνική αναλγησία, αδιαφορώντας για την απορρόφηση κονδυλίων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων που οδηγούνται στην ανεργία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ευρύτερα του «φαινομένου» της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης,
ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Γιατί η κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει ζητήσει ποτέ μέχρι σήμερα οικονομική βοήθεια από το Ε.Τ.Π. για προγράμματα στήριξης και επανένταξης απολυμένων στην αγορά εργασίας;
2. Ποιες ενέργειες σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, με βάση το δικαίωμα χρηματοδότησης από το Ε.Τ.Π., όσον αφορά τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν, σε περίπτωση που οι τελευταίες κλείσουν και οι εργαζόμενοι αυτοί μείνουν άνεργοι;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Το “Καστελόριζο 2″…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ήταν μεσημέρι Παρασκευής 23 Απριλίου, πριν από έναν χρόνο, όταν το συνεργείο της ΕΡΤ πήρε εντολή να συνοδεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου στο ακριτικό Καστελόριζο. Εκεί όπου, με φόντο μια… πράσινη βάρκα που αρμένιζε στα γαλήνια και αμέριμνα νερά του Αιγαίου, ο Πρωθυπουργός προχώρησε στο δραματικό, και ιστορικό πλέον διάγγελμα, για να εξηγήσει τους λόγους προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Από τότε, το Μνημόνιο μπήκε στη ζωή μας, η Ελλάδα έγινε μια άλλη χώρα, με αισθητά περιορισμένα περιθώρια εθνικής κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης. Το σκηνικό ωστόσο το οποίο είχε συνθέσει τότε το πρωθυπουργικό επιτελείο, ήταν επικοινωνιακά ενδιαφέρον: Από το ακροτελεύτιο σύνορο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, πολλαπλασιάζοντας τα επικοινωνιακά μηνύματα που έστειλε στο υποσυνείδητο του μέσου ψηφοφόρου. Πάνω απ’ όλα όμως, μεσημέρι Παρασκευής, μιας δύσκολης ώρας για τον Τύπο, που διευκόλυνε μονάχα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ. Ως γνωστόν άλλωστε… τα γραπτά είναι αυτά που μένουν, ενώ η εικόνα, όσο δυνατή και αν είναι, ξεθωριάζει. Αφήστε που περιορίζεται στο «φαίνεσθαι», και όχι το «είναι» της πραγματικότητας που καλείται να περιγράψει.Λόγω της Παρασκευής όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου πόνταρε τότε στο 48ωρο του Σαββατοκύριακου που θα ακολουθούσε, ώστε να μην δοθούν μεγάλες διαστάσεις στις αρνητικές πτυχές του διαγγέλματος από το Καστελόριζο. Κάτι δηλαδή που επαναλαμβάνει και σήμερα, με το «Καστελόριζο 2». Παρασκευή μεσημέρι, πρώτα υπουργικό συμβούλιο, μετά Κοινοβουλευτική Ομάδα, και στο τέλος Πολιτικό Συμβούλιο. Ακολουθεί και πάλι Σαββατοκύριακο. Και μάλιστα, αυτό που προλογίζει τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.Η επικοινωνιακή στόχευση είναι και πάλι προφανής. Όπως και η στρατηγική της «συσσώρευσης» σημαντικών δράσεων μέσα σε ένα 24ωρο, ώστε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να… μπερδεύονται μέσα στην ποικιλία και την πολυπλοκότητά τους. Εκείνο ωστόσο που φαίνεται να μην κατανοούν στην Κυβέρνηση, είναι ότι το… sequel του Καστελόριζου αναμένεται από την κοινωνία όχι με προσμονή χαράς, αλλά με αγωνία στα όρια του τρόμου. Και το Σαββατοκύριακο, όπως και το Πάσχα που ακολουθεί, δεν θα λειτουργήσουν ως μηχανισμοί λήθης όσων ανακοινώνονται σήμερα. Στο σπίτι του ο καθένας, με την οικογένεια και τους φίλους του, και αργότερα στο χωριό του, θα συζητάει μονάχα το πόσο πιο βαθιά στην εθνική απόγνωση μας βύθισε το ΠΑΣΟΚ. Της δε απόγνωσης, ακολουθεί ως γνωστόν η αναζήτηση της λύτρωσης…



Νίκος Χουντής : « Να αλλάξει το Δουβλίνο ΙΙ και η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.»

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ( κ. Κυρίτση)
Με αφορμή ερώτηση του δημοσιογράφου για τις εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και τις συζητήσεις στην Ε.Ε. για την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, τόνισε μεταξύ άλλων : « Οι εξελίξεις και τα γεγονότα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχουν αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δει πιο σοβαρά την ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ». « Μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει τροποποίηση του Κανονισμού, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει αλλαγές που να δίνουν λύση στο οξύτατο πρόβλημα της εισροής μεταναστών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης».
Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τον κίνδυνο εμφάνισης μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη ο Νίκος Χουντής επισήμανε : « Οι εξεγέρσεις των λαών της Βόρειας Αφρικής, εκτός από το προφανές αίτημα για εκδημοκρατισμό, εμπεριέχουν έντονα και το στοιχείο του αιτήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι χώρες στις οποίες οι λαοί βιώνουν έντονα την οικονομική ανισότητα και ανέχεια, και όσο η Ε.Ε. δεν το βλέπει αυτό και περιορίζεται στη λογική, στο να «κλείνονται» δουλειές, και τις αντιμετωπίζει ως «αγορές», λύση στα κοινωνικά προβλήματα δεν θα δοθούν και ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών κυμάτων να κατακλύσουν την Ευρώπη, θα αυξάνεται».