Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σταύρος Κλαφάτης: «Η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, απαιτούν άμεσα μέτρα»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας με θέμα «Μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, κάνει αναφορά σε έρευνα της ΕΣΥΕ (Μάρτιος 2010), σύμφωνα με την οποία το 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων 15 χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώνεται στο 16%.
Επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας :
• στους ανέργους φθάνει στο 37%,
• στα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23%
• στους ηλικιωμένους αγγίζει το 22%.
• ενώ τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869 (1 στους 5 Έλληνες ζει με ετήσιο εισόδημα κάτω των 6000 €).
Ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει στους βασικούς στόχους του υπό κατάθεση, Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στα πλαίσια της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020, σύμφωνα με τους οποίους προβλέπεται :
 η δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας.
 το 70% του πληθυσμού από 20 έως 64 ετών να έχει απασχόληση
 η μείωση κατά 100.000, του αριθμού των παιδιών και των νέων (0-17 ετών) που απειλούνται από την φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι, η Ελλάδα αναφορικά με τις εισροές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο βρίσκεται στη 16η θέση, ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, ο κ. Καλαφάτης ζητά να πληροφορηθεί τα άμεσα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση για τη φτώχεια και την ανεργία, καθώς και τις δράσεις των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΘΕΜΑ: Μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
To 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ (Μάρτιος του 2010) η οποία βασίζεται σε στοιχεία εισοδήματος του 2007. Βρίσκεται, ωστόσο, αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων 15 χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώνεται στο 16%. Από την έρευνα της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην περίπτωση των ανέργων είναι πολύ υψηλό και φθάνει στο 37%, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική αύξηση, κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε ηλικιακές ομάδες τώρα, όπως είναι και πάλι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν οι ευαίσθητες ομάδες των παιδιών και των ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23% ενώ ο κίνδυνος φτώχειας των ηλικιωμένων αγγίζει το 22%.Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869. Τουλάχιστον 1 στους 5 συμπατριώτες μας ζει με εισόδημα που δεν ξεπερνά ετησίως τα 6.000 €.Επειδή στο υπό κατάθεση, στα πλαίσια της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020, Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, προβλέπονται ως βασικοί στόχοι:
 η Δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που περιλαμβάνει δυνατότητα πρόσβασης για όλους σε βασικές υπηρεσίες, όπως η τροφή, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση
 το 70% του πληθυσμού από 20 έως 64 ετών να έχει απασχόληση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από την φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό και η μείωση του αριθμού των παιδιών και των νέων (0-17 ετών) που απειλούνται από την φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 100.000.
Επειδή ωστόσο οι παραπάνω στόχοι έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2020, γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας, το οποίο σήμερα έχει ήδη μετεξελιχθεί σε μάστιγα για τη χώρα μας.Επειδή στα πλαίσια του ίδιου Προγράμματος, έχετε από πέρυσι εξαγγείλει ότι από 1η Ιανουαρίου 2011 θα εφαρμόζονταν Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα σε επίπεδο δήμων που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ανεργίας και για τη διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας, αλλά και για την καταπολέμηση της φτώχειας σε τοπικό επίπεδο.







Επειδή προέκυψε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ότι η Ελλάδα αναφορικά με τις εισροές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο συμβάλλει στην ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλή θέση, 16η ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.



Επειδή η πόλη της Θεσσαλονίκης, με ποσοστό ανεργίας 16%, βρίσκεται στην πρώτη θέση της ανεργίας σε όλες τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας και στις πρώτες θέσεις σε σχέση με αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης.



Επειδή η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας αποτελεί υποχρέωση του κράτους στα πλαίσια της προάσπισης των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και παράγοντα για την έξοδο από την κρίση
Ερωτάται η κα. Υπουργός
1. Στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας πρόκειται προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα, υλοποιήσιμα άμεσα και με χρονικό ορίζοντα των επόμενων 2-3 ετών, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, τα οποία επωμίζονται εξ ολοκλήρου οι έλληνες εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
2. Ποιες δράσεις προβλέπονται για την υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων σε επίπεδο δήμων που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ανεργίας και για τη διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας και για την καταπολέμηση της φτώχειας σε τοπικό επίπεδο;
3. Ειδικότερα, πότε προβλέπεται η κατάρτιση και υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ποια συγκεκριμένα μέτρα, ποιες πηγές χρηματοδότησης και ποιους συνεργαζόμενους φορείς θα περιλαμβάνει;
Αθήνα, 14 Απριλίου 2011
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης



Διπλό “όχι” σε εκλογές και ανασχηματισμό!

REPORTER
Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού θα επιχειρήσει να βάλει αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση της αποστολής της. Έτσι, τόσο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και αμέσως μετά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αφού θέσει όλους προ των ευθυνών τους καθιστώντας τους συνυπεύθυνους, θα ξεκαθαρίσει ότι η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση εκλογές. Στο ίδιο πλαίσιο θα τοποθετηθεί και ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός, αν τελικά προχωρούσε σε ανασχηματισμό- που σαν ιδέα δεν την είχε απορρίψει- θα φαινόταν ότι προστρέχει στη «στήριξη» του Ευάγγελου Βενιζέλου κάτι που ουσιαστικά θα αποτελούσε εμπράκτως ομολογία αποτυχίας. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενος ανασχηματισμός δεν θα είχε σημασία επανεκκίνησης, εφόσον δεν συνοδευόταν από την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την ανάληψη του τομέα ευθύνης του από τον υπουργό Άμυνας. Όσο για το σενάριο των εκλογών, κλείνει οριστικά αφού ο πρωθυπουργός θεωρεί-και σωστά- ότι η προσφυγή στις κάλπες ισοδυναμεί με ανευθυνότητα.Τέλος, λοιπόν, εκτός φυσικά συγκλονιστικού απροόπτου. Και αυτό θα ήταν η καταψήφιση, ή ακόμα και κάποιες ηχηρές διαφοροποιήσεις βουλευτών, του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, αλλά και η μη εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου. Επ’ αυτού αξίζει να επισημανθεί μια εξέλιξη, που ενδεχομένως να αλλάξει δραματικά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, η οποία αφορά την έκθεση διεθνών εμπειρογνωμόνων ως προς τη διαχειρισημότητα του ελληνικού χρέους. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, όλα αυτά να αλλάξουν αν στο συμπέρασμα της έκθεσης, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.Συνεπώς, όπως εύστοχα είχε προ ολίγων ημερών γράψει σε άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η Κυβέρνηση θα πορευθεί τους επόμενους δύο μήνες με τη τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» και διαψεύδοντας τα σενάρια, που έτσι κι αλλιώς, θα συνεχίσουν να εξάπτουν τη φαντασία της κοινής γνώμης.



Γιατί πηγαίνει στην Ουάσινγκτον;


OFF THE RECORD
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει αύριο τη δική του μάχη για να πείσει το υπουργικό συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να «βάλει πλάτη» στα δύσκολα που έρχονται για το Κίνημα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όμως θα έχει με τη σειρά του μια κρίσιμη αποστολή να φέρει εις πέρας.Αφού κατάφερε να κλείσει το μέτωπο που είχε ανοίξει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά το «όχι» που εισέπραξε την προηγούμενη εβδομάδα από τους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομίας του Κινήματος, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον. Εκεί, θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο περιθώριο των οποίων αναμένεται να κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης, και ειδικότερα των χωρών που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της τρόικας. Δηλαδή, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον με τη ρητή εντολή «να κερδίσει χρόνο». Ο ίδιος άλλωστε διατηρεί προσωπικά, απευθείας κώδικα επικοινωνίας με τον Ντομινίκ Στρος-Καν και τους συνεργάτες του, και θα προσπαθήσει να πείσει τις «κεφαλές» της παγκόσμιας οικονομίας, ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο θα ψηφίσει στη Βουλή η Κυβέρνηση, κινείται στην κατεύθυνση της ανάκαμψης.
Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα μεταξύ των τεχνοκρατών, ώστε να αρχίσει να διαφαίνεται η προοπτική επανόδου της Ελλάδας στις αγορές, από τον επόμενο χρόνο.
statesmen


Ν. Χουντής : «Η δωρεά οργάνων από «συναισθηματικά συνδεόμενους», η «εικαζόμενη συναίνεση» και η αφαίρεση οργάνων σε ιδιωτικές κλινικές, ανοίγει τις πόρτες στο trafficking ανθρωπίνων οργάνων»

 Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Παρέμβαση στο «προσχέδιο» του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις που έχει κοινοποιήσει η κυβέρνηση, κάνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής εκφράζει την διαφωνία με ουσιώδη σημεία του προσχεδίου για τα οποία υποστηρίζει ότι κρύβουν κινδύνους «εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ύπαρξης και ανάγκης».
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του αφού αναφέρεται στο γεγονός ότι στο προσχέδιο επιτρέπεται αφενός «η δωρεά οργάνων από «εξ αγχιστείας συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού» αλλά και από πρόσωπα «συναισθηματικά συνδεόμενα» με τον ασθενή λήπτη» και αφετέρου ότι «θεσπίζει την «εικαζόμενη συναίνεση» αν δεν υπάρχει αντίθετη δήλωση χωρίς όμως όρους και προϋποθέσεις που να αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες» τονίζει ότι αυτές οι περιπτώσεις ευνοούν «αγοροπωλησία οργάνων» και ενισχύουν την ζώσα μεταμόσχευση σε αντίθεση με την πτωματική η οποία είναι η βασική διακηρυγμένη κατεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ». Στη συνέχεια της ερώτησής του σημειώνει ότι τα παραπάνω σε συνάρτηση με το γεγονός ότι εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο, η άδεια για αφαίρεση οργάνων σε ιδιωτικές κλινικές» κρύβει τεράστιους κινδύνους εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ύπαρξης και ανάγκης και αφήνει ανοιχτή την πόρτα για ανάπτυξη του «trafficking» ανθρωπίνων οργάνων. Τέλος ζητά από την Επιτροπή να παρέμβει για να γίνουν σεβαστά τα άρθρα 13 (1) και 14 της οδηγίας 2010/45/ΕΚ με τα οποία καλούνται τα κράτη μέλη «να εξασφαλίσουν ότι οι δωρεές ανθρώπινων οργάνων από νεκρούς ή ζώντες δότες γίνονται εθελοντικά και χωρίς αμοιβή.» και ότι «Η αφαίρεση οργάνων πραγματοποιείται μόνο μετά τη συμμόρφωση με όλες τις απαιτήσεις συναίνεσης, έγκρισης ή τις απαιτήσεις σχετικά με την έλλειψη αντιρρήσεων»






Αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Όχι στην εκποίηση της αμυντικής βιομηχανίας. Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΑΣ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση των κρατικών βιομηχανιών, με στόχο την εκποίηση της παραγωγικής και αναπτυξιακής δομής της χώρας. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μια βιομηχανία υψίστης εθνικής σημασίας, «βγαίνουν στο σφυρί», την ώρα που οι εργαζόμενοί τους κατασυκοφαντούνται και οδηγούνται στην εξαθλίωση.Πολυεθνικά συμφέροντα αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίες, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης και της τρόικας, έχουν κυριολεκτικά «βάλει στο μάτι» τα ΕΑΣ και την «προίκα» των κρατικών παραγγελιών. Η παρέλαση ξένων και ελλήνων «επενδυτών» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όταν ο αρμόδιος Υπουργός αρνείται επιδεικτικά επί 18 μήνες να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τις κυβερνητικές προθέσεις. Αυτή η αυταρχικότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο το συγκεκριμένο Υπουργείο, έχει γίνει δεύτερη φύση της κυβέρνησης του Μνημονίου. Η πλευρά των εργαζομένων απουσιάζει από κάθε διαβούλευση και από κάθε σχεδιασμό. Ο κοινωνικός διάλογος και η «συμμετοχική δημοκρατία» που κάποτε ευαγγελίζονταν έχει δώσει τη θέση της στην αλαζονεία και την κρατική αυθαιρεσία.Το σενάριο του σχεδίου τους είναι γνωστό και το τέλος σχεδόν προδιαγεγραμμένο, το εφαρμόζουν και στον ΟΣΕ απαξιώνοντας έναν ακόμη Οργανισμό, που θα έπρεπε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Προχωρούν σε μετατάξεις για να συρρικνώσουν και άλλο το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει στα ΕΑΣ, εκβιάζουν για την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, μεθοδεύουν τη λειτουργική και παραγωγική υποβάθμιση της βιομηχανίας και …εφόσον τα έξοδα δεν βγαίνουν… αναζητούν δήθεν στρατηγούς επενδυτές σηκώνοντας τα «χέρια ψηλά», όπως άλλωστε έκαναν ακόμη και όταν έβαζαν το «πιστόλι στο τραπέζι».Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα ΕΑΣ, στηρίζει απόλυτα τις κινητοποιήσεις τους και δηλώνει αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα τους. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν το «ξεπούλημα» των ΕΑΣ. Η κυβερνητική πολιτική έχει ήδη χρεοκοπήσει, οι μονές ευκαιρίες που δημιουργεί είναι οι «τιμές ευκαιρίας» για την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Μόνο οι εργαζόμενοι και το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και παραταξιακές σκοπιμότητες, μπορούν να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό των κρατικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων.Η ενίσχυση της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Η αξιοποίηση όλου του εργατικού δυναμικού, μέσα από απόλυτα διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, είναι αναγκαία συνθήκη. Δεν μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της ΕΕ σε εξοπλιστικές δαπάνες, να μένει χωρίς αμυντική βιομηχανία. Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε και διεκδικούμε:
• Τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό των ΕΑΣ και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης συμπράξεων σε διεθνείς διαγωνισμούς με αντίστοιχες βιομηχανίες του εξωτερικού.
• Την προστασία και τον σεβασμό των μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
• Τη συμμετοχή των ΕΑΣ σε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων.
• Την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, της τεχνογνωσίας και των ειδικοτήτων των ΕΑΣ, ακόμα και σε δραστηριότητες εκτός της παραγωγής αμυντικού υλικού.
• Να μην πραγματοποιηθούν μετατάξεις προσωπικού, καθώς η ανταγωνιστικότητα των ΕΑΣ, προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αξιόλογου αριθμού εργαζομένων.
Ο κρατικός χαρακτήρας των ΕΑΣ είναι αδιαπραγμάτευτος,
αυτό άλλωστε επιτάσσει και το εθνικό μας συμφέρον.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.



Δεν δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφορικά με τη μη ανέγερση 516 βιλλών πολυτελείας από την εταιρεία «Πόρτο Καρράς ΑΕ», σε περιοχή της Χαλκιδικής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δασικών χαρακτηριστικών.

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για το θέμα της ανέγερση των 516 βιλλών πολυτελείας από την εταιρεία «Πόρτο Καρράς Α.Ε.» συμφερόντων του κ. Στέγγου στη Σιθωνία Χαλκιδικής, σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δασικών χαρακτηριστικών. Στην ερώτησή της η βουλευτής επεσήμανε το γεγονός πως η εταιρεία παράνομα επιχειρεί να οικοδομήσει τις πολυτελείς βίλλες στην περιοχή των 17.630 στρεμμάτων δασικής έκτασης, η οποία είχε αποχαρακτηριστεί με διατάξεις της Χούντας το 1968. Ο αποχαρακτηρισμός αυτός έπαψε να ισχύει σύμφωνα με το νόμο 141/1975. Η πρώτη απόπειρα επαναφοράς του αποχαρακτηρισμού επιχειρήθηκε μέσω της γνωστής ως «τροπολογίας Πάχτα» που οδήγησε εκτός ψηφοδελτίων τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την υπέγραφαν.Μετά από καταγγελίες οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ προχώρησαν στη διακοπή των οικοδομικών εργασιών και στην αναστολή της οικοδομικής άδειας καθώς εντόπισαν πλήθος παρατυπιών κατά την έκδοσή της. Το γεγονός αυτό παρουσιάστηκε μεν ως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει το ΥΠΕΚΑ για τη συγκεκριμένη παράβαση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Σηφουνάκη, ο οποίος ωστόσο δεν έδειξε την ίδια προθυμία για ανάληψη περαιτέρω ευθυνών και δεσμεύσεων.Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος στην απάντησή του απέφυγε να δεσμευτεί για την επίσπευση των διαδικασιών όσον αφορά τον τελικό χαρακτηρισμό της περιοχής ως δασικής, αλλά και για το εάν θα προχωρήσει στην οριστική πλέον ακύρωση της άδειας όπως και στο επίμαχο θέμα της κατεδάφισης των ήδη χτισθέντων οικίσκων, με την αιτιολογία ότι οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες.



Χαμός στο περιφερειακό συμβούλιο! Σύμβουλοι του Π.Ψωμιάδη προπηλάκισαν άλλο σύμβουλο

Την ώρα που ο περιφερειακός σύμβουλος Γ.Κούτρας ανέβηκε στο βήμα και είπε πως "η τιμωρία του Π.Ψωμιάδη είναι η κορυφή του παγόβουνου" προβλέποντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ποινες, περιφερειακοί σύμβουλοι του Π.Ψωμιάδη σηκώθηκαν από την θέση τους και με έντονο τρόπου του ζήτησαν να ανακαλέσει. Όταν αυτός δεν το έκανε άρχισαν να του επιτίθενται φραστικά και κάποιοι να τον προπηλακίζουν κατεβάζοντάς τον από το βήμα
Seleo.gr News

Όλοι μαζί ή… μόνος του;


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Τη σημερινή ημέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε εγκαίρως να την αδειάσει από ραντεβού, υποχρεώσεις και… αντιπερισπασμούς. Ήθελε να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γινόταν, για το αυριανό 24ωρο, εκεί όπου θα κληθεί να δώσει μια προσωπική πολιτική μάχη: Στο υπουργικό συμβούλιο, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην κοινωνία.
Ο Πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Το αποκάλυψε ο Γιώργος Πεταλωτής, για την υπόθεση των υποβρυχίων, που αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ωστόσο ότι συνιστά κεντρική πολιτική επιλογή και κατεύθυνση. Ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα οδηγήσει την κόντρα στα άκρα. Προσδοκώντας ότι το δικό του πολιτικό κεφάλαιο, είναι πολύ πιο σημαντικό, και κυρίως χρήσιμο για την Ελλάδα αλλά… και το ΠΑΣΟΚ.
Το δίλημμα που ενδεχομένως είχε κάποτε μέσα του ο Πρωθυπουργός, το έχει ξεπεράσει, και το έχει απαντήσει επαρκώς, προ πολλού. Τώρα λοιπόν ήρθε η στιγμή του διλήμματος προς τους «στρατιώτες» του: «Θα πάμε μαζί, και όλοι, ή μόνος μου;». Στην πρώτη περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένα θα επιχειρήσει να ανακτήσει τους ψυχικούς δεσμούς του με την κοινωνία, και με τα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά το στήριζαν. Στη δεύτερη περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου θα καταστεί απρόβλεπτος. Και οι εξελίξεις θα τρέχουν… 100αρι.
editor statesmen






Δικαίωση συμβασιούχων από τον Άρειο Πάγο

Δικαιώνονται δύο συμβασιούχοι με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει πιλότο για όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου πριν όμως από την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Συγκεκριμένα, με ψήφους 26 υπέρ και 20 κατά και παρά τις αρνητικές εισηγήσεις του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου και του αρμόδιου εισηγητή, ο Άρειος Πάγος δικαίωσε δύο καθαρίστριες του ΟΠΑΠ που είχαν συνάψει συμβάσεις το '96 και το '98 και αποφάνθηκε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μπορεί να μετατραπεί η σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου. Έξω από τον Άρειο Πάγο είχαν συγκεντρωθεί πολλοί συμβασιούχοι που άρχισαν να ψάλουν τον εθνικό ύμνο μετά την απόφαση και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ των δικαστών.
Οι δικηγόροι τους κ.κ Νικολουτσόπουλος και Περπατάρης δήλωσαν ότι αυτή είναι μια νίκη και της Δικαιοσύνης, αλλά και της κοινωνίας και κάλεσαν την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη κατηγορία συμβασιούχων.



Κώστας Μπέης - Μνημόνιο και Πρόεδρος Δημοκρατίας

Γιώργος Κασιμάτης - "αντισυνταγματικό το Μνημόνιο"

Χωρίς νερό αύριο τμήμα της Θεσσαλονίκης

Διακοπή της υδροδότησης από τις 07:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι θα σημειωθεί στον δήμο Κορδελίου-Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη λόγω έργων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Ουρανίας και Ανδρομάχης. Στο συγκεκριμένο σημείο θα συνδεθεί νέος αγωγός στο δίκτυο ύδρευσης.Τα προβλήματα υδροδότησης θα εμφανιστούν στην περιοχή που περικλείεται, από τις οδούς περιφερειακή οδός, Καραμανλή, Μοναστηρίου και Μιαούλη καθώς και σε όλες τις παρακείμενες σε αυτές οδούς.