Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο πρόεδρος της Τσεχίας "αρπάζει" πένα μπροστά στην κάμερα!


Tελικά τίποτα δεν ξεφεύγει από το άγρυπνο "μάτι" της κάμερας, ούτε και οι πρόεδροι χωρών και συγκεκριμένα αυτός της Τσεχίας, o Bάτσλαβ Κλάους, ο οποίος "τσέπωσε" μία πένα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Χιλή.Όπως είναι φυσιολογικό, το βίντεο, με τον χιλιανό ομόλογό του Σεμπάστιαν Πινέρα στο πλάι του, έκανε το γύρο του κόσμου.Ο τσέχος πρόεδρος, μάλιστα, όπως δείχνεουν τα πλάνα, αλλάζει και... χέρια, ώστε να μη γίνει αντιληπτός.Αμέσως μετά, για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο Κλάους είπε ότι αποτελεί "έθιμο" η λήψη σουβενίρ κατά τη διάρκεια διπλωματικών συναντήσεων.




Η παράσταση έχει κιόλας τελειώσει!

Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν
Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα…
Ασώματα και αιθέρια περιπλανιούνται ανάμεσά μας καταμεσήμερο της σήψης και της παρακμής αναζητώντας λαίμαργα ανοιχτά παράθυρα, πόρτες γυρτές, άδεια μάτια, νεκρά οράματα και λεηλατημένες ελπίδες…Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα…
Κυκλοφορούν ανάμεσά μας σε… ώρες αιχμής!Μας ακολουθούν κατά βήμα, κατά σκέψη, κατά συμπεριφορά. Σε σώματα τυχαία προσδοκούν να κατοικίσουν, μορφή ανθρώπινη αναζητούν να οικειοποιηθούν, σε αδειανά όνειρα εφορμούν, διάτρητες ιδεολογίες επιχειρούν να καταλάβουν…
Μέλλον, παρόν και παρελθόν για τα φαντάσματα δεν έχει, μένουν ολότελα ασυγκίνητα μπρος στις αναπομείνουσες ανθρώπινες έννοιες που ορίζουν καλό και κακό, αγάπη και μίσος, ζωή και θάνατο!Μια οποιαδήποτε κατοικία τους αρκεί, ένα τυχαίο ομιχλώδες ενδιαίτημα, μια επιτακτική δικαιολογία για να στεγάσουν τη δολοφονία της ιστορίας, τον απαγχονισμό των δικαίων, και των αδίκων το μαρτυρικό θάνατο…
Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα…
Μέσα στο θόρυβο της καθημερινότητας, μέσα στη βοούσα ιδεολογία της επικυριαρχίας των μετρίων περιφέρονται τα φαντάσματα κι όπως αναζητούν το καταφύγιό τους σκοντάφτουν σε πτώματα μάγων και ιεροεξεταστών, σε ημέρες λοιμώδεις και εποχές πενθηφορούσες… Ισορροπούν ανάμεσα σε νεκρά κείμενα και ασήμαντους στίχους…Ακολουθούν εικόνες πρόστυχες και αισχρούς ήχους και εμφωλεύουν στην ασθμαίνουσα καθημερινότητα του επιούσιου άρτου και οίνου…
Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα…Ίσως μιαν άλλη μεσημβρινή νύχτα να αναζητούν, άλλους εφιαλτικούς όρθρους, άλλο εωσφόρο ξημέρωμα νεκρών ημερών…
Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα καθώς πέφτει βαριά η αυλαία του αδιαπέραστου φωτεινού σκότους μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους…Τρομοκρατούνται από των ζωντανών την αναίδεια…Αηδιάζουν από τις ανίερες πράξεις των αρχηγών και των ηγητόρων…
Τα αποτρέπουν τα σαθρά πολιτικά επιχειρήματα…Τα εξορκίζουν οι αμαρτίες του Ιερατείου και του λόγου ο καθημερινός θάνατος…Το βλέπεις στα μάτια τους, το ζεις στην πνοή τους, το αντιλαμβάνεσαι από το φόβο και την αγωνία των κινήσεών τους…Η παρουσία τους εξαϋλώνεται σε πραγματικότητα, σε πράξη καθημερινή, σε μεταπρατική συνουσία…Δεν απομένει τίποτα από το υπερφυσικό, τίποτα από το απόκοσμο. Όλα παίρνουν το χρώμα της υπαρκτής απελπισίας…Δεν έχει άλλο καταφύγιο από την περιπλάνηση, δεν έχει καμιά διαφυγή από το αποτρόπαιο και τ’ αποκρουστικό…Πόσο αξίζει άραγε η επιστροφή σε μια Ιθάκη των καλοζωισμένων μνηστήρων;
Στην αποξηραμένη λίμνη των ιδεών και των ιδεολογημάτων, στην κατακεκαυμένη ζώνη με τα καπνίζοντα κούτσουρα των δέντρων, δίπλα στο μοναχικό παρασκευαστήριο των αισθήσεων ξεπροβάλει απαστράπτουσα η «σκηνή» του μαρτυρίου…Και μια ατέλειωτη σειρά ανθρώπων και πνευμάτων που σβήνει και χάνεται μέχρι την κορυφογραμμή της επόμενης μέρας που ποτέ δεν έρχεται…«Περάστε κόσμε», ακούγεται οξύηχη και επίμονη η φωνή του κήρυκα, «η παράσταση έχει κιόλας τελειώσει… Δεν έχει τίποτα να δείτε… Σε τίποτα δεν μπορείτε πλέον να ελπίζετε, οι ηθοποιοί έχουν αποχωρήσει… Περάστε κόσμε… Όλα τα είδατε, όλα τα ζήσατε και όλα τα γνωρίζετε καλά, αφού εσείς τα δημιουργήσατε… Περάστε κόσμε, η παράσταση έχει κιόλας τελειώσει …»Έκπληκτες οι άυλες μορφές, σχεδόν τρομοκρατημένες παραμένουν αναποφάσιστες στον εναύλιο χώρο… Η φωνή του κήρυκα αναιδής και προκλητική τις προκαλεί…«Περάστε κόσμε… Περάστε… Δεν αξίζει η Ιθάκη, το ταξίδι είναι που αξίζει, έτσι δεν είπε ο ποιητής; Περάστε, ίσως συναντηθείτε με όλα όσα έχουμε κιόλας εμείς ξεχάσει… Ίσως ανακαλύψετε τον χαμένο χρόνο μας, τις τσαλαπατημένες αξίες μας, το εφιαλτικό αύριό μας… Περάστε νεκροί και ζωντανοί, περάστε… Η παράσταση έχει κιόλας τελειώσει… Περάστε…»
citypress-gr.blogspot.com

Πενήντα χρόνια από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν

Πέντε δεκαετίες έχουν περάσει από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα. Τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΣΣΔ είχε κερδίσει στον «αγώνα για την κατάκτηση του Διαστήματος»; Ήταν η 10η πρωινή ώρα Μόσχας της 12ης Απριλίου 1961, όταν από τα ραδιοκύματα του ραδιοφωνικού σταθμού υψώθηκε η φωνή του εκφωνητή Γιούρι Μπροσόβιτς Λέβιταν, γεγονός που από μόνο του σηματοδοτούσε πως κάτι πολύ σημαντικό συνέβαινε, δεδομένου ότι ο Λέβιταν βρισκόταν πίσω από το ραδιοφωνικό μικρόφωνο μόνο στις πολύ σημαντικές στιγμές της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της ΕΣΣΔ.Διακόπτοντας την «ροή» του προγράμματος ο Λεβιτάν στις 10.02 διακήρυξε προς «όλους τους πολίτες της ΕΣΣΔ» και προς τους «λαούς όλης της Γης» πως «σήμερα το πρωί ο σύντροφος επισμηναγός της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια πτήση ενός ανθρώπου στον κοσμικό χώρο με το διαστημικό σκάφος «Βοστόκ» (Ανατολή)».Ο Γκαγκάριν πραγματοποίησε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα επί 108 λεπτά.Ο Γιούρι Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934 στο χωριό Κλούσινο και ήταν γιός ενός εργάτη και μιας αγρότισσας. Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου βλέποντας ένα πολεμικό αεροσκάφος να πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι κοντά στο σπίτι του και στη συνέχεια τους πιλότους να βγαίνουν από αυτό με το στήθος σκεπασμένο με μετάλλια, εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε να γίνει πιλότος.Μετά το Γυμνάσιο ο Γκαγκάριν εργάστηκε σε χυτήριο, στη συνέχεια μπήκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Σάρατοφ και στον τέταρτο χρόνο του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει πιλότος, ενώ πέταξε μόνος του για πρώτη φορά το 1955. Ακολουθώντας την συμβουλή του εκπαιδευτή του Ντ. Μαρτιάνοφ κατατάχθηκε στην Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία, εκπαιδεύτηκε στην Σχολή του Σώματος στο Ορενμποργκ ενώ από την στιγμή που έμαθε για το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ έθεσε ως στόχο την συμμετοχή του σε αυτό.Τον Νοέμβριο του 1957 ο Γκαγκάριν αποφοίτησε ως αριστούχος του Ορενμποργκ, τοποθετήθηκε σε μια βάση στην Αρκτική, ενώ από την στιγμή που η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Λούνα 1» το 1959, αντελήφθη ότι η ώρα των επανδρωμένων πτήσεων δεν ήταν μακριά. Η αίτησή του για το πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών έγινε δεκτή και μαζί με την γυναίκα του Βάλια και την κόρη του Λένοτσκα μετακόμισαν στην «Πόλη των Άστρων» κοντά στην Μόσχα.
Από τους 2.000 πιλότους της σοβιετικής στρατιωτικής αεροπορίας που έλαβαν μέρος στο προκαταρκτικό πρόγραμμα, 200 κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις εξαντλητικές δοκιμασίες, 20 επελέγησαν για εντατική εκπαίδευση, έξι εισήλθαν στο τελικό στάδιο των δοκιμών που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και δύο έδειχναν τις τελευταίες μέρες επικρατέστεροι υποψήφιοι κοσμοναύτες. Την ώρα της τελικής κρίσεως ο Γιούρι Γκαγκάριν θεωρήθηκε ιδανικότερος για την εκπροσώπηση της Γης στο διάστημα από τον Γκέρμαν Τίτοφ που είχε την ατυχία να είναι γιος δασκάλου.Όταν έμαθε ότι επελέγη για την πρώτη επανδρωμένη πτήση, το συζήτησε με την γυναίκα του όλη την νύχτα με εκείνη να τον διαβεβαιώνει ότι «όλα θα είναι εντάξει εδώ». Λίγο πριν την πτήση του είχε γεννηθεί η δεύτερη κόρη τους που ονόμασαν Γκαλότσκα, δηλαδή «πνοή της άνοιξης».
Στις 10.55 ακριβώς (ώρα Μόσχας) ο Γιούρι Γκαγκάριν προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σώος και αβλαβής σε ένα χωράφι 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μιας ρωσίδας χωρικής, της κόρης της και μιας αγελάδας.Η Γη τού επεφύλασσε υποδοχή ήρωα. Χιλιάδες έκθαμβοι Μοσχοβίτες έτρεξαν να παρακολουθήσουν τη μεγαλοπρεπή παρέλαση διάρκειας έξι ωρών που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην Κόκκινη Πλατεία.Ο Νικίτα Χρουστσόφ παρασημοφόρησε πανηγυρικά τον πρώτο «διαστημάνθρωπο» ως «ήρωα του σοβιετικού λαού», μιλώντας για «νίκη της ΕΣΣΔ στον αγώνα για την πρόοδο από την αγροτική κοινωνία στη διαστημική εποχή».Ο Γκαγκάριν έγινε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ, ενώ περιόδευσε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, ως πρέσβης καλής θελήσεως.Ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε ηλικία 34 ετών, στις 27 Μαρτίου 1968 κατά τη συντριβή ενός διθέσιου αεριωθούμενου αεροπλάνου στη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης ρουτίνας. Η τέφρα του τοποθετήθηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.
Πενήντα χρόνια μετά το άνοιγμα της «θύρας» του Διαστήματος από τον άνθρωπο, έχουν πραγματοποιηθεί τεράστια βήματα, όμως πάντα πίσω από αυτά ακούγεται η φωνή του «Κέδρου» -όπως ήταν η κωδική ονομασία του Γκαγκάριν-να αναφωνεί έκθαμβος όταν αντίκρυσε τον πλανήτη μας να αιωρείται στην Άβυσσο: «Βλέπω τη Γη. Είναι μπλε. Είναι τόσο όμορφη».

Τι θα είχε γίνει εάν η Σοβιετική Ένωση είχε κερδίσει στην «κούρσα» για τη Σελήνη;

Η «κούρσα» για την κατάκτηση της Σελήνης κερδήθηκε από τις ΗΠΑ το 1969, με την προσελήνωση του Νηλ Άρμστρονγκ, ένα επίτευγμα το οποίο κατάφερε να «επιβληθεί» στον άθλο του Γκαγκάριν.
Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί εάν η Σοβιετική Ένωση είχε προλάβει να φέρει σε πέρας πρώτη τη δική της επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Όπως εξελίχθηκε η ιστορία μετά το «Απόλλων 11», το ενδιαφέρον για το Διάστημα μειώθηκε σταδιακά. Παρά τις αποστολές που ακολούθησαν μετά την προσελήνωση του Άρμστρονγκ, το κοινό και οι πολιτικοί βρήκαν πιο «σημαντικά» πράγματα για να ασχοληθούν, κάτι που οδήγησε στον τερματισμό του προγράμματος «Απόλλων». Οι επανδρωμένες αποστολές περιορίστηκαν στη γήινη τροχιά, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται προς τα ρομποτικά σκάφη για εγχειρήματα σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.Ο Πίερς Μπιζόνι, ένας εκ των συγγραφέων της βιογραφίας του Γιούρι Γκαγκάριν (Starman) έγραψε σχετικά πως «οι Ρώσοι είχαν πάρει στα σοβαρά την όλη ιστορία της κατάκτησης του Διαστήματος…οι Αμερικανοί θεωρούσαν πως είναι απλά ένας αγώνας, και η φύση του αγώνα είναι τέτοια που, όταν θεωρήσεις πως τον κέρδισες, σταματάς να τρέχεις».Εάν οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει πρώτοι στη Σελήνη, είναι πολύ πιθανό πως θα είχαν συνεχίσει παραπέρα- και, λόγω της φύσης του μη δημοκρατικού χαρακτήρα πολιτικού τους καθεστώτος, θα είχαν τη δυνατότητα να δαπανήσουν πόρους και να επιστρατεύσουν «ταλέντα» με τρόπο που οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να το κάνουν.
Ο Δρ. Κρίστοφερ Ράιλι, ιστορικός, εκτιμά πως οι Σοβιετικοί όχι απλά θα είχαν συνεχίσει με πολλές αποστολές στη Σελήνη, αλλά θα είχαν κατασκευάσει και βάσεις- κάτι που θα εξανάγκαζε τους Αμερικανούς να ακολουθήσουν. «Η ιστορία θα ήταν τελείως διαφορετική» λέει σχετικά.
Το καλοκαίρι του 1969, ενώ βρισκόταν εν εξελίξει η αποστολή του «Απόλλων 11», ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Σπύρος Άγκνιου, δήλωνε πως Αμερικανοί αστροναύτες θα είχαν προσεδαφιστεί στον Άρη μέχρι το 1980- κάτι που φάνταζε εφικτό, αν αναλογιστεί κανείς την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν τα πράγματα κατά τη δεκαετία του 1960.«Σίγουρα το σκέφτονταν και είχαν κάνει σχετικά σχέδια για αποστολές στον Άρη, τα οποία ίσως να είχαν πραγματοποιηθεί εάν ετίθετο θέμα 'απάντησης' σε μία επιτυχημένη σοβιετική προσελήνωση» λέει σχετικά ο Δρ. Ράιλι.Οι ΗΠΑ φάνηκαν να παίρνουν το προβάδισμα το 1968, με την αποστολή «Απόλλων 8», που έθεσε τρεις αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ωστόσο, ο φόβος μίας ακόμη σοβιετικής «έκπληξης» εξανάγκασε τη NASA να κινηθεί γρήγορα.Οι Σοβιετικοί είχαν τον πύραυλο Proton, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, και σχεδίαζαν μία επανδρωμένη αποστολή που θα έβαζε σε τροχιά έναν κοσμοναύτη γύρω από τη Σελήνη και στη συνέχεια θα τον έφερνε πίσω στη Γη χωρίς να υπάρξει προσελήνωση- είχε πραγματοποιηθεί ήδη μία μη επανδρωμένη αποστολή που είχε ακολουθήσει την ίδια πορεία. Επίσης, είχαν σχεδιαστεί ήδη ένας πύραυλος ειδικά για μία αποστολή στη Σελήνη, και μία σεληνάκατος.
Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι «γιατί δεν κέρδισαν οι Σοβιετικοί».
Η αμερικανική «απάντηση» στην εκτόξευση του Σπούτνικ το 1957 (που έκανε τους Αμερικανούς να αντιληφθούν πως οι Σοβιετικοί υπερείχαν τεχνολογικά) ήταν η αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και τα πανεπιστήμια επί Αϊζενχάουερ και ο σχεδιασμός και η κατασκευή των πυραύλων Saturn V, που εν τέλει έκαναν εφικτές τις αποστολές στη Σελήνη. Επίσης, σημαντικό «πλήγμα» για το σοβιετικό πρόγραμμα ήταν ο θάνατος του Σεργκέι Κορολέβ, «ψυχής» των διαστημικών φιλοδοξιών της ΕΣΣΔ το 1966.
Χωρίς τη στιβαρή ηγεσία του Κορολέβ, αντί για ένα πρόγραμμα αποστολής στη Σελήνη υπήρξαν 2-3, τα οποία λειτουργούσαν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, στερώντας πόρους το ένα από το άλλο.
«Υπήρξε μεγάλη σύγχυση στις σοβιετικές προσπάθειες για την κατάκτηση του Διαστήματος στα τέλη του 1960, και ως εκ τούτου δεν κατάφεραν να αναπτύξουν πλήρως την απαραίτητη τεχνολογία για μία αποστολή στη Σελήνη» λέει σχετικά ο Μπιζόνι. Επίσης, το «Απόλλων 11» είχε το πλεονέκτημα των καλύτερων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι ήταν πιο εξελιγμένοι από τους αντίστοιχους σοβιετικούς.
Εν τέλει, εάν ο Κορολέβ και ο Γκαγκάριν είχαν ζήσει μερικά χρόνια παραπάνω, για να παρέχουν την απαραίτητη έμπνευση και συντονισμό και εάν είχε μειωθεί το χάσμα μεταξύ των σοβιετικών και των αμερικανικών υπολογιστών, η ιστορία μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετική: η Σελήνη είναι πιθανόν να είχε αποικιστεί, και να είχαν κατασκευαστεί βάσεις για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και ακόμα παραπέρα.Ωστόσο, 50 χρόνια μετά την πτήση του Γκαγκάριν, η Ρωσία φαίνεται ξανά ικανή να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στις διαστημικές αποστολές, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν τα διαστημικά τους λεωφορεία, τα μόνα σκάφη που έχουν τα οποία είναι ικανά να στείλουν αστροναύτες στο Διάστημα.Όπως λέει ο Μπιζόνι, «οι Αμερικανοί δεν ξέρουν ακόμα τι θα αντικαταστήσει ακριβώς το στόλο των διαστημικών λεωφορείων, ή αν τους ενδιαφέρει πραγματικά το κεφάλαιο των επανδρωμένων πτήσεων. Εν τω μεταξύ, οι αστροναύτες των ΗΠΑ και των άλλων χωρών θα αποστέλλονται στο Διάστημα με κάψουλες Σογιούζ, οι οποίες θα εκτοξεύονται από πυραύλους παρεμφερείς με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή του Γιούρι Γκαγκάριν».
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πνευματικά δικαιώματα και στα links;


Διαμάχη της ΑΕΠΙ με ιστότοπους για τη διάχυση πληροφοριών στο Διαδίκτυο

Του Χρηστου Συλλα

Με πιθανότητα που αγγίζει το 100%, είναι η μοναδική πράξη που δεν μπορείς να αποφύγεις όταν μπεις στο Ιντερνετ: να «κλικάρεις» πάνω σε links. Για να «μεταφερθείς», να παραπέμψεις, να προτείνεις, να μοιραστείς. Οι σύνδεσμοι υπερκειμένου (ελληνιστί) είναι οι «νευρώνες» του Διαδικτύου· μέσω αυτών γίνεται ο διαμοιρασμός και η διάχυση πληροφοριών, ειδήσεων και πολιτιστικών προϊόντων. Μπορεί όμως ένα link να γυρίσει «μπούμερανγκ» σ’ αυτόν που το αναρτά; Πού ξεκινούν και πού τελειώνουν τα όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας;Εντοπίσαμε μια δικαστική διαμάχη η οποία αφορά links που παραπέμπουν σε έργα τα οποία προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρόσφατα, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (www. aepi. gr) κατέθεσε μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη του site www. livemovies. gr («ευρετήριο» ελληνικών εκπομπών και ταινιών) για ηθική βλάβη, διεκδικώντας αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ. Η υπόθεση προχώρησε, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να διατάξει την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης για κακούργημα. Ο ισχυρισμός της ΑΕΠΙ εδράζεται στο ότι ορισμένα από τα links του livemovies καθιστούν «προσιτά στο κοινό» έργα για τα οποία η ΑΕΠΙ έχει δικαιοδοσία – και άρα νομιμοποιείται να ζητήσει άδεια, καθώς και το προβλεπόμενο αντίτιμο.Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του livemovies. gr, Βασίλη Σωτηρόπουλο, η αξίωση της ΑΕΠΙ δεν είναι βάσιμη. «Το livemovies. gr είναι ένα καθαρά ευρετηριακό site, το οποίο σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μάλιστα καλύπτεται από τον νόμο 2121/1993 (άρθρο 2, παρ. 2-α) περί “βάσης δεδομένων”». «Πρόκειται για απλή παράθεση links», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος. «Δεν συνιστά παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού δεν αποτελεί αναπαραγωγή ούτε μετάδοση στο κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με την παραπομπή σ’ ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα έννομο συμφέρον για είσπραξη δικαιωμάτων».Η υπόθεση ξεκινάει το 2008, όταν η ΑΕΠΙ είχε πρωτοεπικοινωνήσει με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας ζητώντας ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας της. Παρά τις εξηγήσεις από την πλευρά του livemovies. gr, η Εταιρεία επέμεινε στη διεκδίκηση αντιτίμου. Σημειώνεται πως τα επίμαχα links «ανοίγουν» σε ιστοσελίδες τηλεοπτικών σταθμών οι οποίες νόμιμα φιλοξενούν το οποιοδήποτε οπτικοακουστικό έργο.«Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχω χάσει τον ύπνο μου και μερικές χιλιάδες ευρώ», λέει ο ιδιοκτήτης του livemovies. gr. «Δεν θεωρώ ότι παραβιάζω πνευματικά δικαιώματα – υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες που παραπέμπουν με link σε διαθέσιμα οπτικοακουστικά έργα. Μάλιστα, θεωρώ εξωφρενική την απαίτηση της ΑΕΠΙ, όταν τα ίδια τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν το κουμπί “share” για διαμοιρασμό του οπτικοακουστικού υλικού».Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει πολλές προεκτάσεις, καθώς αφορά και τους χρήστες των social media, τους bloggers, αλλά και τα διαδικτυακά ραδιόφωνα. Η συχνή χρήση links για τραγούδια, φωτογραφίες και κείμενα, το live-streaming και η οn demand αναπαραγωγή έργων αποτελούν παγιωμένες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο. Την τελευταία τριετία, μάλιστα, με την αυξανόμενη διείσδυση του Twitter στην ελληνική διαδικτυακή σφαίρα, η τοποθέτηση links αφορά σε μεγάλο ποσοστό το καθημερινό «τιτίβισμα».Ο διαμοιρασμός οπτικοακουστικών αρχείων είναι ένα εγγενές στοιχείο της διαδικτυακής δομής, ωστόσο, όπως εξηγεί ο Νίκος Σμυρναίος, λέκτορας της Επιστήμης της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ, στο blog του (smyrnaios. net) αναφερόμενος στους περιορισμούς που θέτει η πολιτιστική βιομηχανία στους χρήστες. «Το ζήτημα είναι κατά πόσον το ισοζύγιο αυτών των μέτρων μεταξύ προσδοκώμενων αποτελεσμάτων και ανεπιθύμητων παρενεργειών είναι θετικό ή αρνητικό».Επικοινωνήσαμε με την ΑΕΠΙ προκειμένου να φιλοξενήσουμε την άποψή της για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, «δεδομένου ότι η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη».Τις τελευταίες ημέρες, μια παρόμοια υπόθεση που αφορά την τοποθέτηση συνδέσμων που οδηγούν σε άλλο δικτυακό τόπο ήρθε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα XanthiPress. gr. Η υπόθεση αφορά τον 22χρονο διαχειριστή του tainies. org, στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο νεαρός συνελήφθη πρόσφατα έπειτα από διαδικασίες που κίνησε εναντίον του η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Eργων, ενώ, μεταξύ άλλων, κατηγορείται για διαφυγόντα κέρδη της τάξεως των 15 - 25 εκατ. ευρώ.
Aπό την πλευρά του, ο 22χρονος υποστηρίζει ότι μέσω της ιστοσελίδας του παρέπεμπε σε τρίτο διαδικτυακό τόπο, όπου οι χρήστες έβρισκαν οδηγίες για να δουν ταινίες μέσω file sharing· διευκρίνιζε, μάλιστα, ότι δεν επρόκειτο για downloading.

Σκέψεις για ευέλικτη εργασία και στο Δημόσιο

Την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω συγκράτησης του μισθολογικού κόστους, ανεξαρτήτως των όσων μέτρων εφαρμοστούν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών εξετάζουν δύο σενάρια ώστε να συγκρατηθεί το μισθολογικό κόστος. Αυτά προβλέπουν: Τη δυνατότητα διακοπής της εργασίας στο Δημόσιο χωρίς την απώλεια της θέσεως εργασίας. Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να φεύγουν από τον δημόσιο τομέα και να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, δεν θα χάνεται η θέση τους και θα μπορούν να επιστρέψουν σε αυτή κάποια στιγμή. Επίσης, μελετάται η εγκαθίδρυση της μερικής απασχόλησης, μόνον όμως για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Παράλληλα, στο πλαίσιο του κανόνα τής μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (ή επτά, αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί), κάποιοι που θα προσλαμβάνονται θα είναι με καθεστώς «part time». Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την κατάρτιση των μέτρων ύψους 23 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) και θα αφορούν την περίοδο 2012-2015.

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις...

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Τύπο από την χθεσινή συνάντηση με τους εκδότες και αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στα ΜΜΕ, αναμένοντας την τελική πρόταση των εργοδοτών.
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στα ΜΜΕ
Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Τύπο από την χθεσινή συνάντηση με τους εκδότες και αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στα ΜΜΕ, αναμένοντας την τελική πρόταση των εργοδοτών.Αυτό αποφάσισε το Δ.Σ. του διασωματειακού που συνεδρίασε σήμερα. Οι προτάσεις των εκδοτών και οι διαφωνίες που ανέκυψαν μεταξύ τους, προβλημάτισαν, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και συγκεκριμένη πρόταση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.Θα πρέπει να πούμε, ωστόσο, ότι δεν αποφασίστηκε ακόμα νέα απεργία, αλλά η τάση λέει: Κλιμάκωση. Η ΕΣΗΕΑ και οι υπόλοιπες Ενώσεις θα περιμένουν την τελική πρόταση της ΕΙΗΕΑ και όταν αυτή θα αξιολογηθεί, τότε θα παρθούν οριστικές αποφάσεις. Εκτός αν η πρόταση δεν έρθει ποτέ, οπότε οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την απροθυμία των εκδοτών, να προτείνουν κάτι ουσιαστικό.

Η Γ.Σ. του ΠΣΑΤ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, στην αίθουσα Συνεδρίων, της ΕΣΗΕΑ.Στην Συνέλευση προήδρευσε ο Βαγγέλης Αλυσανδράτος και απαντήσεις επί της λογοδοσίας, έδωσαν ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης, οι Αντιπρόεδροι, Κώστας Μυλωνάς και Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Ευσταθίου, ο Ταμίας Τάσος Αντωνίνης, ενώ τοποθετήθηκαν σε διάφορα θέματα : οι Γιαννης Μαμουζέλος, Ειδικός Γραμματέςα και Σώτος Παιδάκης, Σύμβουλος και Νίκος Γιαννόπουλος Κοσμήτορας.
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το σώμα της Συνέλευσης, ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός καθώς και ο Πρυπολογισμός του 2011. Στην Γενική Συνέλευση έδωσαν το παρόν πολλοί συνάδελφοι και υπήρξε έντονος προβληματισμός, που αφορούσε τον κλάδο μας και ειδικότερα, αυτόν των Αθλητικών Συντακτών, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την ανεργία και άλλα προβλήματα.
Χαιρετισμό απηύθυναν από την ΠΟΕΣΥ ο Πρόεδρος Σταμάτης Νικολόπουλος και ο Β΄Αντιπρόεδρος Άγγελος Ασβεστάς, ενώ από το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, ο Πρόεδρος Πάνος Σόμπολος, η Α΄Αντιπρόεδρος Νανά Νταουντάκη, η Β΄Αντιπρόεδρος Ένυ Μαγιάση, ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Νταβανέλλος, ο Ταμίας Δημήτρης Κουμπιάς και τα μέλη Φανή Πετραλιά και Γιώργος Βλαβιανός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη Γ.Σ. του ΠΣΑΤ συζητήθηκε η δημιουργία ενιαίου αθλητικού ψηφοδελτίου για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, ωστόσο δεν πάρθηκε απόφαση.
Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απαξίωση του ΑΠΕ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόπειρα απαξίωσης του ρόλου και της λειτουργίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπως εκφράστηκε και με τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Υπογραμμίζει με έμφαση ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρέπει να αφεθεί απερίσπαστο στον ενημερωτικό ρόλο του, ρόλο που πρέπει να αναβαθμιστεί και όχι να υπονομευτεί γιατί είναι κρίσιμος για τη συνολική λειτουργία της ενημέρωσης. Προειδοποιεί ότι η όποια πολιτική επιδίωξη για τον έλεγχο του ρόλου αυτού, δεν μπορεί να εμπλέκει τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ και να δημιουργεί κλίμα απειλών για την εργασία και για τους μισθούς, καλλιεργώντας την ανασφάλεια και τάσεις υποταγής.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει, ως τμήμα της ανεξήγητης απόπειρας υποβάθμισης του ΑΠΕ, τις «διαρροές» -ανακριβών στοιχείων και με επιλεκτικό τρόπο- σχετικά με τη μισθοδοσία στο ΑΠΕ. Καλεί κάθε υπεύθυνο -αν πράγματι επιδιώκει εξορθολογισμό των δαπανών- να προσέλθει σε συζήτηση με τα Σωματεία επί των συνολικών και πραγματικών μεγεθών. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για συκοφαντία, με στόχο τη συρρίκνωση του ΑΠΕ.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την Διοίκηση του ΑΠΕ να μην αποδεχθεί την παραίτηση του επί πολλά χρόνια -και επί πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων- Διευθυντή Σύνταξης του ΑΠΕ, συναδέλφου Νικόλα Βουλέλη. Καλεί επίσης το σύνολο των εργαζομένων στο ΑΠΕ να παραμείνουν ψύχραιμοι, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, ώστε να αποκρουστεί και η όποια επιβουλή κατά του δημόσιου Πρακτορείου Ειδήσεων.
Gazzetta

Ελεύθερος με αναστολή ο Μαντέλης


Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και πρόστιμο 7.500 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας στον πρώην υπουργό, Τάσο Μαντέλη, για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες», το διάστημα 2006- 2007.
Ο πρώην υπουργός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του, ο οποίος επεσήμανε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να πληρώσει ο κ. Μαντέλης για τα σκάνδαλα όλων των πολιτικών.Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δε θα γίνει ο κ. Μαντέλης ο αίρων τας τυχόν αμαρτίας του πολιτικού κόσμου». Υποστήριξε δε πως τα χρήματα δεν ήταν στην κυριότητά του, γι’ αυτό και δεν τα δήλωσε.
Ο κ. Μαντέλης κατηγορείται για τη μη δήλωση των χρημάτων που ο ίδιος ομολόγησε ότι πήρε από τη SIEMENS. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε μάλιστα να το επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, πρόταση που αν γινόταν δεκτή από τους δικαστές θα μπορούσε να στείλει τον κ. Μαντέλη στη φυλακή.
Ο πρώην υπουργός είναι ήδη κατηγορούμενος στην υπόθεση της SIEMENS για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σχετικά με τα δύο εμβάσματα ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων σε λογαριασμό που είχε ανοίξει για να τον εξυπηρετήσει, ο κουμπάρος του, Γ. Τσουγκράνης. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί στις 3 Νοεμβρίου του 1998 και 8 Φεβρουαρίου του 2000 σε τράπεζα της Ελβετίας.
Ο κ. Μαντέλης έχει αφεθεί ελεύθερος για την υπόθεση με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ενώ υποστηρίζει ότι είναι αθώος κάνοντας λόγο για προεκλογική χορηγία της SIEMENS.
Το δικαστήριο του επέβαλε, τέλος, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο



Δήλωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, σχετικά με την έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα


Με ψυχραιμία, η Επιτροπή Σοφών που ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, δημοσίευσε τα πορίσματά της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.


Χωρίς το συναίσθημα και την οργή που περιλάμβανε το κείμενο που δημοσίευσα στην ιστοσελίδα μου, στις 29/9/2010 (http://www.tsoukalas.org/newsArticle.aspx?ID=112), πιστοποιούνται τα γενεσιουργά αίτια της σημερινής καχεξίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων και, για πρώτη φορά, με καθαρότητα, επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη χωρίς την πρότερη ανασυγκρότηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Βαριά και ασήκωτη θεωρώ τη διαπίστωσή τους ότι η χώρα δεν χρησιμοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της όπως του αξίζει. Καθώς και την τεχνοκρατική διαπίστωσή τους, χωρίς τους δικούς μου επιθετικούς προσδιορισμούς, για μια ξεδιάντροπη έλλειψη κοινωνικής λογοδοσίας.
Η διαπλοκή της πολιτικο-κομματικοποιημένης νεολαίας με την λειτουργία του πανεπιστημίου και την κεντρική πολιτική σκηνή - και πάλι με ψυχραιμία αλλά χωρίς μισόλογα - επισημαίνεται.
Αυτή η ανωμαλία, όπως θα έλεγε κι ο Σεφέρης, πρέπει να σταματήσει.
Η έκκλησή μου στην Υπουργό Παιδείας είναι για γρήγορη, αποφασιστική και αμετακίνητη απαλλαγή από ένα πανεπιστήμιο που οι ξένοι, για αιώνια ντροπή μας, χαρακτηρίζουν συντηρητικό και με αβέβαιο μέλλον. Όλων μας, και της νεολαίας μας ιδιαίτερα, εννοούν».
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.tsoukalas.org/newsArticle.aspx?ID=313

24% αυξήθηκε το κόστος ηλεκτροκίνησης της γραμμής ΣΚΑ-Κιάτου μέσα σε λίγους μήνες. ΓΙΑΤΙ;



 Ερώτηση Νίκου Χουντή στην Κομισιόν.

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από την προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών για την ένταξη του έργου της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ-Κιάτου στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Σημειώνεται ότι το έργο έιναι ένα από τα 11 μεγάλα έργα που κατέθεσε, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρ. Ένωση, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ως έργα γέφυρες στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Σύμφωνα με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου, εμφανίζεται αυξημένος κατά 7 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον κατάλογο των 11 μεγάλων έργων που κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν το 2010, στον οποίο το ίδιο έργο εμφανίζει συνολικό κόστος 30 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργειου ποδομών, το έργο προυπολογιζεται σε 37 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αφού μνημονεύει προηγούμενη απάντηση της Κομισιόν (Ε-0005/11) σχετικά με την πρόοδο των μεγάλων έργων υποδομής στην Ελλάδα, αναφέρεται σε συγκεντρωτικό πίνακα που του έχει αποστείλει η Κομισιόν στις 24/02/2011 και στον οποίο, όπως αναφέρει ο Νίκος Χουντής «το έργο της ηλεκτροδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής του Προαστιακού ΣΚΑ-Κιάτο, προϋπολογίζεται σε 30.531.553 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23.021.859 εκατ. ευρώ αφορούν κοινοτική συνεισφορά».
Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Νίκος Χουντής, ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου μέσα σε λίγους μήνες, ποια «έργα προστέθηκαν στο κυρίως έργο της ηλεκτροκίνησης της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής του τμήματος ΣΚΑ-ΚΙΑΤΟ, τα οποία να δικαιολογούν την κατά 24% αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, από τα 30 εκατ. ευρώ στα 37 εκατ. ευρώ», χωρίς να έχει αυξηθεί μάλιστα αντίστοιχα η κοινοτική χρηματοδότηση.
Ακολουθεί ο πλήρης πίνακας των 11 μεγάλων έργων τα οποία πρόκειται να εγκριθούν από την Κομισιόν το αμέσως προσεχές διάστημα, μεταξύ των οποίων και το έργο ηλεκτροκίνησης ΣΚΑ-Κιάτου.

Η εξισωτική αποζημίωση δεν θα δοθεί μέχρι το Πάσχα στους δικαιούχους

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ε. Αμμανατίδου - Πασχαλιδου  προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Δικαιολογημένα αγανακτισμένοι είναι οι παραγωγοί-δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης, οι οποίοι βλέπουν ότι δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα και παρά τις μέχρι τώρα υποσχέσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα πληρωθούν. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω των γνωστών και μόνιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, ενώ λόγω της κρίσης στην αγορά δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να προμηθευτούν ζωοτροφές χωρίς άμεση εξόφληση.Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο το 55% των δικαιούχων κτηνοτρόφων απ’ όλη τη χώρα έχει καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ότι το προβλεπόμενο ποσό ενίσχυσης θα καταβληθεί μετά από την ολοκλήρωση της κατάθεσης καθώς και τον απαιτούμενο διοικητικό έλεγχο. Επειδή είναι γνωστό πλέον ότι η ευθύνη για ελλιπή στοιχεία και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις βαρύνει κυρίως τις ΕΑΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και επειδή σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κτηνοτρόφοι-δικαιούχοι που έχουν αποστείλει έγκαιρα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και μάλιστα με δικά τους έξοδα,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Με ποιες άμεσες ενέργειες θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι-δικαιούχοι μέχρι το Πάσχα;
Η ερωτώσα βουλευτήςΕυαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



Προτάσεις Καλαφάτη για πάταξη παραεμπορίου


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 14434/06-04-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Η αντιμετώπιση της έξαρσης του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, απαιτεί πολιτική βούληση για συστηματικό έλεγχο σε όλα τα στάδια διακίνησης».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, κάνει εκτενή αναφορά στην έξαρση του παραεμπορίου, το οποίο έχει πάρει μορφή "ανατολικού παζαριού" σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με ανεξέλεγκτη κατάληψη του ζωτικού χώρου των πεζοδρομίων.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, σ' αυτή τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, πέρα από τους καταστηματάρχες που βρίσκονται σε απόγνωση, πλήγμα επίσης από τα κυκλώματα παραεμπορίου, δέχονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας και οι νόμιμοι εισαγωγείς.
Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι, οι επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία από το παραεμπόριο, είναι πολλαπλές. Επικαλούμενος έρευνες εθνικών και διεθνών φορέων, τονίζει ότι ο όγκος του παραεμπορίου στη χώρα αποτιμάται στα 25 δισ. ευρώ, γεγονός που περιορίζει τη ρευστότητα στην αγορά, ενώ οι απώλειες στην φορολογία ανάγονται περίπου σε 6 δισ. ευρώ.
Για την πάταξη του φαινομένου, ο κ. Καλαφάτης προτείνει τον συστηματικό έλεγχο όλων των "κρίκων της αλυσίδας" που κινούν το παραεμπόριο :
• Ξεκινώντας και πιάνοντας την άκρη του νήματος από τα πεζοδρόμια.
• Εντοπίζοντας τις παράνομες αποθήκες.
• Ελέγχοντας την παράνομη διακίνηση φορτίων, φτάνοντας στις πύλες εισόδου των παράνομωνεμπορευμάτων (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς κ.λ.π.).
Θεωρεί λοιπόν απαραίτητο το συντονισμό μεταξύ λιμενικών, τελωνειακών, φορολογικών και αστυνομικών αρχών της χώρας. Θέτει δε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν, το αν διενεργούνται οι έλεγχοι με τον τρόπο που πρέπει από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και αν προτίθεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει, σχετικά με την ποινικοποίηση συνυπευθυνότητας των αγοραστών προϊόντων παραεμπορίου.
[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΘΕΜΑ: «Η αντιμετώπιση της έξαρσης του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, απαιτεί πολιτική βούληση για συστηματικό έλεγχο σε όλα τα στάδια διακίνησης».
Oι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά θεατές τριτοκοσμικών εικόνων, αφού σε κεντρικά σημεία της πόλης, επί των πεζοδρομίων και ακριβώς μπροστά από τις εισόδους των εμπορικών καταστημάτων, αναπτύσσονται κάθε είδους "πραμάτειες" παράνομων προϊόντων (τσάντες, πορτοφόλια, παπούτσια, ζώνες, ρολόγια, γυαλιά ηλίου κ.λ.π.).
Το φαινόμενο έχει πάρει λίγο πολύ τη μορφή "ανατολικού παζαριού", με κατάληψη ζωτικού χώρου των πεζοδρομίων και τους καταστηματάρχες σε απόγνωση, αφού σ' αυτή τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, δέχονται ένα ακόμη πλήγμα από τα ανεξέλεγκτα κυκλώματα του συστηματοποιημένου πλέον παραεμπορίου. Παράλληλα η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η αρνητική ψυχολογία και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, είναι δεδομένο ότι ευνοούν και ενισχύουν την αγορά παράνομων προϊόντων παραεμπορίου.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω, είναι η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου και των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών, των οποίων τα περιθώρια κέρδους είναι τεράστια.
Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο το στεγασμένο λιανικό εμπόριο, αλλά και τις μεταποιητικές βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς και τους νόμιμους εισαγωγείς - χονδρεμπόρους. Δεν επηρεάζονται δηλαδή μόνο μικρά μαγαζιά, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και συμβάλλουν σημαντικά, μέσω της φορολογίας τους, στα έσοδα της ελληνικής οικονομίας.
Δυστυχώς, οι επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία από το φαινόμενο του παραεμπορίου, είναι πολλαπλές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 20% με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παραεμπορίου. Έρευνες εθνικών και διεθνών οργανισμών, που αφορούν το 2009, αποτιμούν τον όγκο του παραεμπορίου στα 25 δισ. ευρώ, στο σύνολο της χώρας. Αυτό ερμηνεύεται σε αντίστοιχου ποσού λιγότερη ρευστότητα στην ελληνική αγορά, ενώ οι υπολογιζόμενες απώλειες στην φορολογία ανάγονται περίπου σε 6 δισ. ευρώ.
Η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τις διωκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου και τη βεβαίωση παραβάσεων.Όμως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου δεν αρκεί μόνο η κατασταλτική δράση. Απαιτείται καταρχήν ισχυρή πολιτική βούληση και συντονισμένες ενέργειες από τα συναρμόδια Υπουργεία, που θα στοχεύουν στον έλεγχο της εισόδου αυτών των εμπορευμάτων στη χώρα μας, τα οποία έρχονται ως επί το πλείστον "βαπτισμένα" ως κοινοτικά προϊόντα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Για την πάταξη του φαινομένου, πρέπει στην ουσία να εξετασθούν και να ελεγχθούν όλοι οι "κρίκοι της αλυσίδας" του παραεμπορίου. Ξεκινώντας και πιάνοντας την άκρη του νήματος από τα πεζοδρόμια, εντοπίζοντας τις παράνομες αποθήκες, ελέγχοντας την παράνομη διακίνηση φορτίων, φτάνοντας στις πύλες εισόδου των παράνομων εμπορευμάτων (π.χ. λιμάνια, συνοριακοί σταθμοί κ.λ.π.). Θεωρείται λοιπόν απαραίτητος ο συντονισμός μεταξύ λιμενικών, τελωνειακών, φορολογικών και αστυνομικών αρχών της χώρας.Μόνο η σοβαρή συστηματική έρευνα και οι αποτελεσματικοί έλεγχοι, σε όλα τα στάδια διακίνησης, θα συμβάλει ουσιαστικά στον εντοπισμό της πηγής των κυκλωμάτων παραεμπορίου, που είναι κυρίως παράνομοι εισαγωγείς-χονδρέμποροι λαθραίων προϊόντων. Διότι, από μόνη της η σύλληψη ή η απέλαση των έγχρωμων μεταναστών που αποτελούν τους κύριους τελικούς διακινητές των προϊόντων παραεμπορίου, δεν φέρνει αποτέλεσμα. Οι τελευταίοι είναι θύματα εκμετάλλευσης των κυκλωμάτων και πρέπει να υπάρξει σοβαρή μέριμνα γι' αυτούς, αφού η πάταξη του φαινομένου του παραεμπορίου, θα τους φέρει σε μελλοντικό αδιέξοδο, με πιθανές δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους και την κοινωνία.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Που αποδίδουν τα αρμόδια Υπουργεία, το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται έξαρση του φαινομένου του παραεμπορίου στους δρόμους της πόλης, παρά τους ελέγχους της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας ; Ποιά η στρατηγική τους για την πάταξη του φαινομένου ; Υπάρχει πολιτική βούληση ;
2. Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, για τον περιορισμό ή την πάταξη της εισαγωγής παράνομων φορτίων προϊόντων παραεμπορίου, από πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς) ;
3. Ποιοί έλεγχοι διενεργούνται για τον εντοπισμό διακινούμενων παράνομων φορτίων στη Βόρεια Ελλάδα ; Υπάρχουν στοιχεία με τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων ;
4. Ποιοί έλεγχοι διενεργούνται για τον εντοπισμό των χώρων αποθήκευσης παράνομων προϊόντων παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της ; Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων ;
5. Προτίθεται η κυβέρνηση να εισαγάγει σχετική ρύθμιση, που να προβλέπει ποινές συνυπευθυνότητας στους αγοραστές προϊόντων παραεμπορίου, ως ένα μέτρο περιορισμού και πάταξης του φαινομένου ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης



Μια παραίτηση που δεν ήρθε ποτέ…


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Όσοι έζησαν… από μέσα το ΠΑΣΟΚ, λένε ότι κάποια από τα στελέχη της πρώτης γενιάς, που αντιστάθηκαν στον πειρασμό να παραδώσουν και την ταυτότητά τους ακόμη στον Ανδρέα Παπανδρέου, κατάφεραν να συνθέσουν μια πολιτική κουλτούρα, εν μέρει ξένη προς το Κίνημα που «ήρθε σαν αστραπή», και κατάφερε να μετατραπεί περίπου σε συνώνυμο του κράτους.Κράτησαν τις χρήσιμες αποστάσεις ασφαλείας από τον θυελλώδη και ισοπεδωτικό λαϊκισμό, έστρεψαν το βλέμμα τους προς μια Ευρώπη σύμμαχο και όχι… απειλή, περνούσαν από το φίλτρο της κοινής λογικής και της νηφαλιότητας, εξελίξεις και δεδομένα που καταλάβαιναν ότι θα καθόριζαν σε ορίζοντα ετών, τις τύχες των χωρών της γηραιάς ηπείρου.Ένα τέτοιο στέλεχος, είναι η Βάσω Παπανδρέου, που με σημερινή συνέντευξή της στην ιστοσελίδα «tovima.gr», παραδέχεται ότι μπήκε στον πειρασμό να παραιτηθεί από βουλευτής, πριν την περσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, για το Μνημόνιο εκχώρησης της εθνικής αυτοδιάθεσης. Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, κινείται στα αναμενόμενα επίπεδα της στήριξης του ΠΑΣΟΚ, έχει αξία όμως αυτή η εξομολόγηση επί προσωπικού, γιατί καταδεικνύει και τη θεμελιώδη διαφορά της από εκείνους που έμειναν και… το διαπραγματεύονταν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδρομή της δεν ήταν τυχαία. Πέρασε από την τότε ΕΟΚ, ως Επίτροπος της Ελλάδας, σε μια περίοδο κατά την οποία υπήρχαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στελέχη που ειλικρινώς πίστευαν ότι… θα έπρεπε να αποχωρήσουμε από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια.
Διετέλεσε ιθύνων νους της εξέγερσης του «εκσυγχρονιστικού» ρεύματος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τότε που με τον ιδρυτή του Κινήματος έμοιαζε να τη συνδέει μονάχα το… κοινό επώνυμο.
Ένα βράδυ του 1995 στο Χαλάνδρι, έκανε πέτρα την καρδιά της, και δέχτηκε να υποχωρήσει, προκειμένου να ηγηθεί ο Κώστας Σημίτης του εγχειρήματος «πάμε να πάρουμε το ΠΑΣΟΚ». Ίσως γιατί στη δική της πολιτική αισθητική, φάνταζε ξένη η επιστράτευση του Θόδωρου Τσουκάτου, και οι ανισοβαρείς συμμαχίες με δυνάμεις του «παλαιού ΠΑΣΟΚ», που εκείνη πίστευε ότι θα έπρεπε να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και αφού… κλειδωθούν εκεί, στη συνέχεια κάποιος να εξαφάνιζε το κλειδί.
Στη δεύτερη τετραετία Σημίτη, που ξεκίνησε με την αμφιλεγόμενη επικράτηση στις εκλογές του 2000, οι αποστάσεις της ήταν όλο και πιο εμφανείς. Μάλλον πλήρωσε το τίμημα, όταν ο άλλοτε καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έδωσε το (έστω και θαμπό) δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου, «αδειάζοντας» μέσα σε μια νύχτα όλα εκείνα τα… μη-παπανδρεϊκά στελέχη, που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην πολιτική υστεροφημία.
Επί προεδρίας και αργότερα πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, η Βάσω Παπανδρέου έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Ορισμένοι «πραιτωριανοί» της νέας ηγετικής ομάδας, προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως «παρελθόν». Οι εξελίξεις δεν τους δικαίωσαν.
Η Βάσω εξελίχτηκε σε «φωνή συνείδησης», για ένα ΠΑΣΟΚ που ορισμένοι δεν πίστευαν καν ότι υπάρχει. Η δε πολιτική φρασεολογία που θρυλείται ότι ανέπτυξε, στην ιστορικής πλέον σημασίας συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας για τα «φρουτάκια», και ανάγκασε τον «τσάρο» να αποχωρήσει… έκπτωτος, πιθανότατα θα χρησιμοποιείται ως επιχειρηματολογία από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις δύσκολες… επισκέψεις στα χωριά τους, τις ημέρες του Πάσχα.Έχει λοιπόν προσωπική ατζέντα; Ενδιαφέρεται για την εποχή «μετά τον Γιώργο»; Πιθανότατα η απάντηση είναι αρνητική, στο δεύτερο σκέλος της. Γιατί, αναφορικά με το πρώτο, ακολουθεί κατάφαση. Φυσικά και έχει ατζέντα: Να αντέχει στον πειρασμό της παραίτησης, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις εκφάνσεις, εποχές και ηγεσίες του, συνεχίζει να την απογοητεύει…
statesmen


Πολιτική αθλιότητα

Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η κρατική τηλεόραση, με το “κουτί της Πανδώρας”, επανέλαβε προχθές ένα κατασκευασμένο ψευδολόγημα, που στόχο έχει να σπιλώσει τη μνήμη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αγνοώντας τις διαψεύσεις που είχαν ακολουθήσει την πρώτη προβολή του, πρόβαλε για άλλη μια φορά, το ίδιο
κατασκεύασμα, επιμένοντας σε ασύστολα ψεύδη και ύβρεις, που συνιστούν σκευωρία σε βάρος της ίδιας της ιστορίας, καθώς συγκρούονται με την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα.Πρόκειται για άλλη μια πολιτική αθλιότητα για την οποία υπόλογος είναι η διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. Κυρίως, όμως, η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ενώ οδήγησε τον τόπο στη σημερινή τραγική κατάσταση, επιχειρεί, ανεύθυνα και αδίστακτα, να παραπληροφορεί και να αποπληροφορεί, ελπίζοντας ότι μπορεί
να φανατίσει και να διχάσει».

ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ