Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Το 2004 μας πίεζαν να μπούμε στο Δ.Ν.Τ αλλά ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε

Από το 2004, μόλις δηλαδή η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, από τις πρώτες επαφές που είχε στο Εco/Fin με ομολόγους του ετέθη επί τάπητος – και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο – το ζήτημα της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.“
Αυτές τις μέρες γίναμε για μια ακόμα φορά μάρτυρες μιας γκαιμπελίστικης προπαγάνδας από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, ότι για όλα τα «δεινά» υπεύθυνος ήταν Ο Καραμανλής.
Μια αμφισβητούμενη φράση του Αλογοσκούφη « ‘Ασ’ το για αργότερα’» επιλέχτηκε σαν πρωτοσέλιδο στο κυβερνητικό ” ΒΗΜΑ” για να πλήξουν τον Καραμανλή.
Ας δούμε όμως και ορισμένες αλήθειες που επιμελώς αποκρύφτηκαν από την συνέντευξη του Αλογοσκούφη, αλλά μας θυμίζουν όλο το πολιτικό σκηνικό της εποχής εκείνης.....
«Ορισμένοι βουλευτές απειλούσαν ότι θα καταψήφιζαν τα μέτρα και θα πηγαίναμε σε εκλογές»…..
«Εν συνεχεία ήρθαν η πολιτική κρίση, με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε η κυβέρνηση, η σκανδαλολογία, η οικονομική κρίση, η προοπτική των πρόωρων εκλογών και δεν ελήφθησαν μέτρα»…..
«Ο κ. Καραμανλής τα γνώριζε, τα έβλεπε, προσπαθούσε. Δεν μου είπε ποτέ να μην κάνω το ένα ή το άλλο, δεν διαφωνούσε, τα ζούσε όλα αυτά, αλλά είχε την πολιτική πίεση. Διέθετε, βλέπετε, ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή»….
«Άσε τότε που πολλοί στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι το πολιτικό κόστος, μας έλεγαν να πάρουμε πίσω και αυτά τα μέτρα που είχαμε λάβει.
Ο Κ. Καραμανλής πάντως κατά την προεκλογική περίοδο είπε όλη την αλήθεια στο λαό. Γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε». Ενώ ο Παπανδρέου μας έλεγε ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Εκείνο όμως που αποκρύφτηκε επιμελώς από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ ήταν η δήλωση Αλογοσκούφη ότι:
Από το 2004, μόλις δηλαδή η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, από τις πρώτες επαφές που είχε στο Εco/Fin με ομολόγους του ετέθη επί τάπητος – και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο – το ζήτημα της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Παραλάβαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση το 2004 από το ΠαΣοΚ, με ελλείμματα και κυρίως με την αμφιβολία τι πρόκειται να γίνει στην οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2004, με τα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας είπαν κοφτά: “Πρέπει να προσφύγετε στο ΔΝΤ, δεν γίνεται διαφορετικά”.
Στην αρχή επιχείρησαν να μας πουν ότι κακώς μπήκαμε στην ΟΝΕ, ότι δεν έπρεπε καν να είμαστε μέλη της ευρωζώνης.
Σε διάστημα λίγων ημερών είδα τον κ. Νικόλα Σαρκοζί, που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών, τον κ. Αϊχελ, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στην κυβέρνηση του κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς και τον πιο σκληρό τότε απ΄ όλους, τον Ολλανδό κ. Ζαλμ. Αυτός έλεγε περισσότερο ότι πρέπει να προσφύγουμε στο ΔΝΤ».
Τελικά η προτροπή ορισμένων ευρωπαίων ομολόγων του κ. Αλογοσκούφη στο Εco/Fin να προσφύγει η Ελλάδα από το 2004 στο ΔΝΤ δεν έγινε δεκτή από τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση του.
Ο Καραμανλής δεν υποδούλωσε την Ελλάδα στο ΔΝΤ . Nαι προτίμησε την ήπια προσαρμογή στην οικονομία. Επιχείρησε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να «μαζέψει τα ελλείμματα»,προσπάθησε να μειώσει την ανεργία, να αναδιοργανώσει το κράτος, να εφαρμόσει μια εθνική και πατριωτική πολιτική. Aλλά δυστυχώς αφενός προδόθηκε από τους συνεργάτες του και αφετέρου πολεμήθηκε σκληρά από το Μιντιακό σύστημα εξουσίας, τις σκληρές Πασοκικές συντεχνίες, το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ και τα σκοτεινά ξένα συμφέροντα.
olympia.gr

Ηχηρό μήνυμα απαξίωσης της έρευνας και τεχνολογίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ


Δήλωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σχετικά με το διορισμό νέου Γενικού Γραμματέα Έρευνα και Τεχνολογίας
«Η σημερινή ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας του διορισμού του νέου Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη της συστηματικής απαξίωσης, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός - ή αυτοί που για λογαριασμό του διαχειρίζονται τα της έρευνας στην Ελλάδα - μετά τη δημοσίευση αποκαλυπτικών στοιχείων για τα μηδενικά ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (περίπου 0,5% για τα ερευνητικά κονδύλια του ΕΣΠΑ), προχώρησαν σε μια επιλογή με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της απορρόφησης κονδυλίων, χωρίς να ενδιαφέρονται για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της έρευνας στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας δεν διαθέτει ούτε το απαιτούμενο πολιτικό βάρος, ούτε τα επιθυμητά επιστημονικά διαπιστευτήρια για να ηγηθεί μιας γενναίας προσπάθειας ανάταξης της Ελληνικής επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, που μόνη αυτή αποτελεί εγγύηση προόδου και ανάπτυξης για τον τόπο.
Ένας Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας θα πρέπει κατ' ελάχιστο να γνωρίζει από Έρευνα και να γνωρίζει κι από Τεχνολογία. Είναι σαφές ότι το διευθυντήριο του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε μια βολική επιλογή για το ίδιο, αλλά πολύ φοβούμαι, συμβολικά και ουσιαστικά ανεπαρκή για την κρίσιμη αυτή θέση, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον προ μηνών παραιτηθέντα Αχιλλέα Μητσό».

Εκδηλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Λαγκαδά

Εκδήλωση της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ πραγματοποιήθηκε στον Λαγκαδά με θέμα το μέλλον της αγροτικής παραγωγής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ομιλήτρια η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.
Η κ. Αμμανατίδου στην ομιλίας είπε: «Αγαπητές φίλες και φίλοινα ευχαριστήσω το Δήμο Λαγκαδά και το δήμαρχο Γιάννη Αναστασιάδη για τη συνεργασία και φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης.
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης χαίρομαι που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε έστω και κάπως γενικά θέματα αγροτικής πολιτικής, να δούμε ορισμένα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και το πιο θετικό να ακουστούν αιτήματα και απόψεις παραγωγών και φορέων τους. Είναι μαζί μας επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής για τα θέματα που αφορούν την ΕΕ σχετικά με την αγροτική πολιτική και ο Κώστας Αμπατζάς δικηγόρος για τα θέματα της πολλαπλής συμμόρφωσης βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, τα οποία έπρεπε ήδη να είναι γνωστά στους αγρότες με πρωτοβουλία του ΥΠΠΑΤ και σε συνεργασία με της πρώην Διευθύνσεις Γεωργίας και τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, ώστε οι αγρότες να μην χάσουν χρήματα.Θεωρώ ότι μια τέτοια ουσιαστική συζήτηση θα είναι ένα είδος απάντησης στην πρόσφατη πρόταση του κυρίου Σκανδαλίδη προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδας. Κατά την άποψή μου είναι μια πρόταση επικοινωνιακού χαρακτήρα που είναι βέβαιο ότι θα μείνει στα χαρτιά και μακάρι να διαψευστώ. Να πούμε ότι η συζήτηση για τη γεωργία και το μέλλον της γίνεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ότι ο παραγωγικός τομέας εν γένει έχει περιέλθει σε μια επικίνδυνη ύφεση. Ο αγροτικός τομέας όμως αποδεικνύεται μετά από συνεχή φθίνουσα πορεία των τελευταίων χρόνων ότι είναι ένας τομέας όπου υπάρχει πραγματική παραγωγή και ότι έχει τα στοιχεία ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και ως ένα βαθμό στην έξοδο της χώρας από την κρίση.Συνεπώς, η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής αποτελεί πρωταρχική ανάγκη. Η ελληνική γεωργία όπως και η γεωργία κάθε άλλη χώρας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σχεδιασμό και στήριξη.
Γιατί το πρόβλημα της γεωργίας και των κατοίκων της υπαίθρου σήμερα, δεν είναι μόνο πρόβλημα παραγωγής προϊόντων. Αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον ότι το χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας διαρκώς διευρύνεται.Η απόκλιση αυτή αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στο εισόδημα (π.χ. της Αττικής είναι τετραπλάσιο από εκείνο της Ευρυτανίας) αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης, στοιχεία που οδηγούν τους κατοίκους της επαρχίας προς την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα αστικά κέντρα.Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε καν τα βασικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιφέρειας, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική μέριμνα και ασφάλεια και το εισόδημα. Το αγροτικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται στο 50% του μέσου ελληνικού εισοδήματος, και μάλιστα με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον. Οι υποδομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είναι υποβαθμισμένες. Προσθέτοντας σε αυτά τον διαρκώς εντεινόμενο αποκλεισμό των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων από την εκπαιδευτική διαδικασία και τον πολιτιστικό μαρασμό, ολοκληρώνεται η εικόνα του κοινωνικού αδιεξόδου και της ασφυξίας που βιώνουν ιδιαίτερα οι νέοι στην περιφέρεια σήμερα. Άλλωστε για το καυτό θέμα που προέκυψε εδώ και μήνες και έχει να κάνει με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και στο Δήμο Λαγκαδά, έχουμε τοποθετηθεί έχουμε καταθέσει ερωτήσεις στη βουλή, συζητήθηκε η επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μάρτη που επίσης θέσαμε και τα σχολεία της περιοχής και τέλος τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Δήμαρχο Λαγκαδά και συναντήθηκε με τους φορείς που κινητοποιούνται ενάντια στη βούληση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει σχολεία με κριτήρια μόνον οικονομικά και όχι εκπαιδευτικά και κοινωνικά. Οι καταργήσεις σχολείων ειδικά στην ύπαιθρο θα έχει δραματικές επιπτώσεις και αντί να υπάρξει ενδυνάμωση θα βοηθήσει στην περαιτέρω ερημοποίηση. Επίσης καλούνται να λύσουν τα προβλήματα σχολικής στέγης και λειτουργικών εξόδων οι νέοι ΟΤΑ χωρίς να έχουν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα.
Οι νέοι, για να μείνουν στον τόπο τους, χρειάζονται στήριξη, και στήριξη δεν σημαίνει μόνο
επιδοτήσεις. Σημαίνει και δημιουργία συνθηκών απασχόλησης, επενδυτικών διαρθρώσεων και κυρίως άρση των ανισοτήτων κέντρου - περιφέρειας.Η ελάττωση του χάσματος κέντρου-περιφέρειας απαιτεί δικαιότερη κατανομή των πόρων (εθνικών και κοινοτικών), δηλαδή μεγαλύτερη ενίσχυση της επαρχίας και ένα μακρόπνοο εναλλακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου που θα εμπεριέχει ως βασικό πυλώνα την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας.

Τίθεται όμως το ερώτημα: τι γεωργία θέλουμε;

Εμείς ως Συνασπισμός και ως ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε, ότι θέλουμε μια γεωργία που θα εξασφαλίζει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα στην οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση και θα προωθεί την ανάπτυξη των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και άλλων συλλογικών μορφών αγροτικής δραστηριότητας. Μια γεωργία που χρησιμοποιεί ορθολογικά ήπια μέσα φυτοπροστασίας και λίπανσης.Μια γεωργία που σέβεται τους φυσικούς πόρους, που συμβάλλει στον περιορισμό της διάβρωσης, που περιορίζει την κατανάλωση και τη ρύπανση των υδάτινων πόρων, που προσπαθεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αξιοποιώντας στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια, που προστατεύει τη βιοποικιλότητα και δεν χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Μια γεωργία που παράγει ποιοτικά προϊόντα, κατά τεκμήριο πιο πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, με αυστηρές προδιαγραφές και υπό τακτικό και διαρκή έλεγχο από ανεξάρτητους φορείς για την ασφαλή κατανάλωσή τους. Ποιοτική γεωργία δεν μπορεί να ασκείται με τη στυγνή εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και ιδίως των αλλοδαπών εργατών γης. Πρέπει να τους αναγνωριστεί η ουσιαστική συμβολή τους στη σημερινή αγροτική οικονομία, με πλήρη διασφάλιση ίσων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Φίλες και φίλοι υποστηρίζαμε τα τελευταία χρόνια ότι η φθίνουσα πορεία που ακολουθούν η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε αναπόφευκτη. Ισχυριζόμαστε ότι η αρνητική εξέλιξη αυτού του δυναμικού παραγωγικού τομέα είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων επιλογών αλλά και της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη που θα βάζει τις προτεραιότητες και θα έχει ένα βασικό στόχο: τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος με τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και της οικογενειακής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Η κοινή αγροτική πολιτική που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και που θεώρησε ότι μπορεί να συμβάλει στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, δημιούργησε πολλά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις κοινοτικές ενισχύσεις μας στοίχισε 1,3 δις ως πρόστιμο που επέβαλε η ΕΕ προς την Ελλάδα για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις. Βασική αιτία ήταν ότι η χώρα δεν απέκτησε ποτέ με ευθύνη των κυβερνήσεων ένα αξιόπιστο και διαφανές σύστημα διαχείρισης των επιδοτήσεων.
Το λέω αυτό, διότι άρχισε να ακούγεται επιτέλους όλο και πιο συχνά ότι η αναθέρμανση της οικονομίας και σε ένα βαθμό η έξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει από τη γεωργία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καταγράφεται αύξηση του αγροτικού πληθυσμού το 2010 κατά 8%: 60.000 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας και υψηλού μορφωτικού επιπέδου δηλώνουν αγρότες.
Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς πραγματοποιείται απρογραμμάτιστα, γιατί η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί αλλαγές και ρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο γεωργικός τομέας. Αυτό που θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και το οποίο σχετίζεται με το αγροτο-διατροφικό πρόβλημα της χώρας, την επάρκεια σε ποιοτικά τρόφιμα και τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, είναι ο προβληματικός κλάδος της κτηνοτροφίας. Είναι γνωστό και το γνωρίζουν αυτό καλύτερα οι έλληνες κτηνοτρόφοι, ότι η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κρίση και ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος πολλοί απ’ αυτούς να την εγκαταλείψουν οριστικά. Και μιλάω και για τη συμβατική και για την βιολογική. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής. Είναι γνωστό ότι οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν μέχρι και 150% ενώ οι τιμές παραγωγού συμπιέστηκαν στα κατώτατα επίπεδα που δεν κάλυπταν καν το κόστος παραγωγής, όπως έγινε και στην περίπτωση του καρτέλ γάλακτος. Επίσης, εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανεξέλεγκτες παραγωγές και οι παράνομες ελληνοποιήσεις που δυσκολεύουν την προώθηση των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Από εκεί και πέρα οι αλυσίδες εφοδιασμού αγροτο-διατροφικών προϊόντων καταδυναστεύουν παραγωγούς και μεταποιητές με τους βιομηχάνους και μεγαλέμπορους να ενεργούν με ασυδοσία σε βάρος των κτηνοτρόφων, και να συνεχίζεται βεβαίως το άνοιγμα ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή. Για να προχωρήσει ο κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας και να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, το εμπόριο και τις μεταφορές, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των κτηνοτρόφων και να προωθήσει ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμα για την ενίσχυση του κλάδου. Να παγώσει τα χρέη των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια. Να μειώσει τον ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6,5%. Να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών πάνω από το κόστος παραγωγής. Να δώσει επιστροφή φόρου πετρελαίου 4% επί των τιμολογίων πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων σε συνεταιρισμούς και ομάδες κτηνοτρόφων.Υπάρχει έναν ανοιχτό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με το αγροτικό εισόδημα: οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Με τις αποζημιώσεις των αγροτών μέσω ΕΛΓΑ παίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Και διαιωνίζουν μία κατάσταση με κύρια χαρακτηριστικά τη συντήρηση ενός υπερχρεωμένου οργανισμού και τη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων με τους αγρότες ασφαλισμένους. Η ψήφιση του σχετικού νόμου το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα αυτά, παρά τις εξαγγελίες. Ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί να χρειάζεται εξυγίανση, οικονομική και πολιτική. Πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας οργανισμός πρόνοιας, κοινής ωφέλειας, δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύπτοντα έγκαιρα και δίκαια τους αγρότες οι οποίοι υπέστησαν ζημιές και είχαν απώλεια του εισοδήματός τους.Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα πρέπει να αλλάξει. Κλιματικές αλλαγές και νέες, επιπλέον, περιπτώσεις ζημιών πρέπει να συμπεριληφθούν. Να σταματήσουν οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις. Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εισφοροδιαφυγή, για την οποία ευθύνονται κυρίως έμποροι και ενώσεις που παρακρατούν ασφαλιστικές εισφορές και να οργανωθούν μηχανισμοί ελέγχου με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Να μειωθεί και να μην προκαταβάλλεται η εισφορά των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ από το 4% στο 3%, όσο δηλαδή ήταν πριν.Να επισημάνω πως ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος ιδιαίτερα για τα μικρομεσαία νοικοκυριά δεν νοείται χωρίς την Αγροτική Τράπεζα. Θέλουμε μια τράπεζα που θα είναι προσανατολισμένη στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και του μεταποιητικού αγροτικού τομέα της χώρας. Και όλα αυτά υπό μία προϋπόθεση: να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να διατηρήσει αλλά και θα επεκτείνει την εξειδίκευση της στην αγροτική παραγωγή που θα περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα παραγωγούς, συνεταιρισμούς, και θα ενισχύει προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης. Παρά το ότι έχουμε μια θετική εξέλιξη με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου της ΑΤΕ κατά 1,26 δις ευρώ, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αν δεν περάσει τα ευρωπαϊκά τεστ, που θεωρώ πως γνωρίζετε που αποσκοπούν, τότε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης με στόχο την εξαγορά της από ιδιώτες.Ως ΣΥΝ αλλά και ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τη σταθερή θέση ότι σε περιόδους κρίσης, πολύ περισσότερο, χρειάζεται ένας ισχυρός δημόσιος χρηματοπιστωτικός πυλώνας, όπου θα συμμετέχουν η αγροτική τράπεζα, το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου περί συνεταιρισμών που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και αφορά όλους μας γιατί είναι γνωστό ότι ο ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών είναι οικονομικός και κοινωνικός. Σήμερα στην Ελλάδα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις οι συνεταιρισμοί, οι ενώσεις, η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και οι κλαδικές τριτοβάθμιες οργανώσεις λειτουργούν αντίθετα προς τις τρεις βασικές συνεταιριστικές αρχές και σίγουρα όχι προς όφελος των αγροτών, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας ειδικά της υπαίθρου. Με το καθεστώς διανομής των επιδοτήσεων οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% του αγροτικού εισοδήματος σήμερα, και σε κάποιες καλλιέργειες και κλάδους κτηνοτροφίας το 80-90%, δημιουργήθηκε το ανώμαλο καθεστώς να μην αμείβεται η παραγωγή αλλά η σχέση των συνεταιρισμών με την εξουσία και την εκάστοτε κυβέρνηση, η σχέση των παραγωγών με τη διοίκηση και αντίστροφα, με αποτέλεσμα τη μετατροπή τους σε εκλογικούς και πελατειακούς μηχανισμούς. Διαπιστώνεται απαξίωση των ιδεών και των αξιών του συνεταιρίζεσθαι που οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό αν το συγκρίνουμε με την πορεία των συνεταιρισμών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι παρεμβαίνουν ουσιαστικά στην παραγωγική και εμπορική διαδικασία, στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα, μειώνουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα.Το σχέδιο νόμου που έχουμε στα χέρια μας του ΥΠΑΑΤ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τους στόχους που επιδιώκει και αν και κατά πόσο θα επιτύχει την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος. Αυτό που προκύπτει είναι ότι το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες και ότι ετοιμάζεται να τιμωρήσει συνεταιρισμούς εν ονόματι της εξυγίανσης με υποχρεωτικές εκκαθαρίσεις ακόμη και περιουσιακών στοιχείων που έφτιαξαν τα μέλη τους. Επίσης το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο των 60.000 ευρώ είναι πάνω από τις δυνατότητες των μικρομεσαίων αγροτών και καθίσταται όρος ανέφικτος. Είναι ενδεικτικό της αντιμετώπισης των αλλαγών που προωθούνται, το γεγονός ότι οι τράπεζες με την κοινοποίηση του νομοσχεδίου σταμάτησαν τις χρηματοδοτήσεις ακόμα και σε υγιείς συνεταιρισμούς γιατί βλέπουν θολό το τοπίο. Ανάλογα συνέβη και με τους προμηθευτές που ζητάν άμεσα και στο χέρι τα χρήματά τους. Πρέπει λοιπόν να αγωνιστούμε για να μπει οριστικά τέλος στους συνεταιρισμούς-σφραγίδα και στα μικροκομματικά, πελατειακά και προσωπικά συμφέροντα. Απαιτούμε τη ριζική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, τον προσανατολισμό, τη συγκρότηση και τη λειτουργία των συνεταιρισμών για να διασφαλίζεται η δημοκρατία, η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία και ο κοινωνικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων από το χωράφι και το στάβλο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή".

Στο ALTER αύριο το θέμα της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΤΑΠΟΤΕ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγάλο πρόβλημα της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΤΑΠΟΤΕ Θεσσαλονίκης θα είναι μεταξύ των θεμάτων της πρωινής εκπομπής του Γιώργου Αυτιά στο κανάλι ALTER. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλείσιμο των περιφερειακών γραφείων των ανταποκριτών του ΤΑΠΟΤΕ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι από την Βόρεια Ελλάδα να έρχονται στην Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση τους.

Συνάντηση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Ποτότσνικ είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, για την Κερατέα, τις παραβιάσεις της νομοθεσίας στην κατασκευή ΧΥΤΑ και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Όργιο αυθαιρεσιών και παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων και οι τεράστιες παραβιάσεις της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό Μαραθώνα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ποτόνσικ την Παρασκευή 08/04/2011.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, συνοδευόμενος από το στέλεχος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας Κ. Παπαδιγενόπουλο, έθεσαν το τεράστιο πρόβλημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Αττική, τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας, ενώ επεσήμαναν και τις μεγάλες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, τόσο στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, όσο και σε πολλούς ΧΥΤΑ που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής τόνισε μεταξύ άλλων στον Επίτροπο τα εξής:

- το πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό έχουμε κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες θα παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις,
- οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι συγκεκριμένες επιλογές της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων συνδέονται με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα,
- Η Κομισιόν πρέπει να είναι παράγοντας λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος των απορριμμάτων, γι αυτό φέρει ευθύνες αν ανεχθεί το οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο που γίνεται με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, που πρέπει να αλλάξει.
Τέλος, ο Νίκος Χουντής παρέδωσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Καταγγελία-Αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα, τονίζοντας ότι στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, υπάρχουν κραυγαλέες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής κοινοτικής νομοθεσίας που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα και του Ευβοϊκού κόλπου και επεσήμανε ότι η περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι ενδεικτική του οργίου αυθαρεσιών που πραγματοποιούνται στο σχεδιασμό και κατασκευή όλων των ΧΥΤΑ στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από σήμερα μέχρι την Παρασκευή οι κάτοικοι του Μαραθώνα συγκεντρώνουν υπογραφές κάτω από το κείμενο της Αναφοράς-Καταγγελίας.

O ελληνικός δρόμος για τον εξευρωπαϊσμό


Tου Χρηστου Γιανναρα

Nα έρθουν σε συνεννόηση οι διάσπαρτες σε όλα τα κόμματα πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τον τρίπτυχο στόχο: εξορθολογισμός, εξευρωπαϊσμός, εκσυγχρονισμός του ελλαδικού κράτους. Nα προκύψει από τη συνεννόηση μια μελετημένη συνολική πρόταση για την ανασυγκρότηση της χώρας. Kαι να τεθεί η πρόταση σε δημοψήφισμα για έγκριση από τον λαό.Aυτή τη λύση, μπροστά στη συντελεσμένη καταστροφή και στο αδιέξοδο, εισηγήθηκε ο κ. Aλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Φάκελοι» (ΣKAΪ, 28/3/2011). Kαι δεν νομίζω ότι υπάρχει Eλληνας που να διαφωνεί με την εισήγηση. Kάθε Eλληνας θα ήθελε να δει την πατρίδα του να οργανώνεται ορθολογικά, να προσαρμόζεται δημιουργικά σε καινούργιες απαιτήσεις και στοχεύσεις, να αποκτά την ποιότητα υπηρεσιών που είναι αυτονόητη για τον Eλβετό ή τον Φινλανδό. Nα γίνει η Eλλάδα μια «Δανία του Nότου», θα το ήθελαν όλοι οι πολίτες της – με εξαίρεση βέβαια τους ψυχοπαθολογικά αεροβάμονες νοσταλγούς του σταλινισμού.
Oμως, μοιάζει εντελώς απίθανο, και γι’ αυτό ουτοπικό, να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε κοινά ενεργήματα επαγγελματίες της πολιτικής στην Eλλάδα. Ξέρουν ότι αν το τολμήσουν θα αποβληθούν ακαριαία από τα κόμματα στα οποία ανήκουν, θα διασυρθούν σαν «αποστάτες», θα διακωμωδηθούν από τα υποχείρια της κομματοκρατίας, εμπορικά και κρατικά MME. Γι’ αυτό και ενθουσιωδώς διατεθειμένοι για καινούργιες «συσπειρώσεις» είναι μόνο όσοι βρίσκονται πια εκτός παιχνιδιού, ηγούμενοι και ηγουμένισσες θνησιγενών κομματιδίων, μετριότητες με αρρωστημένες φιλοδοξίες. Aλλά, για να προτείνει ο κ. Aλ. Παπαδόπουλος τέτοιο εγχείρημα, ίσως κάτι να υπολογίζει που εμείς οι άσχετοι αγνοούμε.
Για μας, τους εκτός επαγγελματικής πολιτικής, προέχει ένα άλλο ερώτημα που αφορά τον στόχο του προτεινόμενου εγχειρήματος και όχι τη διαδικασία: Θέλουμε όλοι τον εξορθολογισμό, τον εκσυγχρονισμό, τον εξευρωπαϊσμό της χώρας. Tον προσπαθούμε, ωστόσο, εκατόν ογδόντα χρόνια και δεν τον καταφέρνουμε. Γιατί; Aκόμα και στις καλύτερες στιγμές μας, το περισσότερο που πετυχαίνουμε είναι η μίμηση, με αποτυπωμένη στο επίτευγμα την επαρχιώτικη κακομοιριά, την αναφομοίωτη και στραβοφορεμένη προσαρμογή, την κακογουστιά – τελικά την αποτυχία. Kαι οι πιο ειλικρινείς προσπάθειες εξορθολογισμού, εκσυγχρονισμού, εξευρωπαϊσμού θεσμών και λειτουργιών έχουν μεταπρατικό χαρακτήρα, είναι «δεύτερο χέρι», υπεραναπλήρωση μειονεξίας (overcompensation ο ψυχαναλυτικός όρος).Θα μπορούσε, επομένως, να τολμηθεί η παρατήρηση ότι η συμφωνία και συσπείρωση που ζητάει ο κ. Aλ. Παπ. και όλοι με αγωνία περιμένουμε έχει μιαν αναγκαία προϋπόθεση για να είναι εφικτή και ουσιωδώς αποτελεσματική: Nα ξέρουμε, με σοβαρή σπουδή, ποιες είναι οι δικές μας ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός, ο εξευρωπαϊσμός. Nα είναι στόχος μας η εξυπηρέτηση των αναγκών μας, όχι ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός» από μόνος του, σαν αυτοσκοπός και αυταξία, σαν πανάκεια για μίμηση και είδωλο για προσκύνηση. Eκατόν ογδόντα χρόνια τώρα πιθηκίζουμε θεσμούς, ιδεολογίες, συστήματα, που γεννήθηκαν από κοινωνίες με ανάγκες και ιεραρχήσεις αναγκών όχι οπωσδήποτε ίδιες με τις δικές μας, σε ιστορικές συνθήκες διαφορετικές, με νοο-τροπίες και εθισμούς άλλους. Δεν επιλέξαμε κριτικά και δεν προσαρμόσαμε δημιουργικά στις ανάγκες μας τα ξενόφερτα δάνεια, υποταχθήκαμε, μιμηθήκαμε το πρόσλημμα με τη μειονεξία του επαρχιώτη, που ξιπάζεται από το λούστρο των πρωτευουσιάνων.Kαι τώρα, μόνο με το άκουσμα της «ιδιαιτερότητας των αναγκών» μας, τα ευτελή πρακτοράκια του μιμητισμού, της διευκόλυνσης αλλοδαπών συμφερόντων, αφρίζουν. Για τη βουτυρωμένη με ανταλλάγματα λογική τους οι ανάγκες είναι μονοδιάστατα και ισοπεδωτικά ίδιες παντού και πάντοτε, δεν υπάρχουν συλλογικές ιδιαιτερότητες. Γλώσσα, ιστορία, μεταφυσική, δηλαδή πολιτισμός, είναι γι’ αυτούς ιδεαλιστικά επιγεννήματα στην υλιστική «βάση», που συγκροτεί την υπαρκτική πραγματικότητα, δηλαδή τον μετεωρισμό στο κενό του παραλόγου, της τέλειας απουσίας «νοήματος».
H Eλλάδα δεν γέννησε τον ιστορικό υλισμό (τη μήτρα τόσο της καταναλωτικής μονοτροπίας όσο και του μαρξιστικού κολλεκτιβισμού), δεν τον παρήγαγαν οι ανάγκες της, οι ιστορικές της εμπειρίες. Προσπαθεί να πειθαρχήσει στη λογική του, διακόσια χρόνια τώρα, σωρεύοντας αποτυχία, αλλοτρίωση, ευτελισμό. H συνεννόηση και συσπείρωση που προτείνει τώρα ο κ. Aλ. Παπ. βρίσκει πάγκοινη συναίνεση, αλλά και τέλεια αδυναμία πραγμάτωσης, επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε την πραγμάτωση με τους άκριτα παγιωμένους, ατελέσφορους όρους της ιστορικο-υλιστικής λογικής, καπιταλιστικής ή μαρξιστικής.
H ίδια πρόταση συνεννόησης, αν ετίθετο στη βάση της λογικής των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού κοινωνικού γεγονότος, θα γινόταν κατανοητή από ελάχιστους, μιαν ασήμαντη μειοψηφία. H συντριπτική σήμερα πλειονότητα του ελλαδικού πληθυσμού δεν θα καταλάβαινε ούτε τα σημαινόμενα ούτε και τα γλωσσικά σημαίνοντα.
Aκατανόητη μια τίμια και συνεπής αποκέντρωση, ένα προγραμματικό, μεθοδικό ξεδόντιασμα της κεντρικής διοίκησης – επιστροφή στην κοινότητα, στην πολύ μικρή μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης, διαχείρισης των φόρων και των δημοσίων έργων. (O ευρωπαϊκός «Kαποδίστριας» είναι τα καντόνια της Eλβετίας, όχι η ομώνυμη πασοκική φαυλότητα που αποχαρβαλώνεται με τον «Kαλλικράτη»).
Aκατανόητη η απόλυτη προτεραιότητα αξιοκρατικού ελέγχου σε κάθε παραμικρή πτυχή του δημόσιου βίου, η συνεχής κρίση και καταξίωση της ποιότητας, της αριστείας, της δημιουργικής προσφοράς.
Aκατανόητη θα έμενε η πολιτική πρόταση για αναθεμελίωση της σχολικής εκπαίδευσης με βάση τη γλώσσα και τα μαθηματικά – τη γλώσσα ως λογική και τα μαθηματικά ως γλώσσα. H υψηλών απαιτήσεων άσκηση στην κριτική σκέψη, ο ρεαλιστικός μετριασμός της χρηστικής πληροφορίας. Tα αρχαία ελληνικά από το δημοτικό σχολείο.Ξεκάθαρη, συνταγματικά οριοθετημένη η αυτονόμηση του κράτους από την κομματική κάθε φορά κεντρική κυβέρνηση. H αυτονόμηση του συνδικαλισμού από τα κόμματα.
Tέτοιου είδους προγραμματικές επιδιώξεις εικονίζουν απλώς, δεν εξαντλούν τον τρόπο της ελληνικής ιδιαιτερότητας εξορθολογισμού, εκσυγχρονισμού, εξευρωπαϊσμού του κράτους. Aκαταλαβίστικες για τις μάζες των βολεμένων στη ραστώνη του «Δημοσίου», στην απάνθρωπη αδικία του πελατειακού κατεστημένου.
Γι’ αυτό και προδιαγεγραμμένες οι εξελίξεις.

Μην πυροβολείτε τον Καραμανλή…

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Όταν η Κεντροδεξιά μετά από αρκετά χρόνια ξαναμπήκε σε τροχιά εξουσίας, επί ηγεσίας Κώστα Καραμανλή, το βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό της ήταν η κεντρώα οπτική θεώρηση βάσει της οποίας χαρασσόταν η γραμμή του κόμματος στα κρίσιμα ζητήματα. Η μετριοπάθεια και η συναίνεση καθόριζαν την αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η σύνθεση αποτελούσε το πλαίσιο στρατηγικής για την προσέγγιση ψηφοφόρων διαφορετικής ιδεολογικής και πολιτικής προέλευσης.
Δεν έχει σημασία αν αυτό το πλαίσιο βαπτίστηκε πολιτική του «μεσαίου χώρου» ούτε και ενδιαφέρει, εκτός ίσως του δημοσιογραφικού και πολιτικού μικρόκοσμου, ποιοι ενδιαφέρονται σήμερα για την τύχη της. Σημασία έχει ότι, αυτή η πολιτική απέδωσε καρπούς στα χρόνια της αντιπολίτευσης, έδωσε τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία και πολιτικό χρόνο στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης, αλλά δυστυχώς όταν δεν μπόρεσε να εξηγηθεί ιδεολογικά άρχισε η πτώση. Εν ολίγοις ο «μεσαίος χώρος» συνδέθηκε με την ήττα.
Ασφαλώς δεν ευθύνονται οι λέξεις για τα λάθη-πολλώ δε μάλλον για τις ήττες- αλλά αυτοί που τις χρησιμοποιούν χωρίς να τις πιστεύουν. Και είναι αλήθεια ότι ο Καραμανλής είχε γύρω του πολλούς που δεν πίστευαν στις λέξεις. Το λάθος του ήταν ότι, τους τις εμπιστεύθηκε για να τις κάνουν πολιτική πράξη και απέτυχαν. Έκανε όμως την αυτοκριτική του, αναγνώρισε τα λάθη του, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιλογές του και παραιτούμενος πήρε μαζί του και τις «αμαρτίες» όλων.Τον Καραμανλή θα τον κρίνει η ιστορία-προσωπικά πιστεύω, ως συνομήλικος του, ότι είναι πολύ νέος για να κλείσει το κεφάλαιο του- όπως θα κρίνει τους αντιπάλους του εντός και εκτός παράταξης. Αυτό, όμως, που κρίνεται τώρα είναι το παρόν και το μέλλον της Κεντροδεξιάς. Και υπό αυτή την έννοια προσφέρουν κακές υπηρεσίες όσοι πυροβολούν τον Καραμανλή. Γιατί πυροβολώντας τον Καραμανλή, σκοτώνουν το παρελθόν, με τις καλές και κακές στιγμές του, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζουν σε θάνατο τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό δικαιολογείται να το κάνει το ΠΑΣΟΚ. Είναι ανήθικο όμως να το κάνουν πρώην συνεργάτες του, και κάποιοι βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Οι παροικούντες γνωρίζουν το ρόλο του καθενός και αξιολογούν την ειλικρίνεια των προθέσεων τους. Θέλω να πιστεύω ότι ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να τον εμφανίσουν ότι βρίσκεται απέναντι από τη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Και θέλω να πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται για ποιους λόγους τον πλησιάζουν όσοι έχουν επιλέξει το δικό τους δρόμο, εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι στήνουν παιχνίδι σε βάρος του, και σ’ αυτό χρειάζεται να δοθεί άμεσα τέλος. Και αυτό μόνο δύο πρόσωπα μπορούν να το βάλουν. Ο ίδιος και ο
Αντώνης Σαμαράς.

statesmen

Ισχυρότατος μετασεισμός στην Ιαπωνία – αναμένεται τσουνάμι

Νέα ισχυρότατη σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στην Ιαπωνία. Όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, ο σεισμός ήταν 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για (σχετικά μικρό) τσουνάμι. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κύματα ύψους μισού μέτρου έχουν ήδη πλήξει κάποιες ακτές της χώρας.Πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρότατο μετασεισμό που έχει πλήξει την Ιαπωνία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου της 11ης Μαρτίου και το τεράστιο τσουνάμι που ακολούθησε, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 28.000 άτομα. Πριν από λίγες μέρες είχε εκδηλωθεί μετασεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός και στο Τόκιο, βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος εκκενώθηκε αμέσως. Το εστιακό του βάθους υπολογίστηκε αρχικά στα 10 χιλιόμετρα, λίγο αργότερα όμως εκτιμήθηκε ότι είναι μεγαλύτερο και ότι υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα. Στην επαρχία Ιμπαράκι φαίνεται ότι έχει ήδη χτυπήσει ένα μικρό τσουνάμι ύψους μισού μέτρου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές…

Ημέρα ελπίδας στην Καμαρέτα

Η Κυριακή 10 Απριλίου 2011 ήταν μια ημέρα ελπίδας για την περιοχή "Καμαρέτα" στο Χιλιομόδι, περιοχή που έχει επανειλημμένα χτυπηθεί από δασικές πυρκαγιές.Οι συχνές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο έτος έχουν βοηθήσει αποφασιστικά στη φυσική αναγέννηση του πευκοδάσους που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή.
Αρκετά σημεία όμως έχουν καεί για δεύτερη και τρίτη φορά με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η φυσική αναδάσωση. Σε αυτά τα σημεία είναι απαραίτητη η επέμβαση με τεχνητή αναδάσωση.Την Κυριακή οργανώθηκε αναδάσωση της περιοχής στην οποία συνέδραμαν ο Δήμος Κορινθίων, οι Εθελοντές περιβάλλοντος Χιλιομοδίου “SOSTE TO”, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Φλαμουριά», το Τοπικό Διαμέρισμα Χιλιομοδίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Δασικός Αγροτικός Συν/μός Χιλιομοδίου καθώς και δεκάδες πολίτες από κάθε γωνιά του νομού όπως από την Κόρινθο, το Βέλο, τον Άσσο, το Λέχαιο και αλλού