Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Νέα θεραπεία για την οστεοπόρωση

Οι ενδοκρινολόγοι Μαρία Σώμαλη και Φωτεινή Παπαδοπούλου, στη συνέντευξη Τύπου για το 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, τόνισαν την ανάγκη της πρόληψης Εναλλακτική θεραπεία έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση. Το νέο φάρμακο που κυκλοφορεί από τις αρχές του χρόνου και στην Ελλάδα κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, καθώς χορηγείται μόνο μια φορά το εξάμηνο με υποδόρια ένεση. Το φάρμακο, με τη δραστική ουσία δενοσουμάμπη, αναστέλλει τη δράση και τη λειτουργία των κυττάρων που βρίσκονται στα οστά και ευθύνονται για την καταστροφή τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της απώλειας οστικής μάζας.«Το πλεονέκτημά του είναι ότι χορηγείται μία φορά το εξάμηνο με ένεση, την οποία μπορεί να κάνει ο ίδιος ο ασθενής στον εαυτό του. Το νέο φάρμακο αυξάνει την οστική μάζα, περιορίζοντας τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου και σπονδυλικής στήλης. Το φάρμακο ενδείκνυται για την ιδιοπαθή οστεοπόρωση, καθώς και για άνδρες με οστεοπόρωση ύστερα από θεραπεία για καρκίνο του προστάτη», επεσήμανε η ενδοκρινολόγος Φωτεινή Παπαδοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, που θα γίνει στις 6 - 9 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

SOS για τα παιδιά

Δεδομένου ότι τα κόκαλα «χτίζονται» από τη βρεφική ηλικία, η σωστή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα παίζουν το ρόλο τους στο αν ένα παιδί θα εμφανίσει οστεοπόρωση όταν ενηλικιωθεί. Ερευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά λόγω κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης έχουν χαμηλότερη οστική μάζα από τα συνομήλικά τους που έχουν κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.
Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς και η συνύπαρξη παχυσαρκίας και διαβήτη. Οπως τόνισε η ενδοκρινολόγος Μαρία Σώμαλη, περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνες πάσχουν από διαβήτη, από τους οποίους οι 900.000 έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ οι υπόλοιποι τύπου 1.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ





Διακοπή υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα με την υδροδότηση και, μάλιστα, επί οκτώ ώρες, από το βράδυ του Σαββάτου έως και τα ξημερώματα της Κυριακής, θα αντιμετωπίσει το τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Ηγουμένων, Πλατεία Τερψιθέας, Δημητρίου Πολιορκητού, Ολυμπιάδος, Αγίας Σοφίας, Ακροπόλεως και Ηγουμένων και σ' όλες τις παρακείμενες σ' αυτές οδούς του δήμου.
Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα σημειωθεί διακοπή υδροδότησης και στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγίας Σοφίας, Αγίου Δημητρίου, Πλατεία Αντιγονιδών, Δώδεκα Αποστόλων, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, Πλατεία Τερψιθέας, Ακροπόλεως και Αγίας Σοφίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), εξαιτίας διαρροής σε αγωγό ύδρευσης, στη συμβολή των οδών Χαβρίου με Φωτίου, θα υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης στη συγκεκριμένη περιοχή, από τις ένδεκα το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι και τις επτά το πρωί της Κυριακής.



Σε λίγο ψεκάζουν, σκουπίζουν, τελειώνουν.

Γράφει ο Κλεισθένης.

Ο λόγος για την πολυπόθητη κάθαρση και την λαϊκή απαίτηση για τιμωρία.

Η τελευταία πράξη του θεατρικού έργου « Η Κάθαρση» θα παιχτεί με το κλείσιμο της βουλής τον Ιούνιο. Η μόνη χρονική περίοδος για αδικήματα πολιτικών (αν υπάρχουν) που δεν έχουν παραγραφεί είναι 2007-2009. Αν δεν κινηθεί καμία διαδικασία πριν τον Ιούνιο τότε και ότι τυχόν αδίκημα έχει τελεστεί μέσα στο διάστημα ’07-’09 παραγράφεται. Έτσι τουλάχιστον ίσως γλυτώσουμε και κάποια έξοδα που πληρώνουμε για την παρουσία των βουλευτών στις εξεταστικές.
Λογικό ακούγεται ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει καμία ενέργεια γιατί το διάστημα ’07-’09 ήταν εκείνη στην κυβέρνηση και είναι ασύμφορο κομματικά να επιδιώξει έρευνες για τα δικά της στελέχη, απ’ την άλλη υποθέτω πως λένε «εδώ έχουν παραγραφεί όλα τα τυχόν αδικήματα των πασόκων εμείς θα ξεμπροστιάσουμε τους δικούς μας»; Και έχουν δίκιο, πάνω απ’ όλα το κόμμα.
Όσο αφορά το ΠΑΣΟΚ με ανοιχτό το θέμα της ζήμενς δεν πιστεύω να θελήσει να μπει σε περιπέτειες. Φυσικά και στην περίπτωση που αποφάσιζαν έρευνα για την περίοδο ’07-’09 και την υπόθεση ζήμενς το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν όπως και στις άλλες περιπτώσεις «μια τρύπα στο νερό» δεν έχω καμία αμφιβολία.
Σχολιαστής σε τηλεοπτικό κανάλι χαρακτήρισε την χτεσινή συνεδρίαση της βουλής σαν «παιδική χαρά». Οι πολιτικοί αρχηγοί φυσικά και ξέρουν τι έγινε και τι γίνεται αλλά όπως έχω ξαναγράψει το «ή θα σωθούμε όλοι μαζί ή θα καταστραφούμε όλοι μαζί» διέπει τις σκέψεις και τις αποφάσεις τους. «Εδώ ο κόσμος καΐγετάϊ και..... χτενίζετάϊ» (Ελληνικά του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Χάρυ Κλύν). Αστειάκια, ευχές και χιουμοριστικές ατάκες μας μαράνανε.
Εμάς λίγο μας νοιάζει αν αυτοί θα καταστραφούνε, μας νοιάζει το ότι κανένας δεν θα τιμωρηθεί (εχέγγυο και για τους μελλοντικούς λαδιάρηδες) και τα κλοπιμαία δεν πρόκειται να επιστραφούν. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πληρώσουμε το χρέος μέχρι το τελευταίο σεντ όπως είπε ο Γιώργος και τα λαμόγια θα χαίρονται τον παράνομο πλούτο τους και θα γελούν σε βάρος μας (σύμφωνα με κάποιους το σύνολο των κλοπιμαίων είναι ίσο με το χρέος). Αυτή είναι η επιβεβαίωση ότι το πολίτευμα στην Ελλάδα είναι δημοκρατικό. Αρχαίε συνονόματε Κλεισθένη, πατέρα της δημοκρατίας, ξύπνα να δεις πως εφαρμόζεται σήμερα. Αρχαίοι νομοθέτες θέλατε την Θέμιδα τυφλή αλλά σήμερα είναι δεμένη χειροπόδαρα.
Και «ω του θαύματος» η τελευταία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι θα καταστραφούνε όλοι μαζί.
Καταλληλότερος ο κανένας και το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά βίας ξεπερνά το 40%. Η λαϊκή αποδοχή και των δύο αρχηγών στο ναδίρ. Τα «φερέλπιδα» κόμματα Ντόρας και Κουβέλη στα αζήτητα. Είναι αλήθεια και όχι πρωταπριλιάτικο ψέμα ότι ο Γιώργος και ο Κουβέλης παρουσία του μέντορα Κίρκου βρήκαν σημεία συμφωνίας για μελλοντική συνεργασία των δύο κομμάτων (τι άλλο θα δουν τα μάτια μας). Αύξηση στα ποσοστά των άκρων (ΚΚΕ και ΛΑΟΣ). Όταν αρχίσουν οι δημοσκοπήσεις και μετρούν και το κόμμα των Δημαρά-Οικονόμου τότε θα γελάσει και το «παρδαλό κατσίκι». Παρ’ όλα αυτά το μνημονιακό μέτωπο υπερισχύει του αντιμνημονιακού. Μία απλή πρόσθεση των ποσοστών είναι χαρακτηριστική. Στο μνημονιακό μέτωπο προσθέτω και τη ΝΔ και όχι αυθαίρετα γιατί στην ουσία στηρίζει το μνημόνιο απλώς ζητάει άλλο «μείγμα»;;; πολιτικής.Το γενικότερο μπάχαλο, η κυβερνητική σύγχυση, η ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το μούδιασμα του λαού που παρακολουθεί σαν υπνωτισμένος την χώρα να καταστρέφεται και τα κόμματα απλώς να ψάχνουν σανίδα σωτηρίας δεν δίνουν περιθώρια για ευχάριστες σκέψεις όσο αφορά τις εξελίξεις. Όλοι περιμένουμε την μετατροπή του δημοσκοπικού «κανένα» σε «από μηχανής θεό». Μία αυθαίρετη αλλά όχι και τελείως αβάσιμη εκδοχή της απάθειας και πολιτικής απραξίας των Ελλήνων είναι η «σωτήρια» άρνηση πληρωμής του χρέους που κάποιοι προπαγανδίζουν παραγνωρίζοντας ότι η χώρα έχει δεθεί χειροπόδαρα με την υπογραφή του μνημονίου και την ένταξή του κάτω από το Αγγλικό δίκαιο. Οι κουτόφραγκοι δεν είναι και τόσο κουτοί και η «σωτήρια» κυβέρνησή μας τα ‘χει υπογράψει.
Έχουμε και τον διεθνή τύπο που προβλέπει την πτώχευσή μας.
Εδώ είναι δύσκολο να πει κανείς τι απ’ τα δύο θα ισχύσει «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»; ή το «Η Ελλάδα αναγεννάται σαν τον φοίνικα απ’ τις στάχτες της»;
Ο θεός να βάλει το χέρι του.

Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Διακρίσεις στον χώρο εργασίας – Σας έχει συμβεί;

- Έχουν συμβεί στον χώρο εργασίας σας απολύσεις, που να έχουν «βαπτιστεί» οικειοθελείς αποχωρήσεις;
- Ισχύει, στον χώρο εργασίας σας, η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας των αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα;
- Έχετε παρατηρήσει στον χώρο εργασίας σας διακρίσεις κατά των γυναικών - συναδέλφων σας, εξαιτίας της στερεότυπης αντίληψης ότι οι εργαζόμενες, όταν είναι και μητέρες, είναι λιγότερο αποδοτικές; - «Η εργαζόμενη, που έχει λάβει άδεια μητρότητας, δικαιούται να επιστρέψει στη θέση εργασίας της ή σε ισοδύναμη θέση, με όχι λιγότερο ευνοϊκούς επαγγελματικούς όρους και συνθήκες και να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα εδικαιούτο κατά την απουσία της». Έχετε αντιληφθεί παραβίαση του άρθρου 16 του νόμου 3896 ΦΕΚ 207/Α/8.12.2010 στον χώρο εργασίας σας;
Εάν ΝΑΙ, τότε μπορείτε να το γνωστοποιήσετε στη ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ της Νέας Δημοκρατίας, στο e-mail: grgyn@nd.gr

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Άρθρο 186 του νόμου 3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης) περί των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών θέτει τους/τις αιρετούς/ές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπρος στην πρόκληση της υλοποίησής του. Η δε παράγραφος VI, που αφορά τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα σε όσους/ες επιθυμούν να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου στις πολιτικές και δράσεις της Περιφέρειας. Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων, θέλοντας να συμβάλλει στην επιτυχή συμπερίληψη της διάστασης του φύλου στις περιφερειακές πολιτικές, καλεί τους/τις αιρετούς/τές των Περιφερειών να θέσουν τα ερωτήματά τους και να εκθέσουν τυχόν ζητήματα που τους προβληματίζουν.
Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων δεσμεύεται να κατηγοριοποιήσει τα ερωτήματα και να δώσει άμεσα απαντήσεις.
Θέστε τα ερωτήματά σας στο site της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο link: http://www.nd.gr/web/secretary-women/forum/-/message_boards/view_message/624826 (www.nd.gr -> Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων -> Συζητήσεις).