Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Καλό μήνα και καλή πρωταπριλιά. Να μη ξεχνάμε ότι σήμερα το ψέμα έχει την τιμητική του.


Προέλευση του Εθίμου

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Από τους Κέλτες

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
el.wikipedia.org



Άνοιξαν τα διόδια της Λεπτοκαρυάς οι εργαζόμενοι από το "Βοήθεια στο σπίτι"



Περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι, συμβασιούχοι, στο κοινωνικό πρόγραμμα πρόνοιας «Βοήθεια στο Σπίτι», από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς και διαμαρτυρήθηκαν για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης, σχετικά με την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας σε ολόκληρη τη χώρα.Οι εργαζόμενοι στη Β. Ελλάδα, στα πλαίσια της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, την οποία αποφάσισε να καλύψει συνδικαλιστικά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ , επέλεξαν και αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας, για να κάνουν γνωστά τα προβλήματά τους στην ευρύτερη κοινωνία. Με την κινητοποίηση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να τα χρηματοδοτήσει, αλλά και τον κίνδυνο απόλυσης των εργαζομένων.Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, αλλά και οικογενειακοί βοηθοί, έφτασαν σήμερα, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, στις 11:00 το πρωί, με δύο πούλμαν στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, και με τη στήριξη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, άνοιξαν τα διόδια περίπου για ένα δίωρο.

Εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος διαρρηκτών στη Θεσσαλονίκη

Την εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος Αλβανών διαρρηκτών που «άδειαζαν» μεζονέτες σε περιφερειακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, αρπάζοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη, και τα πολυτελή αυτοκίνητα των θυμάτων τους, ανακοίνωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα αποτελούνταν από δέκα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.Οι δράστες κατηγορούνται ότι διέπραξαν σε διάστημα επτά μηνών, από το Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2010, δεκαπέντε διαρρήξεις σε μεζονέτες του Πανοράματος, των Πεύκων, του Ωραιοκάστρου, της Σίνδου και της Πυλαίας, αφαιρώντας διάφορα χρηματικά ποσά, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών.Μάλιστα, σε πέντε περιπτώσεις, κατηγορούνται ότι έκλεψαν πέντε πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού, προηγουμένως, άρπαξαν τα κλειδιά των οχημάτων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η «λεία» της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.Το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων αποδόθηκε ήδη στους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τη δράση της συμμορίας.



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να σας διαβάσω μια δήλωση για το σκάνδαλο των Υποβρυχίων:

«Λόγω της σοβαρότητας του σκανδάλου των Υποβρυχίων, του αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων, της πιθανότητας ανάμειξης πρώην Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος στο σκάνδαλο αυτό και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε, τυχόν, ενασχόληση Επιτροπών της Βουλής με τη συγκεκριμένη υπόθεση:
1ον. Η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης, που ήδη διεξάγεται. Και
2ον. Εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων και κατά πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κίνηση της διαδικασίας ορισμού Εφέτη – Ανακριτή».
· Ένα δεύτερο θέμα προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου:

Όπως θυμάστε, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 25 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός πανηγύριζε υποστηρίζοντας ότι «δικαιώνεται απόλυτα η στρατηγική του», ότι «επιβεβαιώνονται οι θετικές αποφάσεις της Ευρωζώνης» και ότι είχε φτάσει σε «ένα πολύ καλό συνολικό αποτέλεσμα».
Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ημέρες και οι αποφάσεις, για τις οποίες πανηγύριζαν, έγιναν απειλές για τη χώρα. Χθες, στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήριζε τις αποφάσεις της Ε.Ε. ανεπαρκείς. Λέγοντας συγκεκριμένα ότι: «Δεν έχουν ισορροπία και δεν είναι πλήρεις». Και προσθέτοντας ότι: «Δεν θα δώσει καμία απόκριση στο πρόβλημα, στα πραγματικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη, γιατί λείπουν κομβικά στοιχεία».
Από την πρωτοφανή αυτή ανακολουθία, το μόνο επακόλουθο που μπορεί να περιμένει η κοινωνία είναι νέα σκληρά μέτρα. Ή -με συγχωρείτε- τις «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», όπως είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, που σαν άλλος καλόγερος του Μεσαίωνα βαφτίζει το κρέας «ψάρι».

· Ένα τρίτο θέμα αφορά στο Μνημόνιο:

Όλοι ανακαλύπτουν -δυστυχώς, πολύ αργά για τη χώρα- αυτό που έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς, εδώ και μήνες: Ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά. Το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Χθες, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παντελής Οικονόμου ζήτησε την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο.
Πριν από λίγο, διαφώνησε και με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Χθες, στη συνεδρίαση που είχαν οι εισηγητές των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από αυτούς, όπως ο κ. Γιάννης Βούρος, ο κ. Κώστας Καρτάλης, η κα Όλγα Ρενταρή-Τέντε, ο κ. Νίκος Ζωίδης, εξαπέλυσαν οξύτατες επιθέσεις εναντίον υπουργών, με φράσεις, όπως «σε επίπεδο Κυβέρνησης δεν γίνεται τίποτε», ότι «δοκιμάζονται οι αντοχές τους», ότι «τα ψέματα τελειώσανε και τα κεράκια λιώσανε».

Ένα πλέον είναι ξεκάθαρο:

Ότι τα όσα είπαμε για «αλαλούμ» και «σκορποχώρι» δεν αρκούν για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Λόγω της σοβαρότητας του σκανδάλου των Υποβρυχίων, του αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων, της πιθανότητας ανάμειξης πρώην Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος στο σκάνδαλο αυτό και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε, τυχόν, ενασχόληση επιτροπών της Βουλής με τη συγκεκριμένη υπόθεση:
1.Η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης που ήδη διεξάγεται.
2.Εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων και κατά πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κίνηση της διαδικασίας ορισμού Εφέτη – Ανακριτή

Τα ποσά που θα δοθούν στις περιοχές της Κ. Μακεδονίας, για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Στα ποσά με τα οποία θα ενισχυθούν οι περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης να διαθέσει στην Περιφέρεια τα ποσό των 1.990.000 ευρώ για το σκοπό αυτό.
Έτσι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα διατεθούν 1.030.000 ευρώ, της Πιερίας 130.000, της Ημαθίας 75.000, της Πέλλας 90.000, του Κιλκίς 25.000, της Χαλκιδικής 160.000 και των Σερρών 480.000.





Ενδεχόμενη μείωση των διοδίων πριν από το Πάσχα

Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για τη μείωση των διοδίων ακόμη και πριν από το Πάσχα άφησε σήμερα ανοιχτό ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει σήμερα τις ανακοινώσεις, αν και η πλευρά των τραπεζών το ήθελε. Εμείς, την επόμενη εβδομάδα, θα δημοσιοποιήσουμε το σύνολο των προτάσεών μας. Συνεχίζω να πιστεύω ότι την άλλη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει και συμφωνία», δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.
Όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, το ελληνικό Δημόσιο έχει λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα, που ετέθησαν. Επιπλέον, επιταχύνθηκαν οι απαλλοτριώσεις, λύθηκαν προβλήματα χρηματοδότησης του δημοσίου και της ΕΕ και θεσπίσθηκαν ρυθμίσεις για το θέμα των διοδίων, όσον αφορά την καταβολή τους.«Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των παραχωρησιούχων έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των διοδίων και τη λύση των τεχνικών προβλημάτων», σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει ότι οι εργασίες στα εργοτάξια σταματούν, επειδή «οι τράπεζες διακόπτουν τη χρηματοδότηση των έργων και αυτό δεν είναι ευθύνη του δημοσίου».



Ευρωπαϊκά Πρότυπα: Σύμμαχοι της Καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Δείπνο εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά
Ο ρόλος των Ευρωπαϊκών προτύπων (European Standards) στην ενίσχυση της Καινοτομίας διερευνήθηκε στο δείπνο εργασίας που διεξήχθη χθες, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ και με την υποστήριξη του Knowledge4Innovation (http:// http://www.knowledge4innovation.eu/), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με μέλη από τον δημόσιο, τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα που ασχολείται με την προώθηση της Καινοτομίας στην ΕΕ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, εκπρόσωποι της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδιων αρχών, καθώς και των Ευρωπαϊκών οργανισμών προτύπων (CEN-CENELEC, ETSI), της W3C (του διεθνούς οργανισμού που αναπτύσσει το πρότυπο HTML στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου), εκπρόσωποι εταιρειών (Siemens) και ενώσεων ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως η Orgalime (http://www.orgalime.org/) και η BITKOM (http://www.bitkom.org)

Η παραγωγή τεχνολογικών και βιομηχανικών προτύπων είναι μια εθελοντική συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των δημοσίων αρχών, των καταναλωτών και των κοινωνικών εταίρων, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα ανεξάρτητων οργανισμών αναγνωρισμένων από την ΕΕ. Τα πρότυπα συμβάλλουν στη διάχυση της γνώσης και διευκολύνουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών και συνεπώς την κυκλοφορία τους στην εσωτερική αγορά. Προσφέρουν μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη της Καινοτομίας. Το πρότυπο GSM για την κινητή τηλεφωνία αποτελεί το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα Ευρωπαϊκού προτύπου, το οποίο σε συνδυασμό με το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, έθεσε τις βάσεις για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το πρότυπο GSM αναπτύχθηκε το 1990 και πλέον χρησιμοποιείται από περισσότερους από 1,5 δις χρήστες κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Ωστόσο, τα πρότυπα επιτελούν τον αναπτυξιακό τους σκοπό μόνο όταν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε τον ρόλο των Προτύπων στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και στην προστασία των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά και στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ευνοεί την Καινοτομία.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), οι οποίες εμφανίζουν ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, διαθέτουν ιδιαίτερα πολυπληθείς εσωτερικές αγορές και είναι σε θέση να ορίσουν τα δικά τους de facto βιομηχανικά και τεχνολογικά πρότυπα, αποκλείοντας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Ο κος Τσουκαλάς ζήτησε από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς να επιταχύνουν την ανάπτυξη προτύπων σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι «ευφυείς μετρητές», τα «ευφυή δίκτυα» και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούν σημαντικό στοίχημα για την τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ του εθελοντικού χαρακτήρα των προτύπων και της παροχής κινήτρων για τη συμμόρφωση με αυτά, π.χ. μέσω προβλέψεων για χρήση τους στις προμήθειες του δημοσίου τομέα.



Μας παίρνουν ακόμα και τα σώματα με κρατικό τσαμπουκά!

"Δότες οργάνων με το ζόρι! Πρωτοφανούς Ολοκληρωτικής αντίληψης ο νέος νόμος.Δημιουργεί δίκαιο αφαίρεσης της ιδιοκτησίας του σώματος από τον άνθρωπο -πολίτη εκ μέρους του κράτους διότι αφαιρεί το δικαίωμα ενεργητικής αυτοδιάθεσης του σώματος του.H καλιέργεια του πνεύματος της εθελοντικής διάθεσης του σώματος σαν έκφρασης ανθρώπινης αλληλεγγύης μοναδικός κοινωνικά αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος των μεταμοσχεύσεων οργάνων." Περισσότερα
http://www.stopcartel.info/2011/03/31/ΚΙΝΗΜΑΤΑ/Μας_παίρνουν_ακόμα_και_τα_σώματα_με_κρατικό_τσαμπουκά!/5570.html

Οι ιερόδουλες πήγαν στον Μπουτάρη μόνο που ...δεν τον γνώριζαν!

Οι ιερόδουλες της Θεσσαλονίκης πήγαν να διαμαρτυρηθούν στον Γ.Μπουτάρη για το πάγωμα από τον δήμο στην έκδοση αδειών αλλά δεν ήξεραν ποιος είναι ο Γ.Μπουτάρης. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει βόλτες ανάμεσά τους ανενόχλητος, χωρίς καμία από αυτές να τον σταματήσει για να του πει το πρόβλημά τους
Για το βιντεο στο Seleo.gr News

Το ΠΕΠ Αττικής μπλοκαρισμένο με έργα, τα περισσότερα των οποίων η κυβέρνηση προγραμματίζει να πουλήσει!!!


 Παρά τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένει πολύ χαμηλή η απορροφητικότητα. Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.
Τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής έχει μπλοκαριστεί με μεγάλα έργα, τα οποία η κυβέρνηση, είτε έχει διακηρύξει ρητά ότι θα πουλήσει, είτε δεν έχει ξεκαθαρίσει το μελλοντικό ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Αυτό αποκαλύπτεται από απάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Χάν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Επίτροπος Χάν αφού διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις στην απορροφητικότητα, σημειώνει ότι «οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση οφείλονται στους εξής, κυρίως, λόγους: 1) στην έλλειψη ρευστότητας στα δημόσια οικονομικά (που αποκαταστάθηκε το 2010 με ένα δάνειο ύψους 2 δις ευρώ από την ΕΤΕ), 2) στη σύμπτωση της έναρξης της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013 με το κλείσιμο των προγραμμάτων της προτεραιότητας 1 για την περίοδο 2000-2006 και 3) στην αργή πρόοδο των μεγάλων έργων υποδομής», και για τα οποία συγκεκριμένα αναφέρει «αναμένεται να εκτελεστούν τα ακόλουθα σημαντικά έργα:
- προαστιακός Αττικής – τμήμα Πειραιάς - Τρεις Γέφυρες•
- κατασκευή εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο•
- επέκταση του τραμ στο τμήμα Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - Πειραιάς•
- προαστιακός Αττικής – επέκταση δικτύου στο τμήμα Κορωπί-Λαύριο•
- κέντρο επισκευών τροχαίου υλικού στον Πειραιά•
- επέκταση αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Μαρκόπουλο-Λαύριο•
- επέκταση Αττικής οδού•
- αναβάθμιση οδικών αξόνων Ελευσίνας-Υλίκης-Θήβας•
- αναβάθμιση οδικών αξόνων Αθηνών-Θεσσαλονίκης•
- ενεργειακή διασύνδεση Κυκλάδων και εθνική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ελλάδα•
- μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για 4 δήμους της Ανατολικής Αττικής»
Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος αφού τονίζει ότι «μέχρι στιγμής, κανένα από τα έργα αυτά δεν έχει υποβληθεί στην Επιτροπή» και αναφερόμενος σε υποερώτημα του Νίκου Χουντή για την ανάγκη τροποποίησης του ΠΕΠ Αττικής, επισημαίνει ότι «δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη διαδικασίες για την επανεξέταση και επικαιροποίηση του προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να υποβάλουν σχετικό αίτημα το 2011».Εξάλλου αναφερόμενος στα ποσοστά απορρόφησης του ΠΕΠ Αττικής σημειώνει ότι «στα τέλη του 2010, η συνολική απορροφητικότητα του περιφερειακού προγράμματος Αττικής ήταν της τάξης του 19,7%, και μπορεί να αναλυθεί ως εξής: 1)ενίσχυση της προσβασιμότητας – ενεργειακή υποδομή: 9,4%, 2)βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής: 3,6%, 3)ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της ψηφιακής σύγκλισης: 58,9%, 4)ανάπλαση των αστικών περιοχών:32,7%, 5)τεχνική στήριξη της αίτησης: 2,1%».

Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν εκπλήσσει κανέναν πια το γεγονός ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό όμως που εκπλήσσει, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, έργα για τα οποία έχει αποφασίσει, είτε να πουλήσει σε ιδιώτες, είτε δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το μελλοντικό ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Δηλαδή, επενδύουμε αυτή τη στιγμή της έσχατης λιτότητας, τεράστια ποσά σε υποδομές τις οποίες δίνουμε σε ιδιώτες έναντι συμβολικού τιμήματος. Χρειάζεται επιτέλους να αναθεωρηθεί, άμεσα, το σύνολο του ΕΣΠΑ και να αποενταχθούν τα έργα εκείνα, που όχι μόνο δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά εξυπηρετούν γνωστά οικονομικά συμφέροντα. Απαιτείται η ανάπτυξη μέτρων στήριξης των κοινωνικά αδύνατων, των εργαζόμενων, όπως και μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Ρύθμιση Κυκλοφορίας στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από Ανισόπεδο Κόμβο Παληού έως Ανισόπεδο Κόμβο Αγίου Σύλλα Καβάλας

Η Εγνατία οδός ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 ξεκινούν εργασίες για τη συντήρηση των Η/Μ κυκλωμάτων στις σήραγγες Παληού, C&C 7 και C&C9 Καβάλας, στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από Α/Κ Παληού έως Α/Κ Αγ. Σύλλα.Για τις ανάγκες της εν λόγω εργασίας, θα γίνει ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ του ενός ρεύματος και εκτροπή της κυκλοφορίας στο άλλο με ΑΜΦΙΔΡΟΜΗΣΗ ( contraflow) και μείωση λωρίδων. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011. Ζητούμε την κατανόηση των οδηγών για την προσωρινή όχληση και συστήνουμε την ιδιαίτερη προσοχή τους, στο να ακολουθούν την εγκατεστημένη σήμανση των κυκλοφοριακών διευθετήσεων και να τηρούν τα όρια ταχύτητας.

Περιοδικές διακοπές κυκλοφορίας στα Τέμπη


Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών διεξάγονται από χθες, Τετάρτη, μέχρι αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 18:00 μ.μ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.Οι διακοπές στην κυκλοφορία θα γίνουν στο πλαίσιο της τακτικής επιθεώρησης των μέτρων προστασίας των πρανών της κοιλάδας για λογαριασμό της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», από ομάδα αλπινιστών. Ο δρόμος θα κλείνει παροδικά, προκειμένου να γίνουν διάφορες παρεμβάσεις.



Με εσπευσμένες διαδικασίες Κανονισμός της Κομισιόν για περιορισμό εισαγωγών ραδιενεργών τροφίμων και ζωοτροφών από την Ιαπωνία


 Χαμηλότερα επιτρεπτά όρια ραδιενέργειας σε τρόφιμα και ζωοτροφές ζητεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής

Τελεσίγραφο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε η Κομισιόν προκειμένου αυτή να εγκρίνει μέχρι την 1η Απριλίου 2011, πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν που καθορίζει ειδικές περιοριστικές συνθήκες σχετικά με την εισαγωγή τροφίμων και ζωοτροφών από την Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Ο Κανονισμός εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του, προϊόντα που έχουν εξαχθεί από την Ιαπωνία προς την ΕΕ πριν τις 28 Μαρτίου 2011 καθώς και όσων η συγκομιδή έγινε πριν τις 11 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σπανάκι που εισήχθησαν στις χώρες της ΕΕ από την Ιαπωνία, ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια που υπερβαίνει τα επιτρεπτά επίπεδα ασφαλείας καθιστώντας τα σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων. Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαία η λήψη έκτακτων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ. Τα ραδιενεργά στοιχεία που ανιχνεύθηκαν είναι το στρόντιο, η ραδιενεργός ιωδίνη, το πλουτώνιο και το καίσιο.
Η Επιτροπή τονίζει ότι, επειδή η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου, η απαγόρευση των εισαγωγών δεν θα περιορίζεται μόνον σε προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή της Φουκουσίμα αλλά και από ολόκληρη την επικράτεια της Ιαπωνίας.
Με τον προτεινόμενο Κανονισμό η Επιτροπή επιβάλλει σε όλα τα κράτη μέλη την υποχρέωση να διενεργούν διαρκείς ελέγχους των επιπέδων ραδιενέργειας που καταγράφονται στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, και να της διαβιβάζουν τακτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, υπογραμμίζει ότι πρέπει να εξασφαλίζεται πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας και ότι πρέπει να διατίθενται απολύτως ασφαλή τρόφιμα στους καταναλωτές. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ραδιενεργού μόλυνσης που ισχύουν σε επίπεδο ΕΕ. Ζητεί την επίσπευση αναθεώρησης όλων των Κανονισμών Ευρατόμ για τον καθορισμό των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ραδιενέργειας στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές λόγω πυρηνικού ατυχήματος ή σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης από ακτινοβολίες, με στόχο τη σημαντική μείωση των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ραδιενεργού μόλυνσης.


Πλοίο που βουλιάζει ο Δήμος Αθηναίων

Πλοίο που βουλιάζει θυμίζει ο Δήμος Αθηναίων μετά τα γεγονότα που εξελίχθηκαν την περασμένη Δευτέρα (21/3) εντός των πυλών του Δημαρχείου. Δεκάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, εισήλθαν στο χώρο που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη και να μην συζητηθεί το θέμα για τον προγραμματισμό προσλήψεων νέου προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.Μετά από δύο ώρες άγονων διαπραγματεύσεων με τους συνδικαλιστές, ο κ. Καμίνης αποχώρησε από την πίσω πόρτα του Δημαρχείου μην έχοντας καν την ευθιξία να ανακοινώσει ο ίδιος την αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Από τα χείλη κάποιου δημοτικού υπαλλήλου ανακοινώθηκε η ματαίωση της συνεδρίασης.Δυο μέρες μετά και με τη μεσολάβηση των προεδρείων της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΠΟΤΑ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου και των εκπροσώπων των συμβασιούχων. Ο κ. Καμίνης δέχτηκε να μην προχωρήσει στον προγραμματισμό νέων προσλήψεων με τον όρο να λήξει η κατάληψη.Είναι πραγματικά απορίας άξιο αν ο κύριος Δήμαρχος, τα προβλήματα της πόλης μας τα αντιμετωπίζει δια της απουσίας του ή με τη μεσολάβηση τρίτων.
Είναι πρωτοφανές Δήμαρχος και μάλιστα τόσο πρόσφατα εκλεγμένος να μην παρουσιάζεται στο δημοτικό συμβούλιο και να προσπαθεί να λύσει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα μέσω διαρροών.Σαν νέοι άνθρωποι ζητάμε το αυτονόητο. Σεβασμό στους εργαζομένους και στο θεσμό του Δημάρχου της Αθήνας που κάθε μέρα με τη συμπεριφορά του απαξιώνει ο κ. Καμίνης.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ



Σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία των ελληνικών ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Προς τους κκ. Υπουργούς:• Πολιτισμού και Τουρισμού • Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Σε προηγούμενη ερώτησή μας (2450/7.9.2010) σημειώναμε ότι ο νόμος 3498/24.10.2006, με τίτλο «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, δημιούργησε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών λουτροπόλεων και πως υπήρχε άμεση ανάγκη για την αντικατάστασή του. Αυτό εξάλλου είχε αποφασιστεί ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Δεκέμβρη του 2009, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των 69 δήμων-μελών του, εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και κομμάτων. Επισημαίναμε επίσης πως το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεσμεύτηκε να καταθέσει το σχέδιο νόμου έως τις 15 Ιανουαρίου 2010, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι μέχρι σήμερα καμία από τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας δεν διαθέτει το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, καθώς επίσης άδεια και κανονισμό λειτουργίας. Επιπροσθέτως ο ΕΟΤ επισημαίνει με έγγραφά του ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία των θεραπευτηρίων μέχρι την έκδοση του ειδικού σήματος, με αποτέλεσμα ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός-θερμαλισμός, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό δημόσιο κοινωνικό αγαθό, να οδηγείται στη συνεχή απαξίωση και υποβάθμιση.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην απάντηση του (189/1-10-10) αναφέρει «επίκειται άμεσα η κατάθεση σχεδίου νόμου που ρυθμίζει με ολοκληρωμένο τρόπο και συνολικά θέματα ιαματικού τουρισμού& θερμαλισμού» αναγνωρίζοντας επιπλέον ότι «κατά την εφαρμογή του νόμου 3498/2006 παρουσιάστηκαν σοβαρές δυσκολίες και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη διαδικασία αναγνώρισης των υφιστάμενων ιαματικών φυσικών πόρων με αποτέλεσμα ο νόμος να παραμένει ανενεργός» και πως « η Γενική Γραμματεία Τουρισμού ... επεξεργάστηκε σχέδιο νόμου για τον ιαματικό τουρισμό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη των δυσλειτουργιών του νόμου 3498/2006 προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και η προσέλκυση επενδύσεων».
Σήμερα έξι μήνες μετά από την απάντηση του Υπουργείου τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί, γεγονός που δείχνει και την έλλειψη υπευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ελληνικού ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού και όλους εκείνους τους φορείς, οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα που αγωνίζονται για την επιβίωση του.
Η ανυπαρξία πολιτικής από την κυβέρνηση έχει οδηγήσει τον ιαματικό τουρισμό-θερμαλισμό σε μια κατάσταση πλήρους σύγχυσης χωρίς κανένα σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξή του με αποτέλεσμα να παραμένουν απροστάτευτοι οι Φυσικοί Ιαματικοί Πόροι της χώρας μας και το κοινωνικό και οικονομικό τους περιβάλλον. Επιπλέον αυξάνει ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για χρηματοδότηση έργων που ήδη έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και μέσω των οποίων θα υλοποιούνταν η ανάδειξη των ιαματικών πηγών του τόπου μας και θα προέκυπτε μια σημαντική πηγή εσόδων τόσο για τις λουτροπόλεις όσο και για την εθνική οικονομία.
Πρέπει να επισημανθεί πως εδώ και ενάμισι χρόνο δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας για όσα από τα υδροθεραπευτήρια έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν, και πως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και άλλοι φορείς του δημοσίου υλοποιούν μειωμένα προγράμματα για τα ιαματικά λουτρά παραπέμποντας ασφαλισμένους σε υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν παράνομα, μη εξαιρουμένων και αυτών που διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.
Επειδή με τη διατήρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που προβλέπεται από το Ν. 3498/24.10.2006, ενισχύεται η απαξίωση και η υποβάθμιση των ιαματικών φυσικών πόρων. Με τον τρόπο αυτό οι ιαματικές πηγές και λουτροπόλεις αφήνονται χωρίς προστασία στην τύχη τους διακινδυνεύοντας και αυτήν ακόμα τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Επειδή με την ολιγωρία της κυβέρνησης απαξιώνεται ένας σημαντικός τομέα της οικονομίας, της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το ξεπούλημα του ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Επειδή η αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού σε ετήσια περίοδο μπορούν να αναδείξουν τις υπάρχουσες λουτροπόλεις σε αξιόλογα κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού μακράς παραμονής για όλες τις ηλικίες και κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Πότε επιτέλους θα καταθέσουν για δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι κίνδυνοι για τη συνέχιση της λειτουργίας των ιαματικών κέντρων που προκύπτουν από τον ισχύοντα;
2. Με ποιες άμεσες ενέργειες θα ενισχυθούν οι φορείς λειτουργίας των ιαματικών κέντρων για τη βελτίωση των υποδομών τους, τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών με στόχο την εύρυθμη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους;
3. Ποια μέτρα προβλέπονται στο πλαίσιο της αειφόρου-βιώσιμης ανάπτυξης του ελληνικού ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού ώστε να εξασφαλίζεται συγχρόνως και η ενεργειακή αξιοποίηση του θερμού νερού στην ελληνική περιφέρεια;
4. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε το επίπεδο οργάνωσης και παρεχόμενων υπηρεσιών του ελληνικού ιαματικού τουρισμού και θερμαλισμού να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε και να καταστεί ανταγωνιστικός;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Τάσος Κουράκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης

Νέα και ειδήσεις μέσα απο τις σελίδες της "Μακεδονίας"

Περισσότερα εδώ . http://www.makthes.gr/news/view/Main/reportage/

Διακοπές υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη


Χωρίς νερό, από νωρίς σήμερα το πρωί, μέχρι και αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα μείνουν οι κάτοικοι κεντρικής περιοχής του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, της Θεσσαλονίκης, λόγω εργασιών επανασύνδεσης στο νέο δίκτυο ύδρευσης. Όπως ανακοινώθηκε από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), η διακοπή στην υδροδότηση θα ξεκινήσει στις 8:00 και θα διαρκέσει έως και τις 17:00, και αφορά στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου, Χαλκίδη, Γεννηματά, Μάτση Ανδρέα, καθώς και σε όλες τις παρακείμενες σε αυτές οδούς.



Θεσσαλονίκη: Στο έλεος του καιρού και πάλι ο Θερμαϊκός

Οι καιρικές συνθήκες θα καθορίσουν πότε θα καθαρίσει ο Θερμαϊκός. Τα 2 κ.μ. των φυκιών ζυγίζουν 7 τόνους, οπότε είναι αντικειμενικά δύσκολο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ένα απορρυπαντικό σκάφος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
στον "Αγγελιοφορο"
Αγνωστο παραμένει πότε θα καθαρίσει η παραλία της Θεσσαλονίκης από το «πράσινο χαλί» του ευτροφισμού, που δημιουργεί αλγεινή εικόνα για τη... βιτρίνα της πόλης για πολλοστή φορά.
Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που θα καθορίσουν το χρόνο περιορισμού του φαινομένου, καθώς ο Θερμαϊκός είναι στο έλεος του καιρού...Η απορρύπανση καθυστέρησε και εμφανίζει αντικειμενικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα η οπτική ρύπανση να έχει επεκταθεί πλέον σε σχεδόν το σύνολο της παραλιακής ζώνης τις τελευταίες πέντε μέρες. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως «η ρύπανση είναι μόνον οπτική», όμως τα φύκια που συσσωρεύονται... εμπλουτίζονται και με πλαστικά, σκουπίδια, αντικείμενα που πετούν ασυνείδητοι στη θάλασσα, η οποία, έτσι κι αλλιώς, θυμίζει χωματερή.

Δύσκολη υπόθεση

Χτες, βελτιώθηκε μερικώς η κατάσταση, καθώς ο καθαρισμός από το απορρυπαντικό σκάφος εντάθηκε. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, «η απορρύπανση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το είδος των φυκιών που δημιουργούν το ''πράσινο χαλί'' δεν είναι ίδιο με άλλες φορές και έχει υπολογιστεί ότι τα 2 κυβικά μέτρα ζυγίζουν 7 τόνους!».Το φαινόμενο του ευτροφισμού εμφανίζεται κάθε χρόνο στο Θερμαϊκό και μάλιστα σε διαφορετικές περιόδους και με διαφορετική σύσταση και μορφή. Εκτός από τη γνωστή και διακριτή ερυθρά παλίρροια υπάρχει το «πράσινο χαλί», ακόμη και η μη αντιληπτή, αλλά το ίδιο προβληματική περίπτωση του γαλάζιου ευτροφισμού. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο υπάρχει απορρυπαντικό σκάφος που καθαρίζει την παραλία της Θεσσαλονίκης, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις αδυνατεί να ανταποκριθεί. Οποτε επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, ο ευτροφισμός είναι σχεδόν δεδομένος.Χτες, οι αρμόδιοι τόνιζαν ότι η κατάσταση βελτιώνεται, όμως και το φαινόμενο επανατροφοδοτείται, οπότε συγκεκριμένος χρόνος για να καθαρίσει και πάλι η παραλία δεν υπάρχει. «Τα καιρικά φαινόμενα είναι καταλυτικός παράγοντας», σημείωσαν.

Παρατηρητήριο

Ελπίδες όχι για να μην εμφανιστεί ξανά ο ευτροφισμός, αλλά τουλάχιστον για να μη φτάνει μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν μετά τον Απρίλιο του 2012, όταν μέσω του σχετικού προγράμματος που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης υπολογίζεται ότι θα λειτουργεί και το παρατηρητήριο εισερχόμενης ρύπανσης στο Θερμαϊκό. Το παρατηρητήριο θα εντοπίζει την όποια ρύπανση στα... ανοιχτά και σε συνδυασμό με το απορρυπαντικό σκάφος θα γίνεται επέμβαση προτού γίνει αντιληπτό από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Ουσιαστική αντιμετώπιση της δημιουργίας του φαινομένου, δηλαδή περιορισμός των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, μάλλον είναι αδύνατο να γίνει εάν δε ληφθούν μέτρα στην πηγή, δηλαδή δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος καλλιέργειας των εκτάσεων δίπλα στο Θερμαϊκό και κυρίως δίπλα στα ποτάμια που εκβάλλουν σ' αυτόν.





Τώρα... τρέχουμε, για να προλάβουμε τα κουνούπια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Λύση στο... παρά πέντε, στο θέμα των ψεκασμών για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, που θεωρούνται υπεύθυνα για τη μετάδοση του ιού του δυτικού Νείλου στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκε χτες, έπειτα από την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου.Χτες το πρωί ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος, ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 1.990.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών το 2011.

Ενα μήνα αργότερα

Ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, φέρνει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού και να υπογραφεί η σύμβαση, με προοπτική -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί περίπου στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα από τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας...«Θα έπρεπε να έχει δοθεί νωρίτερα η χρηματοδότηση, ώστε τώρα να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Είθε προηγηθεί παρέμβαση και του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ως προέδρου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Θεσσαλονίκης, που ζητούσε να εξασφαλιστούν οι πόροι και να εγκριθούν τα σχετικά προγράμματα.Από το ποσό των 1.990.000 ευρώ, που είναι ανάλογο του αντίστοιχου περσινού για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα 1.300.000 ευρώ θα διατεθούν στο νομό Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα στους άλλους νομούς της περιφέρειας, προσαυξημένα κατά 10.000 ευρώ για τη Χαλκιδική, την Ημαθία, την Πέλλα και το Κιλκίς.

Κανένα νέο κρούσμα

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα τον κινδύνου για τον ιό του δυτικού Νείλου, παρόλο που εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφορικά με τις συνέπειες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι φέτος ενδέχεται να «μεταναστεύσει» ο ιός, καθώς στους νομούς της Κ. Μακεδονίας έχουν αναπτυχθεί αντισώματα, σε ανθρώπους και πτηνά.Οπως δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αννα Παππά, υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών, «από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα όλα τα κλινικά δείγματα που εξετάσαμε από περιστατικά εγκεφαλίτιδας ήταν αρνητικά στον ιό του δυτικού Νείλου».Πέρσι είχαν καταγραφεί 191 περιστατικά εγκεφαλίτιδας που οφείλονται στον ιό του δυτικού Νείλου και έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 άτομα μολύνθηκαν, όμως οι περισσότεροι (περίπου 80%) δεν είχαν καθόλου συμπτώματα και πάνω από το 15% εμφάνισαν απλώς πυρετό.
"Αγγελιοφόρος"




Νέα και ειδήσεις απο την Πιερία

Περισσότερα εδώ. http://www.politispierias.blogspot.com/