Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Χάγη: Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία


Το Φθινόπωρο η απόφαση για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας
Πρέσβης ε.τ. κ. Γ. Σαββαίδης στο δικαστήριο της Χάγης όπου παρέθεσε την ελληνική επιχειρηματολογία
Με το βλέμμα πλέον στο... φθινόπωρο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η προφορική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της καταγγελίας της πΓΔΜ ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία των δύο χωρών αρνούμενη, όπως υποστηρίζει, να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008.Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικαστήριο μετά το πέρας της διαδικασίας, στην οποία και συμπυκνώνονται οι θέσεις που παρουσίασαν τα δύο μέρη. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ζητά να αποφασίσει το ΔΔΧ επί της αναρμοδιότητός του επί της προσφυγής των Σκοπίων. Σε περίπτωση που κρίνει όμως ότι έχει αρμοδιότητα, ζητεί την απόρριψη του σκοπιανού ατήματος. Η πλευρά της πΓΔΜ ζητεί από το ΔΔΧ να κρίνει ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους η ίδια είναι μέλος και να επιβάλει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα ελληνικά επιχειρήματα

Κατά τον δεύτερο γύρο της επιχειρηματολογίας, που ολοκληρώθηκε χθες, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, Πρέσβης ε.τ. κ. Γ. Σαββαίδης, παρέθεσε, σε περίληψη, τα σημεία τα οποία ανέδειξε και απέδειξε η ελληνική επιχειρηματολογία, και πιο συγκεκριμένα ότι:
- η υπόθεση είναι εκτός δικαιοδοσίας του ΔΔΧ, δεδομένου ότι ανάγεται «άμεσα ή έμμεσα» στην διαφορά περί το όνομα, η οποία ρητά εξαιρείται της εν λόγω δικαιοδοσίας, καθώς επίσης στερείται και του χαρακτήρος του παραδεκτού.
- η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν συλλογική και αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων, σύμφωνα με πάγια καθιερωμένη εν προκειμένω πρακτική της Συμμαχίας.
- σε κάθε, όμως, περίπτωση, η συμπεριφορά του αντιδίκου και η μέχρι τότε εκ μέρους του αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του όπως αυτές απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία (επανειλημμένες παραβιάσεις), συνιστούν επαρκή δικαιολογητική βάση για την έλλειψη ελληνικής υποστήριξης έναντι της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
- η Ελλάδα, το 1995, έλαβε την στρατηγική απόφαση για επίτευξη συμφωνημένης λύσης για το όνομα μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και σε αυτήν την απόφαση επέμεινε και επιμένει μέχρι σήμερα.
"ΤΟ ΒΗΜΑ"



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Την Δευτέρα 4 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση στον πρ. κινηματογράφο Αλέξανδρο7:30μ.μ. Θα μιλήσουν: Α. Τσίπρας (Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ) Τ. Χριστοδουλοπούλου(μέλος της Ε.Γ. ΣΥΡΙΖΑ) Θα χαιρετίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμμανατίδου και Τ. Κουράκης
Η κυβέρνηση για να είναι αρεστή στις τράπεζες και τις αγορές, επιτίθεται στα χαμηλά εισοδήματα, καταργεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα, κατεδαφίζει το ασφαλιστικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος. Μπροστά στην αποτυχία της πολιτικής της και την κοινωνική κατακραυγή ψάχνει να βρει ποιος της φταίει

Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΖΩΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Σταύρος Καλαφάτης: "Η διασφάλιση ποιότητας και τιμής στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, απαιτούν συνεχή εποπτεία και έλεγχο"

Κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου : "Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις"."Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης, αναφέρθηκε στη σύγχυση και στον οίστρο της κυβέρνησης να καταθέτει σχέδια νόμου, για ζητήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να ρυθμισθούν μέσω απλών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.Τόνισε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλακτικές διαδικασίες που μεσολαβούν από την παραγωγή του αγροτικού προϊόντος, μέχρι και την πώλησή του στον τελικό καταναλωτή.Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, σήμερα παρατηρείται πλήρης ασυδοσία η οποία δεν επιλύεται απλά και μόνο με τη σύσταση ενός Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων και αφορά κυρίως :
• στις εκβιαστικές συναλλαγές και πιέσεις των μεγαλοεμπόρων αγροτικών προϊόντων προς τους παραγωγούς ή τους μεταποιητές,
• στις υπερτιμήσεις στα αγροτικά εφόδια,
• στις παράνομες ελληνοποιήσεις και νοθείες,
• στην παράνομη διακίνηση φορτίων από γειτονικές χώρες που κατακλύζουν την ελληνική αγορά, αφήνοντας στα αζήτητα την ελληνική αγροτική παραγωγή.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης στηλίτευσε την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στις υπηρεσίες γεωργίας και εμπορίου, καθώς και την πλήρη απαξίωση του Ελληνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αλλά και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος, με συνέπεια τα σημερινά φαινόμενα ασυδοσίας στην αγορά.Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης πρότεινε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχέδιο νόμου, που θα θεσπίζει ένα συνολικό πλαίσιο διασφάλισης της τιμής και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ελέγχοντας όλους τους κρίκους της μεταπρατικής αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι και το ράφι του σούπερ μάρκετ".



Μπουτάρης: "Η Θεσσαλονίκη θα έχει καθαρίσει από τα σκουπίδια"

«Η Θεσσαλονίκη θα έχει καθαρίσει από τα σκουπίδια σε 10 ημέρες» υποσχέθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτηρίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση «τραγική».Τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι η εικόνα στη συμπρωτεύουσα θα είναι αισθητά βελτιωμένη με στόχο να γίνει «μέχρι το τέλος του έτους» (όπως τόνισε ο ίδιος) πόλη-υπόδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Μπουτάρης παρουσίασε ένα πρόγραμμα 4 σημείων για την ταχεία λύση του προβλήματος.Μεταξύ αυτών, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών στην καθαριότητα και αποφάσεις για την ανακύκλωση. «Αγνοούνται 150 εργαζόμενοι που έχουν αποσπαστεί»«Από τα 1.500 άτομα προσωπικό, οι 700 ήταν μόνιμοι, οι υπόλοιποι συμβασιούχοι, ενώ "αγνοούνται" 150 εργαζόμενοι που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες. Ήδη εντοπίστηκαν οι 21 στην δημοτική τηλεόραση» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης επιθυμώντας να αναδείξει το πρόβλημα προσωπικού του δήμου.
«Παραλάβαμε 68 απορριμματοφόρα και λειτουργούν μόνο τα 9»
Αιχμές κατά των προηγούμενων διοικήσεων άφησε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για «άχρηστα» απορριμματοφόρα: «Η κατάσταση είναι τραγική. Την 1η Ιανουαρίου παραλάβαμε 68 απορριμματοφόρα και 12 τράκτορες, εκ των οποίων λειτουργούσαν μόλις τα 9 απορριμματοφόρα και ο ένας τράκτορας».

Γκιουλέκας: «Αφήστε τις δικαιολογίες και μαζέψτε τα σκουπίδια»

Αιχμηρή όμως ήταν και η απάντηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Κώστα Γκιουλέκα. «Κύριε Μπουτάρη, αφήστε τις δικαιολογίες και μαζέψτε τα σκουπίδια. Το οφείλετε στη Θεσσαλονίκη. Τη δημόσια υγεία, την καθαριότητα της πόλης, την ποιότητα της ζωής μας, εμείς οι Θεσσαλονικείς δεν τα διαπραγματευόμαστε» σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας μετά τη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Δυστυχώς στερείται σοβαρότητας και υπευθυνότητας η νέα διοίκηση όταν φτάνει μέχρι του σημείου και συνιστά στους πολίτες να κάνουν υπομονή ως το καλοκαίρι για να γίνει η πόλη καθαρή» κατέληξε.
Star.gr

Σταύρος Καλαφάτης: «Tο Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να διεκδικήσει την επιστροφή των «Μαγεμένων» στη Θεσσαλονίκη»

Τη με αρ.14058/30-03-2011 ερώτηση με θέμα την επιστροφή των «Μαγεμένων» στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης.Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει ότι οι Μαγεμένες ήταν οι ανάγλυφες παραστάσεις προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, που κοσμούσαν τη «Στοά των Ειδώλων» μια δίτονη κιονοστοιχία με επιστύλιο και τέσσερις πεσσούς στη νότια είσοδο της ρωμαϊκής αγοράς. Μέρη του μνημείου του 2ου-3ου αι. μ.Χ., αρπάχθηκαν και μεταφέρθηκαν το 1864 στη Γαλλία από τον παλαιοντολόγο Emmanuel Miller. Οι τέσσερις πεσσοί με τις αμφίπλευρες οκτώ παραστάσεις σώζονται σήμερα στο Λούβρο. Ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι αν και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες επιστροφής των Μαγεμένων στη Θεσσαλονίκη, και κυρίως αντιγράφων αυτών, ωστόσο δεν προκύπτει η ύπαρξη μέχρι σήμερα επίσημου αιτήματος από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού προς το αρμόδιο Υπουργείο της Γαλλίας για επιστροφή των Μαγεμένων στη Θεσσαλονίκη. Τονίζοντας ότι η επιστροφή τους αποτελεί ιστορικό δικαίωμα της Θεσσαλονίκης που θα συνέβαλλε στην περαιτέρω ιστορική και πολιτιστική ανάδειξη της πόλης, ερωτά τον Υπουργό Πολιτισμού αν προτίθεται να διεκδικήσει την επιστροφή των «Μαγεμένων» στον τόπο καταγωγής τους.



Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση κάνναβης σε αναψυκτικά και ποτά

Απάντηση του Επιτρόπου Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη χρήση της κάνναβης σε τρόφιμα, μεταφέρει ο Επίτροπος κος Ντάλι, αρμόδιος για την Υγεία και την Πολιτική Καταναλωτών, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κος Τσουκαλάς, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε να εξετασθεί το θέμα της κυκλοφορίας ποτών και αναψυκτικών που περιέχουν κάνναβη, σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα ποτά αυτά, αν και περιέχουν ελάχιστη από τη δραστική ναρκωτική ουσία, εντούτοις διαφημίζονται από τις εταιρείες ευρέως σαν να έχουν «θαυματουργές» ιδιότητες, αναιρώντας ουσιαστικά τις εκστρατείες των κρατών μελών κατά των ναρκωτικών. Ο κος Τσουκαλάς έθεσε επίσης το θέμα της πλασματικής διαφήμισης και της προστασίας των ανηλίκων, ενώ αναφέρθηκε και στα «ενεργειακά ποτά», τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών και συχνά αναμειγνύονται με αλκοόλ, που επιτείνει τη δράση τους και τα καθιστά επικίνδυνα, καθώς έχουν συνδεθεί με αυξημένα τροχαία ατυχήματα και αιφνίδιους θανάτους. Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία που εκφράζει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με τον κο Ντάλι, «η Επιτροπή κατακρίνει κάθε παράνομη ή παραπλανητική πρακτική η οποία θα μπορούσε να καταστήσει την έννοια «ναρκωτική ουσία» μέρος της καθημερινής ζωής και να επηρεάζει νεαρούς πολίτες». Ο κος Ντάλι υπογραμμίζει ότι η «η Επιτροπή θα εξετάσει και θα συζητήσει, μαζί με τα κράτη μέλη, τον Κανονισμό της κυκλοφορίας στην αγορά, σε εθνικό επίπεδο, προϊόντων που περιέχουν κάνναβη και θα εξετάσει την ενδεχόμενη ανάγκη για περαιτέρω δράση». Σύμφωνα με τον κο Ντάλι, «η Επιτροπή γνωρίζει ότι τα προϊόντα που περιέχουν ή παράγονται με βάση την κάνναβη μπορούν να θεωρούνται ως ναρκωτικές ουσίες κατά την έννοια της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά (1961) και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις ψυχοτρόποι ουσίες (1971)». Σύμφωνα με την γενική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τρόφιμα (Κανονισμός 178/2002), οι ναρκωτικές ή ψυχοτρόποι ουσίες που καλύπτονται από τις προαναφερόμενες συμβάσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως «τρόφιμα» και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τους στα τρόφιμα κατά την παραγωγή, την παρασκευή ή την επεξεργασία τους».Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε: «Αν και τα ποτά που χρησιμοποιούν κάνναβη περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες από τη δραστική ναρκωτική ουσία, οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν προβάλλουν έντονα τις υποτιθέμενες μαγικές ιδιότητές τους που βασίζονται σε αυτή. Οι εταιρείες κερδίζουν πουλώντας στους νέους μια - κατά πάσα πιθανότατα ακίνδυνη - εκδοχή ενός ναρκωτικού. Εκχυλίσματα κάνναβης αναμειγνύονται με χυμούς φρούτων, ζάχαρη και άλλα συστατικά, παρουσιάζοντας μια ναρκωτική ουσία που είναι απαγορευμένη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ σαν ένα εύγευστο αναψυκτικό, αποενοχοποιώντας την στα μάτια των νέων. Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι σχιζοφρενικό, η κάνναβη να αποτελεί μια απαγορευμένη ναρκωτική ουσία και να γίνεται τεράστια προσπάθεια από την πολιτεία και την κοινωνία, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου της και από την άλλη να κυκλοφορούν και να διαφημίζονται προϊόντα που προωθούν την έμμεση χρήση της από ανηλίκους. Ακόμη κι αν αυτά τα προϊόντα αποδειχθούν τελικά ακίνδυνα για τους καταναλωτές, τίθεται σαφώς θέμα παραπλανητικής διαφήμισης, εφόσον οι σχετικές καμπάνιες επικαλούνται θαυματουργές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Είναι απαραίτητο τα εξουσιοδοτημένα όργανα της πολιτείας να ελέγχουν όλα αυτά τα προϊόντα και να επιβάλλουν την ορθή σήμανσή τους, διασφαλίζοντας ότι στις ετικέτες τους θα αναγράφονται όλες οι ουσίες που περιέχονται, αλλά και όλες οι πιθανές αντενδείξεις (π.χ. χρήση από παιδιά και εγκύους, ανάμιξη με αλκοόλ κλπ). Φυσικά, είναι σημαντικό να ελέγχεται και η πρόσβαση των ανηλίκων σε τέτοια ποτά, όπου συντρέχει λόγος, αλλά και να διασφαλίζεται ότι η διαφήμισή τους θα σέβεται τη σχετική νομοθεσία και δεοντολογία και δεν θα βασίζεται σε αστήρικτους και παραπλανητικούς ισχυρισμούς».







Σε άμεσο κίνδυνο η υγεία ασθενών λόγω της προσωρινής αναστολής της Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ   προς τον κ. Υπουργό: Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με το αριθμό πρωτ. 11643/18.3.11 έγγραφο του διοικητή και προέδρου Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» αναστέλλεται προσωρινά από 1η Απριλίου η λειτουργία της Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Οι λόγοι που αναφέρονται για την παραπάνω απόφαση αφορούν τόσο στην υποστελέχωση της ΜΕΘ, εξαιτίας της παραίτησης, ή συνταξιοδότησης ιατρών, όσο και στη μη επίλυση του προβλήματος από την πλευρά της διοίκησης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Με την ίδια απόφαση το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Β΄ ΜΕΘ μετακινείται και θα εφημερεύει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Αποκατάστασης (ΜΕΘΑ). Ήδη από τις 15 κλίνες ΜΕΘ δύο βρίσκονται εκτός λειτουργίας εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Έτσι, με την αναστολή λειτουργίας της Β΄ ΜΕΘ (5 κλίνες) από τις 13 θα εξακολουθούν να λειτουργούν μόλις 8. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 82/εξ/10/30.8.2010 έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (Ε.Ε.Ε.Θ), « η ΕΕΕΘ θεωρεί ότι κανονικά σε κάθε ΜΕΘ πρέπει να υπάρχει σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο εφημερεύων με εξειδίκευση στην εντατικολογία».Επειδή, η μείωση κλινών ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιείται σε μία περίοδο που, εξαιτίας των περικοπών και της υπο-στελέχωσης του νοσοκομείου, αναβάλλονται χειρουργεία με αποτέλεσμα να μένει κλειστή μία αίθουσα κάθε ημέρα. Επειδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), παραμένουν κλειστές περίπου 150 κλίνες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα λόγω υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο τουλάχιστον 3.000 συμπολίτες μας να χάνουν άδοξα τη μάχη για τη ζωή.Επειδή, αποτελεί χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία η λειτουργία νέας κλίνης ΜΕΘ. Επειδή, η χρόνια κακοδιαχείριση των δαπανών για το ΕΣΥ σε συνδυασμό με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώστε να περικόπτονται κονδύλια ακόμα και για τις επείγουσες ανάγκες της δημόσιας υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ακριβώς ενέργειες θα προβεί, και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να δοθεί λύση στο πρόβλημα;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη θέσεων εξειδικευμένων ειδικοτήτων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των ΜΕΘ ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Τάσος Κουράκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης



Διακοπή νερού αύριο στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Διακοπή στην υδροδότηση θα σημειωθεί αύριο Πέμπτη σε κεντρική περιοχή του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη, λόγω εργασιών επανασύνδεσης στο νέο δίκτυο ύδρευσης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), η διακοπή θα γίνει στις 8:00 και θα διαρκέσει έως και τις 17:00, και αφορά στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται απ’ τις οδούς Βενιζέλου, Χαλκίδη, Γεννηματά, Μάτση Ανδρέα, καθώς και σ’ όλες τις παρακείμενες σ’ αυτές οδούς.



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τις προτάσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου για τα κλωνοποιημένα τρόφιμα

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα το πρωί μετά από μαραθώνιες ολονύκτιες διαπραγματεύσεις 11 ωρών, τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής και τις αμφιλεγόμενες συμβιβαστικές προτάσεις του Συμβουλίου για τα κλωνοποιημένα τρόφιμα και την επισήμανσή τους. Αυτό σημαίνει ότι ο Κανονισμός για τα "νέα τρόφιμα" του 1997 θα παραμείνει σε ισχύ.Εισηγήτρια εκ μέρους του ΕΚ ήταν η Ολλανδέζα Καρτίκα Λίοταρντ, μέλος της Ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι "είναι θλιβερό που Συμβούλιο και Επιτροπή κλείνουν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις του 77% των ευρωπαίων πολιτών να απαγορευθούν τα κλωνοποιημένα τρόφιμα και στο 83% που ζητούν ειδική επισήμανση για κλωνοποιημένα τρόφιμα. Το ΕΚ ομόφωνα ζήτησε την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους. Συμβούλιο και Επιτροπή προτίμησαν να θέσουν τις εμπορικές τους σχέσεις κυρίως με τις ΗΠΑ πάνω από τη δημόσια υγεία και προστασία των καταναλωτών και πέρα από τη δεοντολογική πτυχή του ζητήματος της κλωνοποίησης καθώς και της καλής μεταχείρισης των ζώων. Βέβαια και ευτυχώς, η πρόταση του κ. Ντάλι να εξαιρέσει από την απαγόρευση της κλωνοποίησης τους απογόνους των κλωνοποιημένων ζώων είναι κενή περιεχομένου καθώς κανένας κτηνοτρόφος δεν θα ξοδέψει 100.000 ευρώ σε μια κλωνοποιημένη αγελάδα μόνο και μόνο για να γίνουν μερικές μπριζόλες".






Ρύθμιση Κυκλοφορίας στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από Ανισόπεδο Κόμβο Παληού έως Ανισόπεδο Κόμβο Αγίου Σύλλα Καβάλας

Η Εγνατία οδός ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 ξεκινούν εργασίες για τη συντήρηση των Η/Μ κυκλωμάτων στις σήραγγες Παληού, C&C 7 και C&C9 Καβάλας, στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από Α/Κ Παληού έως Α/Κ Αγ. Σύλλα.Για τις ανάγκες της εν λόγω εργασίας, θα γίνει ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ του ενός ρεύματος και εκτροπή της κυκλοφορίας στο άλλο με ΑΜΦΙΔΡΟΜΗΣΗ ( contraflow) και μείωση λωρίδων. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011. Ζητούμε την κατανόηση των οδηγών για την προσωρινή όχληση και συστήνουμε την ιδιαίτερη προσοχή τους, στο να ακολουθούν την εγκατεστημένη σήμανση των κυκλοφοριακών διευθετήσεων και να τηρούν τα όρια ταχύτητας.



Εισήγηση κ. Αντώνη Σαμαρά

Υπό την Προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος.Ακολουθεί η εισήγηση του Προέδρου: Την ώρα που η πολιτική μας κερδίζει έδαφος μέσα στην Ελλάδα και επαληθεύεται και στην Ευρώπη, εκεί που έδωσα αγώνα για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της, την ώρα που η κυβερνητική πολιτική περιέρχεται σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ περιέρχεται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, την ώρα που ετοιμάζουμε την επικαιροποίηση του προγράμματός μας, του οικονομικού μας προγράμματος, το Ζάππειο-ΙΙ, που θα αποτελέσει τη μόνη εναλλακτική λύση
από τα σημερινά αδιέξοδα, που μας έχει η κυβέρνηση, την ώρα που το κόμμα μας κάνει το επόμενο βήμα και είναι έτοιμο για εκλογές οποτεδήποτε κι αν αυτές γίνουν, την κρίσιμη αυτή ώρα, θα ήθελα να πω ότι κάποιοι προσπαθούν,υστερόβουλα και άκομψα, να εμφανίσουν δήθεν προβλήματα, ανύπαρκτα προβλήματα, στη Νέα Δημοκρατία, για να στερήσουν τη χώρα από μιαν ισχυρή και αυτοδύναμη εναλλακτική λύση.

Ξέρω γιατί το κάνουν…

Ας γνωρίζουν, λοιπόν, όλοι, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του. Ας γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ «συμπράξεις» με όσους υποστήριξαν το Μνημόνιο και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τα αδιέξοδά της και την κυβερνητική προπαγάνδα να περάσει τα ψέματά της.
Ούτε και βεβαίως θα συναινέσω σε θεόσταλτες έξω-θεσμικές λύσεις. Υπενθυμίζω ότι εκλέχθηκα για να τα αλλάξω όλα. Για να δώσω προοπτική σε ένα κόμμα που βγήκε από δεινή ήττα... Και Ελπίδα στην Ελλάδα, που δοκιμάζεται τόσο... Αυτό ακριβώς κάνω. Και σε αυτό δεν πρόκειται να συμβιβαστώ. Δεν με πτοεί η διαστρέβλωση των θέσεών μας, ούτε η απόκρυψη της αλήθειας, ούτε
η παραπλάνηση της κοινωνίας με διάφορα μυθεύματα που συστηματικά προωθούνται. Ούτε, ασφαλώς, με απασχολούν οι επίδοξοι ενοικιαστές μιας… ανύπαρκτης «πολυκατοικίας». Απευθύνομαι σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος παντού. Θα κερδίσουν και στην Ελλάδα! Θα κερδίσουν και το λαό μας, που έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο παλιό που τέλειωσε. Και θέλει να πιστέψει στο καινούργιο που έρχεται. Αντιλαμβάνομαι και τις μνήμες και τους δισταγμούς του απλού πολίτη. Αλλά αυτή την εμπιστοσύνη στο καινούργιο, είμαστε αποφασισμένοι να του τη δώσουμε. Κι όσοι προσπαθούν να μας εμποδίσουν ή να μας εκτρέψουν, θα
πάρουν την απάντησή τους. Δεν παίζω μικροκομματικά παιγνίδια, ούτε ασχολούμαι με τις κακές συνήθειες της μικροπολιτικής. Δεν χρωστάω σε κανένα! Παρά μόνο στον Ελληνικό λαό: Την Ελπίδα που του υποσχέθηκα!
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ




Νέα και ειδήσεις μεσα απο τις σελίδες της "Μακεδονίας"

Περισσότερα πατήστε εδώ  http://www.makthes.gr/news/view/Main/reportage/

Σε αγρότες 660.866 στρέμματα γης

Σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κ. Μακεδονίας συζητήθηκε το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Σε παραγωγούς, νέους αγρότες και συνεταιρισμούς θα παραχωρηθούν 6.737 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 660.866 στρεμμάτων, σε όλη τη χώρα. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα βγει η διακήρυξη για 5.345 αγροτεμάχια έως 10 στρέμματα το καθένα, συνολικής έκτασης 17.175 στρεμμάτων, τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία ή να νοικιάσουν με συμβολικό τίμημα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια τα τελευταία τρία χρόνια και διαθέτουν όμορες εκμεταλλεύσεις.Παράλληλα, μέχρι τις 30 Απριλίου θα δημοσιευτεί διάταξη για την ενοικίαση χέρσων εκτάσεων που ανήκουν στο υπουργείο. Πρόκειται για 1.392 αγροτεμάχια άνω των 10 στρεμμάτων το καθένα, συνολικής έκτασης 643.691 στρεμμάτων, τα οποία με συμβολικό τίμημα και μακροχρόνια μίσθωση άνω των 15 ετών θα δοθούν σε νέους αγρότες έως 30 ετών, συνεταιρισμούς αγροτών ή κτηνοτρόφων και ομάδες παραγωγών.Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της HELEXPO, ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα «την πιο παραγωγική λεκάνη της χώρας» και παρουσίασε το προτεινόμενο καλάθι με αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση των καλλιεργειών αυτών και την προώθησή τους στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές.

Το καλάθι της Κ. Μακεδονίας

Η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί ή να αλλάξει με απόφαση της περιφέρειας, περιλαμβάνει:.
1. Προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως είναι το βαμβάκι, το ροδάκινο, το κεράσι, το ακτινίδιο, το σπαράγγι, τα μήλα, ο οίνος και τα επιτραπέζια σταφύλια, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και η φέτα.
2. Παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι το βουβαλίσιο κρέας, το μέλι, το μανούρι, ο μπάτζος, το γιαούρτι Δορκάδος, τα κάστανα Αγίου Παντελεήμονα, οι πατάτες Βροντούς, το κασέρι και τα κυδώνια Κιλκίς.
3. Προϊόντα που αποσκοπούν στην επάρκεια της εγχώριας αγοράς, όπως είναι τα σιτηρά, το ρύζι, τα κηπευτικά, τα αχλάδια, τα άνθη, τα όσπρια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα ενεργειακά φυτά, τα κτηνοτροφικά φυτά, το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, καθώς και το αγελαδινό γάλα και το βόειο κρέας.
4. Καινοτόμα ή νέα προϊόντα, όπως είναι τα μανιτάρια, τα παράγωγα του μελιού, η τρούφα και τα ρόδια.

Τέσσερις φορείς στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε την πρότασή του προς την περιφέρεια για τη δημιουργία τεσσάρων φορέων - θεσμών με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
1. Τις αγροτοδιατροφικές συμπράξεις, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στην περιφέρεια, η οποία μπορεί να στεγαστεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του υπουργείου στη Σίνδο.
2. Το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, ως ανώνυμη εταιρία, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε χώρους του υπουργείου στη Θέρμη ή στην Ιωνία.
3. Τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, που θα πρέπει να έχει σύνδεση με το δημοπρατήριο και εύκολη πρόσβαση σε άλλες μεταφορικές υποδομές με έδρα είτε στην Πέλλα είτε έξω από τη Θεσσαλονίκη.
4. Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, με έδρα τη Θέρμη με σκοπό την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και τη διεξαγωγή ελέγχων, την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, την πιστοποίηση της ποιότητας, την επαγγελματική γεωργική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ο περιφερειάρχης, Π. Ψωμιάδης, χαρακτήρισε θετική των πρωτοβουλία και ζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Κ. Σκανδαλίδης: Δεν κλείνει η ΕΒΖ

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν οι μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και να ανοίξουν τα δύο εργοστάσια που έκλεισαν, ενώ για τη «Δωδώνη» σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση, όμως πρόθεση είναι σε οποιαδήποτε σύνθεση να διατηρηθεί ο συνεταιρισμός.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ













Νέα και ειδήσεις απο την ομογένεια

- Είχαμε τα ''ψώνια'' στις ΗΠΑ, αφηνιασμένα και μη (δηλαδή προεδροπαράγοντες), αποκτήσαμε τώρα και...''ηγετικές καραψωνάρες''.
- Διασυρμός - Ευτέλισαν την παρέλαση των Ελλήνων στη Νέα Υόρκη, την μετάτρεψαν σε ''καρναβαλικό τουρκομπαρόκ''
Περισσότερα http://www.kalami.us/
http://www.kalami.net/