Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Παρέλαση 25ης Μαρτίου μιας άλλης εποχής.

Ένας άνθρωπος πεθαίνει από φυματίωση κάθε 19 δευτερόλεπτα. 1,7 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο. Η ΕΕ συμβάλλει στην έρευνα για τη δημιουργία νέων εμβολίων.

24η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης
Απάντηση της Ευρ. Επιτρόπου Έρευνας στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά
Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια. Κάθε χρόνο περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται με το βακτήριο που την προκαλεί κι από αυτούς τα 9 εκ. εκδηλώνουν την ασθένεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2009 περισσότεροι από 1,7 εκ. θάνατοι προκλήθηκαν από την φυματίωση, με τους περισσότερους από αυτούς να σημειώνονται στην αφρικανική ήπειρο. Αν και ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας παρουσιάζει κάποια μικρή μείωση, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών. Υπολογίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο με το βάκιλο της φυματίωσης ενώ, μέχρι το 2020 ακόμη ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί.
Αν και η ασθένεια μπορεί να θεραπευθεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής, προβλήματα όπως η μη έγκαιρη και ορθή διάγνωση της ασθένειας, η μη διαθεσιμότητα της κατάλληλης θεραπείας και η επικράτηση ανθεκτικών στα υπάρχοντα φάρμακα στελεχών, οδηγεί σε αύξηση των φορέων και των θανάτων. Τα τελευταία χρόνια, η φυματίωση δεν αφορά μόνο στον τρίτο κόσμο, καθώς παρατηρούνται όλο και περισσότερα κρούσματα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της εισροής παράνομων μεταναστών από χώρες του τρίτου κόσμου.
«Η αντιμετώπιση της φυματίωσης αποτελεί ένα τεράστιο ανθρωπιστικό θέμα και μία από τις προτεραιότητες της παγκόσμιας ιατρικής και ερευνητικής κοινότητας. Δεδομένου ότι η θεραπεία της φυματίωσης παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία - αλλά και κόστος - από την πρόληψη, η έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη νέων, περισσότερο αποτελεσματικών εμβολίων. Το μοναδικό διαθέσιμο εμβόλιο BCG χρησιμοποιείται από το 1921 και η αποτελεσματικότητά του δεν ξεπερνά το 50%, ενώ σε χώρες του τρίτου κόσμου, λόγω των συνθηκών που επικρατούν και των μεθόδων αντιμετώπισης που ακολουθούνται, παρουσιάζει σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα. Επιπλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φορείς του HIV/AIDS, την ίδια ώρα που η εν λόγω ασθένεια αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου τους. Υπολογίζεται ότι η φυματίωση συμβάλλει στο θάνατο 900.000 φορέων του AIDS κάθε χρόνο», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης.
Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται 18 διαφορετικά εμβόλια κατά της φυματίωσης, από ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο, ωστόσο οι πολύπλοκες και ακριβείς κλινικές δοκιμές που απαιτούνται για την απόδειξη της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων, δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση. Μόνον η κλινική δοκιμή σε προχωρημένο στάδιο, που συνεπάγεται τη χρήση πολλαπλών χώρων δοκιμών, κοστίζει περίπου 100 εκ. ευρώ.
Με αφορμή τα παραπάνω, ομάδα Ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη δυνατότητα πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των εμβολίων, προκειμένου να επισπευσθούν οι κλινικές δοκιμές και τα νέα εμβόλια να καταστούν διαθέσιμα σε εκείνους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Στην απάντησή της η Ιρλανδή Επίτροπος κα Γκέγκεν-Κουίν, αρμόδια Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης επισημαίνει τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΕ μέσω των προγραμμάτων-πλαίσιο για την έρευνα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης. Από το 2002 έως το 2013, η Ευρ. Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει «37 ερευνητικά έργα που αφορούν στη φυματίωση με κονδύλια ύψους άνω των 115 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται περαιτέρω δυνατότητες χρηματοδότησης». Σύμφωνα με την Επίτροπο, «η χρηματοδότηση της ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του ισχυρού δικτύου των καινοτόμων υποψηφίων εμβολίων κατά της φυματίωσης που υπάρχουν σήμερα. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής μελέτης – το πλέον προχωρημένο μάλιστα βρίσκεται στη φάση IIβ (MVA85A). Ωστόσο, η Επιτροπή συμφωνεί ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να ενταχθούν τα υποψήφια εμβόλια στην κλινική πρακτική».
Η κα Γκέγκεν-Κουίν υπογραμμίζει ότι η ιατρική έρευνα χάρη στην οποία οι ανακαλύψεις φθάνουν από τα εργαστήρια στους ασθενείς που τα χρειάζονται, είναι μια δαπανηρή και μακροχρόνια προσπάθεια που απαιτεί ισχυρή βούληση εκ μέρους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών, όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ έχει από το 2003 δρομολογήσει την «Σύμπραξη των ευρωπαϊκών και αναπτυσσόμενων χωρών για τις κλινικές δοκιμές» (EDCTP), στο πλαίσιο της οποίας η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη υποσχέθηκαν να διαθέσουν, η κάθε πλευρά, 200 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των φάσεων II και III κλινικών μελετών για φάρμακα και εμβόλια κατά του HIV/AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης. Αυτή τη στιγμή η Σύμπραξη EDCTP υποστηρίζει οκτώ διαφορετικές κλινικές μελέτες εμβολίων κατά της φυματίωσης, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά τη συνέχιση του προγράμματος.
Επίσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα (Innovative Medicines Initiative - IMI), η μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα όσον αφορά στις βιοεπιστήμες, η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της φυματίωσης στις προτεραιότητές της. Επιπλέον, η Επιτροπή χρηματοδοτεί μέσα από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την έρευνα, το έργο "ESI TBVI" που αποσκοπεί στην ανάπτυξη σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα με τίτλο «Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά της Φυματίωσης» (Tuberculosis Vaccine Initiative - TBVI) και έχει στόχο τη συγκέντρωση πόρων ύψους 560 εκ. ευρώ, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, για την ανάπτυξη σχετικού εμβολίου κατά την προσεχή δεκαετία. Τέλος η ΕΕ, μέσω του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων» έχει καταρτίσει ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φυματίωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτρόπου, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε: «Η φυματίωση είναι η πλέον θανατηφόρα μολυσματική νόσος και το κόστος της σε ανθρώπινες ζωές στον τρίτο κόσμο αποτελεί ένα στίγμα για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, η φυματίωση δεν απασχολεί μόνο τις χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και εμάς. Στην Ελλάδα καταγράφονται 6 κρούσματα ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού, ωστόσο τα πραγματικά νούμερα, είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι παράνομοι μετανάστες, δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στις σχετικές θεραπείες και αποτελούν μια «επιδημιολογική βόμβα». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε ασθενής με φυματίωση που δεν παίρνει φαρμακευτική αγωγή μολύνει 10 με 15 άτομα κάθε χρόνο.
Η υποστήριξη της ΕΕ στην μεγάλη ερευνητική προσπάθεια που γίνεται για την παραγωγή νέων εμβολίων είναι πολύ σημαντική. Η ΕΕ θα πρέπει όμως να εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση που προσφέρει θα φτάσει στα πιο ελπιδοφόρα υποψήφια εμβόλια και θα πρέπει να ζητήσει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ανταγωνιζόμενων ερευνητικών ομάδων και φαρμακοβιομηχανιών. Η αντιμετώπιση της φυματίωσης είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να αφήνεται στους νόμους της αγοράς».

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ… ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Τεταμένη είναι αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα στην Ι.Μ. Εσφιγμένου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του seleo περιπολικό από τις Καρυές ,μεταβαίνει στο μοναστήρι για να συλλάβει έναν μοναχό και ένα κοσμικό. Η κινητικότητα αυτή της αστυνομίας οφείλεται σε καταγγελία της Νέας αδελφότητας, βάση της οποίας τόσο ο μοναχός ,όσο και ο κοσμικός έκοβαν ξύλα(!) μέσα στα όρια της μονής και πιο συγκεκριμένα κοντά στο κελί του Αγ.Τρύφωνος.Στο σημείο βρίσκονται μαζεμένοι περίπου 40 μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την έκβαση αυτού του νέου επεισοδίου… εν μέσω σαρακοστής
Seleo.gr News

Σοκ!!Τριχρονο κοριτσακι, νεκρο και σεξουαλικα κακοποιημενο, απο τον ιδιο του τον πατερα

Σοκ εχει προκαλεσει η ειδηση ότι ένα 3χρονο κοριτσακι βρεθηκε νεκρο, πριν από λιγο και σεξουαλικα κακοποιημενο στην Χαλαστρα Θεσσαλονικης . Ακομη και οι διασωστες του ΕΚΑΒ που εφθασαν στο σημειο δεν...μπορουσαν να πιστεψουν αυτό που αντικρυσαν.Ειδοποιηθηκε η αστυνομια, η οποια αναζητα τον πατερα του κοριτσιου, που φαινεται ο κυριος υποπτος
Seleo.gr News

Αποτίνοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του Εικοσιένα!!


Την εθνική μας παλιγγενεσία και την αναγέννηση του Ελληνικού Κράτους στο πλαίσιο της 190ης επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 τίμησε με ιδιαίτερη λαμπρότητα κι εφέτος ο Παγκαλαβρυτινός, αποτίνοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του Εικοσιένα. Αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν, «για του Xριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».



Περισσότερα  pankalavritinos.com

Πανελλήνιο Συνέδριο Σαρακατσάνων στη Θεσσαλονίκη


Χίλιοι οκτακόσιοι Σαρακατσάνοι, μέλη Συλλόγων από την Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων, θα λάβουν μέρος στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σαρακατσάνων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 25 και 26 Μαρτίου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευόσμου «Ο Σταυραετός», τον Δήμο Ελευθερίου- Κορδελιού Ευόσμου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων. Η τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 26 Μαρτίου. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται εκθέσεις παραδοσιακών φορεσιών, φωτογραφίας, βιβλίων, ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη και το Μουσείο της Βεργίνας. Κορωνίδα των παράλληλων εκδηλώσεων είναι η αναβίωση του Σαρακατσάνικου Καραβανιού. Με στολισμένα άλογα, Σαρακατσαναίοι με παραδοσιακές φορεσιές θα κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου. Θα ακολουθήσει το μεγάλο σαρακατσάνικο γλέντι, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Σταύρος Καλαφάτης: «Μετεγκατάσταση Δ.Ε.Θ. ; Πού και Πότε ;»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 13782/24-03-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, με θέμα «Άρση αμφισβητήσεων χωροθέτησης και εμποδίων μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) στη Σίνδο». Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εξετάσει εναλλακτικά το ενδεχόμενο διαχωρισμού του Εκθεσιακού από το Συνεδριακό Κέντρο, αν και αποδυναμώνει τη βαρύτητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο, ωστόσο δείχνει τις προθέσεις της για υλοποίηση της.Η σύγχυση όμως αυτή, καθώς και οι καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που προκήρυξε η Δ.Ε.Θ. για ανάδειξη συμβούλου, έδωσε το περιθώριο να αναβιώσουν ξανά συζητήσεις, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να αμφισβητεί την προτεινόμενη χωροθέτηση. Γι' αυτό και ο κ. Καλαφάτης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν έχει αλλάξει κάτι από πλευράς της κυβέρνησης, όσον αφορά την ειλημμένη απόφαση μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στην περιοχή της Σίνδου, ενώ παράλληλα ζητά να του γνωστοποιηθεί αφενός ο χρόνος ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και αφετέρου ο χρόνος έναρξης των διαδικασιών μετεγκατάστασης. Τέλος διερευνά πιθανές προθέσεις αναστολής ή ματαίωσης του όλου εγχειρήματος λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, εκφράζοντας εμμέσως τις ανησυχίες του για τους χειρισμούς του ζητήματος από την κυβέρνηση.

Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. -

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ζέρζι Μπούζεκ.Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πια ισχυρή παρέμβαση για τα θέματα της οικονομικής κρίσης, όπως είναι το πράσινο φως που πρέπει να δώσει στις αποφάσεις των Ηγετών για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης.Είναι αναγκαία, λοιπόν, η συνεχής και στενή επαφή μας με το Κοινοβούλιο, από το οποίο -όπως δήλωσα σήμερα και στο φίλο Πρόεδρό του κ. Μπούζεκ- η Ελλάδα
περιμένει στήριξη για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τα μεγάλα διευρωπαϊκά έργα υποδομής.Είναι, λοιπόν, πολλές οι μάχες που πρέπει να δώσουμε εδώ. Μάχες που για το καλό του Ελληνικού λαού οφείλουμε να κερδίσουμε.Ιδιαίτερα σήμερα που η Ευρώπη οφείλει να δει, με όσα δραματικά συμβαίνουν γύρω μας, το πόσο απαραίτητη είναι η Ελλάδα για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Αυτό το ρόλο της Ελλάδος δεν το έχουμε ακόμα αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε.»
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Σταύρος Καλαφάτης: "Θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της"

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 13783/24-03-2011 ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης, με θέμα «Πρωτοβουλίες και δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης». Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από την κυβέρνηση είχαν ανακοινωθεί διάφορές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως μεταξύ άλλων :
• η δημιουργία Εκτελεστικής Επιτροπής,
• η συμμετοχή της Ελληνικής Βουλής,
• η προβολή του γεγονότος μέσω του διαδικτυακού χώρου,
• η σύσταση ομάδων εργασίας για την υλοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και
• ότι τα έσοδα από τις εκδηλώσεις θα ανήκουν στις ομάδες εργασίας και υλοποίησης.
Ο κ. Καλαφάτης ερωτά την κυβέρνηση, αν μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε κάποια από αυτές τις πρωτοβουλίες, που είχε υποσχεθεί να λάβει για την άρτια εξυπηρέτηση και υλοποίηση του σημαντικού αυτού επετειακού σκοπού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ο κ. Καλαφάτης, ζητά να μάθει αν υπάρχει αναλυτικό σχέδιο δράσεων, έργων και εκδηλώσεων, το οποίο να συνοδεύεται από σαφείς προϋπολογισμούς, συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ενώ ταυτόχρονα διερευνά το βαθμό συμμετοχής τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, των φορέων της πόλης και ιδιαίτερα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.13783/24-3-2011
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
4. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Πρωτοβουλίες και δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της
πόλης της Θεσσαλονίκης».
Το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για την πόλη και όλη τη χώρα, στο οποίο η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, θα συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων :
• η δημιουργία Εκτελεστικής Επιτροπής,
• η συμμετοχή της Ελληνικής Βουλής,
• η προβολή του γεγονότος μέσω του διαδικτυακού χώρου,
• η σύσταση ομάδων εργασίας για την υλοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και
• ότι τα έσοδα από τις εκδηλώσεις θα ανήκουν στις ομάδες εργασίας και υλοποίησης.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο γεγονός, περιοριζόμενη σε γενικόλογες εξαγγελίες για έργα και υποδομές που σκοπεύει να υλοποιήσει στο μέλλον.
Με δεδομένο τη μεγάλη σημασία του γεγονότος και την υποχρέωση της Πολιτείας να τιμήσει την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Έχει συσταθεί η αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή ; Αν ναι, ποιά είναι η σχετική απόφαση συγκρότησης της ;
2. Ποιές ομάδες εργασίας έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα για το σκοπό αυτό και ποιό το μέχρι σήμερα έργο τους ;
3. Ποιό είναι το τελικό αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης και πότε θα ανακοινωθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ; Υπάρχει σχετικός πίνακας με τις δράσεις, έργα, ενέργειες και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, καθώς και τις πηγές χρηματοδότησής τους ;
4. Ποιός ο βαθμός συμμετοχής των φορέων της πόλης και ιδιαίτερα του Δήμου Θεσσαλονίκης τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο ;
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης



Ενημέρωση. Λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν είναι δυνατή η ανάρτηση φωτογραφιών και κειμένων σε μορφή φωτογραφιών.

Νίκος Χουντής: "Το Σύμφωνο για το Ευρώ, η Ευρωπαϊκή εκδοχή του Ελληνικού Μνημονίου

Καλό κουράγιο και στους Ευρωπαίους να ευχηθεί ο Όλι Ρεν

Μιλώντας, στη σημερινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στα πλαίσια της συζήτησης για την προετοιμασία του Συμβουλίου της 24 και 25ης Μαρτίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, τόνισε τα εξής:"Πριν από ένα χρόνο περίπου οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκή Ένωσης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αποφάσισαν ότι θα ήταν καλό για τη χώρα μου να παίξει το ρόλο του κοινωνικού και οικονομικού πειραματόζωου. Ελήφθησαν έτσι ακραία και αντικοινωνικά μέτρα με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Τα αποτελέσματα: 

-Το χρέος να κατευθύνεται ολοταχώς προς το 150%,
-Η ανεργία στο 15%, με την ανεργία στους νέους στο 30%,
-Ο πληθωρισμός στο 4.4%,
-Η ύφεση στο (-) 6.6% στο τελευταίο τετράμηνο του 2010.
Κύριε Ρεν, το ελληνικό πείραμα απέτυχε και το πειραματόζωο είναι έτοιμο να το εξοντώσετε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Αγαπητοί Συνάδελφοι, την ίδια μοίρα επιφυλάσσουν οι ηγέτες της ΕΕ και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη με το Συμφώνου για το Ευρώ, δηλαδή της Ευρωπαϊκής εκδοχής του ελληνικού Μνημονίου. Είμαστε εναντίον αυτού του Συμφώνου γιατί δεν θέλουμε την εξόντωση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων.Κύριε Ρεν, όταν υπεγράφη το ελληνικό Μνημόνιο ευχηθήκατε στους Έλληνες "καλό κουράγιο". Αν είστε συνεπής στις ευχές, την Παρασκευή πρέπει να πείτε το ίδιο "καλό κουράγιο" και στους Ευρωπαίους εργαζόμενους".






ΤΑΠΟΤΕ. Στάση πληρωμών

Οργή και αγανάκτηση ασφαλισμένων
Ήμερα ταλαιπωρίας η σημερινή για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠΟΤΕ Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ελλείψεις χρημάτων. Ειδικότερα οι ασφαλισμένοι που επισκέφτηκαν σήμερα το Πολυατρείο του ΤΑΠΟΤΕ Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκαν από τους υπαλλήλους ότι δεν υπάρχει σήμερα πληρωμή επιστροφής ιατρικών δαπανών διότι η Αθήνα δεν έστειλε χρήματα και μάλιστα ενημέρωσαν τους ασφαλισμένους ότι είναι άγνωστο αν θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής και την Δευτέρα. Οι ασφαλισμένοι είναι καλά πριν επισκεφτούν το ΤΑΠΟΤΕ να επικοινωνούν τηλεφωνικά ώστε να αποφεύγουν την ταλαιπωρία.

Θύμο, οργή και αγανάκτηση των ασφαλισμένων

Την μεγαλύτερη ταλαιπωρία γνώρισαν όσοι είχαν την ατυχία να έρθουν σήμερα από την περιφέρεια στην Θεσσαλονίκη. Όπως πληροφορηθήκαμε ασφαλισμένοι από την Αλεξανδρούπολη και την Δράμα ήρθαν και έφυγαν χωρίς να πληρωθούν. Ορισμένοι που δεν μπόρεσαν να πληρωθούν χθες έμειναν για να πληρωθούν σήμερα αλλά γνώρισαν και πάλι την απογοήτευση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι καθημερινά οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΟΤΕ ταλαιπωρούνται αφάνταστα εξαιτίας της κατάργησης των τοπικών γραφείων του ΤΑΠΟΤΕ στην περιφέρεια. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουν οι αρμόδιοι άμεσα και να δώσουν λύση.





Διαμαρτυρία ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται Βρυξελλών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ ενάντια στον ελληνικό λαό.
Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο από κοινού εκδήλωση για «τα 2,500 + 1 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα» με ομιλητές τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Χανς – Γκερτ Πότερινγκ, την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη, το Γερμανό Φιλελεύθερο ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη και τον υπουργό πολιτισμού Π. Γερουλάνο. Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα, βρισκόταν επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Περισσότερα
http://kanali.wordpress.com/2011/03/24/brsdemstr24-3-11/

Ξεκινούν από τη Λαμία οι μετρήσεις για τυχόν ραδιενέργεια από την Ιαπωνία

Δειγματοληπτικές μετρήσεις για τυχόν εντοπισμό ραδιενέργειας από την Ιαπωνία, σε παραγόμενα προιόντα, ξεκινούν από αύριο ο Δημόκριτος και η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.Οι πρώτοι έλεγχοι ξεκινούν από τη Λαμία και αύριο θα επεξεργαστούν από τα εργαστήρια, ενώ θα ακολουθήσουν μετρήσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πάντως, σήμερα επιστήμονες που ενημέρωσαν την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής για το θέμα, ήταν καθησυχαστικοί…

Περισσότερα http://www.othrysnet.gr/2011/03/blog-post_3204.html

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011, από τις 15:00 - 17:00 ανοίγουμε τα διόδια της Λεπτοκαρυάς.

Πριν από λίγες ημέρες, κάτω από την πίεση των κατασκευαστικών εταιριών, η κυβέρνηση, ψήφισε μια τροπολογία – έκτρωμα, που μετατρέπει την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού στους μεγαλο-καρχαρίες των εθνικών οδών, σε παράβαση του Κ.Ο.Κ. που τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ!!! Με αυτή την κίνηση προσπαθούν να βγάλουν τους μεγαλοεργολάβους “εργοδότες” τους, από τη δύσκολη θέση που έχουν βρεθεί, πιεζόμενοι όλο και περισσότερο από τη ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στα διόδια. Ενός κινήματος που διευρύνεται, ισχυροποιείται και συνεχίζει. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην ύπαρξη διοδίων γιατί πληρώνουμε για δρόμους υφιστάμενους, τους οποίους έχουμε προπληρώσει και γιατί πληρώνουμε, μέσω των τελών κυκλοφορίας που είναι πανάκριβα, αλλά και των ενσωματωμένων φόρων στα καύσιμα για να γίνονται δημόσια έργα συντήρησης, βελτίωσης και επέκτασης του οδικού δικτύου. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για ελεύθερους δρόμους χωρίς διόδια υπερασπιζόμενοι το σύνταγμα και τις διατάξεις περί ελεύθερης μετακίνησης.Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην άδικη, χουντική και ντροπιαστική για τη νοημοσύνη των πολιτών τροπολογία Ρέππα περί ποινικοποίησης της μη καταβολής διοδίων.
Συνεχίζουμε ακολουθώντας τις καινούριες οδηγίες να σπρώχνουμε τις μπάρες καταργώντας τις στην πράξη. Την Κυριακή 27 Μάρτη συντονιζόμαστε σε όλη την Ελλάδα και σπρώχνουμε τις μπάρες σε όλα τα διόδια. Καλούμε τους πολίτες της Πιερίας να συμμετέχουν μαζικά στο άνοιγμα των διοδίων της Λεπτοκαρυάς, από τις 15:00 - 17:00.

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)

Στον Λευκό Οίκο, 25η Μαρτίου

Στον Λευκό Οίκο, 25 Μαρτίου απόγευμα, χωρίς φουστανέλες, τσαρούχια (αν και το ζήτησε ο Ομπάμα), ''επιφανείς Ελληνοαμερικανοί''. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.
Περισσότερα http://www.kalami.us/