Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Τεστ αίματος «δείχνει» τον διαβήτη 10 χρόνια πριν!

Η εξέταση βασίζεται σε μέτρηση πέντε αμινοξέων
 Ενα νέο τεστ αίματος υπόσχεται μελλοντικά να δείχνει τα άτομα υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 μια δεκαετία πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Ένα τεστ αίματος το οποίο θα αποκαλύπτει εάν ένα άτομο κινδυνεύει να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον μια δεκαετία πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου αναπτύχθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Η εξέταση βασίζεται σε μέτρηση πέντε διαφορετικών δεικτών στο αίμα και ελπίζεται ότι μελλοντικά θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε άτομα που κινδυνεύουν από διαβήτη, προσφέροντάς τους πολύτιμο χρόνο ώστε να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να αλλάξουν γενικότερα τον τρόπο ζωής τους, ώστε να γλιτώσουν από την ασθένεια.

Πέντε δείκτες στο αίμα

Ο δρ Τόμας Γουάνγκ και οι συνεργάτες του μελέτησαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από 189 διαβητικά άτομα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου και τα συνέκριναν με δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ισάριθμους υγιείς εθελοντές, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine». Αφού μέτρησαν τα επίπεδα 61 μεταβολιτών – υποπροϊόντα του μεταβολισμού – εντόπισαν πέντε αμινοξέα τα οποία βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα στα άτομα που ανέπτυξαν διαβήτη. Σημειώνεται ότι ορισμένοι από αυτούς τους δείκτες είχε φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε παχύσαρκα άτομα αλλά και σε όσα παρουσιάζουν ινσουλινοαντίσταση.

Οφελος για τα άτομα «υψηλού κινδύνου»

Όταν οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε εθελοντές «υψηλού κινδύνου» για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 – όπως οι υπέρβαροι ή εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό της νόσου – είδαν ότι όσοι εξ αυτών παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα των πέντε αμινοξέων αντιμετώπιζαν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Όπως σημείωσε ο δρ Γουάνγκ «τα νέα ευρήματα μπορούν να φέρουν στο φως τα μεταβολικά μονοπάτια τα οποία εμφανίζουν αλλαγές πολύ νωρίς κατά τη διαδικασία που οδηγεί στην ανάπτυξη διαβήτη. Μπορούν επίσης να δείξουν ποια άτομα αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη ώστε να υιοθετούνται προληπτικά μέτρα».

Εισήγηση ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Βουλευτή Αχαίας στην Βουλή - Φορολογικό Νομοσχέδιο για την Τροπολογία της ρύθμισης Ασφαλιστικών οφειλών

Έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι, το ζητούμενο της ενίσχυσης των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων, απαιτεί άμεσες και ξεκάθαρες ενέργειες, χωρίς παλινωδίες και διγλωσσίες.
Το μήνυμα των συνεχών και επαναλαμβανόμενων ρυθμίσεων των Οφειλόμενων Ασφαλιστικών Εισφορών, θα πρέπει επιτέλους να πάψει να εκπέμπεται από την Κυβέρνηση. Πώς είναι δυνατό άλλωστε, να τελεσφορήσει ένα μέτρο, το οποίο από έσχατη λύση έχει γίνει κεντρικός φορέας είσπραξης.
Περισσότερο
http://www.nikosnikolopoulos.gr/?section=1639&language=el_GR&itemid730=3527

Σταύρος Καλαφάτης: «Ο ξενώνας καρκινοπαθών στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί γι' αυτούς ένα "όνειρο" που δεν πρέπει να μείνει ανεκπλήρωτο»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Ξενώνας Καρκινοπαθών Θεσσαλονίκης».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει ότι ο ξενώνας καρκινοπαθών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από χορηγίες τρίτων, με την προϋπόθεση να λειτουργήσει αποκλειστικά για τη φιλοξενία ασθενών και των συνοδών τους, που προέρχονται από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, το ενδεχόμενο της μετατροπής του κτιρίου που ολοκληρώθηκε πριν από 2 χρόνια, σε ερευνητικό κέντρο αντί για ξενώνα, θα θίξει σε μέγιστο βαθμό τους ίδιους τους καρκινοπαθείς. Επισημαίνει δε ότι, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής χρήσης, ενέχει κινδύνους απαίτησης επιστροφής της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η Πολιτεία κατά τον κ. Καλαφάτη, πρέπει να δώσει τέλος στην αγωνία και προσμονή εκπλήρωσης ενός σημαντικού ονείρου για τους καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας και τις οικογένειες τους. Γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες για άμεση λειτουργία του ξενώνα και την απόδοσή του σ' αυτούς που τον έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το έγκλημα των Διοξινών στη Γερμανία κουκουλώνεται …


 Απάντηση της Κομισιόν στον Ν. Χουντή

Παρά το γεγονός ότι το έγκλημα των μολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών ήταν «κατ’ εξακολούθηση», η Κομισιόν σπεύδει να αθωώσει τις Γερμανικές αρχές αλλά και τη συγκεκριμένη γερμανική εταιρία γι αυτό το διατροφικό σκάνδαλο.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα πολιτικής Υγείας και Καταναλωτών κ. Dalli στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρονταν στο σκάνδαλο διοξινών στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν σε ζωοτροφές επίπεδα διοξινών 77 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο και αποκάλυπτε ότι τα υψηλά επίπεδα διοξινών ήταν ήδη γνωστά από τον Μάρτιο του 2010 αλλά το γεγονός είχε αποσιωπηθεί μέχρι να αποκαλυφθεί τον Δεκέμβρη του 2010.Στην απάντησή του ο κ. Dalli σημειώνει ότι «2.256 τόνοι λίπη για την παραγωγή ζωοτροφών τα οποία πιθανώς ήταν μολυσμένα παραδόθηκαν σε 25 παρασκευαστές σύνθετων ζωοτροφών στη Γερμανία, οι οποίοι παρήγαγαν περίπου 100.000 – 200.000 τόνους σύνθετων ζωοτροφών, που περιέχουν πιθανώς μολυσμένα λίπη σε ποσοστό 2% – 10%.» και παραδέχεται ότι «Οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια των ερευνών τους στη συγκεκριμένη εταιρεία, εντόπισαν μία αναλυτική έκθεση εσωτερικού ελέγχου που έγινε τον Μάρτιο του 2010 σύμφωνα με την οποία το επίπεδο των διοξινών στα λίπη για ζωοτροφές ήταν διπλάσιο από το ανώτατο επίπεδο της ΕΕ. Αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες αρχές, γεγονός που αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ».Στη συνέχεια όμως της απάντησής του κάνει την εξής εκπληκτική διαπίστωση «το ειδικό ομοταγές μοντέλο διοξίνης του περιστατικού του Μαρτίου του 2010 ήταν διαφορετικό από το μοντέλο του εν λόγω περιστατικού και, επομένως, μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι αυτά τα πορίσματα δεν συνδέονται με αυτό το περιστατικό της μόλυνσης παρόλο που πρόκειται για την ίδια εγκατάσταση.»Και καταλήγει «Δεδομένου του επιπέδου που διαπιστώθηκε στα λίπη για τις ζωοτροφές, αυτό το περιστατικό δεν θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία»……«Οι γερμανικές αρχές διαχειρίζονται το περιστατικό της μόλυνσης αποτελεσματικά και αυτό έχει αναγνωριστεί στις προαναφερόμενες συνεδριάσεις της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων και των προϊσταμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών (CVO). Επομένως, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στις ζωοτροφές καταγωγής Γερμανίας.»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης και απάντησης είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο

Πέθανε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, σε ηλικία 79 ετών, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η διάσημη ηθοποιός είχε ιστορικό με σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε νοσηλευτεί με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.
Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός γεννήθηκε το 1932 στο Χάμστεντ του Λονδίνου και ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί - θαύμα με την ταινία «Σιωπηλός κατήγορος» το 1943.
Είχε προταθεί για Όσκαρ πέντε φορές και το απέσπασε για την ερμηνεία της στις ταινίες «Ζούσαμε στην αμαρτία» (1960) και «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» (1966). Από τις πιο γνωστές ταινίες της ήταν η «Κλεοπάτρα», στο πλευρό του Ρίτσαρντ Μπάρτον με τον οποίο μοιράστηκε μια θυελλώδη σχέση (τον είχε παντρευτεί δύο φορές).
Στις πιο αξιόλογες ταινίες της συγκαταλέγονται επίσης τα: «Λυσσασμένη γάτα» (1958), «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» (1959), «Ο γίγας» (1955).



Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου στη διαμαρτυρία των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου τα Σωματεία Εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Ελευθερίας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν μετατρέπονται οι συμβάσεις έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες Στο χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των συμβασιούχων. Η βουλευτής στην παρέμβασή της προς τους 2.500 εργαζόμενους, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της διατήρησης των θέσεων εργασίας στην καθαριότητα, στους παιδικούς σταθμούς και στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών του. Η δημοτική αρχή προχωρεί σε 570 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ χωρίς να συνυπολογίσει την προϋπηρεσία των συμβασιούχων η οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα 20 χρόνια. «Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που κρατούνταν σε ομηρία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, να βρίσκονται στον δρόμο χωρίς καμιά αναγνώριση των εργασιακών τους χρόνων και καμιά πρόνοια για το μέλλον τους», τόνισε. Τέλος η βουλευτής δεσμεύτηκε για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας για την αναγνώριση της χρόνιας προϋπηρεσίας των συμβασιούχων και της μετατροπής των 8μηνων συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "Στα μέτρα των ιμπεριαλιστών το «διεθνές δίκαιο»

Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση. Στην πρωτολογία της η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
«Τι να πω, φρίκη! Την ώρα που γίνεται πόλεμος σε βάρος ενός λαού, συζητάμε για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα και την ευκαιρία που δίνει ο πόλεμος... Τουλάχιστον, όταν περνάς τον κανονικό σου χρόνο στη Βουλή, λες και μερικές αλήθειες.Θα καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών και συγκεκριμένα στις 6/2/2003, στο CNN, στη Νέα Υόρκη, όταν χειροκροτούσε τον Κόλιν Πάουελ, επειδή έφερε αδιάσειστα στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά και βιολογικά όπλα που είχε ο Σαντάμ και που πια ήταν η τελευταία ευκαιρία ή ο Σαντάμ να παραδεχτεί ότι τα είχε, δεν τα κατέστρεψε και παρασκεύαζε και καινούργια ή να γίνει πόλεμος. Την ίδια αξία έχει αυτό που είπε σήμερα ο κ. Παπανδρέου, που δικαιώνει απόλυτα τον πόλεμο κατά της Λιβύης. Την ίδια αξία. Κύριε Παπανδρέου, μας είπατε ότι γίνεται ένας πόλεμος που ταυτόχρονα λέει είναι κάτω από τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Τώρα, ποιο είναι αυτό το διεθνές δίκαιο, ποιο; Εχει γίνει λάστιχο. Αυτό το διεθνές δίκαιο, που το υποστηρίζετε, γιατί δεν το χρησιμοποιείτε για να λυθεί το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, πάνω απ' όλα το Αιγαίο; Γιατί αυτό το διεθνές δίκαιο δε λύνει αυτόματα μια σειρά ζητήματα τα οποία εμπεδώνονται και είναι κατοχυρωμένα από αποφάσεις του ΟΗΕ, διακρατικές; Για ποιο διεθνές δίκαιο μας μιλάτε.Γίνεται μεν ο πόλεμος στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα σέβονται την εδαφική ακεραιότητα κλπ. Κύριε Παπανδρέου, ήσασταν συνεργός, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απόλυτος συνεργός και με την ανοχή βεβαίως της ΝΔ, στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Μη μου πείτε ότι πόλεμοι γίνονται και σέβονται και την εδαφική ακεραιότητα, είτε προσαρτούν, είτε κατακερματίζουν...Ξεχάσατε τη Γιουγκοσλαβία γιατί πέρασε χρόνος. Στο Σουδάν τι έγινε; Διασπάστηκε το Σουδάν; Οι ΗΠΑ, οι φίλοι σας, που είναι και στυλοβάτης του διεθνούς δικαίου, στο "χωροφύλακα" που λέγεται Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, που είναι σύμμαχοί σας, όχι μόνο στήριξαν λαϊκή εξέγερση, στήριξαν τον ένοπλο αγώνα στο Σουδάν, μόνο και μόνο για να πατήσουν πόδι. Τον ένοπλο αγώνα. Εκεί δεν τους πήρε ο πόνος, τον στήριξαν, και όχι μόνο βεβαίως οι Αμερικανοί, και τελικά δόθηκε η λύση, μπήκαν στο Νταρφούρ και το Σουδάν έγινε στα δύο. Διότι, τι τις φόβισε τις ΗΠΑ στο Σουδάν; Οι επενδύσεις της Κίνας...».

«Νόμιμες» για τον ιμπεριαλισμό οι επεμβάσεις

«Γιατί γίνεται ο πόλεμος στη Λιβύη; Τώρα ανακαλύψατε τη δικτατορία του Καντάφι; Του δικού σας φίλου; Για πείτε μας, χρονικά, πότε οριοθετήθηκε ότι ο Καντάφι είναι αντιδημοκράτης. Για εμάς δεν υπήρξε ποτέ φίλος και ουδέποτε είχαμε σχέσεις, αλλά να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: Λαϊκές εξεγέρσεις κατά κάποιο τρόπο έγιναν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία και δεν έγιναν τώρα, από το 2007, 2008 υπάρχουν εκτεταμένες απεργίες και τοπικές εξεγέρσεις, εργατικές, στην Αίγυπτο. Ανάλογες εξελίξεις έχουμε στην Τυνησία. Στη Λιβύη δεν έγινε λαϊκή εξέγερση, δυστυχώς. Μακάρι να γινόταν. Λαϊκή εξέγερση δεν γίνεται στο Μπαχρέιν. Μην τα κάνετε όλα έτσι για να δικαιολογήσετε τις παρεμβάσεις και τις επεμβάσεις.Κι εδώ μας είπε "το δόγμα" ο κ. Παπανδρέου. Οταν ένας λαός κάνει εξέγερση -ας χαρίσουμε τον όρο εξέγερση παντού-, τότε υπάρχουν δύο λύσεις: 'Η ο ιμπεριαλισμός -για να μην λέω πολλά-, με τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, τους Γάλλους, το ΝΑΤΟ κλπ. θα μπαίνει ένοπλα μέσα σ' αυτή τη χώρα, είτε στηρίζει τη λαϊκή εξέγερση προκειμένου να αλλάξει μια διακυβέρνηση, μια εξουσία, που αφού επιτέλεσε το βρώμικο ιμπεριαλιστικό έργο, πρέπει να την αλλάξει για διάφορους λόγους, είτε γιατί σήκωσε κεφάλι, είτε γιατί έχει τις δικές της βλέψεις, είτε γιατί έπαψε να είναι υποτακτική, τα δικά τους παιδιά να τα αλλάξουν, είτε θα πάρει το μέρος της ηγεσίας, της διακυβέρνησης, του καθεστώτος εναντίον του λαού.Πάντως είναι νόμιμο να επεμβαίνουν. Δεν μπορεί κανένας λαός να αποφασίζει μόνος του αν ένοπλα ή με μη ένοπλο τρόπο θα ανατρέψει μια κατάσταση προς μια ή προς άλλη κατεύθυνση. Εμείς δεν το δεχόμαστε. Αυτό είναι το εθνικό συμφέρον σας, το δέχομαι. Γιατί ακριβώς μπήκατε σ' αυτόν τον πόλεμο, όπως και σε όλους, για να συμμετάσχετε στη διανομή της πίτας, έστω από τη θέση του φτωχού συγγενή.Γιατί, λέτε, έχουμε πλεονεκτήματα που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Το είπε και ο κ. Αβραμόπουλος. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Οτι η Ελλάδα είναι οικόπεδο για τη Σούδα, για την Ανδραβίδα, για τον Αραξο, για το Ακτιο, είναι ο εναέριος χώρος, είναι διέλευση στρατευμάτων. Αυτό πουλάτε αυτή τη στιγμή για να πάρετε κάποια ανταλλάγματα για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, για το βιομηχανικό κεφάλαιο και δεν ξέρω τι. Εμείς αυτή την Ελλάδα την πολεμάμε. Τι σχέση έχει αυτό με τον πατριωτισμό;».

«Δεν σας έπιασε πόνος για το λαό της Λιβύης»

«Δεν μπήκατε βεβαίως στην Τυνησία και την Αίγυπτο, δεν πήγατε εκεί πέρα. Τα λαϊκά στρώματα ξεσηκώθηκαν, αλλά τη σφραγίδα στις εξελίξεις τη βάζουν τμήματα της αστικής τάξης, που θέλουν να προχωρήσουν ορισμένοι εκσυγχρονισμοί στα πλαίσια του συστήματος. Αυτό που δεν αρέσει και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και στην ελληνική κυβέρνηση είναι το εξής: Στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στη Λιβύη, είναι -παρά τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια- εκτεταμένος ο κρατικός τομέας. Κι από τη στιγμή που έχουμε την απελευθερωμένη αγορά, πρέπει να μπουν οι εταιρείες πετρελαίου και οι άλλες εταιρείες σε αυτές τις περιοχές.
Γι' αυτό θεωρήσατε από ένα σημείο και μετά μη φιλικό τον Μουμπάρακ, μη φιλικό τον Μπεν Αλι, τον Καντάφι... Και φοβηθήκατε το εξής: Σου λέει, δεν είναι μόνο ο ευρύτατος κρατικός τομέας -που δεν είναι μόνο στο πετρέλαιο, είναι στην τσιμεντοβιομηχανία, είναι σε όλες τις πηγές ενέργειας, στον ορυκτό πλούτο, η Αφρική δεν έχει μόνο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο, όλων των ειδών- και θέλετε αυτό τον κρατικό καπιταλισμό, τον ιδιόμορφο, που υπάρχει, να τον καταργήσετε προς όφελος της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς. Αυτοί, για διάφορους λόγους, δεν το έκαναν. Είτε γιατί είναι πολιτική παλαιών αρχών, ας πούμε, ζούνε πολλά χρόνια πίσω, στα πλαίσια του καπιταλισμού, είτε γιατί έχουν και τις δικές τους φιλοδοξίες.Γιατί φοβηθήκατε τον Καντάφι; Γιατί όταν ο Καντάφι άνοιξε τις πόρτες -ο δικός σας Καντάφι, όχι ο δικός μας-, στην Κίνα, την Ινδία και εκβίασε ότι θα δώσω εγώ τις πηγές ενέργειας σ' αυτές τις χώρες, όταν έδειξε τη φιλοδοξία να γίνει ηγετική δύναμη σε αφρικανικό επίπεδο, γιατί υπάρχει εδώ θέμα, πώς η Γερμανία, η Γαλλία κυρίως είναι οι ηγετικές δυνάμεις στην Ευρώπη, θέλει κι ο Καντάφι να παίξει το παιχνίδι του στην Αφρική, τώρα λοιπόν θέλετε να του κόψετε το κεφάλι.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που γίνεται ο πόλεμος και δεν σας έπιασε πόνος για το λαό τη Λιβύης, ούτε για το λαό της Τυνησίας, ούτε για το λαό της Αιγύπτου. Είστε απολύτως επικίνδυνοι, όπως και η ΝΔ. Επικίνδυνοι, όχι σαν μεμονωμένες κυβερνήσεις, αλλά σαν κυβερνήσεις που είστε απολύτως αποφασισμένες να δράσετε μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλων των άλλων.Την Ελλάδα την προσφέρατε, μπάτε σκύλοι αλέστε είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κι αφήστε ότι δεν προσφέρετε... Χωρίς την Ελλάδα, δε θα μπορούσε να γίνει και ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και ο πόλεμος στο Ιράκ, ούτε τώρα ο πόλεμος στη Λιβύη. Απ' αυτή την άποψη, να το ξεκαθαρίσουμε, είστε επικίνδυνοι. Θα έρθει η στιγμή που ο ελληνικός λαός -ο λαός, όχι τα μονοπώλια-, θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους. Αλλά εμείς τουλάχιστον θα παλέψουμε για να το πληρώσετε εσείς ακριβά».

"Ριζοσπάστης"



Ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους αστέγους

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς-Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την απάντηση του αρμόδιου επίτροπου László Andor, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, για τις δυνατότητες χρηματοδοτούμενων προγράμματων υπέρ αστέγων, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει καμία σχετική αίτηση παρά το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και μολονότι ο αριθμός των ανθρώπων που στερούνται στέγη στην Ελλάδα προσεγγίζει τις 20.000, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτούς οι εγκλωβισμένοι μετανάστες από το Δουβλίνο ΙΙ. Οι άστεγοι, συγκεκριμένα, πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν την ένταξη ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, το πρόγραμμα του ΕΚΤ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλησης «Ανάπτυξη Άνθρώπινου Δυναμικού» που αφορά την προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των ευάλωτων ομάδων ανέρχεται σε 309.826.121 ευρώ, αλλά η Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία αίτηση για χρηματοδότηση ειδικά των αστέγων.Επιπλεόν, η αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) το οποίο, από το 2010, επιτρέπει την επιλεξιμότητα της παροχής βοήθειας στέγασης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες. Τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2007-2013 που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ δεν προβλέπουν τέτοιου είδους ενέργειες. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το εάν οι εθνικές αρχές προβλέπουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα αυτή διάταξη στο μέλλον ούτε για ποιες περιθωριοποιημένες ομάδες.

Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν άμεσα τη διάταξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για παροχή βοήθειας στέγασης σε αστέγους, οι οποίοι προφανώς αποτελούν περιθωριοποιημένη κοινότητα;
• Θα αιτηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Άνθρώπινου Δυναμικού» προκειμένου να δρομολογηθεί η κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αστέγων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Παναγιώτης Λαφαζάνης






Αυξάνεται η χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών στην ΕΕ - καθυστερούν ακόμη οι πληρωμές μέσω κινητού


Απάντηση του Επιτρόπου Μπαρνιέ στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά


«Η ενιαία αγορά καρτών, ηλεκτρονικού χρήματος, επιγραμμικών (on-line) πληρωμών και, σε μικρότερη έκταση, πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, των επονομαζομένων κινητο-πληρωμών (m-payments), βαθμιαία γίνεται πραγματικότητα», απαντά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά. Με την ερώτησή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου ζητούσε στοιχεία για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων στα κράτη μέλη, αλλά και για το ρόλο τους στην καταπολέμηση της διακίνησης «μαύρου χρήματος» και της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Μπαρνιέ παραπέμπει σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δημοσιεύει τακτικά μια «Γαλάζια Βίβλο» σχετικά με τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για κάθε κράτος μέλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέχρι το 2008 είχαν εκδοθεί στην ΕΕ περισσότερες από 720 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών που χρησιμοποιήθηκαν για 29,5 δισεκατομμύρια συναλλαγές, συνολικού ύψους 1,68 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση των καρτών πληρωμής κατά 7,9% το χρόνο, κατά μέσο όρο, και της αξίας συναλλαγών κατά 28,5% το χρόνο, κατά μέσο όρο. Η αύξηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος αποδίδεται κυρίως στη διαφήμισή του από τις τράπεζες και στη δυνατότητα χρήσης του για αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου ή για αγορές με δόσεις. Ωστόσο, οι αγορές μέσω ηλεκτρονικού χρήματος παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς οι Έλληνες εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά για πληρωμές μικροποσών, ενώ και η διείσδυση του διαδικτύου παραμένει χαμηλή. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού και του όγκου των συναλλαγών, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σχετικά με το ρόλο του πλαστικού χρήματος στην καταπολέμηση της διακίνησης «μαύρου χρήματος» και της φοροδιαφυγής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως λόγω της ιχνηλασιμότητας των πληρωμών με κάρτες, η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος δεν αποτελούν τόσο οξύ πρόβλημα. Πρόβλημα αποτελούν, ωστόσο, οι απάτες με πιστωτικές κάρτες, ιδίως σε αγορές που δεν απαιτείται η επίδειξη της κάρτας. Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, σχεδιάζεται η δημιουργία βάσης δεδομένων για απάτες με χρήση κάρτας και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Europol, ενώ για την ενίσχυση της ασφάλειας των καρτοπληρωμών έχει προταθεί η τυποποίηση των χαρακτηριστικών ασφάλειας των καρτών και η μετάβαση σε χρήση τσιπ και κωδικού PIN για επαλήθευση της κάρτας και κρυπτογράφηση.Αποβλέποντας στη διευκόλυνση της χρήσης χρεωστικών καρτών στις διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου, η Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, έχει προτείνει αρκετές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ασφαλέστερου και ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τις επιγραμμικές (on-line) συναλλαγές, μεταξύ δε άλλων, μέτρα καταπολέμησης της απάτης και πιο συνεκτικούς κανόνες στο δίκαιο προστασίας των καταναλωτών. Ακόμη, η Επιτροπή ξεκίνησε πρόσφατα τρία προγράμματα, εντός του έβδομου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα, τα προγράμματα STOLPAN (http://www.stolpan.com/), SEPIA (http://www.sepia-project.eu/) και MOBIO (http://www.mobioproject.org/), με σκοπό την προώθηση ασφαλών υπηρεσιών μέσω κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων και πληρωμών που μέχρι τώρα γίνονται μόνο με τη χρήση κωδικού ΡΙΝ. Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Μπαρνιέ, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε τα εξής: «Η αύξηση της χρήσης καρτών πληρωμών αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ιδίως το διασυνοριακό, και να αποτελέσει σημαντική διευκόλυνση για τις μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων αποτελεί μια καινοτομία που μπορεί να έχει απτά οφέλη στους καταναλωτές, προσφέροντας απλές, γρήγορες και ασφαλείς συναλλαγές. Παρά την ταχεία διάδοση των κινητο-πληρωμών στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, ιδίως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ασφάλεια χρήσης τους. Υπολογίζεται ότι το κόστος των ηλεκτρονικών πληρωμών για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ. Συνεπώς απαιτείται να δώσουμε έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι πληρωμές με κάρτες να κοστίζουν λιγότερο και να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις».

Όλα όσα συμβαίνουν στην Πιερία μέσα από www.politispierias.blogspot.com - Κατεβάστε την ηλεκτρονική έκδοση του "Πολίτη της Πιερίας"!

Νίκος Χουντής : « Η Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».


Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.Με αφορμή τις νέες εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπου υπάρχουν καταγγελίες παραγόντων για απόπειρα στησίματος αγώνων τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και σε ευρωπαϊκούς αγώνες, ο Νίκος Χουντής κατέθεσε νέα ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του θέματος της διαφθοράς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.Συγκεκριμένα στην ερώτηση του αναφέρεται τόσο στις νέες εξελίξεις όσο και σε παλαιότερες αποκαλύψεις αλλά και στους φακέλους που έχει αποστείλει η ΟΥΕΦΑ στις ελληνικές αρχές με σωρεία υποθέσεων για στημένους αγώνες και για τους οποίους δεν έχει έρθει ακόμα τίποτα στη δημοσιότητα και δεν έχουν παρθεί κάποια μέτρα. Στη συνέχεια της ερώτησης επισημαίνει τις διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος της διαφθοράς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, διαφθορά που έχει να κάνει με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφυγής εσόδων για το δημόσιο, εξαπάτησης παικτών του στοιχήματος, παράνομης πηγής εσόδων. Τέλος αφού τονίζει ότι το στήσιμο των αγώνων υποσκάπτει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες του αθλητισμού, το πρόβλημα υπερβαίνει το πεδίο αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών, υπάρχει δέσμευση της Κομισιόν ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα του στησίματος των αγώνων δεδομένου ότι κινδυνεύει να υποσκάψει τις αξίες της Ευρώπης, ζητά από την Κομισιόν να παρέμβει τόσο στις υποθέσεις που έχουν πάρει δημοσιότητα στην Ελλάδα, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη να αποτελεί πεδίο οικονομικής διαφθοράς , ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, παράνομη πηγή εσόδων και εξαπάτησης των παικτών του στοιχήματος.

«Ώρα της Γής» - Συμμετέχουμε όλοι !

«Η ώρα της Γής» ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Στόχος της εκστρατείας είναι η μαζική συμμετοχή κατοίκων από περιοχές όλου του πλανήτη οι οποίοι για μία
ώρα κλείνουν τα φώτα και ταυτόχρονα εξοικονομούν ενέργεια σαν απόδειξη ότι όλοι μαζί είναι δυνατόν να δράσουν ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.Στην Ελλάδα «Η ώρα της Γής» διοργανώνεται τα τελευταία 3 χρόνια από την  WWF Hellas και ο σκοπός της είναι κυρίως συμβολικός (αν και τα στοιχεία από τις προηγούμενες συμμετοχές έδειξαν πως η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια «Της Ώρας της Γής» αντιστοιχεί σε μία διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα CO2). Στόχος της φετινής καμπάνιας της WWF Hellas είναι να ξεπεραστεί η μία ώρα και να δεσμευτεί - ο καθένας προσωπικά - σε μία δράση εξοικονόμησης ενέργειας που θα γίνει βίωμα για όλον τον χρόνο. Η ΟΝΝΕΔ συμμετέχει, το Σάββατο 26 Μαρτίου 20:30-21:30, στην «Ώρα της Γής»  με σκοπό να δηλώσει έμπρακτα την ευαισθητοποίησή της σε θέματα που αφορούν
το φυσικό Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας.   Στα πλαίσια, λοιπόν, της καμπάνιας της WWF Hellas δημιουργήθηκε η σελίδα  της ΟΝΝΕΔ στην «Ώρα της Γής» (www.wwf.gr/earthhour/onned) μέσω της  οποίας κάθε μέλος της Οργάνωσής μας δηλώνει τη συμμετοχή του σε μια  προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή
και ταυτόχρονα στην ανάδειξη της ΟΝΝΕΔ ως το μαζικότερο συμμετέχοντα φορέα.Μόλις πατήσετε πάνω στο link www.wwf.gr/earthhour/onned εμφανίζεται στο δεξιό μέρος της οθόνης μια φόρμα συμμετοχής.Συμπληρώνοντας τα στοιχεία που απαιτούνται η συμμετοχή μας προσμετράται στο  σύνολο των συμμετοχών του φορέα μας (της ΟΝΝΕΔ) και καθιστούμε την Οργάνωσή μας την πρώτη πολιτική νεολαία της χώρας μας που συμμετέχει  ενεργά σε μία παγκόσμια δράση. Ταυτόχρονα με την δική μας συμμετοχή παροτρύνουμε και τους γύρω μας να  εγγραφούν στη δράση και να συμπορευθούν με την ΟΝΝΕΔ ώστε να αποδείξουμε
 ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε  πολίτες ενός κοινού τόπου. Του πλανήτη Γη.
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ









Κατάληψη του οργανισμού λαϊκών αγορών από παραγωγούς.

Στα γραφεία του οργανισμού λαϊκών αγορών στην Ι. Δραγούμη βρίσκονται αυτή την ώρα παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές και πραγματοποιούν κατάληψη. Διαμαρτύρονται, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού στον οργανισμό,αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους όσον αφορά τις αναθεωρήσεις αδειών κτλ. Ζητούν να επανδρωθεί άμεσα η υπηρεσία ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία
Seleo.gr News

Εργαζόμενοι της Φίλκεραμ "μπούκαραν" στην αίθουσα του Νομαρχιακού-ΤΩΡΑ

Παρέμβαση στην ομιλία της Υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη έκαναν οι εργαζόμενοι στη Φίλκεραμ,φωνάζοντας συσνθήματα και απλώνοντας πανό μέσα στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου.Οι εργαζόμενοι "μπούκαραν" μέσα στην αίθουσα την ώρα που στο βήμα βρισκόταν η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Seleo.gr News

Ιαπωνία-πυρηνική κρίση: Μολυσμένο νερό στο Τόκιο, το κλίμα ανησυχίας επεκτείνεται στο εξωτερικό

Η Ιαπωνία απαγόρευσε σήμερα την κατανάλωση του νερού του δικτύου του Τόκιο για τα βρέφη και την πώληση ειδών διατροφής που έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δεκάδες τεχνικοί, στρατιώτες και πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ψύξη των αντιδραστήρων, παρά τα αυξημένα επίπεδα της ακτινοβολίας, για την αποφυγή της τήξης του πυρηνικού καυσίμου που θα προκαλούσε μία πυρηνική καταστροφή. Σήμερα , ο δήμος του Τόκιο απαγόρευσε την κατανάλωση του νερού του δικτύου υδροδότησης για τα μωρά, έπειτα από τη μέτρηση ραδιενεργού ιωδίου σε επίπεδο δύο φορές υψηλότερο του επιτρεπομένου. Ίχνη ραδιενέργειας είχαν ανιχνευθεί από χθες στο νερό του δικτύου, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, μετρήθηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας στο γάλα και σε ένδεκα είδη λαχανικών. Το ίδιο ισχύει για το γάλα και είδη λαχανικών σε άλλες τρεις γειτονικές περιοχές. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν έδωσε σήμερα εντολή για την απαγόρευση της κατανάλωσης και της πώλησης προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές αυτές.
"Ακόμη και αν αυτά τα προϊόντα καταναλωθούν συστηματικά, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία", δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. "Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση είναι πιθανόν να διατηρηθεί για καιρό, για τον λόγο αυτόν ζητούμε την απαγόρευσή τους από σήμερα", διευκρίνισε. Οι έλεγχοι σε τρόφιμα θα επεκταθούν και σε δέκα ακόμη περιφέρειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στις παρυφές του Τόκιο.
Χθες, το υπουργείο Υγείας ενίσχυσε τους ελέγχους στα ψάρια και τα θαλασσινά που αλιεύονται κοντά στις ακτές, έπειτα από τον εντοπισμό ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Το κλίμα ανησυχίας που εκδηλώθηκε στους ιάπωνες καταναλωτές έχει αρχίσει να επεκτείνεται στο εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τους ελέγχους ή απλώς να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων διατροφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και θαλασσινών που προέρχονται από τέσσερις περιφέρειες της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους και η Φουκουσίμα. Στην Ευρώπη, η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει "συστηματικό έλεγχο" στις εισαγωγές νωπών ιαπωνικών προϊόντων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν μονομερώς να εφαρμόσουν έλεγχο των θαλασσινών και των ψαριών που προέρχονται από την Ιαπωνία. Στην Ασία, οι καταναλωτές αρχίζουν να αποφεύγουν τα ιαπωνικά είδη διατροφής και τα ιαπωνικά εστιατόρια σε μεγαλουπόλεις όπως η Σεούλ, η Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ.







«Κλεφτοπόλεμος» ΟΑΣΘ - «Επιβατών Θεσσαλονίκης»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στους "Επιβάτες Θεσσαλονίκης" και τον ΟΑΣΘ

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του ΟΑΣΘ και των «Επιβατών Θεσσαλονίκης», με τον οργανισμό να ζητά από την Αστυνομία να αντιμετωπίσει τις «έκνομες ενέργειες οργανωμένων ομάδων πολιτών» και τους «Επιβάτες» να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις τους.Ο ΟΑΣΘ, με έγγραφό του προς το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι οι καταλήψεις στα λεωφορεία τείνουν να γίνουν καθημερινά γεγονότα, ενώ διαπράττονται και φθορές, αφού σφραγίζονται με αυτοκόλλητες ταινίες τα εκδοτικά μηχανήματα εισιτηρίων και τα ακυρωτικά μηχανήματα.«Οι μεθοδευμένες συνεχείς ενέργειες των διαδηλωτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα με προφανές το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, η έκταση των οποίων είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Τα παραπάνω επιδρούν δυσμενώς στην ψυχολογική κατάσταση και νηφαλιότητα των οδηγών των λεωφορείων μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, χωρίς να αποκλείονται και άλλες έκνομες ενέργειες και απρόβλεπτες καταστάσεις, αν σε λεωφορείο υπό κατάληψη απ' τους διαδηλωτές παρέχουν ελεγκτικές υπηρεσίες οι αρμόδιοι ελεγκτές κομίστρου», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο του ΟΑΣΘ.

Ζημιά

Αναφορά γίνεται και στο οικονομικό κόστος που προκύπτει από τις καταλήψεις, τόσο από τη μείωση των εσόδων όσο και από την πρόκληση ζημιών. Ετσι, η ζημιά του ΟΑΣΘ τον Ιανουάριο καταγράφηκε σε 413.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 15.000 ευρώ από βλάβες στα μηχανήματα.Στον... πόλεμο, παίρνουν πλέον μέρος και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, που αποφάσισαν να ακινητοποιούν τα λεωφορεία όταν εισέρχονται σε αυτά οργανωμένες ομάδες που προτρέπουν τους επιβάτες να μην κόψουν εισιτήριο.Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ, η ακινητοποίηση των λεωφορείων θα γίνεται για λόγους ασφαλούς οδήγησης και προστασίας των επιβατών από τυχόν κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων.Ηδη το περασμένο Σάββατο καταγράφηκαν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών, αφού οι οδηγοί με το που έβλεπαν τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» τραβούσαν χειρόφρενο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαπληκτισμοί και εντάσεις, ενώ παρενέβη και η Αστυνομία.Το μέλος του συντονιστικού των «Επιβατών Θεσσαλονίκης», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, δηλώνει πάντως ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και όχι μόνον κάθε Σάββατο. «Ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος και θα έχει διάφορες μορφές», προαναγγέλλει.









Νέα λιτότητα 1,7 δισ. ευρώ

Νωρίτερα το ενιαίο µισθολόγιο και µέτρα µέσα στον Απρίλιο για να καλυφθεί η µαύρη τρύπα του προϋπολογισµού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Πρόσθετα µέτρα για το 2011, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αναµένεται να πάρει η κυβέρνηση τον Απρίλιο, προκειµένου να καλύψει τη µαύρη τρύπα του προϋπολογισµού που ήδη έχει γίνει απειλητική.
Σύµφωνα µε τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισµού, το πρώτο δίµηνο του 2011, τα οποία έδωσε χθες στη δηµοσιότητα το υπουργείο Οικονοµικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισµού είναι χαµηλότερα κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον στόχο για το δίµηνο, ενώ και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού είναι αυξηµένες κατά 284 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον στόχο. Ο προϋπολογισµός διασώζεται µόνο χάρη στην υποεκτέλεση του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων, αλλά αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που µπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόµη. Ετσι, χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο λήψης πρόσθετων µέτρων τον Απρίλιο, τα οποία, µάλιστα, δεν απέκλεισε να περιλαµβάνουν και νέους φόρους. ∆εν έχουµε αποφασίσει αν θα είναι από την πλευρά των εσόδων ή των δαπανών, είπε. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει να επισπευσθούν και να ληφθούν εντός του 2011 κάποια από τα µέτρα που προγραµµατίζονται για το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα, το οποίο αρχίζει από το 2012. Το κυριότερο είναι το ενιαίο µισθολόγιο, το οποίο θα µπορούσε να εξασφαλίσει σηµαντική εξοικονόµηση δαπανών, εφόσον εφαρµοστεί από τα µέσα του 2011. Σύµφωνα µε κυβερνητική πηγή, η λύση αυτή θα µπορούσε να αποτελέσει µια αποτελεσµατική πηγή εξοικονόµησης δαπανών, αν και προσκρούει στις αντιδράσεις της Α∆Ε∆Υ, η οποία θέτει εξαιρετικά δύσκολες προϋποθέσεις για να προσέλθει στον διάλογο, ενώ ενδέχεται να αντιµετωπίζει και νοµικού χαρακτήρα προβλήµατα. Πάντως, θα µπορούσε να είναι µια εναλλακτική λύση. Επίσης, τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος, των οποίων θα εξεταστεί η επί σπευση, περιλαµβάνουν τη χορήγηση κοινωνικών επιδοµάτων (επίδοµα ανεργίας, ΕΚΑΣ, επίδοµα πολυτέκνου κ.ά.) µε εισοδηµατικά κριτήρια και την αύξηση του φόρου στα αναψυκτικά. Πάντως, υψηλόβαθµη πηγή του υπουργείου Οικονοµικών απέκλειε χθες το ενδεχόµενο να επιβληθεί και πάλι έκτακτη εισφορά. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόµενο επέκτασης της περαίωσης σε περιπτώσεις που είχαν εξαιρεθεί, όπως οι µεγάλες επιχειρήσεις, µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και επιτηδευµατίες µε ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ. Τα πρόσθετα µέτρα του 2011, όπως και το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα 2012-2015 και το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων, θα συζητήσει η κυβέρνηση µε τα στελέχη της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου, σε µια έκτακτη ενδιάµεση επίσκεψη που δείχνει την κρισιµότητα των περιστάσεων.

Σήµερα, εξάλλου, θα ληφθούν στη ∆ιυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων οι πρώτες αποφάσεις για να αρχίσει η εφαρµογή του προγράµµατος των 50 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι στη σηµερινή Επιτροπή θα ληφθούν αποφάσεις για την πρόσληψη συµβούλων (σύµφωνα µε πληροφορίες θα αφορούν την αξιοποίηση του Ελληνικού, το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων και την επέκταση της σύµβασης του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών) και θα γίνει µια πρώτη συζήτηση για το ζήτηµα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Ο ίδιος είπε ότι η ακίνητη περιουσία των µη εισηγµένων ∆ΕΚΟ (π.χ. σταθµοί του ΟΣΕ) φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ. Σε ερώτηση για το ενδεχόµενο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ο υπουργός παρατήρησε ότι δεν έχει κάτι να πει, αν και αναγνώρισε ότι έχει συνέχείς επαφές µε στελέχη της Deutsche Telekom.
Για το Ελληνικό ανέφερε ότι ίσως «δούµε φως» και µέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, ανέφερε το ενδεχόµενο προείσπραξης των εσόδων των διοδίων, αφού – όπως είπε – είναι ανάγκη η χώρα να δείξει ότι µειώνει το χρέος της.

Μαχαίρι και στα εξοπλιστικά

Κατά 40% και πλέον αναµένεται να είναι µικρότερο το 15ετές εξοπλιστικό πρόγραµµα που καταρτίζεται αυτές τις ηµέρες δήλωσε χθες ο υπουργός αµυνας ε. Βενιζέλος. Μάλιστα, όπως εξήγησε, η σύγκριση γίνεται µε το εξοπλιστικό πρόγραµµα της προηγούµενης 10ετίας, παρ’ όλο που τώρα η βάση αναφοράς θα είναι η 15ετία

24γράμματα. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


 Πώς και πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου
• Γιορτάστηκε το 1838 με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ενώ η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε επίσημα.
• Ο Όθων ήταν αντίθετος να συνδυαστεί η επανάσταση με την εκκλησιαστική γιορτή του Ευαγγελισμού.
• Το παλάτι δεν επιθυμούσε έξοδα γιορτές την εποχή που οι Αγωνιστές δεν είχαν να φάνε.
• Το “υπερθέαμα”: εκατοντάδες νέοι με δαδιά ή λαδοφάναρα σχημάτισαν το “εν τούτω Νίκα” στο Λυκαβηττό, ενώ οι θεατές παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι
• Λέγεται ότι για την πρώτη γιορτή της 25ης Μαρτίου δαπανήθηκε μέρος των χρημάτων, που προοριζόταν για την ανέγερση του Πανεπιστημίου.
Μεγάλο Αφιέρωμα για την 25 Μαρτίου με 50 άρθρα στις 4 πρώτες σελίδες

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Η 25η Μαρτίου, ως ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα του 1838 και από τότε καθιερώθηκε με θρησκευτική ευλάβεια σε όλο το πανελλήνιο. Η καθιέρωση της εορτής οφείλεται στην επιμονή και το πείσμα του Δημάρχου της Αθήνας Δημ. Καλλιφρονά ( 1805 – 1879) [1, για τη βιβλιογραφία 24grammata.com]. Ο Δήμαρχος ήρθε σε ρήξη με τη βαυαρική διοίκηση και συγκεκριμένα με το Υπουργείο των Εσωτερικών το οποίο δεν επιθυμούσε έξοδα για γιορτές, όταν οι αγωνιστές δεν είχαν να φάνε. Κατά μία άλλη εκδοχή το Παλάτι, μάλλον, δεν επιθυμούσε να συνδέσει την εθνική εορτή με την Ορθοδοξία, για να μη δώσει την ευκαιρία στην Εκκλησία να καπηλευτεί την επανάσταση των Ελλήνων. Τελικά, ο Δήμαρχος θα οργανώσει μόνος του [2 για τη βιβλιογραφία 24grammata.com] τον εορτασμό και εκ του αποτελέσματος κατάφερε να δώσει πανηγυρική ατμόσφαιρα, που ευχαρίστησε τους 17.000 Αθηναίους, οι οποίοι κατοικούσαν, τότε, στην πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, σημαιοστόλισε την πόλη και καθάρισε τις (λιγοστές) πλατείες. Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή το βράδυ με 21 κανονιοβολισμούς. Και την άλλη μέρα, Παρασκευή πρωί, ανήμερα του Ευαγγελισμού, η Αθήνα ξύπνησε με 21 νέους κανονιοβολισμούς. Αριθμός συμβολικός , που συνδυάζεται με το '21 της επανάστασης. Άρχισαν, έπειτα, να χτυπούν πανηγυρικά οι καμπάνες των εκκλησιών.
Το πρωί, της 25ης Μαρτίου 1838, εψάλη δοξολογία στον, τότε, Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ειρήνης (στην οδό Αιόλου), στην οποία, και μόνο εκεί, παραβρέθηκε και ο Όθων ντυμένος με την παραδοσιακή φουστανέλα. Το απόγευμα οργανώθηκε από το Δήμο χορός στην πλατεία των παλαιών Ανακτόρων στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι νέοι της πόλης ανεξάρτητα από την κοινωνική τους τάξη και τους παρακολούθησαν πολλοί από τους Αγωνιστές του 1821. Τη νύχτα ο Δήμαρχος, πάντα, φωταγώγησε με λαδοφάναρα[3 για τη βιβλιογραφία 24grammata.com] τους κεντρικούς δρόμους και την Ακρόπολη.
Τέλος, οι Αθηναίοι έμειναν αποσβολωμένοι από το υπερθέαμα, όταν αντίκρισαν στο Λυκαβηττό φαναράκια που τα κρατούσαν νεολαίοι της εποχής και σχημάτιζαν ένα τεράστιο φωτεινό σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω Νίκα»[4για τη βιβλιογραφία 24grammata.com]. Έτσι, το 1838 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25 Μαρτίου, ως μέρα μνήμης των Ελλήνων Αγωνιστών του 1821. Και τούτη η γιορτή έγινε με γκρίνια, με διαφωνίες και με πλουσιοπάροχη μεγαλοπρέπεια (ενώ χρήματα δεν υπήρχαν), κατά την πατροπαράδοτη συνήθεια μας. Οι κακές γλώσσες λένε ότι για τη γιορτή ετούτη δαπανήθηκε μέρος των χρημάτων, που προοριζόταν για την ανέγερση του Πανεπιστημίου.
Για τη βιβλιογραφία και άλλες σχετικές σημειώσεις στο www.24grammata.com