Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Την Κυριακή αλλάζει η ώρα


Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά.
Αλλάζει από την προσεχή Κυριακή η ώρα, καθώς θα ισχύσει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η θερινή ώρα. Έτσι στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου 2011, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή θα δείχνουν 4 το πρωί.Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 30/10/2011, οπότε θα επανέλθει η χειμερινή ώρα.



Ευρ. Επιτροπή: Υστερεί σαφώς η Ελλάδα στην υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας - Κορυφαίοι σε δυνατότητες, ουραγοί σε στήριξη και χρηματοδότηση οι Έλληνες ερευνητές

Απάντηση της Επιτρόπου Έρευνας κα. Γκέγκεν-Κουίν στους ευρωβουλευτές της ΝΔ Ι. Α. Τσουκαλά και Γ. Παπανικολάου

«Η πρόοδος της υλοποίησης σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία υστερεί σαφώς στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, η δράση στους εν λόγω τομείς πρέπει να επισπευστεί», απαντά η Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, κα. Γκέγκεν-Κουίν, σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά και Γιώργου Παπανικολάου σχετικά με την αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων έρευνας και τη διαφαινόμενη καθίζηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Η Ιρλανδή Επίτροπος επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών έρευνας και καινοτομίας και των επιτευγμάτων και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θέτει το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της ως εθνικό στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» όσον αφορά στην ένταση Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο, πλην όμως εφικτό στόχο». Ωστόσο, η αρμόδια Επίτροπος ζητά «επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Παράλληλα, στην απάντηση της Επιτροπής προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα κατέχει καλή θέση όσον αφορά στην επιστημονική παραγωγή, φθάνοντας σχεδόν τον μέσο όρο της ΕΕ (439 κοινές δημοσιεύσεις ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 491 του μέσου όρου της ΕΕ). Με την ενίσχυση αυτού του δείκτη, η Ελλάδα εντάσσεται στην κορυφή του 10 % όσον αφορά τις δημοσιεύσεις στις οποίες γίνονται οι περισσότερες παραπομπές παγκοσμίως, ως ποσοστό του συνόλου των επιστημονικών δημοσιεύσεων της χώρας. Αυτές οι δύο επιδόσεις επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό ερευνητικό σύστημα αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη του δυναμικού ανάπτυξης και καινοτομίας της χώρας, σε συνάρτηση με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για το σκοπό αυτό».Τέλος, η Επίτροπος ανέδειξε την ευρωπαϊκή στρατηγική για αυξημένες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας και για την επίτευξη έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή στρατηγική περιλαμβάνει «στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης», δηλαδή συγκέντρωση πόρων σε μια περιορισμένη δέσμη προτεραιοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη χρήση των δημόσιων πόρων και να βοηθηθεί η ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την κα Γκέγκεν-Κουίν, οι «στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης» θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρεις δέσμες στρατηγικών δράσεων στήριξης της περιφερειακής εξειδίκευσης και ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας. Θα πρέπει επίσης να στοχεύουν στη στήριξη και την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών μιας περιφέρειας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός της και να τονώνουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών και περιφερειακών συνόρων για τη στήριξη της κρίσιμης μάζας και των ροών γνώσης.
Σχολιάζοντας την απάντηση της κας. Γκέγκεν-Κουίν, οι κ.κ. Τσουκαλάς και Παπανικολάου δήλωσαν:
«Η απάντηση της Επιτρόπου δείχνει αφενός τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η έρευνα στην Ελλάδα, με μια σημαντική, για τα μέτρα μας, επιστημονική παραγωγή και, αφετέρου, τα προβλήματα που υπάρχουν στην απορρόφηση κονδυλίων για την έρευνα. Και εδώ δεν μιλάμε για κονδύλια που θα περικόπτονται λόγω μνημονίου, αλλά για διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια που οι μηχανισμοί και τα στελέχη της Κυβέρνησης αδυνατούν να αξιοποιήσουν. Υπενθυμίζουμε πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής που μιλούν για διαθέσιμα κονδύλια 1,5 δις για έρευνα και καινοτομία, από τα οποία η Κυβέρνηση, με την ανύπαρκτη ερευνητική πολιτική της, έχει επιτρέψει την απορρόφηση γύρω στο 0,5%.
Την ώρα λοιπόν που η Ευρώπη επενδύει στην έρευνα εξαγγέλλοντας την εμβληματική πρωτοβουλία "Ένωση καινοτομίας" και αναγνωρίζοντας την ως μοναδικό αναπτυξιακό δρόμο για την τρέχουσα δεκαετία, η κυβέρνηση αφήνει πολύτιμους πόρους αναξιοποίητους, αδυνατεί να καταστρώσει μία αξιόπιστη εθνική στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία και γυρίζει την πλάτη της στους Έλληνες ερευνητές, το πιο αποτελεσματικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να αντιληφθεί, πριν είναι πολύ αργά, ότι η ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας - και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας - περνάει μέσα από τη συστηματική επένδυση στο υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό μας, περνάει από το Τρίγωνο της Γνώσης: Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία».









«Πωλούνται» χαμηλές συντάξεις με αναγνώριση χρόνου

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ * ΑΠΟΛΥΣΗ 55ΑΡΗ ΕΩΣ 64ΑΡΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ 50-80% ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Νέες ασφαλιστικές διευκολύνσεις και περισσότερα παθητικά μέτρα εκτόνωσης της κοινωνικής έντασης -από την εκτίναξη της ανεργίας- προβλέπει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πέραν του γεγονότος ότι το υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε σε επαναδιατύπωση πολλών διατάξεων του περασμένου καλοκαιριού (ασφαλιστικός νόμος 3863/10) καθώς προέκυψε ανάγκη αποσαφήνισης και κυριολεξίας, το νέο νομοσχέδιο αποπνέει πολιτικό άγχος -για τις μαζικές απολύσεις στην αγορά (και προς τούτο προκρίνεται η λύση της κουτσουρεμένης σύνταξης)- και κομματική αγωνία για περιφερειακές μικροδιευθετήσεις. Από τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η προσφορά έως και 1.500 ενσήμων από τον ΟΑΕΔ για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων για τη λήψη της βασικής σύνταξης (προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα), αλλά και η επέκταση στον ιδιωτικό τομέα του δικαιώματος για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης από τα παιδιά και για τους δύο γονείς. Με αυτό το, δίκαιο σε κάθε περίπτωση, μέτρο αφ' ενός τα Ταμεία θα εισπράξουν ορισμένα ποσά και αφ' ετέρου θα διευκολυνθούν από φέτος πολλοί εργαζόμενοι να «πιάσουν» τα νέα αυξημένα συνταξιοδοτικά όρια προκειμένου να μην απαξιωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους.

Αναγκαστική αιμοδοσία

Επίσης, η αναγκαστική υπαγωγή στο Ταμείο Πρόνοιας των 60.000 εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο γίνεται προκειμένου να «αιμοδοτήσουν» το Ταμείο με νέες εισφορές και έτσι να πάρουν το εφάπαξ οι παλαιοί (μόνιμοι) υπάλληλοι. Εστω και εάν τίποτε δεν διασφαλίζει ότι και οι ίδιοι οι εισφέροντες τώρα (υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου) θα λάβουν την εν λόγω παροχή όταν ωριμάσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τα ανωτέρω δείχνουν ότι αφ' ενός παρέχονται ορισμένες ευκαιρίες όχι απασχόλησης, αλλά λήψης μιας κάποιας συνταξιοδοτικής παροχής σε ανθρώπους που οδηγούνται σε αδιέξοδο και αφ' ετέρου επιβάλλεται επασφάλιστρο στους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου ώστε να «κινητοποιηθούν» οι παλαιοί ασφαλισμένοι και να «αδειάσουν» το Δημόσιο (σ.σ. να συνταξιοδοτηθούν προκειμένου να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη) με ανακλαστικά κίνητρα όπως: «Πάμε να φύγουμε τώρα που έχει χρήματα το Πρόνοιας και θα δώσει το εφάπαξ». Παράλληλα παρέχεται μία ακόμη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία με κεφαλαιοποίηση οφειλών, αναστολή πλειστηριασμών και παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αναλυτικά το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει:


1 Θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις, σε εθελοντική βάση και μέσω της οποίας το Σώμα Επιθεωρητών θα ελέγχει τις ώρες και τις ημέρες εργασίας ενός εκάστου υπαλλήλου. Ετσι, η προσέλευση και ο χρόνος εργασίας και αποχώρησης των εργαζομένων καταγράφονται και ελέγχονται με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, σε φορητό ή σταθερό πιστοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα εγκαταστήσουν οι επιχειρήσεις στους χώρους εργασίας.
Η κάρτα εργασίας θα συνδέεται με το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του άρθρου 18 του παρόντος νόμου. Στις επιχειρήσεις οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, θα παρέχεται έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επιχειρήσεων.
2 Οι επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους άνω των 55 ετών υποχρεούνται στην κάλυψη του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για 3 έτη. Εάν ο εργαζόμενος είναι άνω των 60 ετών η συμμετοχή τού (πρώην) εργοδότη φτάνει το 80%. Ειδικά οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών των οποίων η σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, και εφόσον έχουν τουλάχιστον 3.000 ένσημα, δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι είναι άνεργοι επί 3 τουλάχιστον συνεχείς μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και διαθέτουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη συνεχώς, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του ΟΑΕΔ. Η ρύθμιση εφαρμόζεται για αιτήσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου μέχρι 31/12/2012.

Κάλυψη ΟΑΕΔ και αυτασφάλιση

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ηλικίας 55 έως 64 ετών, των οποίων η σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα αυτασφάλισης. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού μπορεί να γίνει εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εξηρτημένης εργασίας. Οσοι απολυθέντες δεν άσκησαν το δικαίωμα αυτό εντός του προβλεπόμενου διμήνου μετά τη δημοσίευση του ν. 3863/2010, έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου. Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής και των επόμενων παραγράφων 5 και 6 του άρθρου αυτού λήγει στις 31/12/2012.
3 Οι εργαζόμενοι από τον τρέχοντα μήνα και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 που είναι ενταγμένοι στο ΙΚΑ, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, καλύπτονται ασφαλιστικά (ασθένειας σε είδος) εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο. Χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ για την περίοδο από 1/3/2011 έως 28/2/2012, δικαιούνται επίδομα ασθένειας από το Ιδρυμα, εφόσον εκτός των άλλων προϋποθέσεων έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου. Οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα δικαιούνται επίδομα ασθένειας από το Ιδρυμα για την ίδια ως άνω χρονική περίοδο, εφόσον είχαν πραγματοποιήσει 80 ημέρες ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για τη λήψη και των λοιπών παροχών, όπως είναι η μερική κάλυψη του μισθού σε περίπτωση ασθένειας ή σοβαρής νόσου, ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 100 ένσημα όπως προβλεπόταν.

18 μήνες προστασία στις μητέρες

4 Επεκτείνεται η κάλυψη των μητέρων από τις αυθαιρεσίες του εργοδότη. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.
5 Επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα το δικαίωμα συνταξιοδότησης και στους δύο γονείς (διαζευκτικά πάντως σε έναν εκ των δύο) στις περιπτώσεις που έχουν ανάπηρο τέκνο (67%) ή όταν ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι ανάπηρος (80%). Ετσι, γονείς και αδελφοί/ές ατόμων άγαμων και ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία, με ποσοστό 67% και άνω, που δεν νοσηλεύονται σε ιδρύματα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, καθώς και σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό 80% και άνω, εφόσον έχουν διανύσει τουλάχιστον δεκαετή έγγαμο βίο, ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών εργασίας ή 25 ετών πραγματικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση.
Για τη συμπλήρωση του ανωτέρω προσδιοριζόμενου χρόνου λαμβάνονται υπόψη μόνο ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς, ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, καθώς και ο προβλεπόμενος από τη συλλογική σύμβαση της ΓΣΕΕ χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

Διαζευκτικά το δικαίωμα

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης ασκείται διαζευκτικά από τον ένα γονέα ή, στην περίπτωση των αδελφών, από ένα αδελφό/ή σε ένα φορέα κύριας και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης. Για την άσκηση του δικαιώματος από τον γονέα του ανάπηρου τέκνου, πρέπει, κατά την ημερομηνία της αίτησης για συνταξιοδότηση, ο έτερος γονέας να μη λαμβάνει ή να μη δικαιούται σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο, να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 χρόνια, σε φορείς κύριας ασφάλισης ή/και το Δημόσιο και να εργάζεται. Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του ανάπηρου παιδιού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αν το παιδί είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που είχε την επιμέλεια όσο ήταν ανήλικο. Αν η ενηλικότητα επήλθε πριν από τη λύση του γάμου, το δικαίωμα ασκείται από έναν από τους δύο γονείς. Σε περίπτωση που το ανάπηρο παιδί έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης. 6 Στις περιπτώσεις δύο, ή περισσότερων, γάμων του θανόντος δικαιούχου η σύνταξη επιμερίζεται -με την προϋπόθεση ότι υπήρξε 10ετής έγγαμος βίος- ως εξής: Σε περίπτωση θανάτου του/της πρώην συζύγου, εφόσον ο γάμος είχε διαρκέσει 10 έτη έως τη λύση του με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα επιμερίζεται κατά 75% στον χήρο ή χήρα και 25% στον/στη διαζευγμένο/η. Για κάθε έτος έως το 35ο έτος διάρκειας του γάμου, το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η +χήρα μειώνεται κατά 1% στον χήρο ή στη χήρα και αυξάνεται αντίστοιχα κατά 1% στον/στη διαζευγμένο/-η. Προκειμένου περί εγγάμου βίου που διήρκεσε πλέον των 35 ετών έως τη λύση του κατά τα ανωτέρω, το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα επιμερίζεται κατά 50% στον χήρο ή στη χήρα και 50% στον/στη διαζευγμένο/η. Στις ανωτέρω περιπτώσεις εάν ο θανών ή η θανούσα δεν καταλείπει χήρο ή χήρα, ο/η διαζευγμένος/η δικαιούται το αυτό ποσοστό του/της διαζευγμένου/ης κατά τα ως άνω, της σύνταξης που θα δικαιούνταν ο χήρος ή η χήρα.

ΟΑΕΕ: χωρίς διακοπή εργασιών

7 Μέχρι σήμερα ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης θα έπρεπε να παραδώσει και βεβαίωση της Εφορίας για διακοπή εργασιών της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς του. Με τις νέες ρυθμίσεις ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί, εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα, να υποβάλει αίτηση χωρίς να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα. Η σύνταξη όμως καταβάλλεται από τις αρχές του επόμενου της διακοπής μήνα. Παράλληλα σε όσους απονέμεται προσωρινή αναπηρική σύνταξη παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εφόσον δεν προσφέρουν προσωπική εργασία. Ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ δικαιούται έτσι σύνταξη λόγω αναπηρίας, εάν έγινε ανάπηρος κατά την έννοια του παρόντος και έχει πραγματοποιήσει πέντε έτη ασφάλισης, από τα οποία δύο έτη μέσα στα πέντε τελευταία έτη πριν από την επέλευση της αναπηρίας ή τη διακοπή της ασφάλισης. Εάν κατά τη διάρκεια των πέντε ετών ο ασφαλισμένος έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των πέντε ετών επεκτείνεται για όσο χρόνο συνταξιοδοτήθηκε.
8 Επίσης οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ/ΤΣΑ (αυτοκινητιστές) μπορούν να βελτιώσουν τη σύνταξή τους πληρώνοντας έως 250 ευρώ το μήνα (αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης) έτσι ώστε να λάβουν σύνταξη περίπου 1.050 ευρώ από 840 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, έχουν δικαίωμα να καταταγούν, για το σύνολο ή μέρος του χρόνου ασφάλισής τους στο πρώην ΤΣΑ, στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, όπως ισχύει κάθε φορά, και να δικαιωθούν τις αντίστοιχες παροχές, εφόσον καταβάλλουν ειδική εισφορά για κάθε έτος ασφάλισής τους, ίση με 250 ευρώ.
Τα οφειλόμενα ποσά δύνανται να εξοφληθούν είτε εφάπαξ είτε σε ίσες διμηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα έτη για τα οποία επιθυμούν την ανακατάταξη. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης πριν από την εξόφληση των παραπάνω δόσεων, το υπολειπόμενο ποσό καταβάλλεται με παρακράτηση του ενός τετάρτου του ποσού της σύνταξης έως την εξόφληση.
Επίσης, σε κάθε επιβατικό αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης (ταξί) τηρείται «ειδικό βιβλίο κυκλοφορίας ταξί» στο οποίο αναγράφονται όλα τα στοιχεία τού ανά πάσα στιγμή οδηγού καθώς και ο φορέας ασφάλισής του στις περιπτώσεις μίσθωσης του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ανασφάλιστου οδηγού επιβατικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης (ταξί) ή φορτηγού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, κυριότητας, ανεξάρτητα από ποσοστό, συνταξιούχου του ΟΑΕΕ ο οποίος το διατήρησε και μετά τη συνταξιοδότησή του, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για ένα έτος και ο συνταξιούχος χάνει το, από τις παραπάνω διατάξεις, παρεχόμενο δικαίωμά του για ένα έτος. *



Κουνάβι «συνελήφθη» στο σιδηροδρομικό σταθμό του Εδιμβούργου

Οι πληροφορίες ότι τον έπιασαν επειδή δεν πλήρωσε εισιτήριο είναι ανακριβείς. Η αλήθεια για το αρσενικό κουνάβι, που προφανώς αποβιβάστηκε από το τρένο του Λονδίνου, στην πλατφόρμα τέσσερα του σιδηροδρομικού σταθμού του Εδιμβούργου είναι άλλη!
Οι υπάλληλοι που είδαν τον ξεχωριστό αυτόν επιβάτη, τον έπιασαν και κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Τον τοποθέτησαν σε ένα χαρτόκουτο για να μην πάθει κακό και περίμεναν τα μέλη του φιλοζωικού συλλόγου για την πρόληψη της κακοποίησης ζώων SPCA (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) να φτάσουν και να τον παραλάβουν. Η περιπέτεια του Μίκι -όπως τον βάφτισαν τα μέλη του φιλοζωικού συλλόγου- είχε αίσιο τέλος. Το αρσενικό κουνάβι, το οποίο είναι εξαιρετικά φιλικό, έκανε τα μέλη της σκωτσέζικης SPCA να δηλώνουν βέβαια ότι είναι το κατοικίδιο κάποιου. "Δεν είμαστε σίγουροι αν το έσκασε από κάποιο σπίτι κοντά ή αν ήταν τόσο τολμηρός ώστε να ταξιδέψει με το τρένο από την Αγγλία", ανέφερε στο bbc η Τζένη Σκοτ, εκπρόσωπος του φιλοζωικού οργανισμού, που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του, κάνουν τα πάντα για να βρεθεί η οικογένεια του Μίκι και να επιστρέψει στο σπίτι του.



Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Τρίτο Πακέτο Απελευθέρωσης της Αγοράς Ενέργειας είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας. Η εναρμόνισή του και η ορθολογική του εφαρμογή αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Ελλάδος ως κράτος μέλος της Ε.Ε..
Ωστόσο οι έντονες διαφωνίες που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του τείνουν να μετατρέψουν τη σοβαρή αυτή ενεργειακή μεταρρύθμιση από στοίχημα σε πρόβλημα. Τα μοντέλα του διαχειριστή των ενεργειακών υποδομών, οι αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής, τα μέτρα της προστασίας των καταναλωτών, και οι λοιπές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προβλέπονται με σαφήνεια από το ευρωπαϊκό πλαίσιο που πρέπει να μεταφερθεί στη νομοθεσία μας.
Η Κυβέρνηση όμως παλινωδεί. «Παλεύει» με τον ίδιο (ή μήπως με τον άλλο της) εαυτό, με το βαθύ ΠΑΣΟΚ, υποχωρώντας καθώς φαίνεται σε σκληρές πράσινες δυνάμεις συντήρησης και οπισθοδρόμησης. Κωλυσιεργεί διαβουλευόμενη με οποιονδήποτε άλλο εκτός από τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή και δεν έχει αξιωθεί να φέρει στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που να εγγυάται τη σωστή λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Αγορά η οποία είναι από τις λίγες, αν όχι η μόνη, που μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην ανάπτυξη της χώρας στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία.
Η Νέα Δημοκρατία με αίσθημα ευθύνης για τα τεκταινόμενα θα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, στηλιτεύοντας και καταγγέλλοντας οποιονδήποτε ερασιτεχνικό, άστοχο ή άτολμο χειρισμό από την πλευρά της Κυβέρνησης στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας.»





Νέα και ειδήσεις απο την Πιερία

Εγκρίθηκε στην Ευρώπη το πρώτο χάπι για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Το πρώτο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετώντας προγενέστερη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMEA).
Το φάρμακο λέγεται Gilenya, περιέχει την δραστική ουσία φινγκολιμόδη (fingolimod) και εγκρίθηκε για τους πάσχοντες από υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας η οποία παραμένει «ιδιαίτερα ενεργή» παρά την θεραπεία με ιντερφερόνη-βήτα ή για ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη, σοβαρή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση. Ο ΕΜΕΑ είχε συστήσει τον Ιανουάριο την έγκριση του φαρμάκου, έπειτα από το πράσινο φως που του έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.Η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί την πιο συχνή μορφή της νευροπάθειας αυτής, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν 500.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 2,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.Η ασθένεια προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται και προκαλεί βλάβες στα νεύρα, με συνέπεια την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η θολωμένη όραση, η απώλεια της ισορροπίας και η παράλυση.



Σημεία της τοποθέτησης της βουλευτού Ευαγγελίας Αμμανατίδου στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία.


Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στη “δημόσια παιδεία”. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου αναφέρθηκε στο θέμα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων των σχολείων που έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι τα κριτήρια του Υπουργείο είναι καταρχήν λογιστικά παρά εκπαιδευτικά.Η βουλευτής μεταξύ άλλων σημείωσε: «το Υπουργείο δεν έχει καταφέρει να πείσει κανέναν ότι η απομάκρυνση των δημόσιων σχολείων από χωριά της περιφέρειας δεν θα αποτελέσει το έναυσμα για μια μεγάλη σχολική διαρροή τα επόμενα χρόνια. Το ότι η περιφέρεια πολύ περισσότερο από τα αστικά κέντρα υφίσταται τις συνέπειες του Μνημονίου, της χρόνιας μηδενικής ανάπτυξης, αλλά και της κοινωνικής και πολιτισμικής ένδειας, το γνωρίζουμε και εμείς, αλλά ειδικά αυτοί που το βιώνουν […]Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων προτείνονται στις αγροτικές και αστικές περιοχές, όπου ζουν τα κοινωνικά στρώματα, τα οποία πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω τις ακριτικές περιοχές: Στον Έβρο συγχωνεύονται και καταργούνται το 22,22% των δημοτικών σχολείων. Στην Καστοριά το 45,65%. Στη Φλώρινα το 49%. Στη Ροδόπη το 23,40%».Επιπλέον έκανε λόγο για περιπτώσεις συγχωνευόμενων σχολείων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χιλιομετρικές αποστάσεις, όπως συμβαίνει με το Γυμνάσιο Τσοτυλίου. Τόνισε περιπτώσεις σχολείων που διαθέτουν επαρκή αριθμό παιδιών για να συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως συμβαίνει με δύο νηπιαγωγεία στο Δήμο Λαγκαδά –το νηπιαγωγείο Καβαλαρίου με τριάντα παιδιά και το νηπιαγωγείο Ηρακλείου με είκοσι έξι παιδιά, αλλά το υπουργείο Παιδείας στις λίστες του είχε «μηδενικό» αριθμό μαθητών. Τέλος, αναφέρθηκε σε σχολεία που διαθέτουν άρτιες κτιριακές υποδομές ακόμη και κλειστό κολυμβητήριο όπως το Γυμνάσιο Ξυλούπουλης, επίσης στο νομό Θεσσαλονίκης το οποίο όμως θα συγχωνευτεί με το Γυμνάσιο Ασσήρου που απέχει είκοσι τρία χιλιόμετρα.



Στη Θεσσαλονίκη το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σαρακατσάνων

Χίλιοι οκτακόσιοι Σαρακατσάνοι, μέλη Συλλόγων από την Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων, θα λάβουν μέρος στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σαρακατσάνων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 25 και 26 Μαρτίου.Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευόσμου «Ο Σταυραετός», τον δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού Ευόσμου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων.
Η τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το πρωί του
Σαββάτου, 26 Μαρτίου. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται εκθέσεις παραδοσιακών φορεσιών, φωτογραφίας, βιβλίων, ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη και το μουσείο της Βεργίνας.Κορωνίδα των παράλληλων εκδηλώσεων είναι η αναβίωση του Σαρακατσάνικου Καραβανιού. Με στολισμένα άλογα, Σαρακατσαναίοι με παραδοσιακές φορεσιές θα κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης στις 18:00 του Σαββάτου. Θα ακολουθήσει το μεγάλο σαρακατσάνικο γλέντι, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».











Η φωτογραφία μας δεν είναι εμπόρευμα.


Η φωτογραφία μας αντιστέκεται. Η φωτογραφία μας ξεφεύγει από τον τοίχο και ξεχύνεται στο δρόμο. Η φωτογραφία μας είναι αγαθό, είναι κραυγή, είναι όπλο. Η φωτογραφία στο δρόμο δεν έχει καμία σχέση με τη φωτογραφία δρόμου. Η φωτογραφία στο δρόμο δε φοβάται τη φθορά, δε φοβάται το θάνατο. Για τούτο υπάρχει ελεύθερη, δρα ήρεμα μεν, με πάθος δε, χωρίς εμπάθεια. Η φωτογραφία στο δρόμο είναι ένα ελάχιστο, ένα τίποτα που δε ζητά τίποτε. Είναι σαν μία δυνατή φωνή προς το απέναντι φαράγγι της πόλης, που αφέθηκε να ταξιδεύει στο κενό, άγνωστο αν θα υπάρξει αντίλαλος, αν θα ακουστεί η ηχώ. Μία φωνή που αφέθηκε, με την περιέργεια του να δούμε αν θα γυρίσει πίσω, αν θα επιστρέψει μονή, ξερή ή μελωδική, ή ποιος ξέρει, αν μαζί της φέρει και κάποια απάντηση, μιαν άλλη άγνωστη φωνή απ την απέναντι πλαγιά, από άλλη χαράδρα.Η φωτογραφία που βγαίνει στο δρόμο εντάσσεται αυτόματα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό μίας έκθεσης. Η φωτογραφία στο δρόμο δεν έχει σχέση με την Αγορά. Αντίθετα, ξεκινάει και αναφέρεται στην αποφετιχοποίησή του έργου τέχνης σαν εμπόρευμα. Θα μπορούσε ο δρόμος να καταργήσει το εντευκτήριο, να γίνει και το εργαστήριο μας, και το μπαράκι των πνευματικών συναντήσεών μας και ο τόπος των διαλογικών συζητήσεών μας, να γίνει η νέα μας, μεγαλύτερη όλων, γκαλερί, το ανοικτότερο χωρίς κερκίδες θέατρο όπου θα ανεβάσουμε το δράμα μας; Τι πρέπει να βρίσκεται εκεί έξω; Τι να βγάλουμε για να βγούμε;Η φωτογραφία είναι ένα παραλληλόγραμμο (όχι πάντα) και έχει σημασία να μπορούμε να φανταζόμαστε τι συμβαίνει έξω από αυτό, πίσω από αυτό, τι θα υπάρχει εκτός ή μετά από αυτό. Η φωτογραφία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα και όχι αυτά των φωτογράφων. Η φωτογραφία στο δρόμο θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη μοναξιά μας; Είναι ένα πλαίσιο για τα πλαίσια και θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι θα συμβεί όταν διαταραχθεί η ισορροπία αυτών των σχέσεων.Η ζωντανή φωτογραφία είναι ευκίνητη για να χωρά παντού στη ζωή. Ο καθημερινός αγέρας φυσά στα λιβάδια της και την κυματίζει, της επιτρέπει να φανερώνει, να αναδεικνύει τις κρυφές αρετές της, τις αλήθειες της. Μόνο στο θάνατο η τέχνη γίνεται άκαμπτη. Μέχρι τότε, κρυφτούλι θα παίζει με την αλήθεια κι εμάς, προσφέροντας εκπλήξεις και δυνατότητες, πέρα απ τις κορνίζες, πέρα από τις φυλακές των μουσείων ή τις χορηγίες της εξουσίας. Η φωτογραφία στο δρόμο ανοίγει πόρτες όχι για να δούμε αν αυτές λειτουργούν. Αδειάζουμε για να είμαστε γεμάτοι. Θυμώνουμε γιατί δε θέλουμε θυμωμένοι και άπραγοι στον καναπέ να είμαστε.Η φωτογραφία στο δρόμο (όπως την εννοούμε εμείς) παίρνει τη μορφή εφήμερης εγκατάστασης. Η εγκατάσταση της φωτογραφίας στο δρόμο ή στον οποιοδήποτε δημόσιο χώρο γίνεται με τη μορφή δράσης, είναι ένα happening με τελετουργικό υπό μορφή παράστασης, με όσους παρόντες. Η φωτογραφία στο δρόμο είναι πράξη πολιτική και δεν έχει σχέση με την εν κρυπτό επικόλληση έργων της street art. Η φωτογραφία στο δρόμο, εκτός των άλλων, απεκδύεται και την καλλιτεχνική της υπόσταση, παύει να είναι μια αναπαράσταση του πραγματικού και γίνεται μία πραγματικότητα στην κυριολεξία.Η φωτογραφία στο δρόμο ενδιαφέρεται περισσότερο για το πλαίσιο, το θεσμό εντός του οποίου η δράση, παρά για το ίδιο το έργο. Το περιεχόμενο των έργων και της δράσης είναι σύμφυτο αυτού του πλαισίου.Στην παρούσα δράση, εικόνες της φύσης που πεθαίνει από την αδιαφορία μας, απετέλεσαν τη φωτογραφική βάση του υλικού. Η φωτογράφηση νεκρών από αυτοκίνητα ζώων, σαν καταφύγιο, σαν καμπανάκι κινδύνου και φωνή απόγνωσης της φύσης, έδωσε την πρώτη ύλη. Τα έργα κολλήθηκαν με θεατρικό τρόπο στον κεντρικό δρόμο του χωριού που βρίσκεται στην είσοδο της προστατευμένης περιοχής του Δέλτα των τεσσάρων ποταμών. Το σημείο ήταν πέριξ της κεντρικής πλατείας, έξω από την τράπεζα και τα καφενεία, πάνω στις διαβάσεις των πεζών. Η συνολική εγκατάσταση μιλάει για την αδιαφορία των εποχούμενων απέναντι στις ζωές που τυχαίνει να βρίσκονται στο διάβα τους, αλλά απευθύνεται, κυρίως, στους πεζούς, που σε λίγο θα μετατραπούν και αυτοί σε εποχούμενα βιαστικά τέρατα. Ο πεζός με μία ματιά μπορεί να αντιληφτεί εύκολα το μέγεθος της εγκατάστασης, να περιηγηθεί σε αυτήν, να δει τις εικόνες στο σύνολό τους, εύκολα να πιάσει το νόημα, και τέλος, να διαβάσει τα συνθήματα για τον ρόλο του φωτογραφικού μέσου, που επίσης βρίσκονται παντού. Η αναγέννηση του κοινωνικού σώματος δε μπορεί να βασίζεται στην υποταγή στο υπέρτατο καλλιτεχνικό έργο. Το κοινό δε μπορεί να είναι παθητικό (γι αυτό συμμετέχει και στην εγκατάσταση), αλλά επινοητικό (για περεταίρω συμμετοχή σε πολλά και διαφορετικά πράγματα που τον αφορούν και δημιουργία). Οφείλουμε να εμπιστευτούμε νέες προοπτικές στον καθένα.Ο στόχος δεν είναι μόνο η αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δεν είναι η ευαισθητοποίησή μας απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και η συνεχής αναψηλάφηση του πλαισίου εντός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργεί σήμερα η σύγχρονη φωτογραφία. Πως την αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι, πώς το εν δυνάμει κοινό της; Τι και πως φωτογραφίζουμε, για ποιόν τυπώνουμε και πως συνοδεύουμε τα έργα μας στο ταξίδι τους προς την κοινωνία. Μας ενδιαφέρει ακόμη και η συζήτηση του γιατί κάνουμε τέχνη, σήμερα. Πχ θα μπορούσε η πολιτική στα έργα μας να γεννήσει και συγκινήσεις; Θα μπορούσε να γεννήσει μια νέα πολιτική επικαιρότητα; Θα μπορούσε, δίχως την ανάγκη καλλιτεχνικής νομιμοποίησης και πέρα από τα ρεύματα και τους – ισμούς που χωρίζουν, να προσφέρει μία εναλλακτική λύση ενάντια στον καλλιτεχνικό ατομισμό; Θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ελάχιστη αφορμή ή πλατφόρμα μίας συλλογικής πράξης αντίστασης;Παράλληλες ταυτόχρονες δράσεις στον τόπο της εγκατάστασης, βοηθούν στην όσμωση και μεταξύ των τεχνών και για αυτή την περίφημη σχέση μας με τον κόσμο, που μας τίμησε με την παρουσία του. Η για ώρα παρουσία μας στο χώρο, δίπλα – δίπλα με τους συνάδελφους καλλιτέχνες, με τους λοιπούς θεατές της δράσης μας (με αφορμή το παράλληλο πρόγραμμα), βοηθά στην ανάπτυξη γνωριμιών και διαλόγου, βοηθά στην κατανόηση της δικής μας θέσης και πράξης, προσφέρει πνευματική ευχαρίστηση, την ικανοποίηση που πάντα προκύπτει από μια τέτοια συνεύρεση. Πάσης φύσεως δράσεις είναι κατάλληλες. Από συνύπαρξη και άλλων εικαστικών τεχνών, μέχρι μουσική, θέατρο, χορό και παιδικό παιχνίδι.
Για την ομάδα ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ
Καρκατσέλης Βασίλης

Ομιλία Ευαγγελίας Αμμανατίδου στη συζήτηση της επερώτησης του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Υποστηρίζαμε τα τελευταία χρόνια ότι η φθίνουσα πορεία που ακολουθούν η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε αναπόφευκτη. Ισχυριζόμαστε ότι η αρνητική εξέλιξη αυτού του δυναμικού παραγωγικού τομέα είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων επιλογών αλλά και της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Θεωρούμε ότι απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη που θα βάζει εκείνες τις προτεραιότητες και θα έχει ένα βασικό στόχο: τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος με τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και της οικογενειακής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Η κοινή αγροτική πολιτική που κάποιοι τη θεωρούν Ευαγγέλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Εμείς θέλουμε αλλαγή στάσης για τη διάσωση της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα μας. Το λέω αυτό διότι άρχισε να ακούγεται επιτέλους όλο και πιο συχνά ότι η αναθέρμανση της οικονομίας και σε ένα βαθμό η έξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει από την αγροτική οικονομία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καταγράφεται αύξηση του αγροτικού πληθυσμού το 2010 κατά 8%: 60.000 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας και υψηλού μορφωτικού επιπέδου δηλώνουν αγρότες. Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς πραγματοποιείται απρογραμμάτιστα γιατί η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί αλλαγές και ρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο γεωργικός τομέας. Παραδείγματος χάριν, πολιτική εγκατάλειψη της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας που δυστυχώς προωθείται από την κυβερνητική πολιτική. Καταθέσαμε και ερωτήσεις. Η πιθανή πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την επιβίωση της βιομηχανίας με πρώτα θύματα τους μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους. Επίσης, η ίδια η εκποίηση της βιομηχανίας θα οδηγήσει σε ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και 8.000 αγρότες σε απώλεια του εισοδήματός τους. Πρόκειται για μια καταστροφική λογική που οδηγεί σε απώλεια κάθε δυνατότητα παραγωγής και ανάπτυξης και στερεί τη χώρα από τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση. Ποια είναι η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ποια είναι η παρέμβασή του στο τόσο σοβαρό ζήτημα; Για το ροδάκινο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Όπως και σε πολλά από τα λοιπά επί μέρους προβλήματα που θίγει η υπό συζήτηση επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς. Αυτό που θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και το οποίοι σχετίζεται με το αγροτο-διατροφικό πρόβλημα της χώρας, την επάρκεια σε ποιοτικά τρόφιμα και τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου είναι ο προβληματικός κλάδος της κτηνοτροφίας. Είναι γνωστό και το γνωρίζουν αυτό καλύτερα οι έλληνες κτηνοτρόφοι, ότι η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κρίση και ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος πολλοί απ’ αυτούς να την εγκαταλείψουν οριστικά. Και μιλάω και για τη συμβατική και για την βιολογική. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής. Είναι γνωστό ότι οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν μέχρι και 150% ενώ οι τιμές παραγωγού συμπιέστηκαν στα κατώτατα επίπεδα που δεν κάλυπταν καν το κόστος παραγωγής, όπως έγινε και στην περίπτωση του καρτέλ γάλακτος. Επίσης, εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανεξέλεγκτες παραγωγές και οι παράνομες ελληνοποιήσεις που δυσκολεύουν την προώθηση των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Από εκεί και πέρα οι αλυσίδες εφοδιασμού αγροτο-διατροφικών προϊόντων καταδυναστεύουν παραγωγούς και μεταποιητές με τους βιομηχάνους και μεγαλέμπορους να ενεργούν με ασυδοσία σε βάρος των κτηνοτρόφων, και να συνεχίζεται βεβαίως το άνοιγμα ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή. Η διάλυση βεβαίως των συνεταιρισμών βοηθάει τα καρτέλ. Για να προχωρήσει ο κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας και να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, το εμπόριο και τις μεταφορές, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των κτηνοτρόφων και να προωθήσει ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμα για την ενίσχυση του κλάδου. Να παγώσει τα χρέη των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια. Να μειώσει τον ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6,5%. Να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών πάνω από το κόστος παραγωγής. Να δώσει επιστροφή φόρου πετρελαίου 4% επί των τιμολογίων πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων σε συνεταιρισμούς και ομάδες κτηνοτρόφων.Κύριε Υφυπουργέ, η απαράδεκτη ρύθμιση που φέρατε στο φορολογικό σχέδιο νόμου για τους παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές καταδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να στύψει κι άλλο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα χωρίς να αγγίξει τα πολύ μεγάλα και τα υπερκέρδη τους. Τι έχετε κάνει: Ο κύριος Υπουργός μίλησε για τον αναπτυξιακό. Τι κάνατε με εκείνη την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να δούμε αν τελικά θα ενταχθούν –και ποιες δράσεις– μέσα στον επενδυτικό νόμο;Η ερημοποίηση της υπαίθρου, που θα έρθει από τη διακοπή της παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, θα αποβεί μοιραία στη σημερινή οικονομική συγκυρία.Δύο λόγια για τον ΕΛΓΑ. Με τις αποζημιώσεις των αγροτών μέσω ΕΛΓΑ παίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Και διαιωνίζουν μία κατάσταση με κύρια χαρακτηριστικά τη συντήρηση ενός υπερχρεωμένου οργανισμού και τη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων με τους αγρότες ασφαλισμένους. Η ψήφιση του σχετικού νόμου το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα αυτά, παρά τις εξαγγελίες. Ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί να χρειάζεται εξυγίανση, οικονομική και πολιτική. Πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας οργανισμός πρόνοιας, κοινής ωφέλειας, δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να καλύπτει έγκαιρα και δίκαια τους αγρότες οι οποίοι υπέστησαν ζημιές και είχαν απώλεια του εισοδήματός τους.Ο κανονισμός θα πρέπει να αλλάξει. Κλιματικές αλλαγές και νέες, επιπλέον, περιπτώσεις ζημιών πρέπει να συμπεριληφθούν. Να σταματήσουν οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις. Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εισφοροδιαφυγή, για την οποία ευθύνονται κυρίως έμποροι και ενώσεις που παρακρατούν ασφαλιστικές εισφορές και να οργανωθούν μηχανισμοί ελέγχου με διαφάνεια και δικαιοσύνη.Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι η αλλαγή του πλαισίου εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ άλλαξε κι έχουν φύγει οι ενδιάμεσοι έμποροι, που ενώ παρακρατούσαν το 3% πιο πριν στη φυτική και το 0,5% στη ζωική υπέρ του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς όταν αγόραζαν αγροτικά προϊόντα, οι περισσότεροι δεν το απέδιδαν στις ΔΟΥ υπέρ του ΕΛΓΑ.Κύριε Υφυπουργέ, έχετε βάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ κατευθείαν από τους παραγωγούς. Ακούγεται λογικό, σε κάποιον, όμως, που δεν γνωρίζει. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, όμως, αυτή τη στιγμή, με την αλλαγή του πλαισίου, έχουν δυσκολία να καταβάλουν τα χρήματα υπέρ ΕΛΓΑ, το 4% για τη φυτική παραγωγή και το 0,75% για τη ζωική, βάσει της καλλιεργητικής τους δήλωσης. Καταλαβαίνετε όλοι πως τα μικρομεσαία καταχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά θα πληρώσουν το μάρμαρο της έλλειψης πολιτικής βούλησης των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων να εισπράξουν τα χρήματα που έχουν καταβάλει εδώ και χρόνια οι αγρότες υπέρ του ΕΛΓΑ.Ποιος ευθύνεται για την υπερχρέωση; Ο αγρότης ή οι μεγαλέμποροι που λειτουργούν και ως καρτέλ; Έχουν τα χρήματα οι αγρότες να προκαταβάλουν το ποσοστό –ανάλογα αν είναι φυτική ή ζωική παραγωγή– υπέρ του ΕΛΓΑ όταν το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και δεν γνωρίζουν αν θα πουλήσουν τα προϊόντα τους;Αυτά τα πράγματα, κύριε Υφυπουργέ, είναι απαράδεκτα. Αν θέλουμε να υπάρξει αγροτική παραγωγή, η οποία μπορεί να βοηθήσει ώστε να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση που έχουμε περιέλθει λόγω των διαχρονικών πολιτικών, θα πρέπει να αλλάξετε ρότα, να κάνετε μία στροφή 180 μοιρών υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών για να μπορέσει να σταθεί η χώρα στα πόδια της.



Οκτώ σταθμοί διοδίων μέχρι τον Απρίλιο στην Εγνατία οδό


Στην Νυμφόπετρα ο δεύτερος σταθμός διοδίων στον Νομό Θεσσαλονίκης

Στη διενέργεια διαγωνισμού για τη λειτουργία έξι νέων σταθμών διοδίων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας προχωρά αύριο η “Εγνατία Οδός ΑΕ” με την παραλαβή των αιτήσεων συμμετοχών των εταιρειών, με σκοπό να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να καταθέσουν προσφορές για να αναλάβουν τις υπηρεσίες των σταθμών, μεταξύ των οποίων η διάθεση προσωπικού για την είσπραξη των διοδίων, υπηρεσίες καταμέτρησης, μεταφοράς και κατάθεσης των εισπράξεων, υπηρεσίες καθαριότητας των σταθμών και προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τη λειτουργία τους. Οι σταθμοί θα είναι συμβατικού τύπου και προσωρινοί μέχρι να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν πλήρως τα ηλεκτρονικά διόδια, κάτι που υπολογίζεται να γίνει στις αρχές του 2012. Ο προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες που προκηρύσσονται ανέρχεται για δύο χρόνια στα 14 εκατ. ευρώ, κόστος το οποίο αναμένεται να μειωθεί με την κατάθεση των εκπτώσεων από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.
Οι νέοι σταθμοί, που θα επιδιωχθεί να τεθούν σε λειτουργία εντός του Απριλίου, είναι τρεις στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στα Τύργια Θεσπρωτίας, στο Μαλακάσι Τρικάλων και στο Κλειδί Ημαθίας, και τρεις στα ανατολικά, στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, στο Παγγαίο (στο ύψος της Μουσθένης) και στον Ίασμο Κομοτηνής. Σημειώνεται ότι ο σταθμός στο Κλειδί Ημαθίας θα είναι πλευρικός και θα αφορά μόνο όσους θα εξέρχονται από την ΠΑΘΕ προς την Κοζάνη, και αντίστροφα, και όχι όσους θα κινούνται στον κύριο άξονα της Εγνατίας οδού.Η Εγνατία θα αποκτήσει δίκτυο με συνολικά οκτώ σταθμούς διοδίων (μαζί με τον πλευρικό), καθώς ήδη λειτουργούν δύο σταθμοί για λογαριασμό της “Εγνατίας Οδού ΑΕ”, στα Μάλγαρα και στον Πολύμυλο Κοζάνης, στους οποίους θα προστεθούν έξι νέοι σταθμοί. Στόχος τής εταιρείας είναι η είσπραξη 70 με 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο για έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητόδρομου. Τα διόδια, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, έπρεπε να επιβληθούν από το 2006, οπότε ξεκίνησαν οι καταγγελίες από τις δανείστριες τράπεζες. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδότησε το έργο, να θέσουν ζήτημα ανάκτησης των κοινοτικών πόρων, που έφτασαν στα 3 δισ. ευρώ. Το κόστος για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, που ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ το έτος, καλυπτόταν μέχρι σήμερα με δανεισμό, προσθέτοντας χρέη στην εταιρεία. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να τεθούν σε λειτουργία οι προσωρινοί (συμβατικοί) σταθμοί διοδίων, ώστε να αρχίσουν να συγκεντρώνονται έσοδα, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα. Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων, που θεωρούνται πιο δίκαια, καθώς ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει, είναι σε εξέλιξη.Οι τιμές των διοδίων στην Εγνατία οδό, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, θα είναι κατά τουλάχιστον 25% μειωμένες από τις τιμές των διοδίων στους υπόλοιπους εθνικούς αυτοκινητόδρομους τους οποίους εκμεταλλεύονται οι ανάδοχες κατασκευάστριες κοινοπραξίες. Εκτός από τη συντήρηση, μέρος των εσόδων από τα διόδια θα διατίθεται για την κατασκευή μικρών έργων σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου και για τη βελτίωση παράπλευρων δικτύων που εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες.


Σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων

Εκτός από τον διαγωνισμό για τη λειτουργία των νέων σταθμών διοδίων, εντός του 2011 αναμένεται να δημοπρατηθούν τρεις σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ). Ο πρώτος σταθμός λειτουργεί εδώ και έξι μήνες στον Πλάτανο Ημαθίας, όπου υπάρχει πρατήριο καυσίμων για τον ανεφοδιασμό των διερχόμενων αυτοκινήτων (και από τις δύο κατευθύνσεις), εντός δε του Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Το 2011 θα λειτουργήσουν άλλοι δύο ΣΕΑ, στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας και στο Αρδάνι Έβρου, και θα δημοπρατηθούν άλλοι τρεις, στο Περιστέρι Ιωαννίνων, στον Πολύμυλο Κοζάνης και στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Διαπραγμάτευση για μείωση στις τιμές διοδίων

Προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο η συμφωνία για τη μείωση των διοδίων με τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους μεγάλους οδικούς άξονες καταβάλλει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης. Τη διαφορά κόστους από τη μείωση των διοδίων θα την επιβαρυνθεί το δημόσιο μέσω των προβλεπόμενων εσόδων του από την εκμετάλλευση των αυτοκινητόδρομων. Παράλληλα, θα υπάρξουν διευκολύνσεις με εκπτωτικές κάρτες για τις τοπικές κοινωνίες και τους οδηγούς που κάνουν πολύ συχνές διαδρομές.

Το κόστος

Στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα λειτουργούν σήμερα δέκα σταθμοί διοδίων. Το κόστος της μετακίνησης με αυτοκίνητο ανέρχεται σε 23,20 ευρώ χωρίς επιστροφή και σε 46,40 ευρώ με επιστροφή. Ο οδηγός που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα καλείται να καταβάλλει από 1 ευρώ μέχρι 3,10 ευρώ στους σταθμούς διοδίων. Συγκεκριμένα, θα δώσει στα Μάλγαρα 2,80 ευρώ, στη Λεπτοκαρυά 3,10, στον Πυργετό 2,30, στο Μακρυχώρι 1 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 2,90, στην Πελασγία 2,60, στην Αγία Τριάδα 1,55, στην Τραγάνα 2,40, στις Θήβες 2,50 και στις Αφίδνες 2,05 ευρώ. Ο πρώτος σταθμός είναι ενταγμένος στο δίκτυο της “Εγνατίας Οδού ΑΕ”, τους επόμενους πέντε εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” και τους τέσσερις που ακολουθούν η κοινοπραξία “Νέα Οδός”, οι οποίες κατασκευάζουν τα αντίστοιχα τμήματα του άξονα ΠΑΘΕ.



Σταύρος Καλαφάτης : «Τα διαχρονικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των Δήμων και η εύκολη στόχευσή τους»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 13183/16-03-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με θέμα «Τα διαχρονικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των Δήμων της χώρας, καθιστούν τις απερχόμενες δημοτικές αρχές άμεσα εκτεθειμένες σε εύκολες στοχεύσεις και κατηγορίες».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης κάνει αναφορά, στις διαχρονικές δυσχέρειες και δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν τα οικονομικά των Δήμων της χώρας, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ελλείμματα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα προκύπτοντα στοιχεία ελλειμμάτων διαβιβάζονται στις εισαγγελικές αρχές, για περαιτέρω έρευνα, με αποτέλεσμα πολλοί από εκείνους που ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα, να εμφανίζονται στην κοινή γνώμη συλλήβδην ως "κλέφτες" και "εγκληματίες".Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η ελλειμματική διαχείριση, ο δανεισμός ή η κατά συνθήκη ανορθόδοξη τακτική "οικονομικών ελιγμών" των δημοτικών αρχών για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλοι οι δημοτικοί άρχοντες είναι "κλέφτες" και "εγκληματίες". Αναμφισβήτητα, η "κακοδιαχείριση", η "διαπλοκή" και η "διαφθορά", αποτελούν υπαρκτά φαινόμενα τόσο για τους Δήμους όσο και για το Δημόσιο, όμως άλλη είναι η έννοια του ελλείμματος και άλλη της "υπεξαίρεσης" ή της "κατάχρησης".
Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί όπως επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, αφενός στην "οιονεί" ποινικοποίηση κάποιων δραστηριοποιούμενων και μερικών εκ των ασχολούμενων με τα "κοινά" των Δήμων και αφετέρου δημιουργεί φόβο απομακρύνοντας ικανούς, ηθικούς και άξιους πολίτες, από το να ασχοληθούν ενεργά με αυτά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να του παραθέσει στοιχεία αναφορικά με τα ελλείμματα μεγάλων Δήμων της χώρας και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει ώστε να προστατεύσει τους ανθρώπους που ασχολούνται και προσφέρουν στα "κοινά" των Δήμων της χώρας, από τη συλλήβδην ποινικοποίηση τους ;



Κλείνει μονάδα εντατικής θεραπείας με 5 κρεβάτια στο ΑΧΕΠΑ?

Ως τις 31 Μαρτίου αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί μονάδα εντατικής θεραπείας με 5 κρεβάτια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια να βάλει λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς 5 γιατροί έχουν φύγει (2 συνταξιοδοτήθηκαν, ένας μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο, μία έμεινε έγκυος και ένας πανεπιστημιακός σταμάτησε να κάνει κλινικό έργο) με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Έτσι παρόλο που η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει να αναπληρωθούν οι θέσεις κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει κάτι νεότερο η μονάδα να κλείσει στο τέλος του μήνα
Seleo.gr News

Κατασχέθηκαν 19,5 τόνοι ακατάλληλα φιστίκια στην Θεσσαλονίκη

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι κατασχέθηκε φορτίο με αραχίδες χωρίς κέλυφος, βάρους 19.500 kgr, προέλευσης Κίνας, διότι στο δείγμα που πήραν οι γεωπόνοι της υπηρεσίας στις 11 Μαρτίου 2011 η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους.Το προϊόν, ως μη σύμφωνο με τα οριζόμενα στην Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, δεν επετράπη η εισαγωγή του και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην διατεθεί στην αγορά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Seleo.gr News

Παραμένει ακόμα Αντιπρόεδρος ;

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, με σημερινές δηλώσεις του, περηφανεύεται ότι ήταν από τους πρώτους που συνιστούσαν να αφήσουμε τους Σκοπιανούς “να λέγονται όπως θέλουν”, δηλαδή “Μακεδόνες”.Η δήλωση αυτή –όπλο στην προπαγάνδα των Σκοπίων- έρχεται σήμερα που μπαίνει σε τελική και κρίσιμη φάση η προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο, εναντίον της χώρας μας, για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής  στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008.Μετά από αυτό και ιδίως στην κρίσιμη αυτή στιγμή, μπορεί ο κ. Πάγκαλος να παραμένει ακόμη στη θέση του Αντιπροέδρου; Καλούμε τον Πρωθυπουργό να πάρει άμεσα θέση».
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Νέα και ειδήσεις μέσα απο τις σελίδες της "Μακεδονίας"

Παρασκευή 25 Μαρτίου η εκδήλωση στην Λευκό Οίκο.


Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, Νέα Υόρκη, 27 Μαρτίου 2011 (γιά την εθνική επέτειο):


Περισσότερα
 www.kalami.us
www.kalami.net


ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΟΣΕ

Κλειστά τα σχολεία στο Λαγκαδά


Άδειες θα παραμείνουν οι σχολικές αίθουσες σήμερα στο δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην περιοχή. «Η πράξη αυτή γίνεται σε ένδειξη καθολικής συμπαράστασης στους συνδημότες μας, που θίγονται άμεσα από τις επίσημες προτάσεις συγχώνευσης και κατάργησης σχολικών μονάδων και είναι το πρώτο βήμα αντίδρασης σε αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να συνυπολογισθούν οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά.«Καλούμε όλους τους δημότες, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 9:30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Λαγκαδά, να δηλώσουμε με την παρουσία μας την απόφαση να αντισταθούμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.