Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Greeklish: Μοντέρνα γραφή του μέλλοντος ή γραφή χωρίς μέλλον;

Αυτό το άρθρο το αφιερώνουμε σε όλους εκείνους: τους Έλληνες και τους ξένους επιστήμονες της πληροφορικής και άλλους, που έδωσαν μάχες κι εργάστηκαν φιλότιμα, τα προηγούμενα χρόνια, πιέζοντας τους αρμοδίους των ελληνικών και διεθνών οργανισμών για την τυποποίηση της ψηφιακής κωδικοποίησης του ελληνικού αλφαβήτου.
Περισσότερα.http://massmedia-gr.blogspot.com/2011/03/greeklish.html

Οι λέξεις της εβδομάδας από τα 24γράμματα. Τι σημαίνουν οι λέξεις: Τσολιάς, Φέσι, Καριοφίλι κ.ά.;

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Τσολιάς, ο κουρελής: Ετοιμαζόμαστε για την Εθνική Γιορτή και καλό είναι να φρεσκάρουμε στη μνήμη μας ορισμένες λέξεις των ημερών που έχουν συνδυαστεί με τον πολιτισμό των Ελλήνων, αλλά δεν είναι ελληνικές. Μια απ αυτές είναι και η τουρκική λέξη Τσολιάς. Προέρχεται από το τουρκικό çul (< αραβικό cull) και σημαίνει το “κουρέλι”, “το παλιόρουχο”. Κατά το λεξικό του Μπαμπινιώτη: “φαίνεται ότι η λέξη είχε αποδοθεί μειωτικά στους κλέφτες και τους αρματολούς (από τους Τούρκους) επειδή η φουστανέλα ήταν ραμμένη από πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος). Η λέξη τσολιάς είναι ομόρριζη με τη λέξη τσόλι και τσούλι. Στα 24γράμματα θα διαβάσετε και την ιστορία της λέξης ο εύζωνος.
Φέσι, το εκ Μαρόκου: Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι το Φέσι δεν είναι Τουρκικής προέλευσης. Η προέλευση του είναι από την πόλη Φες (εξ ου και το όνομα) ή Φεζ (αραβ. فاس Fās, γαλλ. Fès) του Μαρόκου. Μέχρι το 19ο αιώνα, η πόλη Φες ήταν η μοναδική πηγή για τα παραδοσιακά καπέλα με το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα. Στην Τουρκία η χρήση του φεσιού απαγορεύτηκε το 1925. Ο ίδιος, ο Ατατούρκ, χαρακτήρισε το φέσι ως "παρακμιακό" και το κατήγγειλε ως "κάλυμμα της κεφαλής των Ελλήνων". 24γράμματα
Το Ιταλικό Καριοφίλι: Η λέξη καριοφίλι, αντίθετα, είναι Ιταλική. Στις αρχές του 1800 τα “Καλάσνικοφ” της εποχής ήταν τα φημισμένα όπλα της Ιταλικής εταιρείας “Carlo e Figli” (: Κάρλο και υιοί). Αυτό το “Carlo e Figli”> “Κάρλο ε φίλιι”, οι Έλληνες το πρόφεραν ως καριοφίλι και έτσι και έμεινε στο ελληνικό λεξιλόγιο και υμνήθηκε από τη Δημοτική και τη Λόγια ποίηση. Στα 24γράμματα θα διαβάσετε και άλλες ερμηνείες για το καριοφίλι



Απάτη ταξιδιωτικού γραφείου σε βάρος γονέων και μαθητών

Ανάστατοι είναι γονείς και μαθητές του 15ου λυκείου Θεσσαλονίκης που κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική τους εκδρομή στην Τουρκία, όπως και 6.000 ευρώ που έχουν δοθεί για να κλειστεί η εκδρομή.Έγγραφο που έφτασε σήμερα στα χέρια του διευθυντή αναφέρει ότι ο ένας εκ των δύο συνεταίρων ταξιδιωτικού γραφείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποχωρεί από την επιχείρηση, με αποτέλεσμα όποια συμφωνία έχει κλειστεί να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα.40 παιδιά και γονείς που ήταν έτοιμα για την πενθήμερη εκδρομή τους αυτή την Τετάρτη δεν γνωρίζουν αν θα πραγματοποιηθεί, όπως επίσης και το αν οι γονείς θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.Οι γονείς συγκρεντρώθηκαν έξω από το ταξιδιωτικό γραφείο, ωστόσο κανένας από τους υπαλλήλους δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει για τίποτα. Η ένταση δεν έλλειψε, με αποτέλεσμα μία υπάλληλος να χάσει τις αισθήσεις της και να λιποθυμήσει. Στο πρακτορείο έχουν σπεύσει και γονείς από άλλα σχολεία που έλαβαν το ίδιο έγγραφο. Πρόκειται για το ίδιο πρακτορείο που εξαπάτησε και τους μαθητές από την Αλεξανδρούπολη την περασμένη εβδομάδα
Seleo.gr News

Κρίση στην Λιβύη- Επανάσταση ή Εμφύλιος πόλεμος;

Νομίζω πως αυτός θα είναι ένας παρατεταμένος αγώνας.
Ο Συνταγματάρχης Muammar Gaddafi παραμένει αποφασιστικά στην κυβέρνηση- έστω σε μερικά σημεία της χώρας- και φαίνεται να κερδίζει τις επαναστατικές δυνάμεις. Η δημοσιογράφος του BBC, Caroline Hawley, αναρωτιέται αν η διαμάχη στην Λιβύη μοιάζει όλο και περισσότερο με εμφύλιο πόλεμο παρά με εξέγερση.

Περισσότερα http://www.ramnousia.com/2011/03/blog-post_3098.html

15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή


Ένας στους δύο Έλληνες καταναλωτές πιστεύει ότι τα δικαιώματά του δεν προστατεύονται επαρκώς από τις εθνικές αρχές

Δήλωση του ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Πουπάκης, μέλος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές αισθάνονται έντονη οικονομική ανασφάλεια καθώς σημειώνεται μείωση της αγοραστικής τους δύναμης λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής, της περικοπής μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, της βαριάς φορολογίας και του υψηλού ποσοστού ανεργίας. Η κυβέρνηση με τα μετρά εισπρακτικού χαρακτήρα που εφαρμόζει σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων, που ουσιαστικά κινούν την αγορά, αντί να προστατεύει τους ευάλωτους καταναλωτές, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανέχεια και την φτώχεια. Αφού, τόσο η μη σωστή εφαρμογή της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη χώρα μας, όσο και η ανεπάρκεια τις περισσότερες φορές των αρμόδιων εποπτικών αρχών για σωστή και αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, για την προστασία των καταναλωτών που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου 2011, μόνο το 30% αισθάνεται ότι προστατεύεται επαρκώς από τα ισχύοντα μέτρα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 57% καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση στην Ευρώπη των 27. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι περίπου ένας στους δύο Έλληνες καταναλωτές δηλώνει ότι τα δικαιώματά του δεν προστατεύονται επαρκώς από τις εθνικές αρχές, ενώ το 39% θεωρεί ότι ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι μη ασφαλή. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση παρέχει όλο το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο και τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία του καταναλωτή, τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν αξιοποιούνται σωστά από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να μην αισθάνονται επαρκώς προστατευμένοι. Για αυτό το λόγο, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη στήριξης ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος με καλά ενημερωμένους καταναλωτές, προκειμένου να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη σωστή λειτουργία της αγοράς. Καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική εάν ο ίδιος ο καταναλωτής δεν συνειδητοποιήσει ότι ο δραστήριος και ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι η μόνη αποτελεσματική δύναμη».

Ιαπωνία πριν και μετά το σεισμό

Νέα και ειδήσεις μέσα απο τις σελίδες της "Θεσσαλονίκης"

Κίνημα κατάργησης εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και αποτροπή κατασκευής νέων.

Τα συμβάντα στα πυρηνικά εργοστάσια παράγωγης ενέργειας στην Ιαπωνία λόγω του σεισμού δείχνουν πόσο ολέθριες μπορεί να είναι για ολόκληρη την ανθρωπότητα η συνέχιση της λειτουργίας τέτοιων μονάδων παράγωγης ενέργειας. Είναι καιρός πλέον να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα κατάργησης των υπαρχόντων μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και αποτροπή κατασκευής νέων. Είναι πλέον φανερό ότι όσο και καλά οργανωμένη να είναι μια εργοστασιακή μονάδα πυρηνικής ενέργειας όσο και σύγχρονα μέσα και αν διαθέτη δεν μπορεί να σταματήσει μια υπεράνω των ανθρωπίνων δυνατοτήτων καταστροφή. Δεν χρειάζονται άλλες αποδείξεις για να αντιληφτούν όλοι ότι η συνέχιση ύπαρξης αυτών των μονάδων εγκυμονούν κίνδυνους με ολέθρια αποτέλεσμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι καιρός οι λαοί να αφυπνιστούν και να δώσουν αγώνα για να σταματήσουν αυτά τα εργοστάσια θανάτου. Υπάρχουν δεκάδες άλλες πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρωπότητας. Μας στις έχει άλλωστε αποδείξει με τα πειράματα του πριν από έναν αιώνα ο μεγάλος ευρετής Τέσλα. Ας τις εφαρμόσουμε για να σωθεί η ανθρωπότητα και να ευημερήσουν οι λαοί.
Χρήστος Γιαννακίδης

Να αλλάξει άμεσα στάση η ΕΕ απέναντι στην πυρηνική ενέργεια.

Να αποτραπεί, σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας.
Ερώτηση του Νίκου Χουντή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία την καλεί να αναθεωρήσει τη θετική μέχρι σήμερα, στάση της για την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων για παραγωγή ενέργειας και να μην “επιτρέψει” την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής αφού τονίζει τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία εξαιτίας του φονικού σεισμού, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αντιδράσει στη «συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας 12/05/2010» για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Ακούγιου, τονίζοντας ότι “ένα τέτοιο σχέδιο εγκυμονεί κινδύνους για την Τουρκία και την Μεσόγειο” αφού «η περιοχή είναι σεισμογενής» και “η Μεσόγειος θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως δρόμος μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων”.Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ταυτόχρονα στην ερώτηση του, υπενθυμίζει τη θέση της Κομισιόν, η οποία ουσιαστικά “κλείνει το μάτι” στις πιέσεις για διάχυση και εμπορική εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας, αφού κατά πάγιο τρόπο σημειώνει ότι “η εθνική απόφαση για χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής της πυρηνικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και βέλτιστες πρακτικές”.Καταλήγοντας την ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού τονίζει ότι η καταστροφή των πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας και ο επαπειλούμενος πυρηνικός όλεθρος, έγινε σε μια χώρα που ήταν στην πρωτοπορία της πυρηνικής τεχνολογίας και δεν είχε τεθεί ποτέ καμία αμφιβολία ότι είχε «εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας» και είχε εφαρμόσει όλες «τις διεθνείς συμβάσεις και βέλτιστες πρακτικές», καλεί την Κομισιόν να αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της και ζητά να την αναθεωρήσει και ταυτόχρονα να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ανατραπεί η διεθνής «τάση» για προώθηση της πυρηνικής ενέργειας ως δήθεν «φθηνής και καθαρής λύσης». Ταυτόχρονα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει άμεσα μέτρα, μαζί με τους Τούρκους πολίτες που αντιδρούν έντονα στην προοπτική εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας και όλης της Μεσογείου.Ακολουθεί η απάντηση της Κομισιόν της 15/06/2010 στο Νίκο Χουντή, με την οποία εκτίθεται η θέση της Επιτροπής σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και ειδικά για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας:

H-0272/10
Απάντηση της Επιτροπής
15.6.2010
Στις 12 Μαΐου 2010, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία πυρηνικής μονάδας στο Ακκούγιου.Κατά την άποψη της Επιτροπής, η εθνική απόφαση για χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής της πυρηνικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και βέλτιστες πρακτικές.Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της νομοθεσίας, τις πρακτικές και τις διοικητικές ικανότητες της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας. Η Τουρκία έχει εισέλθει στη διαδικασία ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της με το κεκτημένο: συγκεκριμένα, ενέκρινε νόμο-πλαίσιο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και διανομής ενέργειας, καθώς και κανονισμούς εφαρμογής, λόγου χάριν όσον αφορά τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις ειδικές αρχές και τις αρχές σχεδίασης για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Έχει μεταφερθεί η νομοθεσία που αποσκοπεί στη μεταφορά του κεκτημένου για τον έλεγχο των σφραγισμένων πηγών υψηλής ραδιενέργειας και των εγκαταλελειμμένων πηγών. Ωστόσο, ο Τουρκικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (TAEK) εξακολουθεί να επιτελεί συγχρόνως ρυθμιστικά και επιχειρησιακά καθήκοντα. Η Τουρκία δεν συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Εξάλλου, η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια της διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων. Το θέμα αυτό υπογραμμίζεται τακτικά στις εκθέσεις προόδου που συντάσσει η Επιτροπή.Κατά τη διάρκεια όλων των σχετικών επαφών με την Τουρκία, η Επιτροπή ζητεί να λάβει λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά τα σχέδια της χώρας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή τονίζει επίσης, ότι κάθε πρωτοβουλία πρέπει να πληροί το επίπεδο της πυρηνικής ασφάλειας που απαιτείται από μια υποψήφια χώρα. Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι είναι πρόθυμη να παράσχει συμβουλές και βοήθεια, ιδίως στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας.
Το Γραφείο Τύπου







Να δοθεί τέλος στα εργοστάσια παράγωγης πυρηνικής ενέργειας.


Δεν έχουν συμπληρωθεί (για λίγες μέρες) εικοσιπέντε χρόνια από το Τσερνομπίλ και ένας ακόμη εφιάλτης υψώνεται πάνω από τον πλανήτη, αποδεικνύοντας ακράδαντα για μια ακόμη φορά ότι η πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ μπορεί να είναι ποτέ ασφαλής. Ακόμη και στις πιο “οργανωμένες”, “τεχνολογικά προηγμένες” και ίσως “πλέον υποταγμένες” κοινωνίες όπως αυτή της Ιαπωνίας...
Η συνέχεια εδώ. http://kanali.wordpress.com/2011/03/14/nonucl1977japan2011/

Η οριστική εγκατάλειψη της Κορώνειας


Νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ασυγχώρητη ανικανότητα της Πολιτείας να εκταμιεύσει τα κοινοτικά κονδύλια. Απάντηση Ποτότσνικ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την ανικανότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εκταμιεύσουν τα εδώ και χρόνια εγκριθέντα κοινοτικά κονδύλια (20.182.500 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής) καταδεικνύει η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ σε ερώτηση του Νίκου Χουντή σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια και το Ταμείο Συνοχής.Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Ποτότσνικ (8.3.2011) "η Επιτροπή θα ήθελε να επισημάνει ότι έχει ολοκληρώσει την εξέταση της απάντησης της Ελλάδας στην αιτιολογημένη γνώμη που της είχε απευθύνει στις 7 Μαΐου 2010. Επειδή η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση της ρύπανσης της λίμνης και την προαγωγή της αποκατάστασής της, η Επιτροπή αποφάσισε, στις 27 Ιανουαρίου 2011, να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σχετικά με τις πληρωμές από το Ταμείο Συνοχής, η Επιτροπή θα ήθελε να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει εκτελεστεί καμία πληρωμή από τη συνεισφορά του Ταμείου Συνοχής, επειδή δεν πληρούνταν οι ειδικοί όροι για την πραγματοποίηση των πληρωμών αυτών".Η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τις αρμόδιες ελληνικές αρχές γιατί η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σηματοδοτεί όχι μόνο την ακύρωση της συμμετοχής της Κομισιόν, ύψους 20 εκατ.ευρώ στα έργα σωτηρίας της Κορώνειας και τη διακοπή κάθε μελλοντικής χρηματοδότησης, αλλά και την πιθανή επιβολή προστίμου αφού η Ελλάδα δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης παραβιάζοντας την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος.
Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Όπως δηλώνουν και οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων "η Κορώνεια είναι ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα για το οποίο δεν τιμωρήθηκε και ούτε ντράπηκε ποτέ κανείς". Για το οικολογικό αυτό έγκλημα αντί να τιμωρούνται οι πραγματικοί υπεύθυνοι τιμωρούνται όλοι οι Έλληνες (αυτοί είναι που στο τέλος θα πληρώσουν τον λογαριασμό), τη δε ανικανότητα και ανευθυνότητα της πολιτείας, πληρώνουν και μάλιστα πολύ ακριβά με την υπονόμευση της υγείας τους και όχι μόνο, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών».
 Το Γραφείο Τύπου