Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ 5/3/2011

Συνεγερτική επίγνωση


Tου Χρηστου Γιανναρα

Επηρεαζόμαστε αναπόφευκτα από τον συντομογραφικό χαρακτήρα της δημοσιογραφικής πληροφόρησης, τον τρόπο μετάδοσης των «ειδήσεων». Αντιλαμβανόμαστε τα κοινωνικά μας προβλήματα με αφαιρετικές απλουστεύσεις, σε πολύ γενικές γραμμές. Ολοι οι «ενήμεροι» πολίτες πάσχουμε, περισσότερο ή λιγότερο, την ασθένεια που νομοτελειακά πλήττει τους κεντρικούς διαχειριστές των κοινών, ακόμα και τους πιο ανιδιοτελείς: Τη θεώρηση των προβλημάτων in vitro.
Σπάνιο να συναντήσει κανείς έμπειρο γνώστη («από πρώτο χέρι») της δυσλειτουργίας συγκεκριμένου κοινωνικού χώρου ή κρατικού λειτουργήματος. Που να είναι ταυτόχρονα ικανός να «μεταγγίσει» την εμπειρία του: Να επιλέξει τις βασικές συντεταγμένες, αλλά και τις χαρακτηριστικές (παραδειγματικές) λεπτομέρειες που καθιστούν τα περιγραφόμενα μεθεκτά, ψηλαφητά από όλους.
Για να αντιληφθούμε π.χ. οι πολλοί τι συμβαίνει στο ελλαδικό «Σωφρονιστικό Σύστημα», αν πρόκειται για δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες ή για ένα πραγματικό αδιέξοδο, χρειαζόμαστε, σίγουρα, κάποιες βασικές πληροφορίες: Ποια είναι, λ.χ., η χωρητικότητα των φυλακών και ποιος ο (απίστευτα υπέρτερος) αριθμός φυλακισμένων σήμερα. Ποιες οι ποσοτικές αναλογίες Ελλήνων και αλλοδαπών φυλακισμένων, ισοβιτών, βαρυποινιτών και ελαφροποινιτών, η ποικιλότητα των φυλών και εθνοτήτων, το ποσοστό των δραπετεύσεων κατά τις ημέρες «αδείας» που όλοι «δικαιούνται», το ημερήσιο κόστος κάθε φυλακισμένου για το Δημόσιο (3,5 ευρώ, εδώ και πολλά χρόνια) κ.λπ. κ.λπ. Χρειαζόμαστε όμως και κάποιες ενδεικτικές λεπτομέρειες. Οπως, λ.χ., ότι στα κελιά που προορίζονταν για τρία άτομα εγκαταβιώνουν σήμερα επτά ή και εννέα, ότι μεγάλος αριθμός φυλακισμένων κοιμούνται στο δάπεδο χωρίς στρώμα, ότι η ανακούφιση της αθλιότητας των συνθηκών είναι εμπορεύσιμη, ότι πραγματικοί δήμιοι, φόβος και τρόμος των φυλακισμένων, είναι οι «σκληροί» συγκρατούμενοι και οι φυλετικοί «αντίπαλοι», ότι διευθυντές και φύλακες τρέμουν επίσης τους «σκληρούς» και τα εξωτερικά «δίκτυα» που αυτοί καθοδηγούν μέσα από τις φυλακές, ότι ο τρόπος οργάνωσης του «σωφρονιστικού» συστήματος οδηγεί στο να υποτροπιάζει το 80% περίπου των αποφυλακιζομένων, ότι στο αδιέξοδο (στην αδυναμία κάθε πραγματικής αλλαγής) συμβάλει καίρια η δυσλειτουργία και της Δικαιοσύνης, κ.λπ. κ.λπ.
Τέτοιοι «κύκλοι», δαντικοί, εφιαλτικής κόλασης, φαύλοι κύκλοι παγιωμένων αδιεξόδων, με αποδεδειγμένα μάταιη κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια «βελτίωσης» ή ανατροπής, υπάρχουν σε πάμπολλες πτυχές του κρατικού στην Ελλάδα «συστήματος». Οι πολλοί δεν έχουμε ούτε καν δημοσιογραφική πληροφόρηση. Και είναι σπάνια η ευκαιρία να συναντήσει κανείς έμπειρο γνώστη τόσο των βασικών συντεταγμένων όσο και των παραδειγματικών λεπτομερειών που να καθιστούν γνωστούς τους πολλαπλούς εφιάλτες, πραγματικά βασανιστικά κολαστήρια ανθρώπων, που το κράτος αδυνατεί (ή δεν ενδιαφέρεται) να εξαλείψει.
Το παρεμπόριο, π.χ., των πτυχίων Ιατρικής και Παιδαγωγικών Ακαδημιών από χώρες πρώην «σοσιαλιστικών» παραδείσων: Πρέπει να ακούσει κανείς μαρτυρίες για τα χρυσοπληρωμένα κυκλώματα που εξασφάλιζαν πτυχία, χωρίς ο Ρωμιός κανακάρης να φοιτήσει ποτέ ή να εξεταστεί. Ποιες πιέσεις, ποιους εκβιασμούς ή απειλές ασκούσαν κορυφαίοι της κομματοκρατίας, στους εξεταστές του ΔΙΚΑΤΣΑ, για να αναγνωρίσουν πτυχία πλασματικά. Πόσοι γιατροί άμοιροι σπουδών ασκούν επάγγελμα σήμερα στην ελλαδική αγορά αποτελώντας, κυριολεκτικά, δημόσιο κινδυνο, πόσες χιλιάδες «δάσκαλοι», απόφοιτοι μόνο λυκείου μισθοδοτούνται από το ελλαδικό κράτος για να στραβώνουν παιδιά. Ποια κυβέρνηση να μας απαλλάξει από τον κατεστημένο πια εφιάλτη, και πώς;
Αλληλοδιάδοχοι οι κύκλοι των κολάσεων στην καθημερινότητα του πολίτη, δίχως ελπίδα να παταχθεί ποτέ η φαυλότητα. Υπάρχουν ακόμα νοσοκομεία με θαλάμους των επτά ή και εννέα κρεβατιών, με τους συγγενείς να διημερεύουν και να διανυκτερεύουν γύρω από κάθε κρεβάτι, να πλένουν ρούχα στο πανάθλιο κοινό λουτράκι και να τα στεγνώνουν πάνω στα καλοριφέρ, το νοσηλευτικό προσωπικό ελάχιστο και συχνά με αδιαφορία απάνθρωπη - την ίδια ώρα που εκατοντάδες κρατικών υπαλλήλων διατίθενται για να «επιβλέπουν» τον κρετινισμό και την ψυχανωμαλία των γηπέδων.
Πλήθος «ειδήσεων», αλλά ποια εμπειρική γεύση έχουν οι κρατούντες για τη ντροπή του εξευτελισμού και βασανισμού ανήμπορων ανθρώπων στα ιατρεία του ΙΚΑ, στις ουρές για την έγκριση φαρμάκων από τον ΟΠΑΔ; Ποις μπόρεσε ποτέ να περιγράψει τον τρόμο της ανασφάλειας και τον πανικό της ανημπόριας που ζουν χιλιάδες πολίτες όταν «καλούνται να παρουσιαστούν» στις εφορίες ή διαπραγματεύονται με την πολεοδομία; Πόσο στυγνό φασισμό γεννάει η απουσία κάθε κριτικού ελέγχου της δημοσιοϋπαλληλίας, πόσο ριζικά διαφορετική και τελεσφόρα θα ήταν η λειτουργία του κράτους, αν κάθε χρόνο κάποιοι υπάλληλοι απολύονταν μόνο εξαιτίας της συμπεριφοράς τους προς τους πολίτες;
Η επιφυλλίδα θα ήθελε να μπορούσε να δείξει το πώς οι δαντικοί «κύκλοι» της κόλασης στην καθημερινότητα των σχέσεων του πολίτη με το κράτος συνδέονται αλυσιδωτά και συγκροτούν ένα ενιαίο αδιέξοδο, μια τελεσίδικη καταδίκη του κρατικού μας σχήματος σε αφανισμό. Ολα αρχίζουν και τελειώνουν στη γάγγραινα που συνιστούν τα κατ’ ευφημισμόν «πολιτικά μας κόμματα»: Η ανικανότητα και φαυλότητα της κρατικής μηχανής έχει την καταγωγή της στο «πελατειακό σύστημα»: στο γεγονός ότι τα κόμματα «πουλάνε» κρατικές θέσεις εισπράττοντας ψήφους. Για να ελέγχουν τη συνέχιση εξάρτησης της ψήφου του πελάτη, τον μαντρώνουν σε ποιμνιοστάσια κομματικού «συνδικαλισμού». Ο κομματικών προδιαγραφών δημοσιοϋπαλληλικός συνδικαλισμός είναι τα Ες-Ες των κομμάτων: στρατός κατοχής της χώρας, εφιάλτης αντικοινωνικής λοιμικής. Αποκλείουν την αξιοκρατία και κάθε ποιοτικό έλεγχο, εξαρθρώνουν τη λειτουργικότητα του κράτους και ελαχιστοποιούν την παραγωγικότητα, νομιμοποιούν την ανομία, την κατάφωρη κοινωνική αδικία, κάθε στοιχειώδη ευταξία, κάθε ανθρώπινη στόχευση πέρα από την εγωτική απληστία.
Οι υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, αν υπάρχουν, θα βγουν στην πλατεία Συντάγματος μόνο αν καταλάβουν πως ό,τι ήταν για την Αίγυπτο ο Μουμπάρακ και για την Τυνησία ο Μπεν-Αλή, είναι για την Ελλάδα σήμερα τα κόμματα. Ολα.











Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί, η ΝΔ δεν θέλει, κι έτσι η συγκυβέρνηση γίνεται ελκυστική...


Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνάντηση των “αρχηγών” των πολιτικών κομμάτων. (Η λέξη βέβαια “αρχηγός” είναι τουλάχιστον όνειδος προκειμένου περί “δημοκρατίας”, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).
Θεωρητικά θα βρεθούν για να συζητήσουν για τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση και την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου. Στην ουσία, η μια πλευρά, το ΠαΣοΚ, θα ρίξει στο τραπέζι το δέλεαρ της συμμετοχής στην εξουσία, προς την άλλη πλευρά, τη ΝΔ. Κανονικό προξενιό.

Περισσότερα   http://apneagr.blogspot.com/2011/03/blog-post_1972.html

Νέα και ειδήσεις μέσα απο τις σελίδες της "Μακεδονίας"

Τραγωδία στο λιμάνι της Σούδας

Πήδηξαν στη θάλασσα για να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους - Τρεις νεκροί και 16 αγνοούμενοι

Σε εξέλιξη, από τις 2:30 τα ξημερώματα είναι στο λιμάνι της Σούδας επιχείρηση για τον εντοπισμό υπηκόων από την Ασία που μεταφερόταν με πλοίο από την Λιβύη.
Άγνωστος, μέχρι στιγμής αριθμός επιβατών πήδηξε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση, να περισυλλεγούν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που βρίσκονται ήδη σε αυξημένη επιφυλακή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 3 ξένοι υπήκοοι πνίγηκαν στα νερά του λιμανιού της Σούδας,16 αγνοούνται, ενώ 29 άτομα εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν , εκ των οποίων, τα 25 μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Χανίων και τα άλλα τέσσερα στο Ναυτικό Νοσοκομείο.Από την κατάσταση επιβατών του πλοίου προκύπτει ότι οι περισυλεχθέντες, οι αγνοούμενοι και οι νεκροί είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους.Στις έρευνες που συνεχίζονται στην περιοχή συμμετέχουν , δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, ένα φουσκωτό σκάφος Λ.Σ., ένα περιπολικό όχημα Λ.Σ., δύο ρυμουλκά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε φουσκωτά του Ναύσταθμου Κρήτης, αλιευτικά σκάφη, καθώς και ελικόπτερο Super Puma της Π.Α





Στιγμές κεφιού και χαράς υπόσχεται το καρναβάλι της Νυμφόπετρας.


Όλα είναι έτοιμα στην Νυμφόπετρα για το καρναβάλι που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Μέγας Αλέξανδρος» για την Καθαρά Δευτέρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, προσφορά της πατροπαράδοτης φασολάδας με παραδοσιακά εδέσματα. Οι θεματολογία και χιουμοριστική διάθεση των καρναβαλιστών είναι στοιχεία που υπόσχονται ότι να προσφέρουν χαρά, γέλιο και κέφι σε όλους τους επισκέπτες. Στόχος των διοργανωτών είναι στους φίλους που θα παρακολουθήσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η πρόσβαση για τους φίλους που θέλουν να επισκεφτούν το καρναβάλι της Νυμφόπετρας μπορεί να γίνει από την Εγνατία οδό και έξοδο τον κόμβο Προφήτη η από τον κόμβο Βαϊοχωρίου καθώς και την επαρχιακή οδό Λαγκαδά - Ρεντίνας.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ


Οι διαβητικοί ήταν γνωστό ότι εμφανίζουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επίσης έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες...
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσαν στοιχεία από 97 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 820.000 ανθρώπους διεθνώς.Η έρευνα (μετα-ανάλυση) διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί έχουν 25% κατά μέσο όρο μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο (κυρίως του ήπατος, του παγκρέατος, του εντέρου και του πνεύμονα), ενώ αναλογικά αυξημένος είναι ο αντίστοιχος κίνδυνος και για θάνατο από μολύνσεις, νεφρά, πνευμονία ή πάθηση του ήπατος. Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά μόνο όσα άτομα δεν μπορούν να ελέγξουν τον διαβήτη τους σωστά (π.χ. όταν έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα τους ακόμα και μετά από νηστεία).Ο διαβήτης έχει προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, καθώς εκτιμάται ότι πλήττει πλέον περίπου 280 εκατομμύρια ή το 6,4% του πληθυσμού της Γης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, καθώς αυξάνεται η παχυσαρκία.«Τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη καταπολέμησης του διαβήτη και καλύτερης κατανόησής του, καθώς ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά συνδέεται και με άλλες παθήσεις», δήλωσε ο ερευνητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο.Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο διαβήτης δεν διαγιγνώσκεται ούτε θεραπεύεται σωστά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αυτών των ανθρώπων να πεθάνουν πρόωρα ή να πάθουν διάφορες άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως τύφλωση ή νεφροπάθεια.Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας 50χρονος με διαβήτη πεθαίνει, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με ένα συνομήλικό του χωρίς διαβήτη.

fimotro