Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα agreco μηνός Φεβρουαρίου με πλούσια θεματολόγια στον τομέα της αγροτικής οικονομίας .


Διαβάστε σχετικό άρθρο του διευθυντή σύνταξης κ. Στέλιου Σαράντη.
Το τέλος της μεσαίας τάξης

Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας (τυποποίηση, μεταποίηση, εμπορία, διακίνηση, εισροές) είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να διερευνούν σε ποιόν απευθύνεται το προϊόν τους. ποιος είναι ο τελιKOS καταναλωτής του.
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερα ευαίσθητες «κεραίες» για να αντιληφθεί πως, τα τελευταία χρόνια οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις έχουν αποτελέσει για το παγκοσμιοποιημένο πλέον κεφαλαιοκρατικό σύστημα αφορμή ή και ευκαιρία για μια θεαματική στροφή ως προς την κοινωνική διαστρωμάτωση στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες. Αυτή η αλλαγή «ρότας» συνίσταται κυρίως με τη διαφαινόμενη συρρίκνωση της μεσαίας αστικής τάξης. Το γιατί το κεφαλαιοκρατικό σύστημα καταστρέφει, το πρώην ιδιαίτερα χρήσιμο για αυτό, κοινωνικό «αμορτισέρ», που σε άλλες εποχές έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στη συντήρηση και αναπαραγωγή του, είναι ένα θέμα ευρείας συζήτησης, με πολλές παραμέτρους. Πάντως, αποτελεί γεγονός και είναι πλέον ορατό και στη χώρα μας.
Η μεσαία αστική τάξη παραδοσιακά ήταν εκείνη που έρεπε στην κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών της αποκαλούμενης πολιτιστικής οικονομίας εστίαση, διασκέδαση, μόδα, αισθητική-ντιζάιν, τέχνη κ.α. - ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα αγροτικά προϊόντα, που συν¬δέονται με όλα τα προηγούμενα ή ...απλοελληνικά με αυτό που αποκαλούμε lifestyle.
Όσο τα μεσαία αστικά στρώματα διευρύνονταν, όλα πήγαιναν καλά. Σήμερα, όμως, που η κρίση χτυπά την πόρτα τους και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, θα οδηγήσει σημαντικά τμήματά τους είτε σε διαφοροποίηση επαγγελματικής στάσης, είτε σε υποβάθμιση και περιθωριοποίηση, θα αλλάζουν και τα καταναλωτικά τους πρότυπα. Φυσικά τα τρόφιμα και οι πρώτες ύλες δεν πρόκειται να πάψουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή τους ζωή, όμως σε καμία περίπτωση, με λιγότερα οικονομικά μέσα, δεν θα μπορούν να συντηρήσουν το μέχρι πρότινος επίπεδο κατανάλωσης.
Άρα, παραγωγοί και όσοι θέλουν να επιβιώσουν επαγγελματικά στο χώρο της αγροτικής οικονομίας θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το ταχύτερο δυνατόν τη στόχευση των προϊόντων τους ή ακόμα και τα ίδια αυτά τα προϊόντα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, το πολυτελές προϊόν θα απευθύνεται πλέον σε ένα μικρότερο και πολύ εξειδικευμένο κοινό και το ευρείας απήχησης θα πρέπει να γίνει πιο προσιτό για τα ελαφρά, πλέον, πορτοφόλια.
Προσωπικά, δεν επιχαίρουμε για αυτή την κατάσταση, ανεξάρτητα εάν πιστεύουμε ότι σε ένα κοντινό μέλλον ίσως να αποτελέσει μια από αιτίες- αφορμές για κοινωνικές ανατροπές - στο μεσοδιάστημα οι διάφορες εξεγέρσεις, όπως αυτή την περίοδο στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δεν θα μας λείψουν Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο χώρος της αγροτικής οικονομίας πρέπει «να πάρει τα μέτρα του», πριν του τα πάρουν.





Πως περνάμε τα διόδια; ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ!

Κάντε κλικ εδώ. epitropesdiodiastop.blogspot.com

Όλι Ρέν: Καταργείται το επίδομα ανεργίας αν ο άνεργος διαθέτει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Απάντηση Κομισιόν στο Νίκο Χουντή.

H Κομισιόν ευθέως, αμφισβητεί το καθολικό - μέχρι σήμερα - δικαίωμα των Ελλήνων άνεργων-μισθωτών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επίτροπου Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χουντή, ο οποίος, ζητούσε να μάθει τι σημαίνει η δέσμευση στα πλαίσια του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκ ευρώ απο «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», πολύ περισσότερο που ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς.Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντησή της αναφέρει ότι η παροχή του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους θα παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ανέργων (!!!) και προαναγγέλλει την δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από αξιολόγηση τους. Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο κ Ρεν αναφέρει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία” και συνεχίζει ότι “θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αναμενόμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εάν βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και την δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων”.
Η πλήρης ερώτηση και απάντηση βρίσκεται στη ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή:
 Το Γραφείο Τύπου



Οργή και θλίψη για το χαμό των δύο αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ

Οι λέξεις «οργή» και «θλίψη» είναι λίγες για να χαρακτηρίσουν την στυγερή δολοφονία δύο νέων αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ εχτές το απόγευμα σε συμπλοκή με κακοποιούς στην περιοχή του Κηφισού.Ο θλιβερός χτεσινός απολογισμός των δύο νεκρών αστυνομικών και δύο ακόμα – ευτυχώς εκτός κινδύνου – συναδέλφων τους , θυμίζει περισσότερο «εμπόλεμη κατάσταση» παρά ένα κράτος που μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία στους κατοίκους της.Η χτεσινή παρουσία της ΟΝΝΕΔ , μόλις λίγη ώρα πριν δεχτούν τα πυρά οι άτυχοι αστυνομικοί , στην Πρεσβεία της Λιβύης για να πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία για την πρωτοφανή αιματοχυσία και την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην γειτονική χώρα , φάνηκε δυστυχώς ,κάτι παραπάνω από προφητική , καθώς η κρίση αξιών έχει αρχίσει να χτυπάει και την πόρτα της χώρα μας. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά.

Εν ψυχρώ δολοφονία με καλάσνικοφ , στην καρδιά της Αθήνας.

Ας λάβει επιτέλους η ελληνική πολιτεία τις ευθύνες που τις αναλογούν και να προστατεύσει αυτούς που μας προστατεύουν .Όχι άλλο αίμα αστυνομικών, παιδιών της γενιάς μας , που διακινδυνεύουν την ζωή τους κάθε μέρα για έναν πενιχρό μισθό.Η ελληνική αστυνομία κάτω από καθεστώς διάλυσης και πλήρους απαξίωσης δεν μπορεί να είναι το εξιλαστήριο θύμα του κάθε εγκληματία που κυκλοφορεί ανενόχλητος ανάμεσά μας.Το να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας όλοι οι νέοι και οι νέες , όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι δεδομένο , το να κάνουμε κάτι να σταματήσει αυτός ο κύκλος βίας είναι το δύσκολο αλλά και το επιβεβλημένο.Γιατί πίσω από το αλεξίσφαιρο του αστυνομικού δεν προστατεύεται μόνο η ζωή του , αλλά και η Δημοκρατία μας , η αξιοπρέπεια μας , η ίδια μας η λογική.
Από το Γραφείο Τύπου







Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προς τους Υπουργούς:- Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

Θέμα: Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείου Δικαιοσύνης-Ένωσης Μεταναστών Ελλάδας (ΕΜΕ)
Στις 4 Ιανουαρίου 2011 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδας (ΕΜΕ) «με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών στους αλλοδαπούς κρατούμενους στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας και ιδιαιτέρως στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα». Το μνημόνιο συνεργασίας για λογαριασμό της ΕΜΕ υπέγραψε ως πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος ο Ζαν-Ντανιέλ Κολομπανί −ο οποίος αυτοσυστήνεται ως Ελληνογάλλος με μαροκινές ρίζες− και κάποτε είχε το όνομα Jean Daniel Nachit (του Αμπντέλ Σαλάμ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η ΕΜΕ του κ. Κολομπανί αναλαμβάνει υπεργολαβίες και διοργανώνει ημερίδες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως τον Δεκέμβριο του 2010 για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Παράλληλα, η ΕΜΕ ταυτίζεται με το κρατικό Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), προφανώς με έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται το υπό διάλυση ΙΜΕΠΟ, του οποίου ο πρόεδρος Αλέξανδρος Ζαββός αναφέρεται ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΕ. Η ΕΜΕ έχει δε συμμετέχει σε επιτροπή με τον Σπύρο Γιαννάτο, μέλος της επιτροπής κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές μοίραζε φυλλάδια της «Χρυσής Αυγής», ενώ καταγγέλλεται για προπηλακισμούς μελών αριστερών οργανώσεων.
Ο κ. Κολομπανί υπήρξε αρθρογράφος στην εφημερίδα του ΛΑΟΣ «Άλφα Ένα», αλλά και πρόεδρος της βραχύβιας Επιτροπής Αντιρατσισμού και Μετανάστευσης του συγκεκριμένου κόμματος. Σε δηλώσεις του τον προηγούμενο Φεβρουάριο σε εκπομπή του κ. Ν. Χατζηνικολάου, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια οδηγεί τους μετανάστες να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση του δημοσιογράφου που αναρωτήθηκε μήπως ο πρόεδρος της ΕΜΕ έχει πάρει μια σφραγίδα και παίζει πολιτικά παιχνίδια. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΕΜΕ «είναι αυτός που δημοσίως και αρμοδίως έχει καταγγείλει τη βάσει σχεδίου ισλαμοποίηση της χώρας» και «είναι εκείνος που εκ μέρους των μεταναστών ζητά αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική».

Ερωτώνται οι κ. κ Υπουργοί:

Με ποια κριτήρια έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Ένωση Μεταναστών Ελλάδας (ΕΜΕ) ως η πλέον αρμόδια ΜΚΟ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και για την υπογραφή του παραπάνω μνημονίου συνεργασίας;
Γιατί ο κ. Κολομπανί επιλέγεται ως νόμιμος εκπρόσωπος των μεταναστών στην Ελλάδα και χρίζεται παράλληλα ως προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης, τη στιγμή που υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι υπηρετεί με μονομέρεια συγκεκριμένες ιδεολογικές και πολιτικές σκοπιμότητες; Ταυτίζονται οι πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης και του ΛΑΟΣ για τους μετανάστες;
Προέβη η κυβέρνηση σε ενδελεχή έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης της ΕΜΕ πριν την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας; Γνωρίζετε ότι οι ιδιοκτήτες του κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν μέχρι πρότινος τα γραφεία της ΕΜΕ προέβησαν σε ΕΞΩΣΗ της ΕΜΕ για χρέη 12.000 ευρώ;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξης Τσίπρας
Ευαγγελία Αμμανατίδου
Ηρώ Διώτη
Θεόδωρος Δρίτσας
Μιχάλης Κριτσιωτάκης
Αναστάσιος Κουράκης
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Βασίλης Μουλόπουλος
Δημήτρης Παπαδημούλης

Σε ομιλία του στην βουλή ο κ. Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε: "Συνειδητή η διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από το ΠΑΣΟΚ "

Κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου : "Κύρωση Ισολογισμού και Απολογισμού του Κράτους Οικονομικού Έτους 2009".
"Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης, αναφέρθηκε στη συνειδητή αδυναμία του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, να αναγνωρίσει την απειλητική είσοδο της διεθνούς κρίσης στην πραγματική μας οικονομία το 2009. Υπενθύμισε τη λυσσαλέα του αντίδραση σε κάθε μεταρρυθμιστικό εγχείρημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την απουσία συναίνεσης που σήμερα την αποζητά.
Ο κ. Καλαφάτης υπεραμύνθηκε της ειλικρινούς στάσης της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ήταν η πρώτη κυβέρνηση που έγινε δυσάρεστη, γιατί τόλμησε να παρουσιάσει σε προεκλογική περίοδο, σκληρά όμως αναγκαία οικονομικά μέτρα, για τη θωράκιση της οικονομίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις στρατηγικές συμφωνίες της στον τομέα της Ενέργειας μέσω της διεθνούς "διπλωματίας των αγωγών".
Στη συνέχεια της ομιλίας του παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξόδεψε συνειδητά 10 δις. ευρώ, στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, για να διογκώσει το έλλειμμα, πληρώνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δαπάνες μέσα στο 2009 και μεταφέροντας έσοδα του 2009 στο επόμενο έτος. Συγκεκριμένα στο μέρος των Εξόδων, επέστρεψε φόρους 1,5 δις €, εξόφλησε βεβιασμένα 1,2 δις € σε νοσοκομειακά χρέη, αύξησε κατά 700 εκ. € τις εξοπλιστικές δαπάνες, αύξησε κατά 200 εκ. € τις πληρωμές στις δημόσιες επενδύσεις, δαπάνησε 500 εκ. € για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης. Προφανώς ήθελε να αποδείξει από τις πρώτες της μέρες στο λαό ότι τελικά «λεφτά υπάρχουν». Από τις αρχές του 2010 όμως, προέβη αυτόματα σε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών.
Στο μέρος των Εσόδων, στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, η κυβέρνηση δεν εισέπραξε 600 εκ. € από το ΕΤΑΚ, κατήργησε τις ρυθμίσεις 2,2 δις € (ημιυπαίθριοι, φόροι λαχείων και σκαφών αναψυχής), ενώ απαξιώνοντας το φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό τα έσοδα εμφάνισαν υστέρηση 2 δις €. Τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση τις επανέφερε το 2010.
Καταλήγοντας ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική, ισοδυναμεί με συνειδητή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Από τις ενέργειες της κυβέρνησης, διαφαίνεται ότι ήθελε να εμφανίσει τετελεσμένα δημοσιονομικά αδιέξοδα, προκειμένου να δικαιολογήσει μετέπειτα την προσφυγή της στο Μνημόνιο.

Απειλή οι πρακτικές της Olympic Air και της Aegean Airlines για τα δικαιώματα των καταναλωτών και τον ελεύθερο ανταγωνισμό

Ερώτηση των Ευρωβουλευτών Ν.Δ. κ. Κώστα Πουπάκη κ. και Γιώργου Κουμουτσάκου  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της Olympic Air για την εκ νέου αναδιάρθρωση του προγράμματος πτήσεων της εταιρείας, αυξάνοντας δρομολόγια στη βαλκανική και στην ελληνική αγορά και καταργώντας δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, οι Ευρωβουλευτές κκ. Κ. Πουπάκης και Γ. Κουμουτσάκος κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για "σιωπηρή" συγχώνευση των δύο εταιρειών και για την αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης ανταγωνισμού και της δημιουργίας σχεδόν μονοπωλιακών καταστάσεων σε ορισμένα δρομολόγια.Στην ερώτησή τους οι Έλληνες Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα, πριν την αναγγελία της ενδεχόμενης συγχώνευσης, αλλά ακόμα και τώρα, μετά τη σχετική αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού, οι δύο αερομεταφορείς αναδιαρθρώνουν διαρκώς τόσο τους διεθνείς όσο και τους εσωτερικούς προορισμούς. Παρατηρείται δε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω εταιρείες μειώνουν ή και αναστέλλουν το πρόγραμμα δρομολογίων τους σε κοινούς προορισμούς ενισχύοντας παράλληλα αερογραμμές όπου η μία εκ των δύο έχει αποσυρθεί.Δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία με βάση τον κανονισμό συγκεντρώσεων, απέρριψε την προτεινόμενη συγχώνευση, καθώς θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς αεροπορικών μεταφορών, οι Ευρωβουλευτές θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Πώς κρίνει αυτή την σχεδόν παράλληλη αναδιάρθρωση του δικτύου των δύο εταιρειών; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής ποιός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στις τιμές των εισιτηρίων δεδομένου ότι μειώνεται ο ανταγωνισμός σε ορισμένους προορισμούς; Πιστεύει ότι τέτοιου είδους πρακτικές ωφελούν τoν υγιή ανταγωνισμό και λειτουργούν προς όφελος των καταναλωτών ή προλειαίνουν το έδαφος για τον "εκβιασμό" μιας θετικής απόφασης για την συγχώνευση των δύο εταιρειών;
2. Στο πλαίσιο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών τί μέτρα έχουν υιοθετηθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των αεροπορικών ναύλων σε λογικά επίπεδα και να ενισχυθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός;

Στον Σοχό. Παιδικός αποκριάτικος χορός


Αύριο Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρα 17.00 θα πραγματοποιηθεί ο αποκριάτικη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου του Σοχού με συμμετοχή των παιδιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Χορός- διασκέδαση σε αποκριάτικους ρυθμούς με κλόουν, παιχνίδια και δώρα. Θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες παιδικές μεταμφιέσεις.



Ερώτηση της κ. Ε. Αμμανατίδου -Πασχαλίδου προς τους κ.κ. Υπουργούς:-Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


Θέμα: «Πλημμελής λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης»

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων λόγω επικαιρότητας επικεντρώνεται μεν αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Κερατέας, είναι όμως οξύ σε όλη τη χώρα. Το πρόβλημα επιτείνεται, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας απαραίτητων οργάνων για τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως οι Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων και οι πρώην Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.Όπως καταγγέλλει περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης λειτουργεί πλημμελώς με αποτέλεσμα η ταφή των απορριμμάτων να μη γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο, και έτσι να δημιουργούνται εστίες εκτεθειμένων απορριμμάτων, όπου άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται αδέσποτα σκυλιά και γλάροι.Ο σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης που είναι επιφορτισμένος με την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων έχει επιδείξει μέχρι σήμερα μεγάλη πολιτική ανεπάρκεια και έλλειψη αποφασιστικότητας στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων. Έτσι, ακόμα και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) δεν έχουν κατασκευαστεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από την καθυστέρηση κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας για τον οποίο δεν εξασφαλίστηκε η οικοδομική άδεια, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και η χρηματοδότηση για τη δημοπράτησή του. Επειδή όλα αυτά οδηγούν στην ελλιπή λειτουργία του ΧΥΤΑ και καθιστούν αναπόφευκτο το ενδεχόμενο κορεσμού και μετατροπής του σε χωματερή πολυτελείας,Επειδή οι δήμοι επιβαρύνονται με το τεράστιο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων οδηγούμενοι σε οικονομικό αδιέξοδο,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε
1. να υπάρξει επανασχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο των νέων περιφερειών;
2. να οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, προκειμένου να είναι σε θέση να επανασχεδιάσουν και να υλοποιήσουν με κοινωνική συναίνεση τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Νέα και ειδήσεις μέσα απο τις σελίδες της "Μακεδονίας"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης