Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Όλους εσάς που με την υπογραφή σας συμβάλατε ώστε να γίνει γνωστό το αίτημα δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα ανοίξει τα βιβλία του δημόσιου χρέους και όσους ακόμη ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σας καλούμε την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) στις 12.00 όπου θα παρουσιαστεί δημόσια η πρωτοβουλία. Επίσης, θα γίνουν γνωστά και τα επόμενα βήματα μας.
Σας ευχαριστούμε.

Από την πετρελαϊκή εξάρτηση στην εξάρτηση από τις «σπάνιες γαίες»: ένας κίνδυνος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία υψηλής και πράσινης τεχνολογίας

Δείπνο εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε χθες το βράδυ, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, δείπνο εργασίας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με τις απαραίτητες για την ανάπτυξή της σπάνιες γαίες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι σπάνιες γαίες, είναι μια σειρά από δυσεύρετα χημικά στοιχεία όπως το ευρώπιο, το δυσπρόσιο, το τέρβιο κτλ, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής και «πράσινης» τεχνολογίας. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν απαραίτητα συστατικά για προϊόντα όπως τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, οι ανεμογεννήτριες, οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών και οι επίπεδες οθόνες. Σημειώνεται ότι κάθε υβριδικό αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 30 κιλά σπάνιων γαιών και κάθε ανεμογεννήτρια ισχύος 1MW απαιτεί περίπου 200 κιλά του σπάνιου μετάλλου, νεοδύμιο. Τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας είναι απολύτως εξαρτημένες από την Κίνα η οποία κατέχει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, το 57% των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων και το 36% των οικονομικά βιώσιμων αποθεμάτων. Επίσης, η Κίνα, τα τελευταία 50 χρόνια, έχει επενδύσει συστηματικά τόσο στην παραγωγή όσο και στην αξιοποίηση των στρατηγικών αυτών μετάλλων. Μέσα από μια πολιτική χαμηλών τιμών κατάφερε να διαλύσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην εξόρυξη και παραγωγή των σπάνιων γαιών, ενώ τα τελευταία χρόνια μειώνει σημαντικά τις εξαγωγές τους, αναγκάζοντας τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας και τα ερευνητικά τους κέντρα στην Κίνα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, ειδικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Σημαντικά στοιχεία για την αμερικανική πολιτική σχετικά με την προμήθεια σπάνιων γαιών, που έχουν χαρακτηριστεί ως «υλικά στρατηγικής σημασίας» για την άμυνα των ΗΠΑ, έδωσε η κα Margaret Caton, εμπορική ακόλουθος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην ΕΕ. Ο κος Rufus Yerxa, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, παρουσίασε τις προσπάθειες που διεξάγονται στα πλαίσια του οργανισμού για την τήρηση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου και την αντιμετώπιση του κινεζικού μονοπωλίου στον τομέα αυτό. Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασαν ο κος Frank Hoffmeister, αναπληρωτής διευθυντής του Επιτελείου του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, κου De Gucht, ο κος Gwenole Cozigou, διευθυντής στην Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας της ΕΕ και ο κος Renzo Tomellini, διευθυντής στην Γενική Διεύθυνση Έρευνας της ΕΕ. Τον σημαντικό ρόλο των σπάνιων γαιών στην έρευνα και την καινοτομία και την ανάγκη η Ευρώπη να ανακτήσει την επιστημονική πρωτοπορία στον τομέα αυτό, ανέδειξε ο κος David Wilkinson, Διευθυντής στο «Κοινό Κέντρο Ερευνών» (Joint Research Centre) της ΕΕ, ενώ τις έντονες ανησυχίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μετέφερε ο κος René van Sloten, εκπρόσωπος της BUSINESSEUROPE, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων. Τέλος, τις δυνατότητες απεξάρτησης από την Κινεζική παραγωγή σπάνιων γαιών ανέλυσε ο κος John Mair, εκπρόσωπος της μεταλλευτικής βιομηχανίας Greenland Minerals, εταιρείας που έχει ξεκινήσει την εκμετάλλευση των σημαντικών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών που κρύβονται στο πλούσιο υπέδαφος της Γροιλανδίας.
Τα συμπεράσματα της συζήτησης που ακολούθησε είναι μάλλον ανησυχητικά για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, εφόσον αποκαλύπτουν ένα τοπίο απόλυτης εξάρτησής της, για τα επόμενα δέκα χρόνια, από τις εισαγωγές Κινεζικών σπάνιων γαιών.
Στην παρέμβασή του ο κ. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συνεκτικής, ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η Ευρώπη να αντικαταστήσει τη σημερινή της εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, με μια «πράσινη εξάρτηση», από τις απαραίτητες κινεζικές σπάνιες γαίες.
Σύμφωνα με τον κο Ευρωβουλευτή, αν και οι σπάνιες γαίες δεν είναι τόσο σπάνιες στον πλανήτη όσο μαρτυρά το όνομά τους, ο εντοπισμός και η αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Έχει υπολογιστεί ότι η επαναδημιουργία μιας βιώσιμης βιομηχανίας σπάνιων γαιών θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι αυστηροί περιορισμοί στις εξαγωγές κινεζικών σπάνιων γαιών, αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της κινεζικής βιομηχανίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα, σε δύο το πολύ χρόνια, ένα έλλειμμα 40.000 τόνων σπάνιων γαιών που θα θέσει σε κίνδυνο την βιώσιμη ανάπτυξη και την «πράσινη» στροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Δεν τίθεται θέμα ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, εφόσον κι αυτή έχει ανάγκη από την εισαγωγή κάποιων πρώτων υλών που δεν διαθέτει, αλλά και χρειάζεται πρόσβαση στις δυτικές αγορές για να πουλά τα προϊόντα της. Ωστόσο, μόνο μια συνεπής και αποφασιστική ευρωπαϊκή πολιτική, σε συνεργασία με τους διεθνείς μας εταίρους μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή προσφορά των σπάνιων γαιών που είναι ζωτικές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς.

Δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για τις δολοφονίες των αστυνομικών

Η στυγνή δολοφονία δύο νεαρών αστυνομικών έχει συγκλονίσει όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στο πένθος των οικογενειών αλλά και στους συναδέλφους τους αστυνομικούς. Στις στιγμές αυτές αυτό που επιβάλλεται είναι η περισυλλογή και ο προβληματισμός όλων μας.
Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για το ρόλο, τη λειτουργία και την εκπαίδευση των ελλήνων αστυνομικών.



Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου επισκέφτηκε τους τραυματισμένους αστυνομικούς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Την Τρίτη, 2.3.2011, η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου παραβρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών έξω από τη Γενική Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τον τραγικό θάνατο των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τον εγκληματικό θάνατο των δύο νέων ανθρώπων και τη συμπαράστασή της στο πένθος των οικογενειών και των συναδέλφων τους.
Στη συνέχεια, μετέβηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλεύονται οι δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, επισκέφτηκε τον έναν από τους τραυματίες ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση όπως και στους συγγενείς του δεύτερου που βρίσκεται στην εντατική μονάδα θεραπείας. Ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την κατάσταση τη υγείας των τραυματισμένων αστυνομικών.
Η βουλευτής μεταξύ άλλων σημείωσε «Είναι επώδυνο, το ζήτημα των ελλείψεων στην Ελληνική Αστυνομία, όσον αφορά την εκπαίδευση και την υποδομή, να έρχεται στο προσκήνιο με αυτόν τον τρόπο. Η συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας φέρνει την Ελληνική Αστυνομία μπροστά σε επιπλέον ευθύνες προκειμένου οι πολίτες να είναι πραγματικά ασφαλείς και οι αστυνομικοί να μπορούν να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Το βάρος πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό για την καταστολή του εγκλήματος και όχι της κοινωνικής διαμαρτυρίας, όπως φαίνεται να συμβαίνει σήμερα».







Ερώτηση της κ. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου προς τους κ.κ. Υπουργούς:-Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Απλήρωτοι οι ροδακινοπαραγωγοί όσο δεν εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση για την εξόφλησή τους

Στο κλίμα της γενικευμένης αναξιοπιστίας της κυβέρνησης, μία ακόμη υπόσχεση δεν υλοποιείται. Συγκεκριμένα, υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζει τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση δανείου σε συνεταιριστικές και ιδιωτικές κονσερβοποιίες ροδάκινου. Σκοπός του δανείου θα είναι αποκλειστικά η εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών για τη σοδειά του 2010 και μόνο για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τουλάχιστον το 30% του τζίρου τους. Το ύψος των δανείων ανά επιχείρηση θα ισούται με τις ανεξόφλητες οφειλές της επιχείρησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόρασαν. Τα χρήματα, μάλιστα, θα πιστώνονται απευθείας στο λογαριασμό του κάθε παραγωγού! Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει απλήρωτος ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου για το προϊόν που παρέδωσε πέρσι το καλοκαίρι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, έχει παγώσει η επιστροφή του ΦΠΑ προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις −ποσό που συνολικά σήμερα ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ περίπου.
Οι χαμηλές τιμές παραγωγού τα τελευταία χρόνια, οι συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών και η εν γένει απαξίωση ενός δυναμικού εξαγωγικού προϊόντος οδηγεί μερίδα των καλλιεργητών να προχωρεί σε εκριζώσεις ή και να εγκαταλείπει ολοκληρωτικά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Εκπρόσωποι των παραγωγών εκτιμούν ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο οι εκριζώσεις υπερβαίνουν το 5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ η μείωση παραγωγής μπορεί τελικά να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη και η υποβάθμιση την οποία έχουν υποστεί πολλές καλλιέργειες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Προτίθενται να προωθήσουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας του συμπύρηνου ροδάκινου;
• Θα υλοποιηθεί η υπουργική απόφαση και θα πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί του συμπύρηνου, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



Fast-Track αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» και «εκπαιδευτηρίων» της αλλοδαπής ζητά η Κομισιόν.


 Απάντηση του Επιτρόπου Μπαρνιέ στο Νίκο Χουντή.

Την fast-track αναγνώριση των πτυχίων ιδιωτικών Πανεπιστημίων του εξωτερικού και άλλων «εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (;), πέρα από τα παραρτήματα (franchise) ξένων Πανεπιστημίων που λειτουργούν στον Ελλάδα, προωθεί η Κομισιόν. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Μπαρνιέ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής σε ερώτησή του ζητούσε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους το Μνημόνιο ζητά την «ουσιαστική μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» και πως το θέμα αυτό συνδέεται με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Στην απάντησή του, ο κ. Μπαρνιέ, αφού τονίζει ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει μια ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική όσον αφορά την αναγνώριση των πτυχίων από ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που λειτουργούν βάσει συμβάσεων δικαιόχρησης», προσθέτει ότι «οι επαγγελματικές υπηρεσίες αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας το οποίο υπόκειται σε πληθώρα κανονιστικών ρυθμίσεων».
Με την απάντηση της, η Κομισιόν, είναι σαφές ότι πέρα από το αίτημα της άμεσης αναγνώρισης των πτυχίων των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ασκεί πιέσεις, αφενός για τη χαλάρωση του καθεστώτος αναγνώρισης των πτυχίων που προέρχονται από ιδιωτικά πανεπιστήμια ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, φωτογραφίζοντας τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) για την αναγνώριση αυτών των πτυχίων, και αφετέρου ασκεί πιέσεις για περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού κάνει λόγο για «επαγγελματικές υπηρεσίες» που υπόκεινται σε «πληθώρα κανονιστικών ρυθμίσεων».
Εξάλλου, στο ερώτημα του Νίκου Χουντή για το πως συνδέεται η αναγνώριση των πτυχίων με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η Κομισιόν απαντά με τρόπο απολύτως ενδεικτικό της εικόνας που έχει για την ελληνική οικονομία !!!
Συγκεκριμένα η Κομισιόν σημειώνει ότι: «Η διευκόλυνση των επαγγελματιών όσον αφορά τους όρους αναγνώρισης των εκπαιδευτικών τους τίτλων από το εξωτερικό θα διευκολύνει και τις ξένες εταιρείες να εισέλθουν και να επενδύσουν στην ελληνική αγορά και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, αυξάνοντας την ευελιξία τους ως προς την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.»
Το Γραφείο Τύπου


ΤΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ




Την Τρίτη, 1 Μάρτη 2011, στο Σύνταγμα χιλιάδες λαού διαδηλώσαμε την πρόθεση να παλέψουμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Η αποθέωση της λογικής του κέρδους και της εκμετάλλευσης που μας περικυκλώνει, έχει οδηγήσει κράτος και εταιρίες να εμπορευματοποιούν το σύνολο της ζωής των ανθρώπων. Η όξυνση της κρίσης και η πτώση των ποσοστών κέρδους έχει δώσει νέα ώθηση σε αυτή την παράλογη διαδικασία με αποτέλεσμα να αναζητούν κέρδος σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Η εργασία, η μετακίνηση, η υγεία, η παιδεία, η διασκέδαση, οι ελεύθεροι χώροι, το περιβάλλον, η φύση γίνονται πεδία αποκομιδής κέρδους. Το κράτος με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό στην υπηρεσία του κεφαλαίου έχει αναλάβει τον ρόλο του γενικού συντονιστή αυτή της προσπάθειας. Ιδιωτικοποιεί και παραδίδει προς εκμετάλλευση στους «ιδιώτες» όλη την δημόσια και κοινωνική περιουσία.
Μέσα μαζικής Ενημέρωσης και τα κάθε λογής παπαγαλάκια προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας, για το καλό της «πατρίδας», για το μέλλον μας. Όπως από το ΄75 και μετά στην ίδια πολιτική γραμμή εταιρίες και πολιτικό προσωπικό τρώνε με «χρυσά κουτάλια», έτσι και τώρα για να μην χάσουν το «φαί και τα κουτάλια», επιστρατεύονται νέα επιχειρήματα για να πειστούν οι «ιθαγενείς». Κάθε αντίσταση είναι ανεπίτρεπτη «μην μιλάς μην γελάς κινδυνεύει η Ελλάς» λέει κυβέρνηση , ΝΔ , ΛΑΟΣ και άλλοι πρόθυμοι.
Απέναντι σε αυτή την λογική που μας έχει φτάσει στην σημερινή κατάσταση όλοι εμείς, η εργαζόμενη πλειοψηφία, αντιτάσσουμε μια άλλη λογική, αυτή της μάχης για το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα μας δεν πουλιούνται, δεν παζαρεύονται.
Η εποχή της ανάπτυξης του Σημίτη και του Καραμανλή μας οδήγησε στα χρηματιστήρια, τα δομημένα ομόλογα, στη SIEMENS και στο Βατοπέδι, στα δισεκατομμύρια των πολεμικών δαπανών.
Η κρίση τους τώρα δεν μπορεί να περάσει από πάνω μας όπως πέρασε η «ανάπτυξη» τους το προηγούμενο διάστημα. Το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι μειώσεις των μισθών, το ασφαλιστικό είναι μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά που έρχονται αν δεν τους ανατρέψουμε τώρα! Ο αγώνας θα είναι διαρκής μέχρι τη νίκη του λαού που θα γίνει αφέντης στο τόπο του.

Το Σύνταγμα απόψε αποτελεί την αφετηρία για το άπλωμα και το δυνάμωμα ενός μεγάλου λαϊκού κινήματος ρήξης και ανατροπής. Δεν πληρώνουμε την κρίση τους! Οργανωνόμαστε. Οργανώνουμε ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Όλοι στους δρόμους για την Ελευθερία!

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
http://www.oxidiodia.gr/ και wwww.denplirono.info




Κατάληψη στα γραφεία των Ε.Βενιζέλου και Χ.Καστανίδη στην Θεσσαλονίκη - ΤΩΡΑ

Μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας κατέλαβαν πριν από λίγο τα πολιτικά γραφεία των Ε.Βενιζέλου και Χ.Καστανίδη στην Θεσσαλονίκη και μέσω φαξ ενημερώνουν μέσα μαζικής ενημέρωσης και φορείς για τον αγώνα των μεταναστών που κάνουν εδώ και 37 μέρες απεργία πείνας
Seleo.gr News

Σταύρος Καλαφάτης: «Εστιάστε στο Μετρό και μην διαχέετε τις δυνάμεις σας»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.: 10482/4-2-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα : «Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των έργων του Τράμ και της Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη».Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, καλεί την κυβέρνηση να εστιάσει και να εντείνει τις προσπάθειές της στη γρήγορη υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων του Μετρό, που αποτελεί το πιο νευραλγικό εγχείρημα για την πόλη. Τονίζει ότι δεν θα πρέπει να διαχέονται τόσο οι δυνάμεις όσο και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι σε συγκοινωνιακά πειράματα, απλά για να ικανοποιηθούν επιθυμίες κυβερνητικών στελεχών.Ο κ. Καλαφάτης εντοπίζει έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων για τα όσα εξαγγέλλονται για την πόλη, ενώ υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για μεταφορά της διοίκησης του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Εκφράζει τις επιφυλάξεις του και θέτει ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα παράλληλης εκτέλεσης εργασιών Μετρό και Τράμ, που θα καταλάβουν επιπλέον ζωτικό χώρο κεντρικών λεωφόρων, πλήττοντας καταστηματάρχες και επιβαρύνοντας κυκλοφοριακά την πόλη. Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της Θαλάσσιας Συγκοινωνίας ο κ. Καλαφάτης ζητά διευκρινήσεις αναφορικά με την καταρχήν ύπαρξη ώριμου επενδυτικού ενδιαφέροντος και διερευνά τις προθέσεις της κυβέρνησης για ενδεχόμενη επιχορήγηση του εισιτηρίου της.



Συνεδρίαση Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Κορινθίας

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, με θέματα συζήτησης που είχαν ανακοινωθεί μέσω της ηλεκτρονικής μας ιστοσελίδας τις προηγούμενες ημέρες. Στη συνεδρίαση, πλην των μελών της νομαρχιακής μας επιτροπής συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Κορινθίων Ν. Κούτουλας, η υπεύθυνη Γυναικών ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου ΟΝΝΕΔΚορινθίας, ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών και μέλη της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας.
Κατόπιν της συζήτησης που αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε περίπου στις 5 μμ:
• Αποφασίστηκε η αναδοχή παιδιού από τρίτες χώρες από την ΟΝΝΕΔ Κορινθίας (σε συνεργασία με την Actionaid). Λεπτομέρειες για τη δράση θα ανακοινωθούν μέσω του site μας τις επόμενες ημέρες.
• Η ώρα λειτουργίας των γραφείων της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας μεταβάλλεται. Πλέον τα γραφεία θα είναι ανοιχτά κάθε Παρασκευή 7-10 μμ. Ταυτόχρονα, θα οριστούν ώρες λειτουργίας των γραφείων από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τουλάχιστον έως την ημερομηνία διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών. Οι ώρες αυτές θα ανακοινωθούν από το site της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου (www.dapkorinthou.gr).
• Αποφασίστηκε η επίσκεψη της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Κορινθίας στα νέα γραφεία της Ν.Δ. εντός των επόμενων ημερών. Λεπτομέρειες για την επίσκεψη θα ανακοινωθούν μέσω του site μας τις επόμενες ημέρες.
• Αποφασίστηκε η επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας στη Γκούρα Κορινθίας. Λεπτομέρειες για τη δράση θα ανακοινωθούν μέσω του site μας τις επόμενες ημέρες.
• Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»,
η διάθεση 50 τεμαχίων κάθε τριμηνιαίας έκδοσης του περιοδικού «ΦιλελεύθερηΈκφραση» στην ΟΝΝΕΔ Κορινθίας.
• Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα και τη δομή και λειτουργία της οργάνωσης το επόμενο διάστημα.

ΟΝΝΕΔ Κορινθίας

Η ατομική ευθύνη του καθενός μας να συμμετέχουμε
στην επανάσταση Ελπίδας που ξεκινά,
ταυτίζεται με την υποχρέωσή μας να είμαστε
πρωτοπόροι στις εξελίξεις που έρχονται

Νέα και ειδήσεις μέσα απο τις σελίδες της "Μακεδονίας"

Κάντε κλικ εδώ.   http://www.makthes.gr/news/view/Main/reportage/

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης

 

Δίνω ζωή στα σκουπίδια μου

Μαθητές της Βρίας κάνουν κομποστοποίηση στη αυλή του σχολείου τους


Μια πρωτοποριακή εκδήλωση, με θέμα την προστασία του Περιβάλλοντος, οργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Βρίας Πιερίας. Οι τέσσερεις εκπαιδευτικοί των δύο σχολικών μονάδων κάλεσαν τους γονείς να παρακολουθήσουν, μαζί με τα παιδιά τους, μια ομιλία-παρουσίαση με θέμα την ανακύκλωση, και στη συνέχεια να συμμετάσχουν στην κατασκευή κομποστοποιητών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
Μαθητές και γονείς παρακολούθησαν αρχικά μια σύντομη ομιλία, σχετικά με την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ παράλληλα προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με ενδιαφέροντα παραδείγματα οικιακής κομποστοποίησης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα λύσης για τη μείωση των απορριμμάτων.
Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς και τους μαθητές σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της οικιακής και κοινοτικής κομποστοποίησης, έναντι άλλων μεθόδων, ενώ οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν σε προσωπικές τους εμπειρίες προβάλλοντας στοιχεία φορέων που ασχολούνται με την κομποστοποίηση στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, μαθητές και γονείς παρακολούθησαν την κατασκευή δύο απλών οικιακών κομποστοποιητών από ένα κομμάτι μεταλλικού πλέγματος, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην αυλή του σχολείου. Στις μαθήτριες και στους μαθητές του νηπιαγωγείου διανεμήθηκαν πάνινες τσάντες και έντυπο υλικό με πληροφορίες για την αποφυγή της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Βέβαια, στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν μόνο η ενημέρωση των γονέων και των μαθητών. Τις τελευταίες ημέρες, όλα τα παιδιά του σχολείου φέρνουν υλικά κομποστοποίησης από το σπίτι, τα οποία ρίχνουν μέσα στον κομποστοποιητή, έτσι ώστε σε λίγους μήνες να μπορέσουν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια, πως μετατρέπονται κάποια από τα υπολείμματα της κουζίνας μας σε άριστο λίπασμα.
Τα παιδιά πληροφορήθηκαν μέσα από αυτή τη δράση για το κομπόστ, το παλαιότερο και το πιο φυσικό λίπασμα του κόσμου, το οποίο μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε κάθε κήπο. Με κατάλληλο τεμαχισμό, μείξη και αερισμό, τα οργανικά υλικά αποσυντίθενται δημιουργώντας ένα πολύτιμο λίπασμα.
Είναι βέβαιο ότι μέχρι σήμερα η κομποστοποίηση δεν έχει αναδειχθεί στη χώρα μας. Η παραπάνω δράση είναι από τις πρώτες, που οργανώθηκαν σε σχολική μονάδα στο νομό Πιερίας, ειδικά για να προβάλλουν την κομποστοποίηση και να αναδείξουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, σε σχέση με άλλες τεχνολογικές επιλογές.
Το υλικό της εκδήλωσης διατέθηκε από μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, η οποία στα πλαίσια της δράσης «Δίνω ζωή στα σκουπίδια μου», τα δύο τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διάδοση της οικιακής κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης στο νομό μας. Το υλικό είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα http://www.otoposmou.gr

Νέα και ειδήσεις απο την Πιερια μεσα απο το blog politispierias.blogspot.com

Κάντε κλικ εδώ.   http://www.politispierias.blogspot.com/