Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πένθος στην ΕΛΑΣ: Έχασε τη μάχη και ο δεύτερος αστυνομικός της ΔΙΑΣ

Αιματηρή συμπλοκή με τραυματισμό 3 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, στην Αθήνα

Έχασε τελικά την μάχη που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή και ο δεύτερος αστυνομικός που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της αιματηρής συμπλοκής ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ με αγνώστους που επέβαιναν σε τζιπ, στην περιοχή του Ρέντη.
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Διοικητής του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Χρήστος Ρέσος, ο αστυνομικός που έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά του στις 21.45, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί για να τον σώσουν.

Τους «γάζωσαν»

Με βολές κατά ριπάς «γάζωσαν» τους τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που τους καταδίωκαν, οι δράστες της αιματηρής συμπλοκής στο Ρέντη, σύμφωνα με μαρτυρίες. Κάτοικος της περιοχής, σε ερώτηση αν είδε το γεγονός απάντησε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι του και έπεσε στο πάτωμα ακούγοντας τους πυροβολισμούς. «Δεν σταμάτησαν να ρίχνουν. Έριξαν πάρα πολλές φορές, σχεδόν επί 10 δευτερόλεπτα πυροβολούσαν συνεχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στην περιοχή του Περιστερίου ένα τζιπ μάρκας Volvo το οποίο θεώρησαν ύποπτο και το ακολούθησαν ενημερώνοντας το Κέντρο της ΕΛΑΣ.
Νωρίτερα υπήρχε καταγγελία στην αστυνομία για ληστεία σε περίπτερο της περιοχής σύμφωνα με την οποία τρεις δράστες που ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ, διέφυγαν με αυτοκίνητο μάρκας Volvo.
Οι αστυνομικοί που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες εντόπισαν το ύποπτο αυτοκίνητο κοντά στη λεωφόρο Κηφισού και το ακολούθησαν. Το αυτοκίνητο μπήκε στον παράδρομο της λεωφόρου, στο ύψος της Λαχαναγοράς στο Ρέντη, στο ρεύμα προς Πειραιά. Στο σημείο αυτό το αυτοκίνητο σταμάτησε ξαφνικά σε σκοτεινό σημείο του δρόμου και κάποιοι από τους επιβαίνοντες βγήκαν έξω και γάζωσαν τους τέσσερις αστυνομικούς με καλάσνικοφ και πιστόλι. Στην συνέχεια ξαναμπήκαν στο όχημα, ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση σε όλη την περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο γενικό κρατικό Νίκαιας.

Βρέθηκε το τζιπ

Λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε στην περιοχή του Ρέντη, εγκαταλειμμένο, το ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Volvo των δραστών του μακελειού στον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισού. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν και τα όπλα με τα οποία πυροβόλησαν τους αστυνομικούς.









Με μεγάλη επιτυχία η χοροεσπερίδα του Παγκαλαβρυτινού

Ένα μοναδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα με παραδοσιακό «άρωμα» επεφύλαξε ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος στην ετήσια χοροεσπερίδα του. Πλήθος κόσμου παρέστη στον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου, ο οποίος φέτος πραγματοποιήθηκε στο «Ακταίο». Παρά την οικονομική κρίση ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου και διασκέδασε σε αποκριάτικους ρυθμούς, στηρίζοντας για ακόμη μία φορά τις δράσεις του Παγκαλαβρυτινού. «Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μας κάνει αισιόδοξους και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής.
Η αποκριάτικη χοροεσπερίδα του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Δ.Σ. του Συλλόγου, τηρώντας το έθιμο του Πατρινού Καρναβαλιού, επεφύλαξε πολλές εκπλήξεις και ένα ανεπανάληπτο αποκριάτικο ξεφάντωμα. Για ακόμη μία φορά ο Παγκαλαβρυτινός έκανε τη… διαφορά, αποδεικνύοντας πως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζωντανά πολιτιστικά «κύτταρα» της περιοχής μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Π.Σ., ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου, αλλά και στις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήραν τα χορευτικά τμήμα του Συλλόγου. Περισσότεροι από 100 χορευτές «ξεδίπλωσαν» τις χορευτικές τους ικανότητες, παρουσιάζοντας χορούς από όλη την Ελλάδα, ευρωπαϊκούς και λαϊκούς αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.
Όμως οι χορευτές δεν σταμάτησαν εκεί. Με καρναβαλική διάθεση και με πολύ χιούμορ παρουσίασαν δρώμενα «εμπνευσμένα» από την επικαιρότητα, δίνοντας τόνο αισιοδοξίας, χαράς και γέλιου.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τους καλλιτέχνες του κέντρου, οι οποίοι απογείωσαν το κέφι με το λαϊκό και αποκριάτικο ρεπερτόριό τους.

Ο Σταύρος κ. Καλαφάτη σε συνεδρίαση των Δ.Σ. του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου που έχει ανοίξει με την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, συμμετείχε χθες στις τακτικές συνεδριάσεις των Δ.Σ. τόσο του Επαγγελματικού όσο και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Στις τοποθετήσεις του ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία, επέκρινε το μέχρι σήμερα πελατειακό και κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, ενώ τόνισε ότι το "υγιές επιχειρείν" αποτελεί τη βασικότερη αναπτυξιακή διέξοδο της χώρας.
Κατά τις συνεδριάσεις τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των δύο (2) επιμελητηρίων, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και την απόγνωση που περιβάλλει την μικρομεσαία επιχείρηση και εξέθεσαν πλήθος καίριων ζητημάτων, όπως μεταξύ άλλων :
• Το ζήτημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι το 2010 υπήρξε για πρώτη φορά αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών μελών και στα δύο (2) επιμελητήρια, ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα έσοδα αυτών.
• Η έλλειψη ρευστότητας, η απαθής στάση των τραπεζών, ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του ΕΤΕΑΝ και το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών.
• Η υψηλή φορολογία και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές Φ.Π.Α.
• Το πλανόδιο εμπόριο, το παραεμπόριο και η παραοικονομία.
• Η αντιδημοκρατική αναβολή των εκλογών στα επιμελητήρια από την κυβέρνηση.
• Η διαρκής απαξίωση του παραγωγικού και μεταποιητικού ιστού της Θεσσαλονίκης.
• Το ιδιότυπο καθεστώς που διέπει τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε στα μέλη των εν λόγω επιμελητηρίων τη συνέχιση των επαφών και τη διαρκή αμφίδρομη συνεργασία για την προώθηση των ανωτέρω ζητημάτων, μέσω πολιτικών παρεμβάσεων και ενεργειών, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του έργου.

Σε αδιέξοδο οι έλληνες κτηνοτρόφοι

Ερώτηση στην Βουλή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Ευαγγελίας Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας φαίνεται ότι εξαντλείται στις υποσχέσεις για επενδύσεις στον κτηνοτροφικό τομέα ή κλάδο μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Κατά τα λοιπά, συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση στον αγροτο-κτηνοτροφικό χώρο, όπου η χώρα μας εμφανίζεται σταθερά ελλειμματική και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια, ιδιαίτερα ως προς τις τιμές των ζωοτροφών και τις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων.Έτσι, η ελληνική κτηνοτροφία απαξιώνεται και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων δεν έχει επιλυθεί ακόμα παρά τις όποιες εξαγγελίες των αρμοδίων. Πιο συγκεκριμένα η ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή εξακολουθεί να είναι μεγάλη και δεν γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι στην αγορά. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κτηνοτρόφων της χώρας για άμεση ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των αναγκαίων εγκαταστάσεων, καθώς και για χορήγηση άτοκων δανείων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους ιδιαίτερα στις προμήθεια των ζωοτροφών, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Προτίθεται να έρθει άμεσα σε επαφή με τους κτηνοτρόφους της χώρας και να δρομολογήσει τις λύσεις που απαιτούνται ώστε οι μικρομεσαίοι ιδιαίτερα παραγωγοί να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται και να βελτιωθεί η κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



Κόκκινη κάρτα στην κυκλοφορία παραπλανητικής βρεφικής τροφής


 Ερώτηση Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν
Για ακόμη μία φορά, ο Επίτροπος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ντάλι, μεθόδευσε την έγκριση "ισχυρισμού υγείας" για προϊόν της βιομηχανίας τροφίμων, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τις μη τεκμηριωμένες ευεργετικές επιδράσεις του εν λόγω προϊόντος.Το θέμα έθεσε με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, επικαλούμενος τον Κανονισμό 1924/2006/ΕΚ σχετικά με τους "ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα", ο οποίος προνοεί για την πρόληψη της εκμετάλλευσης των καταναλωτών, δεν επιτρέπει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς και ορίζει ότι "οι ισχυρισμοί υγείας" πρέπει να εγκρίνονται για χρήση στην ΕΕ μόνο μετά από επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.Συγκεκριμένα, εταιρείες τροφίμων ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση για αναγραφή στην ετικέτα βρεφικής τροφής με DHA (πολυακόρεστο λιπαρό οξύ - ωμέγα 3), ότι το DHA έχει ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη της όρασης των βρεφών. Πράγματι, το μητρικό γάλα είναι φυσική πηγή του εν λόγω λιπαρού οξέος και σημαντικό για την ανάπτυξη της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και της όρασης των βρεφών αλλά σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το συνθετικό DHA δεν έχει αποδεδειγμένα την ίδια ευεργετική αντίδραση και μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Επιπλέον πρόσφατη μελέτη που επικαλούνται ευρωβουλευτές της Επιτροπής για την Ασφάλεια Τροφίμων και τη Δημόσια Υγεία του ΕΚ, καταδεικνύει ότι νεαρά κορίτσια στα οποία χορηγήθηκε συνθετικό DHA, 10 χρόνια μετά, είχαν πρόβλημα παχυσαρκίας και αυξημένη πίεση σε σχέση με συνομήλικές τους που προσέλαβαν το DHA μέσω θηλασμού. Παρά τις αντιδράσεις όμως, η Κομισιόν απάντησε θετικά στο αίτημα της βιομηχανίας τροφίμων και ενέκρινε σχέδιο Κανονισμού που επιτρέπει στις βρεφικές τροφές που περιέχουν DHA, την αναγραφή του "ισχυρισμού υγείας" ότι η χορήγησή του σε βρέφη μέχρι 12 μηνών συμβάλλει στην ανάπτυξη της όρασης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "η διατροφή παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των βρεφών και είναι ακόμη πιο επιτακτικό "οι ισχυρισμοί υγείας" να είναι ακριβείς για προϊόντα που απευθύνονται σ΄αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες. Οι προσπάθειες της Επιτροπής να τοποθετήσουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών πάνω από την προστασία του καταναλωτή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για βρέφη και νήπια, είναι απαράδεκτες".
Να σημειωθεί ότι μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ από όλες τις Πολιτικές Ομάδες προτίθενται να εναντιωθούν με βάση την κανονιστική διαδικασία ελέγχου του ΕΚ, στην εν λόγω έγκριση του "ισχυρισμού υγείας" DHA στις βρεφικές τροφές και να καταθέσουν ψήφισμα υπέρ της απόσυρσης της αναγραφής.
Το Γραφείο Τύπου

Μετέωρα τα ειδικά μισθολόγια

Η επιτροπή, που έχει συσταθεί για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, παρέδωσε το σχέδιό της στους αρμόδιους υπουργούς. Ολα τα ειδικά επιδόματα βρίσκονται στον αέρα. Διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις αποδοχές κατά κλάδο «E» 1/3
Η σταδιακή κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η ενσωμάτωσή τους στον «κορμό» του ενιαίου αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση. Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, επεξεργάζεται προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση των μισθολογίων που αφορούν περίπου 300.000 υπαλλήλους: τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, τους διπλωματικούς υπάλληλους, τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τους εργαζομένους των ΟΤΑ.Περισσότερα άρθρα...Νέα ακροδεξιά πρόκληση στον ΔήμοΚολλάνε «ένσημα» στην ΥπατίαΠρόγραμμα επιδότησης ενοικίουΣυλλήψεις μετά από συμπλοκήΠυρκαγιά σε ξενοδοχείο με μαθητέςΙντερσίτι παρέσυρε και σκότωσε 36χρονοΔίκτυο τραμ για περιοχές όπου δεν πάει το μετρόΜείωση νεκρών, αύξηση τροχαίωνΟι οδηγοί ψηφίζουν ασφάλειαΚαταθέσεις τριών αστυνομικώνΟροι για τον «τοξοβόλο» της πορείας5,2 Ρίχτερ χτύπησαν την Κρήτη12χρονος πυροβόλησε 7χρονοΠρωτιά στο e-φλερτΟ καρπός που ήρθε από το κρύοΑνατροπές για συνταξιούχους που εργάζονταιΧωρίς συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ συνεδριάζει το συντονιστικόΛιγότεροι νεκροί, περισσότερα ατυχήματα στην άσφαλτο πέρυσιΠροτείνουν 13 κινήσεις για Κεραμεικό και ΜεταξουργείοΣτο πειθαρχικό για τα «φάουλ» της μετάδοσηςΥπό όρους οι κλαδικές συμβάσειςΠροβληματισμός για την αποχήΣεισμός 5,2 Ρίχτερ στην ΚρήτηΠροσπάθησαν να «ξηλώσουν» ΑΤΜΛηστεία σε χρηματαποστολή στο ΜενίδιΕλεύθερος με περιοριστικούς όρους ο «τοξοβόλος»Διαμαντοπούλου: Δεν υπαγορεύει το ΔΝΤ τις συγχωνεύσεις σχολείωνΔρίτσας:έξω οι δικυκλιστές της ΕΛΑΣ από κινητοποιήσειςΔεν θα μεταφέρει μαθητές το ΚΤΕΛ ΑρκαδίαςΠράσινο φως για το ηλεκτρονικό εισιτήριοΒρήκαν καμένα χαρτονομίσματα στα σκουπίδιαΠροβλήματα στην Ε.Ο. στο Δερβένι Σύμφωνα με το σενάριο της επιτροπής, που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, προτείνεται η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος θέσης και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.

Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν, ύστερα από μειώσεις που θα φτάσουν και στο 20%, στον βασικό μισθό.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, αναφέρουν ότι η λύση της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, εάν τελικώς αποφασιστεί, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι υπάλληλοι στα νέα δεδομένα των αποδοχών τους που σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόμισθων θα μειωθούν έως και 20%.
Σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο του ενιαίου μισθολογίου, τότε υπάρχει μία πιθανότητα να διαφοροποιούνται οι μισθοί των συγκεκριμένων κατηγοριών και ως προς το ύψος του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα συνθηκών εργασίας θα ενσωματώνει μέρος των ειδικών επιδομάτων που ήδη καταβάλλονται γι' αυτόν τον σκοπό (π.χ. επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ).
Οι βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο θα είναι:
Iδιες αποδοχές για όλους τους υπαλλήλους που έχουν κοινά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
Διατήρηση του συνολικού μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων (15,4 δισ. ευρώ.) έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις περικοπές των επιδομάτων το 2010.
Αναπροσαρμογή και ανακατανομή των επιδομάτων προς όφελος των χαμηλόμισθων.
Οι υπάλληλοι που λαμβάνουν «υψηλά» επιδόματα θα χάσουν μέχρι και το 40% των αποδοχών τους.
Αντίστοιχα το σύνολο των κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν από το «μαχαίρι» των υψηλών επιδομάτων θα αναδιανεμηθεί σε υπαλλήλους που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
"Εθνος"






Βασίλης Μπαλάφας : « Να δημιουργηθεί "Δημοτικό Κέντρο Τεκμηρίωσης" στον Δήμου Κορινθίων»

 
 Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011, το πρωί, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου το λεύκωμα «Κόρινθος 1858-2008», ενώ παράλληλα τιμήθηκε ο κ. Χαράλαμπος Πρεδάρης για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που διέθεσε από το προσωπικό του αρχείο για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης από τον Δήμο Κορινθίων.
Σπάνιες φωτογραφίες και σχέδια που καλύπτουν την ιστορία της νέας πόλης της Κορίνθου από τότε που ιδρύθηκε το 1858, στη σημερινή της θέση, συμπεριλαμβάνονται πλέον σε ένα λεύκωμα που είναι και μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα με τη συμβολή της κας Μάγιας Φουριώτη.
Πρόκειται αναμφισβήτητα, για μια πολύτιμη παρακαταθήκη που οφείλουμε στον κο Πρεδάρη, όμως το προσωπικό του αρχειακό υλικό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και ανυπολόγιστης αξίας για την πόλη, σύμφωνα με όσα είπε ο φιλόλογος κος Παναγιώτης Χωρίκης που παρουσίασε το λεύκωμα.
Η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Κορινθίων που αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη συγκέντρωση ιστορικού υλικού της πόλης, μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί, αποκτώντας χαρακτηριστικά διαρκούς αναζήτησης και καταγραφής της ιστορίας. Τα ευεργετήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι πολυσχιδή, με κυριότερο εκείνο της ενίσχυσης και της ανάδειξης της ταυτότητος του Δήμου Κορινθίων και της πρωτεύουσάς του.Πολλοί πολίτες του δήμου έχουν στη διάθεσή τους ανεκτίμητο υλικό (φωτογραφίες, αρχείο εφημερίδων, έγγραφα, βιβλία κ.α.) που μπορούν να αξιοποιηθούν, να ψηφιοποιηθούν και να ενοποιηθούν σε ένα κοινό δημόσιο αρχείο, συνιστώντας μια πολύτιμη πηγή ιστορικής πληροφόρησης και καταγραφής, συνεχούς ανατροφοδότησης από τους ίδιους τους δημότες.
Μια τέτοια προσπάθεια, για να είναι αποδοτική, αξιόπιστη και αξιοποιήσιμη από τις επόμενες γενεές, οφείλει να στηρίζεται σε μια διαδικασία τεκμηρίωσης.
Η πρότασή μου είναι να δημιουργηθεί ένα "Δημοτικό Κέντρο Τεκμηρίωσης" του Δήμου Κορινθίων, εξ ολοκλήρου ψηφιακό, τόσο ως προς την υπόσταση, όσο και ως προς τη λειτουργία του. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας ακόμα οργανισμός που θα "βαλτώσει" μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Το "Δημοτικό Κέντρο Τεκμηρίωσης" μπορεί να είναι μια εξ ολοκλήρου διαδικτυακή εφαρμογή που θα φιλοξενείται σε έναν απομακρυσμένο εξυπηρετητή (web server) και θα προσφέρει διεπαφή με το χρήστη, μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να καταθέτουν ψηφιακό υλικό το οποίο θα παρουσιάζεται και θα υπάρχει η δυνατότητα να καταγράψουν οι πολίτες πρόσωπα που πιθανώς αναγνωρίζουν στο ψηφιακό υλικό ή γεγονότα της εποχής που απεικονίζονται αλλά δεν έχουν καταγραφεί.
Μια τέτοια αλληλεπίδραση θα καταστήσει τους δημότες ταυτόχρονα κοινωνούς και καταγραφείς της ιστορίας του τόπου μας.Από την πλευρά του ο Δήμος Κορινθίων, μπορεί να εντάξει στις αρμοδιότητες κάποιου εργαζομένου, την αποδοχή υλικού στο Δημαρχείο σε συγκεκριμένες ώρες, υλικό που θα ψηφιοποιείται άμεσα και θα τίθεται προς "διαβούλευση" για την τεκμηρίωσή του στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Το ηλεκτρονικό "Δημοτικό Κέντρο Τεκμηρίωσης" του Δήμου Κορινθίων θα μπορούσαν να το διαχειρίζονται και πιστοποιημένοι πολίτες - εθελοντές (moderators) από το Δήμο, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο υπάλληλο που θα έχει το ρόλο του κεντρικού διαχειριστή (administrator).Τέλος, η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνδυαστεί με τη δράση έγκριτων Κορινθίων που αποδεδειγμένα ασχολούνται με την ιστορία της πόλης και του δήμου, συστήνοντας ένα διοικητικό συμβούλιο, υπεύθυνο και για την τελική τεκμηρίωση του "υπό διαβούλευση" υλικού. Μια τέτοια προσωπικότητα, πιθανώς, θα μπορούσε να ήταν ο νομικός - ιστορικός κ. Ματθαίος Ανδρεάδης, αναλαμβάνοντας επικεφαλής στο εγχείρημα, στα πρώτα του βήματα, γνωστός για το σχετικό έργο του.Με ελάχιστο κόστος θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ανεκτίμητη προσφορά για τον τόπο.Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λεύκωμα που παρουσιάστηκε το Σάββατο, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που απεικονίζουν πρόσωπα από τη δραστηριότητα της πόλης και θα ήταν εντυπωσιακό αν ήταν δυνατό να μνημονεύονται για παράδειγμα οι ιδιότητες και τα ονόματά τους.Η παραπάνω πρόταση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά κατόπιν προτάσεων - παρατηρήσεων πολιτών και των ιθυνόντων του Δήμου Κορινθίων.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Χατζηνικολάου και Τσοχατζόπουλου

Νέα και ειδήσεις μέσα απο τις σελίδες της "Μακεδονίας"

   Κάντε κλικ εδώ.          http://www.makthes.gr/news/view/Main/reportage/

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης

 

Ένα κερί γι' αυτούς που πίστεψαν στη δημοκρατία


Όταν αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Πατρίδα, δε μπορούμε να μένουμε απαθείς.Το δράμα που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες στη Βόρειο Αφρική δεν έχει τελειωμό την ίδια ώρα που η διεθνής κοινότητα επιμένει να ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά μεγέθη και δημοσιονομικά μέτρα.Αδιαφορεί μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και δε δίνει σημασία στις συνέπειές του.Ως νέοι άνθρωποι αντιστεκόμαστε.Λέμε όχι στη βιαιότητα που συντελείται και ζητάμε από το ελληνικό Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθεί τέλος
στην αιματοχυσία. Συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες εκείνων που έχουν χάσει τις ζωές τους προκειμένου να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα.Στηρίζουμε τη Δημοκρατία, απαιτούμε να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.Καλούμε σε συμβολική σιωπηρή διαμαρτυρία την Τρίτη 1 Μαρτίου ώρα 18.30έξω από την Πρεσβεία της Λιβύης (Βύρωνος 3, Π. Ψυχικό).Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν αποτελεί κατάκτηση. Είναι δικαίωμα.Αρκετά.
Από το Γραφείο Τύπου
της ΟΝΝΕΔ

Ποινές κάθειρξης σε επίορκους εφοριακούς, στη Θεσσαλονίκη

Ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος τριών επίορκων εφοριακών για το μεγάλο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους 30 δισ. δρχ. από ιδιοκτήτες εταιριών-μαϊμού που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές.Πρόκειται για την πρώην προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ της Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης - ήδη κρατούμενη στις φυλακές Διαβατών - και δύο πρώην διευθυντές της υπηρεσίας. Η πρώτη καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών ενώ οι άλλοι δύο σε ποινές κάθειρξης 5 και 8 ετών.
Η υπόθεση αφορούσε παράνομες επιστροφές 800 εκατομμυρίων δρχ. σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης, την περίοδο 1998-99.Για την ίδια υπόθεση το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 4 ετών στον λογιστή Ν.Κ. και σε ιδιώτη - έμπορο, ενώ αθωώθηκαν δύο υπάλληλοι της παραπάνω ΔΟΥ. Στον 58χρονο λογιστή αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο 58χρονος υπέβαλλε στην εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δύο πολυσέλιδες αναφορές με τις οποίες κατήγγειλε επωνύμως δεκάδες εφοριακούς, τελωνειακούς, στελέχη διαφόρων ΔΟΥ για παράνομες δραστηριότητες κατά την τελευταία 10ετία. Βάσει αυτών των καταγγελιών διεξάγεται εισαγγελική έρευνα. Να σημειωθεί ότι για το σκάνδαλο με τις επιστροφές ΦΠΑ έχουν καταδικαστεί αρκετοί εφοριακοί και επιχειρηματίες σε διαφορετικές δίκες που γίνονται στη Θεσσαλονίκη.





«Όλοι στο Σύνταγμα 1η Μάρτη για την Ελευθερία»


Νέα κινητοποίηση κατά του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καλούν τα μέλη του ανοιχτού συντονισμού επιβατών Αττικής την 1 Μαρτίου, με σύνθημα «Όλοι στο Σύνταγμα 1η Μάρτη για την Ελευθερία»
Από τις 06:30 έως τις 09:30 καλούν τους επιβάτες να μην πληρώσουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Συνεχίζουμε με μαζική και συλλογική Αντίδραση – Ανυπακοή:
- Για να παρθούν πίσω οι δυσβάστακτες αυξήσεις στα εισιτήρια
- Να ακυρωθούν τα μέτρα που διαλύουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και μετατρέπουν την μετακίνηση σε είδος πολυτελείας
- Ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εργαζομένων».