Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μουσικοχορευτική παράσταση στην Κόρινθο

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Ξυλοκέριζας σας προσκαλεί στη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο
«Αχ, αγαπημένη μάνα» που θα πραγματοποιηθεί το  Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (επί της Δαμασκηνού). Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου,καθώς και οι μουσικοί:
Νίκος Οικονομίδης – βιολί, τραγούδι
Βασίλης Γραμματικός – γκάιντα, φλογέρα, ποντιακή λύρα
Μαρία Πλουμή – λαούτο
Χρήστος Λυκουρέντζος – κρουστά
Στο τραγούδι η Κυριακή Σπανού
και η Ιωάννα Χρυσανθοπούλου.
 ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ομιλία Μίκη Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 18.00, στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, με την παρουσία Σπιθών από όλη την Ελλάδα.
Κεντρικός ομιλητής ο ιδρυτής της Κίνησης, Μίκης Θεοδωράκης.
Θα μιλήσουν επίσης από την Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή, ο Γιώργος Κασιμάτης, ο Κώστας Ζουράρις, ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο Στέφανος Ληναίος, και ο Δημήτρης Καζάκης.



Κρούσματα παραβιάσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε κονσερβοποιημένα προϊόντα τόνου στην Ελλάδα


Απάντηση Δαμανάκη σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών Κ. Πουπάκη και καθ. Ι. Α. Τσουκαλά


Ενήμερη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα ανάλυσεων που πραγματοποίησε η Greenpeace σε κονσερβοποιημένα προϊόντα τόνου σε 50 μάρκες ευρείας κατανάλωσης από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες και παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτή την απάντηση έδωσε η Ελληνίδα Επίτροπος, κα Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας σε σχετική ερώτηση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κκ. Κώστα Πουπάκη και Καθ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις κονσερβοποιημένων προϊόντων τα οποία περιείχαν είδη τόνου διαφορετικά από αυτά που αναγραφόταν στην συσκευασία ή ακόμη και μείγματα διαφορετικών ειδών. Επιπλέον, αρκετές συσκευασίες περιείχαν είδη τόνου που κινδυνεύουν από υπεραλίευση. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από έγκυρο ισπανικό ερευνητικό κέντρο με τη μέθοδο του DNA. Στην απάντησή της, η Επίτροπος διευκρίνισε ότι, όταν στη συσκευασία προϊόντος σε κονσέρβα αναφέρεται ότι περιέχει κάποιο είδος τόνου ή παλαμίδας και αυτό δεν ισχύει πλήρως ή εν μέρει, θεωρείται παραβίαση της θεμελιώδους απαίτησης της οδηγίας 2000/13/ΕΚ σχετικά με την επισήμανση, την παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων. Σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας, η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να οδηγεί τον καταναλωτή σε πλάνη, ιδίως ως προς τα χαρακτηριστικά του τροφίμου, τη σύνθεση, την ποσότητα, τη διατηρησιμότητα, την καταγωγή ή την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής.Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο, σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν επιτύχουν συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά των κρατών μελών. Τέλος, σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών για συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή, η κα Δαμανάκη υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης της πολιτικής για την αγορά των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, θα υποβληθούν νέες νομοθετικές προτάσεις, μέχρι το καλοκαίρι του 2011, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. «Η σωστή επισήμανση των προϊόντων και η πλήρης ενημέρωση των ευρωπαίων καταναλωτών αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή υγιεινών τροφίμων και την προστασία της υγείας τους. Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα και πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένος για το προϊόν που πρόκειται να βάλει στο ντουλάπι του σπιτιού του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό παρήχθη. Για λόγο αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς στην αγορά τροφίμων προκειμένου οι παραγωγοί και οι διανομείς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με αποτελεσματικό τρόπο» υπογράμμισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Το Μνημόνιο ακυρώνει και κάθε ευκαιρία ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ.

 Απάντηση Κομισιόν στο Νίκο Χουντή.

Δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, στο προβλεπτό μέλλον. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, από απάντηση της Κομισιόν προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την τροποποίηση του ΕΣΠΑ, όπως θα μπορούσε να έχει πράξει με βάση το αρ. 33.2 του Κανονισμού για τα Διαρθρωτικά Ταμεία (1083/2006), το οποίο προβλέπει την αναθεώρηση των εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «ύστερα από σημαντικές κοινωνικοοικονομικές μεταβολές, προκειμένου να ληφθούν περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο υπόψη σημαντικές μεταβολές των κοινοτικών, εθνικών ή περιφερειακών προτεραιοτήτων ... ή εάν ανακύψουν δυσκολίες κατά την υλοποίηση», με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε ταυτόχρονα να αναθεωρεί τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και να ικανοποιεί τους στόχους απορροφητικότητας του Μνημονίου.
Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «επικαιροποιήσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, το ΕΣΠΑ 2007-2013, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που επιβάλει η οικονομική κρίση», να υπάρξει «μικρότερη συμμετοχή του κράτους μέλους στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα», καθώς και να εξεταστούν οι δυνατότητες «ανάπτυξης κοινωνικών μέτρων και πολιτικών για τομείς όπως, τουρισμός και η ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων»
Στην απάντησή της η Κομισιόν τονίζει ότι «Η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να μην αρχίσει το 2010 αναθεώρηση των Ελληνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων», προβάλλοντας το καταπληκτικό επιχειρήματα ότι «η χρονοβόρα διαδικασία της αναθεώρησης θα κατηύθυνε αλλού τις προσπάθειες που απαιτούνταν για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων» που θέτει το Μνημόνιο Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ.
Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τη στιγμή που η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και την ανεργία, τη στιγμή που καταργούνται εργασιακά δικαιώματα αιώνων, το Μνημόνιο απαγορεύει και την απαραίτητη αναθεώρηση των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ που είχε υιοθετηθεί πρίν την κρίση και επομένως ακυρώνει κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αλλά και κάθε ευκαιρία ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Χρειάζεται η κυβέρνηση να δεσμευτεί άμεσα ότι θα αναθεωρήσει τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ με στόχο την ανακούφιση των εργαζομένων, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

Η απάντηση της Κομισιόν στα ερωτήματα του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

“Η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να μην αρχίσει το 2010 αναθεώρηση των Ελληνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, εφόσον η απορρόφηση των κεφαλαίων των Διαρθρωτικών Ταμείων στην Ελλάδα δεν σημείωσε ικανή πρόοδο ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή κατάλληλων συμπερασμάτων σχετικά με νέες κατευθύνσεις που θα εξυπηρετούσε μια αναθεώρηση. Οι ελληνικές αρχές συμμετείχαν σε μια σημαντική προσπάθεια για την ικανοποίηση των ετήσιων στόχων απορρόφησης και άλλων απαιτήσεων για το 2010 που έθεσε το Μνημόνιο Συνεννόησης. Η χρονοβόρα διαδικασία της αναθεώρησης θα κατηύθυνε αλλού τις προσπάθειες που απαιτούνταν για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων. Το ποσοστό απορρόφησης αυξήθηκε σημαντικά έως τα τέλη του 2010. Επιπλέον, τα προγράμματα προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης.Οι κανονισμοί των Διαρθρωτικών Ταμείων τροποποιήθηκαν αρχικά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ανάκαμψη της Οικονομίας στις αρχές του 2009.. Εν συνεχεία, προκειμένου να αυξηθεί ο αντίκτυπος της χρηματοδότησης της ΕΕ στις εθνικές οικονομίες και τις αγορές εργασίας, τροποποιήθηκαν οι κανονισμοί εκ νέου το 2010 μετά από διεξοδικές συζητήσεις και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Στην ως άνω δέσμη τροποποιήσεων συζητήθηκαν και εξετάσθηκαν αποδεκτές τροποποιήσεις και ευελιξίες σε σχέση με τις απαιτήσεις εθνικής συγχρηματοδότησης. Η Επιτροπή θεωρεί επιπλέον, ότι η τροποποίηση των κανονισμών, οι οποίοι εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη, δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος για την ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους.”
 Το Γραφείο Τύπου















Σταύρος Καλαφάτης: «Εμπαιγμός και εξαπάτηση μεταταχθέντων υπαλλήλων σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 11553/17-02-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, με θέμα «Εμπαιγμός υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν ή μετατάχθηκαν σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το πρόγραμμα "Καλλικράτης"».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, υπενθυμίζει τις αρχικές διατάξεις του προγράμματος "Καλλικράτης" σύμφωνα με τις οποίες δημόσιοι υπάλληλοι που θα μεταφέρονταν ή θα μετατάσσονταν σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες οικιοθελώς ή αυτοδικαίως, θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τις "τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές και τα πάσης φύσεως επιδόματα διατηρώντας τα ως προσωπική διαφορά".
Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση, να εμπαίξει και να εξαπατήσει σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη τους εν λόγω δημοσίους υπαλλήλους, αφού με νέα διάταξη που καταργεί όλες τις προηγούμενες προβλέπει ότι τελικά δεν μπορούν "να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον απολαβές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίον μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν".
Η αναξιοπιστία, η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού από την αποσυντονισμένη κυβέρνηση της χώρας συνεχίζεται, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, αυτή τη φορά στο ζήτημα του προσωπικού των Δήμων και Αιρετών Περιφερειών, το οποίο μέσα σ' αυτή τη σύγχυση, καλείται να εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα το νέο θεσμό του "Καλλικράτη".
*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.11553/17-02-2011
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Εμπαιγμός υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν ή μετατάχθηκαν σε Δήμους και
Αιρετές Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το πρόγραμμα "Καλλικράτης"».

Η στοχοποίηση, η απαξίωση και ο εμπαιγμός των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας συνεχίζεται από την σημερινή κυβέρνηση, η οποία για ακόμη μια φορά εκτίθεται απροκάλυπτα για την έλλειψη σχεδιασμού και την αναξιοπιστία της.
Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος "Καλλικράτης" (Ν.3852/07-06-2010) προβλέπονταν η οικιοθελής και η αυτοδίκαιη μεταφορά ή μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων, στις νέες δομές των Δήμων και των Αιρετών Περιφερειών της Χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 255, 256 και 257 του συγκεκριμένου νόμου. Στις εν λόγω διατάξεις, μεταξύ άλλων, ορίζονταν ρητά ότι το προσωπικό που θα μεταφερθεί ή θα μεταταχθεί στις νέες δομές θα εξακολουθεί να λαμβάνει τις "τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές και τα πάσης φύσεως επιδόματα διατηρώντας τα ως προσωπική διαφορά".
Με βάση το ανωτέρω νομικό πλαίσιο, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις τους και με την έκδοση των προβλεπόμενων διαπιστωτικών πράξεων, ολοκληρώθηκε τόσο η οικιοθελής όσο και η αυτοδίκαιη διαδικασία μεταφοράς και μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες της χώρας.
Και έρχεται η κυβέρνηση χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή προκάλυψη, να εμπαίξει και να εξαπατήσει τους εν λόγω υπαλλήλους, καταργώντας την ανωτέρω ρητή διάταξη, με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 2, παρ.22 του Ν.3899/17-12-2010. Σύμφωνα με αυτή τη νέα διάταξη ορίζεται αναδρομικά ότι "Όσοι από 01/01/2010 έχουν μεταταχθεί ή μεταφερθεί, καθώς και όσοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται εφεξής, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, σε άλλο φορέα του δημοσίου τομέα, δικαιούνται μόνον το σύνολο των αποδοχών του φορέα στον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται, χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον απολαβές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίον μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται".
Η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης, έκανε για ακόμη μια φορά την εμφάνισή της όσον αφορά το πρόγραμμα "Καλλικράτης", αυτή τη φορά στο ζήτημα του προσωπικού των Δήμων και Αιρετών Περιφερειών, που κατά τ' άλλα καλείται να λειτουργήσει και να εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα το νέο θεσμό διοίκησης της χώρας.
Για όλα τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Η αναδρομικότητα από 01/01/2010, της διάταξης του άρθρου 2, παρ.22 του Ν.3899/17-12-2010, περιλαμβάνει και τους δημοσίους υπαλλήλους που μεταφέρθηκαν ή μετατάχθηκαν σε Δήμους ή Αιρετές Περιφέρειες, σύμφωνα με το πρόγραμμα "Καλλικράτης";
2. Αν ναι, θεωρεί η κυβέρνηση ότι μπορεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις αναξιοπιστίας, να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, χωρίς προβλήματα και αντιδράσεις ο νέος θεσμός του "Καλλικράτη" στις καινούριες δομές των Δήμων και των Αιρετών Περιφερειών ;
3. Σε διαφορετική περίπτωση, προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και να εξαιρέσει τους εν λόγω δημοσίους υπαλλήλους από την ανωτέρω διάταξη ή να την καταργήσει στο σύνολο, προκειμένου να αποκαταστήσει την όποια αξιοπιστία της ;
Αθήνα, Φεβρουαρίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης



Πρωτοβουλίες για μέριμνα αστέγων και απόρων Θεσσαλονίκης

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες η με αριθμ. 9092/14-01-2011 επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Πρωτοβουλίες για μέριμνα αστέγων και απόρων της Θεσσαλονίκης» που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε την αρνητική πρωτιά της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία που ανέρχεται στο 16%, (ενώ σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 20%) και επεσήμανε τη σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων απόρων και αστέγων πολιτών.
Αναλύοντας το φαινόμενο αυτό παρέθεσε κατά την ομιλία του σημαντικά στοιχεία που σκιαγραφούν το θλιβερό αυτό φαινόμενο και την ανησυχητική επέκταση του φάσματος της φτώχειας. Συγκεκριμένα:
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Απρίλιο του 2009 κατέγραψε 7.720 άστεγους Έλληνες ενώ το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την έλλειψη στέγης υπολογίζει τον αριθμό αυτό σε πάνω από 20.000. Στη Θεσσαλονίκη οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει τους 2.500.
Παρατηρείται αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στην ταυτότητα αυτών των πολιτών, οι οποίοι δεν ανήκουν πλέον μόνο σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως εξαρτημένοι ναρκομανείς, εξαρτημένοι από αλκοόλ κ.ά.
Το 2010 στο Δήμο Θεσσαλονίκη καταγράφεται αύξηση σε σχέση με το 2009: 10% στα βιβλιάρια υγειονομικής περίθαλψης απόρων. 20% στις μερίδες συσσιτίου και 30% στις αιτήσεις για οικονομική υποστήριξη. Πρόκειται κατά 70% για ανθρώπους ηλικίας γύρω στα 50 έτη και κατά 80% άνεργους, κυρίως δε ανύπαντρες μητέρες με 2 παιδιά.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στους γειτονικούς δήμους.

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στον τομέα αυτό, επισημαίνοντας ότι στις ενορίες της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης λειτουργούν συνολικά 15 δομές συσσιτίων, από τις οποίες προσφέρονται καθημερινά περίπου 2.000 μερίδες φαγητού ενώ από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως προσφέρονται 1.500 μερίδες συσσιτίου.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαυθεί μόνο στις φιλότιμες προσπάθειες της Εκκλησίας, των Δήμων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά να αναλάβει η ίδια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα "δίχτυ" προστασίας και ασφάλειας απόρων και αστέγων. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Καλαφάτης κατέληξε μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:
1. Οι άστεγοι πρέπει να αναγνωρισθούν ως ειδική ομάδα που ανήκει στον ευπαθή πληθυσμό.
2. Πρέπει να αναπτυχθούν προνοιακά προγράμματα, όπως το Charity που ισχύει στο εξωτερικό, στο οποίο άστεγοι και άποροι φιλοξενούνται σε ξενώνες και υποβοηθούνται ώστε να γίνουν επαγγελματικά και οικονομικά αυτοδύναμοι.
3. Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει και να αντλήσει τα διαθέσιμα κονδύλια που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προορίζονται για προβλήματα στέγασης και περίθαλψης περιθωριοποιημένων ομάδων.
4. Θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία προς όφελος των αστέγων και απόρων της χώρας.



Νίκος Χουντής : «Μπαρόζο και Κομισιόν ανοίγουν άλλο ένα παράθυρο για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη»


Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για την κατάργηση της «μηδενικής ανοχής» στην ύπαρξη μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές
Με απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής Τροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Ζώων εγκρίθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2011, πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταργεί τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία για «μηδενική ανοχή» μεταλλαγμένων στις εισαγόμενες ζωοτροφές και επιτρέπει όριο επιμόλυνσης 0,1%.
Προς το παρόν το μέτρο αυτό θα ισχύσει, κατά τις δηλώσεις της Κομισιόν, μόνο για τις ζωοτροφές και όχι για προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ήδη όμως, άνοιξε η όρεξη και στη βιομηχανία τροφίμων καθώς και στις προμηθεύτριες χώρες, οι οποίες εκφράζουν τη δυσφορία τους για τον περιορισμό του μέτρου στις ζωοτροφές και απαιτούν την επέκτασή του και στις τροφές για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν, δήλωσε: "Μέχρι σήμερα ίσχυε η πολιτική της μηδενικής ανοχής για τα μεταλλαγμένα. Τώρα, με την επιβολή ορίου επιμόλυνσης στις ζωοτροφές χωρίς παράλληλη υποχρεωτική ιχνηλασιμότητα και σήμανση, αφενός δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε αν αυτό το όριο περιορίζεται στο 0,1% ή το υπερβαίνει. Αφετέρου, η μεταλλαγμένη ζωοτροφή μεταφέρεται στους ιστούς των ζώων, άρα και στο γάλα, το κρέας, τα αυγά, το βούτυρο κλπ. Συμπέρασμα: οι καταναλωτές δεν θα μπορούν στο εξής να είναι ασφαλισμένοι ως προς το προϊόν που καταναλώνουν αφού δεν θα γνωρίζουν τι αγοράζουν. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη (σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο) εναντιώνεται ξεκάθαρα όλο και περισσότερο στα μεταλλαγμένα, οι Μπαρόζο και Ντάλι ανοίγουν όλο και πιο πολύ την ευρωπαϊκή αγορά σ΄αυτά, υποκύπτοντας στις πιέσεις μιας χούφτας πολυεθνικών εταιρειών και αδιαφορώντας τόσο για την αρχή της προφύλαξης όσο και για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην ανθρώπινη υγεία".
 Το Γραφείο Τύπου