Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αξίζει να το διαβάσετε!

Στην τελική ευθεία για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το πόρισμα για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα, από την επιτροπή, που συστάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.Το πόρισμα, που θα υποβληθεί στους υπουργούς Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εντός των επόμενων δέκα ημερών, θα περιγράφει αναλυτικά τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα υπουργεία, τους φορείς και τους οργανισμούς, και παράλληλα θα διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακατανομή του προσωπικού σε όλο τον δημόσιο τομέα.Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών έχει στα χέρια του στοιχεία για πολλές από τις ακραίες μισθολογικές διαφορές, που υπάρχουν στα υπουργεία, και για επιδόματα - πρόκληση, που δίδονται στον δημόσιο τομέα και συνιστούν αδικία, έναντι άλλων υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, θέση, χρόνια και τομέα ευθύνης. Ωστόσο, αυτό που από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έχει διατυπωθεί επισήμως ως φόβος είναι η περαιτέρω περικοπή του εισοδήματος των δημόσιων υπαλλήλων, παρότι ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι το νέο ενιαίο μισθολόγιο δεν θα υλοποιηθεί για να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο, αλλά για να υπάρξει, επιτέλους, ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολογικό σύστημα. Επίσης, το πόρισμα θα αποτελέσει τη διαπραγματευτική βάση για την κυβέρνηση και την ΑΔΕΔΥ, σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο. Σε αυτό, δε, θα στηριχθεί και η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των δημόσιων υπηρεσιών, που έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση ή συγχώνευση φορέων και τις μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων.





Σήμερα ο χορός της Νεολαίας των Ακριτών του Πόντου

Το τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» διοργανώνει τον ετήσιο χορό του σήμερα Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 στο «Μπακάλικο Λαδόκολλα» (Καραολή & Δημητρίου 10 Εύοσμος).Στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας προσκαλούμε και σας διαβεβαιώνουμε πως θα ζήσετε μία αξέχαστη εμπειρία.
Μια εξαιρετική βραδιά με εκπληκτικό πρόγραμμα πλαισιωμένο από τους Αντώνη Παπαδόπουλο, Γιάννη Τσιτιρίδη, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, Κώστα Πουτακίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο Μπάμπη Κεμανετζίδη Δημήτρη Παπαδόπουλο, Κώστα Τυρεκίδη, Ιάκωβο Νικολαΐδη και Στέφανο Ρέπανο.
Πιστεύοντας πως θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
Ψωμιάδου Κυριακή
Η Γραμματέας
Φανή Αλεξανδρίδου

Απόσυρση της εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους

Δήλωση του Εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκη με αφορμή την απόσυρση της εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο – δόλωμα για τους ημιυπαίθριους. Αναγκάστηκαν να το κάνουν. Προφανώς κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν. Περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία».
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ














Θανατηφόρα σύγκρουση φορτηγών στην Εγνατία Οδό στο Προφήτη.

Στις 05:30 σήμερα τα ξημερώματα, στην Εγνατία Οδό (στο ρεύμα εισόδου στο ύψος Προφήτη), ένα Ι.Χ. φορτηγό, που οδηγούσε ένας 28χρονος, έπεσε στο πίσω μέρος ενός άλλου φορτηγού, ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει, το οποίο οδηγούσε ένας 32χρονος άνδρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός του πρώτου οχήματος.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Λητής.



Ροζ επιστολές αναστατώνουν χωριό και πρωην βουλευτή!!!


Περισσότερες από 30 είναι οι χειρόγραφες , κακογραμμένες και ανορθόγραφες επιστολές που αναστάτωσαν τις τελευταίες μέρες τη μικρή κοινωνία χωριού της Β. Ελλάδας… (Αγία Ελένη Σερρών) Ο άγνωστος επιστολογράφος που έχει γίνει «φόβος και τρόμος» των κατοίκων του μικρού χωριού , το τελευταίο διάστημα «βομβαρδίζει» με ανώνυμες επιστολές τους κατοίκους του χωριού, στις οποίες αφήνει «ροζ» υπονοούμενα, και όχι μόνο, αλλά και για προσωπικές ή επαγγελματικές πτυχές των παραληπτών.Μερικές από αυτές γράφουν : «Έμαθα που συναντάς την ερωμένη σου», «Έχω μάθει πόσα κλέβεις από τον συνέταιρό σου», «Γνωρίζω τι κάνει η γυναίκα σου», «Θα έρθω να σε βρω εκεί που χαρτοπαίζετε στην παράνομη λέσχη»Παραλήπτης επιστολής είναι και ένας πρώην βουλευτής που κατάγεται από αυτό το χωριό …επικοινωνήσαμε μαζί του και μας είπε πως σε εκείνον η ανώνυμη επιστολή έφτασε όσο ήταν ακόμη βουλευτής και τον παρότρυνε πώς να ασκήσει τα πολιτικά του καθήκοντα χωρίς ωστόσο όπως μας είπε να τον απειλεί.Οι επιστολές φτάνουν μέσω ΕΛΤΑ και οι κάτοικοι αγανακτισμένοι πήγαν στην εισαγγελία για το καταγγείλουν. Μετά από αυτή την κίνηση άρχισε έρευνα τόσο από την εισαγγελία όσο και από την αστυνομία…Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «μαρτυριάρης» είναι ένας 50χρονο που με αυτόν τον τρόπο, θέλει να εκδικηθεί την πρώην σύζυγο του και τη διάλυση της οικογενείας του.[









Επίσκεψη Καλαφάτη στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και σύσκεψη για τα προβλήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο των επαφών του με την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τον Εμπορικό Σύλλογο και συζήτησε με τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, βασικά ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της πόλης.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα που αφορούν κυρίως :
• Την απελευθέρωση των επαγγελμάτων λιανικού - πλανόδιου εμπορίου,
• Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο,
• Τις εργασιακές σχέσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις,
• Το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης,
• Τη αδυναμία διοχέτευσης ρευστότητας των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις,
• Το παραεμπόριο και την παραοικονομία.
Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Καλαφάτης δεσμεύθηκε να προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του καθήκοντος, για την ανάδειξη και την προσπάθεια επίλυσης των ανωτέρω ζητημάτων. Παράλληλα μέσω αυτής της συνάντησης εγκαινίασε έναν διαρκή κύκλο διαλόγου με την επιχειρηματική και εμπορική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, με σκοπό μια παγιωμένη θεσμική επαφή αλληλεπίδρασης, προώθησης και στήριξης του "υγιούς επιχειρείν".



Δήλωση Σταύρου Καλαφάτη σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη.


Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη, με τον οποίον συζήτησαν θέματα υποδομών της πόλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :"Από την πρόσφατη συνάντηση και τις συζητήσεις του κ. Ρέππα με τον κ. Μπουτάρη για θέματα υποδομών της Θεσσαλονίκης, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να "τρέξει" αποτελεσματικά ζωτικά ζητήματα για την πόλη. Επιβεβαιώνονται οι διαπιστώσεις μας, για προχειρότητα και επικαλύψεις μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία παραδέχεται πλέον την αδυναμία συντονισμού της. Μια κυβέρνηση που για να συντονισθεί καταφεύγει τώρα σε "μνημόνια συνεργασίας" μεταξύ των Υπουργών της, στη λογική του "ελάτε να συζητήσουμε εγώ και ο εαυτός μου"! Είναι τραγικό ότι μετά από ενάμιση χρόνο, δεν τέθηκε ακόμη σε διαβούλευση η επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, για το οποίο εκφράζουμε τις αμφιβολίες μας, αν ελήφθη ουσιαστικά υπόψη για τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών-Μεταφορών της πόλης. Καθυστερήσεις, επικαλύψεις, σύγχυση και ερωτήματα για το πως "παντρεύονται" τελικά το Master Plan του κ. Ρέππα, με τις "εκθέσεις ιδεών" της κ. Μπιρμπίλη, το Μετρό του κ. Μαγκριώτη και το Τράμ ή τα καραβάκια του κ. Βούγια. Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που είναι τα μόνιμα και μοναδικά θύματα, της ασυνεννοησίας και των παλινωδιών μιας αποσυντονισμένης κυβέρνησης".



Προς τους παραγωγικούς φορείς του Νομού Πιερίας, Συλλόγους, Σωματεία και Δημοτικές παρατάξεις


Σας παρακαλούμε να προωθήσετε το παρακάτω κείμενο στα μέλη σας, με την παράκληση, για συμμετοχή στη διαμαρτυρία της επόμενης Κυριακής στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.
Η κινητοποίηση της Κυριακής και γενικότερα ο αγώνας κατά των διοδίων στην Πιερία, στηρίζεται ήδη από δεκάδες πολιτικά πρόσωπα, φορείς και συλλογικότητες του νομού μας και χιλιάδες πολίτες.
Στηρίξτε την Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας με την ενεργό συμμετοχή σας.
• Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα των Εθνικών μας δρόμων και του εθνικού πλούτου της χώρας μας.
• Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας!
• Υπερασπιζόμαστε το συμφέρον του τόπου μας!
Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας
Κείμενο και αφίσα για προώθηση:
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες,
Κατά τη διάρκεια της παμπιερικής σύσκεψης για τα διόδια, η οποία πραγματοποιήθηκε την 16η Φεβρουαρίου 2011, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, αποφασίστηκε ομόφωνα, η συμμετοχή δεκάδων φορέων του νομού στη συμβολική κατάληψη του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς, την επόμενη Κυριακή 20.02.2011 από τις 14:00 – 18:00.
Σύσσωμοι, μαζί με όλους τους φορείς του νομού μας, στηρίζουμε την Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας και τον δίκαιο αγώνα κατά του παράλογου καθεστώτος των διοδίων.
Σας καλούμε, την επόμενη Κυριακή 20.02.2011 στις 14:00 να είστε όλοι εκεί στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.
Ενωμένοι, υπερασπίσουμε τον τόπο μας!

Ομιλία της κ. Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: με τίτλο «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».

Προσπαθείτε, ως Κυβέρνηση, να δημιουργήσετε ένα κλίμα στην κοινωνία και στους εργαζόμενους, πως εάν ανοίξουν τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, τότε θα υπάρξει ανάπτυξη. Δεν μας λέτε, όμως, αυτό από πού προκύπτει. Ισχυρίζεστε ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα αυξήσει την παραγωγή, θα μειώσει τις τιμές και τον πληθωρισμό, θα αυξήσει την απασχόληση και θα μειώσει δραστικά την ανεργία που είναι σε υψηλές τιμές και ανεβαίνει ραγδαία. Το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι αν κάποια επαγγέλματα θα είναι κλειστά ή ανοικτά, αλλά εάν θα ασκούνται με τρόπο που θα σέβονται το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή με όρους μιας κοινωνικής σύμβασης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας ή εάν θα ασκούνται με κριτήριο αποκλειστικά το ιδιωτικό συμφέρον και με όρους κερδοσκοπικού ανταγωνισμού, ενός ανταγωνισμού δηλαδή με στόχο τη μεγιστοποίηση του ιδιωτικού κέρδους. Δεν σας ενδιαφέρει, με δύο λόγια, η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Εμείς καταψηφίσαμε επί της αρχής και θα καταψηφίσουμε και τα άρθρα, διότι φέρατε για άλλη μια φορά ένα σχέδιο νόμου και παραπέμπετε σε προεδρικά διατάγματα ό,τι έπρεπε να γνωρίζει η Εθνική Αντιπροσωπεία και να ψηφίσει. Και αυτό είναι για άλλη μια φορά απαράδεκτο.Στα άρθρα 1, 2 και 3 καταργείτε τους περιορισμούς, χωρίς να αναφέρετε τις επαγγελματικές ομάδες. Θέλω να μου πείτε γιατί το κάνετε. Οι επαγγελματικές ομάδες, περίπου 400, είναι οι ηλεκτρολόγοι, είναι οι υδραυλικοί, είναι οι κομμώτριες; Ποιες είναι μέσα; Δεν τις αναφέρετε. Εδώ θα σας πω ότι υπάρχει η παράγραφος στ’ στο άρθρο 2, στις καταργήσεις που λέει «η πρόβλεψη αποκλειστικής δυνατότητας ή απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων» και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω εδώ ποιες κατηγορίες είναι μέσα σε αυτές τις καταργήσεις. Τι εννοείτε; Θα έπρεπε να είναι εδώ ο Υφυπουργός Οικονομικών, τουλάχιστον, αν όχι ο Υπουργός και να μας αναφέρει αυτές τις κατηγορίες. Τελείως αόριστο. Ποιοι είναι εδώ μέσα; Είναι οι αρτοποιοί; Είναι το bake off, το οποίο συζητούσαμε σε άλλο σχέδιο νόμου; Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες; Γιατί δεν κατονομάζονται για να γνωρίζουμε και εμείς, αλλά ακόμη περισσότερο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι; Δεν το κάνει, όμως, η Κυβέρνηση διότι φοβάται γενικευμένες αντιδράσεις και αναφέρεται ονομαστικά μόνο στους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, για να δώσει την εντύπωση πως έτσι χτυπάει τις συντεχνίες, τις υψηλά αμειβόμενες. Τι βλέπουμε εδώ, μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου; Σε τέσσερις μήνες αλλάζουν τα πάντα. Νόμοι χρόνων καταργούνται και παραπέμπονται σε προεδρικά διατάγματα.
Άρθρο 4, συμβολαιογράφοι. Είναι δημόσιοι λειτουργοί και προστατεύονται από το Σύνταγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριοι της Κυβέρνησης, και πρέπει να πείτε πως στη χώρα μας έχουμε τρείς χιλιάδες εκατόν ενενήντα τρείς συμβολαιογράφους, όταν οι πολίτες είναι περίπου δέκα εκατομμύρια, ενώ, να αναφέρω ένα παράδειγμα, η Ολλανδία στα δέκα έξι εκατομμύρια κατοίκων, έχουν χίλιους εκατό συμβολαιογράφους. Αυτό τα λέει όλα. Άρα, στο άρθρο 4, παρ. 3 θα πρέπει να συμπεριληφθεί η προτεινόμενη τροπολογία από το Σύλλογο Συμβολαιογράφων για την ορθότητα της νομοθετικής διαδικασίας, η οποία τι λέει; Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται άπαξ, με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αυξάνεται σταδιακά και σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις παραγράφους 1 έως και 9 του άρθρου 17 του ν. 2830/2000, ο αριθμός των θέσεων των συμβολαιογράφων, στο σύνολο της χώρας συνολικά μέχρι και ποσοστό 10%. Ο υπολογισμός του ποσοστού γίνεται ανά ειρηνοδικειακή περιφέρεια επί του συνόλου του αριθμού των υπηρετούντων στην περιφέρεια αυτή συμβολαιογράφων, τηρουμένων πάντοτε των κριτηρίων της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 2830/2000 και μετά από γνώμη της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Δεν υπάρχουν κριτήρια που να μπαίνουν εδώ –εγώ θα το πω αυτό και πάρτε το υπ’ όψιν- σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να γίνουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία μίας ολόκληρης επταετίας, αν δεν κάνω λάθος, για να γίνουν κάποιοι συμβολαιογράφοι, γιατί είναι δημόσιοι λειτουργοί. Εδώ δεν το θίγετε. Ίσως οι προτάσεις που υπάρχουν από το Σύλλογο Συμβολαιογράφων ή και Νομικών, να μην σας αφορούν και εσείς προχωράτε και σαλαμοποιείτε τα πάντα –εγώ το είπα και παραπάνω- γιατί τους θεωρείτε μπακάληδες, στην κυριολεξία, κύριε Υφυπουργέ.Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδας, ο συμβολαιογράφος υπάγεται στη δικαστική εξουσία. Ασκεί δημόσια υπηρεσία. Ως συνέπεια της συνταγματικής ρύθμισης στο άρθρο 1, παρ. 1, του ν. 2830/2000, περί Κώδικος Συμβολαιογράφων, ορίζει ότι ο συμβολαιογράφος είναι άμισθος δημόσιος συλλειτουργός, ο οποίος σαφώς αντιδιαστέλλεται από τον ελεύθερο επαγγελματία. Περνώντας στους δικηγόρους, άρθρο 5, η αλλαγή στον τρόπο καθορισμού της αμοιβής δεν βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους δικηγόρους, μιας και κυνηγάνε υποθέσεις με μεγάλα ποσά εκδίκασης. Άλλωστε ο προηγούμενος Εισηγητής αναφέρθηκε σε αυτό και τα λέει όλα. Βέβαια, αυτό ευνοεί τους μεγαλοδικηγόρους και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, ενώ αντίθετα αφήνει απροστάτευτους τους νέους δικηγόρους τόσο σε ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού όσο και στον καθορισμό και είσπραξη της αμοιβής. Τη θέση βεβαίως της προείσπραξης μετά από παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου παίρνει το ποσό αναφοράς που έχει τις ίδιες κρατήσεις με την προείσπραξη και χωρίς αυτό δεν μπορεί να δικάσει κανένας δικηγόρος. Επίσης στο άρθρο 6 για τους δικηγόρους η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών βρίσκει αντίθετους τους δικηγόρους στην επαρχία, ιδίως στα αστικά κέντρα, όπως είναι η Κόρινθος, η Χαλκίδα και τα Γιαννιτσά και καταλαβαίνουμε πως οι νέοι δικηγόροι θα είναι όμηροι των μεγάλων δικηγορικών γραφείων χωρίς μέλλον, με μπλοκάκι, με 500 ή 600 ευρώ. Εκεί θέλετε και τους δικηγόρους. Τα παραρτήματα δεν μπορούν να ιδρύονται εκτός έδρας. Είδαμε τι έγινε πιο μπροστά. Τι τροπολογίες φέρνετε και τι νομοτεχνικές βελτιώσεις κάνετε, δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά εδώ κάτι γίνεται και να μας το εξηγήσετε. Εμείς διαφωνούμε και με αυτό το άρθρο.Όσον αφορά τους μηχανικούς στο άρθρο 7, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αποδέχεται την ύπαρξη ελάχιστων αμοιβών μηχανικών και δικηγόρων. Εννέα στις δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μηχανισμό καθορισμού τους. Σε μια από τις τέσσερις είναι δεσμευτικός. Στις υπόλοιπες στο πλέγμα προδιαγραφών, κανονισμών και ελέγχων, που είναι υποχρεωτικά, οδηγούν εν γένει σε πολύ υψηλότερες αμοιβές. Δεδομένα που προκύπτουν από μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και από τα συμπεράσματα της διεθνούς συνάντησης που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, υποστηρίζουν πως η διατήρηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών αποτελεί αναγκαιότητα ύψιστης σημασίας τόσο για την εξασφάλιση της ποιότητας των κατασκευών στη χώρα μας, όσο και την προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και του δημοσίου συμφέροντος. Η μείωση της αμοιβής των μηχανικών θα οδηγήσει αναγκαστικά στη μείωση του χρόνου που διατίθεται για τη μελέτη ενός έργου και με τη σειρά του το γεγονός αυτό θα οδηγήσει για λόγους ασφαλείας σε υπερδιαστασιολόγηση των κατασκευών, με άμεση επίπτωση στην αύξηση του κόστους κατασκευής. Θα οδηγήσει τους μηχανικούς σε έναν ανελέητο αθέμιτο ανταγωνισμό με θύματα τους ίδιους, την ποιότητα των έργων. Το κράτος θα παρακολουθεί τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά και τους ικανότερους να μεταναστεύουν, τα πιο οργανωμένα τεχνικά επιχειρηματικά σχήματα να κλείνουν. Και δεν θα το πω συντεχνιακά, αλλά πάρα πολλοί νέοι μηχανικοί φεύγουν έξω, πάνε έξω σε άλλες χώρες, για να βρουν μία καλύτερη τύχη. Εκεί οδηγείτε τη νέα γενιά και αυτό είναι δραματικό. Με την ίδια ρύθμιση το ίδιο το κράτος οδηγεί σε απώλεια πόρων, φόρων και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή. Και λέτε ότι νομοθετείτε.
Προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να ληφθούν τα εξής: Ύπαρξη μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής του αθέμιτου ανταγωνισμού, θεσμοθέτηση φορέα μητρώων διαβάθμισης και πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων με τη συμμετοχή της ΓΣΒΕΕ, της ΓΣΕΕ και των αρμόδιων υπουργείων ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝΑ, θεσμοθέτηση του μητρώου συντελεστών ιδιωτικών έργων και η λειτουργία από το Τεχνικό Επιμελητήριο, διατήρηση συστήματος ελέγχου ποιότητας των ιδιωτικών έργων και των προϋπολογισμών τους καθώς και του συστήματος πληρωμών. Εσείς λέτε ότι ανοίγετε το επάγγελμα, ότι είναι συντεχνία και αφήνετε τις μεγάλες εταιρείες να μπουν και να ρημάξουν τα πάντα. Ούτε σας ενδιαφέρει η ποιότητα, ούτε τίποτα. Χάνει όμως και φόρους το ελληνικό δημόσιο. Αυτό δεν το λέτε. Να αναφερθώ στο άρθρο 9. Ενώ μιλάτε για δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών στο άρθρο 2, στο άρθρο 9 εξαιρείτε τους ιδιοκτήτες οδικών μεταφορικών μέσων δημοσίας χρήσης από την ίδρυση προσωπικών ή ομόρρυθμων εταιρειών και τους εντάσσετε στην υποχρεωτική ίδρυση ανώνυμων εταιρειών. Τι κάνετε; Για άλλη μια φορά αφανίζετε μικρούς επαγγελματίες και ευνοείτε μόνο τις μεγάλες εταιρείες.Κύριοι της Κυβέρνησης, αυτό που πάτε να κάνετε είναι τελείως αντισυνταγματικό. Το έχετε κάνει σε διάφορα νομοθετήματα. Το ξανακάνετε κι εδώ.Έχετε καταλάβει ότι ακόμη και όσον αφορά στα τετρακόσια επαγγέλματα, που μπορεί να μην κατονομάζετε εσείς, αν καταλάβουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι το τι ακριβώς νομοθετείτε με προεδρικά διατάγματα -διότι δεν νομοθετούμε, εγώ δεν μπορώ να βάλω τον εαυτό μου να σκεφτεί ότι νομοθετώ αυτά που θέλει η Κυβέρνηση, το θεωρώ αδιανόητο να μπω σε μία τέτοια λογική- και αν πραγματικά όλοι αυτοί ενωθούν, αυτή η λαίλαπα του κόσμου θα σας πάρει και θα σας σηκώσει;
Καταψηφίζουμε όλα τα άρθρα του παρόντος σχεδίου νόμου.
Ευχαριστώ.



Διαβάστε, Όλα όσα συμβαίνουν στην Πιερία μέσα απο politispierias.blogspot.com