Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

"Εφυγε" ο Ντίνος Κοσμόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε _ από ανακοπή καρδιάς _ αργά το απόγευμα, στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Ο εκλιπών βρισκόταν στο Στάδιο, με αφορμή εκδήλωση για την ονομασία του προπονητηρίου αλμάτων και δρόμου σε «Νίκος Ζαχαριάδης». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγιναν προσπάθειες διάσωσης, καθώς στον χώρο βρίσκονταν τρεις γιατροί και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά απεδείχθησαν μάταιες.



Είπαν το τελευταίο αντίο στο Μιλτιάδη Έβερτ


Τον αποχαιρέτησε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας

Στην τελετή παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων και Γιώργος Καμίνης.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστα Καραμανλής, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ντόρα Μπακογιάννη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ,ο Γεώργιος Σουφλιάς όπως επίσης και δεκάδες βουλευτές, πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη της ΝΔ, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες.
Τους επικήδειους εκφώνησαν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Πετσάλνικος και ο κ. Καμίνης.
Η οικογένεια του Μιλτιάδη Έβερτ είχε ζητήσει αντί στεφάνων να κατατίθενται χρήματα στους λογαριασμούς φιλανθρωπικών οργανώσεων, ενώ σημειώνεται ότι η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη.



Κορώνεια: συμμαχία για τη σωτηρία

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΒΕΛΑ*

Η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το έγκλημα στη λίμνη Κορώνεια, με κίνδυνο πρόστιμο 100.000 ευρώ ημερησίως και απώλεια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 20.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του σχεδίου σωτηρίας, είναι γεγονός. Στο αναθεωρημένο master plan (2004) εμπλέκονται τρία υπουργεία, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι ΟΤΑ. Ολοι δηλώνουν πρόθυμοι και ο καθένας έχει παράπονα από τους άλλους. Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και ευθυνών οδηγεί σε σύγχυση και καθυστερήσεις. Το ζητούμενο, όμως, πλέον δεν είναι εάν αδράνησε ο νομάρχης ή δε χρηματοδότησε έγκαιρα το υπουργείο. Ο κίνδυνος της απόλυτης οικολογικής καταστροφής είναι «προ των πυλών».
Τα έργα που υπολείπονται είναι πολλά. Ευτυχώς, έχουν περιοριστεί οι επιχειρήσεις που μολύνουν τη λίμνη, αφού τα 2/3 αυτών έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για διάφορους λόγους. Εχουμε, όμως, πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να συμμορφωθούν προς τη νομοθεσία και το πλάνο όλοι όσοι προσβάλλουν τη λίμνη. Απαιτείται:
α) Να καθαριστεί η λίμνη από τα συσσωρευμένα μολυσματικά απόβλητα.
β) Να διακοπεί εντελώς κάθε απόρριψη αστικών, βιομηχανικών και κτηνοτροφικών λυμάτων, αν δεν υποστούν προηγουμένως την προβλεπόμενη επεξεργασία καθαρισμού.
γ) Να διακοπούν οι παράνομες γεωτρήσεις και υδροληψίες μέσα από την ίδια τη λίμνη.
Στην επίτευξη των πιο πάνω στόχων θα συντελέσουν κατά πολύ η οργάνωση ενιαίας συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων για το Λαγκαδά και τις άλλες πόλεις της περιοχής και η αναδιάρθωση των καλλιεργειών προς την κατεύθυνση παραγωγής βιολογικών προϊόντων και ειδών μη υδροβόρων που απαιτούν ελάχιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Αρκετά συζητάμε και «πολεμάμε» για τη διάσωση της Κορώνειας. Απαιτείται μετάβαση από τους λόγους και τις υποσχέσεις σε αποτελεσματικές πράξεις. Μέχρι τώρα οι δυσκολίες προέρχονταν και από το γεγονός ότι οι προστάτες της λίμνης ήταν παράγοντες εκτός περιοχής, που δεν μπορούσαν να πείσουν την τοπική κοινωνία για το όφελος που θα αποκόμιζε από την προστασία της λίμνης, ενώ έβλεπε τις άμεσες ωφέλειες από την εκμετάλλευσή της. Πότιζαν τα χωράφια τους, δούλευαν στα ρυπογόνα εργοστάσια, εξυπηρετούνταν οι κτηνοτροφικές τους μονάδες.
Σήμερα η σωτηρία και η αξιοποίηση της λίμνης αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Οι παραλίμνιες περιοχές θα αρχίσουν να είναι ελκυστικές όπως οι παραθαλάσσιες. Υστερα από λίγα χρόνια ένα σπίτι, εξοχικό ή μόνιμη κατοικία με θέα στη λίμνη θα αξίζει πολλά. Ηρθε η ώρα οι παραλίμνιοι κάτοικοι να σηκώσουν οι ίδιοι τη σημαία για τη σωτηρία της. Οι λίμνες της Κεντρικής Ευρώπης, που θαυμάζουμε ως τουρίστες, δεν έχουν τίποτε παραπάνω από τις δικές μας, εκτός από το καθαρό νερό και την αγάπη των κατοίκων της γύρω περιοχής. Εμείς, χορτάτοι από τις θάλασσες, δε δώσαμε στις λίμνες την προσοχή μας.
Είναι ώρα για μια συμμαχία κατοίκων, τοπικής αυτοδιοίκησης, κυβέρνησης και κινημάτων για τη σωτηρία της λίμνης, της περιοχής και των κατοίκων. Ομως, η συμμαχία δε συνεπάγεται και πολυαρχία. Για να έχουμε αποτελέσματα, απαιτείται ένας μόνον υπεύθυνος με δημοκρατικές ευαισθησίες, πέρα από τις οικολογικές.
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ είναι δικηγόρος





Αδιαπραγμάτευτη άρνηση πληρωμής των τοκογλύφων τώρα

Η χθεσινή εμφάνιση των εκπροσώπων της τροίκας η οποία ουσιαστικά κυβερνάει τη χώρα ήταν τουλάχιστον εξοργιστική.Βάζοντας στην άκρη και τα τελευταία πρόσχήματα που είχαν απομείνει θελησε κατά τον πλέον σκληρό τρόπο να δώσει και στον τελευταίο -απολιτίκ -πολίτη το μήνυμα για το ποιός είναι πλέον το αφεντικό της χώρας.
Αφού έδωσε την ξεκάθαρη δημόσια εντολή του ξεπουλήματος της περιουσίας των πολιτών, δηλαδή όλων μας, στά ντόπια και διεθνή κοράκια της τοκογλυφίας,δηλαδή στούς τραπεζίτες,εμποροβιομήχανους και λοιπούς αερητζήδες,έκανε και ..σκόντο δηλώνοντας με θράσος ότι τα μνημεία της χώρας μπορεί να μην πουληθούν αλλά απλά να παραχωρηθούν για αξιοποίηση και προσωρινή εκμετάλευση..!
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεχόταν να κάνει πάλι δώρο στούς ντόπιους τραπεζίτες 30 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 38 δισ.που έχουμε πάρει μέσω του μνημονίου για να «ενισχύσουν τη ρευστότητά τους», πράγμα το οποίο προσκρούει στις πραγματικές οικονομικές συνθήκες όπως δήλωσε ακόμη και ο Διοικητής της ΤτΕ Προβόπουλος.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση νιώθωντας βαρύτατα εκτεθημένη απέναντι στούς ήδη ξεσηκωμένους πολίτες εξέδωσε τα ξημερώματα ανακοίνωση προκειμένου να σώσει στα μάτια και των τελευταίων αφελών, τα προσχήματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας απαράδεκτη, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει από κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της.
Ο Γ. Πεταλωτής, σε ανακοίνωση του που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, τονίζει: Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.
Και προσθέτει: Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.
Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση.Η ανακοίνωση εξεδόθη επειτα από έντονες διαβουλεύσεις και τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με κορυφαίους υπουργούς, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έβραζε από το "προκλητικό" ύφος των εκπροσώπων της Τρόικας.
Ενεργά μέλη του κινήματος των πολιτών που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις τόνιζαν νωρίτερα ότι η μόνη δύναμη η οποία μπορεί να φράξει το δρομο στο ξεπούλημα του τόπου και στον εξανδραποδισμό και εξαθλίωση των πολιτών είναι οι ίδιοι οι πολίτες και η άμεση ενεργοποίησή τους σε κάθε τομέα αντίστασης.Στις γειτονιές, στους τόπους εργασίας,στις συγκοινωνίες, στούς εθνικούς δρόμους,στα νοσοκομεία, σε κάθε τομέα που επιχειρείται η υπάρχει ξεπούλημα.
Οι πολίτες θα πρέπει να αντισταθούν μέσα από πραγματικές συλλογικές διαδικασίες αυτοοργάνωσης τώρα και να επιβάλουν την ολοκληρωτική άρνηση πληρωμής του επαχθούς χρέους στούς διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους.
Οι ημέρες που έρχονται και η αντίσταση του λαού που θα εκδηλωθεί θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου πού το καθεστώς εξαπέλυσε εναντίον του.Μικρόψυχες κομματικές πολιτικές και προσωπικές μωροφιλοδοξίες θα ξεβραστούν κάτω από την πίεση των ίδιων των συνθηκών που διαμορφόνωνται στη χώρα.Η οργή των πολιτών είναι πολύ μεγάλη για να συγχωρέσει οποιαδήποτε πολιτική απάτη από οπουδήποτε και αν εκδηλωθεί.
Ζητούμενο του αγώνα που τώρα ξεκινάει είναι η αδιαπραγμάτευτη ανατροπή των συνθηκών που η πολιτικοοικονομική ελίτ διαμόρφωσε στη χώρα.
Την επόμενη ημέρα οι πολίτες μέσα από πραγματικές δημοκρατικές συνθήκες και διαδικασίες θα έχουν το λόγο και θα αποφασίσουν για το είδος της ζωής και της κοινωνίας μέσα στην οποία θέλουν να ζήσουν.
Για την ώρα,Αγώνας και μόνο Αγώνας.
stopcartel Newsdesk



Η ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Αύριο, 13.02.2011 στις 14:00, νέα μαζική κινητοποίηση στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.


Δεν μας τρομάζουν, ούτε η ποινικοποίηση της άρνησης πληρωμής διοδίων, ούτε τα σχέδια της κυβέρνησης για ποινικές καταδίκες των πολιτών, προς χάριν των μεγαλοεργολάβων! Το κίνημα κατά των διοδίων μπαίνει σε μια νέα φάση και γιγαντώνεται. Η Πιερία, για μια ακόμη φορά, θα απαντήσει με το δικό της τρόπο!
Αύριο, 13.02.2011 στις 14:00, νέα μαζική κινητοποίηση στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.
Δεν πρέπει να λείψει κανείς!
Σας παρακαλούμε να το προωθείσετε σε φίλους και γνωστούς από την Πιερία. Αναρτήστε το σε Facebook & Twitter!
Φίλες και φίλοι των ΜΜΕ (της Πιερίας) αναμεταδώστε το! Στηρίξτε τον δίκαιο αγώνα των πολιτών!
Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας

--



Τα νέα μέσα από τις σελίδες του "Αγγελιοφόρου"