Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες


"Χρήσιμη, αλλά άκαρπη" χαρακτήρισαν οι αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα η συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και τους αρμόδιους υφυπουργούς.Οι αγροτοσυνδικαλιστές από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία δεν έλαβαν καμία δέσμευση από τον υπουργό για ικανοποίηση των αιτημάτων τους και αποφάσισαν να βγάλουν τη Δευτέρα τα τρακτέρ στους δρόμους.Ανάμεσα στα κύρια αιτήματα των αγροτών είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κρατική ενίσχυση για μεγαλύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 15%.Ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι αποζημιώσεις για το 2010 θα δοθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ κάλεσε τους αγρότες σε νέα συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος.
Τις επόμενες ώρες, οι αγρότες σε 11 νομούς της Βόρειας Ελλάδας θα καθορίσουν με συνελεύσεις την τελική μορφή των κινητοποιήσεών τους.



Aπόπειρα απαγωγής 9χρονου στη Θεσσαλονίκη

Σε απολογία κλήθηκαν δύο Βούλγαροι υπήκοοι, που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να απαγάγουν ένα 9χρονο αγοράκι από την περιοχή Κουφαλίων Θεσσαλονίκης.
Όπως έγινε γνωστό το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης, τη στιγμή που το ανήλικο αγόρι επέστρεφε από το φροντιστήριο στο σπίτι του. Οι δύο δράστες φέρονται να επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο με το οποίο πλησίασαν τον μικρό μαθητή, καλώντας τον να μπει μέσα στο όχημα για να τους ακολουθήσει.
Ωστόσο, ο 9χρονος το έβαλε στα πόδια και παρά την προσπάθεια των δύο αλλοδαπών δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν.
Ο ανήλικος, φτάνοντας στο σπίτι του, ενημέρωσε τον πατέρα του για το περιστατικό που προηγήθηκε κι αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές. Λίγο αργότερα, οι δύο Βούλγαροι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.
Σήμερα το απόγευμα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, που άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για απόπειρα παράνομης κατακράτησης ανήλικου κάτω των 14 ετών και ακολούθως παραπέμφθηκαν σε ανακριτή για να απολογηθούν.
Zougla.gr

Κόντρα για το κίνημα "Δεν Πληρώνω, Δεν Πληρώνω" στη Βουλή


Ρέππας. «Ποιος θα πληρώνει 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση της Εγνατίας οδού; Δεν πρέπει για πληρώνονται διόδια για τμήματα δεκάδων χιλιομέτρων έτοιμα και αυτοτελή;».

Απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί το επαναστατικό κίνημα «Δεν Πληρώνω, Δεν Πληρώνω» τάχθηκε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας στέλνοντάς τους μήνυμα να μην συνθηματολογούν ανεύθυνα, οδηγώντας τον κόσμο στην επιζήμια λογική και την αντικοινωνική συμπεριφορά.Ο υπουργός εξήγησε πως με το να μην πληρώνει κάποιος το αντίτιμο των διοδίων στερεί χρήματα από τον «κουμπαρά» με τον οποίο θα πληρωθεί η κατασκευή των δρόμων, αφού στα 8,7 δισ. που είναι η δαπάνη για τα έργα, τα 2,8 δισ. ευρώ προβλέπεται να προέλθουν από τα έσοδα των διοδίων.«Ποιος θα πληρώνει 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση της Εγνατίας οδού; Δεν πρέπει για πληρώνονται διόδια για τμήματα δεκάδων χιλιομέτρων έτοιμα και αυτοτελή;».Σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι η συζήτηση δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε έναν επανασχεδιασμό, ο οποίος θα προβλέπει οπωσδήποτε και τη μείωση του ύψους των διοδίων σε δραστικό ποσοστό, ιδίως σε δρόμους που δεν έχουν κατασκευαστεί. Επισήμανε δε, ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν αναλογική χρέωση, η οποία θα συμπεριλαμβάνεται σε μία νέα συμφωνία, «αν προκύψει».
«Αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι αυτό που υπακούει στην κοινή λογική», σημείωσε ο κύριος Ρέππας.
Τέλος, κατέστησε σαφές - αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τους εν εξελίξει αυτοκινητόδρομους και το θέμα των διοδίων - ότι η όποια συμφωνία προκύψει θα είναι επ’ ωφελεία του Δημοσίου.
Ο αντίλογος για το ζήτημα ήρθε από το ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κυβερνά με τη λογική τού "διαίρει και βασίλευε", με τον κ. Ρέππα να επιστρέφει την κατηγορία.





Κλειστά τα φαρμακεία αύριο και την Δευτέρα.

Ρολά" κατεβάζουν αύριο και τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

ΟΣΕ: Δεν παραδόθηκε το έργο ανάπλασης του σταθμού Θεσσαλονικης. Φέσι 1 εκατ. ευρώ στον εργολάβο.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ενα εκατομμύριο ευρώ χρωστάει ο ΟΣΕ στον εργολάβο που ανέλαβε το έργο αναβάθμισης του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα ο κατασκευαστής να μην παραδίδει τους τρεις αυτόματους ανελκυστήρες της δυτικής αποβάθρας.
Ο ανάδοχος έχει ολοκληρώσει το έργο χρησιμοποιώντας ίδια κεφάλαια, ενώ στο δ.σ. του οργανισμού εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο απόφαση σχετικά με τις εργασίες. Η ανασταλτικότητα της διοίκησης του ΟΣΕ και οι αλλαγές των προσώπων έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η παράδοση έτοιμων έργων, προκαλώντας δυσλειτουργία σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο, αλλά μένουν κολλημένες οι τυπικές διαδικασίες.
Το έργο, προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ, άρχισε τον Ιανουάριο του 2007 και επρόκειτο να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2008. Τον Ιούνιο του 2008 η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρεία “Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ” αναγκάστηκε να διακόψει την ανάπλαση, διότι η ΕΔΙΣΥ (θυγατρική του ΟΣΕ για την υποδομή) δεν είχε υπογράψει μια απαιτούμενη συμπληρωματική σύμβαση. Είχαν ήδη παραδοθεί οι τέσσερις κυλιόμενες σκάλες στην ανατολική πλευρά των αποβάθρων. Τον Νοέμβριο του 2009 ο ανάδοχος, προκειμένου να μην καθυστερεί το έργο, εμπιστεύτηκε την ΕΔΙΣΥ και πίστεψε στις υποσχέσεις της ότι θα δοθεί λύση στο ζήτημα της σύμβασης, και συνέχισε το έργο. Η ΕΔΙΣΥ διαλύθηκε, η νέα διοίκηση του ΟΣΕ από τον Σεπτέμβριο του 2010 επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις και το έργο τελείωσε χωρίς ο εργολάβος να πληρωθεί.
“Παραδώσαμε τις σκάλες για να εξυπηρετήσουμε τον ΟΣΕ και κυρίως τον κόσμο, όπως κάναμε στη συνέχεια με την υπόγεια διάβαση. Δεχτήκαμε τις απόψεις της υπηρεσίας. Αλλά έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έγινε καμία ενέργεια για την παραλαβή του έργου, ούτε για την εξόφληση των οφειλών, οι οποίες, σύμφωνα με τον οργανισμό, ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ. Εμείς βάλαμε πρόσθετα χρήματα”, εξηγεί στη “Μ” ο Αντώνης Κόκκινος, πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αναβάθμισης του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε, περιλαμβάνει την υπόγεια διάβαση, οκτώ κυλιόμενες σκάλες και τρεις αυτόματους ανελκυστήρες και αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Κατερίνη: Από σταθμός στάση


Ανάλογη τύχη έχει και η ανακαίνιση του σταθμού Κατερίνης, όπου το έργο είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο, αλλά ο ΟΣΕ δεν το παραλαμβάνει, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο μια γραμμή, και οι επιπλέον τρεις καινούργιες γραμμές να παραμένουν ανενεργές. Διακλαδώσεις τρένων, παρακάμψεις και ρύθμιση κυκλοφορίας δεν μπορούν να γίνουν, δηλαδή ουσιαστικά ο σταθμός λειτουργεί ως απλή στάση των αμαξοστοιχιών για την επιβίβαση και την αποβίβαση επιβατών, ενώ τα έξοδα του προσωπικού που δεν έχει αντικείμενο τρέχουν. Ορατός είναι ο κίνδυνος εμπλοκής αμαξοστοιχιών στην ίδια γραμμή, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για τους επιβάτες που αναμένουν το τρένο σε μια πρόχειρη μεταλλική αποβάθρα που σκουριάζει μέρα με τη μέρα.
Το μόνο έργο που δεν παραδόθηκε επισήμως, αλλά δόθηκε σε χρήση, είναι η υπόγεια διάβαση του σταθμού, την οποία άνοιξε ο δήμος Κατερίνης χωρίς την έγκριση του εργολάβου.
Το έργο ανακαίνισης του σταθμού, κόστους άνω των 18 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει νέα υποδομή, νέα συνδεσμολογία γραμμών και αναβάθμιση των αποβάθρων.

Άνθρακες τα φωτοβολταϊκά


Στον άσο έμειναν οι Θεσσαλονικείς αγρότες

Της Μαρίας Καραούλη

Ούτε μία αίτηση θεσσαλονικιού αγρότη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν έχει ικανοποιηθεί, παρότι ο νομός πληροί τις προϋποθέσεις από πλευράς του δικτύου της ΔΕΗ. Παράλληλα, μόλις το ένα τρίτο από τις υποβληθείσες αιτήσεις των αγροτών πανελλαδικά εγκρίθηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Από την έναρξη της διαδικασίας, που σηματοδοτήθηκε με την ψήφιση του νόμου 3851 τον Ιούνιο του 2010, οι αγρότες κατά χιλιάδες συνωστίζονταν στα γραφεία της ΔΕΗ για να υποβάλουν τις ανάλογες αιτήσεις, με την προσδοκία ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους θα τους εξασφάλιζε ένα επιπλέον εισόδημα. Μάλιστα, το υπουργείο ενθάρρυνε τους αγρότες να στραφούν στα φωτοβολταϊκά χωρίς, όπως αποδεικνύεται, τον ανάλογο σχεδιασμό, αφού το δίκτυο της ΔΕΗ τελικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια και επίσημα πριν από λίγες ημέρες μέσω της επιστολής της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία τα δίκτυα σε 16 νομούς της χώρας είναι κορεσμένα αλλά και την αμφισβήτηση των στοιχείων της ΔΕΗ από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Στα αζήτητα 4.000 αιτήσεις

Μπροστά στον κίνδυνο να καταλήξουν “φούσκα” τα φωτοβολταϊκά, το υπουργείο προσπαθεί να καθησυχάσει τους αγρότες με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: ο σχεδιασμός της ΔΕΗ δείχνει ότι περίπου το 1/3 της ισχύος των αγροτικών φωτοβολταϊκών, που αντιστοιχεί σε 2.000 αιτήματα, αναφέρεται σε δίκτυα με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης. Από αυτά, η ΔΕΗ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011 είχε διατυπώσει όρους σύνδεσης σε 1.500 και αναμένεται να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.Υπάρχουν περίπου 2.000 αγροτικά αιτήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας όσον αφορά στην απορρόφηση ισχύος. Η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, απλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα την ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου 2011.Υπάρχουν επίσης άλλα 2.000 αιτήματα που αντιστοιχούν σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλότερη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος. Εδώ απαιτείται αναλυτική καταγραφή του συνόλου των αιτημάτων και εξειδικευμένη αντιμετώπισή τους ανά γραμμή μέσης τάσης. Θα υπάρχουν γραμμές που τα αιτήματα είναι λίγα και θα μπορούν άμεσα να ικανοποιηθούν, αλλά θα υπάρχουν και άλλες που η αντιμετώπιση θα είναι πιο σύνθετη. Για τη δεύτερη περίπτωση θα δοθούν τεχνικές λύσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν ώς το τέλος του μήνα.

Παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Την άμεση διευθέτηση των σημαντικών ζητημάτων που έχουν έως σήμερα προκύψει σχετικά με τα επενδυτικά προγράμματα επαγγελματιών αγροτών σε φωτοβολταϊκά ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή του προέδρου της Τζανέτου Καραμίχα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς κινδυνεύουν 6.500 και πλέον πλήρεις επενδυτικοί φάκελοι να μην υλοποιηθούν. Η επιστολή κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό και τονίζεται πως μια σημαντική αναπτυξιακή πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ να κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη.
“Ως ΠΑΣΕΓΕΣ θα πιέσουμε όσο είναι δυνατόν το υπουργείο, ώστε να υλοποιηθούν τα επενδυτικά προγράμματα των αγροτών, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΔΕΗ, για να μας δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις”, ανέφερε στη “Μ” ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρης Αλεξιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα έχει “κολλήσει” και μάλιστα αναφερόμενος ιδιαίτερα στον νομό Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι δεν έχει εγκριθεί ούτε μία αίτηση.

Ποιος πληρώνει τα έξοδα;
Έως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 6.000 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 100 kW, που αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 612 MW, από τις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο θα ικανοποιηθούν 2.000 που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο, λόγω υπερκορεσμού του δικτύου της ΔΕΗ σε πολλές περιοχές της χώρας.Η ζημιά για τους υπόλοιπους αιτούντες δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο των προσδοκιών, αλλά και σε έξοδα, αφού η όλη διαδικασία κοστίζει από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Παγίδα θανάτου η Κορώνεια


Αποτελεί πλέον τοξική βόμβα για ζώα και φυτά.
Συνάντηση Οικολόγων με τον φορέα διαχείρισης λιμνών Κορώνειας, Βόλβης

Της Φανής Σοβιτλή

Τοξική βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην τοπική πανίδα και χλωρίδα, συνεχίζει να αποτελεί η λίμνη Κορώνεια, η οποία, παρά τα έργα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αποκατάστασή της, παραμένει ένα νεκρό οικοσύστημα, ενώ η στάθμη του νερού δεν υπερβαίνει τα 1,70 μ. Επιστήμονες, φορείς και οικολόγοι εκτιμούν πως από τα επτά αναγγελμένα έργα για τη σωτηρία της λίμνης υλοποιήθηκε μόλις ένα, για την ενωτική τάφρο μεταξύ Κορώνειας και Βόλβης, ενώ, παρά τις ρητές απαγορεύσεις, συνεχίζονται η υπεράντληση υδάτων και η εναπόθεση λυμάτων.
Οι επισημάνσεις για τη σημερινή κατάσταση της λίμνης και για τη σημαντική καθυστέρηση των έργων, για την οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έγιναν σε χθεσινή συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του φορέα διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης στον Λαγκαδά. Το γεγονός ότι το ύψος του νερού της Κορώνειας μόλις φτάνει τα 1,70 μ. κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τους επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, αν η λίμνη μείνει με αυτό το νερό, τότε οι τοξικοί μικροοργανισμοί και τα βακτήρια θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εκ νέου νεκρά ψάρια, πουλιά και άλλα ζώα της περιοχής.
Την άποψη των επιστημόνων συμμερίστηκε στη χθεσινή συνάντηση η νέα πρόεδρος του φορέα διαχείρισης λιμνών Κορώνειας - Βόλβης Δήμητρα Μπόμπορη, λέγοντας πως δεν υπάρχει βελτίωση στην οικολογική ποιότητα της λίμνης. Σημείωσε ότι η υδρολογική της κατάσταση βελτιώθηκε, αφού τον τελευταίο χρόνο συγκράτησε ικανοποιητική ποσότητα νερού, ωστόσο διαπιστώνεται οργανική ρύπανση με άφθονα βακτήρια.

Χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση

Την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση του οικοσυστήματος της λίμνης Κορώνειας έθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να ισχύσει και τη γειτονική λίμνη της Βόλβης. “Η κατάσταση της Κορώνειας είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αυτό που μας προβληματίζει είναι τι μέλλει γενέσθαι μετά την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”, τόνισε το μέλος της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Γιώργος Μπλιώνης. Σημείωσε ότι οι ενέργειες του φορέα διαχείρισης των λιμνών είναι στη σωστή κατεύθυνση και για αυτό οι Οικολόγοι ζητούν την ενίσχυσή του, όπως ζητούν την αναβάθμιση του σχεδίου (master plan), προκειμένου να αποκτήσει χαρακτήρα εθνικό και επείγοντα.







Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τα μέλη του κινήματος, φίλους και συναγωνιστές, να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση κατά των διοδίων, τη Κυριακή 6/2, απαντώντας με μαζικό τρόπο στη κυβερνητική αμηχανία που λοιδορεί το κίνημά μας, με το χαρακτηρισμό «τζαμπατζήδες».


Μετά από δεκαετίες εναλλασσόμενης διακυβέρνησης, ο εργαζόμενος πληθυσμός έχει πλήρως αντιληφθεί ότι όντως εργάζεται «τζάμπα», φορολογείται τζάμπα, πληρώνει τζάμπα, ενώ πολιτικό προσωπικό, εργολάβοι, τραπεζίτες εργάζονται με το αζημίωτο εναντίον της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Ιδιαίτερα το πολιτικό προσωπικό, που λοιδορεί, βουτηγμένο σε αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς, ανεξιχνίαστα όπως πάντα, έχουν καταλήξει να μεταφράζονται σε ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος που καλούνται οι «τζαμπατζήδες» να πληρώσουν.
Καταγγέλλουμε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που αναφέρουν τις 9 μηνύσεις εναντίον συναγωνιστών της Β.Α. Αττικής από τη Νέα Οδό, ως μηνύσεις μη πληρωμής διοδίων, ενώ οι μηνύσεις αφορούν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Η εταιρεία μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις χιλιάδων κατοίκων της ΒΑ Αττικής πέρυσι, στόχευσε συναγωνιστές, επιχειρώντας να τους εμφανίσει ως δολιοφθορείς, δυσφημιστές του «κύρους» της εταιρείας κλπ. Οτιδήποτε άλλο, εκτός από το βασικό, ότι δεν πληρώνουν διόδια.Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη εκφοβιστική δράση της εισαγγελίας Λάρισας για τις κινητοποιήσεις του Ιούνη 2010, χωρίς κανένα αιτιολογικό και χωρίς καμιά καταγγελία.
Η επίθεση του κράτους ενάντια σε αγωνιστές του κινήματός μας θα βρει απάντηση σε όλο το μήκος των οδικών αξόνων στις 6 Φλεβάρη. Συντασσόμαστε με τους αγώνες του εργαζόμενου πληθυσμού, όπως και των αγροτών, στους οποίους θα σταθούμε στο πλευρό τους όταν ανακοινώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος των διοδίων.

ΚΑΜΙΑ ΜΠΑΡΑ-ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Πολιτών & Εργαζομένων Θεσσαλίας





Πολιτική Δράση. Μηνιαία Ενημερωτική Ηλεκτρονική Έκδοση του Βουλευτή β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Ν.Δ κ. Θεόδωρου Καράογλου.

8η εκδοση ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011
Σε μήνυμα τους ο κ. Καράογλου γράφει:
Φίλες και φίλοι,
Δυστυχώς η χρονιά ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας και αναμονής δύσκολων εξελίξεων για την Ελληνική κοινωνία. Μια σειρά από σοβαρές αλλαγές θα υπάρξουν στη ζωή μας. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στις ΔΕΚΟ, μείωση των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , είναι ανάμεσα στα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε να αποτραπούν. Ήδη παρουσιάστηκε προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, το 9ο σχετικό νομοθέτημα μέσα σε ένα χρόνο από μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε φορολογική σταθερότητα. Στόχος όμως θα πρέπει να είναι οι σοβαρές αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και μια νέα αναπτυξιακή πολιτική. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχασε ήδη μια ευκαιρία με την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, όπου δίστασε να προχωρήσει με τολμηρά βήματα και αντ΄αυτού προχώρησε σε ένα νομοθέτημα που δύσκολα θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις. Το Φεβρουάριο περιμένουμε την Τρόϊκα, τη νέα αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας και την ανακοίνωση πακέτου μέτρων 12 δίς για τα επόμενα 3 χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται οι αντοχές της Ελληνικής Κοινωνίας. Η πλήρης κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική παρουσία και δράση μου υπάρχει πάντα στο www.karaoglou.gr





Σταύρος Καλαφάτης «Δυσλειτουργία και αναστολή δράσεων των Ιδρυμάτων κοινωνικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, λόγω περικοπής των κρατικών επιχορηγήσεων».

Στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται προσφέροντας τις κοινωνικές τους υπηρεσίες σημαντικά Ιδρύματα κοινωνικής προστασίας, τα οποία λόγω σημαντικών περικοπών στις κρατικές επιχορηγήσεις δυσλειτουργούν και κινδυνεύουν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, αφού τίθενται σοβαρά ζητήματα για τη βιωσιμότητά τους.Η κοινωνική συμβολή και δράση τους είναι σημαντικές καθώς αφορούν στη μέριμνα, αγωγή ή και περίθαλψη ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τυφλών, ατόμων με αναπηρίες, νοητική υστέρηση ή αυτισμό, καθώς και εγκαταλειμμένων ή κακοποιημένων παιδιών. Πρόκειται κατά βάση για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των οποίων ο προϋπολογισμός ενισχύεται κυρίως από κρατικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στα εν λόγω Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, τα δύο (2) τελευταία χρόνια το αρμόδιο Υπουργείο έχει προχωρήσει σε σοβαρές οριζόντιες περικοπές κονδυλίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης τρεχουσών δαπανών που αφορούν κυρίως σε αμοιβές αναγκαίου προσωπικού, εργοδοτικές εισφορές, έξοδα μετακίνησης ευπαθών ατόμων και λοιπές λειτουργικές δαπάνες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «ΕΛΠΙΔΑ», ενός Ιδρύματος κοινωνικής προστασίας (Ν.Π.Ι.Δ.) με σημαντική δράση και συμβολή στην αγωγή, εκπαίδευση και ένταξη του αυτιστικού ατόμου στην κοινωνία. Οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση ήταν ακόμη μεγαλύτερες για τη φετινή χρονιά, που άγγιξαν το ποσοστό του 15%, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες ανάγκες και βασικές ελλείψεις του Ιδρύματος.
Από τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι το Υπουργείο προχώρησε, κατά την προσφιλή άδικη πρακτική της κυβέρνησης, σε οριζόντιες περικοπές κονδυλίων χωρίς να αξιολογεί τις ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του εκάστοτε Ιδρύματος, σε σχέση με τον αριθμό των ευπαθών ατόμων ή των δράσεων που αυτό εξυπηρετεί.
Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη σοβαρότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, δίνοντας έμφαση στην αντικειμενική αξιολόγηση του κοινωνικού έργου και της συμβολής κάθε Ιδρύματος, ώστε να μην προβαίνει σε οριζόντιες περικοπές της κρατικής επιχορήγησης. Πρέπει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το θεσμικό της ρόλο και να μην επαναπαύεται μετακυλώντας τις υποχρεώσεις της, στην καλή θέληση κάποιων ιδιωτών που συνεισφέρουν με μικρές χορηγίες ή δωρεές στη στήριξη των δράσεων των Ιδρυμάτων κοινωνικής προστασίας.

Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης στα Ιδρύματα κοινωνικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, ώστε να αρθούν οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται σε αυτά ;
2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να επαναπροσδιορίσει τις κρατικές επιχορηγήσεις των Ιδρυμάτων κοινωνικής προστασίας, με βάση την αντικειμενική αξιολόγηση και αναγνώριση της ουσιαστικής προσφοράς καθενός από αυτά στην ελληνική κοινωνία ;
Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης





Ενα κίνημα που έρχεται από το μέλλον..

Το σημερινό κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ κ. Ρέππα έρχεται από το μέλλον. Έρχεται και ορθώνεται απέναντι σε εσάς και τα συμφέροντα που υπηρετείτε με τη δύναμη και την ορμή που αποκτάει το τσουνάμι και δεν μπορεί κανένας εργολάβος της πολιτικής ή του τσιμέντου να σταματήσει. Είναι κίνημα αυτογνωσίας, ανατροπής και ευθύνης απέναντι στις νέες γενιές που έρχονται. «Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει». Δεν θα τους παραδώσουμε μια χώρα υποτελή σε μια φούχτα καπιτα - ληστών αρπαχτικών. Η οργή μας θα σας συμπαρασύρει μαζί τους.

«Δεν έχει να φοβάται η χώρα από το λαό, αλλά από αυτούς που κυβερνούν»

Μετά τα ΜΜΕ που έχουν αναλάβει και την εργολαβία της υποστήριξης των εργολάβων, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αντίθετα, αν κρίνουμε από την καθημερινά αυξανόμενη ανταπόκριση του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», ανέλαβε «δράση» ο υπουργός κ.Ρέππας.
Τζαμπατζήδες και επιζήμιους για το δημόσιο συμφέρον χαρακτήρισε τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια είτε αυτά λέγονται διόδια, είτε αυξημένα εισιτήρια, είτε εισιτήρια στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Εμείς οι τζαμπατζήδες πληρώναμε τόσα χρόνια φόρους για να φτιαχτούν οι δρόμοι. Πληρώνουμε σήμερα φόρους στη βενζίνη και τα τέλη κυκλοφορίας για να συντηρούνται οι δρόμοι. Πληρώνουμε φόρους και υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές για να έχουμε δημόσια περίθαλψη. Πληρώνουμε φόρους για τα ελλείμματα των δημόσιων συγκοινωνιών αφού προηγουμένως είχαμε αγοράσει τα λεωφορεία και έχουμε χτίσει τα μηχανοστάσια και τις υποδομές. Πληρώναμε φόρους για να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην οποία μετείχε ο κ. Ρέππας τους Ολυμπιακούς αγώνες της αρπαχτής με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αντί να απολογείται σήμερα ο κ. Ρέππας, προανήγγειλε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, εισιτήρια κ.λ.π. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η στάση αυτή «είναι αντικοινωνική και συνιστά δολιοφθορά καθώς υπονομεύει τόσο τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών όσο και τις θέσεις των εργαζομένων».
Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης και δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Πρώτα ανέλαβαν την πρωτοβουλία να φέρουν το ΔΝΤ και τα κοράκια της ΕΕ , υπέγραψαν το μνημόνιο και ανέλαβαν ρόλο κατοχικής κυβέρνησης. Καιρός ήταν μετά την διασφάλιση των συμφερόντων στους ξένους «δανειστές» να προωθήσουν την εξασφάλιση συμφερόντων των «εθνικών» μας εργολάβων. Παλιά μου τέχνη κόσκινο, θα πείτε. Μίλησε περί υπονόμευσης της θέσης των εργαζόμενων, ο υπουργός που σχεδίασε μαζί με την κυβέρνησή του την περικοπή των μισθών και των συντάξεων, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, την καταδίκη στην ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.
Το σημερινό κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ κ. Ρέππα έρχεται από το μέλλον. Έρχεται και ορθώνεται απέναντι σε εσάς και τα συμφέροντα που υπηρετείτε με τη δύναμη και την ορμή που αποκτάει το τσουνάμι και δεν μπορεί κανένας εργολάβος της πολιτικής ή του τσιμέντου να σταματήσει. Είναι κίνημα αυτογνωσίας, ανατροπής και ευθύνης απέναντι στις νέες γενιές που έρχονται. «Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει». Δεν θα τους παραδώσουμε μια χώρα υποτελή σε μια φούχτα καπιτα - ληστών αρπαχτικών. Η οργή μας θα σας συμπαρασύρει μαζί τους.
«Όταν ο λαός εξεγείρεται και παραδίνεται στην οργή του, είναι μια φλόγα σφοδρή, που μάταια προσπαθείς να τη σβήσεις» ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, Σαλαμίνα 480 - 406 π.χ

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ -ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6/2 , ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ
Η καθε κατα τοπους επιτροπη θα αποφασιζει μεσω συνελευσεων την ωρα και τα επι μερους των κινητοποιησεων τους. Οι αποφασεις τους θα ανακοινωθουν τις μέρες που έρχονται στο μπλογκ www.oxidiodia.gr
ΑΦΙΔΝΕΣ: 3 μμ
ΠΑΤΡΑ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ- ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 2 μμ
ΑΣΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 3 μμ
ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΛΥΜΥΛΟΣ: 4 μμ
ΜΩΛΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: 2 μμ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 11.30 πμ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
πηγη denplirono.wordpress.com