Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Στη γειτονιά των αγγέλων η Καίτη Λαμπροπούλου


Την τελευταία της πνοή στα 85 της χρόνια άφησε η ηθοποιός Καίτη Λαμπροπούλου που έπαιξε σε πολλές ταινίες του παλαιού Ελληνικού Κινηματογράφου αλλά και σε παραστάσεις του Ελληνικού Θεάτρου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά της λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα της. Ήταν το δεύτερο παιδί από τα συνολικά τρία της οικογένειας.
Ξεκίνησε τα μαθήματα στο θέατρο από τα μαθητικά της χρόνια το 1942, αρχικά στο Θέατρο Τέχνης. Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε στα έργα «Σουάνεβιτ», «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Βυσσινόκηπος», «Στέλλα Βιολάντη», «Το πρώτο έργο της Φάννυ», «Δεν μπορείς να ξέρεις», «Χαρούμενα νιάτα», «Βρικόλακες» κ.ά.
Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη και πήρε μέρος στις παραστάσεις: «Φοιτηταί», «Ζητείται υπηρέτης», «Συρανό ντε Μπερζεράκ», «Το φιντανάκι», «Λοκαντιέρα», «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» κ.ά. Στη συνέχεια, ακολούθησε το Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις.
Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στο Θέατρο της Δευτέρας.
Σύζυγός της ήταν ο δημοσιογράφος και σεναριογράφος Γεώργιος Ρούσσος.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2004, απονεμήθηκε σε αυτή και τη Σμαρούλα Γιούλη το έπαθλο «Κυβέλη» για τη συνολική τους θεατρική προσφορά.
Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης στις 3.00 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
zougla.gr

Καταδικάστηκαν για κλοπή καλωδίων του ΟΣΕ.

Βούλγαροι που συνελήφθηκαν για κλοπή καλωδίων του ΟΣΕ καταδικαστήκαν σε 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή με την διαδικασία του αυτοφώρου. Οι δράστες, ηλικίας 38 και 43 ετών, συνελήφθησαν στη Κατερίνη καθώς είχαν επιδοθεί σε ένα περίεργο «χόμπι» με …θύμα τον ΟΣΕ. Διενεργώντας από κοινού, είχαν καταφέρει να αφαιρέσουν περίπου 500 μέτρα καλώδιο τηλεπικοινωνιών ιδιοκτησίας του Ο.Σ.Ε., συνολικής αξίας 15.000 ευρώ διαταράσσοντας με τον τρόπο αυτό την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας. Οι δράστες κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω την στιγμή που έκαιγαν τα καλώδια προκειμένου στη συνέχεια να πουλήσουν το χαλκό σε άγνωστα άτομα.

15 χρόνια από το θλιβερό θάνατο των Ελλήνων Αξιωματικών στα Ίμια

Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου συμπληρώνονται 15 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης των Ιμίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του ελικοπτέρου και την τραγική απώλεια των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που επέβαιναν σε αυτό, του Αντιπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του Αντίπλοιαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού.
Η ηρωική θυσία των τριών Αξιωματικών αποτελεί σύμβολο προσήλωσης στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται σκληρά. Χρέος μας, είναι να μην επιτρέψουμε να λησμονηθεί η αυταπάρνηση, την οποία επέδειξαν σε μία κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία οι πεσόντες Αξιωματικοί του
Πολεμικού Ναυτικού.
Το υψηλό φρόνημά τους αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, για κάθε νέο και κάθε νέα.Το διπλωματικό επεισόδιο των Ιμίων αποτέλεσε την πρώτη επίσημη έκφραση του δόγματος περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, μέσω του οποίου η Τουρκία
αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Καμία υποχώρηση ωστόσο σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή.Ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα διανύει ομολογουμένως μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, δεν μπορεί με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης να γίνουν εκπτώσεις στα εθνικά μας θέματα.Η παρακαταθήκη από τη θυσία των Ελλήνων Αξιωματικών είναι παραπάνω
από σαφής.Η προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας απαιτεί τόλμη και όχι λιγοψυχία.
Το χρωστάμε άλλωστε στους τρεις αυτούς ήρωες.
Από το Γραφείο Τύπου



Δήλωση κ. Σταύρου Καλαφάτη για την τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών σταθμών, ως συνέχεια της με αριθ.: 9093/14-01-2001 σχετικής του ερώτησης, δήλωσε τα εξής :
«Η συνεπής και υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την άμεση και έγκυρη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, συνέβαλαν στην προσπάθεια επίλυσης ενός ακόμη σημαντικού προβλήματος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις υπογραφής των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, από τον αρμόδιο διαχειριστή.
Συγκεκριμένα, η με αριθ.: 9093/14-01-2011 ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, αναφορικά με το θέμα των καθυστερήσεων υπογραφής των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι επενδυτές να μην εξασφαλίσουν την τρέχουσα τιμή, λήφθηκε σοβαρά υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο.
Έτσι με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχθήκαμε, την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να προωθήσει με σχετική νομοθετική ρύθμιση τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος. Απομένει να εποπτευθεί ο τρόπος που ο αρμόδιος διαχειριστής θα ερμηνεύσει την προϋπόθεση της πληρότητας του φακέλου, όπως προβλέπεται στο σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης » .



Νέες μελέτες ενοχοποιούν την ασπαρτάμη


 Τη λήψη άμεσων μέτρων από την Κομισιόν ζητεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς την Επιτροπή, ζητεί την άμεση επαναξιολόγηση της άδειας χρήσης της ασπαρτάμης με βάση τις νέες μελέτες και τηρώντας την αρχή της προφύλαξης.
Η προώθηση αμφιβόλου ασφάλειας προϊόντων στους καταναλωτές επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από δύο πρόσφατες μελέτες που έγιναν στα τέλη του 2010, σχετικά με την επικινδυνότητα της ασπαρτάμης. Η ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε "λάϊτ" προϊόντα, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, τσίχλες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, αλμυρά σνακς, παγωτά με μειωμένες θερμίδες κλπ. Κατά την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition η κατανάλωση της ασπαρτάμης αυξάνει κατά 27% τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού όταν οι έγκυες γυναίκες καταναλώνουν ένα ανθρακούχο ποτό την ημέρα, κατά 35% όταν καταναλώνουν 2 ή 3 και κατά 78% όταν καταναλώνουν πάνω από 4 ανθρακούχα ποτά την ημέρα. Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Industrial Medicine, δείχνει ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και των πνευμόνων. Βέβαια η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η γνωστή σε όλους μας και για την ανοχή της όσον αφορά τα μεταλλαγμένα, γνωμοδότησε τον Απρίλιο του 2009 ότι "με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει τοξική ή καρκινογόνα δράση". Εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι το 2000 η ασπαρτάμη παρασκευαζόταν από θυγατρική της Μονσάντο. Ο Νίκος Χουντής ζητεί επίσης από την Επιτροπή να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων νέα γνωμοδότηση υπό το φως των νέων δεδομένων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως "πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων και των εγκύων. Για άλλη μια φορά πρέπει να κινητοποιηθούμε ώστε το οικονομικό κέρδος να μην τίθεται πάνω από την προστασία της υγείας των καταναλωτών".
 Το Γραφείο Τύπου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων Πολιτών και Εργαζομένων -Πανελλαδικό Συντονιστικό σας προσκαλούν σε Εκτακτη Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 2 Φεβρουρίου 2011 στις 12 το μεσημέρι στην Αιθουσα Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Σινα 16.
Θέματα της Συνέντευξης Τύπου :
1.Ενημέρωση για την πορεία του κινήματος κατά των Διοδίων σε όλη την Ελλάδα
2.Επέκταση του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,στο χώρο της Υγείας και σε άλλους τομείς.
3.Προσπάθειες τρομοκράτησης και εκφοβισμού του κινήματος κατά των Διοδίων εκ μέρους του κράτους και των εταιρειών
Η παρουσία σας θα εκτιμηθεί.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:6982009611 και 6944270606

Στην βουλή το θέμα του τροχαίου υλικού που βρίσκεται σε ακινησία στην Πελοπόννησο.


Το θέμα της μη αξιοποιήσεις του τροχαίου υλικού που βρίσκεται διάσπαρτα στο μηχανοστάσιο της Καλαμάτας έφερε με ερώτηση της στην βουλή η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου. Στην ερώτησή της προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η κ. Γιαννακοπούλου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι καινούργια τρένα που αγοράστηκαν πανάκριβα με λεφτά του ελληνικού λαού ρημάζουν στο αμαξοστάσιο της πόλης, μετά τη διακοπή του δρομολογίου Καλαμάτας - Πύργου, ενώ το πλιάτσικο από διάφορους επιτήδειους έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο «έγκλημα» κατά της δημόσιας περιουσίας σε καιρούς οικονομικής κρίσης υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πανάκριβο τροχαίο υλικό και εξειδικευμένος εξοπλισμός έχουν εγκαταλειφθεί, λόγω του ότι σε λίγες μέρες οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στην Καλαμάτα κλείνουν οριστικά. Το θέμα έφερε στη επιφάνεια ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας και το οποίο αναρτήσαμε στα «Εμβόλιμα Νέα» στις 21 Ιανουαρίου. Μεταξύ των άλλων το ρεπορτάζ των Φίλων του Σιδηροδρόμου ανέφερε: «
Από τις 12 πανάκριβες, ολοκαίνουργιες υπερσύγχρονες αυτοκινητάμαξες RAILBUS που αγοράστηκαν το 2004, οι 7 αν και σε λειτουργική κατάσταση, βρίσκονται εγκαταλειμμένες στις γραμμές του Μηχανοστασίου το οποίο κλείνει σε λίγες μέρες, αφήνοντάς τις στο έλεος των παράνομων πλανόδιων συλλεκτών μετάλλου για scrap.
Οι υπόλοιπες 5 κυκλοφορούν στην περιοχή της Πάτρας και του Πύργου (χωρίς καμιά συντήρηση και τεχνική υποστήριξη αφού όλη η τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό της Καλαμάτας παύει να υφίσταται σε λίγες μέρες) και είναι θέμα λίγων εβδομάδων η ακινητοποίησή τους λόγω έλλειψης στοιχειώδους συντήρησης.
- Εγκαταλειμμένες, με τα χορτάρια να θεριεύουν δίπλα τους, βρίσκονται επίσης 10 σύγχρονες κλιματιζόμενες τρίδυμες αυτοκινητάμαξες τύπου ΜΑΝ-4 INTERCITY και 6 δίδυμες αυτοκινητάμαξες τύπου ΜΑΝ-1, οι οποίες βρίσκονται σε άριστη λειτουργική κατάσταση και μέχρι πριν λίγο καιρό ταξίδευαν αδιάκοπα στις γραμμές τις Πελοποννήσου.
- Μαζί με αυτά βρίσκονται εγκαταλειμμένα αλλά σε λειτουργική κατάσταση δηζελομηχανές, επιβατικά και εμπορικά βαγόνια, μουσειακοί συρμοί, βοηθητικά μηχανήματα, ανταλλακτικά και όλ' αυτά σε ένα πολύ μεγάλο χώρο, χωρίς πλήρη περίφραξη, αδύνατον να φυλαχθεί επαρκώς.
Με το κλείσιμο του Μηχανοστασίου σε λίγες μέρες, είναι βέβαιο πως η πανάκριβη αυτή κρατική περιουσία θα υποστεί λεηλασίες και βανδαλισμούς, ενώ οι παράνομοι έμποροι μετάλλου για scrap καιροφυλακτούν και παράλληλα η ενδεχόμενη μελλοντική επαναδραστηριοποίησή τους, λόγω των καταστροφών θα είναι πρακτικά αδύνατη.
Εκτός του τροχαίου υλικού, πανάκριβες και ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις εγκαταλείπονται χωρίς να έχουν καν λειτουργήσει:
- Το σύγχρονο αυτόματο πλυντήριο και η υποδαπέδια πλύση οχημάτων (κατασκευάστηκαν το 2007. δεν λειτούργησαν ποτέ)
- Το κτήριο αποθήκευσης άμμου (κατασκευή του 2007)
- Το κτήριο του υποδαπέδιου τόρνου και το αντίστοιχο μηχάνημα, η καινούργια ηλεκτρονική ζυγαριά οχημάτων, οι νέοι λάκκοι επιθεώρησης, γερανοί ανύψωσης οχημάτων και όλος ο εξοπλισμός εγκαταλείπεται έτσι απλά, χωρίς καμιά ντροπή.
Η τεράστια έκταση όπισθεν του Μηχανοστασίου που απαλλοτριώθηκε από τον ΟΣΕ για να γίνουν τα έργα επέκτασης μένει αναξιοποίητη και αυτή.
Η καταστροφή της Δημόσιας Περιουσίας δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν, ούτε καν τους τοπικούς άρχοντες που θα ενδιαφερθούν μόνο όταν σύντομα ο χώρος θα γίνει άντρο άστεγων, παράνομων και τοξικομανών και θα ενοχληθούν οι περίοικοι...
Το κλείσιμο του Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου με μαφιόζικο τρόπο εκ μέρους του Υπουργείου, κατασυκοφαντώντας επί χρόνια τους εργαζόμενους με τη βοήθεια αρκετών ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας πλασματικά και ψευδέστατα στοιχεία περί κόστους λειτουργίας, πληροτήτων αμαξοστοιχιών και εισπράξεων και με τη σφραγίδα τυχάρπαστων Εταιριών Συμβούλων που ουδεμία σχέση είχαν με τη Συγκοινωνιολογία, είναι γεγονός και έγινε με την τακτική του "ώριμου φρούτου" μετά από πολυετείς προσπάθειες απαξίωσης και εκδίωξης των επιβατών με πολλούς τρόπους. Και το όφελος της εξουδετέρωσής του, θα καρπωθούν τώρα οι ανταγωνιστές του, οι ιδιωτικές μεταφορικές εταιρίες και οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι...
Δεν θα κατηγορηθεί κανείς από τους πολιτικούς μας για κακοδιαχείριση; Για απιστία και παράβαση καθήκοντος; Για καταχρασμό Δημοσίου χρήματος; Για καταστροφή Δημόσιας Περιουσίας;
Και τα παχιά λόγια περί Πράσινης Ανάπτυξης; Περί βιώσιμης κινητικότητας; Περί μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων;





Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στη μάχη κατά των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, με ελληνική "σφραγίδα"

της Γεωργίας Χατζηγεωργίου

Αναγέννηση της περιοχής της καρδιάς, που νεκρώθηκε, και αποκατάσταση της λειτουργίας σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, μέσα σε δύο μήνες, υπόσχεται η μέθοδος μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, που είναι αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας του βιοχημικού Κωνσταντίνου Χατζηστέργου, στο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων, στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ. Ο κ. Χατζηστέργος, σε ηλικία μόλις 33 ετών, πέτυχε σημαντική διάκριση, καθώς η έρευνα περιλήφθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στις 10 κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2010, στον τομέα της εξάλειψης των..... καρδιοπαθειών. Χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και η ροή των κονδυλίων έχει εξασφαλιστεί, τουλάχιστον, για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Πρόκειται για μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των συνανθρώπων μας με καρδιαγγειακά προβλήματα. Η διαδικασία είναι παρόμοια μ' αυτή που ακολουθείται καθημερινά από έναν επεμβατικό καρδιολόγο σε μια επέμβαση αγγειοπλαστικής. Μέσα σε περίπου 45 λεπτά μεταμοσχεύονται σχεδόν 100 εκατομμύρια μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών, απευθείας και γύρω από την περιοχή της καρδιάς, που έχει υποστεί βλάβη, τα οποία αναλαμβάνουν στη συνέχεια να κατευθύνουν την καρδιά να αντικαταστήσει τα χαλασμένα μέρη της με καινούρια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηστέργος. Τα κύτταρα αυτά προέρχονται από απολύτως υγιείς δότες, που δεν χρειάζεται να είναι συμβατοί, καθώς έχουν μια μοναδική ιδιαιτερότητα: μπορούν να αποκρύπτονται στο ανοσοποιητικό του ξενιστή. «Τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, είναι άκρως εντυπωσιακά, αφού εντός των δύο πρώτων εβδομάδων μετά τη μεταμόσχευση μπορούμε να αναπλάσουμε 20 φορές περισσότερο μυοκαρδιακό ιστό, αλλά και στεφανιαία αγγεία, απ' ό,τι συνήθως, αποκαθιστώντας εντός 2 μηνών τη λειτουργία της καρδιάς σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η έρευνα αυτή μας επιτρέπει -για πρώτη φορά- όχι μόνο να αναγεννήσουμε μια περιοχή της καρδιάς που νεκρώθηκε, αλλά να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό και τους μηχανισμούς που ελέγχουν μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε. Η ομάδα επιστημόνων υπό τον κ. Χατζηστέργο κλείνει φέτος τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς. Αυτή τη στιγμή, η έρευνα βρίσκεται σε προ-κλινικό στάδιο, κατά το οποίο η μέθοδος δοκιμάζεται σε γουρουνάκια και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σύντομα (ίσως στα επόμενα 2-3 χρόνια) θα μπορέσει να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, που υποφέρουν από τη μάστιγα των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η θεραπεία αυτή θα αφορά ασθενείς με οξεία (π.χ. καρδιακή προσβολή), αλλά και χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια). Σκοπός της έρευνας είναι να αποκτήσουν ξανά οι καρδιοπαθείς ένα φυσιολογικό τρόπο ζωής, χωρίς φάρμακα. «Σήμερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν το σημαντικότερο εχθρό της ζωής μας, με πάνω από οχτώ εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, από κάποια μορφή καρδιοπάθειας. Στην Ευρώπη μόνο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 1200 άνθρωποι περιμένουν στις λίστες για μεταμόσχευση καρδιάς, και δυστυχώς λιγότεροι από τους μισούς θα καταφέρουν να βρουν συμβατά μοσχεύματα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταλαιπωρούνται και αυτοί, αλλά και οι οικογένειές τους. Θα πρέπει κάτι να κάνουμε γι' αυτό, και μάλιστα πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καμιά θεραπεία δεν πρόκειται ποτέ να μας εξασφαλίσει ανοσία στις καρδιαγγειακές παθήσεις, εάν εμείς οι ίδιοι δεν υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες στην καθημερινότητά μας -χωρίς κάπνισμα, καλύτερη διατροφή, λιγότερο άγχος και λιγότερο καθιστική ζωή», σημείωσε ο κ. Χατζηστέργος. Ο ίδιος θεωρεί πιθανόν να εξαλειφθούν οι καρδιοπάθειες. «Πιστεύω πως η δεκαετία που διανύουμε μας επιφυλάσσει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις, και τουλάχιστον στον τομέα των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα γνωρίσουμε όλοι μας σημαντικά ιατρικά επιτεύγματα», πρόσθεσε.
«Οπωσδήποτε η διάκριση της δουλειάς μας από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αποτελεί τεράστια ηθική ικανοποίηση και, πραγματικά, μας δίνει απέραντο κουράγιο για να συνεχίσουμε τη μάχη για την εξάλειψη των καρδιοπαθειών», σημείωσε.

Τα βλαστοκύτταρα το "μαύρο κουτί" του ανθρώπινου σώματος

Ο κ. Χατζηστέργος εκτίμησε ότι το μέλλον της Ιατρικής φαίνεται να ανήκει στα βλαστοκύτταρα, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα μοναδικό εργαλείο της σύγχρονης επιστήμης.«Εάν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το ανθρώπινο σώμα μ' ένα υπερσύγχρονο αεροπλάνο, τότε τα βλαστοκύτταρα θα αντιστοιχούσαν στο "μαύρο κουτί» του. Γνωρίζουμε, σήμερα, ότι τα βλαστοκύτταρα περιέχουν, καταγεγραμμένες με μεγάλη ευκρίνεια, όλες τις πληροφορίες -γενετικές και επιγενετικές- της διαδρομής μας στη ζωή. Σκεφτείτε λοιπόν ότι μπορούμε επιτέλους να αποκτήσουμε πρόσβαση στο "μαύρο κουτί" του καθενός, και σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε και να ανατρέξουμε με ακρίβεια πίσω στις στιγμές που προκλήθηκε βλάβη σε κάποιο ιστό και να τις αντιστρέψουμε», υπογράμμισε Επισήμανε ότι στην πολιτεία της Καλιφόρνια (η οποία περνάει και αυτή μια ανάλογη οικονομική κρίση με την Ελλάδα) επενδύθηκαν πρόσφατα τρία δισ. δολάρια για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής. Ανάλογες επενδύσεις γίνονται και στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, καθώς και σε όλες τις προηγμένες οικονομίες. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηστέργο, είναι χρήσιμη η διατήρηση των βλαστοκυττάρων, τόσο από τον ομφάλιο λώρο όσο και από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του μωρού. Υπάρχουν, σήμερα, αρκετές περιπτώσεις -κυρίως βλάβες του αιμοποιητικού συστήματος- όπου η μεταμόσχευση αυτών των βλαστοκυττάρων αποδεικνύεται σωτήρια. «Τα σημαντικότερα στοιχεία, βέβαια, που έχουμε στη διάθεσή μας, αφορούν περιπτώσεις ετερόλογων μοσχευμάτων, όπου δηλαδή τα βλαστοκύτταρα δεν ήταν του ίδιου του ασθενούς, αλλά αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να κρατάμε όλοι μας τα βλαστοκύτταρα αυτά», τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι δίκαιη η χρονική στιγμή για να σχολιάσουμε την κατάσταση της έρευνας στην Ελλάδα, εξέφρασε, όμως την ελπίδα ότι «οι άρχοντες αυτού του τόπου θα αρχίσουν να κατανοούν ότι η επένδυση στην έρευνα είναι μονόδρομος», αφού «το πετρέλαιο, το χρυσάφι κάποτε εξαντλούνται, η ανάγκη, όμως, για νέες υπηρεσίες, τεχνολογίες, λύσεις και γνώση δεν τελειώνει ποτέ». Ο κ. Χατζηστέργος γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά και έλκει την καταγωγή του από την Κω "το νησί του Ιπποκράτη". Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διδακτορικό στην Παθολογική Ανατομική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι βρέθηκε για τις ανάγκες του μεταδιδακτορικού του. Στην Ελλάδα, τόπος κατοικίας του είναι η Κομοτηνή, όπου και το σημαντικό έργο του ανέδειξε ο τοπικός Τύπος, μέσω της εφημερίδας "Χρόνος".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναρτήθηκε από ΑΕΤΟΣ



Αφαίρεσαν 500μ. καλώδιο του ΟΣΕ!

Δυο Βούλγαροι είχαν «καλωδιωθεί» κυριολεκτικά! Οι δράστες, ηλικίας 38 και 43 ετών, συνελήφθησαν στη Κατερίνη καθώς είχαν επιδοθεί σε ένα περίεργο «χόμπι» με …θύμα τον ΟΣΕ.
Διενεργώντας από κοινού, είχαν καταφέρει να αφαιρέσουν περίπου 500 μέτρα καλώδιο τηλεπικοινωνιών ιδιοκτησίας του Ο.Σ.Ε., συνολικής αξίας 15.000 ευρώ διαταράσσοντας με τον τρόπο αυτό την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.Οι δράστες κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω την στιγμή που έκαιγαν τα καλώδια προκειμένου στη συνέχεια να πουλήσουν το χαλκό σε άγνωστα άτομα.
newsbomb