Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το θέμα των αποζημιώσεων των κατοίκων της Νυμφόπετρας στην Βουλή.

Ερώτηση της κ. Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομικών-Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων


ΘΕΜΑ: Καθυστερεί η εταιρεία «Εγνατία Οδός ΑΕ» την αποζημίωση που οφείλει στους κατοίκους της Νυμφόπετρας Θεσσαλονίκης.
Την δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής Νυμφόπετρας Θεσσαλονίκης προκαλεί η καθυστέρηση εκ μέρους της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ» να τους καταβάλλει τα ενοίκια και τις αποζημιώσεις καλλιεργειών για την περίοδο 2009-2010.
Οι κάτοικοι είναι ιδιοκτήτες της συμπληρωματικής έκτασης των 73 στρεμμάτων που χρειάστηκε η εταιρεία για την καινούργια χάραξη της Εγνατίας οδού, επειδή η αρχική χάραξη περνούσε μέσα από το κτηνοτροφικό πάρκο της περιοχής. Μέχρι να εγκριθούν οι κτηματολογικοί πίνακες αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών, η εταιρεία συμφώνησε μαζί τους να τους καταβάλλει το ενοίκιο των 176 ευρώ ανά στρέμμα και αποζημίωση για τις παραγωγές που καλλιεργούσαν.
Η συμφωνία τηρήθηκε μέχρι και το τέλος του 2008 αλλά έκτοτε οι ιδιοκτήτες δεν αποζημιώνονται.
Επειδή αποτελεί πρόκληση να αυξάνονται οι τιμές των διοδίων στην Εγνατία οδό, να σχεδιάζονται και να εγκρίνονται νέοι σταθμοί διοδίων αλλά ταυτόχρονα να μην πληρώνονται οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα θα πάρουν για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης στους θιγόμενους, ως υποχρέωση για τις ιδιοκτησίες των οποίων απαλλοτρίωσε η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» για την κατασκευή της Εγνατίας οδού στο ύψος του αγροκτήματος Νυμφόπετρας του νομού Θεσσαλονίκης;
Η ερωτώσα βουλευτής:
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Κλείνει το blog sidirodromikanea.blogspot.com. "Σιδηροδρομικά Νέα". Ο διαχειριστής του Χρήστος Γιαννακίδης μετατάσσεται υποχρεωτικά έκτος ΟΣΕ. Παρακαλούμε πάρτε θέση.


Λάθος απόφαση!


Με λύπη αλλά και έκπληξη διαβάσαμε στις λίστες υποχρεωτικών μετατάξεων υπαλλήλων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το όνομα του σιδηροδρομικού Χρήστου Γιαννακίδη, ο οποίος, στην μακρόχρονη υπηρεσία του, δεν περιορίστηκε μόνο στα εργασιακά του καθήκοντα αλλά δημιούργησε κατά καιρούς πηγές ενημέρωσης των συναδέλφων τους σε όλα τα θέματα που τους αφορούν, με τελευταία το ηλεκτρονικό μπλοκ "Σιδηροδρομικά Νέα". Η πορεία του Χρήστου στο χώρο της ενημέρωσης, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, είναι γνωστή και δεν θεωρώ απαραίτητο να την επαναλάβω. Να σημειώσω μόνο ότι ως συντάκτης και θεμάτων του ΟΣΕ, τα μέσα που διαχειρίστηκε ο Χρήστος Γιαννακίδης, αποτέλεσαν και για μένα σημαντικές πηγές, αφορμές για να κάνω ρεπορτάζ και ενδελεχείς έρευνες. Η παρουσία του στον ΟΣΕ συνέβαλε όχι μόνο στην διεκπεραίωση των εργασιών που είχε την ευθύνη, με την υπευθυνότητα, την εργατικότητα και την συνέπεια που τον διακρίνει, αλλά παράλληλα, συνέβαλε στην ενημέρωση των σιδηροδρομικών, στη δημιουργία "βημάτων" για να εκφράζουν τις απόψεις τους, στην προσπάθεια για λύση προβλημάτων που ταλανίζουν τον σιδηρόδρομο. Ο Χρήστος Γιαννακίδης δεν είναι ένας απλός σιδηροδρομικός αλλά ένας Μηχανοδηγός του τραίνου της γνώσης, της εμπειρίας, της ενημέρωσης, που πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι του προς όφελος του ΟΣΕ και των ανθρώπων που υπηρετούν τον σιδηρόδρομο. Δυστυχώς, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με μια αναίτια απόφαση, θέλει να αφαιρέσει την ταυτότητα αυτού του εργάτη, να διαγράψει όλα τα χρόνια της προσφοράς του και να τον θέσει στο περιθώριο, λίγο πριν τη δύση της θητείας του. Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί. Η διοίκηση της εταιρείας υποτίθεται ότι αναζητά τρόπους για να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και με ενέργειες σαν αυτή φαίνεται ότι επιδιώκει το αντίθετο. Ανθρώπους σαν τον Χρήστο Γιαννακίδη τους χρειάζεται ο σιδηρόδρομος, τους χρειάζονται οι σιδηροδρομικοί, τους χρειάζεται η ενημέρωση, τους χρειάζεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να ενισχύουν το έργο της με την εργασία, τη γνώση και την εμπειρία τους. Εκτιμώ ότι η διοίκηση θα επανεξετάσει την απόφαση της και θα διατηρήσει τον Χρήστο στις τάξεις των σιδηροδρομικών, εκεί που ανήκει, εκεί που βρίσκεται με αγώνα. Ελπίζω να ανακληθεί η απόφαση. Θεωρώ δε ότι όσοι γνωρίζουν την πορεία του Χρήστου πρέπει να πάρουν δημόσια θέση, όπως ο γράφων. Παρακολουθώ με απορία τις εξελίξεις.

Φώτης Κουτσαμπάρης, δημοσιογράφος