Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αποζημίωση αλά... ελληνικά


Δικαιώθηκαν οι γονείς 19χρονου Ρώσου που έπεσε θύμα τροχαίου
Του Βασίλη Παπαδημούλη στην «Μακεδονία»

Ο 19χρονος Ρώσος όταν ξεκίνησε, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή του, το καλοκαίρι του 2006 από τη Μόσχα για την Καλλιθέα Χαλκιδικής, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκεί θα κόβονταν το νήμα της ζωής του. Τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, επιστέφοντας από κέντρο διασκέδασης στο ξενοδοχείο του, έπεσε θύμα τροχαίου την ώρα που επιχειρούσε να διασχίσει τον δρόμο.Οι γονείς και η αδελφή του, που ζουν στη Ρωσία, μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας της υπόθεσης, στράφηκαν στα πολιτικά δικαστήρια και αξίωσαν αποζημίωση. Τελικά, μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα, δικαιώθηκαν από το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και, σε αντίθεση με το ρωσικό δίκαιο, εισέπραξαν ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη το ποσό των 230.000 ευρώ.Το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση έκρινε ότι το ζήτημα των προσώπων που δικαιούνται χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης αποτελεί πρόκριμα για το οποίο εφαρμόζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου για τις οικογενειακές σχέσεις. Έτσι, τα άτομα που ανήκουν στην οικογένεια του θανόντος και δικαιούνται αποζημίωση προσδιορίστηκαν κατά το ρωσικό δίκαιο. Σε αυτή τη φάση ανέκυψε πρόβλημα, καθώς το ρωσικό δίκαιο, προβλέπει μεν ότι τα μέλη της οικογενείας του θανόντος δικαιούνται να ζητήσουν με αγωγή χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, αλλά δεν τους αναγνωρίζεται από τον νόμο το δικαίωμα της ψυχικής οδύνης. Έτσι, το αίτημα της αποζημίωσης για ψυχική οδύνη το δικαστήριο το έκρινε εφαρμόζοντας το ελληνικό δίκαιο.Μάλιστα, οδηγήθηκε στην απόφασή του υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος των συγγενών του θανόντος μη λαμβάνοντας υπόψη του τις διατάξεις του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενσωματώθηκε από τον Ιανουάριο του 2009 στην ελληνική νομοθεσία και ανατρέπει την ισχύουσα νομολογία για αδικοπραξία που τελέστηκε με θύμα αλλοδαπό, με το αιτιολογικό ότι το ατύχημα σημειώθηκε πριν από τη χρονική ισχύ του κανονισμού.

Αγωγή

Οι γονείς και η αδελφή τού άτυχου απαιτούσαν με την αγωγή τους συνολικά το ποσό των 450.000 ευρώ για ψυχική οδύνη και, επιπλέον, το ποσό των 40.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της στέρησης των υπηρεσιών που παρείχε ο θανών στους γονείς του και τις οποίες θα εξακολουθούσε να παρέχει μέχρι το 2017. Το δεύτερο σκέλος των απαιτήσεων των εναγόντων το δικαστήριο το απέρριψε ως απαράδεκτο λόγω αοριστίας και έκρινε την αγωγή ως προς την αποζημίωση για ψυχική οδύνη.
Το 19χρονο θύμα ζούσε στη Μόσχα με τη μητέρα του. Ο πατέρας του και η αδελφή του ζούσαν σε άλλα σπίτια. Ο νεαρός είχε αποφοιτήσει από τεχνική σχολή κατασκευής μηχανημάτων της Μόσχας και σπούδαζε στο αγρομηχανικό πανεπιστήμιο της ρωσικής πρωτεύουσας.Τον Ιούλιο του 2006 ήρθε στην Ελλάδα μαζί την αδελφή του και κατέλυσαν σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Καλλιθέας Χαλκιδικής. Το βράδυ της 23 Ιουλίου τα δύο αδέλφια βγήκαν για να διασκεδάσουν. Ο 19χρονος Ρώσος, αφού ήπιε αρκετά ποτά (ανιχνεύτηκε 1,80 g/I αλκοόλης στο αίμα του), βγήκε από κέντρο διασκέδασης λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα και κατευθύνθηκε πεζός προς το ξενοδοχείο του.
Την ώρα που διέσχιζε κάθετα την επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Παλιουρίου και είχε φτάσει στο μέσον της, παρασύρθηκε από ΙΧ που οδηγούσε ένας νεαρός άνδρας. Μετά την παράσυρση του νεαρού Ρώσου, το όχημα ξέφυγε από την πορεία του και ακινητοποιήθηκε εκτός οδοστρώματος.
Όπως διαπιστώθηκε από την τροχαία αλλά και από τους πραγματογνώμονες που ερεύνησαν το δυστύχημα, ο νεαρός από την παράσυρση πετάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα και υπέστη πολλαπλά κατάγματα σε ολόκληρο το σώμα του καθώς και κρανιοεγκεφαλική κάκωση, με αποτέλεσμα να υποκύψει την επόμενη ημέρα.
Ο οδηγός του οχήματος ισχυρίστηκε πως προσπάθησε να πατήσει φρένο, καθώς αντελήφθη αργά τον πεζό που βάδιζε με σκουρόχρωμα ρούχα και δεν διακρινόταν.

Συνυπευθυνότητα

Όπως αποδείχτηκε από την έρευνα της τροχαίας, το αυτοκίνητο άρχισε να φρενάρει αφότου παρέσυρε τον νεαρό αλλοδαπό, καθώς τα ίχνη πέδησής του ξεκινούσαν από το σημείο της πρώτης κηλίδας αίματος του θύματος στο οδόστρωμα. Μάλιστα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι συνυπευθυνότητα για το δυστύχημα είχαν και οι δύο πλευρές, σε ποσοστό 80% ο οδηγός του οχήματος και 20% ο πεζός που διέσχισε το οδόστρωμα ανεξέλεγκτα και σε κατάσταση μέθης.
Το μονομελές πρωτοδικείο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα και την ηλικία του θύματος, επιδίκασε αποζημίωση για ψυχική οδύνη το ποσό των 70.000 δραχμών για την αδελφή του και από 80.000 ευρώ αποζημίωση για κάθε έναν από τους γονείς του.





Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Το γάλα και ο γαλαξίας

Παρουσίαση με λίγα λόγια: η λέξη γαλαξίας παράγεται από τη λ. γάλα και αυτό γιατί στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι είναι από γάλα (ή μοιάζει με γάλα) ο νεφελώδης λευκάζων κύκλος που περιβάλλει τον ορίζοντα. Ο μύθος που εξηγεί και την ετυμολογία του γαλαξία είναι αυτός της Ήρας, η οποία θήλαζε τον Ηρακλή για να γίνει αθάνατος. Όταν, όμως, ανακάλυψε την απάτη του Δία διέκοψε απότομα το θηλασμό και το γάλα της χύθηκε στο σύμπαν. Ο ίδιος ο Πλούταρχος (περί των αρεσκ. τοις φιλοσόφ. 892e) δίνει την ετυμολογική ερμηνεία του γαλαξία: «δια δε τη λευκόχροιαν γαλαξίας ονομαζόμενος». Στα μάτια των αρχαίων φάνταζε ένας δρόμος που οδηγεί στο μυστήριο. Οι μύθοι θέλουν τη «φωτεινή οδό» να είναι δημιούργημα του Ηλίου, λόγω της αρχικής καθημερινής πορείας του («ηλιακόν δρόμον»). 24γράμματα Άλλοι μύθοι θέλουν την «αστερόσκονη» του γαλαξία («την οδόν του Φαέθοντος») ως αποτέλεσμα της καταστροφικής αρματηλασίας του Φαέθοντος (Διόδωρος, Ε, 23). Οι Λατίνοι επηρεασμένοι από τον ελληνικό όρο θα αποκαλέσουν τον «γαλαξία κύκλο» ως via lactea (: γαλακτική οδό, αγγλ.: milky way). Ο Οβίδιος, Metamorfosi Ι, 168 , πιστεύει ότι η οδός αυτή οδηγεί στο ανάκτορο του Διός. Η γαλακτική οδός είναι κάτι που ερεθίζει τη φαντασία των αρχαίων. Τους φαντάζομαι να αναρωτιούνται: «που οδηγεί αυτός ο δρόμος;», «τί υπάρχει πίσω απ΄εκεί;» Βλέπετε είναι αδύνατον να μην είχαν και τότε τους «ουφολόγους» τους. Η χριστιανική φαντασία θα οικειοποιηθεί το μύθο του Γαλαξία και αποφασίζει ότι είναι ο δρόμος των Αγίων: «το ζωνάρι της Παναγιάς», «ο Ιορδάνης ποταμός» και για τους ρωμαιοκαθολικούς είναι ο δρόμος που περπατά ο San Giacomo. Στη λαϊκή παράδοση περιγράφεται ως «του παπά ή του κουμπάρου τα άχυρα». Ο όρος πέρασε αυτούσιος η μεταφρασμένος σε όλες τις γλώσσες της Εσπερίας: Αγγλικά: galaxy ή Milky way, Ιταλικά: galassia ή via lactea, Γαλλικά: Galaxie ή voie lactee, Γερμανικά: Galaxie ή Milchstrasse. Διαβάστε στα 24γράμματα για την περίεργη ιστορία της λέξης γαλαξίας, καθώς και τη σχετική βιβλιογραφία (Γιώργος Δαμιανός).
Για περισσότερα στο: 24grammata.com



Επιτυχία σημείωσε η κινητοποίηση κατά των διοδίων στην Θεσσαλία.

Οι πολυπληθέστερες, από το καλοκαίρι του 2009, ήταν οι σημερινές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία κατά των διοδίων, ημέρα πανελλαδικής δράσης εναντίον εθνικών εργολάβων, πολυεθνικών, τραπεζιτών αλλά και του "ασθενούς και ανυπόληπτου κράτους" .Με έκδηλη την οργή, την αγανάκτηση αλλά και τη θέληση για δράση προκειμένου να επεκταθεί ο αγώνας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ σε όλα τα μέτωπα, το κίνημα κατά των διοδίων και της εκχώρησης δημόσιων και κοινωνικών αγαθών σε ιδιώτες, έδωσε την απάντησή του σε όσους καλούν τον εργαζόμενο πληθυσμό να κάνει "υπομονή" ενώ ταυτόχρονα απειλούν τους αγωνιστές του κινήματος.Η υπομονή έχει εξαντληθεί κι αναζητά διεξόδους από τη Κερατέα μέχρι τους εθνικούς δρόμους, με ενθουσιασμό, μαχητικότητα και αυταπάρνηση.

Τίποτα δεν είναι ίδιο όπως χτες.

Η σημαντικότερη συμβολή των Επιτροπών Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών & Εργαζομένων συνίσταται στο ότι κράτησε το κίνημα 14 μήνες στο δρόμο, ανυποχώρητα και αδιάλλακτα, χωρίς κανένα παζάρι με την εξουσία, τους εργολάβους και τους τραπεζίτες, καθιέρωσε τις τοπικές συνελεύσεις ως αποφασιστικά όργανα λήψης αποφάσεων χωρίς γραμματείς και φαρισαίους, ενώ ταυτόχρονα πολιτικοποιεί των αγώνα του εργαζόμενου πληθυσμού χωρίς κομματικά καπελλώματα, προωθώντας την αυτοοργάνωση ως ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα ενάντια σε όλους όσους μας κλέβουν τη ζωή.Το συμπέρασμα της σημερινής κινητοποίησης στη Θεσσαλίας είναι ένα: " Παίρνουμε τις τύχες της ζωή στα χέρια μας" κι επεκτείνουμε τον αγώνα μας σε όλα τα μέτωπα. Η σημερινή μαζικότητα και η αλληλεγγύη μας είναι πιο δυνατή από όλα τα όπλα που έχει το σημερινό "ασθενές και ανυπόλυπτο σύστημά τους".Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας έκοψε στη λήξη της κινητοποίησης την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στα διόδια Μοσχοχωρίου, με την ευχή το 2011 να μας βρεί χωρίς διόδια ποτέ και πουθενά.
Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας











ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ...

Από το : Πρώτο Θέμα

Τη στιγµή που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το συνεχές «παραλήρηµα» του αντιπροέδρου και η µουρµούρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνεται κραυγή αποδοκιµασίας, φαίνεται πως ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος έχασε... κάθε µέτρο συµπεριφοράς. Σε περίοδο οξύτατης οικονοµικής κρίσης, η οποία γονατίζει τις περισσότερες οικογένειες, επέλεξε να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά µαζί µε τη σύζυγό του κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη διαµένοντας στην πιο ακριβή σουίτα, η οποία καταλαµβάνει έναν ολόκληρο όροφο ενός εκ των ακριβότερων και πολυτελέστερων ξενοδοχείων των Αθηνών. Πρόκειται για το «King George Palace» στο Σύνταγµα, συµφερόντων της οικογένειας ∆ασκαλαντωνάκη, οι εκκρεµότητες του οποίου µε το ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία παραµένουν ανοιχτές.Η τιµή «πόρτας» για τη συγκεκριµένη σουίτα ανέρχεται στις 5.400 ευρώ τη βραδιά, χωρίς να υπολογίζεται ότι τη συγκεκριµένη ηµέρα και τις γιορτές συνολικά οι τιµές στα ξενοδοχεία είναι αυξηµένες έως και 50%. Πέραν της διαµονής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απόλαυσε λουκούλλειο πρωτοχρονιάτικο δείπνο κόστους 380 ευρώ -ανά άτοµο- γιορτάζοντας την αλλαγή του χρόνου µε ποταµίσιες καραβίδες, χαβιάρι και αστακό! ∆ιασταυρωµένες πληροφορίες από το ξενοδοχείο, έγγραφα µε τη λίστα κρατήσεων της συγκεκριµένης βραδιάς και ηχητικά ντοκουµέντα συνηγορούν στο συµπέρασµα ότι ο κ. Πάγκαλος και η οικογένειά του φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο.Ο µέσος πολίτης που πιθανόν να µη διαθέτει την οξυδέρκεια ή την πείρα του κ. Πάγκαλου στη λειτουργία του πολιτικού συστήµατος θα µπορούσε ίσως να σκεφθεί πως το µεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότηµα κάποιο αντάλλαγµα προσδοκά από την κυβέρνηση προσφέροντας ένα τόσο ακριβό δώρο, όταν µάλιστα αντιµετωπίζει συσσωρευµένα προβλήµατα. Είναι αυτονόητο πως ειδικά αυτή την περίοδο η γυναίκα του Καίσαρα, και στην προκειµένη περίπτωση ο ίδιος ο Καίσαρας, όχι µόνο πρέπει να είναι τίµιος αλλά να δείχνει και τίµιος. Και πολύ περισσότερο όταν λέγεται Πάγκαλος, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταγγέλλει τους απλούς εργαζοµένους του ∆ηµοσίου µε βαρύτατες εκφράσεις πεζοδροµίου και είναι εκείνος που κλόνισε την κυβέρνηση Σηµίτη µε αναφορές σε υπουργούς που φιλοξενήθηκαν (τότε) σε κότερα επιχειρηµατιών.Ακόµη όµως κι αν ο κ. Πάγκαλος πλήρωσε τελικά τον λογαριασµό στο «King George Palace», πρόκειται για απίστευτη πρόκληση σε βάρος του ελληνικού λαού, του οποίου οι αντοχές δοκιµάζονται καθηµερινά. Ο χλιδάτος τρόπος ζωής και η διαµονή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε σουίτα 350 τετραγωνικών, όταν στο όνοµα της παρατεταµένης λιτότητας κόβονται µισθοί και συντάξεις, στέλνει λάθος µηνύµατα και υπονοµεύει κάθε σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση µε σκληρές θυσίες.
O κ. Πάγκαλος θεωρεί περίπου ως «προσωπική κατάκτηση» να πηγαίνει κόντρα στο ρεύµα, κινούµενος αντίθετα σε αυτό, υπερασπιζόµενος µε πάθος τις απόψεις του, έστω και αν αυτές δεν συγκλίνουν µε εκείνες των υπόλοιπων στελεχών της κυβέρνησης. Ακόµη κι αν δεχτούµε µια τέτοια αντίληψη όσον αφορά στις πολιτικές θέσεις, οι επιλογές στάσης και προσωπικής συµπεριφοράς δηµιουργούν τεράστια προβλήµατα.
Η διαµονή στο πανάκριβο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγµατος, προκειµένου να γιορτάσει εκεί την αλλαγή του χρόνου µαζί µε τη σύζυγό του και πρώην υποψήφια για τον ∆ήµο Σαρωνικού κυρία Χριστοφάκη, αποδεικνύεται τεράστιο λάθος, που τον εκθέτει πολιτικά και ηθικά.
Κατέλυσε στην περίφηµη «Royal Penthouse Suite», η οποία θεωρείται το καµάρι του ξενοδοχείου. Με τιµή «πόρτας», όπως προαναφέραµε, τις 5.400 ευρώ τη βραδιά σε περιόδους εκτός εορτών, η βασιλική σουίτα των 350 τ.µ. διαθέτει, µεταξύ άλλων ανέσεων, δύο κρεβατοκάµαρες, πισίνα και τζακούζι στην ταράτσα της και εκπληκτική θέα στον Παρθενώνα µέσα από το σαλόνι της. Καλύπτει µάλιστα ολόκληρο τον ένατο όροφο του ξενοδοχείου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε check in στο ξενοδοχείο στις 31/12/2010, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τη φόρµα κρατήσεων του ξενοδοχείου της συγκεκριµένης ηµεροµηνίας που δηµοσιεύει σήµερα το «ΘΕΜΑ», αλλά και από υπαλλήλους που εξυπηρέτησαν τον κ. Πάγκαλο και την οικογένειά του. Στη φόρµα των κρατήσεων, στο σηµείο όπου αναγράφεται το όνοµα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «Pagalos Theodoros family», σηµειώνεται ότι η διαµονή ήταν «complimentary», δηλαδή δωρεάν.Πώς είναι δυνατόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δέχεται ένα τόσο ακριβό δώρο από έναν ξενοδοχειακό όµιλο για τον οποίο όλη η αγορά γνωρίζει τα µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει, αλλά και τις ουκ ολίγες εκκρεµότητές του µε το ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία; Από την άλλη, αν ο κ. Πάγκαλος κατέβαλε από την τσέπη του το τεράστιο χρηµατικό ποσό που απαιτείται για τη διαµονή µίας και µόνο βραδιάς, τότε έχουµε να κάνουµε µε µια µεγάλη πρόκληση.

Με σαµπάνιες και αστακό

Την παραµονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Πάγκαλος έφαγε στο φηµισµένο εστιατόριο του ξενοδοχείου, «Tudor Hall», οι σεφ του οποίου για την περίσταση είχαν βγάλει µενού κόστους 380 ευρώ το κεφάλι! Τι περιλάµβανε; Καλωσόρισµα µε γαλλική σαµπάνια και ποταµίσιες καραβίδες, χαβιάρι και τερίνα φουαγκρά µε κρασί Porto για πρώτο ορεκτικό, κρέµα παρµαντιέ µε ψητές γαρίδες και βασιλικά χτένια, αστακό µε µανιτάρια ζιρόλ και ντοµάτα, φύλλα ρόκας µε βινεγκρέτ από το κοράλι του.
Ο κ. Πάγκαλος συνέχισε µε καλκάνι µπρεζέ µε ριζότο µιλανέζ και µαύρη τρούφα, για να φτάσουν στο κυρίως γεύµα, για το οποίο, σύµφωνα µε µαρτυρίες, ο κ. Πάγκαλος ζήτησε από τους σερβιτόρους να µεταφέρουν τα θερµά του συγχαρητήρια στον σεφ: τουρνεντό από φιλέτο µόσχου Black Angus µε φουαγκρά και πράσινα σπαράγγια. Οσο για το επιδόρπιο, τα σχόλια περιττεύουν: χρυσό δάκρυ σοκολάτας Manjari µε κοµπότ βατόµουρο και διάφανα ζελέ lemongrass, καθώς και βασιλόπιτα.
Την επόµενη µέρα η οικογένεια του κ. Πάγκαλου εθεάθη να απολαµβάνει το πρωινό της µε τη συντροφιά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Σηφουνάκη και της συζύγου του κυρίας Μάρι ∆ασκαλαντωνάκη!

Ομιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη: Χρέη 600 εκατ. σε τράπεζες, ∆ηµόσιο και Ταµεία

Τις δυσκολότερες στιγµές στην ιστορία του περνά ο ξενοδοχειακός όµιλος του κ. Νίκου ∆ασκαλαντωνάκη, αφού, πέρα από τον γνωστό εµφύλιο πόλεµο µεταξύ των µελών της οικογένειας, έχει τεράστια χρέη προς τις τράπεζες και φέρεται πως οφείλει στο ∆ηµόσιο εκατοµµύρια ευρώ από µισθώµατα ακινήτων και εισφορές στα Ταµεία. Σύµφωνα µε τους τελευταίους ισολογισµούς των εταιρειών του, οι οποίες ελέγχουν δεκάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα, τα χρέη του φτάνουν κοντά στα 600 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ ένα µεγάλο µέρος από αυτά έχει καταστεί ληξιπρόθεσµο.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλέον διοικεί ο κ. Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης µαζί µε την κόρη του Μάρι, σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Νίκου Σηφουνάκη, πέρα από τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες έχουν σηµαντικές εκκρεµότητες τόσο ως προς τους προµηθευτές τους όσο και στην καταβολή των µισθωµάτων προς φορείς του ∆ηµοσίου που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία χρησιµοποιεί ως ξενοδοχεία.Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, ο κ. ∆ασκαλαντωνάκης χρωστά ένα σηµαντικό ποσό από ενοίκια για τη λειτουργία του ξενοδοχείου «Cape Sounio» στην περιοχή του Σουνίου, ιδιοκτησίας των «Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε.» (ΕΤΑ). Λέγεται µάλιστα ότι συντρέχουν λόγοι καταγγελίας της µισθώσεως.Ανάλογο πρόβληµα υπάρχει και για το υπερπολυτελές «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εδώ οι πληροφορίες µιλούν για µη καταβολή µισθωµάτων, που πιθανόν να προκαλέσει την κατάπτωση συµβατικών ποινικών ρητρών ύψους εκατοµµυρίων ευρώ, επιβολή προστίµων και τελικά την καταγγελία της µίσθωσης. Τίθεται µάλιστα ενδεχοµένως ζήτηµα ευθυνών της διοίκησης του Ταµείου, καθώς υπάρχει παράλειψη εισπράξεως δηµοσίων εσόδων σε µια εποχή που το ΙΚΑ δυσκολεύεται να καταβάλει τις συντάξεις.Iδιο πρόβληµα υπάρχει και µε την εκµετάλλευση των Ακτών της Βούλας (Α και Β) και Βάρκιζας, που επίσης δεν καταβάλλονται µε συνέπεια προς την ΕΤΑ, αλλά και µε το «Filoxenia» στην παραλία της Καλαµάτας.
Από την άλλη πλευρά οι τελευταίες πληροφορίες από την ξενοδοχειακή αγορά επιµένουν ότι οι τράπεζες ζητούν από τον όµιλο να πουλήσει µέρος των συµµετοχών του για να τακτοποιήσει τουλάχιστον τις ληξιπρόθεσµες οφειλές του.



ΚΤΕΛ –ΟΑΣΘ. Το «πάντρεμα» θέλει δουλειά πολύ για ικανοποιητική συγκοινωνία στην Επαρχία Λαγκαδά.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την λειτουργιά του πλέγματος συγκοινωνιακού δικτύου στην Επαρχία Λαγκαδά μεταξύ ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, που ξεκίνησε την πρώτη του νέου έτους, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά. Τα «Εμβόλιμα Νέα» κάνοντας μια σύντομη επίσκεψη στον Λαγκάδα, με την νέα γραμμή εξπρές 83 από την Θεσσαλονίκη, διαπίστωσαν ότι η γραμμή έχει καλή δρομολογιακή εξυπηρέτηση και κάποια προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν, όπως των αραιών στάσεων, που μετά τον Βαρδάρη στάσεις γίνονται στην Αγία Παρασκευή στο Ταχυδρομείο –Παύλου Μελά- και στο Παλιό Τέρμα Σταυρούπολης. Το πρόβλημα που εντοπίσαμε και πρέπει να δουν με μεγάλη προσοχή οι αρμόδιοι του ΚΤΕΛ είναι τα δρομολόγια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάτοικος του Προφήτη που ήθελε σήμερα να ταξιδεύσει ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει στην αφετηρία περισσότερο από 3 ώρες για να έρθει το λεωφορείο.

Αύριο το μεγάλο τεστ…

Η αυριανή ημέρα έναρξης των σχολείων θα είναι ένα κάλο τεστ για το πόσο εξυπηρετούν τα δρομολόγια τόσο του ΟΑΣΘ όσο και του ΚΤΕΛ. Είναι μια ευκαιρία να δουν οι υπεύθυνοι των δυο οργανισμών τις αδυναμίες τους και να προβούν σε ανάλογες παρεμβάσεις. Το υπάρχον δρομολογιακό πλέγμα των λεωφορείων του ΚΤΕΛ αποτρέπει του οδηγούς Ι.Χ. να αξιοποιήσουν το μαζικό μέσω μεταφοράς. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το τέρμα του ΟΑΣΘ στον Λαγκαδά.







Στέλνουν μπράβους για να εισπράξουν τα χρέη

Τέσσερις ομάδες “φουσκωτών” αναλαμβάνουν, με το “αζημίωτο”, ειδικές αποστολές επίλυσης οικονομικών διαφορών
Ο νόμος της ζούγκλας στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Θεσσαλονίκης καταφεύγουν ακόμη και στην πρόσληψη μπράβων-εισπρακτόρων για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστούν. Οι επιταγές σπανίως πλέον έχουν αντίκρισμα και συνήθως σφραγίζονται, ενώ, ακόμα και στην περίπτωση που η περιουσία των οφειλετών φτάσει σε πλειστηριασμό, ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται. Ο νόμος της ζούγκλας φαίνεται πλέον να κυριαρχεί. Στη Θεσσαλονίκη, τέσσερις ομάδες “φουσκωτών”, που απαρτίζονται κυρίως από Ρώσους και Γεωργιανούς, ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάληψη “ειδικών αποστολών” για την επίλυση οικονομικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών προτάσσοντας… σιδερικά.
Αναθέτουν σε μπράβους να εισπράξουν τις επιταγές!
Κανόνες "άγριας Δύσης" φέρνει η οικονομική κρίση στην αγορά
Της Μπέττυς Κυριακίδου
“Η αγορά έχει καταντήσει ‘άγρια Δύση’. Η πολιτεία δεν μπορεί πλέον να προστατέψει τους επαγγελματίες από μπαταχτσήδες και κακοπληρωτές. Λόγο πλέον έχουν τα όπλα και η βία”.
Με αυτά τα λόγια περιγράφει τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής αγοράς ο Π.Σ., μέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας, υπογραμμίζοντας το “αλαλούμ” που σημειώνεται με τις ακάλυπτες επιταγές, τους άγονους πλειστηριασμούς, αλλά και το φαινόμενο των μπράβων-εισπρακτόρων, στους οποίους καταφεύγουν απεγνωσμένοι επιχειρηματίες, προκειμένου να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστούν.
Αναφερόμενος στη δική του επιχείρηση, ο Π.Σ. σημειώνει στη “ΜτΚ” ότι αυτή τη στιγμή έχει λαμβάνειν από περίπου δέκα οφειλέτες 98.000 ευρώ, εκ των οποίων δεν είναι αισιόδοξος ότι θα πάρει ούτε καν τα μισά.
Σχεδόν όλες οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ωστόσο πιστεύει ότι δεν θα έχουν αίσια έκβαση. Πρόσφατα, μια εκ των δέκα υποθέσεων έφτασε στο τέλος της. Η ακάλυπτη επιταγή σφραγίστηκε, κατόπιν εκδόθηκε διαταγή πληρωμής, έγινε κατάσχεση ακινήτου και στη συνέχεια βγήκε σε πλειστηριασμό ακίνητο του οφειλέτη.
“Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο! Δεν πάτησε κανείς στον πλειστηριασμό και επιπλέον χρεωθήκαμε με τα έξοδά του, ύψους 3.500 ευρώ. Δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε τα χρωστούμενα, τα οποία έχουν διπλασιαστεί στο μεταξύ αν υπολογίσει κανείς δικαστικά έξοδα και έξοδα πλειστηριασμού. Τι θα κάνουμε λοιπόν με τις άλλες εννέα υποθέσεις; Να χαρίσουμε τα χρήματά μας; Να πάμε στα δικαστήρια και να χάσουμε άλλα τόσα ή να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων επιχειρηματιών που έχουν βάλει μπράβους και με τη βία προσπαθούν να μαζέψουν τα οφειλόμενα;” λέει ο ίδιος προσθέτοντας ότι η πολιτεία είναι αμέτοχη σε όλη αυτή την κατάσταση.
Με το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο προωθεί τη βία και καταδικάζει την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Περαιτέρω απειλεί με φυλάκιση για χρέος από ΦΠΑ ακόμη και ενός ευρώ, τη στιγμή που δεν νοιάζεται αν αυτό το ΦΠΑ το εισέπραξε τελικά ή όχι ο επιχειρηματίας.
“Δεν είναι δυνατόν να απειλούμαστε με φυλάκιση για ποσό που δεν έχει καταβάλει τρίτος”, επισημαίνει.

Ζούγκλα…

Ο νόμος της ζούγκλας επικρατεί πλέον στην αγορά, λένε στη “ΜτΚ” επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Οι πάντες χρωστούν σε όλους. Ακόμη και αυτοί που έχουν, εκμεταλλεύονται τη στρεβλή κατάσταση που επικρατεί και δεν πληρώνουν ούτε αυτοί. “Τέσσερις στους δέκα μπαταχτσήδες έχουν χρήματα, αλλά δεν πληρώνουν, γιατί βλέπουν ότι δεν κινδυνεύουν από τίποτε, δεν τους κυνηγάει κανείς, αρκεί να μεταβιβάσουν σε συγγενικό τους πρόσωπο τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αλλά και αυτό να μην κάνουν το πιο πιθανό είναι να μην πατήσει κανείς στον πλειστηριασμό του ακινήτου τους και έτσι να μην το χάσουν”, σημειώνει ο Α.Χ., ιδιοκτήτης χαρτοβιοτεχνίας της πόλης, ο οποίος έχει λαμβάνειν 13.000 ευρώ από επιχείρηση τροφίμων εδώ και ένα χρόνο. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σε λίγους μήνες αλλά ο ίδιος δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι θα πάρει ποτέ τα χρήματά του.
Το νομικό πλαίσιο είναι απαράδεκτο και δεν προστατεύει τον επαγγελματία από τους οφειλέτες του.“Στο εξής θα αναγκαστούμε να δουλεύουμε μόνο τοις μετρητοίς γιατί αλλιώς θα βουλιάξουμε”, αναφέρει ο Α.Χ., υπογραμμίζοντας ότι για να βελτιωθεί το κλίμα θα πρέπει οι τράπεζες να μην εκδίδουν μπλοκ επιταγών αυθαίρετα και με κάποιο τρόπο να καταστούν συνυπεύθυνες για τις πληρωμές.

Ποια είναι η νομική διαδικασία

Δύσκολο έως αδύνατο είναι σήμερα να πάρει κάποιος δικαστικά τα χρήματα που του χρωστούν, λέει η δικηγόρος, ειδικευμένη στο εμπορικό δίκαιο, Έλσα Δαλαμπύρα. Ωστόσο, η ίδια θεωρεί επαρκές το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει αρκετά όπλα στον πιστωτή ενάντια στον οφειλέτη του. “Η κακή κατάσταση όμως της αγοράς καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την είσπραξη των οφειλομένων”, σημειώνει.
Η διαδικασία, λοιπόν, έχει ως εξής: Η επιταγή θα πρέπει να εμφανιστεί στην τράπεζα προς πληρωμή εντός οκτώ ημερών από την ημερομηνία που αναγράφεται σε αυτή. Στην περίπτωση που είναι ακάλυπτη, η τράπεζα πρέπει να τη σφραγίσει εντός της ίδιας προθεσμίας.
Με τη σφραγισμένη επιταγή μπορεί να βγει διαταγή πληρωμής στο δικαστήριο (έως 18.000 ευρώ στο Ειρηνοδικείο, από 18.000 ευρώ και πάνω στο Μονομελές Πρωτοδικείο), η οποία αποτελεί εκτελεστέο τίτλο. “Μπορεί δηλαδή ο πιστωτής να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη”, υπογραμμίζει η κυρία Δαλαμπύρα.
Δικαστικός επιμελητής επιδίδει στον οφειλέτη τη διαταγή πληρωμής και σε δεύτερο χρόνο το έγγραφο της κατάσχεσης. Ορίζεται η ημέρα του πλειστηριασμού του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου με ποσό εκκίνησης τα δύο τρίτα της εμπορικής του αξίας. Από τα χρήματα που συγκεντρώνονται πληρώνεται ο πιστωτής ή όσοι πιστωτές εμφανιστούν και τα υπόλοιπα, εάν υπάρχουν, πάνε στον οφειλέτη.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. “Το τελευταίο διάστημα οι πλειστηριασμοί δεν πραγματοποιούνται, καθώς δεν εμφανίζονται υποψήφιοι αγοραστές. Στην περίπτωση αυτή, ορίζεται συνεχώς νέα ημερομηνία μέχρι να υπάρξει ενδιαφέρον”, αναφέρει η κυρία Δαλαμπύρα, προσθέτοντας ότι άλλη λύση είναι η κατάσχεση μισθού, που ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να έχει θετική εξέλιξη, καθώς ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να μείνει στον οφειλέτη ένα ποσό ώστε να μπορεί ο ίδιος και η οικογένειά του να διαβιώνουν αξιοπρεπώς.
Σημειώνεται ότι η παραπάνω διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση των συναλλαγματικών και των τιμολογίων που δεν εξοφλούνται. Αντί της διαταγής πληρωμής, μπορεί να γίνει αγωγή, ωστόσο η εκδίκασή της συνήθως αργεί και δεν συμφέρει τον πιστωτή να περιμένει τόσο πολύ.

Πώς θα “καθαρίσει” η αγορά
Οι επαγγελματίες προτείνουν:

• Οι τράπεζες, προκειμένου να εκδίδουν μπλοκ επιταγών, θα πρέπει να αναγκάζουν τον παραλήπτη να πληρώνει ασφάλιστρο σε ασφαλιστική, η οποία με τη σειρά της θα εγγυάται την κάλυψη της επιταγής.
• Το κράτος να είναι συνδικαιούχος των οφειλών από τρίτους και να διεκδικεί το ΦΠΑ που δεν έχει εισπραχθεί.
• Για οφειλές που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, να “παγώνει” η καταβολή ΦΠΑ που αφορά στα αντίστοιχα τιμολόγια.

Τέσσερις ομάδες Ρώσων και Γεωργιανών κάνουν τις εισπράξεις με… σιδερικά
“Φουσκωτοί” αναλαμβάνουν με το “αζημίωτο” ειδικές αποστολές εξόφλησης χρεών

Του Κώστα Καντούρη


Μπράβοι με ειδικότητα στην είσπραξη χρεών. Τουλάχιστον τέσσερις ομάδες “φουσκωτών” στη Θεσσαλονίκη ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάληψη “ειδικών αποστολών” για την επίλυση οικονομικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών, προτάσσοντας… σιδερικά.
Οι διαστάσεις που παίρνει η νέα μέθοδος αποδεικνύεται και από τον όγκο των υποθέσεων που χειρίζεται το τμήμα εκβιαστών της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που έχουν αυξηθεί χαρακτηριστικά.
“Πρόκειται κυρίως για Ρώσους και Γεωργιανούς, ελάχιστοι Ελληνες ασχολούνται με αυτό, αλλά η αγορά είναι δύσκολη και οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί”, τονίζει στη “ΜτΚ” Ελληνας, ο οποίος γνωρίζει τη δραστηριότητα της νύχτας σε αυτό το επίπεδο. Οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν πλέον περισσότερες υποθέσεις καταγγελιών, οι οποίες προέρχονται από οφειλέτες, που υποστηρίζουν ότι απειλούνται για να καταβάλουν τα χρέη τους σε πρόσωπα ή ιδιωτικές εταιρείες.
Ο πιστωτής, δεν εμφανίζεται ποτέ και οι “φουσκωτοί” εισπράττουν ποσοστά μέχρι και 50% από τα χρέη, εφόσον καταφέρουν να τα εισπράξουν, αφού προηγουμένως όμως έχουν διασφαλίσει παχυλή προκαταβολή από τον ίδιο τον πιστωτή που τους αναθέτει τη… “δουλειά”.
Είναι ενδεικτικό πως μέσα στον προηγούμενο χρόνο το τμήμα δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας εξιχνίασε 20 περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν τέτοιες υποθέσεις. Απ’ αυτές οι 13 ήταν αυτόφωρες και έγιναν 23 συλλήψεις ατόμων, ενώ σχηματίστηκαν και επτά δικογραφίες σε βάρος “μπράβων”.
Πολλές όμως από τις υποθέσεις δεν έχουν την τύχη που επιθυμεί ο καταγγέλλων οφειλέτης, αφού εάν πρόκειται για αποδεδειγμένα χρέη του οι δικαστικές αρχές είναι επιφυλακτικές για το αν διαπράχθηκε το αδίκημα της εκβίασης, αναγνωρίζοντας ότι ο πιστωτής αναζητεί διάφορες μεθόδους να πάρει τα χρήματά του πίσω.
“Δυστυχώς ο κόσμος γνωρίζει πως υπάρχει αδιέξοδο στην είσπραξη χρημάτων που του οφείλονται και η κρίση επιτείνει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από τη μία οι οφειλέτες αδυνατούν να βρουν χρήματα και από την άλλη οι πιστωτές ‘καίγονται’ να τα εισπράξουν για να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους”, επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έρχονται αντιμέτωποι συνεχώς με τέτοιες καταστάσεις. Στην αγορά είναι γνωστό ότι για την είσπραξη χρεών με δικαστικές διαδικασίες, εκτός του ότι οι πιστωτές δαπανούν αρκετά χρήματα για τα δικαστικά έξοδα, θεωρείται αμφίβολο εάν ύστερα από μήνες φτάσουν τα χρήματα, αφού οι οφειλέτες συνήθως δεν έχουν περιουσία για να κατασχεθεί.
Στη νύχτα της Θεσσαλονίκης, οι ομάδες των “φουσκωτών”, οι οποίες αναλαμβάνουν “προστασίες” σε καταστήματα έχουν διαχωρίσει τους ρόλους τους. “Αυτοί που ασχολούνται με την είσπραξη χρημάτων από χρέη ή και επιταγές που κοντεύουν να ‘σκάσουν’ είναι συγκεκριμένοι, δεν είναι περισσότερες από τέσσερις ομάδες στη Θεσσαλονίκη”, επισημαίνουν άνθρωποι της νύχτας.

Πώς δουλεύει το σύστημα

Το “σύστημα” δουλεύει ως εξής: Ο οφειλέτης εντοπίζει την ομάδα που θα αναλάβει να πάρει τα χρήματα που του οφείλονται. Οι “μπράβοι” εισπράττουν αρχικά μία παχυλή προκαταβολή από τον ίδιο, προκειμένου να διασφαλίσουν ένα τμήμα της αμοιβής τους. Στη συνέχεια, με απειλές αλλά και χρήση βίας διασφαλίζουν το δικό τους μερίδιο, που κυμαίνεται στο 40% έως και 50% επί του συνολικού ποσού και στη συνέχεια εισπράττουν τα χρήματα που θα πάρει ο οφειλέτης.
Δεν διστάζουν μάλιστα να φτάσουν σε ακραίες καταστάσεις, απειλώντας οικογένειες και παιδιά οφειλετών και τρομοκρατώντας τους εισβάλλοντας σε σπίτια και καταστήματα κρατώντας στα χέρια περίστροφα. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ακόμη και ξυλοδαρμοί προσώπων που πιέστηκαν να καταβάλλουν χρήματα.







ΔΗΜΟΣΙΟ. Αλλάζουν όλα στην κρατική μηχανή

Επώδυνα μέτρα για τους εργαζομένους φέρνει η αναδιάρθρωση του Δημοσίου που θα ολοκληρωθεί το α΄ εξάμηνο του 2011- Σχέδια για μετατάξεις και απομακρύνσεις χιλιάδων υπαλλήλων

Η πρεμιέρα της αναδιάρθρωσης του κράτους που προωθείται πλέον με ταχείς ρυθμούς κατ΄ επιταγήν της τρόικας και θα επιφέρει άμεσα περίπου 30.000 μετατάξεις προσωπικού ως απόρροια των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου και της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, καθώς και ένα νέο μισθολόγιο με το οποίο θα εξισωθούν προς τα κάτω οι αμοιβές των εργαζομένων, θα κοπούν όλα τα ειδικά επιδόματα και θα συνδεθούν οι αποδοχές τους με την παραγωγικότητα, έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη όλων ανεξαιρέτως των γενικών γραμματέων των υπουργείων στην οποία θα συζητηθεί «η αξιοποίηση και ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης». «Σε ορισμένες επιτελικές υπηρεσίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Ραγκούσης, «αφενός απασχολείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων χωρίς αυξημένα τυπικά προσόντα που είναιόμως απαραίτητα αφού οι αρμοδιότητες των επιτελικών υπηρεσιών απαιτούν για την άσκησή τους εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου σε μη επιτελικές υπηρεσίες παρατηρείται έλλειψη του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την καθημερινή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών. Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να αλλάξει με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους».

Πιέσεις από την τρόικα

Οι πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα για περιστολή των δαπανών επιβάλλουν την επίσπευση της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011 με τη λήψη επώδυνων μέτρων για τους εργαζομένους. Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα οδηγήσουν μόνο στην απομάκρυνση ουσιαστικά περίπου 200.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο ως το 2013, όπως εκτιμά ο αρμόδιος υπουργός κ. Ραγκούσης, αλλά θα έχουν επακόλουθο και την άμεση μετάταξη πάνω από 30.000 υπαλλήλων, η πλειοψηφία των οποίων θα μετακινηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οι μετατάξεις όμως συνδέονται πλέον ευθέως και με το νέο μισθολόγιο, καθώς η ψήφισή του από τη Βουλή θεωρείται προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή τους, γεγονός που οδηγεί σε νέα συρρίκνωση του εισοδήματος κυρίως στα... ρετιρέ του Δημοσίου, ενώ τυχόν υιοθέτηση ορισμένων ακραίων σεναρίων που διακινούνται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απειλεί να οδηγήσει σε νέες κοινωνικές εντάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κατάλογο των υπό μετάταξη υπάλληλων που έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση και τα μέτρα εξυγίανσης του κράτους που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, εκτός από την ολοκλήρωση των μετατάξεων του «Καλλικράτη», θα μετακινηθούν: Πρώτον, περίπου 4.000 υπάλληλοι που εργάζονται σήμερα στα περιφερειακά ταμεία και κυρίως στις διευθύνσεις των ΕΣΠΑ.
Δεύτερον, ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που θα απασχοληθούν στην άσκηση μεμονωμένων αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους, όπως είναι για παράδειγμα η λειτουργία των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης. Ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί τελικά από τα αιτήματα τα οποία θα διατυπώσουν οι δήμοι, ενώ η διαδικασία της μετάταξης αυτής της κατηγορίας του προσωπικού θα ολοκληρωθεί μέσω των Υπηρεσιακών Συμβουλίων μετά και τα σχετικά αιτήματα των ΟΤΑ που θα υποβληθούν στην περιφέρεια.
Τρίτον, περίπου 15.000 άτομα θα μεταφερθούν κατά κύριο λόγο στους δήμους μετά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση περίπου 4.000 ΝΠΔΔ και ιδιωτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ.
Τέταρτον, περίπου 5.000 υπάλληλοι από τις ΔΕΚΟ θα μεταφερθούν στους φορείς του Δημοσίου. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται τόσο οι 2.700 υπάλληλοι που μετατάσσονται ήδη από τον ΟΣΕ, όσο και οι υπό μετάταξη υπάλληλοι που θα μετακινηθούν μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Πέμπτον, πάνω από 1.500 υπάλληλοι που αποτελούν το «πλεονάζον προσωπικό» των οργανισμών και των ΝΠΔΔ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν μετά και την αναδιάρθρωση του κράτους που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών θα μεταφερθούν σε υπηρεσίες του «στενού» δημόσιου τομέα.
«Η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης όσον αφορά το προσωπικό στο Δημόσιο», τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, «που θα ξεκινήσει με τη σύσκεψη της προσεχούς Τρίτης των γραμματέων όλων των υπουργείων, θα μας επιτρέψει να δούμε πού υπάρχουν πραγματικά κενά, έτσι ώστε να μετακινηθεί το προσωπικό». Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση βάσης δεδομένων στην οποία θα αποτυπώνονται τα οικονομικά στοιχεία των δήμων και θα απογράφεται το προσωπικό των ΟΤΑ σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία της απογραφής, η μη προσκόμιση των οποίων επισύρει και βαριές ποινές (παρακράτηση της τακτικής επιχορήγησης, πρόστιμο που ανέρχεται από 5% ως 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), χρηματική ποινή 1.000 ως 50.000 ευρώ για τους υπευθύνους), θα αποστέλλονται κάθε τρίμηνο στην τρόικα, ενώ θα επιτρέψουν και μια σαφή εικόνα του προσωπικού που απασχολείται στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και δεν έχει απογραφεί.

ΑΓΚΑΘΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Ο πρώτος σκόπελος έχει σχέση με την επιμονή της τρόικας να θεωρεί ότι οι μετατάξεις προσωπικού από τους ΔΕΚΟ ή,εν γένει,τους φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν απογραφεί,δεν περιλαμβάνονται δηλαδή στους 745.000 υπαλλήλους,θα πρέπει να θεωρούνται νέες προσλήψεις.Η κυβέρνηση με βάση τις αποχωρήσεις του 2010 (40.000) εκτιμά ότι θα προσληφθούν εντός του έτους περίπου 8.000 υπάλληλοι στο Δημόσιο.Το γεγονός όμως ότι οι περίπου 5.000 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ,καθώς επίσης και σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ που θα μεταταγούν,θεωρούνται νέες προσλήψεις,καθιστούν τελικά τον πραγματικό αριθμό των νέων προσλήψεων ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.Πολύ περισσότερο που στις νέες προσλήψεις θα ενταχθεί και το ένστολο προσωπικό και οι υγειονομικοί.
Ο δεύτερος σκόπελος σχετίζεται με το νέο μισθολόγιο για το οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί μάλιστα στο μνημόνιο ότι θα άρχιζε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι το ενιαίο μισθολόγιο αποτελεί και προϋπόθεση για να καταστούν πράξη οι μετατάξεις προσωπικού.«Είναι θέμα εμπέδωσης του κράτους δικαίου» επισημαίνουν.«Δεν μπορείς να πάρεις έναν υπάλληλο ο οποίος λόγω των επιδομάτων αμείβεται με παχυλό μισθό και να τον τοποθετήσεις σε μια νέα υπηρεσία στην οποία θα παίρνει τα μισά χρήματα.Το ίδιο θα συμβεί και στην αντίθετη περίπτωση.Οταν ένας σχετικά χαμηλά αμειβόμενος υπάλληλος τοποθετείται σε μια υπηρεσία,όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Οικονομικών,στην οποία θα λαμβάνει σχεδόν διπλάσιο μισθό».Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η κυβέρνηση φοβάται μαζικές προσφυγές υπαλλήλων των οποίων λόγω της μετάταξης θα υπάρξει σημαντική μείωση των αποδοχών,καθώς με βάση τη νέα ρύθμιση στον νόμο για τον ΟΣΕ,οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι θα αμείβονται με βάση το μισθολόγιο της νέας τους θέσης.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Κατάργηση επιδομάτωνίδιες αμοιβές

Με το νέο μισθολόγιο,πρώτον,θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και,δεύτερον,οι υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα (π.χ. μηχανικοί,οικονομολόγοι κ.λπ.) θα έχουν τις ίδιες σχεδόν αμοιβές - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-, ανεξάρτητα σε ποιον φορέα του Δημοσίου εργάζονται, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική μείωση των αποδοχών στα «ρετιρέ» του Δημοσίου.Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών,ωστόσο,καλλιεργούν και ένα ακραίο σενάριο γύρω από το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο,κάνοντας λόγο για μισθολόγιο που θα ισχύσει μόνον για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους,συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που μετατάσσονται στο Δημόσιο και,ως εκ τούτου,θεωρούνται νέες προσλήψεις.Τυχόν υιοθέτηση αυτού του σεναρίου είναι απολύτως σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει νέες κοινωνικές εκρήξεις,ενώ δεν συνάδει και με την αρχή που έχει θέσει η κυβέρνηση για την κατοχύρωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας τόσο στις προσλήψεις και στις προαγωγές όσο και στις αμοιβές στο Δημόσιο.
«ΤΟ ΒΗΜΑ»



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Σήμερα, Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011, στις 15:00, όλοι στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς!
Γιατί το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω! Κρατάμε το μέλλον του τόπου στα χέρια μας!

Το seleo στο σημείο του Εβρου, που πρόκειται να κατασκευαστεί ο φράχτης

  
 Φωτογραφίες από το μόνο χερσαίο σύνορο με την Τουρκία.
Μια σειρά από δέντρα , κολωνάκια , στρατιωτικά φυλάκια και πινακίδες που προειδοποιούν για τη συνοριακή ζώνη .Εδώ θα στηθεί φράκτης με σκοπός την αποτροπή της εισόδου των λαθρομεταναστών .



Στοχασμοί μέσα από την ποίηση.

Τα όνειρα μιας ζωής
μας καταστρέφουν τώρα
αυτοί που φάγαν τα λεφτά
και βούλιαξαν τη χώρα.
--------------------------
Περικοπές μας κάνανε
και άλλες θα κάνουν τώρα
μ’ αυτά τα μέτρα σίγουρα
δε σώζεται η χώρα.
-----------------------------
Το κράτος λέει, το σύνταγμα
πως θα μας προστατέψει
μισθούς, εφ’ άπαξ , σύνταξη
με νόμους θα μας κλέψει.
------------------------------
Σαν νούμερα μας βλέπουνε

και όχι σαν ανθρώπους
να μας στερήσουν το ψωμί
πολλούς θα βρούνε τρόπους.
Δουλειές πολλές θα κλείσουνε
-----------------------------
Δουλειές πολλές θα κλείσουνε

τα χρέη θ’ αυξηθούνε
κι από την επιτήρηση
εύκολα δε θα βγούμε.
---------------------------
Τη μία τάξη στρέφουνε
ενάντια στην άλλη
θέλοντας να χτυπήσουνε
της εργατιάς την πάλη.
---------------------------
Κυβέρνηση ψηφήσαμε
για να μας κυβερνήσει
και όχι τις τύχες του λαού
στην ΤΡΟΪΚΑ να αφήσει.
---------------------------


Νόμους άδικους είδαμε
κι άλλους πολλούς θα δούμε
σε όλους αυτούς και όλοι μας
πρέπει ν’ αντισταθούμε.


--------------------------------
Σεραφείμ