Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για τα swaps του 2001

Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη για τις πράξεις swaps του 2001 που δήλωσε ότι : «Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Νίκος Χουντής έκανε το ακόλουθο σχόλιο :

«Το τι έχουν αποφανθεί οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει από την απάντηση του κ. Rehn στις 3 Μαΐου του 2010 σε σχετική ερώτησή μου, την οποία παραθέτω αυτούσια στο τέλος.
Από την απάντηση προκύπτουν τα εξής α) τα ελληνικά swaps αφορούσαν σε μεγάλα ποσά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρείς χώρες ( Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία) που έκαναν χρήση αυτής της μεθόδου. β) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2007 απέκρυψε από την Κομισιόν την ύπαρξη της επίμαχης συναλλαγής το 2001 και γ) ναι μεν δεν ήταν παράνομη η ανωτέρω συναλλαγή αλλά ήταν παράνομος ο τρόπος καταγραφής της στις δημόσιες στατιστικές από την Ελλάδα. Αυτό για την αποκατάσταση της αλήθειας.Σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, νομίζω ότι σε αυτή τη γκρίζα υπόθεση που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται να δώσει πλήρη στοιχεία, γιατί όπως λέει «θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στις χρηματαγορές» οφείλει να πάψει να κρύβεται πίσω από δήθεν έρευνες της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Χρειάζεται να σταματήσει τις δικομματικές αλληλοκαλύψεις, να αφήσει να διεξαχθεί η αναγκαία έρευνα, για να βρεθεί η αλήθεια σε αυτήν την υπόθεση, στην οποία ενέχονται όχι μόνο έλληνες αξιωματούχοι αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι εφαρμόζουν «αλά καρτ» τους κανόνες για τα δημόσια ελλείμματα και χρέη».Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου κ. Rehn έχει ως εξής: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν γνώριζαν τις «νομισματικές συναλλαγές» (currency swaps) του 2001 που αναφέρει ο κ. βουλευτής. Το 2007, η Eurostat έστειλε ερωτηματολόγιο στα κράτη μέλη, με σκοπό να ενημερωθεί για την ύπαρξη νομισματικών συναλλαγών και ιδιαίτερα νομισματικών συναλλαγών εκτός αγοράς. Το 2007 και το 2008, οι αρχές της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ανέφεραν ότι το ελληνικό κράτος γενικά δεν προβαίνει σε μη τυποποιημένες συναλλαγές με μη γραμμικές ροές ή αλλαγές του σταθερού επιτοκίου ή των spread (διαφορικά επιτόκια). Επιπλέον, η Ελλάδα αρνήθηκε την ύπαρξη «εικονικών πράξεων παραγώγων», ισχυριζόμενη ότι απαγορεύονται από το νόμο. Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη (Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο) ανέφεραν νομισματικές συναλλαγές εκτός αγοράς που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν για μικρά ποσά. Οι συναλλαγές εκτός αγοράς που πραγματοποίησαν οι κυβερνήσεις δεν είναι παράνομες αλλά πρέπει να καταγράφονται σωστά στις στατιστικές, ακολουθώντας τους ισχύοντες κανόνες, γεγονός που δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Το Γραφείο Τύπου



Νίκος Χουντής : «Να αποφανθεί η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου. Κανείς πλέον δεν μπορεί να υπεκφεύγει».

Ερώτηση προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ερώτηση προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το Κατοχικό Δάνειο που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα κατέθεσε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.Στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής τονίζει ότι «η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής, εκτός από τις καταστροφές που υπέστη και τις πολεμικές αποζημιώσεις που ακόμα της οφείλονται, εξαναγκάστηκε να παραχωρήσει δάνειο στις κατοχικές δυνάμεις» και ότι η Γερμανία με διάφορα προσχήματα όπως “η ύπαρξη δυο Γερμανιών”, αρνείται μέχρι σήμερα να συζητήσει την υπόθεση.Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Νίκος Χουντής ζητά από την Κομισιόν να εγκαταλείψει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, σημειώνοντας ότι «στο παρελθόν σε αντίστοιχες ερωτήσεις ελλήνων ευρωβουλευτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε αναρμόδια να εμπλακεί στο θέμα, με κύριο επιχείρημα το «διμερή χαρακτήρα» της συμφωνίας. Αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να το επικαλείται πλέον, μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αφού έχουμε την «de facto» ανάληψη αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν και την Ε.Κ.Τ, στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα της δανειοδοτικής και δανειοληπτικής πολιτικής στην Ελλάδα».Καταλήγοντας ζητά από την Κομισιόν να αποφανθεί αν το Κατοχικό Δάνειο αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας η οποία σε κάθε περίπτωση οφείλει να διεκδικήσει άμεσα τη καταβολή του ποσού του κατοχικού δανείου με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές και τόκους.

Το Γραφείο Τύπου





Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Καλικάντζαρος

Παρουσίαση με λίγα λόγια: Μία από τις πιο γνωστές λαϊκές δοξασίες είναι αυτή των καλικαντζάρων. Σ' ολόκληρη την Ελλάδα, από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή των Φώτων, υπήρχε ο θρύλος των Καλικαντζάρων. Κατά τη λαϊκή φαντασία, είναι «μαυριδεροί με κόκκινα μάτια, με τρίχινα πόδια, με χέρια σαν της μαϊμούς κι έχουν όλο το κορμί τους τριχωτό. Μπαίνουν στα σπίτια και τρώνε τις τηγανίτες και τα γλυκά».24grammata.com Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ετυμολογική εξήγηση της λέξης καλικάντζαρος. Οι πιο γνωστές απ αυτές είναι:
α) από το καλός + κάνθαρος (: το σκαθάρι, scarabaeus pilularius) > καλικάνθαρος (με αυτή την άποψη συμφωνούν οι περισσότεροι: Κοραής, Κουκουλές, Μπούντουρας Boll).
β) Ο Ν. Πολίτης μεταφέρει την λαϊκή εκδοχή ότι οι Καλικάντζαροι είναι βρικόλακες Ατσιγγάνων: (Κάλι +Γάντζαροι)
γ) από τη λατινική λέξη caligatus > καλίγατος
δ) από το “καλός + κένταυρος”, κατά τον Lawson
ε) από το “λύκος + κάνθαρος” ή από το “καλός + τσαγγίον” ή από το “καρκάντζι” (: ο τσουρουφλισμένος)
Γιώργος Δαμιανός
24grammata.com